77364581 Jacob Schrenk Arta Exploatarii de Sine

Post on 10-Oct-2015

36 views 2 download

Transcript of 77364581 Jacob Schrenk Arta Exploatarii de Sine

  • mar

    ketin

    gm

    edia

    com

    unic

    are

    teor

    ie s

    ocia

    lsp

    aii

    pu

    blic

    e

  • Jakob Schrenk (n. 1977) a absolvit Deutsche Journalisten-schule din Mnchen. Public reportaje i articole de opinie nperiodice precum Neon, Suddeutsche Zeitung, Tagesspiegel,Berliner Zeitung,Taz sau Der Standard. ine cursuri la Institutfr Soziologie, Ludwig-Maximilians-Universitt, Mnchen.

  • JAKOBSCHRENK ARTA

    DE SINEsau minunata

    lume noua muncii

    EXPLOATARII

    (

    Traducere de Dana Gheorghe

  • Colecie coordonat de Iulian Comnescu i Radu Grmacea

    Redactor: Andrei AnastasescuCoperta: Angela RotaruCorector: Georgeta-Anca IonescuDTP: Corina Roncea

    Tiprit la C.N.I. Coresi S.A.

    Jakob SchrenkDie Kunst der Selbstausbeutung. Wie wir vor Lauter arbeitunser Leben verpassen 2007 DuMont Buchverlag, KlnAll rights reserved

    HUMANITAS, 2010, pentru prezenta versiune romneasc

    Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei

    SCHRENK, JAKOB

    Arta exploatrii de sine sau minunata lume nou a

    muncii / Jakob Schrenk; trad.: Dana Gheorghe. Bucureti: Humanitas, 2010ISBN 978-973-50-2480-2

    I. Gheorghe, Dana (trad.)316

    EDITURA HUMANITAS Piaa Presei Libere 1, 013701 Bucureti, Romnia tel. 021/408 83 50, fax 021/408 83 51 www.humanitas.ro

    Comenzi Carte prin pot: tel./fax 021/311 23 30 C.P.C.E. CP 14, Bucuretie-mail: cpp@humanitas.rowww.libhumanitas.ro

  • Introducere 7

    1. Libertatea total 15

    2. Controlorul din mintea noastr 31

    3. Timpul de lucru nelimitat 43

    4. Biroul ca spaiu vital 61

    5. Exploatarea sentimental 77

    6. Mobilitate fr limite 93

    7. Corporate Body 111

    8. Dresat pentru succes 129

    9. Angajai care sufer 145

    10. Frica devine stimul 161

    11. Ucenici i profesioniti ai exploatrii de sine 171

    12. Viaa n centrul de evaluare 189

    13. Adio timp liber 207

    14. Angajatul ca artist 223

    15. Ce e de fcut? 235

    Cuprins

  • Bine ai venit n minunata lume nou a muncii

    De mii de ani oamenii viseaz la o munc plcut,pe care s i-o poat organiza dup voie. n secolulXXI aceast utopie ar putea deveni, n sfrit, reali-tate. Cu fiecare diminea n care ne trezim s mer-gem la serviciu, ne mai apropiem un pic de acest el.Un vis prinde via. Slujba care ne place i pe carene-o organizm cum vrem. Cu o mic mare problem:c visul ar putea fi, de fapt, un comar.

    Angajatul modern nu trebuie s ajung la serviciun fiecare zi la aceeai or. Tu decizi singur cndajungi, se spune. Mai stai puin n pat, dac ai ne-voie s dormi mai mult. Doar am ncredere n tine.Vocea angajatorului e prietenoas i calm. Cndsoarele strlucete, oricare dintre noi poate s-i ialiber i s dea cteva telefoane direct de la trand saude acas. Colegii sunt cei mai buni prieteni. E de lasine neles c ne tutuim cu eful. Cine nu i-ar dorio slujb la care s-i poat urmri elurile i dorin-ele, unde s nu lucreze monoton i mecanic, ci srezolve probleme interesante, o slujb la care s aib

    Introducere 7

    Introducere

  • parte de provocri i despre care, ntors seara acas,s poat spune satisfcut: Am realizat ceva, lucruriledepind de mine?

    ns, cnd te ntinzi relaxat n fotoliu, se ntmpls sune, dintr-odat, telefonul. Trimite-mi repededocumentele alea, te roag colegul. i atunci deschizilaptopul, caui informaiile, verifici prezentarea. Teafli deja acas, dar asta nu nseamn c ziua de lucrus-a ncheiat. Acesta e unul dintre momentele n carevisul ncepe s se destrame.

    20% mai puin personal, 20% mai mult producti-vitate. Tot mai mult munc se mparte pe umeri totmai puini. Independena n luarea deciziilor poatensemna i c angajatul st la birou trei nopi la rndpentru a termina un proiect. Rsplata: un alt proiect.Vocea angajatorului poate fi i tioas: Dac nu vndeplinii obiectivele, va trebui s desfiinm depar-tamentul. Fiecare trebuie s-i administreze singurmunca. Cuvntul de ordine este: D totul!

    Noua lume a muncii este contradictorie i diame-tral opus principiilor cu care ne obinuiserm nsecolul XX. Ierarhii plate, munc n echip, timp delucru flexibil, responsabilitate individual formelemoderne de munc i ofer angajatului libertate i lexpun totodat unor noi constrngeri i ateptri.

    La sfritul anilor 90 capitalismul atingea o noutreapt a evoluiei sale. Inovaiile precum Internetul,cargourile uriae sau diversele revoluii logistice sunttotodat condiia i rezultatul unei noi ordini econo-mice mondiale. Bunurile i informaiile ajung n timprecord n toate colurile lumii. Iar aceste schimbriglobale ne privesc pe toi. Odat cu boomul Interne-tului lumea a fost conectat, computerul a devenitcea mai important unealt de lucru, cotaiile la burs

    Arta exploatrii de sine 8

  • au srit n aer i muli studeni la informatic s-autrezit peste noapte milionari. La sfrit banii s-auterminat, dar episodul isteric nu a rmas fr conse-cine. La flacra miliardelor arse, New Economy atopit imaginea vechiului angajator i a furit o ver-siune 2.0, care a depit de mult brana IT sau alteindustrii ale viitorului, devenind valabil i n vecheaeconomie, pentru milioane de angajai obinuii, ban-cheri, ageni de asigurri, frizeri, vnztoare i aamai departe. Angajatul modern nu mai trebuie sarate ca revoluionarii moderni ai Internetului carepurtau tricou la ntlnirile de afaceri i jucau fotbalde mas n timpul orelor de program pentru a fiadeptul acelorai valori de baz: flexibilitate, impli-care, spirit ntreprinztor. Angajai de la IBM sauSiemens, Volkswagen sau BMW se condamn singurila munc n weekend, nu mai noteaz orele supli-mentare pe care le fac i sunt disponibili chiar i nconcediu pentru colegii lor. Nu mai e nevoie ca un efs amenine cu reinere din salariu sau cu avertis-mente. Am ajuns s internalizm controlul, el se afln capul nostru. Dorim ceea ce trebuie s dorim.

    Capitalismul se extinde tot mai mult conformunor reguli proprii, la fel ca universul de la Big Bangncoace. Tendina economiei occidentale de a cucerichiar i cele mai inaccesibile locuri de pe pmnt a fost numit de Rosa Luxemburg acaparare deteritorii. Globalizarea a dat acestui fenomen vechio cu totul alt dimensiune. Noutatea e c principiilede pia i cultura muncii se rspndesc nu doar nuniversul afacerilor, ci, tot mai mult, i n lumea inte-rioar a individului. Economia dezlnuit acaparea-z acele domenii clar definite nainte drept strictneeconomice, cum ar fi timpul liber sau sentimentele

    Introducere 9

  • noastre. Slujba ne promite recunoatere i diversitate,distracie i emoie, aventur i prietenie, se apro-pie, n formele pe care le capt, de viaa privat isfrete prin a o devora. Putem denumi acest lucruacaparare a teritoriului interior. Ca i globalizarea,acest proces colectiv-psihologic distruge ordini vechii face loc unora noi.

    Sub ochii notri, se construiete o lume nou, acrei hart nu o cunoatem nc. Curioi, confuzi iun pic temtori, angajaii moderni se deplaseaz peaceste pete albe de pe glob, terra incognita a muncii.Cine se aventureaz ntr-o lume nou nu ar trebui sse mai uite pe hrile vechi. Poate c sunt cunoscute,clare i bine structurate, ns nu mai indic nici odirecie. Noiunile centrale ale societii industriale condica de prezen, principiul senioritii, contractulcolectiv de munc ar putea ajunge curnd n manua-lul de istorie. Biografia profesional liniar, carepromitea sau te amenina cu o carier fr ntreru-peri, pe via, turele care ncepeau invariabil la 8dimineaa, pentru a se ncheia n jur de 16:30 toateacestea sunt realiti de mult depite. n fabrici i n birouri nu se mai lucreaz dup principiulCommand and Control comand i executare , cise prefer autonomia individual i structurile ma-triciale. Cum se lucreaz i cum se triete n ziuade azi? Cum ar putea arta harta noii lumi a muncii?

    Aceast carte este relatarea unei cltorii prinnoul univers al muncii. Pentru a-l explora, nu a tre-buit s zbor n Japonia, unde angajaii i prsesclocurile de munc doar pe targ sau n cociug. Nicinu a fost nevoie s m ntlnesc cu informaticieni dinSilicon Valley nu, a fost de ajuns s m uit n jurulmeu, n Germania. Am vorbit cu angajai din bnci

    Arta exploatrii de sine 10

  • care ursc ierarhiile i i iubesc munca sau cu ziliericare i doresc un loc de munc stabil. Din ghidurilede carier am nvat cum se transform angajatulmodern ntr-un brand i cum face din propria luivia un centru de evaluare. Aceast carte vorbetedespre electricieni din orelul Zittau care strbat850 de kilometri pn la munc i despre copii micicare nva chineza pentru a face fa pe piaaglobal a viitorului. Am fcut jogging cu angajai aioperatorului de telefonie mobil O2 i am nvat dela doctorul Werner Mang, chirurgul vedetelor, cumun nas frumos ajut inclusiv n carier.

    n noua lume a muncii nu s-au schimbat doarclimatele i regulile de comportament, ci s-a creat nprimul rnd un nou model, un prototip al angajatuluimodern. Aceste coduri i reguli nu se regsesc n nicio carte de cpti, ci se compun din orgoliu i dorinindividual, din ambiia de a ndeplini un rol infor-mal n organizaie i din rupturi macroeconomice.mpreun, ele formeaz arta exploatrii de sine, iaraceasta presupune trei virtui de baz.

    Locul de munc trebuie ctigat: joburile devin totmai nesigure, concurena, tot mai acerb; pentru arzbate, angajatul trebuie s realizeze tot mai mult.El ajunge s se considere pe sine nsui o companie,ale crei departamente trebuie verificate, analizatei optimizate continuu, i rafineaz modul individualde a se prezenta i ncearc s descopere noi piee i toate astea la nivel global.

    Angajatul stand-by: graie telefonului inteligent(smartphone), WLAN-ului (reea wireless) i calcula-torului, angajatul modern este disponibil permanent,

    Introducere 11

  • iar munca nu se termin la 5, cnd sun sirena, cidoar atunci cnd proiectul a fost dus la bun sfrit.n ultimul weekend liber, angajatul modern i pro-grameaz un curs de perfecionare. Munca pltitocup un loc tot mai mare n viaa lui, iar el renunla timpul liber pentru companie. Pentru hobby-uri,prieteni i familie i rmne tot mai puin timp. Nu-inimic: jobul ofer i el mult diversitate i divertisment.

    Libertatea care ne ine captivi: angajatul modern numai este controlat strict; el i organizeaz muncadup propriile standarde, i folosete imaginaia ipasiunile i se identific n ntregime cu ceea ce face.i, pentru c la munc nu sunt utile doar cunotin-ele de specialitate, ci i sentimentele i personali-tatea, jobul ncepe s acapareze noi regiuni din creieri l elibereaz pe angajat, ctignd ns, paradoxal,o putere tot mai mare asupra lui.

    Exist, probabil, puini oameni la care s se potri-veasc exact toate cele enumerate. Pe de alt parte,nu mai exist nici o profesie complet neatins de frmntrile descrise mai sus. Mai important nsdect schimbrile concrete de rutin a muncii i decomportament care pot fi observate deja este cse modific nsi imaginea noastr despre munc,felul n care vorbim i gndim despre slujb, ceea ceateptm de la ea i de la noi. n trecut, angajatul tipicera pasiv, fcea ce i se spune i se bucura cnd puteas plece, n sfrit, acas. Noul angajat-model estentreprinztorul entuziast, un artist al exploatrii desine. E o imagine care, fr ndoial, va influena, nviitor, mult mai pregnant munca noastr.

    Arta exploatrii de sine 12

  • Artistul exploatrii de sine nu e un tehnocrat plic-ticos. El este produsul contraculturii care a zdrun-cinat, n anii 60 ai secolului trecut, vechea societateburghez, a avut o influen important asupra cultu-rii i societii i a nlocuit valori tradiionale precumordinea, disciplina, curenia i punctualitatea cu unsistem nou, profund individualist: Fii tu nsui! Fce vrei! Fii diferit! Revoluionarii anului 68 aveau,fr ndoial, o atitudine anticonsumist. Se ignortotui deseori faptul c individualismul lor i dorinalor de exprimare sunt ct se poate de compatibile cu capitalismul. Nu e o ntmplare c atia fotihipioi cum ar fi eful de la Apple, Steve Jobs, sau mogulul filmului George Lucas au ajuns miliardarii i-au pus amprenta asupra noii lumi economice.n zilele noastre, bancherii i arhitecii tineri vorbescdespre meseria lor folosind aproape aceleai cuvinteca adepii micrii hippy la Woodstock: mplinireindividual, o via mai bun, fericire, schimbare idistracie. Aceast viziune euforic, artistic asupramuncii se contopete ntr-un mod ciudat cu discursulmanagerial, care pune accent pe starea economiei, pecointeresarea financiar a angajailor i pe impera-tivul creterii productivitii. Aa sun noul refrenal muncii: slujba devine centrul aspiraiilor sociale ial existenei individuale. Alte segmente ale vieii, carenu au nimic de-a face cu valoarea economic adu-gat, sunt neglijate. Ia fiin o monocultur a muncii.

    S nu fiu neles greit: aceast carte nu predicntoarcerea la vechea societate industrial. Cine armai avea chef de monotonie, comenzi i disciplin? Ebine c din ce n ce mai multor oameni le place ce fac i c ei i pot organiza munca aa cum cred de

    Introducere 13

  • cuviin. ns, pentru a evita pericolele, trebuie snelegem structurile i mecanismele noii lumi amuncii, trebuie s fim ateni i s nu dm crezaretuturor promisiunilor frumos poleite. Cu aceasta ipropune cartea de fa s v ajute.

  • Ierarhiile se aplatizeaz, iar rspunderea individual

    crete. Noile forme de organizare a muncii le ofer

    angajailor mai mult independen i i silesc n ace-

    lai timp s se transforme n ntreprinztori.

    1. Libertatea total

  • n fiecare an, n martie, cnd Jan Schiemer i com-pleteaz punctual declaraia de venit, se lovete deaceeai problem. i asta i stric toat buna dispo-ziie. Nu e vorba de tona de hrtii de completat: cabancher, lui Schiemer i place s se joace cu cifrele,el tie toate chichiele taxelor i impozitelor. Nu evorba nici de bani, cci Schiemer are un venit bun,se ajunge din salariu cu asupra de msur. i, dace s fie cinstit, de fiecare dat l cuprinde o mndriecopilreasc atunci cnd vede c, la treizeci i trei deani, trebuie s plteasc un impozit att de mare o dovad a succesului su profesional.

    Completarea declaraiei de venit este un exerciiude meditaie pentru omul muncii. n fiecare an, camla aceeai dat, ne retragem n singurtate, ne ae-zm la birou i facem bilanul: ct am muncit, ce amrealizat, a fost un an bun? n cursul acestui proces,Jan Schiemer ajunge la un moment dat ntr-un punctenervant, la dreptunghiul mic n care scrie venituridin activiti neindependente. Lui Schiemer acestecuvinte i sun a birou-celul, mbrcminte pedanti petrecere de Crciun la cantin, a ordine i disci-plin. Lucruri de care Jan Schiemer fuge. Indepen-dent i liber, aa a dorit mereu s fie.

    Arta exploatrii de sine 16

  • Concepia lui poate fi exagerat, ns Schiemerpune mult pre pe ea: Eu sunt propriul meu ef.Angajaii neindependeni sunt ceilali. Finanele pots-l ncadreze pe Schiemer n aceeai categorie cu ei,dar el tie c nu-i aparine. Doar i-a studiat dimineaan metrou pe angajai, pe cei din turm: sunt prostdispui i se plng de colegi sau de ef, dei nici nua nceput bine ziua. Sunt oameni crora nu le placece fac, crede Schiemer. Nu neleg cum se poatemunci n condiiile astea. De ce nu-i caut altceva,care s-i mplineasc? i el are de-a face cu ei labanc, sunt colegi de-ai lui, mai rar efi, birocraicare-i fac treaba din obligaie, care la munc se simtca la nchisoare i care ateapt toat ziua ca searala cinci s scape de la nchisoare.

    Rebelul ca prototip

    Jan Schiemer nu are chef de o asemenea via plic-ticoas. n tineree a btut oraul n lung i-n lat peskateboard, s-a simit un exclus, un neadaptat i,ntr-un fel, mai bun. Din walkman rsuna Hier kommtAlex, imnul anti-angajai al formaiei punk Die TotenHosen: ntr-o lume n care nu mai trieti dect cas-i rupi oasele muncind, cnta Campino, solistultrupei. i mai departe: Fiecare om triete ca unceasornic, e programat ca un calculator. Acesta eracntecul preferat al lui Schiemer; a notat versurile,jurndu-i c nu va deveni niciodat aa i i-ainut jurmntul. Respinge n continuare autoritatea.Sigur c am un ef. Dar de cele mai multe ori lucrez

    Libertatea total 17

  • independent. Am libertile mele. Schiemer i pro-grameaz singur algoritmul activitilor lui.

    Fac ce m taie capul, i zicea Schiemer nc depe vremea cnd era skater. i nu i-a schimbat niciazi deviza. Existen de rebel i imagine de bancher,street and office credibility diferena nu e att demare, valorile sunt extrem de compatibile: Risc, nufi plicticos! Doar c acum nu mai e vorba de saltulcel mai nalt sau de cea mai ingenioas strategie, cide decizii rapide, de o analiz strlucit a structuriifinanciare a clientului, de un venit anual mare.

    Schiemer are nevoie de cineva care s-i reprezinteinteresele la fel de puin pe ct are nevoie de un ef.Nu a fost niciodat membru de sindicat. Urmretelupta dintre ver.di sau IG Metall* i patronate pentrucreterea salariului cu 2% sau pentru plata a patruore suplimentare cu un dezinteres amuzat, aa cumurmreti la televizor ritualurile ciudate ale unui tribdin Pacificul de Sud. Asta nu e lumea lui; o cunoatedoar de la tiri sau din povestirile prinilor, cci eainea de domeniul trecutului nc din 1999, cndSchiemer semnase cu stiloul pstrat din adolescenprimul lui contract de munc. Iar n vreme ce mnalui picta liniile i buclele pe care le exersase naintede sute de ori, pe coli albe, a avut pentru prima oarsentimentul c e un om complet, ntreg. Atunci a fostfericit, iar Schiemer regsete i astzi la muncacest sentiment: Eu mi gsesc n munc mplinireapersonal. Chiar dac sun pompos. Munca mi faceextrem de mult plcere.

    Arta exploatrii de sine 18

    * Cele mai importante sindicate germane, avnd fiecareaproximativ 2,3 milioane de membri (n. tr.).

  • Jan Schiemer nlime: 1,80 m; greutate: 72 kg.Bacalaureat cu nota 5,84; studiu n strintate, prac-tic, liceniat cu nota 8,17; primul loc de munc laFrankfurt, al doilea la Mnchen. Pr tuns scurt,costume croite pe talie, merge la sal de trei ori pesptmn. Jan Schiemer nu a inventat nimic i nicinu a listat vreo companie la burs. El vine ns dinlumea de mine a muncii, dintr-un univers n carealtele sunt cerinele i alta este atmosfera. Pentrucercettori, el reprezint un caz norocos: pot studiape el cum se vor comporta corpul i sufletul omenescn condiiile viitorului.

    Crezul lui Jan Schiemer se regsete adesea nziare. Nu ns la rubrica politic sau economic, cideparte de titlurile scrise cu litere de-o chioap ide fotografiile format mare. Din anunurile de anga-jare se poate nva mai mult dect din cotaiilebursiere sau dintr-un articol pe patru coloane desprecontractul colectiv de munc. Din modificrile ap-rute n cererile de angajare se pot citi schimbrile dinlumea muncii i schimbarea de rol pe care o suferangajatul de la semi-sclav la ntreprinztorul mo-dern al crui prototip este Jan Schiemer.

    Generalul de la etajele de sus

    Un anun de angajare aprut ntr-un numr din 1807al publicaiei Aachner Zeitung suna astfel: Se cautservitoare, pentru nceputul lui octombrie; trebuie sse priceap la curenie i la gtit. Pentru mai multedetalii, adresai-v redaciei. Cercettorul mass mediaMichael Klemm afirm c acest anun standard a fost

    Libertatea total 19

  • valabil aproape 150 de ani. X caut Y. Iar Y eraumainiti, strungari, contabili, mai trziu chiar func-ionari sau directori de vnzri. Nu era nevoie demini, ci de trupuri, care stpneau anumite micriautomatizate, de care se puteau folosi oricnd. Acestlimbaj concis oglindete o form de organizare a mun-cii descoperit acum mai bine de o sut de ani, carea intrat n criz n anii 70 ai secolului trecut i care,n acest moment, e condamnat definitiv la dispa-riie: taylorismul.

    Frederick W. Taylor, cel mai cunoscut consilierorganizaional din istorie, avea o axiom suprem:Prin natura lui, omul este cam lene, scria el lanceputul secolului XX. Pentru c, potrivit naturii lor,muncitorii vor face totul pentru a mpiedica pro-ducia, patronii de fabrici trebuie s le supraveghezei cea mai mic micare. Nimic nu trebuie lsat lalatitudinea lor.

    n modelul lui Taylor, fabrica ideal funcioneazca o armat. Sus de tot, n birouri de stejar i cusecretar n anticamer, stau generalii. Indicaiile lorscrise li se transmit, la etajele inferioare, efilor dedepartament, ofierii, care, la rndul lor, fac alteobservaii pe hrtia primit. Jos miun o armat desoldai-muncitori n uniform albastr i cu feecenuii, care se supun fr s crcneasc. Nu strngnici mcar o piuli nainte ca superiorul s le deacomanda urlnd. Paii sunt scuri, simpli, standar-dizai. Dac un angajat lipsete, poate fi nlocuitoricnd cu altul. Ca i n cazul unui infanterist czutpe front, exist mereu carne de tun de rezerv.

    Taylorismul a putut fi inventat ntr-o epoc n careexista nc o ordine strict. Figuri puternice, careindicau ce se poate face i ce nu. Dumnezeu Tatl,

    Arta exploatrii de sine 20

  • patria, tatl, patronul. Frumoasele promisiuni alemodernitii libertate, egalitate, demnitate auavut, chiar i dup 1945, valabilitate restrns nbirou i la fabric. Mannesmann, BMW i Siemensreprezentau state n stat, o zon gri a drepturiloromului. Ctile albastre ale ONU nu au fost trimiseniciodat acolo.

    Opt i jumtate. Helbling i scoate ceasul debuzunar pentru a-i compara chipul cu cel al ceasuluimare de la birou. Suspin, nu s-au scurs dect zeceminute mici, infime, subiri, fine, ascuite, iar n faalui se lesc zece ore greoaie. Cu aceste cuvinte nf-ieaz scriitorul elveian Robert Walser, n 1907, nschia Ein Vormittag (O diminea), viaa searbda funcionarului bancar Helbling. Pentru c i urtemunca, Helbling face tot posibilul pentru a se sustragede la ea. Se duce tot timpul la toalet, se mnjetepe fa cu cerneal, pe care o cur ulterior prinproceduri complicate, i intr n discuii fr sens cucolegii i superiorii. Aa reuete s-i reduc activi-tatea de diminea nregistrarea unor cifre la treicifre i la tentativa unei a patra.

    Munca plicticoas de la birou sau de la fabriceste reprezentat mereu n filme i n literatur cai cum ar fi la antipodul vieii adevrate. n filmullui David Fincher Fight Club din 1999, protagonistul,angajat la o societate de asigurri, se plictisete demoarte la munc. Cnd nu mai poate suporta aceastvia fad, i arunc n aer apartamentul mobilatde la Ikea ca pe un simbol al existenei lui deter-minate din exterior iar mai trziu inclusiv civazgrie-nori din cartierul financiar.

    Karl Marx descrisese deja disperarea angajai-lor. Capitalismul industrial, credea el, i foreaz pe

    Libertatea total 21

  • oameni s mearg la fabric, unde nu produc pentruei, de bunvoie, ci pentru patron. Tactul nu mai e datde ceasul interior, ci de maini. Iar omul nu i maivede roadele muncii, cci activitatea lui nu e decto mic verig n lungul lan al produciei. Angajatule nstrinat de munca sa i de sine nsui.

    Dac cineva l-ar observa pe Jan Schiemer n acti-vitate, nstrinare ar fi ultimul cuvnt cu care i-artrece prin minte s-l caracterizeze.

    Anarhia eficient

    Schiemer e responsabil de aprobarea creditelor pen-tru companii. El trebuie s evalueze dac firma poates ramburseze creditele primite. Pentru asta, trebuies cunoasc ndeaproape mersul lucrurilor la aceafirm. nainte, pentru a aproba un credit, trebuias primesc la rndu-mi aprobarea de la diveri supe-riori; acum, n principiu, eu sunt cel care ia decizia.Schiemer poate s ofere un parc de maini unei ntre-prinderi mici sau mijlocii, s-i faciliteze creterea saus-i pecetluiasc sfritul: deciziile lui au consecineimportante.

    Ziua de munc a lui Schiemer a nceput azi la 7:15;nc n ort, osete i tricou, Schiemer se aaz n faa calculatorului. Cu o mn se freac la ochi, cucealalt copiaz ntr-o prezentare PowerPoint ctevacifre primite noaptea prin e-mail de la un coleg. La 8ncepe edina de diminea cu echipa: planificareaactivitilor pentru urmtoarele dou sptmni.Headset-ul nu-l folosete ca s se dea mare, ci ca saib minile libere pentru celelalte lucruri pe care

    Arta exploatrii de sine 22

  • Libertatea total 23

    le rezolv ntre timp. n timp ce telefoneaz, Schiemerscrie e-mailuri, semneaz formularele pe care i lescuip imprimanta la intervale regulate pe birou ii comand asistentei sale, ntr-un limbaj al semnelorperfecionat de-a lungul anilor, o salat i un sendvicu salam pentru prnz. i place multitasking-ul, i dsenzaia c pclete timpul. Mnnc n faa calcu-latorului fr a murdri nici mcar o dat tastatura.La ora 17 face prima pauz adevrat i i maseaztmplele cu vrfurile degetelor. Activeaz centriienergetici, crede el. O zi super, declar la ora 19.Mult treab, dar toate au mers ca pe roate. N-avorbit azi cu eful lui i nici nu l-a vzut, dar sta arfi un semn ru: eful trece pe aici doar cnd suntprobleme, iar eu ncerc s evit problemele.

    Ca i personajul literar Helbling, i Jan Schiemerlucreaz tot la o banc. Se duce ns de mult maipuine ori la toalet, nu pierde vremea i nici nu folo-sete des cerneal. Schiemer este opusul angajatuluiplicticos i plictisit. El nu se consider un executantde ordine, care s plece capul n faa vreunui general,ci opereaz ca o for special independent pe teri-toriile lumii globalizate.

    Taylorismul n-a fost nfrnt de critica marxitilor,a scriitorilor i a scenaritilor de film, ci de condiiileeconomice. Aceast form de organizare a fost func-ional ntr-o vreme n care economia se dezvoltancet i egal, ca un fluviu mare i lat. Pentru a dirijaconcernul, patriarhul nu trebuia dect s transmitde pe pod cte un ordin la cteva ore. n capitalismulde mare vitez, fluviul lat devine o delt ntortochea-t, plin de bulboane, cureni, vrtejuri i cascade.Totul se ntmpl cu o vitez ameitoare. n cazul uneiprobleme sau al unei defeciuni tehnice, nu dureaz

  • mult pn cnd vestea ajunge la nivelurile superioarede conducere. Problemele trebuie rezolvate pe loc.Pentru asta e nevoie de echipament corespunztor ide personal care s se priceap i s poat lua decizii.

    Clientul e pretenios. El nu vrea un produs demas, ci unul croit dup nevoile lui. Iar nevoile luisunt cunoscute mai bine de coordonatorul de echipsau de angajatul simplu dect de managerul dincentral. Fiecare client poate primi un automobil deculoarea pe care o dorete cu condiia s fie neagr,se crede c ar fi spus odat Henry Ford. Astzi, clien-tul i poate alege nu doar culoarea mainii, ci i pecea a covoraelor din interior sau forma volanului.

    Un lucru e cert: controalele permanente ale taylo-rismului nbueau creativitatea angajatului. Cinenu face dect s execute ordine i pierde la unmoment dat eficiena. Managementului bazat pesupraveghere i-a luat locul un management bazat peobiective. Acestea continu s fie dictate de sus, darcalea spre atingerea lor e lsat n seama fiecruiangajat. Un anumit proiect producerea a 300 de osiide camion, gsirea a 150 de clieni noi, comandareaunui top de hrtie trebuie finalizat ntr-o anumitperioad de timp. Facei ce vrei, spun superiorii,dar fii profitabili! Anarhia ca mijloc de cretere aproductivitii.

    Euforia muncii

    Munca tipic din fabric s pui bucata de metal pemasa de lucru, s-o ncastrezi, s tragi de manet, sapei pe buton, s tanezi, s dai la o parte bucata

    Arta exploatrii de sine 24

  • de metal e de domeniul trecutului. Dac n trecutcei care exploatau mainile erau practic simpli exe-cutani, astzi ei se ocup i de alte lucruri, explicsociologul Nick Kratzer. Optimizarea mainilor,comanda de material, mbuntirea programelor,crearea de noi programe i planificarea resurselor.n plus, fora de munc intelectual a devenit gru-pul cel mai numeros de angajai, aa cum rezultdintr-un studiu realizat de IAB, un institut germanpentru cercetarea pieei muncii. Angajatul trebuie sfie creativ i inovator, sarcinile solicitante sunt lamare cutare. Sarcinile de conducere, organizare imanagement, cercetare i dezvoltare, consiliere itraining ar putea s ocupe n viitor peste 40% dinactivitatea angajailor, n timp ce activitile ma-nuale simple sunt din ce n ce mai puin cerute i vorajunge pn n 2010 s acopere numai 16% din sar-cinile de serviciu. Astzi, aproape jumtate dintreangajai lucreaz la calculator. Tot mai puini oamenistrng uruburi pe band rulant, dar tot mai muliscriu e-mailuri, introduc cifre n tabele Excel, staula pupitrul de comand. Nu mai sunt coordonai, cilucreaz independent la un calculator.

    Rubricile dedicate locurilor de munc i anunu-rilor din cele mai importante publicaii germane oglin-desc aceast evoluie, observ cercettorul mass mediaMichael Klemm. Anunurile sunt tot mai lungi i maiambigue. Cu ct descriu mai voalat activitatea, cuatt definesc mai exact i mai detaliat calitile nece-sare, care sunt totui aceleai, fie c vorbim de unbuctar sau de un consilier economic: dorin deimplicare, abiliti interpersonale i de comunicare,spirit de echip, entuziasm, pasiune, inteli-gen emoional, sensibilitate social, ambiie.

    Libertatea total 25

  • n ofertele de munc e definit noul model al turboca-pitalismului: omul cenuiu din fabric e depit,angajatul trebuie s evolueze spre un participant lapiaa muncii activ, dinamic i entuziast. Rafinareapersonalitii nlocuiete mecanica fin de la banculde lucru.

    Pn acum civa ani, doar cei care practicau pro-fesii liberale sau angajaii cu funcii de conducereaveau cri de vizit. Tiprite pe carton velin cu literengroate i aurite. Astzi oricine are carte de vizit,dac nu de carton, mcar sub form de semnturelectronic o a doua carte de identitate i o confir-mare a identitii profesionale. Poziia este tipritcu litere groase. Junior Manager, Consulting Assis-tant, Human Resources Manager. Sunt titulaturi peseama crora ne distrm uneori, pentru c sunfoarte preios i sunt mai mult aparen dect esen.Aceste neologisme nu sunt ns doar modificri cos-metice pe chipul angajatului mediu; nu se aplic doarruj, ci se face o operaie estetic invaziv n toatregula, cu bisturiu, spatul i ciocan, uneori mai curgei snge, dar n cele din urm iese la iveal un chipnou, uneori chiar o nou personalitate. Angajatulpasiv devine un ntreprinztor activ i mndru.

    Jan Schiemer nu prea tie cum arat locuina luila lumina zilei. Peste tot zac cutii nedesfcute, chiari la ase luni dup mutare. Becurile atrn goale detavan. n camere sunt nirate ediii ale ziareloreconomice, cu articolele lor dedicate managerilor detop, cum ar fi Anshu Jain, inteligentul ef al divizieide investiii a Deutsche Bank. nvrte miliarde,ncaseaz milioane, atrage ca un magnet afacerile desucces i le arunc la gunoi pe cele nerentabile, scriedespre el Manager Magazin. Pe scurt: ine n mn

    Arta exploatrii de sine 26

  • Libertatea total 27

    friele bncii. Schiemer este un fan declarat alacestor crmuitori de concerne i de lumi. i nu tre-buie s-i atrne pe perei posterele lor. Le are n capi funcioneaz dup aceleai principii ca i ei.

    n primul an de munc, Jan Schiemer i-a trimisunui coleg un raport final n format PDF. n e-mailnu a scris dect dou cuvinte: Totul rezolvat, cusemnul exclamrii; era trziu, mai precis dou noap-tea. Mobilul a sunat dup trei minute. n mesaj doaratt: Niciodat nu e totul rezolvat. Schiemer nu tiedac rspunsul era serios sau nu. Dac era o dojansau o ncurajare. n orice caz, lui i-a plcut. A salvatacest mesaj pe cartela SIM a mobilului, chiar dacntre timp a schimbat de mai multe ori telefonul. Unadintre puinele constante ale vieii lui nelinitite:Niciodat nu e totul rezolvat. O propoziie. Cincicuvinte. Dogma unui sistem economic cvasi-religios:Gndete ca un antreprenor! mbuntete-i per-manent performanele!

    Povetile lui Schiemer despre o zi lung de lucrute duc cu gndul la practicanii de sporturi extreme,care se car ntr-un timp record pe un perete naltde 1.000 de metri sau traverseaz Polul Sud. i eipovestesc despre euforia trit n momentul epuizriitotale, dup nfruntarea celui mai mare pericol, idespre nevoia de a cuta tot timpul aceast clip.Angajatul taylorist poate fi nlocuit uor. Angajaiimoderni, ca Jan Schiemer, sunt de nenlocuit. E nevoiede ei, fr ideile i propunerile lor creative ntreguledificiu se prbuete. De aceea au voie s-i fixezesinguri obiectivele, s-i pun-n practic ideile uneoritrsnite, iar cnd osiile de camion au fost produse,cnd au fost atrai clienii noi i a fost comandathrtia, atunci meritul e al lor i numai al lor.

  • Jan Schiemer povestete cum se observ uneoripe sine nsui. Se oglindete n monitor. Ce vede iplace. Arat concentrat, linitit i suveran. Are totulsub control. Dup o noapte petrecut la birou, obser-v dintr-odat cum, la fereastr, ncepe s strlu-ceasc aceeai lumin bleu ca aceea pe care o emitemonitorul lui. Lumea interioar i cea exterioar sentreptrund ntr-o lumin sclipitoare. Nu se simtedoar foarte obosit, ci, mai presus de toate, euforic. Cai cum ar fi drogat.

    ntreprinztorul independent

    Sociologii Gnter Vo i Hans Pongratz disting treitipuri de angajai, care au predominat n diverse mo-mente ale secolelor al XIX-lea i XX. n primul rnde vorba de muncitorul proletar din perioada indus-trializrii timpurii. Acesta execut activiti simplei foarte simple i este exploatat la maximum, iaruneori ajunge s lucreze i 16 ore pe zi. Angajatulcapitalismului prosper la Siemens, Volkswagen sauThyssen a absolvit n schimb studii de specialitate,iar activitatea lui e controlat mai mult sau mai puindup principiile de management ale lui Taylor. El sebucur de sigurana pe care i-o ofer statul bunstriii de garania unei slujbe pe via. ns nici el nu semai potrivete timpurilor actuale. Capitalismul dez-voltat creeaz un nou tip de angajat: dup sclav idup servitorul de ncredere, care face parte, ntr-oanumit msur, din familie, apare acum ntreprin-ztorul independent. Acesta nu se las controlat deef, explic Gnter Vo, ci i organizeaz singur

    Arta exploatrii de sine 28

  • activitatea. Puterea de munc i-o privete ca pe omarf, pe care ncearc s-o optimizeze nencetat is-o negocieze pe pia. E propriul lui ef. Dac lucru-rile merg bine, satisfacia e asigurat. Un semndistinctiv important sunt n orice caz cearcneleadnci. Angajatul ntreprinztor muncete pn itermin treaba ceea ce poate duce, n cazuri nefe-ricite, la suprasolicitare.

    Ci oameni sunt deja ntreprinztori indepen-deni e greu de spus, afirm Gnter Vo. n cerce-trile noastre empirice ntlnim acest tip de angajatn tot mai multe domenii de activitate. Jurnalitiliber-profesioniti, oameni de publicitate, ageni dePR, arhiteci, ingineri, consilieri, angajai n asigu-rri, bnci i IT. Aceasta este varianta premium, pelng care exist ns i o categorie mai modest:milioane de liber-profesioniti adevrai sau apareni,a cror realitate nu are nimic de-a face cu cea a avo-cailor sau a medicilor. Acetia i fac cu greu loc prinvia. Unii, de exemplu, livreaz pizza i trebuie smunceasc i 40-50 de ore pe sptmn ca s-iasigure existena. ntreprinztori independeni sunti majoritatea celor peste dou milioane de germanicare au dou sau mai multe joburi n acelai timp.

    Nu doar munca se schimb, ci i felul n care neraportm la ea. nainte puteai fi un angajat harnici la locul lui, care atepta s i se spun ce are de f-cut, remarc Vo. Fceai ce-i spunea superiorul. Aziacest lucru nu mai e de ajuns. Angajatului i se pre-tind iniiativ i organizare individual a activitii.

    n anunurile de angajare, locul literelor mici, ne-gru pe alb, al layouturilor nguste i fixe a fost luatde mult de poze mari, n culori, i de titluri care sarn ochi. Anunurile sunt de fapt reclame, menite s

    Libertatea total 29

  • induc emoii i nevoi i s-i fac pe oameni s acio-neze. Indicaiile despre numrul angajailor, capita-lul social i altele de acest gen sunt tot mai rare, nlocul lor firma i descrie n multe cuvinte, meta-fore i imagini viziunea i misiunea ei, aa-numitulemployer brand. Un anun al bncii WestLB sunastfel: Cine vrea s lucreze la noi nu trebuie sschimbe ntreaga lume. Pentru nceput, lumea finan-ciar e de-ajuns. Compania E.ON scrie: Nimic numerge la noi fr energie. Dac v simii n stares v confruntai cu provocri neobinuite, atuncivenii la noi. Piaa de viitor a energiei v ateapt.La LOral sloganul este scurt i la obiect: Its myLOrality.

    Anunurile seamn cu reclamele ageniilor de turism pentru destinaii exotice, necunoscute, dinCaraibe sau Bali. Te ademenesc n alt lume, undeomul e n elementul lui i i poate urma visele iideile, ntr-o realitate proprie, o LOralitate. Viaaprivat i munca ireconciliabile altdat devin totmai mult unul i acelai lucru. Iar dac Jan Schiemerar fi sincer, probabil c n-ar putea spune unde sesimte mai bine: la piscin n vacan sau poate totla birou, n aria luptei de zi cu zi.

  • Patriarhul companiei iese la pensie i nici vajnicul

    sindicalist nu mai are multe de zis. Angajatul trebuie

    s-i construiasc singur postul. Ceea ce nseamn

    mai mult presiune i mai mult stres.

    2. Controlorul din mintea noastr

  • Nite scenariti lucreaz de peste trei ani la un remakecinematografic al serialului TV Dallas. Un scenariuretro n Texas: brbai puternici, fii rebeli, femei fru-moase, aur negru, sondele de iei sub soarele deer-tului, totul n proprietatea unei singure familii greude gsit o imagine mai clar a vechii economii. Bugetuliniial de 50 de milioane de euro este redus n perma-nen, iar regizorul este schimbat. Jennifer Lopez arenunat, de voie, de nevoie, Meg Ryan a refuzat poli-ticos rolul. Sigur e doar c John Travolta dorete s-linterpreteze pe patriarhul clanului, J.R. E de ne-les de ce-l atrage rolul nemernicului magnat al petro-lului, dar e la fel de uor de priceput i de ce filmulse ncheag att de greu. ntr-un fel sau altul, serialuli mai ales eroul principal nu se mai potrivesc cutimpurile de azi. Aristocraia texan a petrolului ela fel de modern ca proprietarul fermei de bumbacdin Pe aripile vntului.

    J.R. este prototipul patriarhului, care domnetepeste firm i familie cu o burt rotund i cu mnde fier. Rde zgomotos cnd afl dorina lui Bobby,fratele lui, de a prelua mai multe responsabiliti ncompanie. Pentru J.R. nu e important mplinireapersonal n companie; n-a auzit niciodat de noi me-tode de motivare, de creativitate i de autocontrol. Iar

    Arta exploatrii de sine 32

  • dac a auzit, atunci le consider tmpenii liberale.J.R. este un om al trecutului, un dinozaur, care nuar mai avea nici o ans dac s-ar lua la ntrecere cuvntorii agili i rapizi ai bursei din secolul XXI.

    n anii 70 i 80, Dallas a fost cel mai de succesprogram de televiziune american, iar J.R., un perso-naj respectabil. Douzeci de ani mai trziu, altfelarat managerii de companii i coordonatorii echi-pelor TV. Serialul Stromberg, difuzat de postul ger-man ProSieben, ne prezint un ef care-i mascheazincompetena cras prin citate din cri, brf iminciuni sfruntate. Stromberg are umor i prinde lapublic pentru c vorbete deschis despre ce gndescmilioane de angajai n fiecare zi: Oricum eful nuverific nimic! Actorul principal, Christoph MariaHerbst, a publicat ntre timp, la Langenscheidt, undicionar intitulat efgerman, germanef. Minel omor se numesc memoriile foarte bine vndute aleunei efe de cabinet. De un succes similar s-a bucurati cartea lui Margit Schnberger eful meu e un neno-rocit. Al dumneavoastr?

    Cine i jignea superiorul n capitalismul indus-trial zbura din companie; azi el devine vedet. Pe 9 martie 2007 un angajat furios al Deutsche Telekomse aeza la calculator i scria un e-mail ctre pree-dintele Ren Obermann i ctre ceilali membri aiConsiliului de Administraie: Vin i restructureaz,cu arogan i infatuare. O ntind cu buzunarelepline, pentru a face acelai lucru n alt companie ia lsa n urm, fr scrupule, un morman tot maimare de ruine. n zilele urmtoare scrisoarea s-arspndit cu repeziciune n companie ajungnd pnla urm i n afara ei. Autorul scrisorii a devenit eroulangajailor dependeni. Ecoul aprobator a fost imens.

    Controlorul din mintea noastr 33

  • Mai demult, la asemenea afront s-ar fi rspuns cu un avertisment sau cu o concediere. Obermann, nschimb, a trimis pe 21 martie 2007 o scrisoare deschi-s dragilor colege i colegi, n care declara c sebucur de critica constructiv, dar i exprima rug-mintea ca pe viitor s fie lsate deoparte jignirile.

    Fr ndoial c a fost vorba de o micare de PR.Faptul c e nevoie de o asemenea micare reparatoriearat ns ct de proast e imaginea conductoriloreconomiei. Att de muli manageri incompeteni,crede presa, nu au mai existat pn acum. Faptul cgeneralii i ofierii managementului i-au pierdutautoritatea nu ine doar de fluxul i refluxul socie-tii, ci i de noua organizare a muncii. n taylorism,dominaia managerilor se baza pe cunotinele lor despecialitate, explic sociologul Armin Nassehi. Astzisuperiorii nu mai pot comanda de sus, ei trebuie doars stabileasc obiectivele i s lase subordonailormai mult libertate. Leadership-ul nu se mai exe-cut, ci se pune n scen. Unii reuesc foarte bineacest lucru dac au charisma necesar, alii se facdoar de rs, e de prere Nassehi.

    Ne amuzm copios de superiorii incapabili i demanagerii penibili dar odat i odat rsul ar puteas ne rmn n gt.

    Presiunea pieei

    Patriarhul companiei era un tip ursuz, autoritar.Btrnul lup de mare avea ns i prile lui bune.Cu un amestec de siguran de sine, responsabilitatei dorin de a se face remarcat, reuea s dea piept

    Arta exploatrii de sine 34

  • cu furtunile economiei libere. Angajaii puteau s seodihneasc la umbra lui, iar apartamentul pltit decompanie, pensia i garania c nu vor fi lsai pedrumuri le ddeau un sentiment de siguran. Astzi,ei nu mai lucreaz pentru eful cel btrn, ci pentruo reea anonim de acionari. Uneori angajailor lee dor de spatele masiv al angajatorului. Vntul econo-miei mondiale aproape c-i doboar.

    nc din anii 80 se vorbea de ierarhiile plate,explic sociologul Nick Kratzer. n comparaie cuvremurile de atunci, acum, n multe companii, acestelucruri sunt puse cu adevrat n aplicare. Asta a fcutca, ntr-un anume fel, angajaii s fie nevoii s-iconstruiasc singuri postul. Orice angajat trebuies demonstreze, la fiecare proiect, c randamentulsu nu poate fi cumprat mai ieftin din alt parte.Obiectivele sunt tot mai ambiioase; departamentelecare nu le fac fa sunt desfiinate. A pune accentulpe orientarea ctre client i a-l face pe fiecare angajats simt presiunea pieelor financiare iat stra-tegia de care depinde supravieuirea companiilor,spune preedintele patronatului Gesamtmetall, Mar-tin Kannegiesser.

    Pe vremuri, procentul era de un ntreprinztor lao mie de angajai. Astzi, toi sunt ndemnai s fientreprinztori, dar nu toi sunt fcui pentru asta.Conform unui sondaj realizat de ISO-Institut dinKln, 42% dintre angajai se simt mereu sau tot maiadesea sub presiunea timpului i a performanei. Potri-vit unui studiu realizat de Institutul pentru Cerce-tarea Pieei Muncii din Germania, ase milioane deoameni, adic o cincime dintre angajai, merg deseorisau ntotdeauna pn la limitele puterii lor de munc,motiv pentru care se simt mereu suprasolicitai. Un

    Controlorul din mintea noastr 35

  • sondaj realizat n rndul sindicatelor germane aartat c acestea consider presiunea tot mai marea deadline-urilor drept cea mai mare problem aangajailor. eful de departament nu mai e de multun amestec de antrenor sportiv i paznic de nchi-soare care-i mpinge de la spate angajaii cu ame-ninri i promisiuni. eful mi sufl n ceaf, ipovesteau mai demult colegii n pauzele de cafea.Astzi, cnd te ntorci, locul din spatele scaunului eprsit i gol. Angajatul e singur.

    ntre timp, piaa exercit o presiune la fel de mareasupra angajatului ca deunzi superiorul direct. Iardezavantajul e evident: cu piaa nu se poate negocia.Dac o comand respins sau un proiect periclitatpun n primejdie viitorul departamentului, cnddeadline-ul devine o adevrat linie a morii, atuncinu prea mai exist argumente. Locul controluluiextern e luat de cel intern. Controlorul din epocataylorismului nu a disprut: poziia lui a fost doarexternalizat n minile angajailor. Fiecare estepropriul lui ef.

    Capitalism fr sindicate

    Adversarul tradiional al capitalitilor nu a fost nici-odat angajatul singur, ci colectivul de angajai,reprezentat de comitetul de ntreprindere sau desindicat. A trecut ns i vremea lor. 200.000 de oa-meni prsesc n fiecare an Asociaia Sindicatelor dinGermania. Ani de-a rndul aceasta s-a bazat, n atra-gerea membrilor, pe un argument imbatabil. O brourcu o diagram timpul este axa Y, salariul este axa

    Arta exploatrii de sine 36

  • Z, iar o sgeat roie arat mereu n sus. Luptmpentru voi, voia s spun desenul, v mbogim.O loterie la care fiecare primete imediat o rentlunar visul fiecrui cetean german. ncepnd cuanii 50 i pn n anii 70, fiecare rund de negocierisalariale se ncheia cu creteri uriae de salarii, ade-sea de peste 10%. n anii 80, o majorare de 4 pnla 5% era un lucru normal. S-au dus timpurile acelea.Din 1992 ncoace salariile cresc att de greu, nctnu mai in pasul cu inflaia. n spectaculoasele con-flicte de munc din ultima vreme pentru spt-mna de 35 de ore n Germania de Est sau mpotrivamutrii a 50.000 de angajai ai Deutsche Telekomntr-o firm de service, sindicatele IG Metall i ver.diau euat lamentabil. Sociologii vorbesc deja despreun capitalism fr sindicate.

    Negocierile salariale seamn n ultimul timp totmai mult cu o telenovel proast. n primele seri,problema este ntoars pe toate prile la tirile demaxim audien, turnndu-se ncet, dar sigur gazpe foc. Sindicatele cer ceva, patronatul calific cere-rea drept nepotrivit i iresponsabil n cel mai naltgrad. Reprezentanii salariailor nu se las mai pre-jos i consider replica o provocare. Amenin cuieirea n strad; un mic punct culminant i ne aflmdeja n prima zi de grev: la porile fabricilor stauoameni n veste portocalii care tremur i i agitamenintor pumnii n aer. Urmeaz un moment derespiro, de ncetinire, ca n teoria dramei. edineprelungite pn dup miezul nopii i mereu nointlniri finale. Apoi catastrofa i deznodmntul nacelai timp. Patronatul i sindicatele n faa came-relor de filmat. Povestesc despre negocieri aprinse,care au durat pn noaptea trziu, i spun c s-a

    Controlorul din mintea noastr 37

  • ajuns totui la un compromis. n mod normal e vorbade un salariu n plus i de o mic cretere, care va fiacoperit curnd de inflaie. Mottoul nu este: Se vorntmpla multe, ca n serialul german Marienhof, ci:Nu se va ntmpla nimic.

    Lupii singuratici i vntorii de recompense

    Pn trziu, n anii 90, salariul era pltit cu regu-laritatea anotimpurilor sau a unei zile ploioase deaprilie. Iar vremea, tim cu toii, nu poate fi influen-at. Nu conta performana individual, ci anii devechime n companie, aa-numitul principiu al seni-oritii. Un cuvnt comod, dar oarecum prfuit. nspecial bncile, companiile de asigurri i firmele deIT au introdus n ultimii ani n Germania bonusurilede performan. ntr-un asemenea sistem, perfor-merii de top pot ctiga pn la dublul salariuluianual. Iarna trziu sau primvara, dup ncheiereaanului financiar, se face plata. n sezonul primelorputem trage cu urechea n hotelurile de lux din lumeantreag, la managerii care povestesc la bar, la unmartini, despre sumele primite ca bonus n acel an.Un ritual al noii lumi a muncii.

    Acest principiu e introdus mai nou i n vecheaeconomie. Contractele ncheiate n ultimii ani pevenituri fixe, de exemplu n industria metalurgicsau electronic, fac loc plilor variabile. n Germa-nia, 31% dintre brbai i 20% dintre femei primescnc de pe acum o parte din plata variabil, n funciede performan i sub forma participrii la profit, aprimelor sau a comisioanelor din vnzri. Obiectivul

    Arta exploatrii de sine 38

  • angajatorilor este de a scdea partea fix i a cretepartea variabil la minim 30%.

    Angajaii firmelor de curierat sunt pltii pentrufiecare scrisoare livrat, cameristele din hoteluri,pentru fiecare camer curat. Dac un oaspete nule las s intre, ele ateapt pe propria cheltuial.Vnztorii din magazinele de mobil primesc unvenit fix mic i, suplimentar, un comision din vnz-rile realizate. Micii ntreprinztori nu pot influenan nici un fel strategia de marketing, locul i calitateaproduselor. Nu au libertate de decizie ei doar preiauriscul. Fora de munc devine o aciune la burs.Exist mai multe fluctuaii ale cursului de-a lungulzilei: zmbetul mulumit al unui client, un e-mailiritat cu multe semne ale exclamrii din partea efu-lui, semntura pe un contract. Linie se trage o datpe an. Extrasele de cont sunt miniraportul perfor-manei anuale a societii unipersonale. Salariul numai este implacabil ca vremea. Cine st n ploaie nutrebuie s se atepte la ajutor sau la o umbrel. Ccie singurul vinovat de aceast situaie.

    Economitii americani Robert H. Frank i Philip J.Cook arat cum, dup modelul evalurii i recom-pensrii performanei din art sau sport, apar tot maimulte piee de tip winner takes all. Cine e foarte ta-lentat, indiferent c e jurnalist, consilier sau avocat,beneficiaz de ctiguri mari, n timp ce persoanelemedii ctig tot mai puin.

    Angajatul devine un lup singuratic, el nu mai arencredere n sindicatele slbite, ci prefer s nego-cieze direct cu superiorul proiectele, timpul de lucrui salariul. Strategiile necesare le nva de la consi-lierul pe probleme de venituri, o categorie profesionalcu totul nou, aprut ca urmare a noilor forme de

    Controlorul din mintea noastr 39

  • munc. Vrei s v negociai un salariu mai bun?Atunci avei nevoie de o pregtire bun care, cu cte mai individual, cu att e mai eficient. Cu acestecuvinte i face reclam consilierul Martin Wehrle.Apare des la televizor, e citat n ziare i reviste. Etnr, bronzat i elegant i arat mult mai bine dectpalidul Frank Bsirske, eful sindicatului ver.di.Wehrle e mult mai adaptat vremurilor noi. Printrealtele, acesta ofer urmtoarele servicii: depireaslbiciunii interioare, descoperirea venitului optim,elaborarea unei strategii personale de cretere. Tru-curile, pregtirea i prezentarea individual nu suntns totul. Cel mai important slogan al lui Wehrleeste: Cine vrea s ctige peste medie trebuie s aibperformane peste medie.

    La fel descria i Robert B. Reich, ministrul munciidin mandatul Clinton, noua ordine mondial a vn-torilor de recompense n cartea sa The Future ofSuccess. Its the Economy, Stupid aa suna faimosulslogan al preedintelui Clinton n campania electo-ral. Economia e cea care conteaz, vrea s spunsloganul, orice altceva trece pe locul doi. Nu e vorbade oameni, cu nevoile i slbiciunile lor, ci de princi-piul performanei, de concuren i de ctigtori.Angajailor talentai, care muncesc din greu sau seafl pur i simplu la locul potrivit, li se deschid noiperspective. Azi putei ctiga mult peste venitulmediu, mai mult dect puteau ctiga oamenii talen-tai i orgolioi n perioada industrial. Reich por-nete de la premisa c intensitatea cu care se implicoamenii ntr-un job se afl n legtur direct cuinegalitatea salarial. Asta pentru c angajaii carefac parte din categoriile de venit inferioare trebuies produc mai mult ca pn acum pentru a ajunge

    Arta exploatrii de sine 40

  • la un anumit nivel salarial, pe cnd pentru cei dincategoriile de venit superioare a nu munci din greureprezint un sacrificiu mai mare.

    Lupta de clas 2.0

    n noua lume a muncii, patriarhul firmei aproape ca disprut; n locul lui apar variante noi ale lui homoconomicus, cum ar fi consilierul pe probleme devenituri, ntreprinztorul liber i preedintele camascot a firmei. Rolurile de ef, lupttor i animalde povar se ntreptrund. Noul angajat trebuie sle joace simultan pe noua scen global a economiei.Nu e timp de repetiii, iar de jucat se joac fr scena-riu sau sufleor.

    Pe vremea cnd nc mai existau marxiti, acetiavorbeau deseori despre contradicia dintre capital i munc. Capitalistul vrea s maximizeze profitul,angajatul, s se bucure de via, cernd pentru astasuficient de muli bani i suficient de mult timp.Aceast lupt de clas a fost aplanat de capitalismulbunstrii din stat prin creteri salariale, garantarealocului de munc i asigurri sociale: poveti dintrecut! Vechile contradicii ies din nou la suprafa:pot s preiau i acest proiect, sau o s cedez pur isimplu? Trebuie s merg i n weekend la munc? Pots ignor apelul telefonic al efului?

    Lupta de clas nu se mai d ntre persoane saugrupuri. Ci n mintea fiecruia dintre noi.

    Controlorul din mintea noastr 41

  • Program de lucru de la nou la cinci, de luni pn vineri,

    fr smbt i duminic s-a terminat cu aceast

    normare a muncii din perioada industrial modern.

    Datorit telefonului mobil i reelelor wireless, suntem

    disponibili mereu. Compania ne solicit zi i noapte.

    3. Timpul de lucru nelimitat

  • Pe 1 ianuarie 1999 productorul de calculatoare IBMa introdus libertatea absolut sau poate constrn-gerea total. Sau poate pe amndou deodat, depin-de pe cine ntrebi. n acea zi firma a renunat lasistemul de pontaj, aparatul de control care nregis-treaz cu precizie punctualitatea i timpul de lucruale fiecrui angajat. Aparatele de pontaj nu in contde angajat ca individ, nu vor s-l cunoasc. Pentruele nu conteaz dac omul e fericit sau suprat i, n funcie de asta, ct de bine sau ct de prost valucra. Ele nu msoar dect un singur lucru: pre-zena forei de munc, opt ore pe zi, 40 sau 38,5 deore pe sptmn.

    Actul perforrii cartelei era un ritual esenial alsocietii industriale. Muncitorii executau n fiecarediminea aceleai micri. Introduceau cartela,scoteau cartela. Fiecare trebuia s fac asta, indi-ferent de ce putea i cine era. Iar cnd scotea carteladin aparat i o punea n buzunar sau n sertar, fiecaredintre ei se transforma, devenind din individ un nu-mr pe o cartel. O for de munc normat.

    Nu mai avem nevoie de aceste controale, spu-nea Erwin Staudt, preedintele de atunci al IBMGermania. Vrem ca oamenii notri s acionezeindependent. ncrederea e important. Prin aceste

    Arta exploatrii de sine 44

  • cuvinte el nu fcea doar reclam companiei sale,adept a progresului, care ia n considerare oameniii nevoile lor, ci anuna i un nou viitor, luminos ifericit. O nou er, n care managementul i anga-jaii simpli nu mai sunt adversari, ci parteneri, poatechiar prieteni.

    Muli angajatori au urmat ntre timp acestexemplu. Desprirea de sistemul de pontaj, la Sie-mens, Nestl sau n administraia oraului Wolfs-burg, marcheaz sfritul sistemului industrial deorganizare a muncii i a vieii. Curnd, ultimelesisteme de control i vor gsi locul, restaurate, nmuzee. Lng ele vom mai putea admira un Volks-wagen broscu sau blocnotesul unei stenodacti-lografe. Poate i un carnet de membru la IG Metall,emis n 1983 n orelul bavarez Schweinfurt, o pan-cart militnd pentru sptmna de lucru de 35 deore, un ecuson cu Smbta tati e numai al meu. Iarsala de muzeu va avea o plac indicatoare pe care vascrie: Aa se tria n Republica Federal Germania.

    Mai mult munc i mai puin control

    Cu dispariia sistemului de pontaj nu dispare i obli-gativitatea muncii. Dimpotriv: contrar celor afir-mate n talk-show-uri i n paginile economice aleziarelor, nemii nu muncesc din ce n ce mai puin,ci, ncepnd cu jumtatea anilor 90, din ce n ce maimult. Diferena ntre orele din contract i cele efectivlucrate e tot mai mare. Conform unei statistici UE,timpul sptmnal de lucru n Germania este de 42,3 ore, cu aproape 5 ore mai mult dect n contract.

    Timpul de lucru nelimitat 45

  • Iar acestea nu sunt dect valori medii, care nu iaun calcul deviaiile puternice nregistrate la multecategorii profesionale. n special la persoanele spe-cializate, adic la 20% din populaia activ, timpulde munc se mrete considerabil: 27,5% ajung dejala mai mult de 48 de ore. Dar i cameristele de lahoteluri sau muncitorii din construcii trudesc dingreu, deseori mai mult de 50 de ore. Germanii facanual 2 miliarde de ore suplimentare, iar sindicatelecred c cel puin tot attea aa-numite ore supli-mentare gri nici mcar nu sunt pontate.

    ns un organism apropiat patronatelor nu-i ede-ajuns Iniiativei Noua Economie Social de Pia(INSM), aa c a pltit productorilor serialului dedup-amiaz Marienhof de pe postul ARD 58.670 deeuro pentru ca acetia s promoveze n serial anga-jamentul pentru economia de pia. ntr-unul dinepisoade, proprietarul de drogherie Thorsten Fechneri cere angajatei sale Jenny Deile s stea peste pro-gram pentru a recepiona un transport de lenjeriepentru femei. Cnd aceasta refuz, pentru c trebuies aib grij de copii, replica lui Fechner este: Darce pcat, doamn Deile! Dac o s v inei mereu deprogram, nu cred c o s-ajungei departe! i astatocmai acum, cnd m gndeam s v trec de pe con-tract determinat pe nedeterminat! Rspunsul luiJenny: M bucur mult s aud asta, domnule Fechner,oare mai am timp s termin azi? O s ncerc, oricum!Cu sau fr propaganda INSM, n special angajaiitineri au neles. Potrivit unui sondaj realizat defirma de consultan McKinsey, majoritatea absol-venilor de facultate i doresc o sptmn de lucrude 39,5 ore, dar se ateapt n realitate la 48 de ore,pe care le i accept.

    Arta exploatrii de sine 46

  • Timpul de lucru nelimitat 47

    Peste 40% dintre angajai muncesc smbta acum 14 ani erau mai puin de o treime; astzi o cin-cime lucreaz chiar i duminica. n medie, germaniilas nefolosite 3 zile de concediu pe an. Munca nepl-tit este acceptat de superiori cu zmbetul pe buzela fiecare sfrit de martie.

    Nu pierdem doar cteva ore libere, ci o tradiie.n societatea industrial munca se termina la 8, la6 sau la 5, cnd suna sirena. Astzi, munca se ter-min pur i simplu atunci cnd se termin. Superioriinu mai msoar productivitatea n funcie de timpullucrat, ci n funcie de rezultate. Angajatul gsetepe birou un bileel pe care sunt scrise numele clien-tului, descrierea proiectului, timpul alocat. Attatimp ct angajatul rezolv sarcina pna la data sta-bilit, efului nu-i pas dac acesta i ncepe ziuade lucru la prnz sau dac muncete trei nopi larnd. Varianta a doua e mult mai probabil. Studiiledemonstreaz c, acolo unde nu este controlat pre-zena, angajaii muncesc mult mai mult. Situaia adevenit aproape insuportabil, scrie o angajat aIBM ntr-o scrisoare adresat consiliului companieidespre experiena ei n lucrul pe proiect. Mi-e puri simplu fric [], pentru c lucrul pe proiect estefr sfrit. Rsplata pentru un proiect dus la bunsfrit este un alt proiect.

    Cele 38, 40 sau chiar 48 de ore nscrise n contractreprezint pentru muli angajai doar o cifr, o vorbgoal care nu mai nseamn nimic. O glum de careiau cunotin mustcind. Ceasul i-a pierdut pute-rea. n staiile de autobuz sau n instituiile de statceasurile imense par a nu mai funciona corect. Oa-menii trec grbii pe lng ele i, pentru c nu ne maiintereseaz soarta lor, ceasurile ncep s rugineasc,

  • Arta exploatrii de sine 48

    rmn n urm sau chiar se opresc. De zece anincoace comerul cu ceasuri de mn e n continuscdere, iar ceasul i pierde din importan cainstrument de msurare a timpului i devine inte-resant mai ales ca obiect decorativ. Poate n-ar fi ruchiar s oprim mecanismul frumoaselor aparate: lim-bile ar indica mereu 10 i 10 sau 2 fr 10 minute in-ar mai acoperi numele mrcii. Cadranul, privit cunfrigurare de attea generaii, ne-ar zmbi blnd,linitit i senin.

    n ritmul acelor de ceasornic

    Ceasul mecanic, iar nu maina cu aburi, este, potri-vit filozofului Lewis Mumford, descoperirea decisiva erei industriale moderne. El nu trebuie privit camain care indic scurgerea orelor, ci ca instrumentde armonizare a activitilor umane. Limbile luimpreau viaa n uniti mici pe care capitalismulle putea asimila uor. Ceasul ne-a guvernat viaa,fr ca vreunul dintre noi s-l fi ales vreodat. Sobrui pedant, aa cum i e felul.

    Edward P. Thompson, specialist britanic n studiiculturale, a artat c, ntre 1300 i 1650, percepiaasupra timpului s-a modificat esenial n culturaeuropean. Mult timp cocoul fusese singurul ves-titor al timpului. Oamenii triau dup ritmul natu-rii, semnau primvara, plecau de la cmp cel trziucnd se lsa ntunericul i ieeau pe mare imediatce vremea le era prielnic. Iar dac prinseser destuipeti nainte de amiaz, nu doreau mai muli, ci sentorceau n port. Pretutindeni unde oamenii i-au

  • Timpul de lucru nelimitat 49

    stabilit singuri ritmul de lucru, se constat o alter-nan a intensitii productive i a trndviei, scrieThompson. n ciuda srciei lucii, chiar i la ncepu-tul revoluiei industriale, viaa oamenilor consta ncicluri de munc grea i hran puin, ntrerupte demulte srbtori cu mncare i butur din belug.Se cumprau articole de lux ca vinul sau carnea,se dansa, se practicau jocuri i se srbtorea. Istori-cul american Juliet B. Schor conchide: Strmoiinotri poate c nu erau bogai, dar aveau timp liberct cuprinde.

    Specialistul n sociologie economic Holger Heidearat cum s-a format n paralel o ideologie a cuceririii a exploatrii nelimitate a naturii. Burghezia sebaza pe sclavi i, tot mai mult, pe salariaii liberi,precum i pe ncercarea de a le inocula acestora oconcepie despre disciplina muncii ntemeiat peexploatare. nc din 1351, n Anglia stpnii primesc,prin Statute of Labourers, dreptul de a obine, princonstrngeri fizice, munc la tariful stabilit de lege.Oamenii erau btui, biciuii, mutilai i omori nmas pe de o parte pentru ca stpnii s se desco-toroseasc de cei nefolositori, pe de alta pentru a-isili pe cei rmai s presteze munc disciplinat.nainte ca negustorii europeni s cucereasc Africai Asia, mai nti au transformat n colonii satele iperiferiile oraelor, iar darul civilizaiei a fost contro-lul i contiina timpului.

    Omul a nceput s ignore vocea naturii. Pe cer,lng soare, a mai aprut un cadran luminos: ceasuldin turla bisericii. nc din 1283, la biserica dinBedfordshire, n Anglia, ticia primul ceas mecanic,care chema oamenii, cu regularitate, la rugciune.Din secolul al XIV-lea gsim aproape pretutindeni n

  • Europa ceasuri n orae i n trgurile mai mari. Ceiavui ofereau bani muli pentru ca bisericile s-ipoat achiziiona clopote. Acestea rsunau apoi nntregul inut, n fiecare cas, cu un avertisment de 80 pn la 100 de decibeli: Mergei devreme laculcare, venii la timp la munc, nu lenevii, nu vsculai trziu!

    Sunetul solemn al clopotului nu mai era doarparte a ritualului religios, ci, n primul rnd, sunetulmodernizrii. colile i bisericile, spitalele i cazr-mile erau folosite ca locuri de antrenament, unde seexersau continuu ritmurile artificiale ale societiiindustriale. Fabrici care produceau oameni, care, larndul lor, puteau produce n fabrici. Pentru a-iadapta pe angajai la ritmul benzii rulante, patroniiau instalat sisteme gigantice de urmrire, cu supra-veghetori i spioni pltii. n anul 1700, fabricantulJohn Crowley le scria angajailor si: i pentru cmi-a ajuns la urechi c anumii angajai au fost attde infami nct au plecat cluzindu-se dup ceasuricare o iau nainte i dup un clopot care a btut prea devreme, iar de venit au venit dup ceasurilermase n urm i dup un clopot care a btut maitrziu, i pentru c trdtorii de Fowell i Skellerneau ngduit aceasta cu bun tiin, de acum ncolonici o persoan nu se va mai lua dup alt ceas, clopotsau msurtor de timp dect cel al supravegheto-rului, iar acest ceas nu poate fi dat niciodat napoi.Crowley a introdus cartelele de control, pe care supra-veghetorii nregistrau la minut venirea i plecareaangajailor. Acest principiu a fost perfecionat de-alungul timpului. La 30 octombrie 1894, Daniel M.Cooper a primit, n Statele Unite, brevetul nr. 528.223pentru un Workmans Time Recorder. Cooper i-a

    Arta exploatrii de sine 50

  • vndut repede invenia la Willard & Frick Company,care, dup mai multe fuziuni, avea s domine din1910 piaa mondial a sistemelor de pontaj. n 1914firma i-a diversificat gama, iar n 1924 i-a schimbatnumele n International Business Machines Corpo-ration, IBM.

    Ceasul a fost simbolul autoritilor: al bisericii,al armatei i al patronului. Pentru a putea ndepliniimperativele stricte ale punctualitii, oamenii l-auadoptat ca pe un instrument indispensabil. n a douajumtate a secolului al XIX-lea, producia de ceasuride buzunar a crescut puternic. Tinerii primeau cadou,la confirmare, ceasuri de mn. Adolescentul nu eraprimit doar n comunitatea religioas, ci i n comu-nitatea celor care credeau n timp. Un ritual de ini-iere al societii sincronizate i disciplinate. n acelaisens, angajatul aflat la sfritul anilor de muncprimea un cronograf aurit. Ceasul de buzunar ticialng inim, iar cel de mn se suprapunea pulsului.Omul era acordat cu ceasul, cu principiul eficieneii cu exigenele planului orar.

    Ieit din ritm

    Angajaii au acceptat categoriile impuse de patronii au rspuns cu aceeai moned. A nceput luptapentru timpul de lucru. nc din 1840, dulgherulSamuel Palmer din Petone, Noua Zeeland, cerea,printr-o grev individual, ca ziua de lucru s fie de8 ore. Mult timp a fost singurul care avea voie s-istrng, la nceputul dup-amiezii, ferstraiele i cu-iele i s plece acas. n a doua jumtate a secolului

    Timpul de lucru nelimitat 51

  • al XIX-lea, sptmna de lucru de 80 de ore i maimult era nc un lucru normal n toate rile occiden-tale. n urma demonstraiilor de 1 mai, Ziua Muncii,a fost introdus ziua de lucru de 8 ore. Firma CarlZeiss a fost prima care a introdus-o n Germania, n1900 o excepie absolut, cci abia peste 70 de anisptmna de lucru de 40 de ore avea s devin oregul n Germania Federal. Astfel a aprut o aran-jare specific a timpului: sptmna de 5 zile, ziuade 8 ore, sfritul de sptmn liber, precum i 25pn la 30 de zile de concediu pe an.

    Aceste cifre nu reprezentau doar o obligaie, ciconfereau i siguran. O afacere echitabil. Viitorulputea fi cuantificat, iar printre cele mai mari certi-tudini ale angajatului se numrau i acelea c timpulde munc scade, economia crete, iar n mai nfloresctrandafirii din grdin. n regulile naturii nu s-aschimbat nimic. Nu la fel stau lucrurile n cazul regu-lilor sociale i economice.

    Ritmul natural al oamenilor din Evul Mediu eralent i a trebuit ntrerupt pentru a se facilita crete-rea enorm de productivitate a capitalismului indus-trial. A fost creat un regim temporal rigid, colectiv,care, mult timp, a avut ca efect o accelerare enorm;astzi el frneaz dezvoltarea. Lumea e cuprins deun nou avnt i de un alt ritm, aa cum explicjurnalistul american Thomas L. Friedman n carteasa The World Is Flat (Pmntul este plat). Cargouriimense transport n cinci zile tone de mrfuri pemare, de la Shanghai la Los Angeles. Windowsdeschide fereastra ctre lume i, de cnd fibra opticeste disponibil n ntreaga lume, oricine, n orice ars-ar afla, poate coopera i concura. Outsourcing-ul ioffshoring-ul fac ca munca i capitalul s circule

    Arta exploatrii de sine 52

  • nestingherite de la est la vest, de la nord la sud. Tim-pul a devenit factorul concurenial decisiv. Primeteproiectul cel care-l poate termina n cel mai scurttimp. Ctig cel care dezvolt cel mai repede idei,punndu-le i mai repede n practic. Friedman ilus-treaz acest lucru printr-un proverb african tradusn mandarin i afiat la avizierul unei fabrici dinChina: n fiecare diminea o gazel se trezete nAfrica. Ea tie c trebuie s alerge mai repede dectcel mai iute dintre lei, altfel va fi mncat. n fiecarediminea un leu se trezete n Africa. El tie c tre-buie s alerge mai repede dect cea mai nceat dintregazele, altfel va muri de foame. Fie c eti leu, fie ceti gazel, trebuie s alergi n fiecare zi, din zori.

    De la descoperirea radioului i pn la atingereacifrei de 50 de milioane de aparate de radio a fostnevoie de 38 de ani. n numai 4 ani, de la o singurconexiune de Internet s-a ajuns la 50 de milioane.Procesul de producie a unei rochii pentru lanurilede magazine Zara i H&M ncepe cu o defilare la ocas de mod parizian. Un fotograf face poze noiicolecii i le trimite n aceeai sear la centrul decreaie din La Corua sau Stockholm. A doua zi, echi-pa de designeri discut despre trenduri, materiale itipare. Dup nc dou zile, tiparele gata realizatepleac la o fabric din Turcia, Spania sau China. Ma-inile de cusut cne, motoarele avioanelor duduie,liniile de telefon se nroesc ntre Beijing, Bangkok,Londra i Hamburg. ntr-o diminea, la doar dousptmni de la prima idee, produsele sunt expusedeja n vitrinele magazinelor din ntreaga lume.

    Locurile centrale ale produciei globale nu maisunt fabricile, ci porturile i aeroporturile. DHL, ceamai mare companie de logistic din lume, prezint

    Timpul de lucru nelimitat 53

  • n reclamele ei reportaje triumfaliste din acest reac-tor al economiei mondiale. Deadline-urile sunt strn-se, strig un angajat DHL ncercnd s acoperezgomotul motoarelor i al turbinelor, viteza esteinfernal. i continu: Am cel mai bun job dinlume. De ziua de lucru de 8 ore sau de sptmnade 5 zile nu pomenete nimic. Anularea tuturorrestriciilor temporale a devenit cel mai importantinstrument economic, explic cercettorul GerhardBosch. Producia flexibil cere o reacie imediat acompaniei la evoluiile de pe pia, la dorinele clien-tului sau la vreo problem aprut n procesul defabricaie. Mainile funcioneaz fr oprire. Se pro-duce i se livreaz just in time.

    Mereu disponibil, mereu la datorie

    Noile forme de munc nu au nevoie doar de oamenicare muncesc mai mult de 38 de ore pe sptmn.n plus, angajatul modern trebuie s fie disponibil tottimpul. De la un angajat cu funcie de conducere, fiec e la Volkswagen sau la Siemens, se ateapt ca,la nevoie, s vin chiar i la ora 23 la firm, indiferentdac pentru asta trebuie s plece de la oper, din barsau din pat. Fiecare companie mijlocie opereaz lanivel global. Asta nseamn c uneori trebuie s fiitreaz la unu noaptea pentru a vorbi cu un client aflatde cealalt parte a Oceanului. i nu doar c muncimaltfel, ci i vorbim altfel despre munc. nainte, la ora6 angajatul era la berrie, i tergea de pe fa obo-seala, murdria i furia cu o sticl de bere i striga:Dup 5 eful poate s m pupe undeva!; astzi

    Arta exploatrii de sine 54

  • glumele se fac pe seama funcionarilor lenei care la 16:30 nu tiu cum s plece mai repede acas.Nine-to-five, programul de lucru clasic pentru caremuncitorii s-au luptat o sut de ani i de care s-aubucurat dou sau trei decenii a devenit ntre timpceva ruinos. Cine recunoate c muncete doar 38de ore pe sptmn se face de rs. n cantine seliciteaz ca la jocurile de cri: 40, 48, 60. Ctig cinenu mai are timp nici mcar s numere. Nu ne mn-drim cu orele pe care le-am furat sistemului capi-talist, ci cu disponibilitatea permanent i cu noultelefon mobil de serviciu, care strlucete rece ialbstrui, zi i noapte, optind: Avem nevoie de tine.Tot timpul i pretutindeni. Nu ceda. Superiorulmodern privete salariul ca pe o plat all inclusive:pentru o anumit sum, stabilit prin contract colec-tiv sau individual, poate apela oricnd la angajatuldin subordine.

    Germanii desemneaz telefonul mobil prin cuvn-tul Handy, care nu are ns acest sens n englez(americanii i britanicii spunnd mobile phone saucell phone). Falsul anglicism este ns mult mai bogatsemantic dect pare, pentru c face referire la origi-nea militar a aparatului: ideea unui aparat portabilde comunicaii la mare distan a aparinut armateiamericane n cel de-al Doilea Rzboi Mondial. Sol-daii puteau, dup aterizare, s comunice cu centralachiar i din mijlocul junglei indoneziene, puteau cereajutor sau dirija atacuri aeriene. Instrumentele senumeau handie talkie; denumirea ns nu s-a impus,iar aparatele au devenit cunoscute ca walkie-talkie.Firma care a descoperit comunicaiile mobile senumea Motorola i este astzi al treilea productorde telefoane mobile din lume.

    Timpul de lucru nelimitat 55

  • Aptitudinile unui rzboinic atenie, vitez dereacie i eficacitate au ajuns ntre timp s se nu-mere printre competenele eseniale ale angajatuluimodern. Bancherul i consultantul capitalismuluiglobalizat acioneaz asemenea comandoului specialal Marine Corps, sunt mereu n contact, cunosc punc-tele slabe ale adversarilor i sunt n stare s ataceoriunde n lume n 24 de ore. Nu degeaba vocabularullor este plin de cuvinte din jargonul militar. Dactotul merge ca pe roate, ofensiva mpotriva adver-sarului este perfect. Agenii optesc n celulare:Area clear. Job done.

    Cine i nchide o dat telefonul poate s se atep-te a doua zi la reprouri de genul: De ce cheltuimatia bani pe aparatul sta dac oricum nu reuimniciodat s dm de tine? Cercettorii vorbesc des-pre dependena de mobil, despre sentimentul bol-nvicios c trebuie s fii disponibil mereu. Pentrucapitalism, este o patologie funcional. Acetia suntangajaii de care are nevoie. Cele trei liniue dinstnga sus de pe ecran atest contactul cu universulmuncii, iar angajatul e dependent de el ca de o mascde oxigen. Cnd semnalul nu mai e att de bun, iarliniuele se transform n puncte mici i n cele dinurm ntr-o linie roie, atunci pericolul e iminent.

    Telefoanele mobile nu mai recepioneaz de multdoar unde sonore. Aa-numitele smartphones celemai renumite sunt iPhone i BlackBerry primesce-mailuri i gestioneaz agende. E simplu s rmin afaceri, spune o reclam a operatorului germande telefonie mobil T-Mobile. n reclam apare unbrbat care se d jos din taxi, pe o strad, i nu-iridic ochii de pe ecranul mobilului. Nu-l intereseazmainile care trec pe lng el. Textul explic: Cu

    Arta exploatrii de sine 56

  • BlackBerry Webmail susinut de calitatea extraor-dinar a reelei T-Mobile, avei tot timpul i aproapepretutindeni posibilitatea de a rspunde la e-mailuri,direct i simplu chiar dac, poate, n urmtorulmoment te va lovi o main. O reclam la WindowsOffice Mobile prezint un smartphone ca pe untalisman atotputernic. Pe ecran apar cu litere micitoate proiectele pe care trebuie s le mai rezolve pro-prietarul imaginar: SMS: 2 necitite. e-mail Outlook:17 necitite. Hotmail: 11 necitite. 11 probleme nere-zolvate. Ora 15: briefing final (camera 103). Anga-jaii de pe vremuri ar fi clacat probabil la unasemenea ritm de lucru. Elita afacerilor i regseterealitatea n reclam i se bucur. Reclamele com-paniilor de telecomunicaii nu mai promoveaz doarun produs, ci i un stil de via adecvat: mobil, fle-xibil, workaholic, mereu n priz, mereu apelabil.

    nainte ca Deutsche Bundespost s se transformentr-un concern logistic global, era sinonim cu len-toarea. O scrisoare se tra n ritm de melc de laexpeditor ctre destinatar, se umplea de praf n cutii-le potale, zcea prin centre de sortare, era ncrcatn vagoane de marf care erpuiau ncet de-a lunguli de-a latul Germaniei i, odat ajuns, mai ateptaprobabil vreo dou zile n csua potal a destinata-rului. Era o lentoare molipsitoare. Pentru c o scri-soare oricum fcea o eternitate pe drum, i puteaipermite s lai s treac vreo dou zile pn srspunzi. O libertate pierdut odat cu introducereae-mailului. Fiecare dintre noi e de gsit oriunde ioricnd. E-mailul solicit rspuns urgent. Antetulelectronic indic precis, la minut i secund, cnd afost trimis e-mailul, uneori la ore trzii, deseori chiarn weekend. Data certific dependena de munc a

    Timpul de lucru nelimitat 57

  • expeditorului i l oblig pe destinatar: Dac eu potmunci att de trziu, poi i tu. n Statele Unite edeja considerat un afront s nu rspunzi la un e-mailn 90 de minute.

    Vetile nu mai ateapt cumini pe birou. Ele iurmresc destinatarul n toate colurile globului iapar brusc, sub form de SMS, pe ecranul telefonuluiBlackBerry n mijlocul unei ntlniri cu un client.Imediat ce un coleg de la dezvoltare produse confir-m o ntlnire cu un client, sunt ntiinai toi ceiimplicai din departament. Pe monitorul calculatoruluisau pe smartphone-ul sincronizat cu computerulapare ntrebarea: Acceptai sau refuzai ntlnirea?Cine nu poate lua parte la o ntlnire trebuie s-imotiveze refuzul. Cei mai muli nu au curaj. Apoisun din nou telefonul fix. Urmtorul apelant trebuies rmn pe fir, n ateptare. Calculatorul semna-lizeaz: Ai primit un e-mail. Alarm.

    Managerii de la IBM au luat o decizie neleaptcnd au vndut, n 1958, divizia de sisteme de pontajctre Simplex, pentru a se putea concentra exclusivasupra dezvoltrii de computere. Inveniile tehnolo-gice calculatorul, Internetul, telefonul mobil aufcut din aparatul de pontaj i din condica de pre-zen o amintire.

    Angajatul trebuia s lucreze cu precizia i infaili-bilitatea ceasului mecanic. Ceasul de mn era octu, care-l intuia pe angajat la birou pentru operioad bine delimitat, conform tarifului. Tot maimuli oameni se elibereaz din aceast robie. Liber-tate preinstalat aa sun reclama HP la un noulaptop care este mereu online datorit unei carteleSIM ncorporate. Acces rapid la documentele dinreeaua companiei chiar i cnd nu suntei la birou.

    Arta exploatrii de sine 58

  • Munca e preinstalat n sistemul nostru de produciei nu mai poate fi tears de pe hard disk. Asemeneaceasului pe vremuri, computerul i smartphone-ul nu sunt doar instrumente de munc, ci i metafore pentru viaa angajatului modern: acesta trebuie sfuncioneze ca un circuit inteligent, s nu oboseascniciodat, s nu uite nimic, s reacioneze n ctevasecunde i s gseasc o soluie potrivit.

    Poate c totui cuvntul angajat e mai moderndect crede Jan Schiemer. A fi angajat, mereu dispo-nibil e deviza erei electronice. Un led verde plpie,aparatul funcioneaz, e mereu n priz, mereu nstand-by i nu se oprete niciodat.

  • Grania dintre munc i via dispare. Firma ne imit

    locuina i invers. Profesia i viaa privat devin una.

    n viitor vom putea lucra mereu i oriunde.

    4. Biroul ca spaiu vital

  • Ultimul etaj al hotelului Bayerischer Hof se nalcu 30 de metri deasupra oraului Mnchen. O insulaproape de nori. 30 de metri suficient de nalt ncts te desprinzi de cotidian i de lumea obinuit. Teuii n jos la pietonii care trec grbii, ca nite mario-nete, reuind doar printr-un miracol s nu se loveascunul de altul. Cauciucurile scrnesc, se trntesc por-tiere, peste tot trec n goan motociclete. Un ofer decamion apas cu putere pe claxon, oamenii ip nmobile c se plac sau c ntrzie iar cinci minute. Omie de surse de glgie, o orchestr uria fr diri-jor, ale crei improvizaii compun, 24 de ore pe zi,sound-ul metropolei. La 30 de metri nlime, totulse transform ntr-un zumzet nfundat, cnd maistrident, cnd mai domol. Nivelul oscilant al zgomo-telor, ca valurile care se lovesc de mal n acelai ritm.Sunetul lor e reconfortant i linititor, fr s dezv-luie ns ct de periculoase pot deveni lucrurile acolo,n largul mrii.

    Pentru a ajunge pe insula linitii nu se ia vaporul,ci liftul care se chinuie, scrind, s ajung ntr-acolo.Cu ct liftul urc mai sus, cu att merge mai ncet,ca i cum fora gravitaiei l-ar trage napoi. n cabinse afl Christina Bach, doctoria, care e obinuit catotul s se mite cu repeziciune, cu foarte mare repe-ziciune, aca-paca, cum spune ea. De aceea, expertan eficien folosete de obicei scrile. Ajung la fel

    Arta exploatrii de sine 62

  • de repede, i n plus mi pun sngele n micare. Cuo smucitur, liftul oprete la etajul al cincilea. Uilese deschid ncet, iar prin crptura ngust se poatevedea Heiko Wenzig, stnd drept n mijloc.

    Heiko Wenzig este managerul Blue Spa aa senumete centrul de ntreinere al hotelului. n cmaneagr, larg, pantaloni negri, cu prul scurt i mi-cri studiate, aduce mai degrab cu un clugr. Aicinvai ceva ce pentru muli pare neobinuit, deiar trebui s fie normal. Wenzig vorbete calm i mo-noton. Poate pentru c, repetnd de attea ori acestecuvinte, a ajuns s le tie pe de rost. E predica lui.Poate vrea s dea impresia de siguran i linite.Pentru a-i face bine meseria, oamenii trebuie s aibncredere n el, numai aa se pot relaxa n ntregime.Pn la urm, ce dorete el e s le schimbe viaa.Heiko Wenzig e misionar, vrea s converteasc oameni,caut adepi pentru comunitatea powernap-ului somnul revigorant din timpul zilei.

    Un misionar nu merge la cei care sunt de aceeaicredin cu el. Merge la pgni, la slbatici. HeikoWenzig a fcut o alegere bun cu Bayerischer Hof.Un adpost al managerilor de top i al celor carentreprind cltorii n interes de afaceri. Acetia auo via agitat, se ntorc mereu n tromb cu taxiulde la aeroport, dorm iepurete, dup patru ore suntdin nou n picioare, se ntind puin i i freac ochiialungnd jetlag-ul din corp. Nu au ce face, cci n faa lor st o nou zi de munc de 16 ore. Cnd HeikoWenzig trece prin lobby, nu i vede pe cei puternicii plini de succes, ci pe cei lipsii de ajutor i obosii,i vrea s le druiasc ceva. Majoritatea oamenilorde succes nu stpnesc o tehnic decisiv: nu pot sse deconecteze. Nu pot dormi cum trebuie.

    Biroul ca spaiu vital 63

  • De la meteugar la muncitor n ture

    Nicieri nu suntem mai departe de imperativele per-formanei i ale succesului dect n pat. Plapuma ned cldur i ne apr de frig, de apeluri telefonicei de nebunia optimizrii. Somnul este forma extrema negrii performanei, contrariul absolut al muncii.

    mprirea vieii n timp liber i munc, n a filiber i a fi de serviciu este o descoperire a vremurilormoderne. n societatea preindustrial exista o unitatea muncii i a vieii. Un meteugar medieval, deexemplu, lucra, la lumina zilei, la parter i n curteacasei, iar la cderea serii se retrgea la etaj, n came-rele de locuit i dormit. ranul nu tie ce nseamntimpul liber, iar grajdul e plasat, n arhitectura rural,n raza auditiv a camerei n care doarme stpnul,pentru ca acesta s poat fi trezit uor de zbieretelede ajutor sau de alte sunete produse de biomasa lui.Asta nu nseamn c la prnz nu avea totui timps trag un pui de somn. n acea vreme omul tria,muncea, srbtorea, dormea, njura, mnca i iubeasub acelai acoperi. Proprietatea ca unitate centrala vieii.

    Industrializarea a desfiinat aceast unitate or-ganizatoric. Mijloacele de producie nu mai eraurspndite pe mai multe spaii mici de producie, ciconcentrate ntr-un singur loc o manufactur sauo fabric. Acest lucru a dus la o separare spaial amuncii i a vieii. Drumul ctre munc s-a lungit, numai cobora doar pn la parter sau pn n faa uii.Instrumentele de lucru i banda de producie eraula civa kilometri distan de cas, ntr-o fabric.Pentru patronul capitalist, efectul secundar benefic

    Arta exploatrii de sine 64

  • Biroul ca spaiu vital 65

    era c-i putea controla muncitorii eficient i c puteafi sigur c acetia i ndeplineau sarcinile disciplinat.Somnul la locul de munc era un pcat de moarte, fiindpedepsit cu concedierea imediat, i tocmai de aceeas-a transformat ntr-un instrument al revoltei private.

    Domnia economiei se termina cel trziu la apusulsoarelui. ntunericul i elibera pe oameni, la ad-postul lui se puteau ascunde, se puteau destinde puteau dormi un pic. n lipsa unei dotri tehniceadecvate, noaptea era un timp neproductiv. La lumi-na lumnrilor nu poi ine n funciune o manufac-tur. Pericolul de incendiu fcea ca n multe pri aleEuropei s fie interzis munca de noapte.

    i apoi a aprut Thomas Alva Edison, omul caren-avea nevoie de somn. Legendarul inventator pre-tindea c nu are nevoie dect de cinci ore pentru ase odihni. Bioritmul ca reclam la cel mai de succesprodus al su: becul. O invenie brevetat n 1880.Lumina artificial a permis oamenilor s rmnmult mai mult timp treji, fie pentru a citi un roman,fie pentru a trudi pn la miezul nopii la rzboiulde esut. Lumina a alungat ntunericul i, odat cuacesta, toate refugiile lenei. Somnul a devenit o slbi-ciune. O stare de moleeal i de vulnerabilitate carese confunda tot mai uor cu ratarea moral. Cercet-torii au numit somnul o stare patologic, provocatde deficitul de oxigen sau de diminuarea irigrii sang-vine de la nivelul scoarei cerebrale. Aa-numitulstudiu al oboselii ncerca s descopere cum pot fidiminuate efectiv pauzele inutile, de exemplu noap-tea. Zilele de lucru de 16 ore n fabricile secolului al XIX-lea erau cel mai bun subiect de cercetare.

  • Societatea moart de oboseal

    Ritmul lumii se accelera, mainile mergeau tot mairepede i scoteau scntei. Lumina era tot mai puter-nic. La sfritul secolului al XIX-lea, germanii dor-meau cam nou ore i jumtate zilnic, astzi i maipetrec doar apte ore n pat, n medie ntre orele 23i 6:15. Din punctul de vedere al cercettorilor som-nului, e cu o or pn la o or i jumtate prea puin.n aa-numitele experimente ale peterii, n caresubiecii au petrecut o lun ntr-un buncr, izolai deexterior, fr ceas i lumin natural, acetia auajuns dup cteva zile la un ritm natural de somnde opt pn la nou ore. Ceasul nostru interior ticiealtfel, mai ncet dect ceasul atomic al lumii exte-rioare. Cu alte cuvinte: suntem n ntrziere. Alergmn urma lumii. 24,7% dintre germani se plng deoboseal n timpul zilei.

    Catastrofa de la Cernobl a fost provocat de an-gajai n zorii zilei, dup ore lungi de lucrri de ntre-inere. Naveta Challenger se pare c s-a prbuitdeoarece un responsabil extenuat a luat o decizieincorect. ns urmrile insomniei devin vizibile doaratunci cnd explodeaz ceva sau cnd mor oameni.Multe accidente nu s-ar ntmpla dac am fi treji de-abinelea. Experii apreciaz c pagubele generate deoboseala la locul de munc se ridic anual la 300 demiliarde de euro.

    Computerizarea, interconectarea global i cablu-rile de mare vitez au transformat biroul confortabilntr-o sal cinetic de conferine. Angajatul este co-nectat la computer prin mouse i headset. Informa-iile electronice erorile de producie, cursul ridicat

    Arta exploatrii de sine 66

  • al aciunilor, un nou prototip al concurenei nv-lesc peste el. Angajatul reacioneaz la stimuli, lascurtcircuite, tresare, trebuie s fie mereu alert. Som-nolena este pcatul de moarte al societii vitezei.

    La Bayerischer Hof, Heiko Wenzig ncepe cu rela-xarea profund, cum o numete el. Christina Bache culcat pe un pat japonez la picioarele lui. Wenzigpronun mai nti o cifr, apoi o culoare. Cu o vocegrav, linitit: apte albastru, ase rou, cinci portocaliu. Cnd ajunge la doi, colurile gurii Chris-tinei se las n jos, buzele se deschid, minile igenunchii se deplaseaz uor spre exterior. Respi-raia se ngreuneaz. Christina Bach se afl ntre visi realitate. Heiko Wenzig o privete satisfcut, ca unmagician care i-a hipnotizat victima. Totul decurgeconform planului. Ideea nu e s dormi ntr-un fel saualtul, explic Wenzig, ci s dormi aa cum trebuie.ntre orele 13 i 14, multe dintre funciile noastrevitale se apropie de un minimum. n aceast perioa-d, nevoia de somn este mult mai acut. Powernap-ping-ul are dou avantaje: e adaptat programuluinostru biologic i umple un interval care nu e adecvatpentru nici un fel de activiti.

    De aceeai prere e i un expert economic. Omule o main. Powernap-ul are acelai efect ca ncrcareabateriei unui laptop. Dac bateria e ncrcat, ecranulva fi mult mai luminos. Un experiment NASA ademonstrat c, dup un mini-somn, timpul de reaciecrete n medie cu 16%, iar accidentele din neateniescad cu 34%. Productivitatea crete cu pn la 20%.Calculat la o zi de 8 ore, reprezint un ctig de timpde o jumtate de or. Iar n ceea ce privete venitul,o grmad de bani.

    Biroul ca spaiu vital 67

  • Powernapping nu este doar un alt cuvnt pentrusomn, ci o cu totul alt activitate. Nu mai e vorba dea te nfunda n perne moi i de a lsa corpul s serelaxeze, ci de o tehnic avansat a contiinei. Rela-xare dup metode tiinifice i cu un singur scop: dea fi din nou n form n clipa urmtoare. Durataoptim a unui powernap este de 10 pn la maximum30 de minute, spune Heiko Wenzig. Altfel intri ntr-ofaz de somn profund, care trebuie evitat cu oricepre. Dup un sfert de or, Wenzig se aaz din nou lng Christina Bach, care doarme, i numrsimplu: Unu, doi, trei. Un countdown invers. Chris-tina Bach se activeaz deja la doi. Privirea i se plim-b nesigur prin camer, apoi fixeaz cadrul uii. i-arevenit. Dac ai nvat metoda relaxrii profunde,putei s-o aplicai oriunde, chiar i la locul de munc,explic Wenzig. Bach d din cap aprobator. Se maiprivete o dat n ua de sticl, e mulumit. Apoitotul se desfoar cu repeziciune. Liftul se deschide,o absoarbe n interiorul lui i o duce jos. Zece paiprin lobby-ul hotelului. Apoi e nghiit de mareametropolei.

    Japonezii folosesc fiecare minut liber pentru atrage un pui de somn, a observat etnologul BrigitteSteger. Managerii dorm cu capul pe birou, secretarelese odihnesc la toalet, elevii i studenii moie nsala de clas sau la bibliotec. Inemuri numesc eiasta. Cuvntul se compune din ideograma i, pentrua fi prezent, i nemuri, pentru a dormi. n admi-nistraia oraului Vechta din Saxonia Inferioar, nprimria din Dortmund, la Sparkasse Bodensee, ncentrul de cercetare al BMW i la ADAC, angajaiiau voie s doarm n timpul zilei n camere specialamenajate. Firma Sedus a cumprat 400.000 de

    Arta exploatrii de sine 68

  • scaune de birou cu un sptar rabatabil i cu o tetieroptimizat special pentru powernap. i mai inventivisunt studenii de la arhitectur din Stuttgart. Ei aucreat un mic cort pe care angajatul obosit l monteazpe birou i n care i aaz capul. Camping n pauzade mas.

    Managerii stresai se odihnesc uneori lsndu-sepe speteaza scaunului i innd cheile n mn. Cndadorm, muchii li se relaxeaz i cheile cad cu zgo-mot pe parchet. Corpul ca detepttor natural. Atrage un pui de somn la locul de munc va deveni unlucru obinuit n ntreaga lume, crede Brigitte Steger.Este consecina faptului c angajatul modern nu maidoarme destul noaptea i n acelai timp trebuie sstea treaz ntreaga zi. Powernapping este un cuvntmodern care descrie un comportament arhaic. Multvreme, oamenii n-au cunoscut dect somnul treaz,erau mereu gata s o ia la fug, scrie istoricul ThomasMacho. Abia apariia zidurilor, a santinelelor i a dor-mitoarelor au fcut posibil somnul de opt ore, idealulnostru actual. ns pereii care ne ocroteau viseles-au subiat. Sunt din bumbac, ca n cazul cortuluipentru pauzele de mas.

    Somnul este o activitate intim, pentru c, la oprivire mai atent, nu este, de fapt, o activitate. Stmntini, aproape nemicai, suntem expui lumii caremiun pe lng noi. De aceea majoritatea oamenilornu pot dormi dect retrai, n intimitate. Power-napping-ul transform somnul ntr-o activitate public.Capacitatea de a ne detaa la comand va deveni ocompeten necesar n dezvoltarea carierei, la fel deimportant ca i cunotinele de HTML sau chinezade afaceri. Curnd, ar putea fi un lucru normal svedem n birou oameni dormind. La vrem