15 mooileven heusden 15 epaper

download 15 mooileven heusden 15 epaper

of 16

 • date post

  21-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  247
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Het Kontakt Edities bv is een uitgeverij van acht wekelijks verschijnende nieuwsbladen met een totale oplage van 185.000 exemplaren. Daarnaast worden onder meer specials en magazines uitgegeven en is de onlineberichtgeving actueel op: www.hetkontakt.nl en www.regio-voetbal.nl. De websites www.kontaktjes.nl en www.regio-deal.nl zijn in ontwikkeling.

Transcript of 15 mooileven heusden 15 epaper

 • Mooileven

  >> Mooi leven is een uitgave van Het Kontakt Edities bv Goudriaan.

  BIJLAGE VOOR EN OVERDE 50PLUSSERS IN DE REGIO

  Editie Heusden en Altena

 • EXTRA SERVICEdaar u niet mobiel bent of wegens ziekte of een handicap

  dan komen wij ook bij u aan huis

  - het vervaardigen van een nieuwe gebitsprothese- het repareren of opvullen van uw prothese

  - de huisbezoeken zijn kosteloos

  Hertog Janstraat 1a 5141 KJ WAALWIJKTel. 0416-320452

  - u wilt meer weten over het klikgebitna telefonische afspraak

  - opvullen van uw prothese binnen 3 en 4 uur

  GRATIS DESKUNDIG ADVIES

  ERKEND VAKHANDELAAR KWALITEIT ADVIES SERVICEDeze actie is geldig tot 30/06/2015.

  YOU RELAX,iMow

  Voor alle Stihl en Viking lenteacties, kijk op onze site

  www.teeuwentuinmachines.nl

  Mertstraat 5 | 5305 TE Zuilichem | Tel. 0418 - 671442

  ROBOTMAAIER

  DIRK VAN CLEVESTRAAT 2 - ALMKERK - 0183-401659

  S P E C I A L I S T E N I N H E T C R E R E N V A N J E E I G E N W O O N S F E E R

  HORIZONTALE BANEN VOOR EEN GROOTS EFFECT

  20%KORTING

  OP ROLGORDIJNEN N ALLE OVERIGE BINNEN-ZONWERING UIT ONZE

  HUISCOLLECTIE*

  WIJ ZORGEN ERVOOR DAT ROLGORDIJNEN UIT ONZE HUISCOLLECTIE PERFECT OP MAAT GEMAAKT N OPGEHANGEN WORDEN!

  KOM BIJ ONS LANGS VOOR DE NIEUWE VOORJAARS- EN ZOMERCOLLECTIE

  Openingstijden: Ma: gesloten. Di/Wo/Do: 09:00 - 18:00 uur. Vr: 09:00 - 21:00 uur Za: 09:00 - 17:00 uur

  Wilhelminastraat 5 Dussen

  Tel. 0416 - 391282

  www.derooij.linefootwear.nl

  Heren schoenenDames schoenen

  BJRN BORGLaat je zien metdeze zomerse schoenvan Bjorn Borg

  Australian FootwearVlot en stijlvol vooriedere man

  AQAEen stoere en vrouwelijke leren laars in twee verschillende kleurenen materialen

  FOOTNOTESGoed passende bandschoenmet soepele zool enuitneembaar voetbed

  MJUSVeterschoen met goede pasvorm en van mooi soepel leer. Met eenanimalprint!

 • Mooi leven april 2015 3

  Nu kan ik zelf mailen met mijn zus

  Minder eenzaam en langer zelfstandig dankzij sociale media

  In acht lessen stoomt Sija de groep hiervoor klaar. Dat doet ze op een gemoedelijke manier. Met een bakkie ko e bij de hand en tijd voor gezelligheid en grapjes. In de basiscursus staan e-mailen en internetten centraal. Je moet de mensen leren wat ze leuk vin-den, dan pakt het ze en worden ze enthousiast. Anders haken ze na drie lessen af, is Sijas ervaring. Daarom gaat ze in les twee al naar Google. Want de wereld van het internet, die trekt!

  DoorgezetZo ook de 82-jarige Jans Kraaij uit Genderen. Ik was het al jaren van plan, maar het is er nooit van gekomen. Nu heb ik het eindelijk doorgezet. Jans zus vaart en houdt via e-mail contact met haar. Dat gaat als volgt: Jans schrijft een briefj e, haar kinderen typen dat over en e-mailen het. De re-actie krijgt Jans uitgeprint terug. Het lijkt me leuk als ik haar zelf kan mailen en haar berichten zelf kan ontvangen.

  In de hal van De Ruiterhof zitten vier cursisten geconcentreerd achter de laptop. Docent Sija op t Hof legt uit hoe je een foto uit een e-mail opent. Bij de n lukt het direct, de ander zoekt naarstig naar de paperclip en moet drie keer klikken voordat het raak is. Die lastige muis ook. Maar ze la-ten zich niet afschrikken. Dit keer geven ze het niet op en willen ze het cht leren.

  Neem Johan Sonneveld uit Eethen. Hij volgde zes jaar geleden al eens een computercursus maar haakte na drie lessen af. Hij ging liever bui-ten aan het werk. Maar dat opa van 62 de computer niet eens aan kan zetten terwijl de kleinkinderen er zonder problemen hele spellen op spelen dr moet iets aan veran-deren. Vond hij zelf. En dus heeft opa nu een laptop. Dit keer wil hij het wel leren.

  Op de hoogteZo heeft de 66-jarige Henk Peije-nenburg uit Veen Marktplaats al ontdekt. Na les twee was hij al zo bedreven dat hij een nieuwe auto vond via het online platform. En hij vond via Google de website van zijn oude werkgever. Toch leuk om zo op de hoogte te blij-ven.

  Tinie Zwamborn (66) uit Gen-deren wil vooral leren e-mailen. Haar kleinkinderen wonen ver weg, via het internet kan ze mak-kelijker contact houden. Dan kunnen ze fotos sturen. En de oudste van zes kan zelf al terug mailen. Dat vind ik leuk. Ook kan ik straks beter communice-ren met mijn dove achternicht. Sija ziet ook dat veel senioren via Skype beeldbellen met familiele-den in het buitenland.

  VertrouwenIedere week versturen de cur-sisten een paar e-mails. Sija: Je moet niet vergeten dat de mees-te mensen al vijftig tot zestig jaar niet op school hebben gezeten. Sija doet er dan ook alles aan om de cursisten op het gemak te stellen en ze het vertrouwen te geven dat ze dit kunnen leren. Iedere week herhalen is de sleu-tel tot succes.

  SeniorWeb maakt senioren wegwijs op de computer

  >>Drie weken terug hadden ze nog geen laptop en was de digitale wereld abacadabra. Nu strui-nen ze marktplaats af en verzenden ze hun eerste e-mails. Een ochtend bij SeniorWeb Land van Heusden en Altena in Genderen.

  >>Meer zelfver-trouwen, meer sociale contacten en be-ter getrainde hersens. Zomaar drie bewezen positieve effecten van sociale media. Annet van Betuw, auteur van het boek Social media voor senioren, legt uit.

  En dus wacht Tinie deze donder-dag ietwat ongeduldig tot de foto uit haar e-mail is geopend. Kalm-te zal je redden, grapt Johan. Ongeduld en de wens voor super-snelle computers is van alle leef-tijden. Ondertussen zoekt Henk het toetsenbord af naar de juiste letters voor zijn zin. Je zou toch zweren dat er een paar letters ontbreken. En Jans? Die schrijft op deze donderdagochtend haar allereerste e-mail aan haar zus.

  Sija van t Hof geeft uitleg aan Johan Peijenenburg.Foto: Marijke Verhoef

  Bij de tijd

  SeniorWeb geeft wekelijks computer- en tablet cursus-sen voor senioren in Almkerk, Genderen, Nieuwendijk, Rijs-wijk, Werkendam en Wijk en Aalburg. Het complete cursus-aanbod is te vinden op www.seniorwebheusdenenaltena.nl. Meer informatie ook via Margriet Westerlaken (0183-301855 of 06-49896867).

  In de bibliotheek in Drunen, Heusden en Vlijmen starten in de week van 13 april nieuwe tabletcursussen voor begin-ners en gevorderden. Informatie: info@biblitoheek-heusden.nl en 0416-373032 of www.bibliotheekheusden.nl.

  Facebook is ontstaan om el-kaar te ontmoeten. Je ziet wat de kleinkinderen beleven, vindt oude vrienden terug en mensen met dezelfde hobby. Dat vinden veel mensen heel leuk en zorgt er ook voor dat je je minder een-zaam voelt, is de bevinding van Annet van Betuw (62), expert op het gebied van social media en senioren. Ze zag haar ervaringen

  vanuit de praktijk eind decem-ber 2014 bevestigd in een Brits onderzoek, waar een groep van 76 Britten van 60 tot 95 jaar het digitale pad op ging. De helft ge-bruikte sociale media zoals Sky-pe en Facebook, de andere groep niet. Wat bleek? De groep met sociale media training kon beter informatie verwerken, had meer zelfvertrouwen en legde vaker sociale contacten. Dit alles ver-betert de geestelijke gezondheid.

  Daarnaast ziet Van Betuw dat sociale media kunnen helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Op haar websites www.vanbetuwadvies.nl en www.so-

  cialmediavoorsenioren.nl geeft ze tips. Zo stipt ze YouTube aan als een grote bron van nuttige videos, zodat je in beeld en ge-luid antwoord vindt op vragen als hoe werkt een traplift?. Ze adviseert ook om moderne mo-gelijkheden zoals beeldbellen via Skype of Facetime te gebruiken, zodat je elkaar kunt zien tijdens het telefoongesprek. Zo kunt u makkelijk uw nieuwe aankopen tonen, probleem in huis uitleg-gen, of samen lachen, noemt Van Betuw als voorbeeld. Ook de mogelijkheden om online spellen te spelen als hersentraining ver-groten de zelfstandigheid. Ver-der vergroot het internet de blik

  op de wereld en zijn er heel wat handige en informatieve apps (kleine programmas voor op de tablet of smartphone), bijvoor-beeld op het gebied van gezond-heid.

  NieuwsgierigSteeds meer senioren ontdekken al deze mogelijkheden. Ook al word je ouder, dat wil niet zeggen dat je hersens niet meer werken. Je blijft nieuwsgierig en wilt we-ten wat er aan de hand is. Veel se-nioren hebben dan ook interesse in sociale media. Ze zijn er alleen niet mee opgegroeid, daarom, en vanwege de leeftijd, leren ze het iets trager.

  En dan is er nog de technische drempel. Want om op Facebook, Twitter, Skype of YouTube te ko-men moet je natuurlijk wel eerst de computer, laptop, tablet of smartphone kunnen bedienen. Dit is de eerste hobbel die ge-nomen moet worden. Eventueel met hulp van kinderen, kleinkin-deren of een cursus van Senior-Web of andere organisaties.Daarnaast zijn er ook veel zorgen over privacy, volgens Van Betuw. Wat gebeurt er met mijn gege-vens? Ik zie daarin veel wantrou-wen. Ik adviseer altijd: gebruik je gezonde verstand. Als je het niet snapt, doe het dan niet. Het hoeft niet allemaal meteen.

 • Bu etcruise: vrij/zat/zon zeer uitgebreide bu

  etten

  Veerstoep 3, Leerdamwww.rederijleerdam.nl

  Onze schepen zijn rolstoeltoegankelijk en voorzien van grote rolstoeltoiletten

  Speciale aanbieding3 uur varen incl. een uitgebreid warm / koud buffet.

  De aanbieding is geldig vanaf 2 personenvoor vaartijden zie vaarkalender op www.rederijleerdam.nlBent u met 25 of meer personen dan kunnen wij dit arrangement

  inplannen op de datum en het tijdstip van uw wens.

  Tegen inlevering van deze advertentie van

  50,00 voor 25.00Deze actie is geldig t/m juni 2015 Reserveren isnoodzakelijk

  SPECIALE

  PAAS-,

  MOEDERDAG-,

  PINKSTER

  VAARTEN

  1.695,-

  2.995,-

  0.43ct brilj.

  Boschstraat 6 ZALTBOMMEL, T (0418) 51 22 41

  www.juwelierhaas.nl

  Thebe Thuiszorg Land vanHeusden en Alte