Spareknifen 022016

12
Gledelig overskudd på 2 millioner 450 var samlet på årets KNIF-dag Etisk pris til uredd pådriver Vårt tilbud er et gode for den ansatte Nr 2 – 2016 Informasjon fra Kristen-Norges Interessefellesskap Samhold gir styrke Foto © Scandinavian Stockphoto

description

 

Transcript of Spareknifen 022016

Page 1: Spareknifen 022016

Gledelig overskudd på 2 millioner

450 var samlet på årets KNIF-dag

Etisk pris

til uredd pådriver

Vårt tilbud er et gode for den ansatte

Nr 2 – 2016

Informasjon fra Kristen-Norges Interessefellesskap

Samhold gir styrkeFoto © Scandinavian Stockphoto

Page 2: Spareknifen 022016

Takk for godt oppmøte på årsmøtet og KNIF-dagen!Konseptet for KNIF-dagen ble endret i fjor, en forandring vi opplevde at med-lemmene satte pris på! Det er alltid en utfordring å følge opp en suksess. Vi fikk mange konstruktive tilbakemeldinger som vi tok med oss i planleggingen. Med 320 deltagere fra medlemmene, må vi si at vi klarte å gjenta suksessen. Vi håper at mange fant KNIF-dagen så nyttig at de kommer tilbake neste år. Årets tilbake-meldinger tyder i allefall på dette. Vi ønsker å utvikle denne dagen til en viktig samlingsplass for de ansatte i Kristen-Norge med både faglig og sosialt fokus.

Kvelden før KNIF-dagen var det årsmøte. Her var det også godt oppmøte og fine innspill. Årsmøtet er dagen for å se hvordan det gikk i 2015, men likeså mye å se fremover. KNIF er en virksomhet i rask utvikling. Det vil derfor bli innkalt til ekstraordinært årsmøte i høst for å ta endelig stilling til ny selskapsform.

Fokus på avtalene innen kapitalAvtalene er inndelt i seks ulike katego-rier. Tanken er at det skal være enkelt å finne frem til de avtalene våre med-lemmer er interessert i. Som en følge av dette ønsker vi å ha en av kategoriene i fokus for Spareknifen fremover.

I dette nummeret fokuseres det på kate-gorien «kapital». Avtalene her er blant annet banktjenester, pensjon, kapital-forvaltning og betalingsterminaler. Våre avtaler innen bank og pensjon har en bred oppslutning i Kristen-Norge, men som markedssjef har jeg naturligvis all-tid fokus på at avtalene kan vokse

ytterligere. Dette har vist seg å stemme. En vekst på en milliard på bankavtalen siste halvår vitner om dette.

For fire år siden ble avtalen for kapital-forvaltning undertegnet. På disse årene har Kristen-Norge nå et samlet volum på mer enn en milliard kroner. I disse tider med svært lav rente er det en utfordring for medlemsorganisajonene å «forvalte sitt pund». Vi har i lagt til rette for gode løsninger både for menigheter og orga-nisasjoner som vil vurdere ulike spare-former. Vi har også sørget for å legge press på løsninger som ivaretar etiske og miljømessige hensyn til hvordan og hva våre penger blir plassert i. Danske Capital lanserer i løpet av sommeren et eget miljøfond etter press fra blant annet KNIF.

Det er nå inngått avtale med Teller Nets på betalingsterminaler. Avtalen sikrer gode vilkår på både leie av terminal og innløsningsavgifter.

Du finner også mer informasjon om avtalene innen kapital på knif.no

Så til slutt; ikke nøl med å ta kontakt dersom du har spørsmål med tanke på avtalene!

Spareknifen, utgiver KNIF (Kristen-Norges Interessefellesskap)

KNIF er eid av de kristne organisasjo-nene i Norge. Våre forretningsområder er forsikring, regnskap og innkjøp. I tillegg bistår vi medlemmene i spørsmål knyttet til økonomiske rammebetingelser.for våre medlemmer.Knif InnkjøpVirksomheten tilbyr innkjøpsavtaler til medlemmene innen eiendom, it, kapital, kontor & administrasjon, mat og reiseliv. Ansatte i medlemsorgani-sasjonene kan også benytte noen av avtalene.

Post- og kontoradresse: Møllergata 39, 0179 OsloTelefon: 23 10 37 47 E-post: [email protected] Internett: knif.no

Knif Trygghet Forsikring ASSelskapets forsikringstakere er organisa-sjoner og trossamfunn i Kristen-Norge. I tillegg kan ansatte, tillitsvalgte og fri-villige i medlemsorganisasjonene, tegne forsikring i Knif Trygghet.

Post- og kontoradresse:Møllergata 39, 0179 OsloTelefon: 23 68 39 00 | Telefax: 23 68 39 01 E-post: [email protected] Internett: kniftrygghet.no

Knif Regnskap ASSelskapet utfører papirløst regnskap og lønnsarbeid for misjonsorganisasjoner, kirkelige fellesråd og frivillige organisa-sjoner, samt også til for eksempel leir- steder, barnehager og skoler.

Postadresse: Postboks 410 Lundsiden, 4604 Kristiansand Kontoradresse: Bergtorasvei 120, KristiansandTelefon: 404 32 400 E-post: [email protected]: knifregnskap.no

RedaksjonFridtjof Leif Gillebo (ansv.redaktør)Heidi Einarsen Hagen (redaktør)Erik Wilberg

Design Heidi Einarsen HagenTrykk Synkron Media AS

Spareknifen trykkes hos Synkron Media AS – et miljøfyrtårnsertifisert trykkeri.

Ønsker du å få tilsendt «Spare- knifen» i elektronisk utgave? Gi oss beskjed på [email protected]

KNIF – en virksom-het i rask utvikling

leder, mai 2016

Erik [email protected] Markedssjef, Knif Innkjøp

Nytt produktkonsept på strømavtalen

2

Spareknifen nr 2 - 2016 | Utgitt av KNIF

Knif Innkjøp har i en lengre periode jobbet med endring av strømavtalen. Bakgrunnen var ønsket om et produkt-spekter som dekker flere behov og ikke bare et sikringsprodukt.

Produktmiksen er nå klar. Den består av et rent spotprodukt og to sikrings-produkter, henholdsvis en med sik-ringsgrad på 30% og en med 50%.

Produktnavnene blir «Knif Spotavtale», «Knif Sikret 30» og «Knif Sikret 50». Påslagene kan vi garantere er svært konkurransedyktige. Det blir også et eget produkt for ansatte og dere som benytter denne avtalen i dag.

Det nye produktkonseptet vil bli lansert i løpet av sommeren.

Page 3: Spareknifen 022016

Etisk pris til uredd pådriver Tekst og foto Initiativ for etisk handel

– Årets vinner har gjennom mange år vært en sterk og tydelig talsperson for at etisk handel i stor grad handler om egne innkjøpsrutiner. Hun er en uredd utfor-drer til det offentliges innkjøpspraksis, og har etterlyst et annet fokus enn pris i offentlige anbud. Årets vinner har vært en viktig bidragsyter i prosessen rundt ny §5 i «Lov om offentlige anskaffelser», het det i juryen i sin begrunnelse.

Krav til storkjøkkenprodusenterCulina har siden 2008 hatt etisk handel, miljøhensyn og matsikkerhet som en integrert del av kolleksjonsutvikling, inn-kjøpsarbeid og drift.

– Vår bransje selger flere varer produsert i lavkostland. Da er aktsomhetsvurderin-ger og kunnskap om arbeidsforhold på fabrikkene en selvfølgelig del av kvali-tetskontrollen, mener Irene Gulbrandsen.Culina har som ambisjon å vite hvor varene er produsert, kjenne til arbeids-forholdene på fabrikkene og vurdere om de ønsker å kjøpe produktet herfra. Eller om de må; bidra til forbedringer i produksjonsleddet – og ikke minst kunne dokumentere dette når kundene spør. Arbeidet omfatter fabrikkenes egenvur-deringer, fabrikkbesøk og tredjepartsre-visjoner hos utvalgte leverandører.

– Derfor er produksjonsforhold alltid på agendaen i møte med våre hovedleve-randører. Vi har et spesielt fokus på våre egne varemerker ConGusto og Destino, og denne uken er fire kolleger på besøk hos bestikk- og porselensprodusentene våre i Kina, forteller Gulbransen.

Ikke for enhver pris– De siste årene har vi sett at trenden blant sluttkunder også går i retning av mer bevisste valg. I fjor fikk Culina selv revisjonsbesøk og henvendelser fra flere avtalekunder med spørsmål om opprin-nelse, miljø- og produksjonsforhold. Det er bra, for etterspørsel fra sluttmarkedet er en helt nødvendig drivkraft i våre prio-riteringer, sier årets prisvinner.

Det offentlige på god veiOffentlig sektor kjøper varer og tjenester for over 400 milliarder årlig. Myndighete-ne har lenge signalisert høye ambisjoner om samfunnsansvar, men det er fortsatt langt fra ord til handling i mange deler av offentlig sektor. Gulbransen mener

Prisen «Årets etiske ildsjel» gikk i år til en leverandør i storkjøkkenbransjen. Prosjektleder og medeier i Culina, Irene Gulbransen fikk årets pris for blant annet sitt engasjement i påvirkningsarbeidet for å endre offentlig innkjøps-lovgivning.

det handler om forvaltning av våre felles skattepenger, der det offentlige må bruke sin makt til å velge bort leverandører som ikke stiller etiske krav videre til produksjonsleddet, men ofte gjør de det stikk motsatte i virkelig innkjøpspraksis.

– Dermed blir offentlig sektor et sterkt prisfokusert sisteledd som devaluerer den etiske innsatsen som er lagt ned gjennom hele verdikjeden. Det samme gjelder andre kvalitetskrav og vurdering av produktenes livstidsøkonomi, som blir helt overskygget av 100 prosent pris fra gang til gang. Og er det noen som ønsker å kjøpe billigvarer, er det alltid noen som er villig til å skaffe dem.

Men ting er i ferd med å forandre seg – Vi ser nå resultater av langsiktig på-virkningsarbeid overfor myndigheter og offentlig sektor. Jeg har sterk tro på en snarlig endring i §5 i «Lov om offentlige innkjøp», der krav til samfunnsansvar skal vektlegges i offentlige anbud. (se egen sak). Innkjøpskompetansen i of-fentlig sektor er i ferd med å ta opp i seg konseptet «etisk handel» og med et nytt lovforslag på plass blir det også juridisk dekning for aktiv bruk av etiske krav.

Et slikt skifte fikk vi allerede et eksempel på da Helse Sør-Øst i fjorårets anbuds-

runde stilte tydelige krav om oppfølging av arbeidsforhold i leverandørkjeden, både som kvalifikasjons- og kontrakts-krav i sin rammeavtale på storkjøkken-utstyr. Resultatet ble avvisning av én av fire tilbydere. I tillegg ble miljø vektet som tildelingskriterium og valget av Culina begrunnet med god score på dette området.

– Culina er stolt av å være leverandør på disse premissene, sier Gulbransen som ønsker etiske krav fra offentlig så vel som privat sektor velkommen.

En stolt prisvinner sammen med daglig leder i Initiativ for etisk handel, Per Nitter Bondevik.

Knif Innkjøp gratulerer Culina med prisen for «Årets etiske ildsjel» Culina er Knif Innkjøp sin sam-arbeidspartner på småutstyr til kjøkken. Dette er en avtale mange kan benytte – en kopp eller et glass trenger alle. Det kan være til bar-nehagen, menigheten, bedehuset, forsamlingshuset, kontoret, syke-hjemmet og på leirstedet. Du finner mer informasjon på knif.no

3

Spareknifen nr 2 - 2016 | Utgitt av KNIF

Page 4: Spareknifen 022016

Vårt tilbud er et gode for den ansatte i Kristen-NorgeTekst Heidi Einarsen Hagen

Hvordan har utviklingen av nye kunder vært i de årene du jobbet med avtalen og da med fokus på de mange ansatte i medlemsorga-nisasjonene?– Da jeg begynte å jobbe i 2003 med KNIF-avtalen var det 902 ansatte i Kristen-Norge som benyttet banktjenestene. I dag har det steget til 3 763 personer, så det har vært en veldig god utvikling!

Hvordan ser ledelsen i banken på KNIF-kundene?– Sparebanken Sør ønsker å satse på KNIF. Derfor er det nå opprettet en egen avdeling i banken med ansatte som jobber med KNIF-privatkunder. Vi er et team på fire personer som alle har lang fartstid fra bankbransjen.

Hvordan opplever nye kunder banken?– Når folk har flyttet over til oss, får kunden sin egen saksbehandler. Jeg tror de opplever en nærhet til sin rådgiver, selv om avstanden kan være stor fysisk.

Kundene gir uttrykk for at de er fornøyd og det er veldig lite avgang av kunder.

Hvordan jobber dere i KNIF-teamet?– Vårt team bygger relasjoner til organi-sasjonene og sentrale personer. Vi jobber godt sammen med våre bedriftsråd-givere som allerede har gode kontakter innad i organisasjonene. Arrangementer i regi av medlemsorganisasjonene er gode arenaer for å komme i kontakt med ansatte, f.eks. på generalforsamlinger, sommerstevner og KNIF-dagen.

På hvilken måte er dere i kontakt med den enkelte virksomhet?– Vi avlegger besøk på arbeidsplassene og får lov til å informere om banken. Vi har ofte med oss en hyggelig over- raskelse – en bløtkake, som de ansatte nyter i lunsjen. Det smaker alltid godt!

– Noen steder avtaler de ansatte møter med oss for å få en gjennomgang av privatøkonomien. Mange arbeidsplas-ser er flinke til å fortelle at vårt tilbud er et gode for den ansatte i organisa-

Mange kjenner «Kai i banken» siden han i flere år har jobbet med KNIF- kunder og de ansatte i medlemsorganisasjonene. Kai Kyllingstad er en person som lett kommer i kontakt med andre mennesker og sprer mye glede rundt seg. Spareknifen har tatt en prat, siden han nå er klar for en ny til- værelse som pensjonist etter 40 år i banken.

KNIF-teamet, fra venstre Janne Larsen, Stein Bentsen, Bente Sørensen, Christen Puntervold og Kai Kyllingstad. Foto: Hans Jacob Brekke, Sparebanken Sør.

Fakta om avtalen på banktjenesterAvtalen med Sparebanken Sør har Knif Innkjøp hatt i mer enn 20 år. I starten var det avtale både med Sparebanken Pluss og Sparebanken NOR.

I 2001 ble Sparebanken Pluss ene- leverandør. Da var volumet på 516 millioner i utlån og 189 millioner i

innskudd. I dag har avtalen passert 11 milliarder og har hatt en stor økning det siste året.

Husk at alle ansatte med fast stilling i virksomhetene tilknyttet KNIF, kan benytte avtalen med Sparebanken Sør.

4

Spareknifen nr 2 - 2016 | Utgitt av KNIF

Page 5: Spareknifen 022016

sjonen. Her har jeg et ønske om at flere kunne informert sine ansatte om denne ansattfordelen, f.eks. på arbeidsstedets intranettside.

Hva tror du om fremtiden til Sparebanken Sør og KNIF?– Utfra den viljen banken viser til å satse på KNIF-segmentet har jeg stor tro på et fortsatt godt forhold til KNIF. I og med at vi har et så bra tilbud til ansatte er jeg sik-ker på at kundemassen vil øke fremover.

Kommer det noen spennende nyheter fra banken i nærmeste fremtid?Ja, vi starter nå opp med Sping. Dette blir en ny måte for menighetene å samle inn kollekt på, nå som kontantene forsvin-ner. Sping gir også mange andre mulig-heter for organsisasjonene. Tjenesten har vært etterspurt av kundene og jeg vil anbefale organisasjonene om å kontakte banken for å få mer informasjon om dette.

Ansvarlige for av- talene innen kapital

Banktjenester BetalingsterminalFridtjof Leif Gillebo E-post: [email protected] Mobil 404 05 996

PensjonErik WilbergE-post: [email protected] Mobil 404 08 987

Kapital Kåre HegleE-post: [email protected] Mobil 404 05 988

«Takk for meg! Jeg kommer til å savne kundebe-søkene og folk jeg har vært i kontakt med gjennom alle disse årene», forteller Kai Kyllingstad på sin siste KNIF-dag. Her sammen med Christen Puntervold som var på sin første KNIF-dag. Foto: Heidi Einarsen Hagen

Har KNIF endret seg på disse årene og hvor-dan opplever du KNIF-dagen?– Naturlig nok har det vært endringer også i KNIF i løpet av disse år. De nye KNIF-dagene er blitt veldig bra og favner vidt. Det gir oss store muligheter til å treffe nye kunder. Men jeg har lyst til å si at det er også veldig gøy å treffe «gamle» kunder ved slike anledninger.

Du er nå klar for en ny tilværelse som pensjonist?– Ja, hva skal en si? Jeg gleder meg og er privilegert, for å få muligheten til å ta dette valget, i en alder av 62 år og velger dette selv. Jeg har stor tro på dette skal bli en veldig fin tid framover.

– Jeg har lyst til å trekke frem det gode samarbeidet jeg har hatt med de ansatte i Knif Innkjøp og Knif Trygghet. Jeg vil også rette en stor takk til alle organisa-sjonene som har tatt så godt i mot meg når jeg har kommet på besøk. Jeg har vært privilegert som har fått jobbe med denne kundegruppen.

– Jeg takker for meg og ønsker Christen lykke til!

Til slutt sier Kai med et godt smil – Jeg kommer til å savne kundebesøkene og folk jeg har vært i kontakt med.

Christen Puntervold, blir en del av KNIF-teamet når Kai slutterChristen har jobbet mange år i Spare-banken Sør og er nå klar for nye arbeids-oppgaver innenfor KNIF-segmentet

Han har fra tidligere en god oversikt over Kristen-Norge og kjenner de ulike organisasjoner og kirkesamfunn som er medlemmer i KNIF.

– Dette er en kollega jeg har stor tro på og som vil fortsette det gode samarbeidet vi har hatt med kundene, sier Kai.

– Jeg gleder meg. Det blir spennende å fortsette arbeidet innenfor KNIF-privat. Det skjer mye i banknæringen og det blir gøy å informere om alle de nye mulig-hetene som vil komme kundene til gode, sier Christen til slutt.

Ansettelser i Knif InnkjøpÅshild Eklundble ansatt 1. januar 2016 som business-controller. Åshild kommer fra Knif Regnskap og er ut-dannet samfunns-økonom. I tillegg til å være opptatt

av tall er hun også kategoriansvarlig for avtalene innen kontor & administrasjon.

Ta gjerne kontakt med Åshild på e-post [email protected]

Anders Hvervener ansatt fra 1. april i et engasjement ut året. Han har jobbet i 25 år i IT bransjen, både på kunde- og leverandørsiden og sist i Skill AS. Anders skal ha

ansvaret for forhandlinger og etablering av nye avtaler innen IT-drift. I tillegg skal han bistå medlemmer og KNIF med IT-rådgivning og ikke minst styrke sats-ningen videre sammen med Jofred Nesje.

Ta gjerne kontakt med Anders på e-post [email protected]

Karl Gunnar Opdal er ansatt fra 1. mai som seniorråd-giver. Han kommer fra mediekonser-net Amedia som konserndirektør på salg og marked. Karl Gunnar skal

i hovedsak styrke vårt forhandlingsar-beid i forhold til samarbeidspartnerne, samtidig som hans lange erfaring innen markedsarbeid også vil bli brukt på best mulig måte for Knif Innkjøp sitt behov.

Ta gjerne kontakt med Karl Gunnar på e-post [email protected]

5

Spareknifen nr 2 - 2016 | Utgitt av KNIF

Page 6: Spareknifen 022016

Gledelig over-skudd på over 2 millioner

Tekst Åshild Eklund

Styrets forslag til årsmøtet er at KNIF trinnvis skal omdan-nes til et aksjeselskap, og at det i løpet av høsten 2016 avholdes et ekstraordinært årsmøte der endring av orga-nisasjonsform vedtas. Det ble en frisk diskusjon underveis, og flere delegater valgte å ta ordet under debatten. Styrets forslag ble enstemmig vedtatt av årsmøtet.

OrienteringerDirektør Fridtjof Gillebo kunne presentere et gledelig overskudd på over 2 millioner i 2015. Resultatet ble bedre enn forventet. Dette skyldes i hovedsak høyere inntekter, god kostnadskontroll, og til-bakeføring av en avsetning for merverdiavgift gjort i 2014. Erik Wilberg og Kåre Hegle fra sekretariatet orienterte om arbeidet i 2015, med fokus på videre satsninger i 2016.

NØS AS ble oppkjøpt av KNIF fra 1. juli 2015 og endret navn

Årsmøte for KNIF ble avholdt 25. april på Scandic Oslo Airport. Den viktigste saken var hvilken selskapsform KNIF skal ha i fremtiden. Både sekretariatet og styret hadde gjort grundige forbe-redelser i forkant av årsmøtet.

til Knif Regnskap AS. Daglig leder Kim Boel Pedersen gav en interessant presentasjon av selskapet. Han kunne også presentere et overskudd på 3,1 millioner før skatt.

StyrevalgSvein Jacobsen Veland ble gjenvalgt som styremedlem, og Einar Sæther rykket opp fra 1. vararepresentant til fast styremedlem. Aud Karin Hovin ble valgt til ny 1. vara og Per Bjørner Myrbostad valgt til ny 2. vara. Nestleder Marion Gunstveit Bojanowski stilte ikke til gjenvalg. Vi ret-ter en stor takk til Marion for arbeidet hun har lagt ned som styremedlem i KNIF.

Det nye styret består av:Siri KalvatnØystein DahlePer-Endre BjørnevikSvein Jacobsen VelandEinar SætherErik Wilberg (ansattes repr.)Aud-Karin Hovin (1.vara)Per Bjørner Myrbostad (2. vara)

Marion Gunstveit Bojanowski ble takket av styreleder Siri Kalvatn, for sin innsats gjennom fire år som styremedlem. Foto: Heidi Einarsen Hagen

Nyttig å treffesHvilke forum deltar du på? – Økonomiforum.Det første forumet leverte det til forventingene? – Det syns jeg så absolutt. Hva var det beste? – Flink foredragsholder og svarte godt på spørsmålene fra salen, som var relevante for oss som var der. Dine forventinger til resten av denne dagen?

– De er kanskje enda høyere og gleder jeg meg til det som kommer. STEIN OLE KOLSTAD VARHAUGFOLKEHØGSKOLEN SØRLANDET

Hva var det som gjorde at du meldte deg på KNIF-dagen? – Dette er en trivelig samling og det er gøy å møte kjentsfolk. Det er utrolig mye fine produkter å se. Nå har jeg plukket med meg ideer flere steder allerede. Hvilke forventninger har du til KNIF-dagene fremover? – Så langt er jeg veldig tilfreds med sånn som det er her nå. Det er mye

liv og litt sånn trøkk i det. Og ja, mye bra! Det er fint å dele opp i sesjoner, sånn som dere gjør nå.

LINE WERMUNDSEN MORK, KRISTELIG GYMNASIUM

Hva var det som gjorde at du meldte

deg på KNIF-dagen?

– Jeg føler at jeg ganske involvert i

og med at jeg sitter i styret i Knif

Trygghet Forsikring. MF har alle sine

personalforsikringer i KNIF så da ser

jeg ingen grunn til ikke å komme.

BEATE PETTERSEN

MENIGHETSFAKULTETET

Har denne dagen til nå levert til forventningene?– Ja, jeg syns det har vært bra. Det

har vært stigende. Seminarene er

viktige, men det er vel så viktig det å

treffe folk. Hvilke forum deltar du på?– Jeg var på det med Kjell Magne

Bondevik (Lederforum). Det som var

interessant var ikke at han kom med

så mange revolusjonerende nye ting.

Men når du lytter til en så dyktig leder, så hører du på en

annen måte og tenker at dette er viktige prinsipper som er

verdt å ta med seg.KJETIL VESTEL HAGA, BIBELSKOLEN I GRIMSTAD

6

Spareknifen nr 2 - 2016 | Utgitt av KNIF

Page 7: Spareknifen 022016

450 personer samlet på årets KNIF-dag

KNIF-dagen 2016 ble arrangert 26. april på Scandic Oslo Airport. Her er liten stemningsrapport fra dagen.

Tekst Åshild Eklund

Fridtjof Leif Gillebo, direktør i KNIF og arrangementsansvarlig Cecilia Sbertoli kunne ønske velkommen til en forsam-ling på mer enn 450 personer! Mange hadde kommet reisende fra hele landet, for å få med seg denne dagen.

Stand-up komiker Rigmor Galtung åpnet med foredraget «Tur-retur knestående». Her delte hun av egne erfaringer og reflekterte over hvordan man kan kom-mer seg videre i livet etter sykdom og motgang.

Etter en både humoristisk og alvorlig innledning på dagen gikk deltakerne videre til syv ulike fagfora, tilpasset forskjellige yrkesgrupper. I år arrangerte vi fora innen økonomi, HR, mat, IT, ren-hold, marked og ledelse der dagsaktuelle temaer ble tatt opp. Vi hadde skaffet foredragsholdere av høy kvalitet innen-for de ulike fagfeltene, og disse møtte et engasjert publikum.

KNIF-dagen er unik i norsk sammenheng. Vi i KNIF er stolte av å arrangere det eneste samlingspunktet der representan-

ter fra hele Kristen-Norge møtes for en fagdag. Dette gir deltakerne mulighet til nettverksbygging og utveksling av ideer og erfaringer.

Etter den første forumsøkten var det tid for lunsj og myldretorg. Til tross for plassutfordringer på Scandic Oslo Airport hadde vi valgt å invitere flere samarbeidspartnere enn fjoråret, og det var nærmere 50 utstillere tilstede på ar-rangementet. Dette er ny rekord! Det siste året har KNIF fått mange nye samarbeidspartnere, spesielt på mat- og storhusholdningsområdet. Flesteparten av de nye samarbeidspartnerne var representert på arrangementet. Utstiller-ne hadde med seg sine produkter, og det var mulighet for å prøvesmake på mat og drikke. KNIF-dagen er en fin anledning for medlemmene til å bli bedre kjente med samarbeidspartnerne, og myldre-torget gav deltakerne god tid til å snakke med både gamle og nye leverandører.

Arrangementsansvarlig for KNIF-dagen, Cecilia Sbertoli, jobber til daglig som ad-ministrasjonsleder i KNIF. Hun var svært godt fornøyd med både oppslutningen og gjennomføringen av årets KNIF-dag. – Vi ønsker at KNIF-dagen skal være en

dag der ansatte i Kristen-Norge kan få faglig påfyll og inspirasjon. Arrangemen-tet skal være en møteplass der man kan møte kolleger fra andre kristne organi-sasjoner. Dette føler jeg at vi har lykkes med.

KNIF har allerede fått mange gode til-bakemeldinger fra både medlemmer og samarbeidspartnere. Planleggingen av neste års KNIF-dag er allerede i gang.

Vi oppfordrer derfor alle til å holde av 26. april 2017 allerede nå!

Administrasjons- og kontorleder Cecilia Sbertoli er arrange-mentsansvarlig for KNIF-dagen. Hun var godt fornøyd med oppslutningen og gjen-nomføringen av dagen.

Rigmor Galtung som Gro Harlem Brundtland. Foto: Torstein Kiserud

Velkommen til KNIF-dagen.

Foto: Heidi Einarsen Hagen

Smilende deltakere. Foto: Torstein Kiserud

Fra myldretorget hvor mange av våre samarbeids-partnere hadde stand. Foto: Heidi Einarsen Hagen

Fra standsområdet. Foto: Torstein Kiserud

Fra Lederforum og Hanne Kristin Rohde.

Foto: Torstein Kiserud

7

Spareknifen nr 2 - 2016 | Utgitt av KNIF

Page 8: Spareknifen 022016

På Gjennestad er det tillatt å tråkke på plenen!

Spareknifen har tatt turen til Gjennestad videregående skole en vårdag, ikke bare for å besøke skolen, men også for å få vite mer om bytte av bank-tjenester. Skolen ligger i Vestfold, nærmere bestemt i Stokke kommune. Gjennestad er kanskje en utypisk videregående skole, med fokus på praktis-ke fag, som blant annet naturbruk, bygg, anleggsteknikk og helse. Skolen ble startet opp i 1946 og foregangsmannen var Olav Loftshaug.

Tekst og foto Heidi Einarsen Hagen

Gjennestad er en populær skole og har i dag følgende utdanningsprogram: Bygg- og anleggsteknikk, design og håndverk, helse- og oppvekstfag, natur-bruk, service og samferdsel, påbygging til generell studiekompertanse (VG3) og studiespesialisering. Skolen eies av Normisjon. Det viktigste for Gjenne-stad er elevene og alle andre aktiviteter starter og slutter med dette. Elevene kan bo på skolen og nærmere halvparten av 230 elever gjør dette. Gjennestad kaller seg for iPad-skolen og alle elevene bruker til daglig iPad i undervisningen.

Første stopp er en hyggelig prat med daglig leder av Gjennestad Drift (GD), Geir Fossnes, før jeg blir vist rundt på området. Geir har jobbet på skolen i over 30 år og er selv utdannet gartner fra Gjennestad.

Kan du si noe kort om skolen og hva som kjennetegner Gjennestad?– Bakgrunnen var naturbruk og skolen

har senere utviklet seg til å dekke andre fag og er en liten skole med stor plass. Her er det praktisk undervisning med realistiske oppgaver ut fra linjevalg. Elevene fra bygg- og anleggsteknikk bygger blant annet hus. Nå står for tur en tomannsbolig som skal reises utenfor området av elevene.

– Skolen er bygd opp med flere utdan-ningsløp og ble miljøfyrtårnsertifisert i 2015. Noen av elevene går her i fire år, mens andre i ett år. De fleste er her i tre år. Mange tar treårig videregående pluss påbygging til studiekompetanse, mens andre går to år på skolen og to år som lærling. I tillegg har vi nå startet opp med studiespesialisering.

– Vi har internat med servering av god mat syv dager i uka og i tillegg kvelds-servering noen ganger i uka. – Elevene kommer fra hele landet og i år har vi 17 fylker representert her.

Hvordan er skolen organisert?– Gjennestad er delt i en skole- og en for-retningsdel med samme felles mål. Vi er

i en særklasse og ble pålagt av skolemyn-dighetene å skille ut driften, siden dette var for stort. Vår omsetning i drift er på rundt 100 millioner og skolen med 30 millioner pr år.

– Skolen er organisert med en ledergrup-pe på åtte personer med representanter fra både skolen og drift. Ledermøtene skjer hver mandag. Her blir de fleste viktige og større avgjørelser tatt. Vår styreleder er Agnar Kvalbein.

Hvor mange ansatte har skolen?– Totalt er det 60 ansatte i Gjennestad drift og 40 på skolen. I sommersesongen har vi i tillegg mange ekstrahjelpere, blant annet fra en menigheten i Bulgaria. Mange fra denne menigheten kommer igjen år etter år.

– Flere av de ansatte har tidligere vært elever på skolen og jobbet her lenge. Vi har en stabil arbeidsgjeng og Gjennestad er et godt arbeidssted (som de besøkende merker).

Hvordan får elevene relevant oppgaver?

Geir Fossnes i samtale med Christoffer Holt, som har jobbet 40 år på Gjennestad uten fravær.

8

Spareknifen nr 2 - 2016 | Utgitt av KNIF

Page 9: Spareknifen 022016

– Elevene får realistisk praksis i vekst-husene og hagesenteret. Det at anleggs-gartneravdelingen tar oppdrag utenfor skolen, er også med på å generere inn-tekter til skolen.

Vil det si at dere konkurrerer i markedet?– Hvem som helst kan ringe og avtale tid og priser. Vårt hovedprodukt er ikke å legge steiner, men å utdanne elever! Andre konkurrerer med oss og de vet at våre elever i neste omgang, kan bli deres ansatte.

– Vi konkurrerer i markedet og gir anbud på bygg og vedlikehold. Skolen kan ikke gå med overskudd, men drive i balanse. Noen skoler får inntekter fra gaver, mens vi i form av driftsinntekter.

Brukes skolen noe om sommeren? – Vi har både stevner og konfirmantlei-rer. Ungdomspresten i Seljord har med seg over 200 konfirmanter, fordelt på to leirer, som hver varer en uke.

Dere leier ut til flere organisasjoner, ikke sant?– Jo, det stemmer. Vi har utleie i egne bygg og driver en barnehage med 60 barn fra nærområdet. De som leier hos oss er blant annet et regnskapsfirma, Bondelaget, Vestfold landsbrukstjenester, Søndagsskolen, NMS U, Normisjon og Lærerens misjonsforbund.

Gjennestad har flere veksthus. Hva er det som produseres?

– Det er mye sommerblomster og kryd-derplanter i veksthusene på Gjennestad. Krydderplantene selges direkte til gros-sister, samt til vårt eget hagesenter.

Vil det si at vi kan få kjøp krydderplanter fra Gjennestad i dagligvarebutikkene? - Ja, det stemmer! Spør gjerne etter kryd-derplanter fra Gjennestad i din daglig- varebutikk. Vi selger sommerblomster direkte til 35 kommuner, blant annet Bærum, Oslo og Sandnes. Blomstene som står langs Karl Johansgate (Oslo) kommer fra oss! Vi leverer også direkte til Dyre-parken i Kristiansand og Tusenfryd ved Oslo.

Dere har et stort hagesenter, kan du si litt om dette også? – Vårt hagesenter er veldig godt besøkt og der har vi en kafé også. Rundt lunsj- tider er det ofte fullt her av besøkende i kaféen. Hagesenteret er Vestfold største. Vi har vært med i Hagelandkjeden i mange år og kjeden er kjent for høy kom-petanse hos de ansatte. Vårt hagesenter er i en særstilling og som vi er alene om i Norge. Vi har stengt på søndager og uten at det går utover lønnsomheten!

Gjennestad har i mange år vært en flittig bruker av innkjøpsavtalene til Knif Inn-kjøp og er godt fornøyd med avtalene de benytter. Det var en avtale skolen ikke har brukt før i år og det var banktjenester med Sparebanken Sør. Denne avtalen har hittil i år passert 11 milliarder og har en

god vekst. Bare de siste seks månedene har avtalen økt med en milliard.

Hva var bakgrunnen for at dere valgt å bytte bank først nå?– Vi har i mange år tenkt på å skifte bank, men det ble med tanken. Før jul byttet vi regnskapssystem og da til Xlegder. Dette gjorde at det ble et naturlig tidspunkt for å bytte bank.

– For oss var bakgrunnen at vi ønsket å være lojale til fellesskapet og ikke med tanke på noen økonomisk gevinst. Nå i etterhånd opplever vi at arbeidshver-dagen er enklere enn tidligere. Vi har fått en egen kontaktperson i Sparebanken Sør, som allerede har vært her på besøk. Dette har vi stor tro på.

Vil det være aktuelt for Gjennestad å ta opp lån? – Normalt har vi ikke hatt behov for lån, men vi kan se for oss at dette kanskje kan skje. Det gjelder oppgradering av blant annet internatbygg, skolebygg og veksthus. De eldste veksthusene er fra 1977 og er i dag tungdrevne.

Etter praten fikk jeg se skolen og området rundt, og ble mektig imponert. Kjører du forbi Gjennestad, legg gjerne turen innom. Ta deg en pause, besøk kafeén og bruk gjerne også parkanlegget, som elevene er med på å ha ansvaret for å vedlikeholde. I parken er det nemlig lov til å tråkke på plenen!

Etterspør gjerne krydderplanter fra Gjennestad i din nærbutikk.

Ulrik Linnestad og Geirid Solhem selger uteplanter. Tid for å så i hobbyvekstshuset.

Izabela Fornek jobber i krydderavdelingen. Byggfagelevene får realistisk praksis. Foto: Gjennestad

Leif Andersson er Gjennestads elektriker og kjører selvsagt elektrisk.

9

Spareknifen nr 2 - 2016 | Utgitt av KNIF

Page 10: Spareknifen 022016

Kristen-Norge velger innskuddsbasert pensjon Tekst Erik Wilberg

Ved å samle «hele» Kristen-Norge i en avtale, så oppnår vi gode rabatter, spesielt på omkostningsleddet i tjenestepensjon.

Tall fra DNB Liv viser at de aller fleste av medlemmene nå er ferdig med å omdan-ne pensjonsløsningene fra ytelsesbasert og over på innskuddsbasert pensjon.

Nye sparesatser for innskuddsbasert pensjon ble innført fra januar 2014 (se faktaboks). Da ble det enklere å endre til en innskuddsbasert pensjon, med tilnær-met like gode betingelser som den gamle ytelsesbaserte ordningen.

Samtidig ble det gjort en viktig endring, nemlig at det ble mulig å la de ansatte opptjene pensjon fra første krone i lønn. For ansatte med moderate lønninger, er dette avgjørende for fremtidig pensjon.

Nils Erik Ormberg i DNB Liv er vår kon-taktperson og ekspert på pensjon, både for arbeidsgivere og ansatte i Kristen-Norge. Nå som nesten alle medlemmene i KNIF har omdannet sine pensjonsordninger til inn-skuddspensjon, kan vi da legge bort pensjon som tema?– Det har aldri vært viktigere enn nå å følge med på pensjonsområdet. Årsaken til dette er at pensjon blir mer individua-lisert og at den enkelte får mulighet til å påvirke sin egen pensjon.

– Som arbeidsgiver er det også viktig å ha fokus på de såkalte risikodekningene

innen pensjonsordningen som f. eks. uførepensjon. Her har KNIF-medlem-mene utmerket seg svært positivt ved at over 80% av arbeidsgiverne har valgt å tegne dette i tillegg til pensjonsordnin-gen, mens kun 30% av de øvrige kundene har valgt å ta dette med.

Kan du sin noen om hvor mange som benyt-ter tjenestene under «Min pensjon» på DNBs nettsider?– Det kun 4-5% av alle med pensjonsord-ning som har gjort endringer på «Min pensjon». Her gis det mulighet for å justere aksjeandelen mellom de ulike alternativene for risikoprofil med 30%, 50% eller 80% aksjeandel.

Ta gjerne kontakt med avtaleansvarlig Erik Wilberg for ytterligere informasjon om pensjonsavtalen med DNB Liv, [email protected], telefon 404 08 987.

Du kan også sjekke din pensjon på DNB sin nettside dnb/minpensjon.no

Knif Innkjøp har hatt et langsiktig samarbeid med DNB Livsforsikring AS for de ansatte i Kristen-Norge. På dette området har de aller fleste av større og mindre arbeidsgivere valgt å benytte seg av KNIF sitt tilbud. Avtalen omfat-ter både ytelsesbasert- og innskuddsbasert tjenestepensjon.

Fagdager på pensjon,høsten 2016DNB hadde tidligere en kampanje som het «Min pensjon – full oversikt». Vi er vel alle enige om at det er få som har full oversikt over sin pensjon. Du som er arbeidsgiver eller ansatt i en av våre organisasjoner og ønsker å få, i alle fall litt bedre, oversikt har muligheten til å lære mer på egne fagdager.

Merk deg allerede nå datoene for våre pensjonsfagdager til høsten:

13. oktober Oslo18. oktober Stavanger27. oktober Kristiansand28. oktober Bergen1. november Trondheim Mer informasjon om samlingene kommer etter hvert på knif.no

Sparesatser på innskuddsbasert pensjonLønn fra 0-7,1 G: Fra 2 - 7 %Lønn fra 7,1 - 12 G: Fra 2 - 25,1 %

G = Folketrygdens grunnbeløp pr 1. mai 2015 kr 90.068,-

Nils Erik Ormberg i DNB Liv (til venstre) og avtaleansvarlig Erik Wilberg, snakker ofte om viktigheten av pensjonsavtale for ansatte og arbeidsgiver. Foto: Heidi Einarsen Hagen

10

Spareknifen nr 2 - 2016 | Utgitt av KNIF

Page 11: Spareknifen 022016

Danske Capital lanserer nytt grønt rentefondTekst Heidi Einarsen Hagen, Danske Capital

Danske Capital var en av en Nordens ledende kapital-forvaltere, og ved avtaleinngåelsen var vi spent på om Danske Capital ville leve opp til våre forventninger. I dag har vi fasiten, og kan se tilbake på flere år med sterke forvaltningsresul-tater på de ulike fondene. Her har

vi sammenliknet både mot de respektive referanseindekser, konkurrenter og bank-innskudd. Spareknifen tar en prat med vår kontaktperson i Danske Capital, Steffen Paushcert.

Det er nå fire år siden Knif Innkjøp etter en grundig prosess valgte Danske Capital som samarbeidspartner på kapitalforvaltning.

Kan du si noe om antall kunder og hvorfor mange velger Danske Capital? – Ja gjerne det. I dag har vi passert 40 kunder, og er i god dialog med flere av medlemmene. Det er veldig gledelig! Når det gjelder grunnen til at vi blir valgt, fremhever mange viktigheten av markedsledende forvaltningsløsninger til gode priser. Fondene har levert god stabil avkastning over tid, og det er naturligvis svært viktig. Det er også viktig at avtalen har en god bredde. Her tilbys rentefond, ulike aksjefond og «fond i fond». I tillegg har Danske Capital mye fokus på etiske investeringer.

Kan du utdype dette rundt etiske investe-ringer? – Vårt interne team som følger opp etiske investeringer teller nå fire per-soner. Utover det samarbeider vi med to ulike rådgivere som bistår oss med å følge opp våre mange fond. Som et resultat av dialogen med Knif Innkjøp og andre kunder har vi stadig fokus

på sosialt ansvarlige investeringer. Et direkte resultat av dette er lansering av et helt nytt rentefond!

Det er jo interessant, er dette et grønt fond? – Det stemmer. Det har vært et sterkt ønske fra både oss og våre kunder om at vi skal lansere et nytt grønt rentefond. Fondet skal investerer i selskaper som bidrar til fornybar energi og bærekraftig utvikling. Utover det forventes fondet naturligvis å kunne gi en konkurranse-dyktig avkastning. Fondet planlegges lansert i løpet av sommeren 2016, og mer informasjon vil komme etter hvert.

Ta gjerne kontakt med Steffen Paushcert i Danske Capital for en uforpliktende prat. Han treffes på 907 36 630 eller e-post: [email protected]

Avtaleansvarlig i Knif Innkjøp er Kåre Hegle. Han treffes på 404 05 988 eller e-post: [email protected]

Benytter du betalingsterminal?

Knif Innkjøp har reforhandlet avtalen på betalingsterminaler med Nets. Med-lemmene får nå svært gode betingelser ved langtidsleie fra Nets, samt følgende fordeler inkludert i prisen: Nets program-vare, fire timers bytteservice, 24 timers kundeservice og ny betalingsterminal dersom sikkerhetskravene endres i løpet av leieperioden.

God sommer!Knif Innkjøp vil være sommer-stengt i ukene 28 og 29 (fra 11. juli). Er det noe som haster i denne perioden, vil det være mulig å nå oss på e-post: [email protected]. Ellers i sommer har vi telefontid mellom kl 09.00 til 14.30.

Knif Trygghet er tilgjengelige på telefon fra kl. 09.00 til kl. 15.30. Gjelder henvendelser bilhjelp eller assistanse på reise, så er hjelp tilgjengelig 24 timer i døgnet.

Knif Regnskap har telefontid mellomkl 09.00 til 15.00

Nytt i avtalen er at man kan velge å akseptere betalingskortene Visa, Master-Card og American Express. Det er Nets’ datterselskap Teller som tilbyr kortav- talen. Teller var blant annet først ute med kontantløs betaling i Norge. De fleste virksomhetene kan nå få tilgang ved å åpne sin betalingsterminal for tjenesten.

Ønsker du å benytte deg av avtalen med Teller Nets, beholder du din nåværende bankforbindelse.

Har du spørsmål knyttet til betalingsløs-ninger eller ønsker å motta mer informa-sjon om avtalen, kontakt gjerne Teller på e-post: [email protected] eller telefon 22 89 81 00 (hverdager kl. 08-16).

Knif Innkjøp har nå avtale med Teller Nets

Steffen Paushcert, vår kontaktperson i Danske Capital.

Foto

: Net

sFo

to:

Dan

ske

Cap

ita

l

11

Spareknifen nr 2 - 2016 | Utgitt av KNIF

Page 12: Spareknifen 022016

På tråden

Spareknifen har tatt en prat med Gunn Honnemyr, kjøkkenleder på Folkehøg- skolen Sørlandet.

Vi har hørt rykter om at skolen har hatt tett dialog med Knif Innkjøp om innkjøpsavtalene på mat og at dere har nå besluttet å gå tilbake til Knif Innkjøp sin avtale med ASKO. Hva var hovedgrunnen for dette? – Hovedgrunnen var at Knif Innkjøp sine avtaler sikret oss bedre betingelser. Samtidig er det viktig for oss å støtte opp om Knif Innkjøp sitt arbeid og profil. Vi tenker å satse mer på grønne måltider og da er den gode avtalen med Bama særlig viktig. Her blir det levert direkte ferske grønnsaker til skolen.

Hvor fornøyd er du så langt med arbeidet fra Knif Innkjøp sin side?– Vi merker at dere har blitt bedre! Vi er jo også veldig godt fornøyd med at dere nå får en medarbeider som skal bo i vårt distrikt, nemlig Jan Tore Risdal.

Hvilke forventninger har du til den videre oppfølgingen fra Knif Innkjøp?– Vi forventer tett oppfølging også fremover! Det må være gode muligheter for å kunne stille spørsmål og påvirke profilen inn mot matindustrien. Det er også viktig med gode inspirasjons-samlinger slik vi hadde nå på KNIF-dagen!

Takk for praten Gunn! Vi lover fortsatt å jobbe hardt for å oppfyl-le forventningene fremover. Kanskje det er andre virksomheter, som vurderer å bytte til Knif Innkjøp på mat? Ta gjerne kontakt med Jan Tore Risdal, mobil 404 05 994, e-post: [email protected]

OM FOLKEHØGSKOLEN SØRLANDETSkolen ligger i Birkenes kommune på Sørlandet og har 130 elever fordelt på ni ulike linjer. De tilbyr blant annet flere studieturer til mange forskjellige land og legger vekt på inkludering, enga-sjement, kunnskap og opplevelser.

Foto

: Fol

keh

øgs

kol

en S

ørl

and

et

Flere samarbeidspartnere på kontor- og forbruksmateriell gir større valgfrihet Gjennom samarbeidet i HORECA Innkjøpspartner (HIP) har Knif Innkjøp fra februar 2016 inngått avtale med Norengros for levering av forbruksmateriell. Samtidig er avtalen med Staples fortsatt gjeldene med gode KNIF-priser på mer enn 6 000 produkter. Ved å tilby avtale gjennom to ulike samarbeidspartnere gir vi medlemmene større valgfrihet og dermed mulighet til å velge den leverandøren som passer best for deres virksom-het.

Dere står derfor fritt til å velge om dere vil handle hos Staples eller Norengros, eller om dere vil være kunde hos begge leverandørene. Gjennom samarbeidet i HORECA Innkjøpspartner (HIP) har det blitt inngått mange nye avtaler. Medlemmene har nå mulighet til å handle fra flere samarbeidspartnere enn tidligere og da selvfølgelig til gode KNIF-priser. Du finner mer informasjon på knif.no

Ny adresse? Har dere endret postadresse? For å unngå post i retur er det fint om dere gir oss beskjed på [email protected] eller på telefon 23 10 37 47, slik at vi unngår post i retur. Dette gjelder også endring av e-postadresse eller ansatte.

Flere nye kunder hos Knif RegnskapKnif regnskap opplever en god vekst og har hittil i år imple-mentert ca. 25 nye kunder. Dette er alt fra store misjons-organisasjoner, fellesråd og skoler til menigheter og andre mindre organisasjoner med noen få ansatte.

Knif Regnskap jobber for tiden med flere spennende pro-sjekter på IKT, der de tar sikte på å utvikle og tilby gode produkter som skal gjøre arbeidet med regnskapet enklere og mer effektiv for kunder og ansatte. Blant annet benyttes Sharepoint-teknologi for å gjøre utvekslingen av informa-sjon mellom kunde og regnskapsfører enklere.

Knif Trygghet med ny nettsideKnif Trygghet er glade for å kunne presentere ny nettside. Nettsiden har fått en mer moderne og brukervennlig form. Vårt hovedfokus er informative sider med enkel navigasjon. Vi håper du vil ta deg en tur innom nettsiden og klikke deg litt rundt på kniftrygghet.no

Lansering av innkjøpsportalNoen av medlemmene har vært deltakere i en prosjekt- gruppe for ny innkjøpsportal (Knif online), i første fase beregnet på storhusholdningssegmentet. Vi nærmer oss lansering av denne portalen. Den vil først bli gjort tilgjenge-lig for kjøkkenledere, før portalen lanseres til andre fag-grupper utover høsten 2016. Vi kommer tilbake med mer informasjon etter sommeren og faggruppene vil bli kon- taktet for videre oppfølging med kurs og innføring i portalen.