18 | 2014 ÚNORsitprorodinu.cz/assets/media/files/Publikační... · • Andrea Futerová –...

Post on 20-Jul-2020

0 views 0 download

Transcript of 18 | 2014 ÚNORsitprorodinu.cz/assets/media/files/Publikační... · • Andrea Futerová –...

P r o j e k t S P O L E Č N O S T P Ř Á T E L S K Á R O D I N Ě j e f i n a n c o v á n z p r o s t ř e d k ů E S F p r o s t ř e d n i c t v í m O p e r a č n í h o p r o g r a m u L i d s k é z d r o j e a z a m ě s t n a s t a s t á t n í h o r o z p o č t u Č R .

18 | 2014ÚNOR

2

DOPIS OD Kláry Vlkové 3

PŮL NA PŮL – ROLE ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ PRO ŽENY A MUŽE 4

Soutěž Společnost přátelská rodině

• Firmy oceněné na celorepublikové úrovni• Firmy oceněné na krajské úrovni –JihočeskýJihomoravský,Karlovarský,Liberecký, Pardubický,StředočeskýaZlínskýkraj

ŽENA MEZI PARAGRAFY, ROZUMEM A CITEM… 15

Od rozhodnutí k činu

• Andrea Futerová –seniorHRBusinessPartnerGlobalGxDivisionHQ,ZentivaGroup,a.s.

• Vladimíra Michnová –personálníředitelkaspolečnostiLinet,spol.sr.o.

• Petra Jeřábková –personálníředitelkaSiemens,s.r.o.

VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ 19

Anketa mezi oceněnými firmami

SÍŤ VE VŠECH PÁDECH 25

Vztah nového prezidia ke kampani kampani a soutěži SPR

Křídla a kořeny naší rodiny 26CeloročníkampaňSítěmateřskýchcenter

BulletinPůlnapůlvzniklvrámciprojektuSítěmateřskýchcenterSpolečnostpřátelskárodiněfinancovanéhozprostředkůESFprostřednictvímOperačníhoprogramuLidskézdrojeazaměstnanostastátníhorozpočtuČR.

OBSAH

3

Váženéčtenářkyaváženíčtenáři,

v rukou právě držíte nové číslo bulletinu Půl na půl, který vychází v rámci projektuSpolečnostpřátelskárodině.Projektmomentálněvstupujedotřetíhorokusvérealizace.Za sebou máme první, přípravný rok, který jsme věnovali výzkumu zaměstnavatelůvČeskérepubliceazjišťování,zdasvýmzaměstnancůmazaměstnankynímpomáha-jí slaďovat rodinný a pracovní život. Připravili jsme také novou metodiku soutěžeSpolečnostpřátelskárodiněavydaliskvěloupublikacivěnovanouproblematicework--life balance a rovných příležitostí. Druhý rok se nesl v duchu soutěže, kterou jsmepoprvévyhlásilivnovémhávu,atonacelorepublikovéúrovniavsedmikrajích.Jaktodopadlo,sedozvíteprávěvtomtočíslePůlnapůl.

Druhýrokrealizaceprojektu,kterýjsmevěnovalisoutěži,nebyljednoduchý.Popravděřečenojsmesinasebeušilitrochubič:abychomdosoutěževneslivětšítransparent-nostazároveňhodnocenýmspolečnostemposkytlilepšízpětnouvazbu,přepracovalijsmeceloumetodikusoutěže.Firmy,kterédřívevyplnilypouzekrátkývstupnídotazník

anavyžádánípřípadněposkytlydoplňujícíinformace,snáminyníprocházelynáročnýmdotazníkovýmšetřením,analýzouinterníchiveřejnýchdokumentů,atakéjsmevšechnyhodnocenéorganizacenavštíviliazkontrolovalinamístě.Nicméněnenítojenmůjpocit,aleikolegynězkrajůpotvrzují,žesetatovelkáprácevyplatila.Hodnocenéorganizacejsmepoznaliskutečnězevrubněaporotaměladostatekpodkladůkhodnocení.Prvnírokinovovanésoutěžezároveňodhalilněkterénejasnosti,kteréjepotřebaještědotáhnout,změnitnebozlepšit.Takéseinadáleukazuje,žesevsoutěžistřetávajírůzněvelkéazaměřenéorganizace,kterélzemezisebouněkdyjentěžkoporovnávat.Porotaprotomusíkekaždéorganizacipřistupovatindividuálněaposuzovatjipodlespecifickýchmožností,kterémůževesvéoblastinabídnout.

Prvníročníkinovovanésoutěžejetedyzanámiaznámeorganizace,kterésemohounověpyšnitcertifikátem„Společnostpřátelskárodině“.Jejichseznamnajdetenadalšíchstránkáchbulletinu,stejně jakozdůvodnění,pročfirmycertifikátobdržely.Zdůvodněnírozhodněstojízapročtení–můžebýtvýbornýmnávodemproto,comůžetesamidělat.Firmy,kterése zúčastnilycelorepublikovéhokola (aněkteré zfiremoceněnýchvkrajích),nám takéodpovědělynaanketníotázkyaněkterémanažerkyvelkýchfiremsdílelysvůjpříběh,jaksejimpodařilonastartovatsystémzměnvedoucíchk víceprorodinnýmpodmínkámvefirmě.Třeba tomůžebýt inspirace i pro vás– velké změny jsou často součástímalých,drobnýchzměn,kterépřicházejínepozorovaně.Iniciátoremtěchtozměnmůžetebýtivy.Někdyvedenífirmyanineví,cobyzaměstnancichtěli.Jesamozřejměchyba,žeseneptá,alestejnětakizaměstnancisamimohoupřijítavyjevitsvápřání.Jakdokazujíodpovědivnašíanketě,změnyčastopřicházejízdola.

Vroce2014otevírámevrámciprojektudruhýročníksoutěžeSpolečnostpřátelskárodiněnacelorepublikovéúrovnia krajská kola v Královéhradeckém, Moravskoslezském, Olomouckém, Plzeňském a Ústeckém kraji a na Vysočině.Pokudbystesechtělizúčastnitsorganizací,kdepracujete,nebovíteojinéfirmě,kterábysioceněnízasloužila,ozvětesenám.Kontaktynaprojektovýtým,metodikusoutěžeahodnocení,termínyavšechnydalšíinformacenajdetenastráncewww.familyfriendly.cz.

Těšímesenadalšífirmy,kteréprojdouhodnocenímabudouinspiracíproostatní.Atěšímeseinavás,žesepotkámena některém z krajských vyhlášení výsledků soutěže nebo na konferenci k celorepublikovému kolu, která proběhnevlistopadu2014vPraze.

ZacelýtýmprojektuSpolečnostpřátelskárodiněděkujizavašipřízeňapřejinámhodně„family-friendly“firem.

Mgr. Klára Vlkovámanažerka projektu Společnost přátelská rodině 

DOPIS ODKláry VlKoVé

4

PŮL NA PŮLROLEROVNÝCHPŘÍLEŽITOSTÍPROŽENYAMUŽE

SOUTĚŽ SPOLEČNOST PŘÁTELSKÁ RODINĚ

Dvě dvojky a dvě jedničky neslo datum, které se stalo v roce 2013 významným dnem pro deset firem. 22. 11. jim totiž byl v Michnově paláci v Praze na Malé Straně slavnostně předán certifikát Společnost přátelská rodině. Slavnostnímu dni předcházel rušný půlrok pro projektový tým – návštěvy nominovaných firem, hloubkové šetření, přípravy podkladů pro porotu, zasedání poroty, příprava konference s předáváním certifikátů…

Kritéria

Nominovanéorganizaceprošlyoprotiminulýmročníkůmsoutěžekomplexnějšímhodnocením.Síťmateřskýchcenterpodevítiletechpořádánísoutěžeinovovalametodiku.Donovémetodikybylypromítnutyzměny,kekterýmzaceloudobutrváníprojektuvespolečnostidošlo.

Prozískáníoceněnímuselyorganizaceprokázat,ženaplňujíhodnotícíkritériavečtyřechsledovanýchoblastech:

• zaměstnavatelsképodmínky(managementmateřskéarodičovskédovolené,flexibilníformypráce,diverzitapracovníchtýmů,rovnéodměňování,rovnépříležitosti)

• prorodinnéaktivityorganizace(podporaprorodinnýchaktivit,podporamezigeneračníhosoužitíapodporaseniorů,podporahandicapovanýchosobaosobsespeciálnímipotřebami)

• společenská odpovědnost firem (podpora a rozvoj regionu, dobrovolnictví, transparentní podnikání,protikorupčníchování)

• prostředífirmy(zdravéanekuřácképracovníprostředí,bezbariérovýpřístup,ekologickéchováníorganizaceaudržitelnýrozvoj)

Nástroje hodnocení zahrnovaly dotazníkové šetření, analýzu dokumentů, ověření prorodinných podmínek přiosobnínávštěvěvorganizaciarozhovorysezaměstnanci/kyněmi.

5

Porota na celorepublikové úrovni

Oudělenícertifikátůnacelorepublikovéúrovnirozhodlanezávislápětičlennáporota,vekterézasedliodbornícipohy-bujícísevoblastirovnýchpříležitostí,lidskýchzdrojů,prorodinnýchaktivitčijinýchoborůsouvisejícíchsezaměřenímsoutěže.Složeníporotynacelorepublikovéúrovnibylonásledující:personalistkaRostyaGordon-Smith,zakladatelkaportálupracezeny.czPetraJaníčková,odborníknagenderovouproblematikuPetrPavlík,PetrSkondrojaniszastupujícípartneraprojektuspolečnostLMCagenderováexpertkaRutKolínská,prezidentkaSítěmateřskýchcenter.

Vedlevýšezmíněnýchoblastíhodnoceníporotapřihlíželaktomu,zdanabízenépodmínkymajítrvalýcharakterajakýmzpůsobem organizaceplánuje jednotlivé oblasti dále rozvíjet. Porota všakpři hodnocení nominovanýchorganizacíkladladůrazpředevšímna„prorodinnost“organizacejakotakové,toznamená,jestliazajakýchpodmínekumožňujeslaďování rodinného a pracovního života. Znevýhodněny při hodnocení však nebyly ani menší organizace, jednímzrozhodujícíchfaktorůbylo,jakjsouprorodinnáopatřenízakotvenavefiremníkultuřeajakjedanáorganizace„žije“.

Co bývá ve firmách běžné

Na celorepublikové úrovni soutěže bylo hodnoceno celkem jedenáct organizací odlišujících se jak svou velikostí– od malých po velké společnosti –, tak i obory, ve kterých působí – od bankovnictví, elektroniky a farmaciepřes logistiku, mzdové a personální poradenství po telekomunikace, výrobu střešních materiálů či nemocničníhonábytku, a také vzdělávání. Specifikem celorepublikové úrovně soutěže v letošním roce bylo to, že mezi nomi-novanými organizacemi nebyl žádný kandidát z neziskového či veřejného sektoru, všichni přihlášení pocházejíz byznys sféry. Mezi nominovanými organizacemi byly: Contract Administration, ČSOB, DPD CZ, GE MoneyBank, Linet, První chodská stavební společnost, Siemens, T-Mobile Czech Republic, Vodafone Czech Republic,www.scio.cz,ZentivaGroup.

Nominované organizace v průběhu hodnocení potvrdily, že patří v České republice na špičku společností prosa-zujícíchopatřenívoblastislaďováníosobníhoapracovníhoživotaavoblasti rovnýchpříležitostí.Ačkolisezave-denáopatření,kteránapolidiverzitynabízejí,mohoulišit jakformou, takiobsahem,jejichspolečnýmznakemjedlouhodobýavytrvalýzájemozlepšovánípodmínekživotazaměstnanců,potažmotedyčeskýchrodin,jakožtojednéznejdůležitějšíchcílovýchskupinprávěvoblastidiverzity.

Společná je hodnoceným organizacím předevšímširoká škála flexibilních forem práce nabízených je-jich zaměstnancům. Částečná práce z domova nebolikombinovaný home office je v těchto společnostechtakřka samozřejmostí. Alternativní formy práce jsoučasto doplněny řadou dalších opatření usnadňujícíchslaďování rodinnéhoapracovního života, jako jenapř.příspěveknapéčioděti či zajištěnípéčeoděti přímoorganizací(soukroméfiremníškolky).Mimooblastpro-rodinných opatření hodnocené organizace dlouhodoběavšestranněpodporujínejrůznějšíneziskovéorganizacea aktivně působí na poli společenské odpovědnosti.Kritériumtrvaleudržitelnéhorozvojejevhodnocenýchorganizacíchbránovelmivážněabývásoučástízáklad-níchfilozofickýchpilířůspolečnosti.

Lucie Nemešová, koordinátorka aktivit pro zaměstnavatele 

Sítě mateřských center

6

OCENĚNÉ FIRMY NA CELOREPUBLIKOVÉ ÚROVNI

Contract Administration, spol. s r. o.

Oblasti působení:mzdovéapersonálníporadenství

Celkový počet zaměstnanců:115

Důvody ocenění:pozitivnípříkladdobrépraxevpod-mínkách malé firmy; podpora matek navracejících sepo MD/RD na trh práce formou jejich zaměstnávání;podporaflexibilnípracovnídobyamístavýkonupráce;osobnostcountrymanažerkyfirmyAlenyVávrové,kteráprosazujerovnépříležitostinamnohaúrovních

Československá obchodní banka, a. s.

Oblast působení:bankovnictví

Celkový počet zaměstnanců:6394

Důvody ocenění: komplexnost a propracovanostdiverzitních programů a podpora diverzity ze stranymanagementu; rozvinutý program pro rodiče, kterýusnadňuje slaďování rodinného a pracovního života;řada dalších prorodinných opatření, která napomáha-jí dřívějšímu návratu do zaměstnání po mateřskéa rodičovské dovolené; vzdělávání managementuv oblasti diverzity, rovných příležitostí a prorodinnépolitiky

Direct Parcel Distribution CZ, s. r. o.

Oblast působení:logistika

Celkový počet zaměstnanců:257

Důvody ocenění: individuální přístup k zaměstnan-cům/kyním; důraz na slaďování rodinného a pra-covníhoživotazaměstnanců/kyň;propracovanýsystémpodpůrnýchprorodinnýchprogramů

GE Money Bank, a. s.

Oblast působení:bankovnictví

Celkový počet zaměstnanců:3408

Důvody ocenění:propracovanýsystémprorodinných

programů;programprozaměstnanévevěkovéskupině50+; relativně vysoké zastoupení žen ve vedení firmy;rozvinutýprogramDiverzita,jehožsoučástíjenapříkladprogramTalent,5dnívolnaprotatínkyadalšíaktivity;otázkadiverzityjeprofirmudůležitá

Linet spol. s r.o.

Oblast působení:výrobazdravotnickýchlůžek

Celkový počet zaměstnanců:522

Důvody ocenění: vlastní firemní zařízení péčeo předškolní děti, které je nástrojem slaďování rodin-ného a pracovního života a umožňuje dřívější návratzaměstnanců/kyňzMD/RD;rozsáhlýsystémbenefitůprozaměstnance/kyně,firmařešíživotsvýchzaměstnanců/kyňimimosférupráce,fungujejakokomunita;možnostflexibilitymístaavýkonupráce;celkověvelkénadšeníprooblastslaďovánírodinnéhoapracovníhoživota

Siemens, s. r. o.

Oblast působení:elektrotechnika

Celkový počet zaměstnanců: 7802

Důvody ocenění: vlastní firemní zařízení péčeo předškolní děti, které je nástrojem slaďování rodin-ného a pracovního života a umožňuje dřívější návratzaměstnanců/kyň z MD/RD; rozsáhlá nabídka flexibil-níchforempráce;důraznaprorodinnéaktivityapravi-delnásetkávánízaměstnanců/kyň;vybudováníchráněnédílnyproOZPzaměstnance/kyně

T-Mobile Czech Republic, a. s.

Oblast působení:telekomunikace

Celkový počet zaměstnanců:2943

Důvody ocenění: precizně zpracovaná problema-tikarovnýchpříležitostí;vysokýpočetzaměstnanců/kyňvyužívajícíchflexibilníchforempráce;důraznazvyšovánípočtuženvevedenífirmy;velkémnožstvíprorodinnýchiniciativ;propracovanýmanagementMD/RD

1Celkovýpočetzaměstnancůjeaktuálníkdoběpřihlášeníorganizacedosoutěže,resp.doručenídotazníkusestatistickýmiinformacemi.Odtédobyseúdajemohlyzměnit.

7

Vodafone Czech Republic, a. s.

Oblast působení: telekomunikace

Celkový počet zaměstnanců:1765

Důvody ocenění: důsledné dodržování zavedenýchprogramůnaslaďovánírodinnéhoapracovníhoživota;vysoká míra flexibility místa výkonu práce; podporadřívějšího návratu do zaměstnání z MD/RD; rozvinutéprogramy v oblasti diverzity (podpora žen, skupiny50+);relativněvysokýpočetženvřídícíchpozicích

www.scio.cz, s. r. o.

Oblast působení: vzdělávání

Celkový počet zaměstnanců:37

Důvody ocenění: silná prorodinná politika firmy,rodinnéprostředífirmy;otevřené,transparentníjednání

se zaměstnanci/kyněmi; alternativní formy práce a be-nefity jsou určeny plošně pro všechny zaměstnance/kyně;firmasezabýváotázkouvzdělávání,cožmápozi-tivnícelospolečenskýdosah

Zentiva Group, a. s.

Oblast působení:farmaceutickýprůmysl

Celkový počet zaměstnanců: 1056

Důvody ocenění: celkově velké nadšení pro oblastwork-life balance a diverzity; zavedení opatřeníke slaďování rodinného a pracovního života, napříkladfiremního příspěvku na péči o předškolní děti; sna-ha vyrovnávat zastoupení žen a mužů na vedoucíchpozicích; čerpání inspirace z neziskového sektoruv oblasti work-life balance a rovných příležitostí;propracovanýetickýkodex

OCENĚNÉ FIRMY NA KRAJSKÉ ÚROVNI

Soutěž probíhala též v Jihočeském, Jihomoravském, Karlovarském, Libereckém, Pardubickém, Středočeském a Zlínském kraji. Hodnocení kopírovalo postup na celorepublikové úrovni včetně hod-notících kritérií, poroty však byly složené z expertů, osobností a politických představitelů daného kraje. Mezi vítězi se objevily nejen velké firmy, ale i ty menší, a rovněž organizace z neziskového sektoru. Jejich přístup k rovným příležitostem a podmínkám slaďování rodinného a pracovního života je obdivuhodný. Čtení zdůvodnění v jednotlivých případech může působit monotónně, přesto skrývá výbornou inspiraci pro zaměstnavatele a zaměstnance a jen potvrzuje, že nemožné se může stát skutečností, pokud se najde dobrá vůle.

JIHOČESKÝ KRAJ

Dětské centrum BARBORKA – Školka BARBORKA s. r.o.

ČeskéBudějovice

Charakteristika: Centrum bylo založeno v prosinciroku 2009, v lednu 2010 zahájilo provoz soukroméškolkya jeslívcentruČB,vdubnu2012pakotevřelodětskou nekuřáckou hernu s kavárnou a tělocvičnouvcentruměsta.

Důvody ocenění: zkrácené pracovní úvazky,zaměstnávání důchodců/kyň a žen během i po MD/RD, benefity pro zaměstnance/kyně, firemní hlídánífirměBOSCH,nabídkapéčeodětivdomácímprostředíavolnočasovýchaktivitprocelérodiny,slevyprorodinysdětmi,seminářepromaminkysmalýmidětmi,účastnaměstskýchakcích

Dfk Group a. s.

ČeskéBudějovice

Charakteristika: DfK Group je skupina společnostípůsobícícelorepublikověvoblastechseniorsképroble-matiky, rozvoje lidských zdrojů a regionálního rozvojea dále v Jihočeském kraji v oblasti gastronomickýchslužeb,240zaměstnanců–207žen,33mužů.

Důvody ocenění: firemní školka (v budově firmy),příspěvek na péči o děti, alternativní formy práce –částečné pracovní úvazky, práce z domova, přivýdělekformou práce na DPP či DPČ, nabídka sportovních,kulturních a společenských aktivit pro celé rodiny,vzdělávacích programů pro usnadnění návratu na trhpráce,podporaseniorůaNNO

8

Gaudeo CB s. r. o.

ČeskéBudějovice

Charakteristika: Soukromá jazyková škola – pořádájazykovékurzyprodětiidospělé.

Důvody ocenění: nabídka práce na částečný pra-covníúvazekmatkámnaRD,důchodcům,absolventůmVŠ(lektorskámísta)aosobám50+súčastínaškolenía dalších vzdělávacích aktivitách, rovné odměňovánímužů i žen na stejných pozicích, nabídka optimálníchpodmínek pro děti i jejich doprovod, podpora výukyjazykůnaškolách

Hřiště BezBot (VERBSOON, s. r. o.)

ČeskéBudějovice

Charakteristika: Hřiště otevřené v roce 2008 nabízíprostorprovolnouhrudětíarodičůiřaduzajímavýchakcí.

Důvody ocenění: nabídka benefitů pro usnadněnírodinného a soukromého života – firemní hlídánípředškolních dětí, pravidelné hlídání předškolníchaškolníchdětíběhemrokuapříměstskétáboryběhemprázdnin, věrnostní program Hřiště BezBot, podporavelkýchakcíprodětivregionu,dětízdětskéhodomovaarodindětíspostižením,benefičníakce

Kulturně vzdělávací centrum Pansofie, o.p.s.

ČeskéBudějovice

Charakteristika:Centrumposkytujeprorodinnéakti-vityaslužbyzaměřenénavzdělávánívoblastirodičovstvívevšechfázích,provozujenekomerčnídětskouskupinu,pořádá společenské kulturní aktivity pro celé rodiny,přednáškovoučinnostprovšechnygenerace.

Důvody ocenění: částečné pracovní úvazky, pružnápracovní doba, práce z domova, dětská skupinado12let,společenskyprospěšnámístaproabsolventy/ky,rodičesmalýmidětmi,osoby50+vespoluprácisÚP,sociální a umělecké aktivity pro seniory, volnočasovéaktivityprorodičesdětmi,dětiamládež,nabídkaknow--howostatnímorganizacímpodobnéhocharakteru,pro-rodinnéakce–slavnosti,divadla,pohádkovéparkyproširokouveřejnost

Miroslav Mareš Agentura Kultur-Kontakt

ČeskéBudějovice

Charakteristika: Agentura se více než 14 let zabývákompletním zajištěním maturitních a podnikovýchplesů, pořádáním firemních setkání, organizovánímměstských slavností v historickém duchu a předevšímrealizacínočníchhranýchprohlídeknahraděRožmberk,ve městech ČB a Borovany, vycházek za historií,dětskýchdnůatd.

Důvody ocenění: odbornépraxenabízenéstudentům,organizace volnočasových aktivit pro firmy, školníchvýletů, letních táborů pro děti, akcí pro děti „na klíč“,městskýchslavnostívcelémJihočeskémkraji,podporaseniorů–vycházkyzahistorií,zájezdy,besídky

MVM Hřiště s. r. o.

ČeskéBudějovice

Charakteristika: Rodinné hřiště Hopsárium jezaměřenéprimárněnanabídkuaktivníhotrávenívolnéhočasurodinsdětmivprůběhuceléhoroku,bezohleduna počasí. Nabízí prostor pro firemní akce pro rodinyzaměstnanců/kyň, angažuje se též v dopravní výchovědětí.Zaměstnává15–20zaměstnanců/kyň.

Důvody ocenění: částečné pracovní úvazky provšechnyskupinyzaměstnanců/kyň,nabídkyDPČstudu-jícímprozískánípraxe,rodičůmnaMD,osobnípřístupkzaměstnancům/kyním,zvýhodněnévstupnéprorodinya seniory, volný vstup pro sdružení a školy tělesněpostiženýchiprodětsképacientyNemocniceČB,pod-poradětízdětskéhodomova

Zoologická zahrada Ohrada Hluboká nad Vltavou

HlubokánadVltavou

Charakteristika: ZOOproveřejnostotevřena1.5.1939,dnesjezdeidětskéhřiště,restaurace,rychléobčerstveníaprodejnasuvenýrů,33zaměstnanců.

Důvody ocenění: částečné pracovní úvazky, pružnápracovní doba, rovné odměňování, výukové programypropostiženéděti,edukačníprogramyvrámciOddělenívzdělávání, velké akce pro celé rodiny, dobrovolnickédny pro různé firmy, podpora neziskových subjektů,společenskéhoděnívregionu,místníchakcí,dnůproděti

9

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

ANECT a. s.

Brno

Charakteristika: Dodavatel profesionálních řešeníz oblasti informačních a komunikačních technologií,od roku 1993, více než 150 zaměstnanců – v Praze,BrněaBratislavě.

Důvody ocenění:nabídkaotcůmjítnaRD,směrniceprostanovovánímezdproudrženírovnéhoodměňovánímužů a žen, udržování kontaktu se zaměstnanci/kyněmi na MD/RD, částečné úvazky, práce z domo-va, neplacené volno v případě péče o osobu blízkou,portál zaměstnancům rozdavam.cz, dětský den proklientya jejichrodinyvčetnězaměstnancůsrodinami,podpora NNO (fond), dárcovství krve, fyzická pomocNNO,dětskýmdomovůmaDomovůmproseniory

COWORKING CENTRUM a. s.

Brno

Charakteristika: Podporují především maminkyna MD/RD, které mají zájem zahájit vlastní podnikání.Nabízejívzdělávacíkurzy,kancelář(coworkingovémís-to)adětskýkoutek,akcezaměřenénaosvětuapropaga-ci rovnýchpříležitostí,poskytujípodporupři zakládánídětských skupin, firemních školek, genderové audityvefirmách.Zaměstnávají6zaměstnanců/kyň.

Důvody ocenění: podporapodnikáníženodvzdělávánípo poskytnutí prostor, nabídka vybavených kanceláříizasedacíchmístností,dětskýkoutek,místonapřebalení

Dopravní podnik města Brna a. s.

Charakteristika: Zajišťuje městskou hromadnou do-pravuveměstěBrněazaměstnávácca2800osob.

Důvody ocenění: rovné zacházení se zaměstnancia zaměstnankyněmi – kolektivní smlouva a směrnice,rovnépracovnípodmínky,bezpečnostaochranazdravípři práci, postup při řešení diskriminačního chování,pružná pracovní doba, dovolená nad rámec zákona(5 týdnů), pracovní volno mužům při narození dítěte,odměna zaměstnancům při životním nebo pracovnímjubileu, prorodinné benefity - zlevněné jízdné (i prorodinnépříslušníky),permanentkydofitcentra, setkánís důchodci, rozšiřování parku bezbariérových a eko-logickýchdopravníchprostředků

GATEMA a. s.

Boskovice

Charakteristika: Výrobadesekplošnýchspojů,službyv oblasti ITC, poradenství v oblasti veřejných zakázekastrukturálníchfondů(od1995),105zaměstnanců.

Důvody ocenění: práce z domova, částečné úvazky,pružnápracovnídoba,kontakts rodičinaMD/RD,přednástupem zpět do zaměstnání částečné úvazky, prácez domova, školení, stejný přístup k ženám i mužům,podpora organizací pečujících o postižené děti či dětibez rodičů,kulturníasportovníakce,dětskédnyapod.,dobrovolnickáprácezaměstnanců

Mendelova univerzita v Brně

Charakteristika: MendelovuuniverzituvBrně(MEN-DELU) tvoří pět fakult (Agronomická, Lesnickáa dřevařská, Provozně ekonomická, Zahradnická,Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií)a Institut celoživotního vzdělávání. Počet zaměstnancůuniverzity: 1886, počet studujících: 10 654 studentů(585zahraničních).

Důvody ocenění: pověst „prorodinného, vstřícnéhozaměstnavatele“ – částečné úvazky, sdílená pracovnímísta, práce z domova, podpora osobního rozvojezaměstnanců, účast na vzdělávacích aktivitách, pod-mínkypéčeoosobyblízké,aktivníkomunikacesrodičinaMD/RDa jejichzapojenídoživotauniverzity ipřesjejich dočasnou absenci, firemní školka nejen prozaměstnance,aleiprostudenty

Sportovní klub TENIS TIŠNOV

Charakteristika: Klubbylzaložen1922,eviduje120členů(40dospělýcha80mládež).Všichnipracujíjakodobrovolníci.

Důvody ocenění: výhody pro rodiny s dětmi – dětihrajícísrodičineplatízapronájemkurtu,zaminikurtyseneplatí,možnostzakoupeníobčerstvení,mikrovlnnátrouba, podpora volnočasových aktivit proděti–minitenis,babytenis,1xročnětáborproděti,aletakéakceprocelérodiny,2xročněturnajprorodičeadětiadalšípříležitostnésezónníakce,dětskýkoutek,dětskéhřiště,minikurtsestěnou

10

KARLOVARSKÝ KRAJ

Integrovaná střední škola Cheb

Charakteristika: Příspěvková organizace, jejímžzřizovatelem je Karlovarský kraj, zahrnuje Střední od-bornéučilištězemědělské,konzultačnístřediskoČeskézemědělskéuniverzityvPraze,StředníodbornouškoluhudebníchnástrojůLuby,StředníodbornouškoluCheb,Střední odborné učiliště řemesel Cheb. Škola má 154zaměstnanců,ztoho88žen.

Důvody ocenění: přátelské prostředí jak prozaměstnance, tak pro žáky školy, flexibilní formypráce, vedení žáků i učitelů k dobrovolnictví, pod-pora lidí spostižením,celoživotní vzdělávání,podporazaměstnanostivregionu

Lázně Františkovy Lázně a. s.

Charakteristika: Největší soukromá lázeňskáspolečnostvČeskérepublice,1500lůžekv8lázeňskýchdomechvkategoriíchtříačtyřhvězd.620zaměstnanců(492žen–28jenaMD/RD).

Důvody ocenění: přátelské prostředí jak prozaměstnance,takproklienty,flexibilnípracovníúvazky,možnost výběru směn, individuální řešení problémůvyplývajících ze slaďování rodinného a pracovníhoživota,zkrácenéúvazkyponástupuzMD/RD,nastave-ny interní procesy a dokumenty, formalizované vztahyzaměstnanec a zaměstnavatel, podpora rozvoje komu-nitníhoživotaveměstěajehookolí

Nelan s. r. o.

Třebeň

Charakteristika: Výroba a montáž plastových okenv Karlovarském kraji (přes 20 let), komplexní řešenístavebních výplní a jejich doplňků „na klíč“, 38zaměstnanců(sdílenéúvazkyapráceosobsezměněnoupracovníschopností,prošligenderovýmauditem).

Důvody ocenění: dokumentyzabývajícíseprorodin-nými prvky zaměstnanosti zaměstnance, zaměstnávánílidí se zdravotním postižením, věkové skupiny 50+,nezaměstnaných formoustáží, dětskékoutkyvprodej-nách, přátelské prostředí pro klienty stejně jako prozaměstnance

WITTE Nejdek, spol. s r. o.

Charakteristika:Jižodroku1899vynikáfirmaWITTEAutomotivekreativnímiainovačnímiřešenímivoblastizamykací techniky a díky tomu se vyvinula v celosvě-tově působící korporátní společnost. V současnédobě má 1539 zaměstnanců (688 žen), 83 rodičůnaMD/RD.

Důvody ocenění: interní dokumenty k benefitůmpro zaměstnance a další oblasti, stálý kontakt sezaměstnancinaMD/RD,individuálnípřístupkpotřebámzaměstnanců/kyňvoblasti slaďování rodinnéhoapra-covníhoživota,provozovánídětskéhohlídacíhocentra,podpora dětí s postižením a vzdělávání v regionuobecně,komunitníživotvobci

11

LIBERECKÝ KRAJ

Cestovní kancelář a sportovní agentura SPORTKIDS

Liberec

Charakteristika: Provozuje dětské sportovní kurzyakroužkyprokolektivyzmateřskýchazákladníchškol,rodinné pobyty s programem pro děti – lyže, kola.Rodinnáfirma,6lidívmanagementua20sportovníchinstruktorů.

Důvody ocenění: zaměstnávání rodičůnarodičovskédovolené, úvazky dle potřeby, flexibilní formy práce –sdílené a částečné úvazky, možnost přítomnosti dětínapracovišti,programyprevenceúrazů,bezpečnostipřisportuaprevencekriminality,podporaspoluprácerodičůadětí,městskýchsportovišť,rozvojturistikyvkraji

Dům dětí a mládeže Vikýř, Jablonec nad Nisou

Charakteristika:Poskytujevolnočasovéaktivitydětem,mladistvým, dospělým i seniorům, organizuje velkéakce pro celé rodiny, pobyty pro rodiny, tábory poby-tovéipříměstskétéměř365dnívroce.Nabízípravidelnézájmovékroužkyispontánníakce.ProvozujeInformačnícentrummládeževcentruměsta,jehožsoučástíjeBabypoint. Celá organizace má 10 interních zaměstnanců(3 na částečný úvazek, 7 na plný), dále několik desítekexterníchspolupracovníkůadobrovolníků(nadohody).

Důvody ocenění:pozitivnípřístupvzaměstnavatelskéoblasti – důraz na spokojenost stálých i externíchpracovníků,rozvojvolnočasovýchaktivitprocelérodiny,podpora zapojení všech generací, sociálních skupini handicapovaných spoluobčanů, služby informačníhocentra pro mládež, Baby point - místo pro přebalenía kojení dětí, otevřený a kreativní prostor s pozitivníatmosférou – programy pro širokou veřejnost, tímpřispívákplněníprorodinnýchaktivitveměstě

Ekofarma: Sad u ořechového háje, Jezvé

Charakteristika: Rodinná ekofarma, pěstitelé bioovoce a zeleniny, včelaři. Pedagogové, kteří vzdělávajívoblastivčelařstvíazdravéhoživotníhostylu.

Důvody ocenění: motivace a vzdělávání další ge-nerace k udržování zdravého životního prostředí

a trvale udržitelným hodnotám, činnost ohleduplnák přírodě – ekologicky šetrné prostředky, třídění od-padu,recyklovanépomůcky,obnovitelnézdrojeenergie,odstraňování staré ekologické zátěže z okolí ve spolu-prácispřírodovědnýmkroužkemzČeskéLípy

Jana Černá RE-Centrum Domácí péče

Rokytnicen.Jizerou

Charakteristika:Odbornázdravotníaošetřovatelskápéčevdomácímprostředíklientů,11 žen–úvazkydlepotřebslaďováníprácearodiny,proškolenýtýmlidínazástup.

Důvody ocenění: flexibilníformypráce,zaměstnáváníženohroženýchnatrhupráce,nabídkavýjimečnéslužby– propojení sociální a zdravotní oblasti v nepříznivéživotní situaci, podpora občanských aktivit v obci –místnídivadlo,dětíasenioři

Kitl s. r. o.

JablonecnadNisou

Charakteristika: Výroba a prodej nápojů, provozKittelova muzea na Krásné u Jablonce nad Nisou,zaměstnávajícca15osobvčetněexterníchpracovníků.

Důvody ocenění:flexibilníformyúvazků,zaměstnáváníseniorů a handicapovaných, rovné odměňování ženi mužů, podpora rozvoje Libereckého kraje, Kittelovomuzeum, naučné stezky, akce pro veřejnost v muzeu,zvýhodněnévstupnéprorodiny

Sbor Jednoty bratrské v Novém Městě pod Smrkem

Charakteristika:SborJednotybratrské,vsoučasnostimá 6 zaměstnanců, kromě klasické sborové agendyposkytuje sociální práci: nízkoprahové zařízení,mateřskécentrum,celodennípéčeoděti,seniorskýklubvevyloučenélokalitěFrýdlantskéhovýběžku.

Důvody ocenění: flexibilní formy práce, pomocvoblastislaďováníprácearodinyvlokalitěsvysokounezaměstnaností – rozvoj a uplatnění dlouhodoběnezaměstnaných občanů, rozvoj dobrovolnictví,podpora prorodinných aktivit, zakládání služebpéče o děti, kvalitního komunitního života v obciaaktivnípomoclidemnaokrajispolečnosti

12

PARDUBICKÝ KRAJ

Sdružení občanů pro pomoc zdravotně postiženým – Apolenka – hiporehabilitace

Charakteristika:Založenovroce1999jakosdruženídobrovolníků, v současné době 6 zaměstnanců, 3na DPP, 7 dobrovolníků a 30 osob se zdravotnímpostižením.

Důvody ocenění: zřízení pracovních míst pro osoby

spsychickým,mentálnímnebolehkýmtělesnýmhandi-capemspodporoupracovníchasistentů–vsoučasnédobě 30 osob, nabídka sociálně aktivizačních služebprosenioryaosobysezdravotnímpostižením,volnéhopřístupudoareálurodinámsdětmi,environmentálníchprogramů pro děti s přímým kontaktem se zvířatyapřírodou,pořádání sportovníchakulturníchakcíproveřejnostizaměstnance

Symbio Finance s. r. o.

Dubá

Charakteristika: Poskytují ekonomické poradenstvípro firmy v oblasti financování a provozují jazykovouškolu.2stálízaměstnancia2lektorkynadohodu.

Důvody ocenění:aktivityprocelérodiny,podporaza-pojovánívšechgeneracíasociálníchskupin,pomáhajík udržování a zlepšování životního prostředí, rozvoja podpora kvalitního života občanů, dobrovolnickáprácevNNO

Základní škola a mateřská škola Žandov, okres Česká Lípa

Charakteristika:1.stupeňzákladníškoly(112žáků)amateřskáškola(84dětí).Součástíjemateřskécentrumasetkávánísprogramyproseniory.

Důvody ocenění: zaměstnávánípřevážněženzesku-pin ohrožených na trhu práce, flexibilní formy práce,provoz mateřského centra ve vlastních prostorách –možnostpro rodiče vobci zařadit sena trhpráce, re-alizaceprorodinnýchprogramů,zvyšováníkvalityživotarodinvobci

13

Děti patří domů, o. s.

HradecnadSvitavou

Charakteristika: V provozu od roku 2008, 3 za-městnanci,cca20osobnadohody.Dlouhodobýmcílemje snížení počtu dětí v dětských domovech a kojenec-kýchústavechaochranapráv,zájmůapotřebdětí.

Důvody ocenění: nabídka provázení, podporya práce s hostitelskými a pěstounskými rodinamia žadatelioNRP,pobytypropěstounské rodiny,prácesohroženýmirodinami,cílenáprácesdětmiamládežíbez stabilního sociálního zázemí – rozvoj osobnostiakompetencí

Informační centrum Blanka Brýdlová

Litomyšl

Charakteristika:Poskytujeinformaceturistům,3stálízaměstnancia3sezónníbrigádníci.

Důvody ocenění: nabídka částečných pracovníchúvazků, pružné pracovní doby či doby přizpůsobenéškolnímu roku, pořádání kreativních dílen a dalšíchprogramůproděti,spoluprácesorganizacemiveměstě

Komuniké, o. p. s.

Litomyšl

Charakteristika: Od roku 2010 podporuje rozvoja kvalitu poskytování sociálních služeb, zaměstnává13osob.

Důvody ocenění: sociální podnikání – pracovnípříležitosti pro mládež ohroženou sociálně patologic-kými jevy, osoby se zdravotním handicapem, nabídkavstřícného prostředí pro rodiny – alternativní jídla,svačiny,prodejvýrobkůzchráněnýchdílen

Základní škola Na rovině

LázněBohdaneč

Charakteristika: Nestátní škola, založená na základěaktivityrodičů–provozujemateřskécentrum,zajišťujevolnočasovéaktivityprorodinyapořádáseminářeprodospělé,9zaměstnanců

Důvody ocenění: nabídka zkrácených pracovníchúvazků,pružnépracovnídobynebokombinovanéprácevzaměstnáníspracídoma,supervizetýmu,poskytovánímetodické pomoci a přezkušování dětí v domácímvzdělávání, projektové vyučování – učení v souvislo-stech,respektujícípřístupakritickémyšlení

STŘEDOČESKÝ KRAJ

Biopekárna Zemanka s. r. o.

Sedlčany

Charakteristika: Rodinná biopekárna, vyrábí sladkébiosušenkyaslanébiokrekry,má12zaměstnanců.

Důvody ocenění: nabídkavýběrusměn, individuálnířešenípotřebvrámcislaďovánírodinnéhoapracovníhoživota, kontakt se zaměstnanci na MD/RD, podporaNNOvčetněaktivitprotikorupci,inspiracezaměstnancůi zákazníků k ekologicky šetrnějšímu a zdravějšímuživotnímustylu

Občanské sdružení Modré dveře

KostelecnadČernýmiLesy

Charakteristika:Provozujeterapeutické(péčeprolidispsychickýmiobtížemi,vkrizi)avolnočasovécentrum,14zaměstnanců.

Důvody ocenění: zaměstnávání rodičů malých dětía nabídka flexibilních forem práce, integrace osobsduševnímčimentálnímhandicapem–propojenítera-peutickéhocentrasrodinnoukavárnouavolnočasovýmcentrem,podporakomunitníhoživotavobci

Regionální muzeum Mělník

Charakteristika: Příspěvková organizace Středo-českéhokraje, v roce2013oslavila125. výročí svéhovzniku,má20zaměstnanců.

Důvody ocenění: individuální přistup ke všem ne-standardním situacím včetně problémů spojených seslaďováním rodinného a pracovního života, nabídkanadstandardního nasazení zaměstnanců, interaktivníchprogramů,rodinnéhovstupného,podílnarozvojikomu-nitníhoživotaanaprojektechobnovyregionálníchtradicprocelérodinyvespoluprácisdalšímiorganizacemi

14

ZLÍNSKÝ KRAJ

Baby club Nekky

Zlín

Charakteristika: 20letpomáhárodičůmučitsvédětiobjevovatsvětnasuchuivevodě,zaměstnává20žen,6ženjenaMD/RD.

Důvody ocenění:poskytovánífiremnípéčeoděti,po-hotovosti pro vlastní zaměstnance, zaměstnání obtížnězaměstnatelnýmskupinám,zapůjčovánípomůcekvčetněpostýlek, nabídka „baby linky“ – konzultace matkámzdarma,aquaerobikuproseniory–lektorkajeseniorka

Hotel Horal, Resort Valachy – HP TRONIC, s. r. o.

VelkéKarlovice

Charakteristika: SlužbyvcestovnímruchuveVelkýchKarlovicích, orientace na rodiny s dětmi, 283zaměstnanců(189žen,94mužů),16žennaMD/RD.

Důvody ocenění: nabídka Manuálu rodičovskéa mateřské dovolené, pozitivní přístup k matkáma tělesněpostiženým,bezbariérovýpřístup, řešenídis-kriminaceaobtěžování,informovanýpersonál,rodinnébalíčky,podporarodinsdětmirůznéhověku,nekuřácképrostředí

Optimum KM, s. r. o.

Kroměříž

Charakteristika: Zaměřujísenadaňovéporadenství,vedeníúčetnictvíaimplementaciekonomickéhosoftware,8zaměstnanců(7žen).

Důvody ocenění: nominace spokojenýmizaměstnanci,spoluprácesÚřadempráce,nabídkaop-erativní práce z domova, vzdělávání i během MD/RD,spoluprácesNNO

Rekreační areál Kamínka

Roštín

Charakteristika: Rekreačníareál–provozovnafirmyRUDOLF JELÍNEK a.s. Vizovice – nabízí prostor prosportovní soustředění, školní výlety, školy v přírodě,letní dětské tábory, firemní školení a rodinné oslavy,13zaměstnanců(5žen,8mužů).

Důvody ocenění: firemní ombudsman, náhradnízaměstnání poskytované sezónním zaměstnancům,odvoz firemním autem, řešení v případě nemoci dětí,vysoký příplatek na penzijní připojištění, spoluprácev týmu – při velkém počtu návštěvníků pomáhajíobsluzepracovnícinamanažerskýchpozicích

15

OD ROZHODNUTÍ K ČINU

Měnit zaběhané formy jednání a myšlení patří k nejtěžším životním úkolům a je jedno, zda se jedná o rodinu, práci nebo společnost. Téma rovných příležitostí žen a mužů a slaďování pracovního a rodin-ného života patří k oblastem, které se potýkají s mnoha předsudky a kde prosazení změny vyžaduje velké úsilí i trpělivost. Oslovili jsme proto tři ženy, jejichž zásluhou se „ledy pohnuly“, aby s námi sdílely svoji cestu k lepším pracovním podmínkám pro ženy i muže.  

ANDREA FUTEROVÁ SeniorHRBusinessPartnerGlobalGxDivisionHQ,ZentivaGroup,a.s.

Problematice slaďování pracovního a rodinného životaa rovných příležitostí se věnujeme v Zentivě druhýmrokem. Naše primární aktivity směřovaly k rodičůmnamateřskéarodičovskédovolené,jejichžpočetseblíží170atrendjevzhledemkprůměrnémuvěkuapočtuženstále stoupající. V oblasti industriální farmacie je velmiobtížnénajítvhodnéodborníky,aprotojevnašemzájmu,aby se nám rodiče vraceli a my neztráceli naše cennéknow-how.Pronašezaměstnancerozšiřujememožnostinabídky flexibilních úvazků, zavedli jsme příspěvkyna předškolní zařízení (soukromou školku, chůvu),nabízíme odborné kurzy z EU fondů věnované rodičůmnaMD/RD,pravidelnětutocílovouskupinuinformujemeoděnívefirmě,připravujemewebprorodičeapříručkupromaminkyodcházejícínaMD.

Projekt Sítě mateřských center Společnost přátelskárodiněnásinspirovalarozhodlijsmesezaměřitnaoblastdiverzity v naší společnosti obecně. Definovali jsmespolečně 5 nejvýznamnějších skupin zaměstnanců,kterýmsechcemevnadcházejícímrocevěnovataušítjimnamíruwork-lifebalance(WLB)program.Kroměrodičů,kdemámeještěmnohodalšíchnápadůaplánů,bychomse rádi zaměřili na zaměstnance 50+, kterých je v našíspolečnosti 21%, dále bychom rádi posílili postaveníženvespolečnosti,pomohlizvládnoutkulturníodlišnosti

našimvícenežpadesáticizincůmatakéskupinasinglessehlásíoslovo…

Moderní trendy a podpora z centrály jsou sice velmidůležité,aleteprvevlastnízkušenostmidodalapotřebnouenergii vydat se na nelehkou cestu v prosazování WLBprogramůvespolečnostiorientovanébyznys.

Sama jsem maminka dvou malých holčiček, cítila jsemsezklamanáazapomenutá,kdyžsemifirmapoodchodunamateřskouvůbecneozvala,povšechtěchletechpráceměnajednounepotřebovali.Bálajsemse,žesenebudumít kam vrátit anebo budu začínat zase od nuly. Roz-hodla jsemse, že využiji svojeHR zkušenosti a spojilajsemsvojesílyseSítímateřskýchcenter.Působilajsemjako konzultantka v rámci projektu Krok k zaměstnáníve Středočeském kraji. Trénovali jsme maminky, jak sihledatpráci,nacvičovalijsmepohovory,koučovalijsmeje knalezení jejich cíle.Na základěmnožství rozhovorůa skutečných příběhů vím, jak jsou programy promaminkydůležité.

PrácivZentivě jsemzačalakombinovatsrodinou,kdyžbylmladšídceřirok,avelmioceňuji,jakmivyšlafirmavstříc v podobě zkráceného úvazku, práce z domovaapříspěvkunachůvu.Tytoprogramyjsmepropracovali

ŽENA MEZI PARAGRAFY, ROZUMEM A CITEM …

16

a pojali komplexněji a začali prosazovat u vedeníspolečnosti.

Jelikožvevedeníspolečnostipřevažujímuži,orientovaníprimárněnabusinessačísla,muselijsmejimprojektpro-dat„jejichřečí“–zpracovatanalýzu.Kdyžviděli,žemáme170 rodičů na mateřské a rodičovské dovolené, 58%zaměstnancůjsouženyanejvíceznichv„rizikovém“věku35 let, a zjistili, že WLB programy podporují atraktivituzaměstnavatelenatrhupráce,začalajeproblematikazají-matadalinám„zelenou“.

Společnost uvolnila rozpočet pro příspěvky na sou-kromouškolkučichůvu,aby takpodpořila rodiče,kteříse vracejí před třetím rokem věku dítěte do práce (až6000,-Kč).PravidlatohotobenefitujsmesepsalidoSOP(směrnice),kteráprošlaschvalovacím„kolečkem“abylanásledně představena zaměstnancům. Nyní investujemenemalé prostředky pro tvorbu webu pro rodiče jakonástrojeprokomunikaciasdíleníinformací.Díkynadšeníaosobnímunasazeníčlenůtýmusenámpodařilozískatpro naše rodiče zajímavé tréninky, které jsou dotoványz Evropské unie. Na trhu je hodně neziskových orga-nizací, které vytvářejí krásné programy pro rodiče a jeradostsnimipracovat.JakovelmiúspěšnouhodnotímeispolupráciseSítímateřskýchcenter.

Veškeré aktivity spojené s oblastí diverzity musejí vy-cházetzeskutečnýchpotřebzaměstnanců.Organizujemeproto„focusgroups“scílovýmiskupinami,kdeseptáme,coby lidéuvítali,co fungujedobřeacobychommohlizrušit. Na základě této analýzy poté navrhujeme detailyprojektu,kterýsamozřejměmusíschválitmanagement.

Získat podporu managementu v oblasti prorodinnýchaktivit a work-life balance je všude náročné. NaštěstímámevelkouoporuvHRředitelceasjejípomocíjsmepřesvědčilivedení,žejetřebasetétooblastivěnovat.

Nabízetbenefity,kterézvyšujíloajalitukfirměamotivaci,patřímeziradostnéčástiHRpráce.Našlysealeitakovémaminky,kterénámnapsaly,ženechtějíbýt„obtěžovány“informacemizfirmyachtějísiužítvklidumateřskou…Samozřejměitakovýpostojmusímerespektovat.Bohuželsemusímetakésmířitsfaktem,žeaťudělámeneboza-vedemesebelepšíprogram,nikdysenezavděčímevšemzaměstnancům.

V neposlední řadě bych zmínila náš projektový tým,který jen díky nadšení a práci nad rámec své agendyvytváří tento smysluplný projekt. Problém s kapacitamilidíafinančnímiprostředkyjesoučástíkaždéhoprojektuapevněvěřím,ženašenasazenínevyhasne.

Popočátečníprácipárnadšencůsenámpovedlovypra-covatkrásnýprojekt,díkykterémujsmevlistopaduzískalicertifikátSpolečnostpřátelskárodině.

Stali jsme se signatáři Memoranda Diversita 2013+.Vážímesioceněnínašichaktivitazároveňcítímeobrovskýzávazekkudrženíavytvářenídalšíchprogramů,kterébu-doupřispívatkeslaďovánírodinnéhoapracovníhoživotaakpodpořerovnýchpříležitostí.

ZorganizovalijsmevespolupráciseSítímateřskýchcen-ter inspirativní setkání HR manažerů/manažerek „Kulatýstůl na téma WLB“, které se velice zdařilo, a moc měpotěšilo, kolik společností se profesionálně věnuje tétoproblematice.VnašichworkshopechchcemepokračovatnapravidelnébázizapodporySítěmateřskýchcenter.

Postupně měníme myšlení lidí a společnými silami sesnažímeovlivňovatistát,abyvytvářelopatřenípodporu-jícíprorodinnoupolitiku tak, jako je tomuvevyspělýchzemíchEU.

17

VLADIMÍRA MICHNOVÁ PersonálníředitelkaspolečnostiLinet,spol.sr.o.

Pozitivní přístup manažerů ve vedení k problematicerovných příležitostí i slaďování pracovního a rodinnéhoživota je pro nás obecně velkým vítězstvím. Výhodouvždybylvstřícnýpřístupmajitelůspolečnostikezměnám,které přinášejí především užitek v podobě hodnot,nejentedypouzevpenězích(ikdyžtysamozřejmějsouhlavním měřítkem konkurenceschopnosti společnosti).Protožesoučástíméodpovědnostijestrategieřízenílid-skýchzdrojů,mohlajsemspolečněsmajiteliavedenímpostupně nastavit trend postupného zavádění této pro-blematikydospolečnosti.Snaším týmemumímevelmidobřevyužívatvšechflexibilníchnástrojůanabízetjejakoslužbu. Důkazem je samozřejmě i tým na mém útvaru,kde jeflexibilita jednímzhlavníchmotivačníchnástrojů(možnájejižautomatická).Konkrétnímizměnamizapo-sledníchněkolikletjeurčitěprovozovánívlastnímateřskéškoly, flexibilní úvazky, častější využívání home-office,prácenadálkuizjinéhosvětadílu,anapříkladisdílenépozice–tam,kdejemožnéjevyužít,časténabídkybrigádadočasnýchpracovníchúvazkůadalší.

Nejdůležitějším impulsem k rozhodnutí změnit situacibylarozhodněnepříznivásituacenatrhupráceablížícísekrizevroce2008.Nedostatekkvalifikovanýchpracovníchsil. A současně, protože je Linet mladá firma i věkemzaměstnanců (35 let je průměrný věk), jsme plánovitěpředpokládali odchod žen na mateřskou a rodičovskoudovolenou. Proto se firma snažila hledat podpůrné ak-tivity, kterébyvprvní řadě zamezilyodchoduklíčovýchzaměstnanců, a dále podpořily zájem udržet know-howvefirmě.Postupněsevefirměvytvořiloprostředí,kterésamogenerujenovémožnosti.

Prvním úspěchem byl dobře provedený interní (perso-nální) marketing včetně předchozích zjištění. Formou

průzkumu jsme tedy zjistili zájem zaměstnanců o novétrendy v nabídce práce a zároveň i naše legislativnímožnosti.Všejsmeporovnaliaoptimalizovali.Otevřenákomunikacenámpřineslaúspěchvpodoběvelkéakcep-tacenovýchtrendůpředevšímumanažerů.Firemníkul-turaspolečnostijevelmiotevřenáazaměřenápředevšímnavýkon.Aprávěproto, že senámpodařiloukázat, ževýkonlzeměřitinapř.odjinudnežzjednohopracovníhomísta a v daném čase, se prolomily bariéry nedůvěry.V současné době jsou často situace, kdy manažeřipřinášejí nové nápady, jak zefektivnit práci např. ITvývojářů, designérů právě formou flexibilního přístupukpráci.

Jakjsemjižzmínila,zprvuseprojevilanedůvěravnovévěci,alemusímkonstatovat,ženetrvaladlouho,protožeprávědobrápřípravaazmapovánímohlyzaměstnavateliukázatmožnosti. Zpohledu legislativního, a toprooběstrany,bylosamozřejměnejtěžšízrealizovatvtehdejšíchpodmínkách školku. Největší problém nám působilakonkrétně nepropojenost daňové, sociální a pracovněprávní legislativy. Ale vše máme zdárně za sebouamůžemepouzepotvrdit,žespolečnostLinetseopravdunecítíbýtvtomtoohleduvýjimečná.

Aktivity, kterými vycházíme vstříc potřebám našichzaměstnanců,nejsounijaksvětoborné.Chápemejejakosamozřejmostasoučástnašífiremníkultury.Topovažujiosobně za největší úspěch a přínos. Tento přístup jesoučástífiremníkulturyanebudehovbudoucnupotřebanutno nějak zásadně protlačovat. Odměnou jsou pakvždykonkrétnídílčíúspěchy,kterépřinášejíužitekpřímozaměstnancům.Mohuosobněpouzepotvrdit,žeotevřenýpřístup, jasná a důsledná komunikace několika směrydokáževelmizásadněpodpořitsladěnírodinyapráce.

18

PETRA JEŘÁBKOVÁ PersonálníředitelkaspolečnostiSiemens,s.r.o.

Siemens patří k největším zaměstnavatelům v Českérepublice. Naši lidé pracují v lokalitách téměř po celéČR, s jinými prioritami, jinými potřebami. Zaměstnáníu nás nacházejí jak mladí zaměstnanci po škole, takizaměstnancidůchodovéhověku,zaměstnancizmalýchivelkýchměst,ženyamužinejrůznějšíhověkuavzdělání.Protosesnažímenastavovatfiremníbenefityaprogramywork-life balance tak, aby si každý mohl zvolit, co munejvícevyhovuje.Konkrétněmluvímotzv.Masterbene-fitsystému,kdyse jednáopropojenípříspěvkůnakul-turu, sport, zdraví a cestování s jinými benefity, jakojsoupříspěveknastravováníafinančníbenefity(penzij-ní a životní pojištění). Zaměstnanci si dle stanovenýchpravidelavlastníchpreferencímohoupřevádětpříspěvkymezi těmito benefity. Vsadili jsme tak na flexibilitua možnost přizpůsobit si benefity vlastním potřebám.Další velmi oceňovanou výhodou, kterou poskytujeme,je firemní školka pro všechny rodiče dětí od 1,5 roku,kterásepoPrazebudebrzyotevírattakévOstravě.Řadazaměstnancůocenilamožnostprácezdomova,a topo-dle charakteru práce až v rozsahu deset pracovních dnívměsíci.

I přes to, že zaměstnanci Siemens patří k velmi loajál-ním, snažíme se neustále zlepšovat pracovní podmínkyatímispokojenostzaměstnanců,protožetavkonečnémdůsledku nejvíce ovlivňuje motivaci a pracovní výsled-ky. Pravidelně také monitorujeme spokojenost našichzaměstnanců s poskytovanými výhodami a snažíme sereflektovatjejichpotřeby.

Důležitý je postoj vedení společnosti, který odpovědnýpřístup k našim zaměstnancům velmi podporuje. Takébylo často nutné sladit náš záměr se zákonem. Ad-ministrativní normy jsou mnohdy natolik přísné, že senazačátkuobvyklezdábýtplánneuskutečnitelný.Tobylonejvíc znát při otevírání školky. Kvůli přísným zákonůma hygienickým normám jsme se proto rozhodli využítnaškolkuoutsourcingu.Vpřípadězavedeníhome-office

bylo například obtížné nastavit vlastní pravidla tak, abyvyhovovalavšemzákonnýmnormám.

Co se týká překážek, na které jsme naráželi, vždy jdev podstatě jen o způsob komunikace. Siemens jakozaměstnavatel nabízí zaměstnancům moderní a příznivépodmínky pro práci. Víme ale všichni, že lidé reagujínajakékolivzměnyvětšinouzdrženlivě.Protojedůležiténastavit komunikaci tak, aby byli zaměstnanci o všemdůkladněavčasinformováni,abymělimožnostseptát,naučit se novinky využívat tak, aby jim to vyhovovalo,apakvšefunguje.Aleitaksesamozřejměnajdoujednot-livci, kteří potřebují na vstřebání novýchpodmínek vícečasu.

Konkrétnějdenapříkladozkrácenépracovníjádro,kteréovlivňuje také proplácení služebních cest či návštěvyu lékaře. Dalším příkladem může být zavedení home--office, se kterým je spojena velká důvěra nadřízenéhoazodpovědnostpodřízeného.Ajakoposlednípříkladbychuvedla firemní školku. Na začátku byl podle průzkumumezi zaměstnanci obrovský zájem. Když se ale projektzrealizoval,nastoupilypouzečtyřidětiadlouhojichbyloveškolcejenomdevět.Vsoučasnédobějeužalekapacitaškolkytéměřplná–navštěvujejiskoročtyřicetdětí.

Odměnou nám jsou spokojení zaměstnanci. Podle po-sledního průzkumu spokojenosti je 88% zaměstnancůhrdýchnato,žepracujívespolečnostiSiemens,a82%by doporučilo Siemens jako dobrého zaměstnavatele.Těší nás také úspěchy a ocenění, která Siemens v mi-nulémrocezískal,aťužsejednáovítězstvívsoutěžiTopodpovědnávelkáfirma,Společnostpřátelskárodiněneboumístění v soutěži Top zaměstnavatel 2013. Já osobněsi velmi vážím možnosti, že mohu částečně pracovatzdomova,kdyžjsoudětinemocné,ažejsemmohlavyužítfiremní školku v době, kdy byla dcera ještě velmi maláajinéřešenínebylodostupné.

19

VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ

ANKETA MEZI OCENĚNÝMI FIRMAMI

„Family friendly“ se organizace nestane mávnutím proutku. Často se jedná o překážkový běh na dlouhou trať.Otocennějšíjepakvýsledek.Protojsmeoceněnýmfirmámpoložilitřizákladníotázky:

1 Co považujete za váš největší a nejzajímavější počin, nabídku, úpravu, podmínku v oblasti rovných příležitostí žen a mužů, slaďování rodinného a pracovního života či prorodinných benefitů?

2 Proč je nabízíte?

3 Co bylo na jejich prosazení nejtěžší?

Dlouhojsmepřemýšleli,jakouformouodpovědizpostředkovatčtenářůmbulletinuPůlnapůl,nakonecjsmedošlikzávěru,žeinspirace,kteráseskrývázakaždouodpovědí,jetakrůznorodá,žejelepšínechatjevpůvodnímplnémznění,atovabecednímpořadípodlenázvůfirem.

Contract Administration, spol. s r.o.

1 Zmínila bych možná samotný přístup a přemýšlení o rovných příležitostech. Jako malá firma se nemůžemechlubitpromyšlenýmiazdokumentovanýmivelkýmiprojekty,nicméněumožnitzaměstnancůmsladitsvůjosobníživotspracovnímpovažujemezanejsilnějšízdrojmotivacezaměstnancůavdnešnídoběvpodstatězanutnost.Nejdenámpřitomspecifickyoženy,mužečimaminky,aleokaždéhojednotlivce,kterýmásvépotřebydanéjehosituací,aspecifickybychzmínilaipotřebytěch,kteréještěrodinunemají.

2 Citovalabychtadyjedenčlánek:„Zanějakýčasazavynaloženíurčitýchnákladůmůževašekonkurencedupliko-vattéměřvše,copovažujetezasvojikonkurenčnívýhodu,vše,kdecítíte,žemátenáskok.Můženajmoutvašenejlepšízaměstnance.Můžeokopírovatvašeprocesy.Jediné,conikdyduplikovatnedokáže,jevašekultura…“Kulturuspolečnostitvořili,tvoříavždybudoutvořitzaměstnanci.

3 Tonejtěžšímámeteprvepředsebou.Vlokálníchpodmínkáchsdanouvelmidecentralizovanoupravomocíbylopoměrnějednoduchévymyslet,otestovatazavéstpravidla,kteráunásfungují.Vnásledujícímrocesechcemezaměřitnato,abychomposunulipřemýšleníoslaďovánísměremkmateřskéspolečnosti.

Coworking Centrum s. r. o.

1 Našespolečnostmádvavelképočinyv tétooblasti.Jednáseobenefitypronašezaměstnance/kyně formouflexibilníchúvazků,prácezdomovaanabídkoufiremníškolky.Dalšímpočinem,kterýnabízímespíšeproexternínežkmenovézaměstnance/kyně,jetzv.coworkingovémísto–tojekancelářskémístopropráciadáledětskýkoutek,kdejemožnéumístitdítěpodobusamostatnépráceženynamateřskéneborodičovskédovolené.

2 Našenabídkajesměřovánanapotřebynašichzaměstnanců/kyňadálepaknaženy,kterévpřípaděsvésamo-statnéprácetakovémístoproklidnouprácinutněpotřebují.Řešení,kterénabízíme,vnímámejakopodstatnýkroksměremkesladěníprácearodinynasoučasnémtrhupráce.

20

3 Svýznamnoupřekážkoujsmesenesetkali,jenfinančnístránkaněkterýchřešeníjenáročnánarozjezdtakovýchkroků.Samijsmeseučili,jaksladitjednotliváopatřeníaskloubitvšekespokojenostinašichzaměstnanců/kyňaexterníchženvyužívajícíchnašecentrum.

Československá obchodní banka, a. s.

1 ZanejzajímavějšípočinpovažujemenášProgrampromaminkyatatínky,kterýpomáhámaminkámatatínkůmformoučástečnýchúvazkůběhemrodičovskédovolenéasamozřejměpředevšímsnávratempojejímukončení.Program funguje od roku 2008 a prošlo jím více než 700 zájemců. Účastníci programu zůstávají v kontaktuse zaměstnavatelem, na částečný úvazek mohou pracovat během rodičovské dovolené stejně jako po jejímskončení,pokudsenechtějívrátithnednaplnýpracovníúvazek.MezijinýmiaktivitamibychomzmíniliprojektPráce a rodina, který je zaměřený na propojení rodinného a pracovního života, a program Zlatá rybka, kterýpodporujerozvojženvmanažerskýchpozicích.

2 ČSOBpodporujediverzituawork-lifebalance.Nechcemeonašezaměstnancepřicházet,alenaopak jerozví-jet,pracovatsnimiavytvářet jim ideálnípracovníprostředí.Jsmesivědomi toho,ženašizaměstnanci jsounašímnejcennějšímaktivem,aprotojepodporujemenejenomvprorodinnýchaktivitách.Programpromaminkya tatínky přispěl k výraznému zvýšení jejich návratnosti zpět do naší společnosti. Maminky, které se účastníprogramu, jsoupromanažeryvítanouanesmírněvýkonnoupomocíazároveňneztrácejípodoburodičovskédovolenoukontaktsesvýmzaměstnavatelem.Všechnyaktivity,kterýmsenatomtopolivěnujeme,senámvracejívpodoběpracovnívýkonnostiaspokojenostinašichzaměstnanců.

3 UProgramupromaminkyatatínkybylonejtěžšípřesvědčitmanažery,žejemožnéskloubitčástečnépracovníúvazkysběžnýmprovozemútvarunebopobočky.Nejlepšípropřesvědčeníjevždypozitivnípříklad.Začalijsmetedypředstavovatúspěšnénávratymaminekběhemrodičovskédovolenéapostupnězačalbýtoprogramvelkýzájemnejenomvútvarechústředíbanky,aleivpobočkovésítipoceléČeskérepublice.

DfK Group, a. s.

1 Otevřenífiremníškolkyamožnostpozvolnéhonávratunašichzaměstnankyňdopracovníhoprocesu.Považujizavelmidůležité,ženašizaměstnancizůstávajívkontaktusděnímvefirměazcelanevypadávajízpracovníhoprocesu.

2 VefiremnípoliticeDfKGroupneníodchodnarodičovskoudovolenouhandicapem.Nenínašímcílemstavětnašezaměstnankyněpředrozhodnutí,zdarodina,neboprácečikariéra.Obojíjeslučitelné,ikdyžsiobčastakováženamusízahrátna„wonderwoman“.

3 Najítfinanceasplnitvšechlegislativnípodmínkyprootevřeníškolky.

Direct Parcel Distribution CZ, s. r. o.

1 Našizaměstnancisivelicecenídoprovodnýchakcí,kterépořádámevlastnímisilamiproněajejichrodiny.Účastna těchtoakcíchjeopravduvysokáaz fotodokumentaceiohlasůúčastníkůčišíradostasounáležitostsnašífirmou.DPDseprostěstalodalšímčlenemnašichrodin.

2 Aktivitynatomtopolidělámedlouhodoběodroku2007,nenítožádnývýstřelekvdobě,kdysepojemprorodin-ných aktivit stávámódním.Většinanabízených aktivit vzešla jakopřání nebonápadodnašich zaměstnanců.Posloucháme,cochtějí,cobyjimpomohlo.

3 Nejtěžšíjeprosaditaktivity,kteréjsoufinančněnáročnější.Zejménamyvlogisticesepohybujemevomezenýchfinančníchzdrojíchatakmusímeněkteréaktivity,byťbychomjechtělinabízet,ponechatbudoucímuvývoji.

GE Money Bank, a. s.

1 Podařilo se nám spustit rozsáhlý program GE Rozmanitě, který zahrnuje několik oblastí rovných příležitostí.Neupřednostňujeme tak jednu sféru, ale nabízíme program pro talentované ženy, program na sladění

21

rodinnéhoapracovního životaaprorodinnéaktivity abenefity.Cenímesi toho, že sedo realizaceprogramuzapojilinašizaměstnancizevšechoddělenínapříčbankouapodařilosenámtakspustitGERozmanitě,kterévycházízpotřebnašichzaměstnancůazároveňjepodporovánomanagementembanky.

2 Každýčlověkjejedinečný,aprotovGEMoneyBankreagujemenajedinečnépotřebykaždéhoznásausilujemeoto,abychomvšemposkytovalirovnépříležitosti.Vytvářímerůznorodétýmyazároveňnabízímevysokoumíruflexibility.

3 Sprogramemrovnýchpříležitostíjsmeoslovilinašezaměstnance,kteříseaktivnězapojilidozjišťovánípotřebnašichzaměstnanců,zpracovánídatapřípravypodkladůpronaševedení.Důležitébylozískatpodporunejvyššíhomanagementu,cožsenámpodařilo,pravidelněreportujemeaměřímevývojprogramu,čerpáníposkytovanýchbenefitůaškolení.ProgramGERozmanitěsestalsoučástínašíspolečenskéodpovědnostiajezakotvenivcílechnašíspolečnosti.

Linet spol. s r. o.

1 Zanejvětšíajednoznačněnejzajímavějšípočinnapodporuslaďovánírodinnéhoapracovníhoživotapovažujemezřízenífiremnímateřskéškoly.Školkafungujeodroku2009ajejíkapacita41dětíjeplněvyužita.Dálerodičemajímožnost,sohledemnapracovnízařazeníapovahupracovníhomísta,pracovatnačástečnýpracovníúvazek.Tytodlouhodobévýhodynašich zaměstnanců-rodičůdoplňujemeobčasnými volnočasovými aktivitami, kterépřispívajíkeslaďovánírodinnéhoapracovníhoživotaaslučujísetakskulturouspolečnosti.

2 Protože jepovažujemeza jedenznejvětšíchmotivačníchnástrojů.Flexibilitaaobecněmožnostpropojitsvůjčas spracovnímpodlene zcela svázanýchdogmat je jedním z velkýchpozitiv zaměstnavatele, a to kterého-koli. Těmitonástroji se snažíme zaměstnancůmukázat nášotevřenýpřístup výměnou zaočekávaný výkon čipřístupkpráci.Školkausnadňujezaměstnancůmsituacistransportemdětídoškolky,řešíkapacitnínedostat-kyvestátníchškolkách,ale i jednodušenabízímožnostmítsvédětinadosah,což rodičevítají.SamozřejmětěmitoaktivitamipodporujemedobréjménoaatraktivituLinetujakožtozaměstnavatele.Tytoaktivitypřispívajíkekonkurence-schopnostifirmynatrhupráce.

3 Otevřenímateřskéškolysivyžádalomnohoúsilí.Vedeníspolečnostizesvéhocílemítvlastnímateřskouškoluneustoupiloipřesznačnoulegislativníaadministrativnízátěž.

Optimum KM, s. r. o.

1 Největšípočinvpodmínkáchjepronašispolečnostzavedenízkrácenýchpracovníchúvazkůazavedenípružnépracovní doby spojený s možností práce na dálku. Částečné pracovní úvazky se osvědčily u zaměstnankyňpomateřskédovolené.Pružnápracovnídobanámumožňujesrovnatpracovnívýkony.Skaždýmzaměstnancemmáme sjednanou pevnou a plovoucí část pracovní doby, ve které lze vykonávat úkony, které nejsou vázányna komunikaci s klienty v pracovní době. Pomocí zabezpečeného přístupu ze vzdálených počítačů kdekolivvinternetukcentralizovanémufiremnímusystémuumístěnémuv„cloudu“lzepracovníúkolyplnitvekterouko-livdenníinočnídobu.Součástmicentralizovanéhosystémujsousdílenítermínůvkalendáři,úkolů,kontaktů,emailů,videokomunikace,chat (textovézprávy),e-learning (vzdělávánínadálku).Naši zaměstnanci jsoupaksamimotivováníadáleproškolováni,jaksisamizorganizovatsvůjčas,abymělivšechnyúkolysplněnyvčasatímnejefektivnějšímzpůsobem(GTD:getting-things-done).

2 Osvědčilo se nám paradoxní zvýšení schopnosti spolupracovat s ostatními kolegy. Potvrdilo se očekávanézvýšeníkvalityživotazaměstnancůaztohoplynoucísebeřízení,sebemotivaceasvobodnéjednání.Zvýšilaseproduktivitapráce.

3 Aplikace metod zajišťujících náhradu úkonů „běžné“ pracovní doby – elektronizace kanceláře, odstraněnípapírovékomunikace.Příprava,nasazeníaúdržbamoderníchtechnologií,zajišťujícíchprácinadálku.Zajištěnítechnologickéhoprostředí.

22

Regionální muzeum Mělník

1 RegionálnímuzeumMělníknesepřídomek„muzeum,kterésiužijete“.Jednímzjehoprioritníchcílůjeedukačnípůsobení apráce s rodinouv roli návštěvníkanapříčgeneracemi.Významnýmkrokem, který senám zdařilov uplynulém období učinit, je rozšíření nabídky směrem k prorodinným tendencím. Realizovali jsme novévolnočasové aktivity pro rodiny s dětmi jako prázdninové Putování s kocourem Švarcem, podíleli jsme sena tematicky zaměřených dětských dnech, byl vytvořen přebalovací koutek, na jehož podobě s doplňkovýmislužbamichcemeještězapracovat.Vrámcijarmarkůsprodejemaukázkamiřemeslnýchaktivitsenámpodařilonavýšitpočetrukodělnýchdílničekatakřkauvšechuskutečněnýchvýstavaakcíjsmemohlirodinámnabídnoutinteraktivnízónyadoprovodnéprogramy.Prohloubilijsmevztahyaspoluprácismístnímirodinnýmicentry.

2 Hlavnísnahoujepřispěníkvnímánímuzeajakopřirozenéhoprostoruprovzdělávání,setkáváníavzájemnéhomezigeneračníhosdílení.

3 Kprosazeníprorodinnýchtendencíbylotřebavezvolenéstrategiivytrvatanadchnoutcelýpracovnítýmmuzea.

Siemens, s. r. o.

1 Komplexnípřístupkesvýmzaměstnancůmajejichpotřebám,kterýuplatňujeSiemensvrámciceléspolečnosti,jetímnejdůležitějšímvoblastirovnýchpříležitostíženamužů,slaďovánírodinnéhoapracovníhoživotaaproro-dinnýchbenefitů.ČeskýSiemensmávlastnífiremnízařízenípéčeopředškolníděti,kteréjenástrojemslaďovánírodinného a pracovního života a umožňuje dřívější návrat zaměstnanců/kyň z MD/RD, dále nabízí rozsáhlounabídkuflexibilníchforempráceazároveňdávádůraznaprorodinnéaktivityapravidelnásetkávánízaměstnanců/kyň.Myslímesi,žeprávěfiremníškolkajejednímzbenefitů,kterýpomáhánašimzaměstnancůmskloubitrodinnýapracovní životnejvíce.Kromě toho, že zaměstnaným rodičůmodpadástarost, zdase jimpodaříumístitdětiveškolcevmístěsvéhobydliště,zajišťujemevnašíškolcepéčijižprodětiod18měsíců.Rodičenavícmohousvédítědátdoškolkykdykolivvprůběhukalendářního roku.Vedlefiremníškolkynabízí společnostSiemenscelou řadu dalších benefitů, od příspěvků na stravování, 5. týdne dovolené navíc, přes proplacení prvních třídnůnemociažpozaměstnaneckéslevynavolnočasovéaktivity.Dalšímužitečnýmbenefitemjezkrácenéjádropracovnídoby,kterépomáhánejenrodičůmmenšíchdětí,zaměstnancům,kteřísepotřebujístaratosvéstaršínebopotřebné rodiče,ale i všemostatnímzaměstnancům, již chtějí efektivnějiplánovatsvůjpracovníavolnýčas.Obdobnouvýhodupřinášítakémožnostpracovatzdomovaaž10pracovníchdnívměsíci,pokudtocharak-terpráceumožňuje.Společnostse také intenzivněvěnujespolečenskyodpovědnýmaktivitám.Zasvůjpřístupkživotnímuprostředí,společnostiisvýmzaměstnancůmzískalavroce2013oceněníTOPodpovědnávelkáfirma.

2 Z našich statistik jasně vyplývá, že systematická péče o naše zaměstnance má smysl. Víme, že pro našezaměstnancejedůležitévyváženípracovníhoživotaasoukromí,protonabízímecelouřadubenefitů,kterépomáhajítutorovnováhuudržovat.Našilidéjsoupakspokojenějšíaprojevujesetoinajejichpracovníchvýsledcích.

3 Nejobtížnější bylo nastavení benefitů v rámci celé společnosti – v obchodních divizích i v sedmi výrobníchzávodechvČR–tak,abyvyhovovalyvšemvrámcivšechpracovníchprofesízcelkovéhopočtubezmála9700zaměstnancůpoceléČR.

T-Mobile Czech Republic, a. s.

VespolečnostiT-MobileCzechRepublicpodporujemeživotvrovnováze.Protonašimzaměstnancůmvpracovníoblastinabízímeflexibilnípracovní režim,částečnéúvazkya takémožnostprácezdomova.Neopomíjímeanijejichzdraví,kdyvrámciprogramuZdraváfirmaposkytujemeedukacivoblastipéčeofyzickéaduševnízdravíatakénadstandardnízdravotnípéčioněijejichrodinnépříslušníky.MinulýroknašitalentovaníjedincipřipravilifiremníaplikaciT-sport,kterásloužíkpropagacisportovníchaktivitapropojováníkolegů,kteřímajíchuťsporto-vat.Vpodpořeživotavrovnovázejdemeještěokrokdále.Nezapomínáme,ženašizaměstnancijsoutakérodiči,aprotoprojejichdětipřipravujemenejenfiremníakce,aleibohatounabídkucafeterie.TakémaminkynaMD/RDzůstávajívkontaktusnašíspolečností.ProstřednictvímportáluEchoFamilymajípřístupkaktuálníminformacím,zvemejenaakcerozvíjejícíschopnostiadovednostianabízímejimnapříkladkoučinkpřinávratuzMD/RD.

23

Vikýř – dům dětí a mládeže, Jablonec nad Nisou

1 Možnostúpravypracovnídobyjaknazačátkuškolníhoroku,takdrobnékorekcedlevlastníchpotřebkdykoli.DáleprácezdomovanapříkladpřionemocněnídětíčizjinýchrodinnýchdůvodůaúčastcelýchrodinzaměstnancůnaakcíchVikýře.

2 Našeprácebybezslaďovánínešladělat.Pracujemehlavněvčase,kdyostatníodpočívají,amusímese tedypřizpůsobit. Proč tedy nevyjít zaměstnancům vstříc mimo tyto pevně dané hodiny? Svou práci si odpracujíkvalitnějiasvětšíláskou,kdyžcítípodporu.Spokojenýpracovníkrovnáselépeodvedenápráce.

3 Nemělijsmeproblémyaniosobní,anilegislativní.

Vodafone Czech Republic, a. s.

1 Nejzásadnějšíztěchtopočinůjezavedeníkonceptuvyužívání„flexioffice“,kterýumožňujenejenflexibilnípracovnídobu,alepřinášízaměstnancůmtakémožnostpracovatodkudkoliv.Majísvůjnotebook,připojenínainternet,alenemajípevnépracovnímísto,mohousetakdopracovníhoprocesuzapojittam,kdejimtovyhovuje.Navazujemetímnazavedenímožnosti „homeoffice“,kteroumohouvyužívat téměřvšichnizaměstnanci,pokud topovahajejichpozicedovoluje.Vevelkémíře tohovyužívajípředevšímmaminkyběhemnebopomateřskédovolené.SoučasněmajívšichnizaměstnanciVodafonebezjakékolivvýjimkyvelképortfoliobenefitůodzaměstnaneckéhotarifu,přeslékařskoupéčiažpobodyzaměstnaneckýchvýhodnasport,zábavunebovzdělávání.

2 Zazavedenímhomeofficeaflexiofficestojípředpoklad,žezaměstnanecvykonásvouprácinejlépe,pokudsisámmůžeurčitkdeakdyúkolvyplní.Snažímeseoto,abypředevšímženynemuselyvolitmezirodinouaprací,protožebychomtakmimojinépřicházeliojedinečnétalenty.Vytvářímejimtakconejpříznivějšípodmínky.

3 Nejobtížnějšíjevtomtopřípaděměnitstereotypnípředstavyopracovnímprostředíapracovnídobě.Zaměstnancisialebrzynanovýsystémzvykliaužsinedovedoupředstavit,žebyfungovalijinak.

WITTE Nejdek, spol. s r.o.

1 SystémbenefitůveWITTEjeformouCafeterienabízenjižosmlet,odroku2011jevšakpostavennaabsolutněrovnémpřístupukevšemzaměstnancůmsjedinouvýjimkou–atímjeloajalitazaměstnancekfirmě.Tozna-mená,žežádnéjinékritérium,jakojenapř.pozicenebovýšemzdy,nemůžemítvlivnavýšičerpáníbenefitů.Rovnost přístupu k zaměstnancům je zcela zachována – jen zaměstnanci, kteří jsou nám věrní a jsou u nászaměstnánidéle,majívýhodunavyšováníčásteknačerpáníbenefitůsprodlužujícísedélkouzaměstnaneckéhopoměru. A to považujeme za správnou, řekněme pozitivní diskriminaci, kterou zaměstnanci oceňují.Kromětohojsmenapodporumožnostinávratudozaměstnáníodroku2012zřídiliDětskéhlídacícentrum,kterépomohlomaminkáma jednomuotci, žesemohlidoprácevrátitdříveanemuseličekat,nežseuvolnímístovpřeplněnýchškolkáchveměstě,resp.aždětidospějídopředškolníhověku.OdětijepostaránokespokojenostinašichzaměstnancůaonisimohouzcelasvobodněvolitdélkupobytudítětevDětskémcentrudlejejichdohodyorozsahupracovníhoúvazkuveWITTE.

2 Nabízímejezejménaproto,abychommělispokojené,loajálníamotivovanézaměstnance.

3 Kzavedeníuvedenýchvýhodpronašezaměstnancenebylotěžképřesvědčitvedenífirmy–vtommámevelkouvýhodu,ževedeníspolečnostinaopakpomáhalosjejichprosazením.Alepokudmámejednunesnázjmenovat,taknástrochupřekvapilyněkterépožadavkyschvalujícíchorgánůpřizřízováníDětskéhohlídacíhocentra–na-konecjsmejevzájmubezproblémovéhoprovozuvesměsnaplniliaocenilipřitomitrpělivostdozorujících.Alestálonástovíc,nežjsmepůvodněpředpokládali.

www.scio.cz, s. r. o.

VeSciustavímenaprvnímístoosobnípřístupkevšemzaměstnancům.Pohybujemesesicevrámcinějakýchmantinelů,aleistěmisedávždyhýbat.Umožňujenámtožítbezzbytečnýchomezení.Vedetoktomu,ževkri-tickýchsituacíchkolegovépřicházejísami,nebojísepožádatopomocačastoužnavrhujířešení.Vedoucítýmůvědí,žemohoudělatnestandardníopatření,abynepřišliodobrékolegy.

24

Uvědomujeme si, že to není samozřejmost. Do značné míry se vše odvíjí od faktu, že Scio má osvícenéhomajitele.Přirozeněsedíkytomuvytvářeltýmlidí,kterývyhovujejehonaturelu.Alefirmaroste,lidépřicházejíaodcházejí,přinášejízvykyodjinudahomeostázuuvnitřfirmyjetřebastáleudržovatarozvíjet.

Zentiva Group, a. s.

1 ZavýznamnýúspěchpovažujemezískánícertifikátuSpolečnostpřátelskárodiněapodpisMemorandaDiversita2013+.Vážímesioceněnínašichaktivitazároveňcítímeobrovskýzávazekkudrženíavytvářenídalšíchprogramů,kterébudoupřispívat ke slaďování rodinnéhoapracovního života a kpodpoře rovnýchpříležitostí.Pronašezaměstnance rozšiřujememožnostinabídkyflexibilníchúvazků, zavedli jsmepříspěvkynapředškolní zařízení(soukromouškolku,chůvu),nabízímeodbornékurzyzEUfondůvěnovanérodičůmnaMD/RD,pravidelnětutocílovouskupinuinformujemeoděnívefirmě,připravujemewebprorodičeapříručkupromaminkyodcházejícínaMD.

2 Vážímesinašichzaměstnancůazodpovědněsiuvědomujeme,žejepronásvelmidůležité,abychomvytvářelitakovépodmínky,abyseknámrádivraceli.Lidskýkapitál je tonejcennější,conašespolečnostmá,av taknáročnémoboru, jakoprůmyslováfarmacie je,chcemezachovávat jedinečnéknow-howavyužívatpotenciálunašichzaměstnancůmaximálně.Zároveňsiuvědomujemekonkurenčníprostředínapracovnímtrhuachcemejítsdobou,býtstále„in“.

3 Velmináročnéjezískataudržetsipodporumanagementupro tento typaktivit.Korporátní trendjednoznačněpodporuje diverzitu a pomáhá nám postupně měnit firemní kulturu a myšlení zaměstnanců. Silnou podporucítímevosoběHRředitelky.Díkynadšenémuprojektovémutýmuadobrovolníkůmzřadzaměstnancůsenámdařírealizovatvětšinuaktivitzvlastníchzdrojůatvořitje„namíru“našíspolečnosti.Mocsipřejeme,abynámnašenadšenívydrželo,zaměstnancipocítilipozitivnízměnuvefiremníkultuřeaatmosféře.Našeúsilíbudemepravidelněměřitavyhodnocovatprůzkumyangažovanosti.

ZŠ Na rovině

Naše organizace se snaží umožňovat slaďování rodinného života, životního stylu a výchovných metod seškolským systémem. Základní škola Na rovině byla založena samotnými rodiči a ti ji do současnosti silněovlivňují.Otevřenost je jednímze základníchkamenůnaší školyas tímsouvisí i vytváření kvalitního zázemípronašezaměstnance.Mámečástečnépracovníúvazky,vpřípaděpotřebypíšemegrantyumožňujícílepšíza-pojenínašichzaměstnancůdofungováníškoly.Obecnějenáročnéneustálevysvětlovatdůvody,pročnabízímeodlišnýsystémodvětšinovéhosystémuškolství.Aleprávětatoodlišnostato,žejsmebylizaloženialternativnězaměřenýmirodiči,umožňujeirelativněsnadnézaváděníprorodinnýchbenefitů.

SÍŤ VE VŠECH PÁDECHKDO JE KDO V SÍTI MC

25

VZTAH NOVÉHO PREZIDIA KE KAMPANI A SOUTĚŽI SPR

NavalnéhromaděSítěmateřskýchcenterbylozvolenonovéprezidiumnaobdobí2013–2016.ZákladníposláníSítěmateřskýchcenterzahrnujeposilováníobčanskéhoživotakomunity,hodnotrodinyamezigeneračníchvztahů,úlohyrodičů,mateřské aotcovské role ve společnosti, stejně jakopodporuprávníochrany rodiny,mateřství a rovnýchpříležitostíprovšechny–tedyvše,cosouvisíiskampaníSpolečnostpřátelskárodině.Členkynovéhoprezidiaprotodostalypříležitostkesdílenísvéhonázoru,coproněkampaňznamená.

Rut Kolínská

prezidentka

NašekampaňSpolečnostpřátelskárodiněuždeset letbourá fyzické imentálníbariéry,kterébránírodinám–zejménasmalýmiděti–zapojitsedoživotaspolečnostiina„trhpráce“. Rozhýbali jsme zatuhlé vnímání rodičů perspektivou lovce a ochránkyně krbu,upozornilijsmenanedoceněnémateřskékompetence,dokoncesenámpodařiloiniciovatsoutěžObecpřátelskárodině.Leccosztoho,cobývalovýjimečné,bývádnesběžné!Jetovšakstálemálo,protopokračujemeasvépolepůsobenírozšiřujemeovstřícnostvšemgeneracím.

Klára Vlková

1. viceprezidentka a manažerka projektu Společnost přátelská rodině

Soutěž Společnost přátelská rodině považuji za skvělou příležitost jak dát veřejnostivědět o tom, že existuje Síť mateřských center. V rámci projektu Společnost přátelskárodině, jehož jsem momentálně manažerkou, se nám navíc začala dařit spolupráces komerčními firmami, které nás začaly brát jako solidního a spolehlivého partnera.RádabychtutospoluprácidálerozvíjelaivsouvislostisnověvznikajícímfundraisingemSítěmateřskýchcenter.

Hana Vodrážková

viceprezidentka a ředitelka RADKA o. s. v Kadani

Společnost přátelská rodině by v naší vyspělé republice měla být samozřejmostí.Za deset let, kdy působím v oblasti péče o rodinu, se zvláště na místní úrovni leccoszměnilo k lepšímu. Síť mateřských center dlouhodobě velmi přispívá k podpoře rodina odstraňování nerovností na národní úrovni. Přeji si a věřím, že v novém roce 2014(Mezinárodním roce rodiny) se přidají všichni ostatní odpovědní a rodina se konečněstanehlavnímcílempodpory–investicedonašichdětí,tedynašíbudoucnosti.

26

Barbora Roušarová

viceprezidentka a členka vedení Brandýského Matýska – Centra pro rodiny s dětmi

Soutěž Společnost přátelská rodině vnímám jako prestižní ocenění firmám. Přála bychSíti mateřských center, aby svou vizí a soutěží pomohla k nastartování prorodinnékultury a v následujících letech se vnímání potřeb rodiny začlenilo do běžného fun-gování firem.Tímfirmy zároveňpomohou, aby seRODINAvbudoucnu stala prestižnísoučástíspolečnosti.

Ivana Lhotáková

viceprezidentka a zakladatelka Mateřského centra Pojďte si k nám hrát Most, o. s.

KampaňSpolečnostpřátelskárodiněmocrádapodporuji.Tituljsemsamapředávalatřemmosteckýmorganizacím.Proorganizace,kteréhozískají,jeprestižní,zavazujícíamyslím,žeimotivující.Dvěoceněnéorganizacekampaňnatolikzaujala,žedosáhlyinaoceněnínakrajské.Užprotosimyslím,žemáurčitěsmysl.

KŘÍDLA A KOŘENY NAŠÍ RODINY

Celoroční kampaň Sítě mateřských center o. s. jako příspěvek k 20. výročí Mezinárodního roku rodiny vyhlášeného OSN

Před deseti lety Síť mateřských center přispělak 10. výročí Mezinárodního roku rodiny vyhlášenéhoOSN kampaní Společnost přátelská rodině. Kampaňstálepokračujeadíkynísemnohézměnilo,avšakhod-notyrodinysevytratilyzcentrapozornostispolečnostia politického rozhodování. Je potřeba spojovat se prodobro rodiny, proto jsme vyslyšeli výzvu Organizacespojených národů k 20. výročí Mezinárodního rokurodiny:

  „Dvacáté  výročí  Mezinárodního  roku  rodiny představuje příležitost znovu se zaměřit na roli rodiny ve  vztahu  k  rozvoji;  podívat  se  na  dosavadní  trendy 

ve  vývoji  rodinných  politik;  sdílet  příklady  dobré praxe  tvorby  rodinných  politik;  a  zhodnotit  překážky, jimž  čelí  rodiny  po  celém  světě,  a  navrhnout  možná řešení.

Rodiny  se  čím  dál  častěji  dostávají  do  situace,  kdy kvůli  rychlým  socioekonomickým  a  demografickým změnám  obtížně  dostávají  svým  mnohým  závazkům. Řada  z  nich  se  potýká  s  chudobou  a  se  zajištěním odpovídající péče jak o mladší, tak i starší členy rodiny. Je  rovněž čím dál  složitější  sladit  rodinné a pracovní povinnosti a udržovat mezigenerační vazby, které  toto slaďování umožňovaly v minulosti.

TWENTIETH ANNIVERSARY OF THE INTERNATIONAL YEAR

OF THE FAMILY, 2014

27

V  reakci  na  tyto  trendy  se  přípravy  dvacátého  výročí Mezinárodního roku rodiny zaměří na prorodinné poli-tiky  a  strategie,  které  cílí  na  potírání  chudoby  rodin, zajišťování  lepší  rovnováhy  rodinného  a  pracovního života a prosazování sociální integrace a mezigenerační solidarity.“ 

Vzhledem k tomu, že naše politická situace je stálenevyjasněná,nechcemedálečekatachcemeotevřítpro-storproveřejnoudiskusistěžejníchodborníkůadalšíchaktérů v oblasti rodinné problematiky včetně zapojenírodinsamotných.Kampaňbymělatéžpodpořitsíťováníorganizací, které se zabývají rodinou z různých úhlůpohledu, napříč státním, neziskovým i ziskových sek-torem,azapojitmédia,atoodkomunálnípřeskrajskoupocelorepublikovouúroveň.

Název kampaně vychází z parafráze citátu „Děti bymělydostatodsvýchrodičůdvěvěci:kořenyakřídla“(Johann Wolfgang Goethe). Kořeny směřují do minu-lostiknašimprarodičům(předkům)akřídlaupozorňujína zodpovědnost, která zavazuje každého, kdo přijímáúkolrodičovství.

Kampaňbudevedenapozitivnícestou–upozorňovánímnapříkladydobrépraxetak,abypřineslapotěšenívšem,kdo se jí zúčastní, i těm, kdo ji připraví. Na negativnístav mohou případně poukazovat čísla ze statistik.Podoba kampaně bude záležet na organizacích, kterése do kampaně zapojí. Primárně to budou mateřskácentra sdružená v Síti mateřských center, ta přispějísvými tradičními aktivitami na posilování rodiny –od komorních akcí v mateřském centru po velké akcepro širokou veřejnost, od sportovních soutěží přeskreativní happeningy i společenské a kulturní událostipo vzdělávací semináře či besedy s odborníky –aktomupočítámesezapojovánímdalšíchorganizací.

Kampaňjesicezaměřenapředevšímnaposilováníhod-notrodinvespolečnosti,alezároveňnámjdeokaždoujednotlivou rodinu. Proto také dílčí příspěvky jednot-livých mateřských center budou pro konkrétní rodinya s konkrétními rodinami. Každý měsíc chceme upo-zornit na jinýúhel pohleduna rodinu.Měsíční tématavycházejízkalendáriavýznamnýchdnů,kterédodanéhoměsícespadají.

Únor je zasvěcen vztahům v manželství či partner-ství. V březnu se zaměříme na rovné příležitosti žena mužů v péči o děti, rodinu, závislé členy v rodiněi o domácnost a s tím spojené slaďování rodinnéhoapracovníhoživota.VdubnuspojímeDenZeměstéma-tembezpečnéhomístapro rodinu, tedymístem rodinyvkomunitěaživotnímprostředí.

Jarní měsíce budou patřit jednotlivým členům rodiny.DruhounedělivkvětnuseslavíDenmatek,atakjetímtéma jasně dané. Navíc 15. května proběhnou stěžejníoslavy Mezinárodního dne rodiny. První červen patřítradičnědětematřetínedělevčervnuotcům,protosejižtradičněbudečervenodehrávatvduchunašídlouholetékampaně„Tátadneskafrčí“.

Prázdninové měsíce nabízejí čas být spolu, trávitčas v duchu zdravého životního stylu, tak tomu budev červenci. V srpnu se pokusíme podívat na rodinnérozpočty, protože řešení finanční stránky rodinnéhoživotabývátvrdýmoříškemprokaždourodinu.

V září – jak jinak – nastává školní čas a kdo jiný sestává první „universitou“ pro dítě než rodina? Mezi-národní den seniorů stanovený na 1. října předurčujetéma měsíce: mezigenerační pospolitost, tedy i návratkekořenům.

Listopadpatřík„temným“měsícům,navícnelzenevní-matnelehkésituace,dokterýchsevživotědostáváme.Jetřebaodkrývatrodinnátabu,kekterýmpatřínapříkladtýrání,násilíazneužívánívrodině.

Rok pro rodinu uzavřeme v prosinci a kromě bilan-cování,cosevšechnopodařilo,jistědojdemekzávěru,že jeden rok pro rodinu je málo, že rodina se stáváceloživotnívýzvouprokaždého.

Veškeré informace o průběhu kampaně najdete nawebových stránkách: www.kridla-koreny.cz. Stránkyzahrnují také kalendář, kde se zobrazují všechnyaktivityspojenéskampaní,a to jakmateřskýchcenter,tak i dalších organizací. Kromě toho zůstává základ-ním cílem stránek vytvořit platformu pro propojováníodborníků a organizací, které se zabývají rodinouz různých úhlů pohledu, napříč státním, neziskovýmiziskovýchsektorem.

Rut Kolínská – metodické vedení a Lucie Nemešová – koordinace