Essen Info juli-augustus 2015

24
maandelijks infomagazine juli-augustus 2015 jaargang 42 Dit zijn onze kampioenen! Essen huldigt sporhelden in GC zaal Rex 't Park Zomert Laïs op gratis festival in park GC de Oude Pastorij Compostmateriaal nodig? Vijftig procent korting voor Essenaren Essen rocks! Gezocht: originele naam voor repetitieruimte

description

gemeentemagazine van Essen met als special het gratis zomerfestival 't Park Zomert.

Transcript of Essen Info juli-augustus 2015

Page 1: Essen Info juli-augustus 2015

maandelijks infomagazine

juli-augustus 2015 jaargang 42

Dit zijn onze kampioenen!Essen huldigt sporhelden in GC zaal Rex

't Park ZomertLaïs op gratis festival in park GC de Oude Pastorij

Compostmateriaal nodig?Vijftig procent korting voor Essenaren

Essen rocks!Gezocht: originele naam voor repetitieruimte

Page 2: Essen Info juli-augustus 2015

LEVEN

Budgetvriendelijk koken en lessen Nederlands p12

Info uit het LDC p12

Duurzaam op kamp p12

woNENBESTUUR

In de kijker p04

Kort p06

Essen lanceert bloemenoffensief p07

omvorming begraafplaatsen p07

Veegwerken p08

Geef een buurtfeest p09

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: Guy Kokken

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van september 2015 ten laatste in te leveren op woensdag 5 augustus 2015 via www.UiTdatabank.be.

13

09

12

Bespaar op water en je factuur p10

Compostmateriaal op het containerpark p10

De Vlaamse Energielening p11

Verkeersinfo p11

wegwijzer p11

Page 3: Essen Info juli-augustus 2015

Beste Essenaar

Regelmatig horen wij het: een politiecombi met loeiende sirenes. Criminele feiten leiden soms tot een grote ontplooiing. Daarnaast zijn er nog allerlei andere situaties die een politietussenkomst vereisen: nachtelijk lawaaioverlast, drugsoverlast, moeilijkheden in een gezin, enz. Gelukkig is onze politie ook op plezantere momenten paraat, bijvoorbeeld wanneer je op reis gaat en vakantietoezicht aanvraagt.

Los van de gekende combi’s, is de politie als organisatie bij sommigen toch iets minder goed gekend. Ruim vijftien jaar geleden ontstond de Politiezone Grens, een fusie van de gemeentelijke politiekorpsen van Essen, Kalmthout, wuustwezel en de lokale rijkswachtkorpsen. Vandaag is dit een stevige organisatie met ruim 120 medewerkers. Recherche, slachtofferbegeleiding, interventieploegen, wijkagenten, milieupolitie, verkeerspolitie, enz. Al deze taken worden door de PZ Grens opgenomen. Dag en nacht is zij in werking, gevolg gevend aan vele tientallen meldingen per dag.

Samen met mijn collega's-burgemeester, met de korpschef, en in samenspraak met de Politieraad, tracht ik vorm te geven aan deze organisatie. Een boeiende uitdaging, zeker omdat de politie zich continu moet aanpassen aan wisselende omstandigheden.

De samenwerking met de Nederlandse buren, noodzakelijke investeringen in ICT, het inschatten van mogelijkheden van camerabewaking, bijkomende rechten van verdachten... allemaal voorbeelden die keuzes inhouden vanuit het beleid. Je merkt het: de PZ Grens is een dynamische machine!

oNTSPANNEN

Badstop: creatief labo p13

Iedereen welkom op gratis festival 't Park Zomert p14

Muzikaal talent uit Essen aan het woord p16

Sportdag 50-plussers p17

Ronde Van Essen p17

Essense sporthelden p18

Met vakantie in Essen p20

T-DAY p21

Het eerste woordVAN Uw BURGEMEESTER

09

14

3 | H

et e

erst

e w

oord

07

Page 4: Essen Info juli-augustus 2015

4 | I

n de

kijk

er

Je ontdekt ambachten en vakmannen die je nog niet eerder zag. Elke ochtend is er bovendien een workshop of lezing waarvoor

je je kan inschrijven.

Page 5: Essen Info juli-augustus 2015

Wil je deze zomer eens je eigen glas blazen? Wil je leren hoe je zelf tinnen figuurtjes kan gieten? Of ben je benieuwd hoe je net als vroeger groenten kunt inmaken? Bezoek dan in augustus de ‘Zomer van Ambachten’ in ons eigen Karrenmuseum.

Aandacht voor bedreigde beroepenAl ruim 30 jaar organiseert het Karrenmuseum in augustus de befaamde Ambachtendag, die de jongste jaren telkens zo’n 1.500 tot 2.000 bezoekers trok. Dit jaar is er met medewerking van de provincie Antwerpen een wel heel bijzonder programma opgesteld: alle zondagen in augustus zijn er workshops, lezingen en demonstraties. Zo willen de provincie en het Karrenmuseum nog meer bezoekers warm maken voor ambachten die stilaan verloren dreigen te gaan.

Ambachtendag op 30 augustusTijdens de eerste vier zondagen in augustus staan er steeds andere thema’s centraal zoals glasblazen, houtbewerking, huisnijverheid en metaalbewerking. Je ontdekt dan ambachten en vakmannen die je nog niet eerder zag in het Karrenmuseum. Elke ochtend is er bovendien een workshop of lezing waarvoor je je kan inschrijven. De Zomer van Ambachten sluit af op zondag 30 augustus met de 32e editie van de Ambachtendag, met weer een volledig ander aanbod.

ProgrammaIn de zomerbrochure die als bijlage zat bij de Essen Info van juni, staan alle zondagse activiteiten in het Karrenmuseum. wij geven je nogmaals een kort overzicht:

5 | I

n de

kijk

er

Zomer van Ambachten

IN AUGUSTUS ALLE ZoNDAGEN IN HET KARRENMUSEUM

www.karrenmuseum.be • 03 667 11 42

Meer info en inschrijvingen?

Glasblazer Patrick Van Tilborgh met workshop glasblazen

Houthakkers Roadshow met workshop houtsnijden en vogelhuisjes timmeren

Alles over huisnijverheid met workshop groenten wecken en een lezing over geneeskrachtige kruiden

Staalbewerking

Ambachtendag

02/08

09/08

15 & 16/08

23/08

30/08

Page 6: Essen Info juli-augustus 2015

Udae nulpa diam ne corion net ut volorro ribeatiore vellendi aut quamus, conseque num ulparchillam nemoluptibus nonecto dolupta epererorem debitia dolupis plicienis doluptam quatus moluptaspiet ut doluptas que doluptur? Fere necestiorro inture volupita sam de pa dunt invenis maiore simolore peris sim et aut licit illitatur, tesecte la quiaeri optatia ndanima evellam es aut que rereper chillab orrorum venia simetur remolor eperfera sum etus veles sequam, quatur? Iquasin ctiamenis entur, cum quiam quasinte volorep eriandit quiaercimi, sum quiaerum int vit omnis dictotatem eos eat dolore, consequam, tem aut volut quae nam niet dolore omnis ma que non parum consequae volupta expedis repudan dentint pratius-cita quasserum et delestiur simperfero imperum et aut ero qui te et quidigendio. Ut est, officias dolor as inus doleserate consecaeris dolore, sequas idus sanihilit esequibus ressimus int excerer ovitatia vero blaut pore im quaecus aspicie nissequis rerum et quis vit ulparioria que cus eiunt officta dolorat.

cate

gori

e

20

???dag

??/??/13 Plaats

??.?? uur

€ ?

BLaBLaBaism BLaBLaBLa

Ipsum res sus. Uptati sam sam

KORt Kobie komt metgevuld najaar

Het oCMw van Essen kocht een nieuw echografietoestel aan voor de polikliniek. Het is hetzelfde toestel dat in zieken-huis Klina wordt gebruikt. De kostprijs? 73.000 euro waarvan er 5.000 euro gerecupereerd wordt door de terugname van het oude toestel. Het nieuwe toestel draagt bij tot betere, kwaliteitsvolle onderzoeken.

6 | K

ort

onlangs werd architectenkantoor aNNo aangesteld om de restaura-tiewerken aan de spoorwegloods in goede banen te leiden. De res-tauratie maakt bovendien kans op aanzienlijke Europese subsidies. Binnenkort lanceren het Autonoom Gemeentebedrijf Essen en Kem-pens Landschap een open oproep naar mogelijke initiatiefnemers om de loods een bestemming te geven.

23De gemeentelijke evenementen-vzw Kobie organiseerde in 2014 23 activiteiten. Het ging om zes optredens, zes films, vier theatervoorstellingen en zeven evenementen. De vzw bereikte in totaal een kleine 9.000 mensen. Ongeveer de helft van de Essense bevolking kwam bijeen dankzij Kobie! We gaan voor meer en beter in 2015.

Echografie in Polikliniek

Architect aangesteld

Vzw Kobie geeft Essenaren hun broodnodige dosis cultuur. Tij-dens de zomermaanden is er ’t Park Zomert (pag. 14 & 15) en Badstop (pag. 13). In het najaar geven we je een shot muziek- en theatervoorstellingen met Het Zesde Metaal, een hommage aan wannes van de Velde en nog veel meer. Bekijk de brochure online via www.essen.be/cultuur.

Sportweken: schrijf je inEr zijn nog enkele plaatsen vrij voor de omnisportweken van juli en augustus in sportpark Hemelrijk. Inschrijven kan via www.essen.be/sport. wees er snel bij als je nog wil deelnemen aan deze leuke sportweken. De omnisportweek is voor kinderen tussen zeven en twaalf jaar en kost 40,00 euro per week of 10,00 euro per dag.

Page 7: Essen Info juli-augustus 2015

Deze zomervakantie starten de ontruimingen op de begraafplaatsen van Essen-Centrum en Wildert. De werken vormen de eerste fase in de herinrichting van de rustplaatsen tot mooie, eigentijdse begraafparken.

ParkgevoelEssen telt zes begraafplaatsen. Als ant-woord op de nieuwe begraafvormen en het groeiende capaciteitsprobleem, nam de gemeente Essen een gespecialiseer-de firma onder de arm. Het studiebu-reau kreeg de opdracht om, in overleg met de gemeente, de bestaande begraaf-plaatsen te hertekenen tot aangename en gestructureerde begraafparken.

Ecologisch begravenIn eerste instantie richten de plannen zich op de begraafplaatsen van Cen-trum, wildert en Hoek. De klemtoon ligt

op vergroening en meer open ruimte. Naast de klassieke begraafwijze, voor-zien de plannen in extra duurzame en ecologische methoden zoals compos-teerbare urnen en een grotere strooi-weide. op elk begraafpark komt er bo-vendien een overdekte afscheidsruimte.

StabiliserenDe komende weken starten dus de eer-ste ontgravingen. op de begraafplaats van Centrum zal een ploeg van drie ar-beiders tien werkdagen in de weer zijn. In wildert rekent de aannemer op acht werkdagen. De feitelijke herinrichting start pas volgend voorjaar, omdat de grond tijd nodig heeft om te stabilise-ren. Het terrein wordt wel al ingezaaid, zodat de begraafplaatsen er tegen 1 no-vember verzorgd bij liggen.

GedenktekenDe graven worden uiteraard niet zomaar

omvorming begraafplaatsen: werken in Centrum en wildert gaan deze zomer van start

ontruimd. De betrokkenen werden vorig jaar al uitvoerig geïnformeerd en kregen een jaar de tijd om een beslissing te nemen. Voor de graven die ontruimd worden, plaatsen we een gedenkteken. Zo heeft iedereen nog een plaats om zijn dierbaren te herdenken.

BESTUUR

Begraafplaatsbeheerder 03 670 01 47 • [email protected]

Meer info?

Essen lanceert bloemenoffensiefOok dit jaar zet de gemeente volop in op fleurige straten en pleinen. Niet minder dan 4.243 bloemen zullen de komende maanden de verschillende wijken opsieren.

Bloemenkar als uithangbordDe gemeente laat opnieuw een karrenvracht aan sierbloemen aanrukken. Dat mogen we voor een stuk letterlijk opvatten,

want voortaan pronkt er aan het kruispunt van ‘t Spijker, zeg maar de ‘toegangspoort’ vanuit Kalmthout en Brasschaat, een mooi opgesmukte kar vol bloemen. Enerzijds onderstreept de kar het groene en gezellige karakter van Essen. Anderzijds promoot de kar het Karrenmuseum als uithangbord van Essen.

Veertien soortenIn totaal zal de groendienst van de gemeente 14 bloementorens, 189 bloembakken en 13 grote plan-tenschalen vullen met 4.243 bloemetjes. Het gaat om veertien verschillende soorten voor een aan-koopsom van om en bij 3.000 euro. Zoals elk jaar verschijnen er ook weer 136 bloemenmanden in het straatbeeld.

Overheidsopdracht samen met KalmthoutVoor het hangen en het volledig onderhoud van deze korven schreef de gemeente Essen samen met buurgemeente Kalmthout een overheidsopdracht uit. Dit jaarcontract bedraagt zo’n 18.000 euro.

BLoEMENKAR SIERT ESSENSE ‘ToEGANGSPooRT’

03 670 01 47 • [email protected]

Meer info?

7 | B

estu

ur

Page 8: Essen Info juli-augustus 2015

8 | B

estu

ur

BESTUUR

In augustus en september zal een aannemer in opdracht van de gemeente de wegen in weekendzone Horendonk en weekendzone en woonbos Wildert een onderhoudsbeurt geven. tot dan beheert de gemeente de wegen in eigen beheer.

Beton- en steenpuinVoor de meest gebruikte wegen in het woonbos en de weekendzone wordt betonpuin gebruikt. Dat is

steviger dan steenpuin waardoor de wegen langer zonder een onderhoudsbeurt kunnen. De kostprijs van betonpuin ligt echter een stuk hoger. De gemeente voorziet 40.000 euro voor het onderhoud van de wegen.

WeersgevoeligDe voortgang van de werken is sterk afhankelijk van het weer. om de werken optimaal uit te voeren zou het enkele weken droog moeten zijn. Bij zware regenval worden de werken dus uitgesteld tot het opnieuw droog is.

onderhoudswerken wegen weekendzone en woonbos

03 670 01 48 • [email protected] Meer info?

Meer info?03 670 01 47 • [email protected]

MAANdAg 27 JULI

CENTRUM 1

BeliestraatBurg. KenisstraatDoornboomDreefEssendonkEssendonkse AkkerGuido GezellelaanHeuvelpleinKapelstraatKuiperstraatMagerbeekMelkerijstraatNieuwstraatNollekensstraatolympialaanRietstraatRodenbachlaanSmeyerspadSpijker (parallelweg)StationsstraatVisserijwasbrugwatermolenstraatwerf

DINSDAG 28 JULI

CENTRUM 2

A TirelirenstraatA. YssackersstraatA. Van GinderenstraatBurg. DierckxensstraatDeken VerbiststraatDeken VerstraelenstraatDr. J.GoossenaertsstraatFr. LuyckxstraatGrensstraatHemelrijklaanHemelrijkwegHondsbergHradistkostraatJ. Van RuysseveltstraatKammenstraatKerkhofwegKerkstraatKleine VeldwegLazaretMarc BaetensstraatMolenakkerstraatMolenheideMolenstraat

oude Baan (Heikant-straat-Beliestraat)Schepen VeraartstraatSchuurblokSint-AntoniuspleinSint-AntoniusstraatStatieveldenVeldwegwijngaardstraatwitzenbergstraat

WOENSDAG 29 JULI

HEIKANT 1

BeukendreefDennenlaanElzendreefEpicealaanHendrik ConsciencelaanHeikantlaanHeikantstraatHemelrijkHofstraatKloosterstraatKoveklaanKrinkelsbosMaststraatNieuw HoefNolsebaanSmoutebosVelodreefVossenboslaan

MAANDAG 3 AUGUSTUS

WILDERT + RIJKMAKER

AchterstraatBaertshoekBeekstraatCardijnstraatEikenblokElf-NovemberstraatGroenlaanHellebloklaanHeyendlaanHuybergsebaanKleiputtenlaanKortestraatMiddenstraatPast. SchoetersstraatRooiendamlaanSchoolstraatSteenovenstraatSint-JanspleinSint-JansstraatStruisvenTichelreiVijverlaanVoetberglaan

DONDERDAG 30 JULI

HEIKANT 2

EttingHandelsstraatHeikantvenstraatKorte LeemstraatLaaglandstraatLeemstraatMeeuwenvenNieuwe HeikantoudstrijdersstraatPaviljoenwegRinkvenstraatSchelpheuvelstraatSchomveldViaduct MoerkantsebaanParallelweg fietstunnelVoorspoedstraatVredestraatwolfsvenZwanenblok

DINSDAG 4 AUGUSTUS

HORENDONK + HOEK

DeckerslaanDen UilDreveneindEssendonkbos HeiblokHorendonkKraaienbergMelkerijstraatover d'AaPostbaan (+ parking voetbal)Schanker

Nieuwmoersestwg en Spijker (kasseistrook)SteenpaalVaartstraat

De Kalmthoutsesteenweg (doortocht Wildert) wordt op 10 augustus geveegd.

Van maandag 27 juli tot en met maandag 10 augustus krijgen alle straten met goten en aanliggende parkeerstroken weer een veegbeurt. Voorafgaandelijk worden alle straten met de onkruidborstel proper geveegd.

We vragen je medewerking om de auto niet langs de straatkant te plaatsen. De veegwagen werkt in lussen. Dat wil zeggen dat in de voormiddag de ene kant wordt geveegd, zodat in de namiddag de andere kant aan de beurt is.

Opgeveegd staat netjes!

DONDERDAG 6 AUGUSTUS

MoerkantsebaanZandfortSpillebeekwegBergsebaanVerbindingsstraatwolfsheuvelRijkmakerPostbaanDuiventorenstraatRijkmakerlaanPeepolderlaanoude Baan (+ parkeerstrook)Kasseiparking Spijker

Page 9: Essen Info juli-augustus 2015

BESTUUR

Zelf de handen uit de mouwen!Is er geen feest in jouw buurt gepland? wacht dan niet tot iemand anders het initiatief neemt maar organiseer het ge-woon zelf. Je vindt vast wel gewillige bu-ren die een handje willen toesteken. Laat je creativiteit de vrije loop of ga op zoek naar inspirerende voorbeelden.

De gemeente ondersteuntAls je een buurtfeest wil organiseren, informeer je dan even bij het evene-

Buurten komen samen in Essen

03 670 01 53www.essen.be/[email protected]

Meer info?

Wat is er beter om de sfeer in je straat te bevorderen dan samen de schouders te zetten onder een buurtinitiatief? Dat hebben ook heel wat Essenaren begrepen. Deze zomer is er bijna wekelijks wel een BBQ, een gezellig samenzijn of een buurtbabbeldag gepland. Zo’n buurtfeest is dan ook de ideale gelegenheid om je buren beter te leren kennen.

mentenloket. Het gemeentebe-stuur kan je, indien je dit tijdig aanvraagt, helpen met de nodige tafels, stoelen, nadarhekken en signalisatie. wil je de straat laten afsluiten, dan zorgt de gemeen-te voor de nodige formaliteiten.

9 | B

estu

ur |

Won

en

Essen ondersteunt de groepsaankoop groene energie van de provincie Antwer-

pen. Groene stroom gebruiken en een lagere energiefactuur betalen is goed

voor het milieu en je portemonnee.

Bespaar op je energiefactuur dankzij groepsaankopenGroene stroom en gas Je kan vrijblijvend inschrijven van 1 juli tot 6 oktober 2015 via de website www.samengaanwegroener.be. Na de veiling begin oktober, krijg je een voor-stel op maat met een duidelijk zicht op

je mogelijke besparing. Pas dan beslis je om al dan niet te veranderen van ener-gieleverancier. wie vorig jaar deelnam aan de groepsaankoop moet zich dit jaar opnieuw inschrijven. Ben je niet ver-trouwd met de computer of het internet? De milieudienst helpt je graag met in-schrijven tijdens de maand september.

ZonnepanelenEr blijven nog steeds vele vragen over het opwekken van elektriciteit met een eigen installatie. Daarom biedt de pro-vincie een totale begeleiding, van offerte tot goede werking van de installatie. In-schrijven kan nog t.e.m. 12 augustus.

www.samengaanwegroener.be. Meer info?

“Leuke manier om de buren te leren kennen.

Rowena BrantOrganisator buurtfeest

"toen we naar de Hey-Endlaand verhuisden, organiseerden we al eens een buurtfeest. Het was een leuke manier om de buren te leren kennen. Vorig jaar herhaalden we dat nog eens en waren er 64 mensen aanwezig. Dit jaar zijn we al met 94. De volwassenen doen mee aan een petanquewedstrijd en de kinderen kunnen op het springkasteel. Daarna maken ze de wandeltocht turfje in het Fluisterbos, een initiatief van VVV toerisme Essen."

DE GEMEENTE BIEDT HULP

Page 10: Essen Info juli-augustus 2015

Koop je compostmateriaal op het containerpark

VIJFTIG PRoCENT KoRTING VooR ESSENAREN

Misschien wist je het nog niet, maar je kan op het containerpark van Essen compostvaten, -bakken en andere materialen kopen. Essenaren krijgen dankzij de gemeente op sommige producten zelfs de helft korting.

In een ontspannen sfeerThuiscomposteren levert een belangrijke bijdrage tot het beperken van de huisvuil-stroom, en is een nuttige en ontspannen manier van bezig zijn in de tuin. Veel werk vraagt thuiscomposteren niet: zo nu en dan het materiaal omzetten om het te beluchten. De natuur doet de rest.

Containerpark EssenDe vaten en bakken kunnen on-middellijk betaald en opgehaald worden in het containerpark. Ze worden niet meer aan huis gele-verd. we geven je een overzicht van de producten die je kan aankopen. Let wel op, de korting geldt alleen voor Essenaren die de producten aanko-pen op het containerpark van Essen.

Minder water verbruiken is twee keer geld uitsparen

10 |

Bes

tuur

Iedereen betaalt via de waterfactuur ook een bijdrage om het afvalwater te zuiveren. Deze saneringsbijdrage wordt berekend aan de hand van je waterverbruik.

Minder water verbruiken, betekent dus dat je twee keer geld zal uit-sparen. Je betaalt minder voor je drinkwater én voor de zuivering van afvalwater.

De verbruiker betaaltDeze saneringsbijdrage wordt ge-bruikt om water te zuiveren, het

onderhoud van zuiveringsstati-ons en de uitbouw van het riole-ringsnetwerk. wie meer verbruikt, draagt dus meer bij.

BesparingstipsMet een paar eenvoudige ingrepen gebruik je heel wat minder water. Neem bijvoorbeeld een douche i.p.v. een bad, gebruik een spaar-douchekop, zet één of twee met water gevulde flessen in de stort-bak van je toilet… Meer tips vind je op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.

03 350 08 14 • [email protected] • www.igean.be

Meer info?

IGEAN TARIEF

35,00 euro

60,00 euro

50,00 euro

20,00 euro

5,00 euro

3,00 euro

TARIEF VOOR ESSENAREN OP HET CONTAINERPARK

18,00 euro

30,00 euro

25,00 euro

20,00 euro

5,00 euro

3,00 euro

PRODUCT

compostvat met beluchtingsstok

compostbak

aanbouwmodule compostbak

dak voor compostbak

beluchtingsstok

compost in zakken

www.vmm.be/waterloket

Meer info?

woNEN

Page 11: Essen Info juli-augustus 2015

Meer info?Alle lokale verkeersinformatie op

www.essen.be

VERKEERSINFo4 en 5 JULI 2015 – Heuvelplein en Essendonk afgesloten wegens ’t Park Zomert

op zaterdag 4 juli van 12.00 tot 17.00 uur zijn het Heu-velplein en Essendonk tot aan de Visserij afgesloten voor alle verkeer. De Melkerijstraat, de watermolenstraat, Visserij en een deel van Essendonk zijn afgesloten voor doorgaand verkeer.

op zondag 5 juli is tot 18.00 uur Essendonk vanaf het Heuvelplein tot aan de Visserij afgesloten voor alle ver-keer. De Visserij en het deel van Essendonk vanaf de Visserij tot aan de Dreef zijn afgesloten voor doorgaand verkeer.

5 en 6 JULI 2015 – Verkeershinder Essen-Hoek wegens kermis

op zondag 5 juli van 12.00 tot 04.00 uur ’s nachts is de Moerkantsebaan vanaf de Verbindinggstraat tot aan het Gildenhuis afgesloten voor alle verkeer. In de straten Zandfort en Spillebeekweg is enkel plaatselijk verkeer toegestaan. Een omleiding is voorzien via de Verbin-dingsstraat.

op maandag 6 juli van 12.00 tot 04.00 uur ’s nachts is de Moerkantsebaan afgesloten vanaf de Verbindingsstraat tot aan tuincentrum Moerkant. ook hier loopt de omlei-ding via de Verbindingsstraat.

11 |

Won

en |

Won

en

Leen tot 10.000 euro tegen lage rente

BUDGETVERHoGING VooR VLAAMSE ENERGIELENING VANAF 1 JULI

Vanaf 1 juli 2015 verhoogt de Vlaamse regering het budget van de Vlaamse Energielening en breidt het de lijst met werken uit die met de energielening betaald kunnen worden. Met deze lening kan je tot 10.000 euro lenen.

Lenen tegen 2 procentDe lening moet terugbetaald worden over een periode van vijf jaar. Bepaalde kwetsbare groepen kunnen lenen tegen een rente van 0 procent. Anderen kunnen dan weer lenen tegen een voordelig tarief van 2 procent. De lening kan gebruikt worden om je dak, muur of vloer te isoleren. Je kan er hoogrendemenstglas en thermostatische kranen mee plaatsen en nog veel meer.

UW STRAAT NADER VERKLAARD door onze dorpsgids Maria gommeren

VissenheuvelNabij de Schriek liep volgens het cijnsboek van

1362 dit weggetje. De herkomst van de naam is te zoeken in het

natte gebied nabij de kleine Aa waar zich veel bunzings

of 'fissen'ophielden. De bunzing is een roofdier

dat behoort tot de marterachtigen en durft wel eens

kleine visjes te eten.

WegWijzer

woNEN

03 350 08 11 • [email protected] info?

Igean DienstverleningEssenaren die beroep willen doen op de lening, kunnen contact opnemen met Igean Dienstverlening. Igean werd er-kend als lokale entiteit en is een samenwerking tussen 27 gemeentebesturen en oCMw’s.

Goed voor je portemonnee Het isoleren van je woning zorgt ervoor dat je energiefactuur daalt en je helpt er het milieu mee. Maar dergelijke investe-ringen kosten geld en dat budget is niet voor iedereen on-middellijk voor handen. De Vlaamse Energielening wil je een handje helpen om die nodige investeringen te kunnen doen.

Page 12: Essen Info juli-augustus 2015

Fotozoektocht met de fietsIn de zomermaanden kan je meedoen met onze leuke fotofietszoektocht door onze gemeente. Deelnemen kost 2,00 euro. De formulieren zijn vanaf 1 juli te koop in het LDC. Je kan ze inleveren tot 31 augustus. op vrijdag 25 september maken we de winnaars bekend en worden de prijzen overhandigd.

DIENSTENCENTRUMInfo uit het

LdC ‘t gasthuisNollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

Zomersessies stoelturnenTelkens om 10.30 uur op vrijdag 3, 17, 31 juli en 14 en 28 augustus turnen we zittend op een stoel. Dat is comfortabeler en goed om lenig te blijven. Doe mee voor maar slechts 1,50 euro. op voorhand reserveren is niet nodig.

T_PLAY KubbWoensdag 8 juli om 13.30 uur komen tieners naar het dienstencentrum om samen met senioren Kubb te spelen. Iedereen kan meedoen en moeilijk is het niet. opgelet, voor je het weet ben je er aan verslaafd! Laat op voorhand weten of je meespeelt.

ZomerbarbecueHet LDC verlekkert je met een zomerbarbecue op woensdag 29 juli. Verwacht je aan vlees, veel verse groenten en als dessert een ijsje. Je betaalt slechts 7,00 euro voor al dit lekkers. Schrijf je op tijd in want vol is vol!

MoederdagmenuIn onze provincie vieren we moederdag op 15 augustus. En in het LDC doen we dat al een dagje eerder want op 14 augustus serveren we een heerlijk menu: tomatenroomsoep met balletjes, gevulde kalkoenborstgebraad, zomergroenten, aardappelrösti en als dessert een gebakje. Allemaal voor slechts 7,00 euro! Inschrijven kan tot donderdag 6 augustus 12.00 uur.

pROGRAMMA ZOMER 2015

LEVEN

Het Centrum Voor Volwassenen-onderwijs (CVO) Ivoran komt in september naar Essen met een interessant cursusaanbod: budgetvriendelijk en gezond koken en Nederlands voor anderstaligen.

Start to cookErvaren lesgevers maken je ver-trouwd met keukengeheimen die in geen enkel kookboek terug te vinden zijn. Je leert op een gezonde manier hoe je een lekkere maaltijd op tafel tovert. Je volgt de cursus op woensdagnamiddag, woens-dagavond of donderdagavond.

Nederlands voor anderstaligenBen je anderstalig? Dan hoef je niet langer een verre verplaatsing te maken om de basiscursus Ne-derlands te volgen. op maan-dag- en woensdagavond leer je Nederlands in de lokalen van de Erasmusschool in de Hofstraat.

Maak een afsrpaakVoor je aan de opleiding begint, maak je eerst een afspraak bij het Huis van het Nederlands. Zij bepa-

len welke cursus voor jou geschikt is. Kom zeker naar de infoavond met screening op 26 augustus van 17.30 tot 20.30 uur in de Erasmus-school, Hofstraat 14.

InschrijvenDe lessen starten op 2 september en vinden plaats in een lokaal van de Erasmusschool, Hofstraat 14. Inschrijven kan in deze school op woensdag 26 augustus van 17.30 tot 20.30 uur of vanaf 24 augustus bij CVo IVoRAN in Kapellen.

BUDGETVRIENDELIJK KoKEN EN LESSEN NEDERLANDS

Start to cook (and talk)

03 605 40 78 • www.ivoran.beMeer info?

12 |

Leve

n

wie gaat duurzaam op kamp?Het gemeentebestuur wil met de wedstrijd ‘duurzaam op kamp’ jeugdverenigingen aansporen om bewust stil te staan bij het duurzaamheidsaspect van hun kamp.

Kippen mee op kampDat doen ze door bijvoorbeeld kippen mee op kamp te nemen, lokale biologische producten te gebruiken of een vegetarische dag te houden. Scouts en Gidsen Essen Heikant, KLJ Hoek en Chiro Happy Dorp kregen de titel ‘duurzaam kamp’. Als beloning kun-nen hun leden heel het kamp smullen van boterhammen met fair-tradechoco. Na het kamp rapporteren de jeugdbewegingen over de uitgevoerde acties. Ze dingen zo mee voor de prijs van meest duurzaam kamp. Het resultaat maken we bekend via Essen info.

03 670 01 56 • [email protected] info?

Page 13: Essen Info juli-augustus 2015

oNTSPANNEN

13 |

Ont

span

nen

Badstop: creatief labo

[email protected] • Zoek badstop op Facebookwww.essen.be/cultuur

Meer info?

Het creatief labo is elk weekend geopend tussen 18 juli en 23 augus-tus van 14.00 tot 19.00 uur met uitzondering van 15 augustus. wat is dat nu, zo’n creatief labo? wel, je kan er kunstwerken bewonderen, het brouwproces van het Badstopbier volgen en de laatste dag een Ven-neke proeven. Neem een boek uit de ruilbibliotheek en werk mee aan het waterweg-kunstwerk in wording. De materialen zijn voorzien, voor de inspiratie rekenen we op jou!

Zwembad De Vennen sluit definitief de deuren. Meer dan veertig jaar lang was het de plek waar duizenden Essenaren leerden zwemmen, baantjes trokken of hun eerste lief kusten. Vzw Kobie wil voor een waardig afscheid zorgen met een cultureel evenement in en rond het zwembad onder de noemer 'Badstop: creatief labo'.

Badstop wil creativiteit prikkelen met een ambitieus programma en zet daarbij ook in op duurzaamheid (eerlij-

ke handel, lokale producten, afvalarm…). Daarvoor wordt zo veel mogelijk samengewerkt

met lokale verenigingen, kunstenaars en artiesten. De zomer van Badstop loopt van 1 juli tot en met 23 augustus 2015. De aftrap wordt gegeven met een hon-

denplons.

wAARDIG AFSCHEID VooR ZwEMBAD DE VENNEN

Voor het eerst in meer dan 40

jaar worden uitsluitend honden

toegelaten in het zwembad. De

baasjes mogen langs de kant toe-

kijken en Badstop zorgt voor de

drankjes.

De hondenplons wordt voor het

eerst georganiseerd in Essen

maar is in Nederland een gekend

concept en een groot succes.

woensdag

01/07 19.00 - 20.00 UUR

zwembad De Vennen

gratis

HoNDENPLoNS

op 4 en 5 juli is er vanaf 18.00 uur de mogelijkheid om te lasershooten in en rond de zwemkom. Reserveren doe je via [email protected] of via de Facebookpagina.

LASERSHooT Vanaf 18 juli is er de ene na de andere activiteit in het zwem-bad. 18, 19, 20 & 21 juli is er het verlengd openingsweekend met muziek van Purple Maze, Nevada Fellow, Anton Price en Triple Fun. De dagen daarna zijn er film- en muziekvoorstel-lingen, kunsttentoonstellingen en nog veel meer.

oPENINGSwEEKEND

CREATIEF LABo

Op de gemeentelijke website www.essen.be staan alle Badstop-activiteiten online. Neem ook een kijkje in de brochure van Badstop die vanaf eind juni verkrijgbaar is of bekijk het online.

Page 14: Essen Info juli-augustus 2015

14 |

Ont

span

nen

oNTSPANNEN

GRATIS FESTIVAL IN HET PARK VAN GC DE oUDE PASToRIJ

't park Zomert op 4 & 5 juli

Op 4 en 5 juli zomert het park van GC de Oude pastorij er op los. ’t park Zomert is een gratis, duurzaam en mondiaal festival. Dat merk je aan het gebruik van herbruikbare bekers en de focus op biologische en eerlijke producten. Draag je steentje bij en kom met de fiets of het openbaar vervoer.

RoEFELEN oP ZATERDAGDe jonge Essenaren kunnen zich een hele middag uitleven in het Roefeldorp. Verwacht je aan adrenaline met de benji-run en de klimmuur, creativiteit met workshops cupcakes versieren, juwelen maken, bio-fruitsatés maken, meesporten met een initiatie tumbling en nog veel meer. De parking van de Heuvelhal wordt omgetoverd tot een rol-&bolplein met brandweerwagens en motorrijders. Afspraak om 13.00 uur in het park!

KAPITEIN wINoKIo EN 20 JAAR LAïSNa het Roefeldorp nodigt Kapitein Winokio alle kleine matrozen uit om mee te reizen op de mu-ziek, te zingen als een echte zeeman en te wiegen op de golven van de zee. Afspraak op zaterdag om 16.30 uur in het park!

om 21.00 uur komen de zangeressen van Laïs hun twintigste verjaardag vieren. In die twintig jaar bouwden ze een carrière uit om 'u' tegen te zeggen. Ze zongen op het voorprogramma van Sting en stonden op festivals als Rock werchter en Dranouter. Het akoestische duo Unagi verzorgt om 20.00 uur het voorpro-gramma. Zij brengen slepende, melodische pop met invloeden uit de blues- en folkwereld.

Page 15: Essen Info juli-augustus 2015

15 |

Ont

span

nen

't park Zomert op 4 & 5 juliZoMERPICKNICK oP ZoNDAGZet de zomer in met een gezellige picknick in het park. Ie-dereen is welkom om tussen 12.00 en 14.00 uur mee te ko-men smullen. Breng je eigen picknickdeken, bord en bestek mee. In het met zorg samengestelde pakket ontdek je allerlei lekkers met een biologisch, lokaal of fairtradelabel. De prijs voor al dit lekkers? 8,00 euro voor volwassenen en 4,00 euro voor kinderen. Schrijf je snel in aan de Vrijetijdsbalie in het gemeentehuis want het aantal pakketten is beperkt.

wERELDDoRPGeef je ogen, oren en smaakpapillen de kost in het werelddorp. De Bazaar Mundial van de Derdewereldbeurs verhuist dit jaar naar het park. ontdek Essense ontwikkelingsprojecten in het buitenland, koop leuke artisanale producten en laat je verrassen door wereldse lekkernijen van onze ‘Nieuwe Essenaren’. ook het podium kleurt exotisch met optredens van Bizarorama (14.00 uur) en het zuiderse Reunite (16.00 uur). Het werelddorp is geopend van 12.00 tot 18.00 uur.

Het gemeentebestuur wil met behulp van De Groene Vent van ’t Park Zomert een duurzaam festival maken. De Groene Vent is een gids die organisatoren helpt om hun evenement duurzaam te maken. Door vaak eenvoudige ac-ties te nemen gaat de milieu-im-pact van het festival naar bene-den. Door de maatregelen aan te vinken in een GroeneVent-scan kunnen we nagaan hoe

groen we bezig zijn. Enkele initiatieven die

we nu al nemen, is het aanbod aan bio-

logische, lokale en fairtradeproducten en het gebruik van LED-verlichting op het podium. Het resultaat

van de scan zal dui-delijk worden in een scanroos die we delen op Facebook, Twitter en de

website. wij zijn benieuwd!

GRoENEVENT-SCAN woRKSHoPS & BIERPRoEVENook het werelddorp is er voor jong en oud. Kinderen krijgen de kans om Incajuwelen te

maken, maskers te schilderen, hun cir-cusvaardigheden bij te schaven en te

knutselen bij Natuurpunt. 18-plussers kunnen hun duurzame geest verrij-ken in twee sessies biologische bie-ren proeven. Tot slot wordt voor de lagere schoolkinderen een zoektocht aangeboden over de stedenband met witzenberg in Zuid-Afrika. Voor

elke deelnemer ligt er een kleine trak-tatie klaar. Startpunt van de zoektocht is

de infostand over witzenberg.

03 670 01 56 • [email protected]

Meer info over 't Park Zomert?

Page 16: Essen Info juli-augustus 2015

16 |

Ont

span

nen

oNTSPANNEN

ESSEN RoCKS!

Muzikaal talent aan het woord

Between Meadows schopte het ook tot de finale van Kamp Noord. Op 1 augustus treden ze op in zwembad de Vennen tijdens Badstop en op 12 december verzorgen ze het voorprogramma van daan in Brasschaat. dietrich is het Essense lid van de band uit Nieuwmoer.“We geraakten tot onze eigen verbazing tot in de finale van Kamp Noord en dankzij de wedstrijd mogen we het voorprogramma van daan verzorgen in december. Voor bands die nu in ongeschikte ruimtes repeteren is een goed repetitiekot heel belangrijk. In slechte ruimtes kan het gehoor veel makkelijker schade oplopen.”

In het najaar van 2015 krijgt Essen een repetitielokaal in

sporthal Hemelrijk. Essense muzikanten hebben dan einde-

lijk een ruimte waar ze ongeremd drumsolo’s, riffs en vocals

kunnen laten gieren. Onze gemeente bruist van muzikaal

talent. We laten enkele Essense muzikanten aan het woord

die deelnamen aan de laatste editie van Kamp Noord.

Ken jij een originele naam voor de nieuwe

repetieruimte?Het gemeentebestuur is op zoek naar een leuke

naam voor de nieuwe repetitieruimte. Als jij de meest originele en passende naam bedenkt,

win je 10 gratis sessies in het repetitielo-kaal. Stuur jouw idee voor 17 augustus

naar [email protected]. De exacte opening is nog niet gekend, maar ver-neem je zeker in een van de volgende

magazines. Of nog beter, like de Facebookpagina van de ge-

meente. Zo blijf je op de hoogte van alle laatste nieuwtjes.

03 670 01 56 • [email protected]

Meer info?

Zijn dansen, zingen en acteren helemaal iets voor jou? Dan moet je absoluut deze workshop volgen!

Spetterende slotshowHannes Vandersteene (speelt Kobe in de reeks Gogogo op Ketnet!) en Marianne Vanuytven (leerkrachte muzikale op-voeding) begeleiden je van 29 juli tot 5 augustus (niet in het weekend) om uiteindelijk die laatste dag een spetterende slotshow te geven in zwembad De Vennen.

Voor kinderen tussen 9 en 15 jaarDe workshop is er voor kinderen tussen 9 en 15 jaar. Je kan je online inschrijven via een link op de gemeentelijke web-site. Surf snel naar www.essen.be/jeugd en wie weet zien we je op de planken in het zwembad? De workshop kost slechts 61,00 euro.

03 670 01 56 • [email protected]/jeugd

Meer info?

Dankzij musicalworkshop op de planken in De Vennen

Alexander speelt samen met zijn broer en nog een kameraad in de rockgroep Black Leather Jacket. Beide broers haalden met hun eenmalig project The deadly Rock N Roll Machine de finale van Kamp Noord 2015. Je kan hen deze zomer horen tijdens de Bogerfeesten in Kalmthout op 26 juli. “Het is makkelijk om in Essen te spelen. We treden vaak op in cafés en er worden genoeg evenementen georganiseerd waar wij kunnen

optreden. Het is een pluspunt dat er een oefenlokaal komt in Essen. Mocht ik geen kelder hebben, zou ik er zeker gebruik van maken. Het is een trigger om te starten met een band.”

Alexander van der WallenBlack Leather Jacket - 21 jaar, gitaar, bas, vocals

Dietrich ElstBetween Meadows - 21 jaar, basgitaar

de metal band As Echoes Fade mocht zich uitroepen tot winnaar van Kamp Noord. gitarist Sam Van Opdorp was het Essense lid van de band uit Lier. Ze spelen op Pulptuur in Kapellen op 28 juni. “Kamp Noord was een heel leuk concept. Ik was onder de indruk van de andere bands. Ongelooflijk dat er zo veel goede groepen zijn in de regio. Wij repeteren in Wuustwezel bij iemand thuis maar een repetitiekot in Essen kan mensen alleen maar motiveren om meer met muziek bezig te zijn.”

Sam Van OpdorpAs Echoes Fade - 22 jaar, gitaar

© F

OTO

PIE

TER

VAN

HO

Oyd

ON

CK

Page 17: Essen Info juli-augustus 2015

17 |

Ont

span

nen

oNTSPANNEN

www.rondevanessen.be • www.essen.beMeer info?

MEEDoEN IS BELANGRIJKER DAN wINNEN

43ste Ronde van Essen komt eraanOp het einde van de zomer is het weer zo ver, dan kan je weer meestrijden voor het felbegeerde gele t-shirt van de Ronde van Essen. De Ronde vindt plaats van 24 tot 29 augustus en doet elke wijk in Essen aan.

Wat is de Ronde van Essen eigenlijk?De Ronde van Essen is een evenement van de Jeugdraad, georganiseerd door de Stuur-groep Ronde van Essen. Dit evenement vindt jaarlijks plaats in de laatste volledige week van augustus en is een loopwedstrijd waarbij deelnemen veel belangrijker is dan winnen. Elke dag van de Ronde van Essen doen we een andere wijk aan met als hoogtepunt op zaterdagnamiddag de finaleloop en aller-lei randanimatie. Iedereen kan deelnemen, vanaf de derde kleuterklas tot aan de ma-ma's en de papa's.

Opbrengst naar CliniclownsDe opbrengst van dit jaar gaat naar de Cli-niclowns. Hopelijk kunnen zij met de op-brengst van de Ronde van Essen het leed van verschillende kinderen in het ziekenhuis verzachten. Voor het volledige programma van de Ronde van Essen kan je terecht in de zomerbrochure of onderstaande websites.

Op donderdag 17 september

vindt in Essen een sporteldag

plaats in het kader van de

sporteltoer 2015. In sportpark

Hemelrijk kunnen 50-plussers

een hele dag lang verschillende

sporten beoefenen. Wie weet

word je door een van de sporten

gebeten voor het leven?

Wat is sportelen?Sportelen is een samenraapsel

van sporten en babbelen. Spor-telen is bewegen op maat van iedere 50-plusser in een gezellige sfeer, waar iedereen zich in kan vinden.

Sporteldag in EssenDe sporteldag start om 9.30 uur met een kleine verwelkoming. Uit 16 verschillende sporten kies je er vier die je dan kan uitoefenen. Tij-dens de middag is er een brood-jeslunch met twee consumpties voorzien. Die zijn in de kostprijs van 10,00 euro inbegrepen.

03 670 01 56 • [email protected] • www.essen.be/sportMeer info en inschrijvingen?

‘Sporteltoer’ voor 50-plussers houdt halt in Essen

Page 18: Essen Info juli-augustus 2015

18 |

Ont

span

nen

oNTSPANNEN

ESSEN HULDIGT ZIJN SPoRTHELDEN

‘WE ARE tHE CHAMpIONS...’

Britt VanthilloAtLEtIEK (ESAK)Belgisch kampioen 3.000m indoor

Els Van HooydonckAtLEtIEK (ESAK)Belgisch kampioen 10.000m w45Vlaams kampioen veldlopen Prov. kampioen halve marathon, veldlopen, 10.000m

Bart SpruytAtLEtIEK (ESAK)Brons Vlaams kampioenschap 3.000m indoor

Manuel De BackerAtLEtIEK (ESAK)Belgisch kampioen veldlopenZilver op Nederlands kampioenschap veldlopenProvinciaal kampioen 800m, 1.500m en 10.000m

Jur SchryversVOEtBAL (CLuB BRuGGE)Tornooiwinst Zuid-Korea met jonge Rode Duivels

Britt MaasAtLEtIEK (ESAK)Prov. en Vlaams kampioen hinkstap indoorProv. en Vlaams kampioen hoogspringen indoorProv. kampioen hoogspringen en hinkstapspringen

Vinnie RutsG-BASKEtBrons op Europese Spelen Special olympicsFair Play trofee Special olympicsAmbassadeur Special olympics

Kristien NelenMOuNtAINBIKEBelgisch kampioen enduroBelgisch kampioen downhill

Afgelopen seizoen lieten onze Essense sporters weer heel wat opmerkelijke prestaties optekenen in heel uiteenlopende disciplines. Alle sportkampioenen werden onlangs gehuldigd in GC zaal Rex. Ziehier onze gemeentelijke trofeeënkast!

Page 19: Essen Info juli-augustus 2015

19 |

Ont

span

nen

oNTSPANNEN

ESBAC - u14BASKEtBAL Kampioen gewestelijke C-jongens Antwerpen

Dosko - Meisjes miniemen VOLLEyBALKampioen regionale competitie Vlaamse Volleybalbond

Essense tennisclub (EtC) DAMES 6BAntwerps kampioenIntergewestelijk vicekampioen

HEREN 7Antwerps kampioenIntergewestelijk kampioen

HEREN 4AAntwerps kampioenIntergewestelijk vicekampioen

HEREN 35/3Antwerps kampioen

Dosko - Dames 4de afdeling VOLLEyBALKampioen 4de afdeling Sporta-competitie

tumblingANNA BuyENS (tuMBLING ESSEN)Brons Vlaams kampioenschap A

FEMKE LOOS (tuMBLING ESSEN)Provinciaal kampioen B

KOBE SCHRyVERS (tuMBLING ESSEN)Vlaams kampioen CProvinciaal kampioen C

JOëLLA VAN DEN BERG (tuMBLING ESSEN)Brons Vlaams kampioenschap CProvinciaal kampioen C

HANNE VAN ESBROECK (tuMBLING ESSEN)Vlaams kampioen CProvinciaal kampioen C

ROB VAN OpStAL (tuMBLING ESSEN)Belgisch kampioen BZilver Vlaams kampioenschapProvinciaal kampioen B

LAuRENS VAN GEEL (GyMKA)Brons Belgisch kampioenschap A Vlaams kampioen A

tC Rozenhof - Jongens tot 16 j. tENNISInterclubkampioen van VlaanderenInterclubkampioen van Antwerpen

© F

OTO

'S L

AuRE

ATEN

: RO

xAN

NE

dAN

CKER

S

Page 20: Essen Info juli-augustus 2015

VVV De tasberg staat de hele zomer paraat met een aanbod van gezins-activiteiten, een fotozoektocht en een smakelijke fietstocht. Zo kan je met vakantie gaan in onze eigen gemeente en krijgt verveling geen kans.

Vier culinaire fietstochtenLiefhebbers van culinair genieten en ontspannen fietsen, komen nog tot en met 30 september aan hun trekken in de Noordertuin van Antwerpen. ‘Sma-kelijk Strappen’ bundelt vier gastrono-mische dagtochten, met op elke route vier culinaire stops in zorgvuldig uitge-kozen horecazaken. Dit jaar duiken de fietstochten trou-wens ook over de grens op ontdekking in de Nederlandse buurgemeenten Ber-gen op Zoom en Roosendaal. om deel te nemen, koop je de gewenste route-brochure. Daarin staan de juiste details zodat je niet voor een gesloten horeca-deur staat. De brochure met maaltijd-vouchers kost 35,00 euro per persoon. Smakelijk Strappen is niet mogelijk op 15 augustus.

GezinsaanbodGa je liever op pad met Kermit de Stic-ker of Tibor de Tovenaar? wil je op zoek naar smokkelwaar, paarse paddenstoe-len of de heksenpot? of wil je vriend worden met kabouter Pinnemuts of Turfje? Maak dan je keuze uit het ge-zinsactiviteitenaanbod. Van het ‘kleine mensenpad’ voor kleuters of ‘pret met een tablet’ als groepsactiviteit tot de smokkelqueeste voor het hele gezin: er is voor elk wat wils.

Nieuw: fotozoektocht Vanaf nu kunnen kinderen trouwens het hele jaar door deelnemen aan een fotozoek-tocht. Het fietstraject is 9 km lang. De zoektocht kost 5,00 euro, inclusief drie consumptie-bonnen voor onderweg.

VVV DE TASBERG GEEFT VERVELING GEEN KANS

Met vakantie in Essen

oNTSPANNEN

VVV De TasbergMoerkantsebaan 50

03 677 19 91 • www.vvvessen.bewww.noordertuin.be

Meer info?

20 |

Ont

span

nen

Kermit-de-stickertocht.

Heksentocht.

Tibor de Tovenaartocht.

Smokkelroute.

Page 21: Essen Info juli-augustus 2015

Eindig de zomer in stijl op T-DAYOp woensdag 26 augustus vindt de 9de editie van hét tienerfestival t-DAy plaats op het militair domein van Brasschaat. Alle tieners van 12 tot 16 jaar zijn die dag welkom om te komen feesten tussen 10.00 en 17.00 uur!

Gratis zweefvluchtenwat staat er jou te wachten? Dans, creatieve workshops, activiteiten voor skaters en avonturiers… ontdek meer op de website van T-DAY of ga naar de Facebookpagina als je een van de 40 gratis zweefvluchten wil winnen.

Met de bus naar T-DAYKom je op eigen houtje naar het festival? Dan hoef je je niet vooraf in te schrijven. Je kan ook met de bus voor maar 4,00 euro vanuit Essen naar T-DAY en terug. Voor de busrit moet je je wel op voorhand inschrijven.

Jonge ontwerpers gezochtT-DAY is op zoek naar jonge, talent-volle ontwerpers die hun zelfgemaak-te creaties willen tonen of verkopen tegen een eerlijke prijs aan tieners op T-DAY. ontwerp jij bijvoorbeeld juwe-len, kledij, tekeningen, tassen, gsm-hoesjes, petjes, foto’s… Ben je tussen

12 en 20 jaar en zijn je prijzen zak-geldvriendelijk? Schrijf je dan tot en met 1 augustus is bij de jeugddienst of via [email protected]

www.t-day.be • [email protected] [email protected] • 03 670 01 56

Meer info?

OPENDEUR HEEMHUIsopendeur in het secretariaat van de Kon. Heemkundige Kring. Met verkoop van boeken en ruilen of kopen van bidprentjes of overlijdensberichten.

28/07-02/08

Heemhuis, Moerkantsebaan 4810.00 17.00 uurOrganisatie: Kon. Heemkundige Kring Info: 03 667 73 90

TURFJE IN HET FLUIsTERbOsAvontuurlijke vertelwandeling in de wildertse Duintjes. De wandeling duurt anderhalf uur en is geschikt voor kinderen van drie tot zeven jaar.

12/07-09/08

Wildertse Duintjes14.00 - 15.30 uurOrganisatie: VVV De Tasberg3,50 euroInfo: 03 677 19 91 - [email protected]

bEATFARM FEsTIvALVrijdag 10 juli is helemaal gra-tis met als thema 'bands met zware bieren en kampvuur'. op zaterdag betaal je 10,00 euro voor 38 DJ's in 4 tenten.

10&11/07

Huybergsebaan 24510 juli : 16.00 - 03.30 uur11 juli: 12.00 - 03.30 uurVrij gratis en zat 10,00 euroInfo: www.beatfarm.be

GELOOF EN bIJGELOOFVoorwerpen uit het Gerard Meeusenmuseum worden tentoongesteld in de Rietendakschuur in het Karrenmuseum.

28/07-02/08

Karrenmusuem Essen10.00 - 17.00 uurOrganisatie: Koninklijke Heemkundige Kring EssenInfo: 03 667 73 90

sTRAATFEEsT EN ROMMELMARKT OvER D'AASnuister op de Rommelmarkt, luister naar muziek, laat de kinderen los op het springkasteel, ...

oNTSPANNEN

30/08Over D'Aa 08.00 - 17.00 uurOrganisatie: Buurtvereniging GratisInfo: www.overdaa.com

in E

ssen

21 |

Ont

span

nen

vOLLEDIG ACTIvITEITENAANbOD IN DE ZOMERbROCHUREDeze activiteiten slopen tussen de mazen van het net en staan niet in de zomerbrochure. Wil je weten wat er allemaal te doen is tijdens de zomervakantie? In het gemeentemagazine van juni stak een zomerbrochure waarin je alles terugvindt. Heb je de brochure niet meer? Geen probleem, surf naar www.essen.be en klik door naar de activiteitenkalender. Nog een fijne vakantie en een warme zomer gewenst!

Page 22: Essen Info juli-augustus 2015

Het dorpsfeest in Essen-Hoek was een schot in de roos. Prachtig weer en enthousiaste mensen zorgden voor heel wat deelnemers aan de fietstocht van het sportpark naar Hoek.

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

Op vrijdag 5 juni werden alle sportkampioenen van de gemeente Essen gehuldigd in GC zaal Rex. Op de Facebookpagina en de website van Essen kan je alle fotos bekijken. Hopelijk zijn we volgend jaar weer met zoveel kampioenen!

www.esseninbeeld.be

Op 15 juni werd de aftrap gegeven van de Vergroot de Hoop- actie van Igean. Tot en met 31 augustus kan je met je taxussnoeisel terecht in het containerpark. Zo help je mee kanker te bestrijden.

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

© F

OTO

RO

xAN

NE

dAN

CKER

S

Stunt- en vliegwerk tijdens de doortocht van de World Ports Classic in Essen. Kris Boeckmans (Lotto-Soudal) won de rit van Antwerpen naar Rotterdam en mocht ook de eindzege van deze tweedaagse op zak steken.

© F

OTO

Ru

dI S

MO

uT

© F

OTO

Ru

dI S

MO

uT

© F

OTO

MAR

gO

TIL

BORg

HS

Page 23: Essen Info juli-augustus 2015

© F

OTO

Ru

dI S

MO

uT

© M

ARK

gEB

RuER

S

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

• Zitdag pensioenen LDC ‘t Gasthuis Elke tweede dinsdag van de maand • 13.00-15.00 uur

NOODNUMMERs

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• politie • 101

• politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

HULPLIJNEN

• Antigifcentrum • 070 245 245 •

• Zelfmoordlijn • 1813 • www.zelfmoordlijn.be

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NUTsvOORZIENINGEN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• pidpa (water) • 0800 903 00

GEMEENTE EssEN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Essen Rijkmakerlaan 53 • 03 350 08 14 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten (surf naar www.igean.be voor an-dere containerparken in de buurt waarop u ook terecht kan)

NuttIGEADRESSEN

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

Gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

Naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDINGSKAARt

WACHTDIENsTEN

• Dokter • 03 650 52 53

• tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.apotheek.be (9.00-22.00 uur)

0903 99 000 (22.00-9.00 uur)

• polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele Kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Page 24: Essen Info juli-augustus 2015

24-29 augustus 2015HoekWildert Horendonk StatieHeikant Centrum

rondevanessen.be #rve15rve15

43

www

JEUGDRAADESSEN

flyer verdeeld op school