Docentenmap Jonge Harten 2015

30
FB.COM/JONGEHARTEN @JONGEHARTEN JONGEHARTEN JONGEHARTEN.NL // GRONINGEN 28 20 //PLAY DOCENTENMAP

description

 

Transcript of Docentenmap Jonge Harten 2015

Page 1: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 1

FB.COM/JONGEHARTEN @JONGEHARTEN JONGEHARTEN

JONGEHARTEN.NL

// GRONINGEN2820

//PLAY

DOCENTENMAP

Page 2: Docentenmap Jonge Harten 2015

2 Jonge Harten 2015- Docentenmap

Page 3: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 3

Inhoudsopgave

DOCENTENMAP

Voorwoord

Hartenjagers

Programma overzicht

De Toneelmakerij - Macbeth

Kopergietery - Voetbal op hoge hakken

Wynn - The Missing Beat De Noorderlingen & YoungGangsters - Bottoms Up

Zep - Othelllo

Project Sally - Revolt

Bonte Hond - Know me

Dox & Maas Theater en Dans - 100% Selfmade Silver Lining- Silver Lining

Jonge Harten Express

Jonge Harten op Reis

Docentenklankbord Groep

Toelichting op het bestelformulier

05

06

07

08

10

12

14

16

18

20

22

24

26

27

28

29

Page 4: Docentenmap Jonge Harten 2015

4 Jonge Harten 2015- Docentenmap

Page 5: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 5

DOCENTENMAPVoorwoord

Van 20 november tot en met 28 november 2015 vindt in Groningen het Jonge Harten Theaterfestival weer plaats. Dit festival is hét theaterfestival voor jonge mensen, boordevol spannende dansvoorstellingen, vernieuwende performances, jonge talent en (inter)nationale topvoorstellingen. Jonge Harten biedt naast de reguliere voorstellingen speciaal geselecteerde, professionele schoolvoorstellingen aan die aansluiten op de belevingswereld van jongeren en voornamelijk onder schooltijd plaatsvinden. Jaarlijks worden deze schoolvoorstellingen bezocht door ongeveer 3500 scholieren.

Voor u ligt de docentenmap van Jonge Harten 2015, speciaal voor docenten, jongerenwerkers en anderen die zich professioneel met jongeren bezighouden.In deze map vindt u meer informatie over onze voorstellingen en de educatie die hierbij aangeboden wordt. Ook vindt u in deze map meer informatie over het gratis voorbereidingstraject van Jonge Harten: Hartenjagers. In dit traject worden uw leerlingen gratis door Jonge Harten medewerkers voorbereid op hun theaterbezoek.

Kaarten voor de schoolvoorstellingen zijn uitsluitend te reserveren via de afdeling Educatie van Jonge Harten (dus niet via de theaterkassa’s). U kunt hiervoor het bijgevoegde bestelformulier gebruiken of het digitale bestelformulier op www.jongeharten.nl invullen. Hier is ook een digitale versie van de docentenmap te vinden. Een toelichting op de bestelprocedure vindt u achterin deze map. Net als vorige jaren kunnen begeleiders mee tegen het voordelige jongerentarief. We gaan er vanuit dat u per tien jongeren minimaal één begeleider meeneemt.

Voor informatie en aanmelding met betrekking tot de educatieve activiteiten en workshops kunt u contact opnemen met Emilie van Gorcum, [email protected].

We hopen u en uw leerlingen op het festival te mogen verwelkomen!

Namens het Jonge Harten Theaterfestival,Emilie van Gorcum

[email protected]

Page 6: Docentenmap Jonge Harten 2015

6 Jonge Harten 2015- Docentenmap

Om een positieve theaterervaring te stimuleren bij scholieren heeft Jonge Harten het programma Hartenjagers ontwikkeld. Het doel van dit project is om de betrokkenheid van de scholieren te vergroten om de kennismaking met het theater zo optimaal mogelijk te maken. Dit project wordt aangeboden in combinatie met een voorstellingsbezoek tijdens het festival.

Wat houdt het in?Hartenjagers bestaat uit drie met elkaar samenhangende onderdelen:. 1)  Een voorbereidende les op school. U kunt ervoor kiezen om een gratis les te boeken waarbij een Jonge Harten medewerker op school langskomt en hier met uw leerlingen een voorbereidende les uitvoert (Hartenjagers Offline) of om de voorbereiding zelf uit te voeren met behulp van het educatieve materiaal van Hartenjagers dat via de website beschikbaar is (Hartenjagers Online). . 2)  (Indien mogelijk) Een meet-and-greet voor een select groepje leerlingen per klas. . 3)  Direct na de voorstelling een evaluatie van de voorstelling uitgevoerd door hetzelfde selecte groepje leerlingen.

Hartenjagers OfflineWanneer u voor Hartenjagers Offline kiest komt een medewerker van Jonge Harten een voorbereidende les geven aan uw leerlingen. Het lesbezoek vindt voor de voorstelling plaats. Tijdens de les wordt met behulp van opdrachten, discussies en filmpjes ingegaan op wat er gebeurt in het theater, welke regelshier gelden, hoe hun gedrag invloed heeft op de voorstelling, maar wordt er ook specifiek op de voorstelling ingegaan die de leerlingen gaan bezoeken. Tijdens het lesbezoek zal tevens de QUIZ worden gegeven die de twee winnaars een Meet and Greet met de spelers en/of makers van de voorstelling op zal leveren.

Hartenjagers onlineWanneer u de voorbereiding zelf met uw leerlingen wilt uitvoeren kunt u via www.jongeharten.nl het educatieve materiaal van Hartenjagers via de website van Jonge Harten gratis downloaden. De online versie geeft de docent de vrijheid om te bepalen wanneer en welke (zo niet alle) onderdelen en opdrachten met de scholieren worden behandeld. De leerlingenbladen in het online materiaal bevatten opdrachten die interactief van aard zijn en ten doel hebben de scholieren te informeren over het Jonge Harten Festival in het algemeen, over het aanbod van voorstelling(en) en over wat er van de toeschouwers wordt verwacht.

AanmeldingWanneer u kaarten reserveert voor een voorstelling neemt Jonge Harten contact met u op over Hartenjagers. Heeft u zelf al vragen of opmerkingen over Hartenjagers? Neem dan contact op met Leen van der Meiden ([email protected]).

Hartenjagers

Gratis voorbereiding op het theaterbezoek

Page 7: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 7

PROGRAMMA OVERZICHT

De Toneelmakerij & ICKAmsterdam - Macbeth 14.30 Stadsschouwburg

20 novemberVR

20.15 De Toneelmakerij & ICKAmsterdam - Macbeth Stadsschouwburg

Jonge Harten Festival 2015

DOX & Maas Theater en Dans - 100% Selfmade13.30 Stadsschouwburg

26 novemberDO

DOX & Maas Theater en Dans - 100% Selfmade19.30 Stadsschouwburg

De Noorderlingen & YoungGangsters - Bottoms Up11:00 Locatietheater Groningen Stad

23 novemberMA

Wynn - The missing beat

De Noorderlingen & YoungGangsters - Bottoms Up Locatietheater Groningen Stad

14:00

USVA

14:00 Kopergietery - Voetbal op hoge hakken Grand Theatre

Wynn - The missing beat09:30 USVA

25 november

Wynn - The missing beat13:00 USVA

Bonte Hond - Know me14:00 Grand Theatre

WO

Silver Lining - Silver Lining14:00 Martiniplaza

Silver Lining - Silver Lining20:00 Martiniplaza

DOX & Maas Theater en Dans - 100% Selfmade13.30 Van Beresteyn - Veendam

27 novemberVR

DOX & Maas Theater en Dans - 100% Selfmade19.30 Stadsschouwburg

Zep - Othello13.30 Van Beresteyn - Veendam

19:30 Kopergietery - Voetbal op hoge hakken Grand Theatre

Zep - Othello12:00 De Oosterpoort

Wynn - The missing beat13:00 USVA

24 novemberDI

Project Sally - Revolt14:00 Grand Theatre

Zep - Othello14:00 De Oosterpoort

13.30 Silver Lining - Silver Lining De Molenberg - Delfzijl

De Noorderlingen & YoungGangsters - Bottoms Up14:00 Locatietheater Groningen Stad

Page 8: Docentenmap Jonge Harten 2015

8 Jonge Harten 2015- Docentenmap

http://www.toneelmakerij.nl/

Macbeth

BLOOD ON THE DANCE FLOOR

Hij is jong, deze Macbeth. En hunkert naar leven. Net terug van de oorlog, weet hij wat het is om te doden. Hij heeft de macht van het bloed leren kennen en in zijn hoofd spookt het. Stemmen fluisteren dat hij niet terug kan naar de jongen van vroeger. Die is er niet meer. Hij gaat nemen wat hem toekomt. Niet denken, niet twijfelen. Dood aan de bestaande wereldorde. Het is zijn tijd en het gelijk staat aan zijn kant. Op weg naar absolute macht zijn er geen wetten meer. Fuck the world. Macbeth moordt.

Maar met elke dode worden de stemmen in zijn hoofd luider. De vermoorde kinderen, dansen om hem heen. De afgeslachte vrienden overvallen hem. Het kwaad dat hij in zichzelf heeft toegelaten, keert zich tegen hem. Is er een weg terug? En wat blijft er over als de woede verdwijnt?

Macbeth is het tweede deel van de Shakespeareserie van de Toneelmakerij. Na de succesvolle Storm met Rieks Swarte, gaat regisseur Liesbeth Coltof nu de samenwerking aan met dansmakers Emio Greco en Pieter C. Scholten. Geïnspireerd door de opmars van jonge mannen, die overal op de wereld de macht grijpen. Zonder schaamte, zonder mededogen, overtuigd van het eigen gelijk. In Macbeth wordt gedanst als de demonen opstaan. Zij breken door alle pantsers heen, zijn wat alleen Macbeth kan zien. Schuld? Geweten? Spijt? Een voorstelling waarin het lichaam protesteert als de menselijkheid verdwijnt.

De wereld van jonge mensen, de vragen en obstakels die zij tegenkomen, vormen de bron voor de voorstellingen van de Toneelmakerij. Transparantie, humor en speelsheid zijn daarbij altijd de bouwstenen. De Toneelmakerij stond vorig jaar met hun voorstelling Metro ook op ons festival.

CreditsTekst: William ShakespeareRegie: Liesbeth ColtofChoreografie: Emio Greco, Pieter C. ScholtenSpel: Roel Adam, Daniël van Klaveren, Majd Mardo e.aDans: Dereck Cayla, Quentin Dehaye, Kelly Hirina, Edward Lloyd, Arnaud Macquet en Helena Volkov

Stadsschouwburg

20 november, 14:30VR

TONEELMAKERIJ & ICKAMSTERDAM

20 november, 20:15 VR

Duur: 90 minuten

Page 9: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 9

16+HAVOVWO

15+

ALLE NIVEAUS

Macbeth

Educatie

LesbriefVoor elke school die naar Macbeth gaat is er gratis een uitgebreide lesbrief met opdrachten over de voorstelling beschikbaar. Deze lesbrief is speciaal ontwikkeld om uw leerlingen goed voor te bereiden op het voorstellingsbezoek.

WorkshopJe bent jong en je neemt wat je toekomt. Iedereen die in de weg staat moet het ontgelden. Alles is geoorloofd om je dromen te verwezenlijken. Maar is het doel zo’n verbeten strijd wel waard?Tijdens de workshop voorafgaand aan Macbeth werken de leerlingen onder leiding van een professionele dans- en theaterdocent aan een eigen scène over macht en woede. De leerlingen maken kennis met het bewegingsmateriaal van ICKamsterdam, de speelstijl van de Toneelmakerij en de inspiratiebronnen die zij gebruikten bij het maken van Macbeth. De workshop combineert tekst en dans en is een actieve inleiding op de voorstelling.

Page 10: Docentenmap Jonge Harten 2015

10 Jonge Harten 2015- Docentenmap

Voetbal op hoge hakkenKOPERGIETERY

Machinefabriek25 november, 13:15DI

http://www.kopergietery.be

27 november, 12:15

DO

Duur: 70 minuten

23 november, 14:00MAHet onuitstaanbare van vooroordelen

Jef & Randi. Randi & Jef.Twee heren zijn van oordeel.Voor stelling nemen. Voor pruiken.Voor vreemd. Voor té klein en té groot.Voor honden met een mening. Voor mannen met baarden en vrouwen met snorren.Tegen het onuitstaanbare van vooroordelen.

Met Voetbal op hoge hakken creëren’ Randi De Vlieghe en Jef Van gestel een voorstelling over de mogelijkheid of de kracht te kunnen zijn wat je wil zijn. Over het opnieuw leren kijken naar de 'ander', en de durf voor hem of haar open te staan.

“Voetbal op hoge hakken is een onvergetelijk en indrukwekkend pleidooi voor iedereen die zichzelf durft te zijn" - juryrapport nominatie Mime prijs 2015

“Subtiliteit en hilariteit gaan hand in hand in Voetbal op hoge hakken en ondanks het geschmier wordt dikwijls met weinig middelen heel veel gezegd ... een voorstelling die gezien mag, of liever moet, worden! “ - **** Theaterkrant.nl

CreditsConcept, creatie, Randi De Vlieghe en spel en dans: Jef van GestelCoaching: Natascha PireKostuums: Maartje van Bourgognie Licht: Jeroen DoiseKlank: Korneel Moreaux Productie: KOPERGIETERY

23 november, 19:30MA

Grand Theatre

Page 11: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 11

Educatie

Voetbal op hoge hakken

LesbriefOm uw leerlingen goed voor te kunnen bereiden ontvangt u bij deze voorstelling een gratis lesbrief met achtergrondinformatie over de voorstelling, opdrachten, verbindingen met andere disciplines en filmsuggesties.

16+HAVO,

VWO, MBO

Page 12: Docentenmap Jonge Harten 2015

12 Jonge Harten 2015- Docentenmap

The missing beat

WYNN

The Missing Beat is een muziektheatervoorstelling gespeeld door actrice en zangeres Wynn Heliczer. Wynn maakte een voorstelling geïnspireerd op het werk en leven van haar vader: bohemien, dichter, filmmaker, graficus, uitgever, musicus en schrijver Piero Heliczer (1937-1993). Hij werkte zich als een appelboor door de avant-garde en was close met o.a. The Beat Poets & Andy Warhol.

Met fascinerend bronmateriaal uit zijn tumultueuze leven en originele beeld- en tekstsplinters, ontwikkelen zich twee lijnen: één van de mens gedoemd tot een falende zoektocht naar zingeving (voor Piero Heliczer door middel van kunst) tegenover die van een jonge vrouw, Piera. Wat is de waarde van kunst en liefde wanneer het ontdaan is van alle behaagzucht?

CreditsConcept & Spel: Wynn HeliczerMuziek: Arend NiksTekst: Ko van den BoschRegie: Daria BukvićCampagnebeeld: Joost de HaasProductie: van Prime

USVA

24 november, 00.00MA

http:// www.themissingbeatproject.com

24 november, 13:00DI

Duur: 75 minuten

25 november, 00.00DI 25 november, 09:30WO

25 november, 13:00WO

Page 13: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 13

16+ALLE

NIVEAUS

WYNNEducatie

Deze voorstelling wordt alleen in combinatie met een speciaal ontwikkelde workshop aangeboden. De prijs van €15,- is inclusief de workshop en de voorstelling.

WorkshopSpeciaal voor Jonge Harten hebben Wynn en het Noord Nederlands Toneel een educatief programma ontwikkeld. De leerlingen krijgen voor aanvang van de voorstelling anderhalf uur lang een workshop van theaterdocenten van het NNT. In deze workshop gaan de leerlingen zelf aan de slag met de disciplines waar Piero Heliczer zelf ook mee werkte.

Het hele programma incl. workshop en voorstelling duurt 3 uur. 90 minuten workshop, 15 minuten pauze en 75 minuten voorstelling.

Page 14: Docentenmap Jonge Harten 2015

14 Jonge Harten 2015- Docentenmap

Bottoms up

Oh my Gosh! Aren’t you super-duper excited?! Get ready for Prom Night 2015!

The night you’ve all been dreaming about! It’ll be one of the most legendary moments in your life! This night will mark your school years and will turn girls into women and boys into men. It’s gonna be the Best Night Ever! Een mierzoete Hollywoodwereld van highschoolseries als Saved by the Bell en Heartbreak High waarin alle meisjes cheerleaders zijn en puisten niet bestaan. Een feest om nooit meer te vergeten, tot het noodlot toeslaat...

Bottoms up is een unieke samenwerking tussen regiecollectief YoungGangsters en De Noorderlingen. Met live gevechten, spektakel en humor brengen de jonge spelers en professionele acteurs een voorstelling die verleidingen blootlegt en waar groepsdruk de motor is.

CreditsRegie/concept: Lotte Bos en Annechien de VochtActeurs: Rutger Remkes, Nick Bos en zeven productiegroepspelers van De NoorderlingenTechniek: Herman van KeulenDecor: Mats Boswijk

Locatietheater Stad Groningen

23 november, 11.00MA

DI

MA 23 november, 14.00

DI 24 november, 14.00

Duur : 50 minuten

http:// www.younggangsters.com

http:// www.denoorderlingen.nl

DE NOORDERLINGEN & YOUNGGANGSTERS

Page 15: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 15

Educatie

Bottoms up

14+ALLE

NIVEAUS

Bottoms up laat zien dat overmatig alcoholgebruik vervelende gevolgen heeft en nodigt uit tot een open gesprek over het omgaan met verleidingen, groepsdruk en de zoektocht naar weerbaarheid.

De theatervoorstelling is onderdeel van ‘De maat is vol’, het programma Alcohol & Jongeren van de gemeente Groningen. GGD Groningen heeft het educatie programma bij de voorstelling ontwikkeld.

(Digitale) lesDeze les is kosteloos voor scholen die de voorstelling bezoeken.

Docententraining en OuderavondVerslavingszorg Noord Nederland (VNN) verzorgt op aanvraag van de school trainingen voor docenten en een informatieavond voor ouders. Het biedt docenten tools om zelf lessen te geven over het thema en het vroegtijdig signaleren bij leerlingen.

Dankzij de bijdrage van GGD Groningen kan deze voorstelling voor €5,- per kaartje aangeboden wordt. In combinatie met de docententraining en de ouderavond zijn de kaartjes €2,50.

Page 16: Docentenmap Jonge Harten 2015

16 Jonge Harten 2015- Docentenmap

http://www.zep.nu

Othello

Liefde & Jaloezie

Othello is het verhaal over wat liefde, verraad en vooroordelen met een mens kunnen doen. Generaal Othello en de jonge rijke Desdemona zijn smoorverliefd. Ze trouwen in het geheim want Othello is een outcast. Als Othello zijn rechterhand Jago passeert bij een officiersbenoeming is het zaad geplant voor een fataal vervolg. Jago injecteert Othello met het gif van de jaloezie en overtuigt hem ervan dat de nieuwe officier Cassio en Desdemona een affaire hebben.

De klassieker van Shakespeare wordt bewerkt en geregisseerd door Peter Pluymaekers en gespeeld door een pittige multiculturele cast (Kenneth Herdigein, Thomas de Bres, Dionne Verwey, Raymi Sambo, Lucretia van der Vloot en Yamill Jones). In samenwerking met rapper Brainpower zullen de teksten in een unieke hedendaagse vorm worden gegoten. De fysieke speelstijl, gecombineerd met zang en spoken word staat borg voor een toegankelijke voorstelling vol adrenaline.

Zep is een veelgeziene gast bij Jonge Harten. Zo speelden zij o.a. in het jaar 2013 de voorstelling Feeks.

CreditsRegie & Bewerking: Peter PluymaekersVertaling In Rijmvorm: BRAINPOWERSterrencast: Kenneth Herdigein (Overspel/Vechtershart), Thomas de Bres (WijkSafari/(On)gelovige Thomas), Dionne Verwey (Winnares Top Naeff prijs 2012) , Lucretia van der Vloot (Big, Black & Beautiful), Raymi Sambo (Spangas/All stars), Yamill Jones (Spangas / Alleen maar nette mensen)

ZEP

De Oosterpoort

24 november, 12:00DI

24 november, 14:00DI

Duur : 60 minuten

23 november, 13:30MA

Van Beresteyn - Veendam

Page 17: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 17

16+HAVOVWO

15+

ALLE NIVEAUS

Othello

Educatie

LesbriefBij de voorstelling is een gratis lesbrief beschikbaar. Deze lesbrief bevat verdiepende informatie bij de voorstelling en verschillende soorten opdrachten. Een deel van de opdrachten richt zich op het vergroten van de kennis van de leerlingen met betrekking tot Shakespeare en in andere opdrachten wordt een link gelegd tussen de actualiteit en de thematiek uit de voorstelling. Middels diverse doe- en schrijfopdrachten leren de leerlingen over de personages, het taalgebruik en het verhaal van de voorstelling. Bij de voorstelling is een lesbrief voor het vmbo en een lesbrief voor havo/vwo beschikbaar.

WorkshopsOok zijn er bij de voorstelling workshops ontwikkeld die de leerlingen op school kunnen volgen. In de drama workshop richt ZEP zich op tekstbehandeling, improvisatie, en beweging. De thema’s uit de voorstelling worden verwerkt in spelopdrachten en wordt in een gesprek tussen de dramadocenten van ZEP en de leerlingen verder uitgediept. In de muzikale workshop Rijm & Beat komen ritme, taal en muziek aan bod die ook in de voorstelling een belangrijke rol spelen. De leerlingen krijgen uitleg over poëtische en literaire schrijfmiddelen, stemgebruik en techniek en schrijven zelf een eigen tekst gebasseerd op Othello.

In de workshop Stage Fight gaan de leerlingen fysiek aan de slag. Ze krijgen de basistechnieken van ‘toneelvechten’ aangeleerd. De nadruk wordt gelegd op dat stage fight niet om geweld gaat, maar juist een samenspel is waarbij je op elkaar moet durven te vertrouwen.

In de workshop Hiphop moves kunnen de leerlingen zich fysiek uit te leven. De straatcultuur anno nu speelt een centrale rol in de voorstelling en komt in de workshop terug. De leerlingen zullen tijdens deze workshop een choreografie aanleren en ontdekken welke dansmoves uniek zijn voor de ‘hiphop-scene’.

Page 18: Docentenmap Jonge Harten 2015

18 Jonge Harten 2015- Docentenmap

RevoltPROJECT SALLY

24 november, 14:00DI

http://www.projectsally.nl

Een stormachtige dansvoorstelling

Loop je mee of blijf je achter?Ga je er tegenin of blijf je staan? Maakt het je opstandig of laat het je koud? Waar geloof je in? Waar twijfel je aan?

In onze hedendaagse onbegrensde wereld, grilliger dan ooit, lijkt alles mogelijk. Tegelijkertijd is het moeilijk om kwetsbaar te durven zijn, jezelf te blijven en je diepste angsten en verlangens te delen.

Iedereen is ongewild elkaars concurrent. Juist daarom wordt onderlinge verbondenheid steeds belangrijker. Kiezen voor samenwerking in plaats van oppositie. Door ieders eigen unieke krachten te bundelen komt de huidige generatie samen in opstand. Geen schreeuw vanaf de barricade, maar een stil en persoonlijk protest dat diep van binnen komt.

Op muziek van onder andere Wende Snijders, Gorecki en nieuwe muziekcomposities van artistiek leider Stefan Ernst, leggen zes jonge dansers hun hart bloot.

CreditsArtistieke leiding: Stefan ErnstChoreografie: Stefan Ernst, Ronald Wintjes, Itzik Galili, Stephen ShropshireDecor: Janco van BarneveldLichtontwerp: Otto EggersglussKostuums: Thera Hillenaar

Grand Theatre

Duur: 60 minuten

Page 19: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 19

PROJECT SALLY

Revolt

14+ALLE

NIVEAUS

Page 20: Docentenmap Jonge Harten 2015

20 Jonge Harten 2015- Docentenmap

Know meBONTE HOND

Een pleidooi voor eigenheid en het lef om af te wijken

Joep, 2000, Almere (NL): Buitenstaander, liever eenzaam dan een meeloper, retro-punk, beginnend filosoof en fan van Klaus Nomi

Wat als je je niet thuis voelt in de tijd waarin je bent geboren? Joep woont in Almere en heeft het moeilijk. Hij haat zijn populaire leeftijdsgenoten die met alle winden mee waaien. Leefde hij maar in de jaren zeventig en tachtig, toen er nog plaats was voor durvers en dromers. Toen artiesten als Adam and the ants, Prince en Grace Jones de popmuziek domineerden. Een tijdperk zonder grenzen en zonder angst.

Klaus Nomi, 1944, Immenstadt (DE): Buitenaards, Retro-futuristisch, New Wave meets opera, extravagant kostuum, kubistisch kapsel.

Nomi trok zich niets aan van wat normaal werd gevonden en werd daardoor een inspiratiebron voor artiesten als David Bowie, Madonna en Lady Gaga. Maar om echt jezelf te zijn, hoe raar of afwijkend ook, daarvoor moet je wel heel veel moed hebben…

CreditsRegie: René GeerlingsMuziek: William BakkerSpel: Maurits van den Berg, Floyd Koster, Joep HendrikxTekst: Sofie TsengDecor: Marijn AkkermansKostuums: Judith de ZwartLichtontwerp: Remko van WelyDecorbouw: Mario MantelFotografie: Kamerich & Budwilowitz EYES2Met dank aan: Gijsje Koote

Duur: 60 minuten

25 november, 14:00WO

Elsevier: “Met dit stuk toont Siberia dat jongeren en-thousiast gemaakt kun-nen worden voor iets an-ders van Shakespeare dan Romeo en Julia”

http://www.bontehond.net/

Grand Theatre

Page 21: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 21

Educatie

Know me

14+ALLE

NIVEAUS

Lesbrief met documentaire

Bij de voorstelling Know me is een mini documentaire en een lesbrief gemaakt. Wanneer u kaarten voor deze voorstelling kunt u deze gratis gebruiken om uw leerlingen hiermee voor te bereiden op de voorstelling.

Page 22: Docentenmap Jonge Harten 2015

22 Jonge Harten 2015- Docentenmap

Stadsschouwburg

26 november, 14.00DO

http://www.maastd.nl/

Stichting Balls

Over vriendschap, durven falen en nietsontziende liefde voor dans

Acht jonge mannen met verschillende roots en allemaal verliefd op dans, jagen hun droom na: een leven in de danskunst. Ze proberen elkaar af te troeven, maar wat begint als een onschuldig spelletje loopt uit op een stevige battle. Alles wordt in de strijd gegooid: krachtpatserij, virtuositeit en gemene trucjes. Totdat ze hun plezier, vrienden en zichzelf dreigen te verliezen.

100% Selfmade tackelt de prestatiemaatschappij door te laten zien dat tegenslagen een onverwachte bron van inspiratie kunnen zijn.

Ever Tried. Ever Failed. No Matter. Try Again. Fail again. Fail Better - Samuel Beckett

De dansers van 100% Selfmade zijn bekend van ilL Skill Squad die in 2013 op Jonge Harten te zien waren. Ook DOX en MAAS zijn een veel geziene gast op ons festival.

CreditsConcept, advies: Hildegard Draaijer Choreografie, regie: Arthur RosenfeldAssistentie: Niels van der Steen, Victor Mentink, Erik BosDans: Dane Badal, Erik Bos, Thomas Bos, Liam McCall, Giorgio Costa, Mohamed Naaleye, Cris van Tol, Wouter VrijlandtDecor: Ascon de NijsKostuums: Nicky Nina de JongLichtontwerp: Paul van LaakVisuals: Thomas BosDramaturgie: Moos van den BroekCoproductie: DOX / Maas theater en dans

Duur: 60 minuten

DOX & MAAS THEATER EN DANS

100% Selfmade

27 november, 13.30VR

26 november, 19.30DO

http://www.wijzijndox.nl/

Van Berensteyn Veendam

Page 23: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 23

Educatie

100% Selfmade

12+ALLE

NIVEAUS

WorkshopDeze voorstelling is een workshop ontwikkeld die zowel voor als na de voorstelling afgenomen kan worden. In de workshop gaat een workshopdocent van MAAS met de leerlingen op zoek naar subgroepen in de klas. Geïnspireerd op de Exactitudes- serie van styliste Ellie Uyttenbroek en fotograaf Ari Versluis krijgen de verschillende groepen een naam en wordt hier een fotoserie van gemaakt. Daarna wordt ieders authenticiteit binnen de subgroep vastgesteld en hier een serie bewegingen bij bedacht. Deze worden ook vastgelegd via foto of film.

Duur: 100 minutenWie: Workshopdocent van MaasCapaciteit: 30 leerlingen

Page 24: Docentenmap Jonge Harten 2015

24 Jonge Harten 2015- Docentenmap

http://silverliningcircus.wix.com/silverlining

Silver Lining

Circusartiesten uit Londen

Het enthousiasme spat er vanaf bij deze groep net afgestudeerde circusartiesten uit Londen.

Ongeduldig als renpaarden staan ze aan de start van een veelbelovende carrière. De acrobaten, luchtwerkers en jongleurs van Silver Lining balanceren, hangen, zingen, vliegen, vangen, draaien en gooien zich een weg door hun knallende feel-good voorstelling. Met een flinke dosis humor en muzikaliteit ben je vanaf de eerste minuut onderdeel van hun club.

Speciaal voor Jonge Harten is de voorstelling uitgebreid met nieuwe circusdisciplines, scenes en grappen. Een enorme diversiteit aan disciplines komt voorbij: double cloud, jongleren, trapeze, Chinese pole, hoopdiving en nog veel meer.

Silver Lining zorgt met hun voorstelling voor zon in de tent en een glimlach op je gezicht. Een voorstelling om verliefd op te worden, mét feelgood garantie.

De Molenberg Delfzijl

24 november, 13:30DI

SILVER LINING

25 november, 20:00WO

Martiniplaza

Duur: 60 minuten

25 november, 14:00WO

Page 25: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 25

16+HAVOVWO

12+

ALLE NIVEAUS

Silver Lining

SILVER LINING

Page 26: Docentenmap Jonge Harten 2015

26 Jonge Harten 2015- Docentenmap

Jonge Harten biedt ook dit jaar weer een bijzondere mogelijkheid: De Jonge Harten Express! Speciaal voor groepen jongeren die verder van Groningen wonen regelt Jonge Harten vervoer tegen een gereduceerd tarief.

De Jonge Harten Express brengt uw leerlingen naar een voorstelling naar keuze en na afloop zetten we hen natuurlijk weer bij school af. Voor meer informatie en opgave kunt u contact opnemen met Emilie van Gorcum, [email protected].

Jonge Harten

Express

Page 27: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 27

Jonge Harten

Op Reis

Voor sommige scholen is het lastig om het Jonge Harten Theaterfestival te bezoeken, vanwege de grote afstand of de lange reistijd. Daarom organiseert Jonge Harten voorstellingen in theaters buiten Groningen onder de noemer Jonge Harten op Reis.

Dit jaar zijn er tijdens Jonge Harten voorstellingen geprogrammeerd in Veendam en Delfzijl.

Heeft u interesse om een voorstelling in de provincie te bezoeken of u wilt u volgend jaar ook een Jonge Harten op Reis editie in de buurt? Neem dan contact op met Emilie van Gorcum, [email protected].

Page 28: Docentenmap Jonge Harten 2015

28 Jonge Harten 2015- Docentenmap

Docentenklankbordgroep

van Jonge Harten

Docentenklankbordgroep

Jonge Harten heeft als missie om jonge mensen een positieve theaterervaring te bieden. Dit door kwalitatief goede voorstelling aan te bieden in een prettige en prikkelende context.Het festival is gegroeid en kent inmiddels vele jonge bezoekers. Het festival wil ondanks de groei ook maatwerk blijven leveren en persoonlijke aandacht geven aan zowel docent, coördinator als leerling. Met als doel dat het theaterbezoek vlot verloopt en als prettig wordt ervaren. Het liefst als onvergetelijke ervaring. Daarbij is de voorstelling het uitgangspunt en de context en toegankelijkheid een middel. Deze positieve theaterervaring kan Jonge Harten niet alleen bereiken. Hier hebben we jullie hard voor nodig! Daarom nodigen we u graag uit om deel te nemen aan de docentenklankbordgroep van Jonge Harten. Deze klankbordgroep gaat na het Cultureel Voorafje van start en zal 3 keer per jaar, in oktober, januari en aan het einde van het schooljaar, bij elkaar komen. Alle bijeenkomsten worden gecombineerd met borrels en/of voorstellingen, ed. als dank voor jullie inzet.

Wilt u meepraten over hoe Jonge Harten nog beter kan aansluiten bij jongeren, scholen en docenten en hoe we samen de theaterervaring van uw leerlingen nog beter kunnen maken? Geef u op voor de docentenklankbordgroep door een mailtje te sturen naar [email protected].

Page 29: Docentenmap Jonge Harten 2015

Jonge Harten 2015 - Docentenmap 29

Toelichting

op het bestelformulier

De procedure om kaarten te bestellen voor onze speciale jongerenvoorstellingen is dit jaar als volgt:

BestelformulierScholen kunnen voor de voorstellingen in de docentenmap uitsluitend kaarten reserveren via Jonge Harten, afdeling Educatie. U hoeft dus niet meer apart naar de kassa in het theater te komen om de kaarten op te halen. De reservering kaarten voor uw leerlingen en begeleidende docenten kan doorgeven worden doormiddel het los bijgevoegde bestelfomulier of het digitale bestelformulier op www.jongeharten.nl

LotingDe formulieren die tot vrijdag 3 oktober om 17.00 uur digitaal of via post binnen zijn gekomen worden meegenomen in een loting. Zo maakt elke school evenveel kans op kaartjes voor populaire voorstellingen. Mocht u bestellingen onverhoopt niet of niet geheel gehonoreerd kunnen worden, dan neemt Jonge Harten voor 10 oktober contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. Jonge Harten behoudt zich het recht om per school maximaal twee klassen (+/- 50 leerlingen) in te loten bij grote belangstelling voor een voorstelling. In de geval wordt er uiteraard overlegd met de school.

Wijzigingen bestellingTot 1 november kunnen de bestellingen indien nodig nog gewijzigd worden, in overleg met Jonge Harten. Na deze datum zijn wijzigingen niet meer mogelijk en worden de bestellingen definitief. U ontvangt zo spoedig mogelijk uw entreekaarten.

BetalingVoor betaling krijgt u een factuur van Jonge Harten. Uiteraard kunt u de factuur voldoen met het tegoed van de Cultuurkaart. Wanneer u wilt betalen met de Cultuurkaart maakt Jonge Harten op de website van de Cultuurkaart een order aan met het factuur en uw docentnummer aan. U krijgt hiervan via de e-mail een melding dat u de betaling moet goedkeuren op de website.

Voor al uw vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Emilie van Gorcum, educatie Jonge Harten, [email protected].

Page 30: Docentenmap Jonge Harten 2015

30 Jonge Harten 2015- Docentenmap

www.jongeharten.nl

Save the date!

Op 20 november organiseert Jonge Harten om 16.00 in samenwerking met het onderwijs en gezelschappen een expertmeeting. De centrale vraag bij deze expertmeeting is ‘wie is je publiek en hoe ga je hiermee om?’

Tijdens de bijeenkomst komen zowel de kant van het onderwijs als die van de theatergezelschappen aan bod. Waarom worden bepaalde keuzes gemaakt? En hoe wordt bepaald wat een leerling aankan?De officiële uitnodiging voor deze expertmeeting wordt binnenkort naar u verstuurd, maar zet deze datum alvast in uw agenda!