Okra flash juni juli augustus 2015

8
OKRA-Flash | Juni-Juli-Augustus 1 REGIO IEPER KORTRIJK okra flash 2 JUNI - JULI - AUGUSTUS 2015 sport cultuur reizen Jaargang 5 | nr. 2 | www.okra.be/ieper | www.okra.be/kortrijk

description

 

Transcript of Okra flash juni juli augustus 2015

Page 1: Okra flash juni juli augustus 2015

OKRA-Flash | Juni-Juli-Augustus 1

Regio iepeR KoRtRijK

okraflash2

JUNI - JULI - AUGUSTUS 2015

sportcultuurreizen

Jaargang 5 | nr. 2 | www.okra.be/ieper | www.okra.be/kortrijk

Page 2: Okra flash juni juli augustus 2015

OKRA-Flash | Juni-Juli-Augustus2

ColofonOKRAFLASH Ledenmagazine van OKRA vzw Regio’s Ieper en KortrijkA. Vandepeereboomplein 55, 8900 Ieper, 056 26 52 40, [email protected], www.okra.be/ieperBeneluxpark 22, 8500 Kortrijk, 056 26 52 53, [email protected], www.okra.be/kortrijkRedactie: Nicole Decrock | Freddy Dekeyser | Kris Demuynck | Luc Depaepe | Freddy Desmet | Frans Destoop | Hannelore Lapauw | Karel Vandoorne.Verantwoordelijke uitgever: Jan Vandecasteele, Vier Uitersten 19, 8200 BruggeVormgeving: Gevaert GraphicsDruk: Gevaert PrintingOplage: 12.100 ex.

Met dank aan:

k hoor het mijn vader nog zeggen: “Jongen, wees vriendelijk tegen de mensen, ook tegen de Hollanders.”. Mijn pa moet ooit eens in z’n leven een minder aangename ervaring gehad hebben met onze Noorderburen, het fijne heeft hij er nooit over verteld, maar het moet toch wel diep gezeten hebben.

Het toeval wil nu dat mijn vrouw en ik een tijd geleden drie weken in het zuiden van Spanje doorgebracht hebben en, je raadt het nooit, maar meestal zaten we aan tafel met een zekere Willem en zijn vriendin Kiki. Twee rasechte Nederlanders uit Deventer in de provincie Overijssel. Om het ijs te breken bij het eerste ontbijt in ons hotel, het was er toen nog vrij stil, dacht ik een grapje te moeten vertellen. Ik zeg:” Kiki en Willem, mijn vrouw en ik hebben deze morgen zitten wenen, we hebben zo’n triestig boekje gelezen dat we er nog steeds niet van op onze plooi gekomen zijn.” Onze Nederlandse tafelburen, lichtjes ontdaan, vragen meelevend: ”Welk boekje mag dit dan wel zijn?” Waarop ik droogweg antwoord: “Ons spaarboekje!”. Willem en Kiki zagen er de humor van in, waarop onze sympathieke Hollander repliceert: “Freddy, troost je, op een lijkwade zitten geen zakken.” Een waarheid als een koe, als je sterft, neem je inderdaad niets mee.

Samen hebben we op een dag een uitstapje naar Guadalest gemaakt, een Moors dorpje in de bergen. Ik heb daar een prachtig beeldje van Don Quichot de la Mancha gekocht, het hoofdpersonage uit onze eerste moderne Europese roman. Je weet wel de man die samen met zijn knecht Sancho Panza en met een scheerbekken op z’n hoofd tegen windmolens ging vechten; een parodie op de Middeleeuwse ridderromans.

De morgen van ons vertrek uit Benidorm kwam het sympathieke Nederlandse koppel ons uitwuiven. Willem, journalist in een vroeger leven, zegt: ”Freddy, als ik u één wijsheid mag

meegeven naar Vlaanderen: bij het ouder worden is er maar één ding wat verbetert en dat is vergeten.” Een Hollandse wijsheid om nog eens over na te denken. Maar hoe interpreteer je zoiets, negatief of toch maar liever positief?

Negatief is als je de namen van je geliefden vergeet of de weg naar huis. Ik interpreteer het positief: je vergeet de negatieve dingen uit het verleden en je houdt

alleen een venstertje open op de schitterende dingen die je ooit mocht meemaken.

Freddy Dekeyser

I

Hou een venstertje open

op de schitterende dingen die je ooit

mocht meemaken

2 Willem en Kiki

3 Reisverslag Andalusië

4-5 Terugkijken en vooruitzien•Gesprek met Andrea Devos en Astrid Suffys•Palmer Rosseel, medewerker van

toen en nu

6-7 OKRA-AcAdemie• Operette/musical• Okra-reizen• Jubileumvieringen

OKRA-SpORT• Fietsen• Petanque• Wandelen• Hengelen• Dansen

8 Oskar en Rosa op vakantie

4

7

6

7

Willem en Kiki

Trefpunt Zwevegem organiseert vanaf september opnieuw een aantal PC-cursussen i.s.m. het VIVO. Op dit moment is het juiste programma nog niet bekend, maar dit kan je in de loop van de volgende maanden opvragen bij Daniël Delrue - 056 75 70 95 - [email protected].

PC-cursussen

Page 3: Okra flash juni juli augustus 2015

OKRA-Flash | Juni-Juli-Augustus 3

dag 1Op dinsdag 24 maart stapten 48 blije OKRA-leden het luchthavengebouw van Oostende binnen. De veiligheidscontrole is altijd een beetje spannend. Zou het alarm afgaan? Enkele personen moesten extra gecontroleerd worden. Men kan het zich immers niet permitteren om verdachte OKRA-leden mee te nemen.

dag 2 marbella | GibraltarDe rit langs de grillige kust liet ons kennismaken met de glitter en glamour van Marbella. We traden binnen in een wereld van glitter en luxueuze vijfsterrenhotels gefinancierd door Saoedi-Arabische rijkelui; een wereld die niet de onze is. Aan de ingang van de beroemde jachthaven met 1000 aanlegplaatsen, bleek niemand van OKRA eigenaar van een boot.

dag 3 RondaIn Ronda is de grootste attractie de 135 m diepe kloof die het stadje middendoor deelt. In de diepte stroomt een riviertje. Eigenlijk zouden we vier ogen moeten hebben om al het moois te zien rondom ons. We slenterden onder leiding van een plaatselijke gids langs de typische straatjes en eindigden de stadswandeling aan de grootste arena voor stierengevechten van Spanje. Jammer genoeg waren er nu geen stieren aanwezig en konden de mannelijke OKRA-leden hun kunsten niet demonstreren.

dag 4 Jerez | SevillaIn de grootste bodega van Europa lagen 50.000 tonnen sherry te wachten om verder behandeld en gebotteld te worden. Na de uiteenzetting van het brouwproces werd het interessanter, we proefden van de drie soorten sherry bij wat hapjes. En … de tongen kwamen los. Op weg naar Sevilla, de hoofdstad van Andalusië, kregen we heel wat informatie van onze prima gids Irene.

dag 5 SevillaIk heb Sevilla leren kennen als een prachtstad met schitterende gebouwen en veel natuurschoon, een echt openluchtmuseum. Vandaag verkenden we te voet de stad Sevilla. Een wandeling door de smalle steegjes van de oude Joodse wijk was beslist de moeite waard. De wijk heeft een wrede geschiedenis doordat de Joden door de katholieken werden verdreven.

dag 6 córdobaIn Córdoba, de meest Arabische stad van Spanje, konden de mannen beneden bidden in één van de drie overblijvende synagogen van Andalusië. Boven was er plaats voor de vrouwen. Hun ruimte was afgescheiden door een gordijn. Ze zouden de mannen immers kunnen storen.De moskee-kathedraal van Cordoba is een unicum in de wereld. Rond de vroegere minaret werd een toren gebouwd en midden in de moskee bouwde men een kathedraal. Het was dus niet nodig schoenen uit te doen en een hoofddoek te dragen.

dag 7: GranadaIn het fascinerende Alhambra volgden we de plaatselijke gids met oortjes in de oren. Telkens waren we verwonderd over het fijne kantwerk, de noeste arbeid en de perfecte ambacht van de werklieden zoveel eeuwen geleden. De gids nam ons dan nog mee naar de Albaicin, een labyrint van smalle straatjes, precies een beetje Marokko.Met Spaanse klassiekers in de bus namen we afscheid van Granada om terug te keren naar de Costa del Sol.

dag 8Onze gids Irene bracht ons ’s morgens vroeg veilig naar de luchthaven van Malaga. Deze reis was fantastisch, met veel variatie, een leuke groep, veel bezienswaardigheden, heel goede begeleiding. Een echte aanrader!

Tekst: Marie-José HaeckFoto’s: Willy Holvoet

Reisverslag Andalusië Marie-José Haeck

Page 4: Okra flash juni juli augustus 2015

OKRA-Flash | Juni-Juli-Augustus4

Dit jaar bestaat regio OKRA-Ieper 60 jaar als vereniging. Reden voor de redactie van OKRA Flash om Andrea Devos (85 jaar) en haar dochter Astrid Suffys (65 jaar) beiden van trefpunt Dikkebus samen uit te nodigen voor een gesprek over verleden en toekomst.

OKRA is een mooie

vereniging die moet blijven

en die gesteund moet worden

vanuit OKRA-Algemeen.

Terugkijken en vooruitzien

Palmer Rosseel, medewerker van toen en nuNaar aanleiding van 65 jaar OKRA Kortrijk troffen we iemand die zowel de beleving van de huidige werking als de herinnering aan de pioniersperiode in zich draagt. Die witte raaf is Palmer Rosseel uit Bavikhove. Een aimabele man, die er – in goede conditie – deze zomer 89 wordt. Destijds drijvende kracht achter de lokale K.B.G.-afdeling, op vandaag nog steeds actief in het team van het OKRA-trefpunt op zijn dorp.

“Het was in de jaren 1949-50 dat in het Kortrijkse onder impuls van de CM heel wat Bonden voor Gepensioneerden van wal staken. Zo ook bij ons in Bavikhove in 1952. Ik was er aangesteld als kersvers A.C.W.-secretaris en kon de voorlopige K.B.G.-bestuursploeg bij haar ledenwerving best van dienst zijn door mijn directe contacten huis aan huis op mijn bode-ronde. Resultaat: er waren na korte tijd 97 inschrijvingen, zonder dat er nog maar een activiteitenplan voorlag. De wagen was aan het rollen…”

Andrea is moeder van 5 kinderen van wie 1 is overleden, ze heeft 13 kleinkinderen en 17 achterkleinkinderen. Zij was sedert 1989 bestuurslid van OKRA Dikkebus en was achtereenvolgens wijkverantwoordelijke, 4 jaar secretaris, 8 jaar voorzitter en 4 jaar ondervoorzitter. Namens OKRA was zij ook vertegenwoordiger in de seniorenraad te

Ieper. In 2011 gaf zij de fakkel door aan haar dochter Astrid, moeder van 2 kinderen en grootmoeder van 5 kleinkinderen. Astrid is administratief verantwoordelijke van het trefpunt.

Beiden zijn sociaal geëngageerde

mensen en waren ook bestuurslid van KAV nu Femma. Ze konden moeilijk nee zeggen op de vraag om deel te nemen aan het bestuur van de plaatselijke OKRA-afdeling. Met een groot verantwoordelijkheidsgevoel wilden zij veel energie in OKRA steken.Andrea heeft veel zien veranderen in de loop van de tijden.

Oorspronkelijk was er de wekelijkse kaartnamiddag, een paas- en kerstfeest. Geleidelijk aan werd er uitgebreid met fietsen, petanque, dansen….. Zij maakte ook de overgang mee van KBG naar OKRA. Als lid van het verbondsbestuur mocht zij mee helpen beslissen over de nieuwe naam. Zo werd ORKA verworpen en werd het OKRA. Voor haar jarenlange inzet voor OKRA werd Andrea bekroond met het ‘Zilveren Juweel’ van de seniorenraad Ieper.Astrid hoopt met sport, ontspanning en academie jonge senioren bij OKRA aan te trekken. OKRA is een mooie vereniging die moet blijven en die gesteund moet worden vanuit OKRA-Algemeen. Beste Andrea en Astrid, bedankt voor jullie enthousiaste verhaal, jullie warm onthaal, maar vooral bedankt voor zoveel inzet!

Tekst: Nicole Decrock en Freddy DesmetFoto’s: Gino Stroobant

Page 5: Okra flash juni juli augustus 2015

Deze bestuurstaak wil ik effectief uitvoeren zolang ik kan. Niet dat ik me eraan vastklamp. Afspraken en soepel teamwork zijn de sleutels van een goed draaiende organisatie.

OKRA-Flash | Juni-Juli-Augustus 5

Dat laatste bleek alvast ook van toepassing op Palmers persoonlijk bestaan. 1953: jaar waarin hij huwde én burgemeester van zijn gemeente werd! Het ene gebeuren was de aanzet tot een mooi groot gezin met zeven kinderen, het andere de start van een politieke loopbaan die hem voor vier volle legislaturen zou handhaven als burgervader van het nog zelfstandige Bavikhove (tot aan de fusie met Harelbeke). Daarmee was hij natuurlijk zelf nog lang niet aan de derde leeftijd toe, maar dat belette hem niet de inmiddels flink florerende Bond der Christelijke Gepensioneerden te blijven volgen en ondersteunen.

“Graag nam ik deel aan hun feestelijke ledenvergaderingen en hun bijzonder leuke daguitstappen. Zoals die keer dat we in Brussel de Wereldtentoonstelling 1958 bezochten en ik samen met enkele vrienden-bestuursleden de hele dag als een herdershond moest waken en draven om het gezelschap enigszins bijeen te houden. De leute zat er trouwens al in van ’s morgens vroeg. Bij de eerste halte had een Bavikhovenaar op de trappen van de basiliek van Koekelberg zijn knapzak nogal gretig aangesproken. Ineens was hij van kop tot teen met lopend eigeel besmeurd (hij had thuis zijn eitjes héél voorzichtig zelf gekookt…).”

Bij Palmer Rosseel borrelen de anekdotes moeiteloos op. Jaartallen, cijfers, feiten weet hij feilloos op te diepen, steeds in functie van mensen. “In 1960 kreeg onze Bond zijn eerste vlag. Na het wijdingsfeest trok die mee met een groep van onze leden naar Lourdes. Ik had het geluk hen als trein- en hotelgids te mogen begeleiden. Heerlijk om mee te maken hoe door toedoen van de Beweging voor vele ouderen, die soms twee jaar lang voor die reis gespaard hadden, een droom in vervulling ging. Ik ben sindsdien een trouwe vriend van Lourdes gebleven. Nog zeven maal ben ik er achteraf naartoe gegaan.”

Na zijn burgemeesterschap werd Palmer Bestendig Afgevaardigde van de provincie West-Vlaanderen. Deze functie (1977-1991) beperkte uiteraard zijn inbreng in de Bavikhoofse K.B.G. Maar later mocht de plaatselijke seniorenwerking weer volop op hem rekenen. Tot op heden. Hij is nog steeds penningmeester van een OKRA-

trefpunt van 150 leden, van wie hij er als wijkverantwoordelijke regelmatig een twaalftal bezoekt. “Deze bestuurstaak wil ik effectief uitvoeren zolang ik kan. Niet dat ik me eraan vastklamp, mijn opvolging is trouwens al geregeld. Afspraken en soepel teamwork zijn de sleutels van een goed draaiende organisatie. Als morgen (24 maart) onze voorzitter Donald Langedock verhinderd is, sta ik klaar om hem als inleider te vervangen op de themanamiddag ‘Armoede, ver van mijn bed of heel nabij?’. OKRA organiseert deze bijeenkomst samen met Ziekenzorg en Beweging.net. Dergelijke samenwerking onder verenigingen is op zich al een meerwaarde.”

Bij vergelijking van het huidige aanbod met dat van vroeger vindt hij weinig wezenlijke verschillen. “De activiteiten, die qua deelnemingsprijs even toegankelijk gebleven zijn, slaan aan omdat ze net als toen gezonde ontspanning bieden in combinatie met het groepsgevoel. Af en toe ook mogelijkheid tot informatie en vorming. Ons publiek, een spectrum van 60-ers tot 80-plussers, weet dat te appreciëren.”

Hartstikke dank, Palmer, voor zo’n langdurige inzet, even oud als de jubilerende OKRA zelf! En geruggensteund door vrouw en familie … houden zo!!

Tekst: Luc Depaepe Foto’s: Karel Vandoorne

Page 6: Okra flash juni juli augustus 2015

6 OKRA-Flash | Juni-Juli-Augustus

OKRA-AcAdemie OKRA-SPORT

Op 6 AuGuSTuS Om 14 uuR: muSicAl mAmA miA in KuRsaal oostenDePrijs: 40 euro OKRA-leden, toeslag busvervoer: 12 euro.

Op 22 OKTObeR Om 14 uuR: cOnceRT ‘mOOiSTe melOdieën vAn de lAGe lAnden’ in KuRsaal oostenDe met Willy Sommers, Christoff&Lindsay, Michael Lanzo e.a.Prijs: 35 euro, toeslag busvervoer: 12 euro.

Mis de volgende OKRA-FLASH niet met het nieuwe programma OKRA-ACADEMIE met lezingen, films en culturele evenementen.We verklappen je alvast het onderwerp van de 1e voordracht: vRT-JOuRnAliST STiJn veRcRuySSe OveR leven in de OORlOG, vROeGeR en nu. Dit op 8 OKTObeR om 14.30 uur in het P.Z. in Ieper en op 13 OKTObeR om 14.30 uur in CC HET SPOOR in Harelbeke.

De 1e film kan je zien in Budascoop Kortrijk op 17 september om 14.30 uur. De titel is nu nog niet gekend.

Ben je nog geen lid van OKRA? Kijk dan vanaf 1 september op www.okra.be/ieper of www.okra.be/kortrijk of vraag het programma aan via 056 52 63 40 - 056 52 63 53.

Fietsen

FieTSHAppeninGVertrek en zendingsmoment van de 30 Lourdes-fietsers en 9 motorrijders: Op dinSdAG 2 Juni om 9 uur op de grote markt van Ieper. Kom hen aanmoedigen met je aanwezigheid!

OKRA-SnelFieTSeRS (WieleRTOeRiSTen) Maandelijkse fietstocht (gemiddelde snelheid 22km/uur, afstand rit tussen 50-90 km) 14 Juli start vanuit Kemmel om 13.30u (Hellingenroute) 11 AuGuSTuS start vanuit Westouter om 13.30u (Schreveroute) Meer informatie krijg je via het regiosecretariaat (gegevens pagina 2). FieTSHAppeninG ReGiO iepeR in Elverdinge/Zuidschote Op mAAndAG 24 AuGuSTuS Start: OC Den Elver, Elverdinge tussen 12.30-13.30 uurafstanden: 2 lussen van +/- 35km en 50kmPrijs: 4 euro (twee drankjes inbegrepen)inschrijven bij je plaatselijke trefpunt of op het regiosecretariaat (gegevens zie pagina 2)

nieuw

okra-reizen

De brochure met de winterreizen van OKRA verschijnt in de loop van september. Je kan deze aanvragen via [email protected][email protected] of 056 52 63 40 - 056 52 63 53.

JUBiLeUMVierinGen

Heel wat trefpunten vieren dit jaar hun 60- of 65-jarig jubileum. In deze periode zijn Bissegem, Sint-Lodewijk, Aalbeke en Kruiseke aan de beurt.Proficiat met jullie verjaardag!

Page 7: Okra flash juni juli augustus 2015

PetanqUe

pROvinciAAl peTAnqueTORnOOi in Lichtervelde Op vRiJdAG 3 Juli vanaf 13.30 uur. Aanmelden tussen 12 en 13.15 uur.Plaats: Judolokaal, Sportlaan, LichterveldePrijs: 1,5 euro.Contact: OKRA-regio Oostende, 059 55 26 90, [email protected]

dansen

OpendeuR liJndAnS dinSdAG 25 AuGuSTuS om 14 uur: gratis instaples cursus lijndans OC Den Briel, Brielenstraat 3, 8900 Brielen

wandeLen Afstanden: 2-4-6-8-10 km, ingedeeld in 3 lussen (2-4 en 8 km) Prijs: 2 euro per persoon, 1,5 euro voor OKRA-leden - 1 euro voor OKRA-SPORT-leden. Vrije start tussen 13.30-14.30 uur. 1 Juni WeRviKStart: Zaal ’t Portaal, Kruiskerkestraat 105Contact: Eric Garrein, 0473 63 65 76, [email protected] 22 Juni KuuRneStart: Sint-Pieterszaal, Brusesteenweg 311Contact: jean-Marie Ameye, 0474 78 53 48, [email protected]

9 Juli ReGiO KORTRiJKKluisbergen, vertrek aan ‘Aux Acacias’,Enclus du haut 45, 7750 Mont de l’EnclusContact: Jan Omey, 056 61 01 85, [email protected]: andere afstanden en prijzen 14 Juli iepeR ST.-JAnStart: Zaal Cieper, Brugseweg 309, (groepswandeling)Contact: Gino Stroobant, 057 20 85 41, 0475 38 06 16, [email protected] 17 Juli belleGemOC De Wervel, Processiestraat 6Contact: Luc Dursin, 056 21 53 17, [email protected] 21 AuGuSTuS ZOnnebeKeOC Zonnerad, Tresoriersstraat 5Contact : Magda Decroix, 0497 93 34 68, [email protected] 24 AuGuSTuS lendeledeOC Den Tap, Pastoor de Beirstraat 1Contact: Marcel Verheye, 056 35 96 29, [email protected] 20 km, groepswandeling met picknick vertrek om 10 uur

7OKRA-Flash | Juni-Juli-Augustus

henGeLen

HenGelTORnOOi in lAuWe Op 28 AuGuSTuS tussen 13-17 uur i.s.m. de Lauwse Vissers waar? bij het domein Biezenveld, Knokbeeklaan 86 te Lauwe Prijs: 10 euro Contact: Luc Viane, 0475 86 62 64, [email protected].

Page 8: Okra flash juni juli augustus 2015

OKRA-Flash | Juni-Juli-Augustus8

Douai

Ga je regelmatig langs bij de kinesist of huisarts? Draag je een bril of hoorapparaat? Je hoeft niet in het ziekenhuis te belanden om voor grote medische kosten te staan. Daarom is er nu het CM-MediKo Plan: een nieuwe verzekering tegen medische kosten zonder een ziekenhuisopname.

Met het CM-MediKo Plan krijg je:• tot 500 euro voor een hoorapparaat,• tot 500 euro per jaar voor tandprothesen en -implantaten,• tot 100 euro per jaar voor oogzorg,• een terugbetaling van 75% van je remgelden,• en nog veel meer...

Meer informatie? Surf naar www.cm.be/verzekeringen, mail naar [email protected] of bel 056 52 60 00.

Rijksregisternummer: ...................................................................

Voornaam: ................................................................ Naam: .................................................................................................................................................

Straat: ........................................................................................................................................................................... nr: ....................................................

Postcode: .......................................................... Gemeente: ................................................................................................................................................

Tel.: ................................................................................ E-mail: .............................................................................................................................................

Deponeer deze kaart in een CM-brievenbus (De CM-brievenbus bij jou in de buurt vind je op www.cm.be)

Terugstuurkaart Ja, ik wil een offerte op maat voor het CM-MediKo Plan.Neem contact op met mij om een gedetailleerd voorstel te bespreken.

Stuur me alle nodige formulieren om aan te sluiten.Stuur me een infopakket.

Dit is een publicatie van CM Zuid-West-Vlaanderen, geregistreerd onder het nummer 1013c in het register van verzekeringstussenpersonen en handelend voor de MOB Verzekeringen CM-Vlaanderen. Voor de algemene voorwaarden, surf naar www.cm.be/verzekeringen.

CM-MediKo Plan

oskar en Rosa nemen vakantie in het zonnige Zuiden. in september zijn ze er terug. Ze zien verlangend uit naar het oKRa-feest in ieper en Kortrijk eind september!in de volgende Flash lees je er meer over.