Unikum, Oktober 2011

21
i Un kum Studentavisen for Sørlandet Nummer 6 Årgang 11 Oktober 2011 NORGES STØRSTE KJØPESENTER Les mer på side 4

description

Norwegian studentpaper from University of Agder.Unikum er en studentavisen ved Universitetet i Agder. Avisen er politisk og religiøst uavhengig, og blir drevet på frivillig basis. Skrives av studenter for studenter!

Transcript of Unikum, Oktober 2011

Page 1: Unikum, Oktober 2011

iUn kumStudentavisen for Sørlandet Nummer 6 Årgang 11 Oktober 2011

NORGES STØRSTE

KJØPESENTERLes mer på side 4

Page 2: Unikum, Oktober 2011

OktOber 2011 unikum nr 6 3

SørlandSSenteretSørlandet vil om noen år få Norges største kjøpesenter i Sørlandsparken.

kantina fyller 10 årNorges beste kantine feirer 10 år denne høsten, og feiringen går ikke ubemerket forbi.

Hanne kolstøHanne Kolstø slipper sitt fjerde debutalbum denne høsten, denne

gangen går hun solo.

unikum testerEn alternativt utelivs-test, er de slik fordom-mene formoder?

4 11 20 34

unikum nr. 6 - oktober 2011— innHoldsliste —

42

ledig stilling

Vil du engasjere deg?

Liker du å skrive? Intervjue andre? Fotografere? Anmelde bøker og film? tegne? Ønsker du å få arbeidet ditt på trykk?

Unikum søker nettopp deg som har lyst til å være med å lage avis. enten som redaktør, journalist, fotograf, anmelder eller designer. Husk: engasjment under studietiden teller!

Oktober er en svært hektisk måned for mange. Studiene har startet for fullt, man har kanskje også funnet seg en jobb ved siden av og flere velger også å bidra i studentaktiviteter.

Vi i redaksjonen merket godt at tiden ble knapp for både å skrive sak-er og lage bladet, men heldigvis ble vi ferdige i tide.

I dette nummeret har vi fokusert en del på samfunnet rundt oss. Du kan lese om både byggeprosjektet på Sør-landsparken, Spicherens deltagelse i årets TV-aksjon og oppsummering av kommunevalget. Vi har selvsagt også gladnyheter for oss studenter her på UiA, med både jubileum for vår flotte kantine og en spennende ide om bruken av Agder Teater til student-formål.

I magasinet kan du lese om ar-tisten Hanne Kolstøs nye kresjoner, lese om forskjellene til Facebook og Google+, samt lese vår utelivsguide om alternative utesteder.

Det er mye å ta fatt i når et nytt semester har kommet seg ut i tredje, og vi i Unikum håper at du klarer å

leder

holde balansen mellom studier, jobb og fritid.

Til slutt minne dere om student-valget som skjer i slutten av oktober. Husk å stemme under valget, fordi rep-resentanten for nettopp ditt fakultet fremmer dine interesser og vil snakke din sak i studentparlamentet.

Nyt høsten videre!

ansvarlig redaktø[email protected]

Vi ønsker folk til følgende stillinger:økonomiansvarlig (haster! meld ifra snarest)•kulturredaktør (ansvarlig for magasin-delen)•Journalist•Fotograf•Grafiker/Illustratør•korrekturleser•

enten du har erfaring eller ikke, velkommen skal du være! Send mail til redaktøren og meld din interesse i dag.

Som studentmedlem i et LO-forbund vil du få tilgang til produkter og tjenester som vil gi deg en tryggere studietid. Vi har blant annet en egen studentforsikring til en gunstig pris. Denne og mange fl ere fordeler fi nner du på lofavør.no/ung

Gode avtaler for deg som er student

NyHeTer OG SpOrT

6

7

8

10

13

ønsker å samle inn 1,2 millionerSpicheren inviterer til spinning

et nytt studentHus?et samlet hus for SiA og STAkan bli aktuelt.

forskningsdageneVil gjøre potensielle studenternysgjerrige.

nettVetten bok skrevet for barn og unge

økonomiStudentøkonomi

kommuneValget 2011Ser på valgresultatet

sportKommentar om IK Start

mAGASINeT

22

24

26

28

30

31

32

fadderstyretDe som styrte årets faddere

soutHern discomfortFestivaloppsummering

facebook Vs. google+Sammenlikner de sosiale mediene

sta og studentaktiViteterHva skjer på UiA?

kåserien hyllest til Birkeland

smitt&smulaOppskrift - Gratinert kylling

anmeldelserBok- teater og spillanmeldelse

egg&baconAnmelder restaurant i Grimstad

kulturkalendermånedens arrangementer

36

38

16

14

Page 3: Unikum, Oktober 2011

4 nyHeter

samfunn nyHeter

OktOber 2011 unikum nr 6 5

siden Sørlandssenteret åpnet dørene for første gang i 1987, har utviklingen vært enorm. Begrepet kjøpesenter var nokså nytt her i Norge. Handelen foregikk i sentrum av byene og butikkene stengte kl

16.00. Det var derfor en del skepsis blant sørlendingene da en skulle etablere et senter hele 12 km øst for kvadraturen, med 15-20 butikker under ett og samme tak og som holdt åpent helt til kl 18.00. I dag er det et langt større senter med 115 butikker som møter oss i Sørlandsparken.

på størrelse med 15 fotballbanerNoe av skepsisen i 1987, finner vi også i dag, da det forelig-ger utvidelsesplaner.

Senterleder Kjetil Børufsen mener at senteret i løpet av de siste 25 årene har blitt et veletablert ikon på Sørlandet, med en stabil kundegruppe som strekker seg fra risør i øst og Flekkefjord i vest.

- Vi er et knutepunkt for regionen og har hatt et økt antall besøkende hvert år. I 2010 hadde vi hele 3,5 mil-lioner besøkende, og vi har tro på at denne kundemassen vil øke. Børufsen mener derfor ikke det er for ambisiøst å utvide senteret. 17. november skal byggetrinn 1 stå fer-dig med 15-20 nye butikker, og innen våren 2013 skal hele senteret være på svimlende 107.000 km2 handleareal og ca 200 butikker. et areal som tilsvarer 15 ganger fotballbanen på Ullevål Stadion.

en fremtidsbedriftSørlandsregionen er i utvikling, og det er stadig flere stu-denter som velger Sørlandet som studiested. - Det er klart at med så mange nye foretninger vil det generere flere ar-beidsplasser som er ideelle for studenter, sier Børufsen. Senteret ligger strategisk plassert mellom begge Agder-fylkene og det eksisterer gode bussforbindelser i begge ret-

tekst og HoVedfotoStine [email protected]

oVersiktsbilderkjetil bjørufsen / Sørlandssenteret

Mange er av den oppfatningen at Sørlandssenteret er stort nok, men nå skal det største kjøpesenteret på Sørlandet bli Norges største.

sørlandssenteretFerdigstilt i 1987 med 15-20 butikkerOmbygget/modernisert i 1995 og 1998pr september 2011 består senteret av 35.000 m2 inkl. p-hus og 115 foretningereies av Olav Thon eiendoms-selskap og Vital Utvider med byggetrinn 1 på 21.045 km2. Ferdigstilles november 2011Byggetrinn 2 åpner innen våren 2013 med 107.000 km2 og hele senteret vil da ha 200 foretninger.

fakta om sørlandssenteret

Byggetrinn 1 åpner 17 november 2011

Byggetrinn 2 ferdig våren 2013

Byggetrinn 3 ferdig høst 2013/14

ninger, som gjør at mange kan ha en jobb på senteret ved siden av studiene.

Når det gjelder miljøfronten er sørlandssenteret langt fremme. Trinn 1 vil være et av de beste offentlige byggene når det gjelder miljøenergi i hele Norge. Under hele bygget har de borret 100 energibrønner som vil føre til en langt mer miljøvennlig oppvarming av senteret. Innen trinn 2 ferdigstilles, vil en også ha pusset opp den eksisterende delen av senteret, så det fremstår som en helhet. Over hele bygget skal det legges en takduk som reduserer behovet for kunstig oppvarming.

Vil Være en oppleVelseBørufsen har store ambisjoner for arbeidsplassen. Han mener at Sørlandssenteret må bli noe spesielt som gjør at folk kommer tilbake gang etter gang. - Det krever litt å være Norges største kjøpesenter. Det holder ikke å bare ha butikker og satse på alt folk kommer tilbake for å handle. Vi vil være mer enn et kjøpesenter, vi skal bli en opplev-else.

Visjonen er å kunne tilby det nyeste innen butikker

og merkevarer, arrangere happenings, konserter, ha et yrende liv og gode tilbud for hele familien. målet er at folk har et ønske om å komme tilbake gang etter gang, og for-ventingen er mellom 6-8 millioner besøkende årlig.

Da det er en del nye butikker som etableres på Sørlan-det, vil senteret kunne tilby produkter en tidligere måtte til større byer for å finne. Det er enda ikke helt klart hvilke foretninger som vil komme, men blant noen av nyhetene nevner Børufsen skoforretningen Skoby og spisestedene Jordbærpikene og Subway.

en av de andre store nyhetene er Sørlandets største lekeland med barnepass, der barna kan boltre seg på 2300 km2 mens foreldrene handler.

Kjetil Børufsen lover en fantastisk åpningsfest med både nissen og tenning av julelys, mens Sølvguttene synger inn den rette stemningen. Ikke minst vil hele senteret bugne over av gode tilbud, så alt ligger derfor til rette for å sparke i gang julestria på sørlandssenteret i år.

- eN OASe I NÆrINGSPArkeN

Fornøyd: Senterleder, Kjetil Børufsen, er glad for at første del av byggeprosjektet snart er ferdig.

Page 4: Unikum, Oktober 2011

UiA

6 nyHeter

nyHeter nyHeter

OktOber 2011 unikum nr 6 7

UiA

tekstSandra [email protected]

fotoLars Martin bogen

u nder høringen for to uker siden, mellom folk fra næringslivet, kommunen, rektoratet fra universitetet og SIA, kom Torunn Lauvdal med en idé om at alle studenthusene i Kristiansand kan

samles sammen under Agder Teaterets tak. Student-organ-isasjonen i Agder viser stor entusiasme for universitetsrektorens framlegg og mener at det kan komme mange studenter til gode.

– Teateret må nok omreguleres i forhold til rom plass, med at man kanskje lager salene litt mindre. Som rektor sa, så er dette litt på idé-stadiet enda. Kommunen skal se på dette og muligens selge Teater-bygningen, men det blir opp til SiA om man skal kjøpe bygningen, forteller STA-lederen.

gunstig for studenter og næringsliVetBerdal og Berg forteller ivrig hva slags potensielle planer og goder som omfatter det gamle teateret. Deriblant muligheten til å gjøre Kristiansand til en mer synlig studentby der næringslivet kommer inn som en positivt samarbeid som kan stimulere til større vekst av studentlivet her i Agder.

– Vi ønsker å skape en synergieffekt, og få studentene ned på samme plassen. I dag er vi litt spredt over alt, men om vi får bygningen vil dette være med på å skape mer

samhold, tilhørighet og et engasjement. Folk vil se at man har det kult der nede, forteller en energisk Berdal.

– Det blir også mye lettere for alle å møte andre mennesker, forteller Berg, og det vil heller ikke gå umerket hen at det er studenter som tar over teateret, siden det er et stort bygg som mange vet om.

Kristine marie Berg beretter videre at det vil være lettere for næringslivet å ta kontakt med studentene når de er samlet på et sted, mens dette er vanskeligere å gjennom-føre i dag da studentene stort sett er spredt rundt på Campus. Samtidig som Kristiansand vil skape et bedre rykte om seg selv, som etter hvert går over til en god sirkel, hvor en av forbildene er Studentersamfundet i Trondheim.

sia må Være på banenAgder Teater vil gi studentene nok plass å boltre seg på, men for at ideen skal kunne realiseres må SiA være på banen for at prosjektet skal kunne virkeliggjøres.

– Det er klart dette hadde vært fint å få i stand, men det er i tilfelle langt fra, hvis vi bestemmer oss for det. For det første må økonomien på plass, og her må vi se på hva slags løsninger som kan være aktuelle, uttalte SiA-direktør Steinar Finseth til Fædrelandsvennen 23. september i år.

STA-leder Øyvind Berdal og nestleder Kristine Marie Berg stiller seg positive til universitetsrektor Torunn Lauvdals forslag om å gjøre Agder teateret om til studenthus.

ett samlet StUdeNtHUS?

Entusiastisk studentorganiasjon: Studentorganisasjonen i Agder er positive til Lauvdals forslag om et samlet student-hus, men for å realisere prosjektet må SiA være med på laget.

s algs og markedsleder på Spicheren, Geir Torstveit, håper å kunne få med flest mulig studenter på prosjektet og samarbeider med Studentorganisas-jonen i Agder for å engasjere undergruppene til å

være med å bidra.- Hvis man er med og gir så får man en mulighet til å

være med å spinne på en av de 100 spinningsyklene i vol-lyballhallen vi har disponibel 23. oktober, opplyser Torst-veit.

Ideen er at de forskjellige studentaktivitetene skal hente T-skjorter hos STA, ta et bilde som lastes opp på

en Facebook-side lagd for formålet, for så å do-nere 100 kroner på TV-aksjonens hjemme-

side med kodeordet «minerydding UiA» og gi T-skjorten videre som en slags

stafettpinne, der T-skjorten vil leve sitt eget liv.

- Studentene blir synlige og det vil være med å utfordre rest-en av UiA.

todelt utførelse Bedriftene i Agder vil også delta på Spinning-prosjekten. Ved å gi minst 1000 kroner til TV-aksjonen kan de sende en ansatt, 2000 kroner for to ansatte osv. De næringsdriv-

ende vil så sende giverstafetten videre, som starter nå i slutten av

september på forskjellige steder i Agder-fylkene, deriblant Vennesla,

Søgne og Iverland.- Av de ti stafettpinnende er det en av

dem som går til studentene der T-skjorter og Facebook blir stafettpinnen, mens resten går til

næringslivet. Om alle de disponible spinningsyklene blir reservert så

ser Torstveit på det som realistisk å kunne formode at de får inn 1,2 millioner.

- Hvis vi ser på regnestykket så vil 100 reserverte sykler, av tusen kroner i tolv timer blir en innsamling på 1,2 millioner. Dette er en fantastisk måte å samle inn pengene på.

samarbeid- Dette er en kjempedugnad som veldig mange tar en

del i. Spesielt næringsveien i Kristiansand.Bidragsyterne hjelper til med forskjellige gjøremål,

der blant annet Kristiansand Avis hjelper Spicheren med å komme ut med budskapet, Dog and Bone bruker nettverk og Kristiansand kommune og Tine stiller opp med vann under den store dagen.

- Alle synes TV-aksjonen er et fantastisk tiltak og ønsker å være med å delta, forteller Torstveit.

De ekstra spinningsyklene de får låne under TV-ak-sjonen mottar de gjennom lån og dugnad, der Torstveit skal kjøre rundt og hente syklene noen dager før den store dagen.

målIngen i SiA eller i STA legger skjul på at de gleder seg til at prosjektet blir en rullende ball som til slutt vil gå av seg selv, med Facebook som et hovedmedium hvor folk kan laste opp bilde av seg selv med en liten tekst om at de har bidratt til årets TV-aksjon.

- Vi ser for oss at det blir noe «plankelignende», at bildene inneholder samme type kreativitet, sier Nikolai Høibo.

muligheten til å tagge seg selv vil gjøre at prosjektet blir synlig, slik at flest mulig får mulighet til å bidra til årets TV-aksjon. Når Facebook-aksjonen er ferdig, vil STA sammen med undergruppene, fordele sykkelsetene blant alle som har postet bilder. målet er at hver undergruppe minimum er representert med en person. Da kan UiA-studenten bidra med 60 000 kroner totalt.

tekst & fotoSandra [email protected]

23. oktober spinner Spicheren for minerammede liv i en rekke land i Afrika, Asia, Europa og Midt-Østen i regi av TV-aksjonen 2011.

ØNSker Å SAMLe INN 1,2 millioner tIL tV-AkSJONeN

Gleder seg: (f.v.)Geir Torstveit, Kristine Marie Berg, Øyvind Berdal og Nikolai Høibo gleder seg mye til å kickstarte spinne-prosjektet som kan gi TV-aksjonen 2011 en sum på 1,2 millioner.

1. Motta t-skjorte2. ta minerydder-bilder3. Post på Facebook-fanpage4.http://tva2011.no/gi-gave, skriv: «Minerydding UiA» og doner 100 kr.5. Gi t-skjorte videre.

Page 5: Unikum, Oktober 2011

samfunn

8 nyHeter

nyHeter

OktOber 2011 unikum nr 6 9

foto Sofia [email protected]

FOrSkNINGStOrGgrimstad

tekst og fotoSandra [email protected]

Forskningsdagene arrangeres for 17. året på rad, og UiA har vært med som en lokal samarbeidspartner siden oppstarten.

f ormidlingsdirektør Kjell T. Andresen (60) forteller at forskningsdagene er et landsomfattende ar-rangement hvor forskere kan komme i kontakt med samfunnet, spesielt rettet mot barn og unge

slik at de tidlig kan bli fascinert og nysgjerrig av hva forsk- ningstorget blant annet har å by på. Forskningstorgene i Kristiansand og Grimstad er to av de 12 forskningstorgene fordelt over hele landet.

- Universitetet skal ut på gater og steder for å møte folk, med sin kunnskap og kompetanse, samtidig som bedriftene er med på banen. Når det er rettet mot barn og ungdom så skjønner også de voksne det. Det er ikke forskere som skal snakke til forskere, det er forskere som skal snakke til all-mennheten, forteller Andresen.

cHemistry - our life, our futureForskningsdagene følger FN og erklærer 2011 for kjemiens år, der den engelske mellomtittelen har blitt en slang for kjemiåret. I følge UiA sine nettsider er kjemi et sentralt ele-ment i de store globale utfordringene verden står overfor. Blant annet energi, mat og mangel på rent vann.

I bladet «Forskningsdagene» avliver martin Lersch en myte om bruk av gjær og elting av brøddeig.

- på skolekjøkkenet lærte vi at brøddeig skal knas lenge og vel. men ved å la deigen få god tid til å danne nok gluten av seg selv. Når vi blander mel og vann er de to proteiner, glutenin og gliadon, som reagerer med hverandre og dan-ner gluten.

samarbeidspartnere på torgetI forbindelse med forskningstorget 24. september har UiA med seg flere eksterne bidragsytere som gjør dette mulig. Samarbeidet er mellom forskjellige selskaper, både offen-tlige og private, der det gjennomgående hovedtemaet er kjemi.

- Vi samarbeider med for eksempel National Oilwell Varico, xstratanickel, Aker Solutions, som er lokal industri som skal ha stand på Nedre Torv. Også Origo, et svært kon-sulentselskap og forskningsorganisasjoner som Teknova og Agder forskning og mange flere, informerer Andresen.

Fra Farsund grunnskole deltar også en klasse med stand på torget. Klassen deltok i Årets Nysgjerrigper-konkurranse, der de sendte en heliumsbalong 33 000 me-ter opp i luften hvor ballongen kunne dokumentere det som skjedde med et videokamera og en GpS-telefon.

grimstadI Grimstad går City Tran med jevnlige avganger til og fra Grimstad sentrum for å gi de besøkende en mulighet til å oppleve hele skalaen, med hovedfokus på Campus Grim-stad, der publikum møter forskere, musikk og teknologi.

- I Grimstad flytter vi City Train fra Kristiansand til Grimstad ved å kjøre gamle e18 oppover. Det tar litt tid med tillatelser og selve reisen, men dette gjør vi for å kunne gi publikum en mulighet til å kjøre fra og til Grim-stad sentrum.

Lærerikt: Kjell T. Andresen understreker at Forskningstorgene er for alle og enhver som vil lære noe nytt og spennende.

kjemien stemmererFArNe FOrSkere – NySGJerrIGe UNGdOMMer

en nasjonal og årlig festival. Under festivalen demonstreres forsk-ningsvirksomhet i praksis for alle.

Ble i år arrangert for 17. gangen den 23. september til 2. oktober med temaet Kjemi

UiA har vært med alle år det har blitt arrangert

12 Forskningstorv fordelt over hele Norge

Bloggen om heliumsprosjektet: http://newtongjengen.blogspot.com/

Forskningsrådets pris (250 000 kroner), som blir tildelt under festivalen, går til en forsker som har utmerket seg med levende og nyskapende teknologi.

forskningsdagene

FOrSkNINGStOrGkristiansand

foto kristine Sandland [email protected]

Page 6: Unikum, Oktober 2011

samfunn

10 nyHeter

nyHeter nyHeter

OktOber 2011 unikum nr 6 11

UiA

k antina på universitetet har vært i drift i ti år, men sammen med mona Straumsnes som er avdeling-sleder innenfor salg startet de i Tordenskjoldsgate i 1991. Der var de i ti år før de flyttet til univer-

sitetscampusen, hvor Laila Bøhle, som nå er kantineleder, startet å jobbe. Sammen med resten av staben har de klart å gjøre kantina til «Norges beste studentkantine», med Lillehammer like bak.

- Dette har vi klart ved hjelp av gode folk, kombinas-jonen mellom fine lokaliteter og hyggelig betjening, sier mona. Laila legger til at service var det de scoret mest på, og at den største fordelen de har er at alt er samlet på ett sted, istedenfor å ha flere småkantiner spredt rundt.

HVerdagsproblemerKantina har stadig utfordringer å ta fatt på. Spesielt mel-lom tidspunktet 11 og 13 pleier køene å bli veldig lange. Den største utfordringen er å kunne betjene alle de travle elevene som kommer inn samtidig når alle har pause hver time. Likevel har de løst problemet ved å ha flere stasjoner studentene kan velge mellom, alle med forskjellig utvalg av mat og hver sin betalingskasse.

- Det startet med at vi hadde 10 kasser, men ingen kom til den nederste så den ble fjernet, sier mona lattermild.

Samtidig er plassmangel også et problem til tider, da det er 850 plasser i kantina og veldig mange flere studenter som vil spise. Det var en mulighet for å flytte studenter til Vrimlehallen for å spise lunsj eller bruke personalavdelin-gen for ansatte for å avlaste, men dette er foreløpig ikke re-alisert. mona forteller videre at prisene kan være litt høye for studenter, men dette har de prøvd å gjøre noe med for eksempel ved å tilby en salatbar.

- enkel salat er billigere. Det er ikke mange som kjøper det, men da har studentene valget til å kjøpe det, sier hun.

studentene Holder det gående- Det er veldig koselig å jobbe med studenter, sier mona og legger til hvor blide og lette de er å samarbeide med.

Kantina arrangerer også spesielle tilstelninger der kantina stiller med griller og deler ut gratis mat til Stiften hvor de da jobber dugnad og lager julemat. Ved at de får så mye selvskap forteller mona at elevene gjerne kan spise alle måltidene sine her ettersom de har så stort tilbud; med mulighet til å kjøpe en billig middag og en sund frokost. Hun legger også til at de pleier å selge et par hundre liter suppe dagen.

- elevene er arbeidsgiveren vår, påpeker Laila og ut-trykker videre hvor morsomt studentene synes det er når kantinestaben kler seg ut.

- Så er det også noen av arbeiderne våre som trives vel-dig med å stå ute med studentene og prate litt med dem. Og så er det noen gamle studenter som gjerne kommer tilbake og ser de som står bak kassa og slår av en prat, forteller mona smilende.

Kantinas store utvalg og flinke arbeidere har også ført til at flere benytter dem til å stå for maten i forhold til kon-formasjoner eller bryllup.

ett sunnere alternatiVplanene framover er fortsatt i tankeboksen, og de ønsker gjerne tilbakemelding fra studentene. Fokus på fornøyelse og ett sunnere kosthold står også på planen.

- Vår tapas er kjent i hele Kristiansand og mange konfirmasjoner har gjerne bare tapas, ler Laila og sier at de skal framover fokusere på en sunnere matvariasjon. Også merking av maten, i forhold til allergier, er viktig.

Sunn mat er mye diskutert i samfunnet, og de har også stilt seg etter dette ved å ha grovt brød på «fast food»-del-en av kantina. Framover skal det også legges mer vekt på norsk tradisjonsmat. Fersk fisk og Humle er noe av det de allerede har på menyen, og mer «hjemmelaget» mat med ferske råvarer er på vei.

Godt i gang med feiringen av tiårsjubileet har de i kantina gitt både elever og ansatte på UiA gratis hamburgere, loddtrekning og en dag med Litago. Dette og mye mer fremover er for å feire kantinas 10 års jubileum i år.

deN beste kANtINA

tekst og interVjufotoMartine [email protected]

HoVedfotoSandra [email protected]

tekstCecilie [email protected]

fotoSandra [email protected]

boken er resultatet av et samarbeid mellom post- og teletilsynet og Universitetet i Agder. Ifølge de-kan ved UiAs avdeling for lærerutdanning, Birte Simonsen, var utgangspunktet for samarbeidet

felles interesser og forpliktelser mellom de to institu- sjonene. Simonsen mener arbeidet med boken er en ver-difull praktisk erfaring for studentene. Det er heller ingen tvil om at de har fått være med å skape en bok som er et-terlengtet fra flere hold.

- mange skoler har lagt ut boken på sine hjemmeom-råder og jeg har fått flere henvendelser fra foreldregrup-per, forteller dekanen.

en tillitserklæringI alt 12 studenter fikk muligheten til å komme med sine synspunkter. Lærerstudent Stian Svanes Kristiansen synes det var en tillitserklæring at post- og teletilsynet tok kon-takt med studentene.

- Det som var mest spennende med å ta del i dette prosjektet var at de faktisk tok forslagene våre på alvor.

Kristiansen forteller at studentene ble delt inn i grup-per på to og to som fikk spesifikke kapitler å jobbe med. Deretter kom studentene med forslag til oppsett og øvelser som skal sette barn inn i ulike situasjoner knyttet til nett-

bruk. Boken gir blant annet råd om hvor grensen går for hvor mye informasjon man bør gi om seg selv og hvordan man bør behandle andre på nettet. Kristiansen tror boken kan være et bidrag til å forhindre digital mobbing og an-dre former for uforsvarlig nettbruk, men at dette krever at barn går gjennom øvelsene og får oppfølging fra foreldre og lærere.

- Det er mye man vet er feil, slik som mobbing og det å slå andre. Likevel ser jeg i min jobb som vikarlærer at barn stadig bryter disse reglene.

Viktig med beVisstgjøringHan mener at nettmobbing er ekstra skummelt fordi mobberne ikke kan se at den andre personen blir lei seg. Dermed tror han at barna sitter igjen med mindre skyld-følelse enn hvis de hadde mobbet noen i et friminutt. Han forklarer at casene i denne boken skal få det til å gå opp et lys for barna slik at de forstår hvilke konsekvenser nett- mobbing kan få. I noen av de verste eksemplene er det blant annet barn som har måttet bytte skole på grunn av mobbing på nett.

- Dette er ekstreme eksempler, men reelle historier. Det er viktig å få barna til å få en forståelse for konsekvensene av mobbing, slik at de ikke blir mobbere selv, hevder han.

Lærerstudenter ved studiet IKT og læring var blant bidragsyterne til boken «Barn og unge på nett». En veiledningsbok for hvordan barn og unge bør ferdes forsvarlig på nett.

StUdeNter Ved UIA lærer barn om nettVett

Positiv: Lærerstudent Stian Svanes Kristiansen håper boken kan hjelpe barn og unge med å forstå konsekvenser på nett.

Full feiring: I høst feirer kantina 10 år og feiret med blant annet gratis mat og drikke til studentene på universitetet. Best: (f.v.) Laila Bøhle og Mona Straumsnes er en av de som står bak «Norges beste student-kantine».

Page 7: Unikum, Oktober 2011

kommentarsamfunn

tekstOle Håvard [email protected]

illustrasjonbildeColourbox.com

« Masteren fra BI gavMeg drøMMejoBBen IeMI MusIc»Daniel Ursin Haugen – eMI MusIc norway

Les mer om hvilket av våre 8 masterstudier som passer deg på www.bi.no/msc

TYNGDEN DU TRENGER

Alle vi som studerer må tenke på økonomi. Dette fordi studier ikke betaler seg på kort sikt. en god utdannelse gir høyere lønninger, men utdannelse i seg selv er dyrt! For ikke å snakke om studentlivet. Hvordan ter studenter seg med penger? Unikum undersøker dette nærmere.

Statistisk sentralbyrå fullførte i 2011 en undersøkelse om studenter under 30 år sin inntekt. Sammenlignet med tallene fra 10 år tilbake er Lånekassens lån og stipend en stadig mindre del av studentenes inntekt. Langt under halv-parten av inntekten til universitets- og høyskolestudenter kommer fra Lånekassen. Dette betyr at selv om skolen krever masse tid, klarer litt over halvparten av studentene å få tid til mye jobbing ved siden av studiene. Faktisk så mye jobbing at skatten disse arbeidende studentene betaler til staten ikke er langt fra å dekke utbetalingene fra Lånekassen! Dette er kanskje ikke en relevant sammen-heng, men det er litt vittig.

Selv om det er mange som jobber, betyr ikke det at de er godt økonomisk stilt. Stipend og lån fra lånekassen har økt mindre enn reallønnen de siste årene, samtidig har presset fra markedet økt. Vi lever i et veldig rikt land, og vi setter høye krav til levestandard. Vi vil bo selvstendig, og vi ønsker en økonomi som er godt nok til at vi kan kjøpe alt vi har lyst på. Vi ønsker dette så sterkt at vi bruker opp pengene våre. 63 % av alle i 30-årene opplever å gå tom for penger. I utgangen av 2010 var det drøyt 3,3 millioner aktive inkassosaker i Norge. (tall fra Norstat) Litt underlig når vi har så mye penger, men kanskje har vi mer penger enn vi klarer å holde styr på?

råd om økonomistyringDet er behov for mer kunnskap om økonomistyring. VG net-ts Dine penger har satt opp ti råd for bedre student-økonomi som det er all grunn til å være litt kritiske til.

Første råd er å ta opp maks studielån om du trenger det eller ikke. Om du tar studielån fordi du har en økonomisk plan for studietiden, er dette selvfølgelig en bra måte å finansiere studiene på, men om du kan klare deg uten lån er dette helt opplagt det beste! Hvorfor? Lånet er kanskje rentefritt under studiene, men disse pengene er ikke dine! De skal betales tilbake. Det er lett å behandle den som inntekt.

Andre råder deg til å sette pengene på høyrentekonto for å tjene penger på renter, men sett sammen med den overhengende fristelsen med å bruke opp pengene blir disse inntektene små. Sett i forhold til et ikke unormalt for-bruk på byen, er renteinntekter ikke å anse som beløp i det hele tatt, men detaljer.

Det tredje rådet fra VG's Dine penger er å ikke tjene for mye under studiene fordi stipendet gradvis blir mindre.

studentøkonomien

Dette er også et helt elendig råd, fordi verden fungerer slik at om du tjener mer penger, så får du mer penger! et godt råd for studentøkonomi er å tjene mest mulig penger. Ut fra tallene til Statiskisk sentralbyrå er det mange som har forstått dette.

et annet veldig vanlig råd er å opprette BSU-konto. Dette er uten tvil en god måte å spare penger på, men om du ikke har råd til å spare penger, så kan du ikke spare penger. Det er mye bedre å kutte ned på studielånet enn å bruke BSU. BSU pengene kan ikke brukes før et boligkjøp, og skattebesparelsen på denne kontoen er mye mindre enn hva studielåne vil koste deg i renter etter at skolen slutter. Og om du setter av penger på en konto du ikke kan bruke får du mindre penger! Spar penger hvis du kan, men ikke lån i lånekassen for å sette penger på BSU hvis du ikke har tenkt nøye over tallene først.

et av de mer moderne pengesluk er kjøp på kreditt. Disse kjøpene er forkledd som avbetalingsordninger der du betaler et månedsbeløp istedenfor et høyt engangs-beløp. Dette høres stort sett fristende ut, men det som kjennetegner avbetalingsordninger er at du betaler mer for produktet. Du har kanskje ikke penger akkurat da, men om du kjøper produkter til en høyere pris hele tiden får du, akkurat ja, mindre penger! Dette er enkelt: Ikke kjøp noe du ikke kan betale.

Andre råd er kjøp av tilbudsvarer, studentkortfordeler, kollektivtransport eller sykkel og kjøp av brukte møbler og bøker. Dette gjelder for alle, og det er nok ikke der de største fellene er eller hvor de største utgiftspostene er for mange. De er i det store intet, eller mer kjent som; på byen! en kveld på byen er typisk 100 kr i inngangspenger et par plasser (= 200kr), et par obligatoriske øl eller drinker på hvert av stedene (= 2x70 kr x2 = 280kr). I tillegg kommer nattmat og gjerne utgifter til transport. Gjør du dette et par ganger i uka blir det lett 50 000 kr i året. Dette er ikke mor-allære, men en konstatering av at uteliv er en dyr interesse. Vil du ta opp lån for å finansiere uteliv?

Økonomi er tungvint og vanskelig for mange, spesielt når en fornuftig studentøkonomi konkurrerer med presset fra marked og uteliv. Det koster å ha det gøy, og det er flaut å si nei av økonomiske grunner. Vi vil ha alt, selv om vi strengt talt lever godt, og det er blitt veldig enkelt i dag å få tak i penger. en av studentene sa at det gikk greit å spare litt, en måned eller to, men de forsvant igjen så veldig fort! er du bevisst på hvordan du håndterer økonomien din? Undertegnede syns i hvert fall at dette er et viktig tema å ta opp.

OktOber 2011 unikum nr 6 13

- en vitenskap

Page 8: Unikum, Oktober 2011

14 nyHeter

politikk nyHeter sporten

OktOber 2011 unikum nr 6 15

det som kanskje var den største saken under op-pladningen mot valget var en mulig Utøya-effekt. Det ble spekulert i om de tragiske hendelsene den 22. juli ville påvirke valgresultatet og val-

gdeltakelsen. etter valget har det derimot vist seg at man ikke opplevde noen voldsom økning av stemmer til Ar-beiderpartiet. Til tross for dette kan man ikke utelukke Utøya-effekten helt. Som et resultat av motivene bak ter-rorangrepene følte Frp at de måtte endre sin retorikk i innvandringsdebatten, og det diskuteres i om dette kan ha hindret Frp å mobilisere velgere. Den virkelige Utøya-effekten ligger i den økende pågangen fra folk som ønsker å melde seg inn i politiske partier.

arbeiderpartiet og Høyre fosset framI Kristiansand var Arbeiderpartiet og Høyre desidert de vinnende partiene. etter at KrF, Frp, Ap og Høyre etter valget i 2007 lå rimelig tett, skjøt Høyre og Arbeiderpar-tiet kraftig fra etter årets valg. etter en økning på 5,4 % (Høyre) og 6,5 % (Arbeiderpartiet) ligger de nå så å si helt likt, Høyre med 26,5 % og Arbeiderpartiet med 26,4 %. De har begge 13 representanter i bystyret. Bystyret har videre utpekt per Sigurd Sørensen (H) som ordfører og mette Gundersen (Ap) som varaordfører.

Valget på landsbasispå det nasjonale nivået hadde Framskrittspartiet et skandalevalg og var desidert det partiet som gikk kraftigst tilbake med hele 6,1 %. Det største ramaskriket kunne derimot høres fra SVs valgleir. SV har gått kraftig tilbake de siste årene, og nok et misslykket forsøk på å snu skuten endte med at partileder Kristin Halvorsen gikk av. Hvem som skal ta over er enda usikkert, men flere peker mot Audun Lysbakken som Halvorsens erstatter.

Det er Høyre som på landsbasis har gått sterkest frem. partiet hadde en økning på 8,8 % opp til 28 % totalt. Dette gjør at de kun ligger 3,7 % bak Arbeiderpartiet som har 31,7 % av stemmene etter en framgang på 2 % fra forrige valg. Samtidig som Høyre og Arbeiderpartiet har gått fram og er de to desidert største partiene har spesielt Frp gått tilbake, noe som har økt Høyre og Arbeiderpartiets av-stand til de andre partiene betraktelig. Vi opplever en po-larisering med Arbeiderpartiet og Høyre som hovedpolene i partirekken.

konklusjonHelt til slutt kan det oppsummeres med at Høyre er vin-nerne av valget. Selv om Arbeiderpartiet ikke gjorde det like bra som Høyre, er de fortsatt det største partiet, og det vil være vanskelig ikke å kalle dem vinnere. Frp er uten tvil valgets taper, etterfulgt av SV.

Støvet har lagt seg og stemmene er talt opp. Det er på tide å se på resultatet av kommunevalget 2011.

kommuneValget 2011

tekst Joakim [email protected]

fotoSandra [email protected]

Ivrige debatanter: På Østsia holdt de unge representantene for hvert sitt parti en spennende og innholdsrik debatt, noen dager før selve valget..

Page 9: Unikum, Oktober 2011

fotball

16 sporten

sporten

OktOber 2011 unikum nr 6 17

i slike tilfeller får de fleste tanker om at det sportslige vil få seg en alvorlig nedgradering. Det bruker som oftest å stemme, men til en varierende grad fra klubb til klubb. problemet

oppstår når en så stor klubb som Start, med sin stadion og sine fasiliteter, skal gå ned til hverda-gen i 1. divisjon, for da blir en allerede skraltende økonomi enda dårligere. Økonomien er bare en av faktorene, for det er også andre ting enn det økonomiske som vil møte IK Start som en jerndør i ansiktet. et allerede labert publikumsoppmøte som ikke er på forbedringens vei, kommer til å for-verres ytterligere hvis nedrykk er et faktum. Jeg legger ofte merke til antall supportere som kom-mer på kampene på Sør-Arena, men det er ikke et imponerende antall. Når jeg som vanlig kommer i prat med sørlendinger og samtalen går over til Start, viser samtlige et fryktelig stort engasjement.

men det å se de samme personene igjen på neste kamp, er som å tro på julenissen.

Alle innfødte i Kristiansand er stolte av laget sitt, men de har en veldig rar måte å vise det på. I en by som huser mer enn 80 000 innbyggere, så møter bare et fåtall opp på stadion for å støtte laget sitt. Dette kan ha flere årsaker som prise, dårlig tid og lignende, men dette er bare forståelig for et visst antall. Når det er så få som møter opp på kampene selv om de har råd til billetten og tid til å dra, så blir jeg forundret over lojaliteten mot klubben.

profilerte spillerepublikum er, som sagt, bare ett av problemene IK Start møter i deres kamp om overlevelse. Det som fort kan hende, ved et eventuelt nedrykk, er at mange av de profilerte spillerne velger å ta sin hatt og forlate det synkende skipet som er på vei

mot avgrunnen. Det er flere profiler på Start som, etter min mening, fortjener en bedre skjebne enn å vasse rundt i 1. divisjon med resten av «bare nesten»-spillerne som eksisterer der fra før. Nå gjenstår det å se hva som vil utfolde seg når vi tar fatt på de siste seks kampene som er igjen av årets sesong i tippeligaen. en ting som er helt klart: Det vil bli en thriller uten like med et spenningsnivå som vil teste pacemakeren til de fleste eldre.

plasseringFor at Start skal ha en litt bedre prosentandel for å overleve, er det flere ting som må gå i deres favør. Fredrikstad må tape sin hengekamp mot rosenborg og de må også tape kampen mot naboen Sarpsborg, som skal spilles i skrivende stund. Start må holde nullen i kampene sine og score flere mål for å ta igjen målforskjellen til

Fredrikstad, som foreløpig har seks minus mål mot Starts 17. I tillegg må Start holde Sarpsborg 08 bak seg på tabellen for å sikre plassen sin, og de må også ta igjen Fredrikstads luke på 4 poeng for å komme seg over streken. Legger en sammen disse faktorene, så får du ikke et prosenttall som kommer seg over 10 %. Det virkelige tallet tørr jeg ikke regne ut, for det ville vært så lavt at jeg nesten blir litt emosjonell over hvor vondt det må være for Start-supportere som eventuelt leser denne artikkelen.

ny energi?For å gå over til et lystigere punkt, så skal man glede seg over en meget viktig 3-0 seier over LSK (som riktignok har vært formsvake). Dette gir hele laget og apparatet rundt en stor dose positiv energi. men på den andre siden så må ikke en-

ergien brukes til å sette alle kluter til for å vinne neste kamp, hvis det ikke blir vinning for da vil energien gå opp i røyk og Start vil være tilbake hvor de startet. Nedslitte, lite arbeidsvillige, frus-trerte og oppgitte over tingenes tilstand. en kan spekulere i det vide og brede, uten å komme en meter nærmere det virkelige hendelsesforløpet. Alle sportsjournalister som skriver om fotball, kan bare støtte seg på sin egen intuisjon for å spå resultatet av årets tippeliga.

min spådom er dessverre mørk for IK Start sin del. Jeg tror, at selv om de vant mot LSK (Lill-estrøm for de som ikke visste det) så vil Start fort-satt ligge under nedrykksstreken når siste spark på ballen er gjort. en tilværelse i Addeco-ligaen vil nok være et faktum for neste sesong.mange Start-fans vil da tenke at klubben deres vil rykke rett opp igjen til neste sesong, men Addeco-ligaen

er blitt spilt like jevnt som Tippeligaen og opprykk derfra er ikke like enkelt å spå som det var før. en kan si så mangt om slike ting, men det som IK Start velger å legge igjen på banen i de siste seks kampene som er igjen, vil vise til ettertiden om de gjorde alt innen sin makt for å unngå nedrykk eller om de krøp sammen og lot det uunngåelige skje uten å kjempe for sin egen overlevelse.

Tiden vil vise hva som forespiller seg videre, og for Start-supportere kan man bare sitte i spen-ning og håpe på et mirakel. mirakler har hendt før i tippeligaen.

Et håp ble tent etter Starts seier over LSK i slutten av september. Men vil Sørlandets helter reise seg opp fra gjørma og overleve til å se en ny tippeliga-hverdag? Hva om det utenkelige skjer og

Kristiansands stolthet må tilbringe et år blandt lilleputtene i Addeco-ligaen?

Tekst: tOM bØrGe beLSAAS

Frelse eller fordømmelse “Alle innfødte i Kristiansand er stolte av laget sitt, men de har en veldig rar måte å vise det på. I en by som huser mer enn 80 000 innbyggere, så møter bare et fåtall opp på stadion for å støtte laget sitt.

Page 10: Unikum, Oktober 2011

30 MAGASINET

Tekst: Targeir Atteskog

Facebook har i Noreg og andre delar av verda lenge

vore det dominerande sosiale mediet på Internett.

No kan denne giganten vente seg konkurranse frå ei

anna kjempe.

Like - Comment - Share

Like - Comment - Share

I vår blei Google+ lansert av nettopp Google.

Fram til no har dette firmaet vore mest kjent for

søkemotoren sin. Det har forsøkt seg blant anna på

lagrings- og dokumentredigeringstenesta Google

Docs og karttenesta Google Maps. Det har til og med

lagd operativsystemet Android for mobiltelefonar

og nettbrett. No følgjer altså eit sosialt medium.

Det var fram til for kort tid sidan i testfase og ein

måtte få invitasjon frå eksisterande brukar for å bli

medlem der. No er det ope for alle og viss ein har

Google-konto, får ein tilgang til Google+ ved å bare

logge seg inn på plus.google.com.

Nære vener?

Google+ innser at du ikkje kjenner alle like

godt. Der kan du dele folk inn i krinsar (kretser/

circles). Finn du ein person på Google+ som du

vil legge til blant kontaktane dine, er du nøydd til

å velje om han eller ho skal stå oppført som ven,

familie, ein som du kjenner eller ein fremmend

person som du bare synest har interessante innlegg

å følgje med på. Du kan også opprette eigne krinsar

som for eksempel ”vener frå vidaregåande”, ”med-

studentar” eller ”kollegaer” .

Fram til no nyleg kunne det verke som at

Facebook trudde at brukaren kjente alle venene

sine like godt og at vener ikkje heldt noko

hemmeleg for kvarandre. Delingsalternativa var

”Vener”, ”Veners vener”, ”Einskilde personar” og

”Berre meg”. Ein kunne i dei to første alternativa

også velje vener som ein ville skjule meldinga for.

Det var muleg å lage ulike venelister også, men då

kunne ein ikkje bruke dei til avgrensing av deling

av eigne innlegg. Det var bare for å sortere ut

oppdateringar frå spesifikke vener i nyheits-

straumen. No, rett før trykking av denne saka, har

Facebook endra fullstendig på alt dette og tatt til

seg lærdom frå Google+. Venelistene fungerer no

på akkurat same måte som krinsar hos Google+.

Standardlistene er ”Nære vener ” og ”Familie” og

”Avgrensa”. Sistnemnte er liste over kontaktar

som ein ikkje vil kommunisere med no for tida.

Medlemene der kan bare sjå offentlege innlegg og

profilinformasjon. Facebook hadde frå før blokkering

av medlemer, men det kjennest kanskje litt brutalt

for enkelte å bruke det. Deling med veners vener

og bare seg sjølv er tatt vekk, sannsynlegvis fordi få

har bruk for det. Ein ny og ganske genial funk-

sjonalitet i Facebook er smarte lister. Det er venel-

ister som automatisk samlar i hop medstudentar,

kollegaer og folk frå lokal-området ut frå kontak-

tane. Hos både Google+ og Facebook er det muleg å

plassere same kontakt i fleire krinsar/lister.

Side 24

Side 26

Side 36

Side 34

Side 20

Magasinet

��� STUDENTRABATT PŠDOLLYPIZZA � HELE UKA!

Glem snyltemiddager og tamme colarester. På Dolly Dimple’s får du 20% studentrabatt på stor, deiligpizza hver dag – hele uka – ved restaurantbesøk eller når du henter selv. Tilbudet gjelder ved alle våre restauranter mot fremvisning av studentbevis. Velkommen til oss!

GRATIS BRUS! Finn verdikupong på Dollys Facebookside.

Last ned og prøv vår lekne iPhone app, Dollys Pizzabygger neste gang du skal bestillepizza. Henter du selv har vi klar rykende varm pizza til deg på �� minutter!

Lei av dårlige

løsninger?

Page 11: Unikum, Oktober 2011

16. September holdt Hanne Kolstø en stappfull konsert på Kunstmuseet i forbindelse med hennes fjerde debutalbum.

OktOber 2011 unikum nr 6 2120 magasinet

miksturen av rolige menneskestemmer og en be-hagelig atmosfære blandet til sammen av forskjellige sanser, går igjen som et velkjent spøkelse på Kunst-museet i Kristiansand, stedet for kunst og kreativ ut-foldelse. Her blant fornemmelsene finner jeg Hanne Kolstø.

Hun har på seg en svart hettejakke, med en olajakke knyttet rundt livet og med smykkerier på hendene og rundt halsen. Den forutinntatte tanken fremmer opprørsbildet av ei tøff dame som helst snur og går den andre veien, og ikke som saueflok-ken som har blitt preget av A4-tilværelsen.

- Hvordan vil du beskrive deg selv?- er dette et jobbintervju, ler Hanne og repeterer

spørsmålet for seg selv. Jeg vil si jeg er kreativ, ras-tløs og et følelsesmenneske.

- Hva mener du med følelsesmenneske?- Jeg tar inn alt som skjer rundt meg, og kjenner

på det veldig. Sånn sett er det en utfordring der det veksler mellom det sosiale og det private, fordi jeg må bli flinkere til å ta perioder der jeg bare er for

meg selv, får samlet meg og skrevet ned det jeg tar inn av uttrykk. Jeg er veldig vár på andre mennesk-er, på omgivelser og det som skjer rundt meg.

- er det positivt i forhold til musikken din?- Det er positivt fordi det går igjennom meg på en

positiv måte, forteller Hanne og gesti-kulerer halvsirkler i luften.

Humøret og formen er tilsynelatende på topp, til tross for en kjempe-feiring av debutplaten «riot Break» dagen i forveien, da lokalet var stappfullt og kon-serten var en suksess. Da er det kanskje ikke rart man er på topp.

WHere it all began- Jeg kommer fra en vel-dig musikalsk familie, men

litt sånn amatør-musikalsk. Alle spiller flere instru-ment, på en måte.

Til tross for dette oppdaget ikke Hanne vik-tigheten av musikken før etter fire års skolegang på musikkonservatoriet i Kristiansand, eller «konsen»

som musikerne på UiA sier.- Jeg var helt hjernevasket. Jeg var sikker

på at alle skrev låter, at alle spilte instru-menter og at alle sang.

etter konservatoriet tok Hanne på seg tre jobber; på kunstmuseet, platekompaniet og på baren Charlies. Det endte opp med at Hanne ble dår-lig og kom inn i et mørkere avsnitt i livet.

- Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, det var da jeg fikk en veldig knekk og lå i senga i et halvt år og så

bare svart. Jeg skjønte at noe var helt feil, men det var jo fordi jeg hadde tre

jobber og ikke fikk tid til og skrive mer.

Hanne Kolstø slipper sitt fjerde debutalbum «Riot Break»

Hanne Kolstø er en Kristiansand-basert artist som vi kjenner fra bandene Thelma & Clyde, post og Love-Fi. Nå er hun ute med debut-platen som soloartist, hvor hun har gjort det meste selv.

Hun bruker stemmen, kassegitaren, key-boards og diverse andre effekter som hun setter på en loopstation. Det er vanskelig å sette Kolstø i en bestemt sjangerbås, da hun leker seg gjennom flere elementer fra elektronika, R&B og singer/songwriter kokes sammen med pop og gir en spen-nende blanding.

Debutskiva består av ti sanger, hvorav de fleste begeistrer. Førstesingelen The City, en hyll-est til Kristiansand forøvrig, har potensiale til å bli en nasjonal hit. Den blander det litt sarte og såre, med en skikkelig gladfølelse. Andre høydepunkter er Hide and seek hvor Kolstøs vokal legges i ulikt toneleie, dette spilles i en loop og det fremstår som om et kor av betydelig størrelse backer opp sangen. Både tittelsporet riot Break og Dead Seat,

holder en god driv og leker seg ut gjennom høytal-erne. etter den enkle og akustiske Dear Friend, skjuler det seg seg et bonus spor med en mann-lig vokal. Hvem dette er, er noe uvisst, muligens medprodusent Øyvind røsrud Gundersen, (kjent fra rumble in rhodos) har lurt med noen toner? Avslutningen bevisstgjør ønsket om å spille CD’en igjen.

Dette er et knippe sanger som må høres flere ganger, og en vil oppleve at musikken vokser for hver gang. en legger merke til nye detaljer hver gang. Det skal innrømmes at ved første gjennom-lytting vurderte undertegnede å gi skiva terning-kast to. Allerede andre gang fattet noen av san-gene mer interresse og musikken ble langt mer fornøyelig. Så dersom du vil ta imot ett godt råd denne høsten, gå til anskaffelse av riot Break og la den gå på repeat. Sett deg godt til rette med en varm kopp mens regnet trommer på ruten, og la deg forføre av Hanne Kolstøs underfundige toner.

Terningkast: 5

CDRiot Break- Hanne Kolstø

Da jeg gikk på konsen tenkte jeg ikke over det, det gikk så naturlig fordi man hadde tid.

Hanne innså da at hun måtte gi musikken en sjanse og få til noe med det bandet hun hadde start-et. Dermed sa hun opp jobbene og bestemte seg for å arbeide knallhardt for å få dette til. Hun begynte helt fra scratch med booking, nettverk og finne et selskap som ga ut musikk, og innrømmer at hun selv har gjort en del av jobben for å komme seg dit hun er i dag.

mislikte seg på «konsen»- Jeg så på meg selv som den dårligste da jeg gikk på «konsen», sier Hanne og flirer. De speilet et miljø som ikke ligna det jeg holdt på med. Jeg fant liksom ikke min greie og hadde ikke så mye selvtillit da jeg gikk der.

Hanne forteller videre at hun møtte mange musikere som hun fortsatt spiller med i dag. Hun utdyper med at det var der hun fikk bekreftelsen på at dette var det rette.

- Det var ikke så mye rom for leik og kreativitet, det som er mitt felt, alt var mer mattepreget. men samtidig var det der jeg traff musikere som likte litt det samme og jeg hadde en flott musikklærer.

Hannes musikkstil er autentisk og lite sminket, noe som er bevisst. Den legger ikke skjul på at hun synes det er synd på de som bruker teknikker for å sminke vekk stemmen til å bli noe annet enn det naturlige.

- Det skal låte meg. Jeg blir glad når noen skriver at jeg har en stygg-vakker-stemme, som jeg leste i en anmeldelse nå. Det er liksom ikke «OJ, så vakkert”» det er mer kjøtt i det. Stygg-vakkert er jo bare kjem-pebra! utbryter Hanne.

«in tHe basement» = Hanne kolstøSoloprosjektet «In the basement» skiftet navn til hennes eget. Hun innrømmer at det er litt skrem-mende å kalle soloprosjektet etter seg selv, men samtidig ønsker hun at publikum skal ha noe å fes-te seg til, slik at man holder litt mer styr på de fire prosjektene.

- Jeg er ikke så veldig redd av meg, men med ak-kurat det der så synes jeg det var litt skummelt.

Det er ingen gimmick-greie, forklarer Hanne, da hun forteller om de mange prosjektene. Hun er rastløs og alltid klar for noe nytt. Hun gjør mange konserter for å kunne leve av musikken og invester i nye studioinnspillinger, slik at hun kan produsere enda mer musikk.

fritidenI fritiden ønsker Hanne å være helt alene og ha det helt stille rundt seg, og innrømmer at hun kan bli sprø av lyd. Hun fortsetter videre med å si at hun er veldig avhengig av å trene, spesielt å trene hardt slik hun kjenner blodsmak i munnen.

- Jeg driver også med Bikram yoga, det gir meg fokus og tålmodighet. Jeg er ikke født med tålmo-dighet, men gjennom dette så får jeg tålsomhet til å jobbe med ting.

Til neste år kommer Hanne med en ny plate fra Thelma and Clyde, og eraen av debutalbum er mu-ligens over. Om ikke Hanne snubler over nok et lite drømme-prosjekt.

fakta om Hanne kolstø:

Prosjekter: Love-Fi, Post og thelma & Clyde

en av de beste konsertopplevelse: konsert i Hamburg der hun feiret 29 årsdagen, der hun fikk lapper med bursdags-hilsener fra ukjente folk

Musikk: deer Hunter, elliot Smith og Iron WineJobbet på platekompaniet, Chalies bar og kunstmuseet, samtidig!

kan sy, snekre og lime

driver med brikram yoga, mediterer og trener

Liker klassiske HbO-serier

Favoritt forfattere: Jon Øystein Flink, knaus-gard, kjell Askildsen

Liker å leke med lyd – eier flere små keyboar-der

Har ikke hatt tV på fire år

den røde sykkelen i videoen «the City» tilhører mammaen til Hanne

Spilte over 100 konserter i 2010 – i år blir det flere!

Har sydd sine egne platecover – kun limited edition!

PLATE

anmeldt aV stine grimsrud

tekSt & FOtOSandra [email protected]

HANNe kOLStØ

Jeg var helt hjerne-vasket. Jeg var sikker på at alle skrev låter, at alle spilte

instrumenter og at alle sang.

En fantastisk plate av lokal-artisten Hanne Kolstø.

Page 12: Unikum, Oktober 2011

SePteMber 2011 unikum nr 5 23

Erfaring viser at man ikke angrer på det man har gjort, men det man ikke har gjort. Sparebanken Sør sine rådgivere hjelper deg å ta de riktige valgene, så du ikke trenger å angre senere. Som kunde hos oss får du gode og skreddersydde løsninger tilpasset dine behov. Snakk med oss i dag om Fordelspakken UFO.

Det er NÅ du har muligheten. Grip den. Send ufo til 2077 eller ring 09200.

For deg som har lest annonsen, men er forbi etableringsfasen kan vi tilby fordelsprogrammene Total og Ekstra. Kontakt oss i dag.

sor.no/ufo

Ungdommens fordeler får du aldri tilbake – uansett.

sor.noG

EVIR Foto: Stian Herdal

Fadderordningen har som mål å legge til rette for de nye studentene, både i forhold til å få venner, bli kjent på

campus og få en god velkomst i nye omgivelser.

fadderstyret

Fadderordningen er svært viktig for de nye student-ene ved UiA og fadderne spiller en sentral rolle når det kommer til ferske studenters første møte med universitetet. 14 hardtarbeidene og engasjerte stu-denter med ordentlig «stå på vilje» utgjorde årets fadderstyre. I år hadde UIA om lag hele 280 faddere i Kristiansand og om lag 175 faddere i Grimstad, tak-ket være iherdig jobbing med rekruttering og plan-legging fra fadderstyret, som har brukt mye av sin egen fritid til å sørge for at de nye studentene fikk en varm velkomst til universitetet.

fadderstyretIfølge martin Grina som er leder for fadderstyret, har studiestarten gått veldig bra med lite problemer. De var mest spent på å se hvordan det gikk de to første dagene, spesielt mandag da studentene fikk tildelt faddere. Her fikk fadderstyret virkelig op-pleve om det hardt innarbeidede systemet fungerte i praksis. Og det gjorde det! en utfordring i år var utdeling av festivalbånd, noe fadderstyret fikk ans-var for å dele ut til faddere og fadderbarn. Organi-seringen viste seg å være god og resulterte i lite kø og fornøyde studenter som fikk med seg konsertene mandag og tirsdag.

dyktige faddereTilbakemeldingene fra ferske studenter vitner om at fadderne har vært svært hjelpsomme, hyggelige og sørget for en trygg, men samtidig spennende og innholdsrik studiestart. I år ble det satt ny rekord med rolige faddere som sørget for en ekstra trygg og en litt roligere studiestart med mindre fokus på alkohol. martin og resten fadderstyret ønsker å få gitt ekstra ros til fadderne,

- Fadderne er selvfølgelig primusmotoren i vårt arbeid. Ingenting fungerer uten dem. Vi vil si tusen takk! Vi elsker dere!

arrangementerFadderordningen er arrangør bak majoriteten av arrangementer i studiestarten. I samarbeid med bl.a. SIA, Kristiansand Kommune, Color Line, Dyreparken, og studentaktiviteter, har fadderord-ningen fått til utrolig mye gøy, noe det reiser seg stolthet over. Veldig mange studenter er flinke til å benytte seg av disse tilbudene. etter SuperSpeed-turene regner de med å ha gjestet over 4500 student-er de første ukene. Allikevel er det dessverre ikke alltid ting går slik som man vil og to arrangementer måtte avlyses.

nytt i årI år er det bl.a. et sirkus av gode studenttilbud i Kvadraturen som varer fra slutten av august og ut september. Her er det mange godbiter. Under Flyda-gen på Kjevik fikk studentene også rabatt på flyvn-ing over Kvadraturen og Sørlandsparken. Studenter har i tillegg fått smake på andre gode tilbud som man finner i fadderordningens egne tilbudsbrosjyre «Smak på studiebyen din». Inntrykket er at mange benytter seg godt av denne.

bak kulisseneIngenting faller rett ned fra himmelen, og bak ku-lissene står fadderordningen i hovedfokus med 14 ivrige og engasjerte studenter.

- Uten dem hadde ikke dette vært mulig å gjen-nomføre. Som leder er jeg rørt og stolt over hvor dyktige mennesker jeg har hatt rundt meg, sier mar-tin avslutningsvis.

tekst: Jannicke [email protected]

Foto: Martin GrinaUniversitetet i Agder

litt statistikk:

Filmkveld på UIA: Ca 120 stk

Grillselskap i Bertesbukta: mellom 200 – 300 stk

Dyreparkens dag: over 1300 stk

Start-kamp på Sør Arena: ca 100 stk

22 magasinet

Page 13: Unikum, Oktober 2011

men fremdeles hadde de mer enn nok lidenskap til å få det til å låte nesten som i gamle dager.

Konserter kan også være teater, under-holdning og show. Den neste konserten var det norske avantgarde metallbandet Arcturus, som spilte deres andre opptreden på Southern Discomfort. Jeg følte at de kanskje prøvde for hardt og du kunne tydelig kjenne følelsen av «brain discomfort» (ikke den godartede typen) slå inn da kostymer, lysshow, stor variasjon av stemme-eksperimenter, scenebevegelser, headbanging og ansikt-suttrykk ble fremlagt i en og samme forestilling. Showet var både gjentagende og trøttsom.

Forestillingen fortsatte i lokalene til på Hjørnet der Leprous and Soxpan avsluttet den første dagen av festivalens fulle tempo. Det var en overlapping mel-lom showene til Arcturus og Leprous, fordi konsertene på Kick startet en halvtime for sent og på Hjørnet startet de på tiden. Det er nå, etter min mening, det store problemet viser seg. man har et lokale som Kick som har en kapasitet på ca. 700 mennesker. Her varmer du folket opp, mikser dem til en eksplosiv atmosfære, legger til ytterligere forventninger før du serverer dem et lokale som på Hjørnet med kapasitet på kanskje bare 150 mennesker. resultatet er et overbefolket rom hvor bevegelses-frihet (les: headbanging) er ekstremt begrenset, hvor heten er utålelig, hvor en masse mennesker står på utsiden og svetter frustrasjon og hvor du har følt deg som en sardin som hadde drømmer om et stort hav, men som endte opp i en bitteliten (metall) boks.

«serious discomfort. teksten i mu-sikken: poesi eller nødVendig onde?»Den andre og siste festivaldagen hadde også store navn på listen som: Himmelrik-skvadronen og Vesen på Kick, pluss Devil og Goatlord på på Hjørnet. Lørdagen handlet om å kombinere kunster. poesi skrevet av forfattere som Stein mehren, Olav Aukrust og Tarjei Vesaas ble frem-ført med et komp av trommer, gitarer, symbaler, black metal og black trash metal. en interessant blanding som viste at festivalen vil, som jeg nevnte tidligere, samle mer mangfold av metallfans som

kan endre fokus fra intense doser av musikk til noe like intenst, men i en annen form. Cornelius Jakhellm, vokalisten i Himmelrikskvadronen (Solefald, Sturmgeist), er en norsk forfatter fra Kristiansand som fra 2006 har bodd i Berlin. Han jobber nå med sin doktoravhandling i filosofi ved Universitetet i Oslo. Han klarte å kombinere støyrock, black metal og darkwaverytmer med poesi.

Overraskende nok fungerte det! Jeg ville trodd at det var dristig å stå på scenen foran en stor flokk med metalltørstige vikinger og sitere dikt, men etter et par minutter med hjertebank fikk jeg selv se hvordan de mektige kreftene i publikum aksepterte poesien som noe utfyllende til metallrocken. poesien forsterket dets budskap og gav mer farge og smak til det akustiske lydbildet. Det var da ragnarok sakte passerte oss og et mørkt nirvana fra de forhistoriske dype krefter var mellom oss og løftet stemningen enda mer.Festivalen fortsatte med Vesen og endte med Devil og Goatlord på på Hjørnet, konserter jeg gikk glipp av, så min opplevelse endte her.

Jeg kan si at det var en vel utført festival. Headlinerne var kanskje ikke de beste valgene, men vi kunne også finne de-likatesser blant dem. Lyden var veldig god, spesielt på på Hjørnet, atmosfæren var særdeles god, og de som organiserte gjorde sitt beste. Det endelige resultatet var en metallisk opplevelse som lyste gjennom bibelbeltet og spredte et bud-skap om frigjøring gjennom musikalsk katabasis (i dette tilfellet, synkende til múspellsheimr «landet av ild»).Jeg gleder meg til neste år og håper at mange av dere også vil være der!

Southern discomfort

Southern Discomfort hadde tiårs-jubileum i år, og mange store band kom sammen for å feire denne relativt unge festivalen med god musikk, poesi, diskusjoner og mye mer.Avsparket var 8. september i på Hjørnet med Stian og ronnie fra Balisticbooking og med en knallgod filmquiz. Måten denne festivalen startet på viste en smak for variasjoner og et ønske om å under-holde med bruk av mer enn en sjanger.

Festivalen la på full tyngde fredag 9. september med Tristania, et band som ble startet i Stavanger i 1996 og har nå mariangela Demurtas og Kjetil Nordhus som vokalister. De leverte bra, men mitt inntrykk var at instrumentene hadde en tendens til å svelge lyden av stemmene. Deres kvinnelige gitarist var ikke like engasjert som de andre var, som sjenerøse med å levere på scenen. men imperfeksjon er en grunnleggende menneskelig egenskap, og totalt hadde de et bra show og forlot scenen foran en folkemasse som dirret i suget etter mer musikalsk adrenalin.

Det neste bandet var manitou, en gruppe stiftet i mandal i 1986. Gruppen hadde en ikke veldig fruktbar plateproduksjon, da de kun lagde et album i 1995 og gav seg med det. De kom tilbake på scenen etter mange år og dette kunne du nå både se og føle. Jeg fikk følelsen av at de som var på Kick forventet en slags musikalsk åpenbaring, levert fra pseudo-geniale musikere fra tapt tid. Kanskje tapt i tid fordi deres progressive og tekniske metallstil ikke var så godt mottatt i 1995 som den er i dag. Det vi fikk høre var mer enn gjeng musikere som hadde latt instrumentene ruste for en god stund,

Festivalen startet for ti år siden på Vaskeriet, et nå bortglemt studentsted som lukket dørene i 2002. Det var en idé som utvik-let seg og fikk mer form, og nå kan vi se den mani-festert hvert år i to lokal-er: Kick og På Hjørnet.

teksterika ramona erdö[email protected]

fotobojan Oz MilinkovicSouthern discomfort

OktOber 2011 unikum nr 6 2524 magasinet

2011

Page 14: Unikum, Oktober 2011

26 magasinet OktOber 2011 unikum nr 6 27

tekst: targeir atteskogFacebook har i Noreg og andre delar av verda lenge vore det dominerande sosiale mediet på Internett. No kan denne giganten vente seg konkurranse frå ei anna kjempe.

Like - Comment - Share

Like - Comment - Share

I vår blei Google+ lansert av nettopp Google. Fram til no har dette firmaet vore mest kjent for søkemotoren sin. Det har forsøkt seg blant anna på lagrings- og dokumentredigeringstenesta Google Docs og karttenesta Google maps. Det har til og med lagd operativsystemet Android for mobiltelefonar og nettbrett. No følgjer altså eit sosialt medium. Det var fram til for kort tid sidan i testfase og ein måtte få invitasjon frå eksisterande brukar for å bli medlem der. No er det ope for alle og viss ein har Google-konto, får ein tilgang til Google+ ved å bare logge seg inn på plus.google.com.

nære vener?

Google+ innser at du ikkje kjenner alle like godt. Der kan du dele folk inn i krinsar (kretser/circles). Finn du ein person på Google+ som du vil legge til blant kontaktane dine, er du nøydd til å velje om han eller ho skal stå oppført som ven, familie, ein som du kjenner eller ein fremmend person som du bare synest har interessante innlegg å følgje med på. Du kan også opprette eigne krinsar som for eksempel ”vener frå vidaregåande”, ”med-studentar” eller ”kollegaer” .

Fram til no nyleg kunne det verke som at Facebook trudde at brukaren kjente alle venene

sine like godt og at vener ikkje heldt noko hemmeleg for kvarandre. Delingsalternativa var ”Vener”, ”Veners vener”, ”einskilde personar” og ”Berre meg”. ein kunne i dei to første alternativa også velje vener som ein ville skjule meldinga for. Det var muleg å lage ulike venelister også, men då kunne ein ikkje bruke dei til avgrensing av deling av eigne innlegg. Det var bare for å sortere ut oppdateringar frå spesifikke vener i nyheits-straumen. No, rett før trykking av denne saka, har Facebook endra fullstendig på alt dette og tatt til seg lærdom frå Google+. Venelistene fungerer no på akkurat same måte som krinsar hos Google+. Standardlistene er ”Nære vener ” og ”Familie” og ”Avgrensa”. Sistnemnte er liste over kontaktar som ein ikkje vil kommunisere med no for tida. medlemene der kan bare sjå offentlege innlegg og profilinformasjon. Facebook hadde frå før blokkering av medlemer, men det kjennest kanskje litt brutalt for enkelte å bruke det. Deling med veners vener og bare seg sjølv er tatt vekk, sannsynlegvis fordi få har bruk for det. ein ny og ganske genial funk-sjonalitet i Facebook er smarte lister. Det er venel-ister som automatisk samlar i hop medstudentar, kollegaer og folk frå lokal-området ut frå kontak-tane. Hos både Google+ og Facebook er det muleg å plassere same kontakt i fleire krinsar/lister.

Ord for ord

Facebook har skil mellom å skrive på eigen vegg, veggen til ein annan eller skrive person-leg melding. Det er muleg å hindre andre i å skrive på veggen sin. I Google+ går alt dette bare i ein nyheitsstraum, der brukarane har valt mottakarar for dei ulike meldingane.Google+ har noko som heiter video-hangout. Der kan ein invitere kven som helst av kontaktane sine til kombinert video-, lyd- og tekst-chat. Der kan ein sjå på youtube-klipp saman og kommentere med lyd og tekst samtidig. Det er muleg å dempe lyden til kon-taktane sine viss det er til dømes ubehageleg støy frå den andre enden av linja. Google har også inkludert sin tekst-chat frå Gmail. Ulempa er dessverre at chat-kontaktane må ha Gmail. Video-Hangout fungerer uavhengig av denne gamle Google-chaten. Det skal ikkje vere nødvendig å ha Gmail for å bli med i Google+ i seg sjølv.

Facebook har i det siste gjort ei endring med chaten, som viser alle kontaktane, som ein har kontakta i det siste, om dei er pålogga eller ikkje. Eg finn ingen måte for å fjerne nokon frå denne lista. Det er derimot funksjonalitet for chat der fleire personar deltek. Det er forresten også muleg å få opp medlemer i Facebook-grupper i chaten, også folk som ein ikkje har i venelista.

Tittelen på artikkelen viser til dei to ”sosiale” måtane for å rose eller vere einig i kommentarar. Det duger også til å vise entusiasme for interessante bilete og videoklipp. Facebook har ”Liker”-knapp, mens Google+ har ”+1”-knapp. Det er sannsynleg å tru at sistnemnte har samanheng med namnet til nettstaden der den høyrer heime. Det finst ikkje noko tilsvarande for negativ meining. Då må ein ty til skrivne ord som: ”Ueinig.”

Sosial orden

Google+ har ingen direkte parallell til Facebook-grupper. I slike grupper kan ein spreie informasjon til bare medlemene av gruppa, viss ho er privat. Viss gruppa derimot er offentleg, kan ikkje-medlemer gå inn og sjå, men får ikkje automatisk opp nyheiter derifrå i nyheitsstraumen. Det nærmaste ein kjem dette i Google+ er krinsar, men medlemslistene der er noko som kvar enkelt person styrar med sjølv, og ikkje bare ein gruppeadministrator.

Google+ har førebels ikkje noko som tilsvarer hendingar/arrangement i Facebook. ein kan velje om hendinga skal vere offentleg eller privat. Sist-nemnte vil seie å bare sende invitasjon til alle eller nokre av venene sine. Der kan ein invitert seie ”ja”, ”nei” eller ”kanskje” til å delta. I offentlege hendingar kan kven som helst svare på dette spørsmålet.

på Facebook er det som kjent mange såkalla ”sider”, det vil tilhengarsider til ulike filmar, spel, diverse elektroniske apparat, kjente personar og mykje omtalte fenomen. Google+ prøver seg med ”gnistar”. I oversikten finn ein generelle tema som filmar, oppskrifter og mote, men viss ein skriv noko i søkefeltet på toppen av sida, får ein plutseleg opp mange søkeresultat med videoklipp og nyheitsar-tiklar. Det verkar som gnist-søkemotoren går ut frå at du kjenner til det du søker, og er bare ute etter siste nytt om dette temaet. Det geniale med dette er at ein kan trykke på ”Legg til interesser”-knappen, så har ein plutseleg ein nyheitsstraum med si eiga interesse.

No er det muleg å søke etter personar, Google+-innlegg og gnistar med det eine og same søkefeltet øvst på sida. No blir dette lagra på sida som Google+-søk slik at brukaren kan få oppdater-ingar om favorittemna sine, både rett frå nettet og frå andre Facebook-brukarar, utan å måtte skrive inn stikkorda på nytt. Under ”personer” kan bru-karen finne folk med felles interesse som seg sjølv og namnebrør/-systre av kjendisar, men søk etter vener og kjenningar er nok det mest vanlege her.

Personvern

Facebook hevdar på nettsida si at det blir spreidd usanne rykte om at dei ikkje tek person-vern og informasjonseigedom på alvor. Andre kjelder hevder at dei sel informasjon til kommersielle aktørar.

Google+ skriv i sida for personvern-innstillingar at ting som ein deler offentleg, kan søkast fram til med Google søkemotor, altså utanfrå Google+. Det blir også presisert at info som du bare deler med krinsar/enkeltpersonar bare blir sett av desse. Google skriv blant anna at dei bruker opplysningane til å gje brukarane verdifulle produkt og tenester, og at dei gir brukarane høve til å styre sitt personvern.

Facebook skriv dette under innstillingar om Facebook-opplysningar: ”Det går eit falskt rykte om at Facebook endrar kven som eig dei private bileta dine. Du eig alt innhaldet og informasjonen du legg ut på Facebook. ” Lenger nede på side står det at dei ikkje sel opplysningar til annonsørar. eg har høyrt mange meiningar om at Facebook er slappe på personvern, men dei sjølve tilbakevisar det. Noko Facebook i alle fall er opptatt av, er at ingen uvedkommande bryt seg inn på kontoen din. Då eg var på tur til Tyskland i vinter, blei eg nøydd til å delta i ein ”venequiz”. Eg fekk spørsmål om namna til venene mine saman med bilete av dei. Det er kanskje noko å tenkje på for dei som ikkje kjenner alle Facebook-venene sine særleg godt. Google+ har same innloggingssystem som i andre Google-tenester, og det skal vere sikkert.

Konklusjon

Google+ har absolutt utbreiingspotensiale, i alle fall blant folk som vil ha noko som liknar Facebook, men som ikkje er Facebook. Det inkluderer den litt naive vene-oppfatninga som i alle fall tidlegare herska der, altså at brukarar har tendens til å legge til mange kontaktar utan å tenkje etter. Det er for tidleg å seie om Google+ verkeleg blir så annleis på det punktet, men det har i alle fall godt utgangs-punkt med krinsane sine. Desse har nemleg Facebook kopiert. Tida vil vise om eit sosialt medium må ut eller om det er plass til begge.

Page 15: Unikum, Oktober 2011

28 magasinet OktOber 2011 unikum nr 6 29

3 I VrIMLEHALLENHva er det beste med studentlivet?

av kristine Sandland Nilsen

leder:

Lars Inge Leirflått

grunnlagt:

mars 2010

nettside:

http://rhetorica.uia.no

Linjeforeningen for kommunikasjons-

studentene ved UiA. man er automatisk

medlem om man er student på et av stud-

ieprogrammene master i Samfunnskom-

munikasjon, bachelor i Samfunnsendring

og kommunikasjon, samt årsstudium og

bachelor i Kommunikasjon. Som medlem

av rhetorica kan studentene være sosiale

på tvers av studiene, og samtidig ha et fa-

glig aspekt der man blir kjent med næring-

slivet og mulige fremtidige arbeidsplasser.

Styret møtes fast annenhver uke og komi-

teene møtes en gang i måneden. Siden dette

er første året linjeforeningen eksisterer, så

er mye nytt. De arrangerer allerede sosiale

arrangementer og allmøter for de som er

aktive. Neste store arrangement er Fagda-

gen 17.januar. Her blir det faglige foredrag,

der studentene kan få innblikk i hvordan

kommunikasjon blir brukt i arbeidslivet og

de kan i tillegg blir med på stand up og an-

net moro på kvelden.

rhetorica er en linjeforening for deg som

har lyst til å skape deg nettverk, gjøre noe

annerledes og jobbe praktisk med det du

er interessert i. I tillegg til alt det sosiale

skaper du deg kontakter, får organisasjon-

serfaring og prosjekterfaring, som ofte er

slik man jobber i kommunikasjonsbran-

sjen. Det er fantastisk gøy og du blir kjent

med medstudenter på en annerledes måte.

.beskriVende ord:

Interessant, gøy, sosialt

tekst: viggo venn

Foto: Johan k. Rosenquist

leder: William A. Jonesgrunnlagt:Våren 2009nettside: http://www.mekaunikum.noLinjeforening for mekatronikk-studiet,

primært for bachelor-studenter. planlegger både sosiale arrangement

og bedriftspresentasjoner. Driver en

pianobar i kjelleren på Bluebox, sam-

men med Bjelken (linjeforeningen for

Byggdesign), der en kan sosialisere. er

en sosial forening som vil gi studentene

muligheten til å bli bedre kjent med sine

studiekamerater på «klassefester». Kon-

takt med bedrifter er også viktig, fordi

linjeforeningen vil skape en bro mel-

lom studenter og næringslivet, særlig

med næringsklyngen NODe. Arrangerer

både bedriftsbesøk og presentasjoner

på universitetet, slik at bedriftene kan

se hva studentene kan bidra med.mekaunikum er en linjeforening som

kan gi deg kontakten med bedrifter in-

nenfor mekatronikk. Det gir en positiv

og sosial opplevelse med dine medstu-

denter, der du lærer de bedre å kjenne

gjennom sosiale arrangement. Å være

medlem eller i styret gir deg «pluss i

boka» fordi bedrifter innenfor fagfeltet

ser at linjeforeningen gjør et godt ar-

beid.

beskriVende ord: sosialt, bedriftsorientert, inkluderendetekst og foto: pia Lehtinen

katrine, lærerstudiet, 3 året. Det beste med studentlivet er det gode samholdet mellom studentene. Jeg liker også utelivet, det fine uni-versitetet vårt og treningssenteret.

ricHard, økonomi 5 året

Det beste med studentlivet er det sosiale og

friheten man har som student. Og festene til

mercurius.

tonje, utViklingsstudier 2 året. Det beste med studentlivet er at det er sosialt og det er lett å få nye venner – noe som gjør at det alltid er noe å finne på. Jeg synes det er gøy å være student, men ikke like gøy å studere.

I hvert nummer av Unikum vil vi presentere to studentaktiviteter, en fra hver campus.

tid for studentValg

studentaktiviteter på uia

OktOber 2011 unikum nr 6 2928 magasinet

Vi har ganske nylig hatt kommune- og fylkestingsvalg her i landet. Gjennom valgkamp og bruk av media har landets lokale politikere kjempet for velgernes gunst. partiene vi har valgt gis vår tillit til å styre våre lokale styrer rundt det ganske land. Disse partiene består av ulike mennesker, politikere vi stoler på, som vi har tiltro til skal gjøre kommunen vår bedre.Akkurat som vi har valgt våre representanter i kom-

mune og fylkesting skal det nå velges tilsvarende her på universitetet ved de ulike fakultetene/avdelingene. Også du som student har muligheten til å velge hvem du ønsker skal representere deg og dine meninger. De du ønsker skal forsvare din sak.Stiller du ikke selv til valg håper vi i STA, universitetet og dine medstudenter instendig at du stemmer ved valget. Selvsagt vil du være med på å avgjøre hvem som skal representere studentene i vårt eget parla-ment og fakultetsstyre! Selvsagt vil du ta en aktiv del i hvem som skal snakke ditt fakultet/avdelings sak og fremme dine interesser i alt fra eksamensordninger, sammenslåinger, høringer og kort sagt alle saker som berører din tilværelse som student!Derfor vil vi i Studentorganisasjonen i Agder være synlig under valgperioden, 17-28 oktober. Det er da du stemmer, det er da du tar del i den prosessen som til slutt utgjør et helt nytt studentparlament.Godt valg!

Øyvind BerdalSTA-leder

rHetorica,

kristiansand

mekaunikum,grimstad

Page 16: Unikum, Oktober 2011

30 magasinet OktOber 2011 unikum nr 6 31

Gratinert kyllinggryteá la Taco

Det er blitt ettermiddag. Smitt og Smule er nettopp kommet hjem etter en lang studiedag. Smula slen-ger fra seg skolesekken, setter seg i sofaen og ser bort på Smitt. - Du, Smitt!- Ja, Smula!- Jeg har ikke så lyst til å lage mat i dag jeg.- Ikke jeg heller. Da gjør vi det raskt og enkelt. Vi får se hva vi har i kjøkkenskapene.

Smitt fant fram den beste kniven de hadde og beg-ynte å kutte grønnsakene. - Jeg kutter grønnsak-ene i store skiver jeg, sa Smitt. - Helt topp, svarte Smula. men det går jo ann å skjære grønnsakene i mindre terninger også om du vil. Hvis det er noen av grønnsakene du ikke er så glad i for eksempel. - Ja, det er jo ikke alle som er så glad i løk som oss, smilte Smitt.

mens Smitt kuttet grønnsakene og kyllingen, blan-det Smula sausen. - Creme Fresh og tacosaus rørt sammen, det blir ikke lettere enn dette, komment-erte Smula. Da alt var kuttet opp ble grønnsakene, kyllingen og sausen blandet sammen i den fineste, ildfaste formen de eide. Smitt strødde raspet ost på toppen av blandingen og smilte mot Smula. - Det gikk jo fort, sa Smitt. - Ja, nå er det bare å la den stå en halvtime midt i ovnen på ca 200 grader, svarte Smula. mens Smitt dekket på bordet med det nye serviset og tente det rosa stearinlyset de kjøpte dagen før, kokte Smula ris. en time senere satt Smitt og Smula fornøyde og mette og lo av vitsene på Nytt på Nytt. - Dette var jo en grei middag, sa Smitt og snudde seg mot Smula. - Ja, enklere blir det ikke, svarte Smula. Kutt opp, bland saus, bland i form og varm i ovn.

Velbekomme. Håper det smaker.

SMITT & SMULA PRESENTERER k

I SMITT OG SMULAS KJØKKENSKAP:To kyllingfileter

en løkNoen tomater

En halv squashen Champignon

Ostet og et halvt glass med tacosausen boks Creme Freshris

Restaurant AMIGOSMexicansk Restaurant/Bar

Vi tilbyr nå 20% til alle studenter (på mat)!(studentbevis ved best.)

Vi har et stort utvalg av lunch, middag og smårettertil rimelige priser

Quiz hver, torsdag (oddetall uker) kl.19.00 Quiz pris i baren, og gavekort til vinnerlaget

(på mat)!(studentbevis ved best.)

Åpent fra kl 13,00 hver dag. Sjekk Amigos.no for meny, eller følg med på facebook/restaurant Amigos - for tilbud og bestilling

Adr. Vestre Strandgate 22 Kristiansand Tlf. 38 02 67 60

Happenings i baren/

”Sala de estar”:

Premier league.Vi viser alle kampene

ANNONSer

>

I de årene, en frase som får meg til å høre gammel og viktig ut, jeg har bodd ute i den store verden (Kristiansand), har jeg trodd at jeg har levd livet og opplevd verden, utvidet horisonter og utviklet perspektiver ved å lære av de, for oss bygdiser, fremmedartet mennesker som bor i bygårder, kjører elektriske biler og dieseldrevne busser, og for ikke å snakke om alle de rare utlendingene som bor her. men i det siste har det langsomt gått opp for egoet mitt at Kristiansand, spyttklysen vi på Sørlandet kaller Byen, slettes ikke er verdens navle og at erfaringsmulighetene er begrensede i den sett på verdensbasis.

Som en onkel reisende mac har jeg stirret fascinert på trafikklys og fotgjengerfelt med pipelyder, vindusvaskere, tiggere med ustemte trekkspill, trafikkøer og menn med dress og koffert på vei mot banker, flatklemte tyggiser med fotavtrykk i gågaten og kvinner kledd motsatt proporsjonelt med mengden inntatt alkohol. Jeg har trodd at dette er min by. Her skal jeg bo for all tid og hvis jeg er borte fra den, skal jeg vende nese i himmelretning Kristiansand, holde hånda på hjerte og synge ave maria tre ganger om dagen for å dyrke byen jeg bor i som den eneste, for all tid.

Birkeland er et bjørnehi full av uskikkelige, ukultiverte beboere med bakhjulsdrevne volvoer, tause og småsjenerte mennesker som umulig kan føre en fullverdig samtale uten en halv flaske vodka eller tolv CB, godt fordøyd og spredt i blodsirkulasjonen. Der normalt sett, et nikk og et passe uinteressert «Javel?» er sett på som nesten i overkant vennlig. Der

boots og Venaas arbeidsjakker er en helt selvfølgelig del av enhver kvinnes klesutvalg, og der setningen «De ekkje no greit» egentlig betyr «Jeg liker verken deg eller det du gjør. Dra til helvete». «Ting tar tid» er også en frase som blir brukt mye og er en ironisk måte å bortforklare at det står en halvt demontert bil på gårdsplassen og ruster tredje året på rad, eller at det nye påbygget på huset fremdeles mangler kledning etter seks måneder, som om ting har sin egen rytme og vi har ingen kontroll fordi; ting tar jo tid! Det er jo i alle fall ikke min feil, for klokkene er raskere på Birkeland enn andre steder.

men har du først en gang satt røtter på et sted som det, er du farget av det for alltid og må tilbake igjen for å kunne snakke åpent uten å bli misforstått. De norske ordene er de samme, men de betyr noe annet på Birkeland, og jeg har innsett at jeg savner bygda jeg har vokst opp i, nettopp fordi jeg innerst inne egentlig er en slik bygdegrevling selv. med et bilde av virkeligheten forvrengt av århundrer med bygdeisolasjon og nedarvede verdensbriller av tre og møkk, samt andre bondske gjenstander (for eksempel utedolokk, som hadde blitt festlige briller).

Jeg savner stripa, savner fossen, savner å hilse på folk jeg møter i bil bare fordi jeg vet hvordan de ser ut, savner å bruke to sekunder på å kjøre gjennom sentrum og deretter stå på tomta og telle passerende biler, eller å spandere en hel søndag i en garasje. Stå i vaskekø på forhenværende esso, en lørdag formiddag, med kaffe og varm loff til å ta med hjem, eller betrakte ungdommen som prøver å gå og spille trumpet samtidig, i korpset, en torsdag kveld i april.

Og når jeg runder bakketoppen ved Bakkemoen og øynene mine bader i speilbildet av sola i vannspeilet på Berse, og jeg hører suset over bjørketoppene og fortvilte dødsrop fra bilkrossbiler med dårlig tenning under klargjøring, da koker blodet og jeg får pinadø lyst til å flytte hjem igjen (Ja faktisk). Men jeg gjør det nok aldri, men jeg vil for alltid være derfra, uansett hvor lenge jeg bor i Kristiansand.

merknad: Av en opprinnelig kvinnelig kilde fra Øst-landet, skal det visstnok være en lærer på handelshøyskolen BI som har så dårlig forhold til Birkeneskulturen at han bruker nok tid til å håne den til at hele klassetrinn med snobbete handelstundenter i golfgensere, blanke sko og nappede øyebryn, tror at mennesker fra Birkeland er utpreget mye rarere og på alle måter mer ufyselige enn alle andre mennesker i verden. Sherlock Holmes, opprinnelig fra Flekkefjord, er selvfølgelig satt på saken for videre utredning. Bortsett fra det, mente jeg alvor.

Jeg har også vanskelig for å se en konspiratorisk eller politisk årsak til denne frastøtende propagandaen, og som den ekte sørlendingen jeg er, nekter jeg å undersøke hva slags snakk dette egent-lig dreier seg om fordi jeg vet at det er feil. Hvis bare de kunne skjønne det og bli som meg, ville alt dette være helt unødvendig og ingen ville smelle med dører, eller kaste melkeglass i kjøkkengulvet av ren frustrasjon lenger.

Dette er ikke spøk, men dype og personlige erfaringer og betraktninger, servert på et sølvfat og skrevet på det aller viktigste språket i verden.

tekst: Ole Håvard Seland

Page 17: Unikum, Oktober 2011

32 magasinet

Vinteren kommer tidlig til Sørlandet med Idda ishall åpnet her i Kristiansand så er det på tide å droppe pucken, og starte sesongen med NHL 12’. Kjent som en av ver-dens beste sportspill flere år på rad, og har

selv flere ganger greid å overbevise selv de bitreste av fotballsupporterne at det finnes andre idretter verdt å ha interesse for!

Winter classicen av de ferskeste tradisjonene i en tradisjonsrik idrett! Winter Classic er en kamp som tar deg tilbake til røttene, med utendørs spill i snøvær og 70 000 gale supportere på tribunene. man kommer rett inn i sesongens store Winter Classic mellom pittsburgh penguins og Washington Capitols. Oppgjøret som inneholder noen av dagens største stjerner, som Sid ”The Kid” Crosby, Alex Ovechkin, og mange, mange flere. Dette er en fantastisk måte å bli introdusert til NHL12 sin nye grafikkmotor og ekstreme spillopplevelse. Dette fungerer like godt for den nyfrelste NHL spilleren, som den langt mer erfarne med serien. Dette er en tradisjon som har kommet for å bli i NHL og dette opplever man i spillet.

be a pro or legend?”Be a pro” er ett konsept som er kommet for å bli, uansett hvilket idrettsspill man spiller fra eA Games om dagen. Dette gir deg mulighetene til å tre inn i spillet og fortjene en plass blant de store stjernene i ligaen. Her kan man enten starte i ungdomsligaen og spille seg fram til utvelgelsen også bedre kjent som NHL draften, og kjempe om en plass på stjernenes arena. Der man kan sjanse på at drømmelaget plukker opp nettopp deg, men derfra må man fortjene en plass på laget. med gode tilbake-meldinger og oppgaver får man en god spillopplevelse! Dette kan spilles offline, eller online med flere spillere!

ut med dommeren!Spillet fanger hockey følelsen bra, og når du sitter med venner kan du fort føle at du i neste øyeblikk kan kjenne at du står jublende i sofaen når du smeller pucken i nettet. Spillet er lett å lære seg og muligheten til å gi keeperen en trøkk er et spennende og uvanlig tilskudd til spillet. men det skjer i en virkelig kamp, og da skjer det på NHL12. Nytt er også at man kan takle spillere over vantet og inn på inn-bytterbenkene og de har hentet frem en gammel klassiker. Gjennom glasset! Lite er mer tilfredsstillende under kamp enn en knall hard takling som knuser plexi glasset. Dommeren er også mer med i spillet enn tidligere, dette skaper en enda mer ekte følelse av at du ser på en skikkelig kamp og ikke spiller et spill. Han kan annullere mål etter å ha sett videoreprisen, og han er partisk i enkelte oppgjør. Det er tydelige forskjeller på dommerne, og man merker at de blir påvirket av kampbildet, tabeller og publikum, noe alle kjenner igjen, uansett idrett!

konklusjonSpillet er en perle for en hver hockey fan og en hver person som liker et godt sportspill. Spillets nye grafikk-motor, samt følsomheten på kontrollene gir alle en utfordring. De gir i år også muligheten til å spille med spillere som gamle stjerner som Wayne Gretzky, Mario Lemieux og Gordie Howe. Dessverre er legendelaget deres ikke helt komplett, men hva gjør vel det? Hele spillet engasjerer deg som spiller og ofte din motstander, uansett om han sitter i samme rom eller på andre siden av verden! Start sesongen tidlig, spill NHL12 i dag!

Terningkast: 6

spill bok/teater

anmeldt aV cHristian ottesen

prøv og forestill deg en verden langt inn i fremtiden, der det reg-ner svovelsyre og hvor selvmord er en vanlig og akseptert handling. Her ser vi en familie som kunne

ha vært slektninger av Addams-familien og har et firma som heter The Suicide Shopi, som tilbyr en løsning for ethvert budsjett. Alt synes å være grått, trist og håpløst, og menneskene kan ikke finne en god grunn til å fortsette og leve i et slikt giftig miljø. Høres ganske ille ut, ikke sant? Dette er den smarte vrien på denne lille historien, fordi The Suicide Shop egentlig er en bok om håp. Håpet var det eneste som ikke forlot pandoras eske, og håpet var det eneste som ikke forlot den ugudelig verdenen som Jean Teule beskriver .

en lettlest, unik og herlig svart komedie, om en dysfunksjonell familie som bor i en ver-den hvor verdiene ikke eksisterer mer. mishi-ma og Lucrece Tuvache, eierne av butikken, har tre barn: Vincent, marilyn og Alan, som alle er oppkalt etter store person-

ligheter som begikk selvmord. men Alan er forskjellig fra andre, for han er ikke deprimert, trist og håpløs. Alan elsker livet og han skinner i et kaldt og kynisk brukket miljø, uten å bli påvirka av det.

Du vil le og du vil føle deg frustrert, og på slutten av boken vil du hoppe over et hjerte-slag når noe helt uventet skjer. men når du de-rimot leser den siste siden, lukker igjen boka og legger den fra deg, vil du føle at du har op-plevd noe spesielt, noe smart og annerledes: Den totale metamorfosen fra mørke til varme, til lys og kjærlighet. Opp-rettelsen av en ny verden gjennom støyende latter og uskyld, og dette fra kun ett barn.

Terningkast: 4

The Suicide Shop«Har livet ditt vært en fiasko? La oss gjøre din død en suksess»

bok

anmeldt aV erika ramona erdös

32 magasinet

bILd

er: e

A S

POrt

S/ e

A.C

OM

bILd

e: G

ALL

ICbO

OkS

.CO

.Uk

Dristig, dramatisk og drit-morsomt er det jeg kan si om den spennende forestillingen i Grim-stad kulturhus. Johannes Joner gjorde en flott jobb sammen med

monica Hjelle, der de gjenskapte det gamle ra-dioprogrammet med samme navn, på en artig og fantasifull måte. Bruken av dukker i fores-tillingen var også en original og fascinerende måte å leke seg med rollene på.

Dickie Dick Dickens handler om den farlig-ste mannen i Chicagos underverden, som sam-men med sin forlovede Effie Marconi havner i trøbbel med både gangstere og politiet. Dra-maet rundt dette blir fremstilt som en parodi av en krimhistorie. Det var interessant at de fortalte hvilken «episode» som skulle starte, slik som de originale radioepisodene var lagt opp.

metodene for å leke med publikum var fan-tasifulle. Karakterene henvendte seg direkte til publikum og nevnte gjerne byen Grimstad i forskjellige sammenhenger. Det ble dratt inn med kroppsspråk og «tabber»; hvor hovedroll-en i en av scenene mister parykken og stop-per stykket bare for å si til publikum at de må

glemme det de nettopp så. Hans metoder for å «gå ut av rollefiguren», for deretter å hoppe inn igjen, gjør publikum mer interessert. Det føltes som publikum var selv med i stykket.

Bruken av rekvisittene var det morsomste. Hva trenger man telefoner til, når en har to hermetikkbokser med tråd imellom? Hove-drollen lurte også publikum etter pausens slutt, da han satt og spilte piano. Det virket realistisk, men når pianoet ble klappet sam-men og båret av scenen forsto man lureriet. Innbruddet i en bank ble vist som en modell, mens de episodene som ikke ble spilt av skue-spillerne ble fortalt «over kjøkkenbenken» på den ene siden av scenen. Dette skapte varias-jon og det hele endte med en musikalsang. Forestillingen ble mottatt godt med stående applaus og jubel.

Dette er en av de mest interessante skue-spillene jeg har vært på, og ønsket om å kunne dra igjen dagen etter var stor. Det ble kanskje litt for lange sekvenser med bare prating av og til, men heldigvis gikk det ikke mer enn fem minutter mellom hver gang jeg lo.

Terningkast: 5

Den farligste mannen i Chicago får stående applaus

anmeldt aV martine olsen

Dickie Dick Dickensteater

bILd

e: r

IkSt

eAtr

et.N

O

OktOber 2011 unikum nr 6 33

Page 18: Unikum, Oktober 2011

34 magasinet OktOber 2011 unikum nr 5 35

Nattelivet utenfor TollbodgataUnikUm tester:

34 magasinet OktOber 2011 unikum nr 6 35

Møllepuben

Hvor er vel mer naturlig å begynne enn på møllepuben? puben som ligger midt i Festningsgata, der klientellet ofte er å finne røykende utenfor, og de har funnet det nødvendig å henge opp et skilt hvor det informeres om at hunden dessverre må bli ig-jen ute. med en skrekkblanda fryd, tar vi steget ned den mørke trappa. To unge, uskyldige jenter. Søte som sukkerspinn med litt for høye hæler og en anelse for dyp utrigning. Jo da, vi var et lett bytte. møllepuben ønsker oss velkommen med rolig musikk og beskjeden belysning. Krakkene ved baren eller bordet i hjør-net? en smule sjenerte og malplassert velger vi bordet i hjørnet. Neimenn, en bolle med chillinøtter? Gratis. pluss i margen. Vi titter oss nysgjerrige rundt, spente på hva vi har i vente. Klien-tellet er spredt rundt i det mørke kjellerlokale, og det første som slår oss er at de fleste er par, gjerne i femti-åra. Etter å ha fortært nøttene, beveger vi oss mot to eldre herrer ved baren. Hvem er egentlig disse møllepub-menneskene?

Vi kommer lett i prat og det viser seg at vi har med to akter-utseilte sjømenn å gjøre, og røverhistoriene fra dagene til sjøs sitter løst. Stemningen stiger i takt med menn som finner veien til vår ende av baren. Ivrige på å dele historier og spandere øl, henger de over bardisken og er under middels sjarmerende. Vi begynner febrilsk å lete fram en rømningsplan, kanskje push-up ikke var det smarteste valget? Dansegulvet i hjørnet virker lokkende, og våre trivelige sjømenn kaster ut en livbøye og byr oss opp til dans. Innerst i hjørnet sitter en amerikaner og hamrer løs på en kassegitar. med sin hese røst pumper han ut godlåt etter godlåt. Dette er stemningsmusikk vi kan trives med. Danseglade frøkner i tjueårene er ikke hverdagskost på steder som dette, og amerikaneren ønsker å gi oss en liten påskjøn-nelse for å fylle dansegulvet. Vi finner oss med ett i en i over-kant klein situasjon. en middelaldrende trubadur henger over oss, mens han ser oss dypt inn i øynene og synger «Hero» av Enerique Iglesias. Vi stemmer i, med hele puben som vårt publi-kum. en surrealistisk opplevelse? Ja, det kan du trygt si. Avslut-ningsvis får vi denne kommentaren slengt i trynet; «I’ve never seen cleavage like that, but I got shoes on that are older than you.» med dèt kjenner vi vår besøkelsestid, og forlater lokalet. Lettere fnisete, og med en nyvunnet selvtillit setter vi kursen mot kveldens andre mål.

Kjapp oppsummering. Gratis inngang, åtteogsøtti for en øl, men chilinøttene får du. Kassegitar, god stemning. eldre, spand-able og danseglade menn. Om vi returnerer? Gjett om.

Victoria Pub

Midt i Markens gate finner du henne. Alle har sin mening og fores-tilling om dette stedet, men vi aner ikke hva som venter oss. Vi får beskjed av vakta om at det er fullt, og at han må se legitimasjon. Han smiler, lar oss stå og blomstre i markens i fem minutter før han slip-per oss inn. Se her ja, Victoria er større enn vi trodde. Det første som møter oss er en koselig uteplass, relativt røykfylt og med et høylytt klientell. I hovedsak damer, førti pluss. Videre innover finner vi en bardisk og et mer rolig område. Stemningen og støynivået stiger jo lenger inn i lokalet vi kommer. Innerst er et innbydende dansegulv, kommer tonene fra en mann og en dame i boots og cowboy-hatt. Sangrepertoaret matcher antrekkene. Det rykker i dansefoten og det er ikke vanskelig å finne noen som vil ta seg en svingom. Og svingom er nettopp hva victorianerne er gode på! Vi danser og ler til vi blir svette i luggen, og må ta en tur til speilet for å freshe oss opp.

på toalettet er vi slettes ikke alene, for her kryr det av damer i kategorien «venninnene til mutter’n». Pudder og leppestift florerer fritt i rommet. Det føles skremmende likt et toalettbesøk på Har-vey’s, og samtaleemnene er jammen ikke så ulike de heller. plutselig finner jeg to ivrige damer i gang med å dra ting opp av veska mi, en aktivitet de tydeligvis finner svært underholdende. Fnisingen tar seg til nye høyder da de drar opp en flaske hårspray og bestemmer seg for å gi meg en ny frisyre. Jeg smiler, takker høflig for hjelpen og småløper ut av førtiårskrisa. på tide å komme seg videre.

La oss oppsummere. Øl til en-og-søtti. et swingende dansegulv med muligheter til å få vist hva en oppvekst på bondelandet har lært deg av rytmer. Litt for mange fjasete damer for vår smak, men ab-solutt verdt et besøk! Kommer vi tilbake? Om tjue år er det her du finner oss hver lørdag.

SixPence

med skrekkblanda fryd beveger vi oss mot den delen av Kirkegata der sola aldri skinner. I løpet av kvelden er det én ting vi har hørt om Kristiansands alternative utesteder, og det er at på Sixpence går du ikke med mindre du har noe der å gjøre. Inngangsparti-et forteller oss at det har sannsynligvis ikke vi. Vi gir hverandre noen usikre blikk. er det for seint å snu? men vi er rett og slett alt for nysgjerrige. Sixpence, bring it on! Trappa ned er så mørk at vi lurer på om det i det hele tatt er åpent. Nede i lyset møter tidenes skuffelse oss. Hvor er klientellet? De slitne, de med heroin-knekken, som har søkt ly og selskap? Vi tviler på at guttegjengen i hjørnet kan representere Sixpence en lørdagskveld. men vi slår oss ned ettersom dette er de eneste som befinner seg i lokalet med bemerkelsesverdig lavt tak. Det viser seg at de er ute i samme ærend som oss. «Slum-runda» kaller de det og sier de snart er på vei i retning møllepuben. Vi viser de hva vi har lært på Victoria, og ler godt av hvor mange ganger vi dunker hodet i taket i løpet av en runde med swing til rihannas «man down» som stormer ut av et slitent stereoanlegg. Minutter seinere sier vi oss forsynte, og finner veien opp i lyset igjen.

Billig øl og biljardbord klarer dessverre ikke veie nok opp til at

vi finner turen tilbake til SixPence på en stund. Men skummelt, det var det ikke.

Vi skal ærlig innrømme at vi avsluttet kvelden på Tollboden. Fikk hilst på kjente og kjære, blunka til «høy, mørk og i tjueåra» og smakt en skikkelig «mango-daiquiri». Fornøyde rusler vi hjem, og vet akkurat hvor vi tar turen hvis selvtilliten trenger et boost og økonomien skranter. Kvelden ble en opptur og vi sier som en av våre sjømenn; «Det finnes bare ett farlig sted i Kristiansand på nattestid, og det er 7eleven.»

Av og til får man et ønske om å kunne dra ut en lørdag, uten og nødvendigvis måtte møte på han du holdt hender med forrige helg, og å slippe og se en gammel flamme med nok en ny blondine under ar-men. Av og til får man et ønske om en kveld ute som bare er litt annerledes. Vi gir deg guiden!

TeksT: Mari Torsholt FoTo: Dina Møll Schoder

Page 19: Unikum, Oktober 2011

36 magasinet OktOber 2011 unikum nr 6 37

Egg & Bacon besøkerApoteker-gaarden

SKOLEGATAGRIMSTAD

Alle restaurantbesøk gjort av egg og Bacon frem til nå har vært fokusert på Kristiansand, og vi håper at noen har tatt våre råd og besøkt noen av plassene som har fått god omtale i vår spalte. men UiA omfat-ter ikke bare Kristiansand, derfor bestemte egg og Ba-con seg for å besøke Grimstads populære restaurant og uteplass, Apotekergaarden.

ett imponert egg og ett forsinket bacon. Det er et mektig imponert egg som vandrer rundt i Grimstads brostensbelagte gater mens han venter på at Bacon skal hente et kamera og gi han lov til å spise litt mat. Det ser ikke ut til at en byplanleg-ger noen sinne har satt sine ben i denne lille byen, likevel så er gjenomføringen av idyllen i Grimstad total. Det er en slags sjarm man ikke kan planleg-ge. Det må bare vokse fram helt naturlig. Hvordan gatene egentlig er alt for små til at alle butikkene får plass, hvordan hver butikk heter «Grimstad-ditt» og «Grimstad-datt», hvordan de kan ha en gate som heter «Lillerore» uten at ungdommen kommer med sprayboksene sine og besudler den lille ren. midt blandt alt dette, omtrent i smørøyet av små, hvite trehus, ligger Apotekergaarden. intimt, koslig og personlig.Om kvelden, da spesielt på sommeren, er restau-ranten kjent for intimkonserter, gode venner og god stemning. på dagtid er det derimot mange som bruker den som restaurant. menyen er godt variert med alt fra skikkelige middager til enkle lunsjer og ham-burgere. Noen viner, samt et lite utvalg desserter er også på plass. Selve lokalet er åpent og har en gammeldags-feeling over seg. Ingen spesiell stil blir fulgt, men likevel er det behagelig. De restaurerte møblene, bildene på veggene og all småpynten i vin-duene trekker virkelig lokalet sammen. Litt «gammelt nytt», og det fungerer bra. musikken på anlegget har et behagelig volum og er enkel å lytte til. Selv om rommet er naturlig belyst av alle vinduene i bygget, hadde det vært fint med en tanke høyere lystoning. Om sommeren er det naturligvis mest populært å spise ute, der varmeovner sørger for at festen kan

Egg & Bacon

Det er med glede og store forhåpninger at Egg setter sine føtter i fagre Grimstad for første gang, fødestedet til store sykkelhelter og hvilestedet til eksentriske diktere.

Mat:Service:Pris:

Miljø:Totalt 15 av 20

apotekergaarden

bli holdt gående helt til sent på natt uten at kulden setter stopper for stemningen. Vi er svært tidlig ute, siden Bacon feilberegnet åpningstidene litt, og ender opp med å være de første og eneste som er i restauranten. Da vi får satt oss blir vi gitt en meny og litt vann, og begynner deretter å lete etter noe som kan virke fristende. Kelneren som serverer oss er i overkant alvorlig. Han smiler lite, men er likevel hjelpsom. Det er ikke den beste servicen egg eller Bacon har møtt på, men det er i det minste enkelt og effektivt. Vi bestemmer oss for å dekke så mye av utvalget deres så muligt, så egg bestemmer seg for en lammeskank, servert med ratatouille, aiolipotet-mos, kokte grønnsaker og rødvinsaus. en skikkelig god middag med andre ord. Bacon derimot, går for en klassisk hamburger av type kylling. en litt original rett og en helt standard rett, så får vi se hvordan de klarer seg. Til dessert bestemte vi oss for å kjøre løpet litt mer sikkert, og bestemte oss for et stykke sjokoladekake og et stykke eplekake. Ventetiden er grei nok, rundt 20 til 25 minutter. Ganske normalt, men det hadde vært interessant å se hvordan de klarer seg når lokalet blir fullt.

pin-up med rødVin og kylling med barbeque. Når maten kommer, finner vi for ut at vi hadde taklet noen minutter til med venting. på bordet foran egg ligger en estetisk nydelig rett. Nederst, en madrass av potetmos dekket til med en dyne av ratatouille. på kanten av tallerkenen er det kokte grønsaker, broccoli og blomkål. på toppen av all herligheten, stikkende opp som bena på en pin-up-modell, ligger en lammeskank nærmest glasert i rødvinsaus. enormt enkelt, men utrolig effektivt. Hamburgeren til Bacon er også pen å se på. Grillsaus og salat erstatter i stor grad potetene, noe som er bra siden alt for mange hamburgere som blir bestillt ute stoler alt for mye på potetbåter og pommes frites. Her er det mindretall av poteter, og det er et stort pluss. men selv om det estetiske er på plass, så er det ikke mer enn en liten hindring før det store måltidet skal inntas. Til syvende og sist er det jo tross alt smaken som avgjør om det er verdt pengene.Det første egg prøver på talerkenen sin er ikke selve lamme-skanken, men litt potetmos, ratatouille og en liten bit broccoli. ratatouillen står fram som frisk og smak-full, og dannet en herlig harmoni av smak sammen med potetmosen. Broccolien var kokt helt perfekt, sprø og fin. Selve lammeskenken er mør og god, og rødvinssausen gir den en sterk og fin smak.

Alt i alt er dette en god middag! mørt, smakfullt og vakkert å se på. egg er svært fornøyd med sitt valg. på andre siden av bordet har Bacon satt i gang med burgeren sin. Stillheten legger seg over bordet mellom de, akkuratt slik det skal når maten leverer det den lover. Hun forteller egg at kyllingburgeren hennes er god, med fersk og fin kylling der skinnet fortsatt er på. Burgeren inneholder mye salat og har en sterk barbequesaus som det lille ekstra. Tall-erkenen inneholder også hvitløksdressing og ekstra barbequesaus. Som sagt tidligere, med mindre potet og mer salat er vi positivt overrasket. retten er, som en ekte restaurantburger, nødvendig å spise med bestikk pga alt det flotte innholdet. Alt i alt er det en positiv opplevelse å spise middag på Apoteker-gaarden. egg og bacon sitter igjen med et inntrykk av at en får det en betaler for, som er bra!

desserten. etter å ha spist opp lammeskanken og hamburgeren, er det på tide med desserten. egg har bestemt seg for et stykke eplekake, mens bacon går for sjokoladeka-ke med bringebærfyll. Igjen er rettene veldig vakre

å se på. med selve kakestykke ligger på én side av tallerkenen mens vaniljeisen er på den andre. I midten ligger en liten haug med jordbær og det hele er drysset med litt melis som pynt. Slik som tidligere er det smaken som betyr noe. Dette er dessert til 80 kroner, for samme beløp kunne en fattig student fint ha oppdrevet en kebab i sentrum. Dessverre er ikke standarden det samme som med hovedrettene. eplepaien er god, men svært lite original og med få eplebiter. Sjokoladekaken er alt for mektig og det virker som bringebærfyllet har blitt glemt. Sjokoladeglasuren utenpå kaken er også litt for mørk for Bacon, men dette er en smakssak. Dessverre er desserten skuffende, men ikke fullstendig udugelig. Som sagt var det ikke direkte noe galt med eplekaken, men originaliteten som hadde gjennom-syret de tidligere rettene vi hadde blitt servert var dessverre ikke til stedet i desserten. Det skal bli sagt at vaniljeisen var utmerket, laget med ekte vanilje.

konklusjonen.Apotekergaarden leverer virkelig når det kommer til middag. Både lammeskanken og kyllingburgeren var veldig gode, noe både egg og Bacon kunne tenke seg å prøve igjen. Servicen var grei, men de kan godt smile litt mer. Siden lokalet var så koselig og innbydende, hadde det vært fint om betjeningen var det og. Kanskje var det litt for tidlig på dagen for dette. Hele måltidet kom på ca 650 kroner. Det høres kanskje dyrt ut, men hvis du trekker i fra desserten er det egentlig ikke så galt. Opplevelsen avtok litt når desserten kom, som ikke hadde helt samme standard som det vi tidligere på kvelden hadde blitt servert.

Dersom du er i Grimstad og har lyst på en god middag, gjerne med flere venner, er Apoteker-gaarden helt perfekt.

Page 20: Unikum, Oktober 2011

38 kulturkalender OktOber 2011 unikum nr 6 39

v

mUSIKK OG KULTUr

på eVentyr med tintin: enHjørningens HemmeligHet 3d 28. OktOber

(tekstet org.versjon)reporteren Tintin er på nådeløs jakt etter gode historier. Han blir kastet inn i en verden full av action når han er på jakt et-ter et sunket skip. I hovedroll-ene finner vi Jamie Bell som re-porteren Tintin og Daniel Craig som den onde red reckham.

paranormal actiVity 321. OktOber

Denne suksessfulle grøsserfran-chiser kommer nå med sitt tred-je bidrag. I film nummer tre får vi vite mer om hendelsene som ledet opp til de to foregående filmene, og som tidligere blir handlingen formidlet ved hjelp av håndholdte kameraer.

fjellet12. OktOber

Cinemateket: Nora og Solveig er tilbake i fjellheimen hvor de hadde en traumatisk opplevelse to år tilbake. I stedet for å dele det vonde sammen med Solveig, har Nora lukket seg holdt det på avstand. Turen er for å komme til bunns i det som hendte og møte fremtiden sammen.

kidnappet07. OktOber

Adoptivbarnet Simon er på re-ise til sitt fødeland Kenya sam-men med sin mor. Han er ikke så interessert i opprinnelsen sin og vil helst vært hjemme. Første dagen mister Simon fotballen sin og i jakten på den, går han seg vill i Kibera – Østafrikas største slumby. moren utlover dusør, og Simon blir da en jaget gutt i verdens fattigste land.

babycall07. OktOber

Anna og sønnen Anders er på flukt fra Anders sin voldelige far. med hemmelig adresse og med en babycall for å passe på Anders håper hun at faren ikke skal finne dem. Når merkelige lyder fra naboene slår inn på babycallen, frykter hun deres sikkerhet.

pÅ KINO

CINemATeKeT

abduction 07. OktOber

barnepiken 07. OktOber

babycall 07. OktOber

kidnappet 07. OktOber

de tre musketerer (3d) 14. OktOber

driVe 21. OktOber

ole brum 21. OktOber

paranormal actiVity 3 21. OktOber

WHat’s your number? 21. OktOber

contagion 28. OktOber

footloose 28. OktOber

på eVentyr med tintin: enHjørning- ens HemmeligHet 3d (tekstet org.Versjon) 28. OktOber

tHe tHing 28. OktOber

neW york i et nøtteskall 05. OktOber

cHarulata – tHe lonely Wife 06. OktOber

fjellet 12. OktOber

finding ali 13. OktOber

bILd

er: F

ILM

Web

.NO

uke 40MANdAG 03. OktOberGimlehallen: SørlanetØstsia: Blåmandag

tIrSdAG 04. OktOberGimlehallen: Sørlanet ONSdAG 05. OktOberGimlehallen: SørlanetPir6: spillkveldKristiansand bibliotek: TegneseriekursNedre torv: Spillkveld

tOrSdAG 06. OktOberKristiansand bibliotek: TegneseriekursBlueBox: QuizØstsia: PubQuizPir6: pIrrende torsdagHos Naboen: Intimkonsert Trine BeriåsNedre torv: Internasjonalt marked

FredAG 07. OktOberBlueBox: QuizNedre torv: Internasjonalt markedCafé Galleriet: DJ Lucifer

LØrdAG 08. OktOberNedre torv: Internasjonalt markedCafé Galleriet: DJ Lucifer

SØNdAG 09. OktOberGrimstad Kirke: Konsert med Gaute Ormåsen

uke 41MANdAG 10. OktOberØstsia: BlåmandagFestival: Vinhøst på utvalgte restauranter

tIrSdAG 11. OktOberFestival: Vinhøst på utvalgte restauranterBlueBox: poker

ONSdAG 12. OktOberPir6: SpillkveldFestival: Vinhøst på utvalgte restauranter

tOrSdAG 13. OktOberPå hjørnet: Konsert med Heroes&ZerosKick: Konsert med Hayseed Dixie

BlueBox: QuizØstsia: PubQuizPir6: pIrrende torsdagHos Naboen: Intimkonsert Stein roger SordalFestival: Vinhøst på utvalgte restauranterCafé Galleriet: QuizshowGrimstad kulturhus: Barneteater Knudsen&Ludvigsen

FredAG 14. OktOberCafé Galleriet: DJ FreesoulFestival: Vinhøst på utvalgte restauranter

LØrdAG 15. OktOberKilden: Smugtitt på det nye kulturhusetKick: Konsert med Sivert HøyemBlueBox: Konsert med U. D. O.Festival: Vinhøst på utvalgte restauranterCafé Galleriet: DJ eineGrimstad bibliotek: “Bon Dylan i tekst og toner”med Carl Johan BergKristiansand Frikirke: Jazzkonsert NewOrleansJazzCab og Miriam Mandipira (DK)

SØNdAG 16. OktOberBlueBox: StudentkirkeKilden: Smugtitt på det nye kulturhuset

uke 42MANdAG 17. OktOberØstsia: Blåmandag

ONSdAG 19. OktOberPå hjørnet: Konsert med Team me!Kick: Konsert med Sør GospelkorBlueBox: Debatt SIA Helse - seksuell helsePir6: Spillkveld

tOrSdAG 20. OktOberKick: Konsert med e-typeBlueBox: QuizØstsia: PubQuizPir6: pIrrende torsdagHos Naboen: Intimkonsert Nina eilertsenFestival: musikkfestivalen Dark SeasonCafé Galleriet: Quizshow

FredAG 21. OktOberKick: Konsert med postgirobyggetBlueBox: OktoberfestFestival: musikkfestivalen Dark Season

Café Galleriet: DJ LuciferGrimstad kulturhus: Grimstad Skifestival - Harald rønneberg

LØrdAG 22. OktOberKick: Konsert med HellvilliesFestival: musikkfestivalen Dark SeasonCafé Galleriet: DJ Lucifer

SØNdAG 23. OktOberBlueBox: FrimerkeauksjonTV: TV-aksjonen for Norsk Folkehjelp

uke 42MANdAG 24. OktOberØstsia: Blåmandag

tIrSdAG 25. OktOberBlueBox: poker

ONSdAG 26. OktOberPir6: SpillkveldMyren gård: Konsert med Acoustic eidolon& Thomas Loefke

tOrSdAG 27. OktOberBbluebox: Konsert med DatarockSmag&Behag - Grimstad: Hamsunseminar om Hamsuns Nobelpris fra 1920 med tilhørende 7-retters nobelmiddagØstsia: QuizBluebox: QuizPir6: pIrrende torsdagCafé Galleriet: Quizshow

Torsdag 27. oktoberHos Naboen: Intimkonsert Gunhild LangemyrPå Hjørnet: Konsert med machine BirdsØstsia: PubQuiz

FredAG 28. OktOberCafé Galleriet: DJ Freesoul

LØrdAG 29. OktOberBluebox: HalloweenCafé Galleriet: DJ FreesoulKilden: Symfonisk Lørdag med Kristiansand Symfoniorkester

Omvisninger med guide vil foregå hele høsten. Her kan du få et innblikk i hvordan det nye kulturbygget ser ut på innsiden, selv om det ikke er helt klart til innflytting enda.

Omvisningene Standard og Senior varer ca 30 minutter og guides av Kilden-ambassadører, som kan mye om både by-ens og bygget historie. Omvisningen Spesial vare ca 1 time og guides av en av lederne ved Kilden. Billetter koster 90 kr (voksen). Vel møtt til en smugtitt inn i Kildens spennende kulturverden.

KILDeN

SIA Helse inviterte 6. september til fagdag om seksuell helse med temaet ”Det bare skjedde”. Studentene kunne her høre tankevekkende og lærerike fore-drag med noen av landets dyktigste og erfarne fagfolk innenfor fagfeltet.

Fikk du ikke muligheten til å delta på fagdagen, har du nå sjansen til å være med på diskusjonskveld om samme tema. på Bluebox i Grimstad den 19. ok-tober kl 20.00 – 22.00 inviterer SIA Helse igjen til å sette fokus på problem-stillingene rundt seksuell helse.

DISKUSJONSKVeLD

WWW.krSCINeMAtek.NO

det nye teater- og konsertHuset sia Helse inViterer til diskusjonskVeld

kULtUrkalenderkulturkalender

Page 21: Unikum, Oktober 2011

universitetet i agderserviceboks 422org.nr 984 544 677 mva

besøk oss:gimlemoen 24telefon: 38 14 21 95faks: 38 14 21 92e-post: [email protected]

ansvarlig redaktør/magasinredaktør:Pia kristiina Lehtinentelefon: 38 14 21 95 Mobil: 911 11 184e-post: [email protected]

nyhetsredaktør/fotoansvarlig:Sandra LarssonMobil: 416 86 242e-post: [email protected]

grafisk ansvarlig:Pia kristiina LehtinenMobil: 911 11 184e-post: [email protected]

daglig leder/ annonseansvarlig:Sølvi Hogstadtelefon: 38 14 21 94Mobil: 934 707 37e-post: [email protected]

journalister: tom børge belsaas, Sandra Larsson, Mari torsholt, Anders thunem, targeir Attestog, Pia Lehtinen, Cecilie Hovde, Martine Olsen, Ole Håvard Seland, erika ramona erdös, Stine Grimsrud, Joakim Sellevoll,Jannicke Weddegjerde, Viggo Venn, Christian Ottesen,kristine Sandland Nilsen

fotografer: Sandra Larsson, dina Møll Schoder, Martine Olsen, Pia Lehtinen, kristine Sandland Nilsen, Johan k. rosenquist

desken: Pia Lehtinen, Sandra Larsson, Johan kjær rosenquist, Sølvi Hogstad

cover: Forsidefoto: Stine Grimsrudbakside: Colourbox

trykk:bjorvand & Skarpodde

Opplag 3000

Unikum er studentavisen ved Universitetet i Agder og andre skoler tilknyttet Samskipnaden. Avisen er politisk og religiøst uavhengig, og blir drevet på frivillig basis.

Føler du deg urettferdig behandlet, eller på noen måte uriktig fremstillt av Unikum kan du påklage dette til pressens faglige utvalg, PFU, www.pfu.no.