Essen info maart 2016

24
maandelijks infomagazine maart 2016 jaargang 43 Duizend Man Sterk Mich Walschaerts palmt op 12 maart GC zaal Rex in Afvalverwerker en eitjeslegger Koop voordelig kippen dankzij de gemeente Ontdek Essen met paard en koets Na wandel- en fietsroutes nu ook ruiter- en menroutes Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker Doe er aan mee, het kan je leven redden!

description

Gemeentelijk magazine van Essen.

Transcript of Essen info maart 2016

Page 1: Essen info maart 2016

maandelijks infomagazine

maart 2016 jaargang 43

Duizend Man SterkMich Walschaerts palmt op 12 maart GC zaal Rex in

Afvalverwerker en eitjesleggerKoop voordelig kippen dankzij de gemeente

Ontdek Essen met paard en koetsNa wandel- en fietsroutes nu ook ruiter- en menroutes

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkankerDoe er aan mee, het kan je leven redden!

Page 2: Essen info maart 2016

LEVEN

Info uit het LDC p12

Darmkankeronderzoek redt levens p12

Repair Café p13

10 jaar Koffiestop p13

woNENBESTUUR

Met paard en koets door Essen p04

Samenaankoop kippen p07

Paasmarkt Essen p08

Regionale jobbeurs p08

Al lid van een BIN? p09

Bevolkingsweetjes p09

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd)

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van april 2016 ten laatste in te leveren op dinsdag 8 maart 2016 via www.UiTdatabank.be.

14

04

12

Subsidies voor duurzame initatieven p10

Vraag je energielening of -premie aan p10

onderhoudswerken gewestwegen 2016 p11

Milieutip p11

Verkeersinfo p11

Page 3: Essen info maart 2016

Beste Essenaar

Dit magazine staat weer vol leuke nieuwtjes, initiatieven van verenigingen en van het gemeentebestuur, die goed zijn voor onze mensen. Van kippen, over ruiterpaden tot de paasmarkt. Voor elk wat wils. over twee andere zaken kom ik graag even tot bij u: in dit magazine lees je ook over Essen als een kindvriendelijke én een gezonde gemeente. Computergames - kassen in modern Nederlands - het hoort er anno 2016 zeker bij. Maar we mogen niet vergeten dat ook de buitenlucht goed doet. Vandaar het belang van buitenspelen. op 13 april is er de Buitenspeeldag. Misschien iets voor jullie buurtschap? ouders kunnen gezellig een buurtje slaan terwijl de kinderen aan het ravotten zijn. Goed voor de buurt, gezond en gezellig! En als de goesting er is, waarom dan geen speelstraat aanvragen voor de vakantie? U leest er meer over op bladzijde 17 van dit magazine.

Maar gezondheid gaat verder dan buitenspelen. En soms is een ziekte heel confronterend. Iedereen wordt wel eens van dichtbij geconfronteerd met kanker. Soms loopt dat slecht af, maar meer en meer is kanker geneesbaar. Voorwaarde is om er op tijd bij te zijn. onze gemeente scoorde bijzonder goed bij het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Levens zijn er mee gered! we moeten deze weg verder bewandelen, en mensen aansporen om zich op tijd te laten onderzoeken.

Gezondheid en buitenspelen. Dan moet de buitenlucht wel gezond zijn! Vandaar het belang van een gezond leefmilieu. ook daaraan wordt gewerkt!

oNTSPANNEN

Mich walschaerts p14

Muzarto palmt GC zaal Rex in p15

online betalen via Ticketgang p16

Buitenspeeldag p17

Vraag je speelstraat aan p17

p18

Essen in beeld p22

Het eerste woordVAN Uw BURGEMEESTER

04

17

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

08

Page 4: Essen info maart 2016

4 | I

n de

kijk

er

We hopen onze lokale grensroute ooit te laten opnemen in een echt ruiter- en

mennetwerk, net als de fiets- en wandelknooppunten.

Toon, Mark en Jan Essense Aanspanning vzw

Page 5: Essen info maart 2016

5 | I

n de

kijk

er

Met een uitgebreid netwerk van wandel- en fietsknooppunten is Essen een paradijs om te voet of met de fiets te verkennen. In mei 2016 komt daar de grensroute bij voor ruiters en menners. Het was de Essense Aanspanning vzw die in samenwerking met de gemeente aan de kar trok om dit project op poten te zetten. Coördinator Mark Van Geldorp is terecht trots op dit project.

Wat in Limburg kan, kan in Essen ook“In 2011 kreeg onze club het idee om ruiter- en menroutes aan te maken in Essen. In Nederland en Limburg zijn er prachtige routes. Dat kan in Essen ook, dachten we. Het is als ruiter en menner steeds moeilijker en gevaarlijker om je in het verkeer te wagen. Bovendien krijgen we steeds minder toelating om ons in bos- en natuurgebieden te be-geven. Deze routes brengen hier een oplossing voor en zijn een troef voor het toerisme in Essen.”

Drie lussen vormen één grote grensrouteDe drie lussen van de grensroute bevinden zich voorna-melijk op Essens grondgebied met enkele overlappingen in Kalmthout en Nederland. Verbindingswegen koppelen de routes aan elkaar zodat je één grote toer kan maken. Tijdens een rit door verschillende natuurgebieden zoals de wildertse bossen, de Horendonkse bossen en de Kalmt-houtse Heide kan je halt houden aan maneges, horecage-legenheden, musea en zelfs met je paard blijven overnach-ten in een van de hoeves of B&B’s.

Praktische routekaart te koopIn samenwerking met de gemeente wordt er nu gewerkt aan de bewegwijzering. De routekaart is al klaar en kan je voor 5,00 euro kopen in VVV De Tasberg en de mane-ges, horeca en logies die op de route liggen. De bedoeling is dat de route in de toekomst wordt opgenomen in een groter netwerk, net zoals de fiets- en wandelknooppunten.

Opening op 8 meiop 8 mei is er aan VVV De Tasberg de officiële opening van de routes. Een deel van het traject wordt dan ingereden door ruiters en menners. Meer details volgen later.

Ontdek Essen met paard en koets

ESSEN HEEFT ER EEN ToERISTISCHE TRoEF BIj

www.vvvessen.be 03 677 19 91 • [email protected]

Meer info?

Page 6: Essen info maart 2016

kORT Kamp Noord

Leuk weetje: een van de vrijgezellen die het hoofd van de deelneemsters aan het tv-programma Temptation Island op hol moet doen slaan, is een Essenaar. jonas (21) wordt in de televisieshow omschreven als een lasinspecteur met een moordlijf. De dames zijn dus gewaarschuwd. Temptation Island is elke zondag te bekijken op Vijf.

6 | k

ort

De Essense lotgenoten van fibro-myalgiepatiënten willen iedereen bedanken die hen financieel ge-steund hebben tijdens Music For Life. Zij zamelden dankzij jullie hulp 900,00 euro in. Fibromyal-giepatiënten lijden aan oncontro-leerbare pijn in spieren en vezelig bindweefsel. De Essense lotgeno-tensamenkomsten maken deel uit van de over heel Vlaanderen verspreide Vlaamse Liga voor Fi-bromyalgie Patiënten (VLFP).

6000Eind januari deelde de Politiezone Grens tijdens een blaasmarathon 6000 bobsleutelhangers uit. Maar liefst 99,5% van de chauffeurs was nuchter. Dat zijn fantastische cijfers waar wel een kleine kanttekening bij gemaakt moet worden: er werd veel ruchtbaarheid gegeven aan de geplande controles. Dat kan de cijfers hebben beïnvloed.

Temptation uit Essen

Bedankt!

De intergemeentelijke mu-ziekwedstrijd Kamp Noord is op zoek naar jong dj-talent. jij krijgt de kans om je tijdens de voorron-des te meten met andere dj’s. De finale vindt plaats op het festival Borderbeats in de oude Baan in Essen. je set duurt maximum 30 minuten en je bent jonger dan 30 jaar. Schrijf je in voor 1 maart via [email protected]. Alle info op www.kampnoord.be.

Binnen roken is nooit oké Ook niet aan het open raam

Rook buitenDoe het voor je kinderenBinnen roken is nooit oké. Ook niet als je aan een raam rookt. Of onder de dampkap. Of als de kinderen niet thuis zijn. Je denkt dat de rook verdwijnt, maar de schadelijke deeltjes blijven in de lucht hangen. Rook dus nooit binnen. Doe het voor je kinderen.

Info en tips op nooitbinnenroken.be

#nooitbinnenroken

Binnen roken is nooit okéIn Vlaanderen zitten zo'n 68.000 kinderen nog elke dag in de rook. Meeroken is ongezond. Dat we-ten de meeste ouders wel. Maar wist je dat het niet helpt om on-der de dampkap te roken of aan het open raam? Binnen roken is nooit veilig! Er is voor rokende ouders maar één manier om te vermijden dat kinderen meero-ken: buiten gaan roken.

Page 7: Essen info maart 2016

KooP VooRDELIG KIPPEN DANKZIj DE GEMEENTE

Waarom zou je een kip in huis halen? kippen lusten graag gekookte en ongekookte keukenrestjes, onkruid en gras. Daardoor zijn ze ideaal om je afval te verwerken. De eieren die ze in ruil produceren, krijg je er gratis bij. kippen zijn afvalverwerkers en eitjesmakers in één!

De gemeente geeft je kortingDe gemeente biedt alle Essenaren de mogelijkheid om hennen aan te kopen aan een voordelige prijs. Zo wil ze je stimuleren om minder afval te maken. Bovendien zorgt het gemeentebe-stuur ervoor dat je korting krijgt op de aankoop van maximum drie kippen.

Drie soorten kippenje hebt de keuze tussen drie kippensoorten:

Een kip houden is een eitje

BESTUUR

Per adres kan je drie kippen kopen met korting zoals hierboven vermeld. Bestel je meer dan drie kippen, dan betaal je voor de overige kippen de volle prijs.

Bestellen kan tot 31 maartBestel en betaal je kippen van 1 tot 31 maart 2016 via de site www.essen.be/milieu of kom langs bij de milieudienst. je haalt de kippen zelf af bij AVEVE Van Hooydonck, jos Tilborghsstraat 13 in Kalmthout op 22 of 23 april 2016. Neem een voldoende grote doos mee die je kan sluiten om de kippen te vervoeren.

Infosessie kippen houdenKippen zijn prettig gezelschap in je tuin. Ze leggen eieren en helpen bij het verwerken van je organisch afval. je moet wel beseffen dat kippen ook verzorging vragen. Hoe willen kippen wonen? wat moeten ze eten? worden ze wel eens ziek? Vlaco vzw verzorgt een infosessie op dinsdag 15 maart 2016 om 20.00 uur in de Raadzaal van het gemeentehuis. Deze avond doe je nieuwe ideeën op en ben je helemaal klaar om zelf kip-pen te houden. Schrijf je in voor deze infoavond vóór 9 maart via [email protected] of 03 670 01 47.

Bruine legkip aan 6,80 euro per stuk. Met korting betaal je slechts 4,00 euro per kip.

Sussex aan 8,00 euro per stuk. Met korting is dat slechts 5,00 euro per kip.

Mechelse koekoek aan 8,00 euro per stuk. Ook hier is dat met korting slechts 5,00 euro per kip. “Lekkere eitjes en

bijna geen afval dankzij kippen.

Dré Hereygers blij met zijn kippen

Wij hebben twee kippen en ik zou er graag nog enkele bij willen kopen. Ik ga zeker gebruik maken van dit gemeentelijk initiatief om kippen te kopen. Met vier kippen heb ik genoeg eieren voor mijn vrouw, mezelf en onze kinderen. Bovendien heb ik geen groencontainer. De kippen eten al het afval op en wat zij niet opeten, composteer ik. Onze bloemen staan er dankzij die compost elk jaar prachtig bij.

Zoals aangekondigd, verdwenen midden februari de bruine huisvuilzakken uit het straatbeeld en schakelt Essen over naar huisvuilcontainers. Heb je nog vragen over het nieuwe sys-teem? Bel dan naar de gratis infolijn van IGEAN: 0800 146 46.

Op www.igean.be vind je heel wat informatie terug. Heb je nog zakken over? Lever ze tussen 1 maart en 31 mei 2016 in aan de onthaalbalie in het gemeentehuis en krijg je geld terug.

Vragen over afvalcontainers? Bel naar 0800 146 46

7 | B

estu

ur

Page 8: Essen info maart 2016

8 | B

estu

ur

BESTUUR

xxx

Paasmarkt

Vind nieuw talent op de regiojobbeursDe gemeentebesturen van Essen, kalmthout en Wuustwezel slaan opnieuw de handen in elkaar voor de organisatie van een regionale jobbeurs. In 2016 vindt de beurs plaats op woensdag 20 april in de sporthal van Gitok 2 in kalmthout en dat van 12.00 tot 17.00 uur.

Uiteraard hopen we opnieuw op een verscheidenheid van onderne-mingen en vacatures. ook bedrij-ven die studentenjobs aanbieden, zijn meer dan welkom. Deelne-men aan de jobbeurs is trouwens helemaal gratis.

Inschrijven voor 20 maartwie interesse heeft om aan de beurs deel te nemen, neemt voor 20 maart contact op met Ann Francken via het mailadres [email protected] of tele-foonnummer 03 670 01 56.

8 | B

estu

ur

PAASMARKT ESSEN DIT jAAR AL oP 28 MAART

Oud maar springlevend!

Dierprijskampen Essen kent een lange markttraditie. Al in 1920 werd in Essen een vaste jaarmarkt opgericht, toen nog met een puur agra-risch karakter. De bewaarde affiches uit die tijd hebben het over ‘Paarden, vee en allerhande koopwaren’ dat werd aan-geboden. oorspronkelijk vond de jaar-markt plaats op 25 maart, het feest van Maria-Boodschap. Deze ‘afgestelde heiligendag’ was namelijk een rustdag voor de landelijke bevolking. In Essen en omgeving werd die dag de verplichte Provinciale Stierenkeuring gehouden. De markt groeide snel uit tot een top-

per van formaat. Er volgden prijskam-pen voor het schoonste veulen (1927), voor hoornvee en biggen (1927) en in 1938 voor pluimvee. De prijzen werden jaarlijks uitgereikt op het gemeente-huis, steevast onder begeleiding van de Kon. Harmonie Concordia.

Eén uitzondering werd de regelomdat de marktdag in 1932 toevallig samenviel met Goede Vrijdag, werd het geheel verschoven naar Tweede Paasdag. Die ene uitzondering werd de regel. En met overdonderend succes, want de toeloop van volk en standhou-ders verdubbelde snel. Toen al was het koppen lopen in het centrum van Es-sen. De Nieuwstraat stond gevuld met kramen met wondermiddeltjes, snoep, koekjes, fruit en wafels, maar ook lote-rijen. Het vee stond op het Heuvelplein. Na de oorlog – van 1941 tot 1945 was er geen jaarmarkt – hernam men de activi-teit, maar tot de jaren ’50 zou die niet meer het vooroorlogse peil bereiken.

HandelsbeursDat veranderde toen middenstands-vereniging NCMV, onder impuls van fietsenhandelaar Leo Merks uit de Sta-tionsstraat, het plan opvatte om tijdens

de Paasdagen ook een kleinschalige markt voor winkeliers op te zetten. Van-af het ‘expojaar’ 1958 kwam er een heu-se Handelsbeurs op een open terrein tussen het gemeentehuis en woningen in de Kapelstraat. De oppervlakte van de Handelsbeurs en het aantal stand-houders deinden jaar na jaar uit. Het krikte de jaarmarkt op tot ongeziene hoogten. Essen zag soms meer dan 20.000 bezoekers op vier dagen tijd. Vooral de Nederlanders zakten (toen al) op Paasmaandag massaal af naar Essen voor de jaarmarkt, de Handelsbeurs der Noorderkempen, de veeprijskamp en de omliggende (bier)winkels.

Nog steeds een voltrefferZoals elders in de regio ontsnapte ook de Handelsbeurs van Essen niet aan een tanende economische interesse. Met de bouw van de Heuvelhal voor avondmarkten, kon de lokale midden-stand het tij onvoldoende keren. Maar vandaag floreert de Paasmarkt van Essen als vanouds. op 28 maart slaan opnieuw meer dan honderd be-drijven en verenigingen hun tenten op aan het Heuvelplein, in de Nieuwstraat en in de Stationsstraat. De markt loopt van 8.00 tot 18.00 uur, maar de straten gaan al om 6.00 (tot 20.00 uur) dicht voor het verkeer. De Nieuwstraat wordt afgesloten tussen de Beliestraat en de Nollekensstraat, de Stationsstraat tus-sen de kerk en de Burg. Kenisstraat.

Op maandag 28 maart is het opnieuw Paasmarkt in het centrum van Essen. De vele kramen en standjes zorgen elk jaar voor een gezellige dorpssfeer op de as Heuvelplein – Nieuwstraat – Stationsstraat. De markt lokt altijd vele bezoekers, zelfs van ver buiten Essen. En dit al bijna een eeuw lang.

De traditionele Paasmarkt in Essen staat al bijna honderd jaar garant voor veel volk en gezelligheid.

Is jouw bedrijf op zoek naar geschikte werkkrachten? Dan is de regiojobbeurs op 20 april the place to be!

Page 9: Essen info maart 2016

Paasmarkt BIN-HEIKANT HoUDT LEDENVERGADERING

Ben jij al lid van een BIN?De gemeente Essen telt momenteel 12 BIN’s of Buurt Informatie Netwerken. Het is een samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie binnen een bepaalde buurt. In Heikant bestaat het BIN op 24 maart twee jaar. Dat vieren ze met een vergadering voor al hun leden en iedereen die interesse heeft om lid te worden van een BIN in onze gemeente.

Daling van inbrakenMet 348 aangesloten gezinnen is het BIN-embleem in Heikant na-drukkelijk aanwezig. De Politiezone Grens bevestigt dat inbraken en inbraakpogingen zijn afgenomen sinds de aanwezigheid van BIN’s in verschillende wijken. Het loont dus de moeite om je aan te sluiten.

Welkom op de vergaderingop donderdag 24 maart om 20.00 uur zijn alle leden van BIN-Heikant en iedereen die interesse heeft om zich aan te sluiten bij een BIN wel-kom op de vergadering. De vergadering vindt plaats aan het woon- en Zorgcentrum Sint-Michaël. je krijgt er info over de organisatie, het aanspreekpunt bij de politie, brandweer en het gemeentebestuur. Als kers op de taart vertelt dorpsgids Maria Gommeren over ‘veiligheid en preventie: nu en toen’.

www.pzgrens.be • [email protected] info?

BESTUUR

ESSENSE BEVoLKING STIjGT MET 190 MENSEN

Vince, Emma en Noor het populairstBegin februari verzamelde de dienst burgerzaken alle bevolkingscijfers van onze gemeente. Opvallend is dat er maar 182 kindjes werden geboren. Dat is het laagste cijfer sinds 2007. Positief is dan weer dat er meer immigranten dan emigranten zijn. Het is hier dus goed wonen.

Teller staat op 18.580op 31 december 2015 telde Essen 18.580 inwoners. Dat zijn er 190 meer dan het jaar daarvoor. De stijging is hoger dan de afgelopen jaren. Gemiddeld groeit onze gemeente jaarlijks met 137 inwoners.

Nationaliteiten20,72% van de Essenaren heeft een niet-Belgische nati-onaliteit. De laatste vijf jaar werden 178 vreemdelingen Belg door naturalisatie of nationaliteitsverklaring. De grootste groep niet-Belgen zijn Nederlanders (3.236), gevolgd door Marokkanen (59) en Polen (51). Essen kent in totaal 98 verschillende nationaliteiten. Heel wat mensen weten de weg te vinden naar onze gemeente: 819 mensen van buiten Essen vestigden zich in onze gemeen-te terwijl 675 mensen de gemeente verlieten.

Jong en oudEr werden 182 kindjes geboren in 2015. Dat is het laagste cij-fer sinds 2007. Bij de populairste voornamen zijn geen grote

afwijkingen te melden met de rest van Vlaan-deren. Vince is populair bij de jongens en Emma en Noor doen het goed bij de meis-jes. 136 Essenaren lieten het leven. Dat zijn er vier meer tegenover 2014. De oudste man

is 98 jaar en er zijn drie vrouwen 100 jaar oud. Proficiat, dames!

03 670 01 39 [email protected]

Meer info?

Buurt Informatie Netwerken leiden tot goede resultaten in Essen.

9 | B

estu

ur

Page 10: Essen info maart 2016

woNEN

Vraag in 2016 je energielening of -premie aanNaast de duurzaamheidspremies van de gemeente zijn er natuurlijk heel wat andere Vlaamse premies waar je recht op hebt. Vergeet ook de IGEAN-energielening niet.

10.000 euroMet de energielening van IGEAN kan je een lening aangaan van maximaal 10.000 euro aan een goedkoop tarief. je gebruikt de lening voor energiebesparende investeringen. Meer info vind je op www.igean.be of bel naar 03 350 08 06.

Isolatie en groene energieEr is ook een pakket aan energie-premies dat wordt toegekend en uitbetaald door de netbeheerder. Voor de gemeente Essen is dat Infrax. De nadruk ligt op isolatie-maatregelen in bestaande wonin-gen en investeringen in groene energie.

Let op na juli 2016Let op, de premies via Infrax wor-den hervormd vanaf juli 2016. Het is mogelijk dat vanaf dan de tussenkomsten dalen. Er zijn nog veel meer premies. Het volledige overzicht vind je op onderstaan-de website.

10 |

Won

en

Essen ondersteunt duurzame initiatievenWist je dat de gemeente duurzame initiatieven financieel ondersteunt? Neem je energiebesparende maatregelen, wil je duurzaam bouwen of investeren in hernieuwbare energie en duurzaam leven? Vraag dan zeker even na of je in aanmerking komt voor een gemeentelijke duurzaamheidspremie.

Hernieuwbare energieIn 2015 subsidieerde de gemeente voor meer dan 70.000 euro aan duur-zame investeringen. Er kwamen maar liefst 288 aanvragen binnen. Het groot-ste deel van dat geld ging naar inves-teringen in hernieuwbare energie zoals zonnepanelen, zonneboilers en warm-tepompen (26.021 euro).

Duurzame bouwwerken24.021 euro ging naar duurzame bouw-werken zoals pelletverwarming, het gebruik van duurzaam geëxploiteerd

hout, natuurverf en het verwijderen van een stookolietank. Voor andere ener-giebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van isolatie of een condensa-tieketel en het uitvoeren van een ener-gieaudit, betaalde de gemeente 18.852 euro uit.

Minstens één miljoenonder duurzaam leven kan je de aan-koop van een mulchmaaier, hakse-laar en herbruikbare luiers inbrengen. Daarvoor kwamen 19 aanvragen bin-nen, goed voor een totale subsidie van 1.319,74 euro. Uit alle aanvragen die werden inge-diend, kunnen we afleiden dat de Essenaren in 2015 voor minstens 1.048.934 euro investeerden in duur-zame initiatieven!

www.igean.bewww.energiesparen.be/subsidies

Meer info?

70.000 EURo AAN GEMEENTELIjKE SUBSIDIES IN 2015

[email protected] 670 01 47

www.essen.be/subsidieloket

Meer info?

Page 11: Essen info maart 2016

Het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) zal in 2016 op diverse wegen een structureel onderhoud uitvoeren. De toplaag van het asfalt wordt vernieuwd in de gemeenten Essen, kalmthout, Brecht en Schoten.

MoerkantsebaanAan de Moerkantsebaan vanaf het viaduct tot aan de grens met Nederland wordt de toplaag vernieuwd tussen de verkeersgelei-ders. Dit zijn niet aaneengesloten delen. Het AwV zal de werken vermoedelijk uitvoeren in april.

Antwerpsesteenweg en Spijkerop de N117 (Antwerpsesteenweg) vanuit Achterbroek naar Es-sen wordt de toplaag vernieuwd. De werken worden afgestemd op de werken in Nieuwmoer op de N133 (Nieuwmoersesteen-weg). Aansluitend zal het AwV ook Spijker aanpakken. De wer-ken zijn voorlopig gepland in augustus.

11 |

Won

en

woNEN

Meer info?www.essen.be

03 670 01 48 • [email protected] info?

VERKEERSINFoTijdens het verlengde paasweekend (26, 27 en 28 maart) is er heel wat te doen in Essen: de10 mijl van Essen, een wielerwedstrijd en de paasmarkt. 10 mijl op zaterdag 26 MAART

De omloop van de 10 mijl van Essen is gedeeltelijk afgesloten voor het verkeer van 14.30 tot 19.00 uur. Enkele rijrichting is mogelijk via de Beliestraat, het Sint-Antoniusplein, de Kerkstraat, de Veldweg, de Heikantstraat en de oude Baan richting wildert. Een deel van de Kerkstraat is afgesloten voor alle verkeer.

Wielerwedstrijd op zondag 27 MAARTDe omloop van de wielerwedstrijd is afgesloten voor alle verkeer tussen 13.00 en 17.00 uur. De omloop gaat via de Stationsstraat, Molenstraat, oude Baan, Donkweg, Heikantstraat, Veldweg, Kerkstraat en de Sint-Antoniusstraat.

Paasmarkt op maandag 28 MAARTDe paasmarkt staat zoals elk jaar in de Nieuwstraat, Stationsstraat en het Heuvelplein en dat van 8.00 tot 18.00 uur. De straten gaan van 6.00 tot 20.00 uur dicht voor het verkeer. De Nieuwstraat wordt afgesloten tussen de Beliestraat en de Nollekensstraat, de Stationsstraat tussen de kerk en de Burgemeester Kenisstraat.

MIL

IEU

TIP

van

de

maa

nd

Vernieuwingswerken aan gewestwegen in 2016

Met snoeihout kan je alle kanten uit… en dan

bedoelen we niet richting containerpark! Je kan het

hout gemakkelijk in je tuin gebruiken zonder dat het je iets kost. Even hakselen en

je bedekt gratis de grond tussen je planten. Of je

vlecht een tochtscherm in elkaar zodat je lekker uit de wind van ’t zonnetje

kan genieten. Maak je kin-deren blij door een levende en groeiende wilgenhut of wiglo te maken van snoei-

hout van wilgenbomen.

Met snoeihout kan je alle kanten uit

www.vlaco.beMeer snoeihouttips?

Page 12: Essen info maart 2016

DIENSTENCENTRUMInfo uit het

LDC ‘t GasthuisNollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

Kooklessen in de Kloosterstraatop maandag 7 & 14 maart volgen we vanaf 09.30 uur de workshop koken ‘dagelijkse kost, vroeger en nu’ in samenwerking met de leerlingen van het Don Bosco Mariaberginstituut. Er is plaats voor 7 deelnemers dus schrijf je snel in. Kostprijs: 10,00 euro.

ModeshowConfectie Myriam stelt de nieuwste collectie voor op maandag 7 maart om 13.30 uur. De kledij is gemaakt om makkelijk te dragen met kleefstrips en elastiek maar dat zal je er niet aan zien. Het blijft erg modieus.

Power Flower Rockoxhuiswe bezoeken de tentoonstelling Power Flower in het Rockoxhuis in Antwerpen en dat op woensdag 9 maart. jan Brueghel, jan Davidz De Heem, osias Beert en vele anderen pronken er met hun mooiste ruikers. Het be-zoek met gids kost 10,00 euro. Reizen doen we met de trein om 12.33 uur. Schrijf je in bij ’t Gasthuis.

Workshop pastataartjesop donderdag 17 maart knutselen we om 13.30 uur samen met vrijwilliger Gilberte pastataartjes ineen. Ze zien er heerlijk uit maar zijn niet om op te eten. wij voorzien al het materiaal. Schrijf je op voorhand in voor maar slechts 2,00 euro.

PROGRAMMA MAART 2016

LEVEN

12 |

Leve

n

PC-initiatie voor seniorenIn kleine groepjes van 7 personen leer je tekstdocumen-ten maken en bewaren. je leert surfen op het internet en met je eigen e-mailadres ben je ook digitaal bereikbaar. Dit alles leer je aan in een reeks van 7 lessen, telkens op maandag van 15.00 tot 17.00 uur. we richten ons naar de echte beginners, zodat iedereen de kans krijgt de stap te zetten naar de digitale wereld. Inschrijven kan bij ’t Gasthuis. De reeks kost 20,00 euro.

Essen is goed bezig!In 2014 stuurde 50,3% van de Vla-mingen die een brief met afname-test ontvingen een staal op naar het labo. In Essen was dat 62,9 % en scoren we dus een pak hoger dan de responsgraad voor onze provincie (51,3 % in de provincie Antwerpen), een cijfer om trots op te zijn!

Hoe opsporen?Vooral meedoen aan het onder-zoek als je dit jaar een uitnodiging krijgt. De hoeveelheid bloed in

jouw stoelgang wordt gemeten en binnen de twee weken ontvangt jouw huisarts het resultaat. Als er teveel bloed aanwezig is, is het aangeraden om een kijkonder-zoek te laten uitvoeren. Als alles in orde is, krijg je na twee jaar opnieuw een uitnodiging en een afnameset.

Darmkanker-onderzoek redt levens

62,9 % IN ESSEN NAM DEEL AAN HET oNDERZoEK

In 2014 vond een bevolkingsonderzoek plaats naar dikkedarmkanker. Alle 56 t.e.m. 74-jarigen in Vlaanderen werden uitgenodigd om een staal van de stoelgang op te sturen om dikkedarmkanker en voorlopers ervan (poliepen) tijdig op te sporen. Een vroegtijdige opsporing verhoogt immers de kans op genezing.

www.bevolkingsonderzoek.be 0800 60 160

Meer info?

“Eén jaar langer wachten en ik zat hier niet meer.

Hilda Hoppenbrouwers Gepensioneerd en kerngezond

Eind 2013 nam ik deel aan het bevolkingsonderzoek en twee weken later kreeg ik te horen dat ik een coloscopie moest ondergaan omdat er bloed in de stoelgang was gevonden. Ze ontdekten dat ik een kwaadaardige poliep had; kanker dus. Er werd een stuk darm verwijderd en daarmee was de kous af. Geen stoma en geen chemo. Ik heb enorm veel geluk gehad. Als ik een jaar langer had gewacht, stond ik hier nu waarschijnlijk niet meer. krijg je een uitnodiging in de bus om een staal in te leveren, twijfel dan niet. Het kan je leven redden.

Page 13: Essen info maart 2016

LEVEN

13 |

Leve

n

REPAIR CAFé IN TATTELjEE oP 19 MAART

Laat jouw materiaal herstellenHeeft je favoriete blender of trouwe platenspeler het begeven? Gooi 'm niet te snel weg. De enthousiaste vrijwilligers van het Repair Café kunnen het toestel misschien wel repareren! Op 19 maart 2016 tussen 14.00 en 16.00 uur kan je weer bij hen terecht in Tatteljee, Sint-Antoniusplein 1.

Van meubels tot computersje kan er gratis terecht met allerlei spullen: kle-dij, elektrische apparaten, meubels en zelfs fiet-sen en computers. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de vrijwillige deskundigen, zoals elektriciens, naai-sters en timmerlieden aan de slag.

35% wordt hersteldVorig jaar bezochten 137 personen het Repair Café. Ze hadden 153 artikelen bij, vooral elek-trische apparaten, die nood hadden aan een herstelling. 35% kon effectief hersteld worden. Anderen keerden naar huis met een ervaring rij-ker of advies voor een nieuwe aankoop.

10 jaar koffiestop

[email protected] • www.tatteljee.be Meer info?

1. Meld je aan bij het onthaal in het Tatteljee. 2. Wacht met een boekje en koffie op de vrijwilliger. 3. Een vrijwilliger helpt je graag met jouw kapot toestel. 4. Tevreden terug naar huis!

Het is ondertussen een gekend concept: vrijwilligers stellen een standje op, schenken (h)eerlijke koffie en ontvangen een vrije bijdrage van passanten. De koffiestopactie van Broederlijk Delen is toe aan zijn tiende editie.

Waar en wanneer kan je een eerlijke tas koffie drinken?

Nog tot 12 maart staat er een fototentoonstelling over de acties van Broederlijk Delen in Colombia opgesteld in de hal van het gemeentehuis.

28 fEBRUaRI, 09.30 - 11.30 uur, parochie De Verrezen Heer Heikant (Heikantstraat 138)

4 MaaRT, 09.00 - 12.00 uur, gemeentehuis

4 MaaRT, 10.00 - 16.30 uur, LDC ’t Gastuis

4 MaaRT, 06.00 - 08.30 uur, Oxfam Wereldwinkel Essen

5 MaaRT, 18.00 - 19.00 uur, parochie Sint-Pieter Essen-Hoek (Moerkantsebaan 311)

www.broederlijkdelen.beMeer info?

1. 2.

3. 4.

Page 14: Essen info maart 2016

oNTSPANNEN

14 |

Ont

span

nen

MICH wALSCHAERTS MET EIGEN ZAALSHow

Duizend Man SterkNadat broer Raf eind 2014 met zijn solo voorstelling 'Jongen Toch' GC zaal Rex uitverkocht, is het nu de beurt aan Mich. In 'Duizend Man Sterk' vertelt en zingt hij over leven en liefde, over alles of niks. Over duizend man sterk zijn, of net niet. Essen Info liet de kans niet liggen om Mich te ondervragen.

Hoe bereid je je voor op een optreden? Zoek je wat informatie op over het dorp of de stad waar je speelt?MICH WALSCHAERTS: “De soundcheck is een belangrijk onderdeel van de voorbe-reiding: je staat toch even op dat podi-um waar je straks gaat spelen, je voelt de zaal, je hoort hoe ze klinkt, je gaat nog eens even door een moeilijkere passage … goed voor de concen-tratie. Echt dingen opzoeken over de plek waar ik speel, doe ik niet omdat ik het meestal over per-soonlijke dingen heb in mijn voor-stelling.”

Zijn er veel nummers of verhalen die over je jeugd in Essen gaan?MICH WALSCHAERTS: “Door de ja-ren heen hebben we het met Kommil Foo al veel gehad over onze jeugd. je put toch vaak uit de dingen die je meege-maakt hebt: dus als mijn broer en ik aan het schrijven zijn, gaat het regelmatig over Essen en eigenlijk vaak over de Rex waar we allebei veel hebben gezeten. wel fijn om er dan jaren later op te treden. Er hangt hier veel nostalgie in de lucht.”

Waar zou je graag nog een nummer over willen schrijven?MICH WALSCHAERTS: “we hebben nu met Kommil Foo net een nieuwe show klaar dus ook een aantal nieuwe nummers. Het vreemde aan nummers maken, is dat ik er nog altijd niet de vinger kan opleggen hoe dat nu precies in z’n werk gaat. Heel lang zoeken en schaven en blijven proberen tot je een goed idee hebt, het daarna weer weg te gooien om het dan drie maanden later weer op te vissen, te herschrijven en dan hopelijk iets te heb-

ben wat de moeite waard is. Nummers schrijven voor een groot deel toch zichzelf. Als we een paar maanden aan

liedjes hebben gewerkt, staan we vaak zelf versteld: is dat nu wat we gemaakt hebben?”

Je toert momenteel ook met 'Schoft', de nieuwe voor-stelling van Kommil foo. Is het niet lastig om te swit-chen tussen twee scenario's?MICH WALSCHAERTS: “Eigenlijk niet. Ik had Duizend Man Sterk al veel gespeeld, dus dan zit dat toch nog in je lijf. Een paar keer repeteren en dan komt het snel terug.”

Schrijf je ook teksten of muziek voor andere arties-ten?

MICH WALSCHAERTS: “Mensen komen na een voorstelling vaak vragen in hoeverre ons

materiaal autobiografisch is. Dat is denk ik om-dat wat we doen heel persoonlijk is, ook de lied-

jes. Voor iemand anders schrijven is er nog niet van gekomen omdat het net zoveel voldoening geeft om

dat lied waar je zo op gevloekt hebt dan zelf op een po-dium te brengen.”

Wanneer?

Waar?

Prijs?

Organisatie:

Info:

Zaterdag 12 maart, 20.00 uur

GC zaal Rex

16,00 euro, kaartjes verkrijgbaar bij de Vrijetijdsbalie,

LDC 't Gasthuis, VVV-kantoor en Café Rex

Vzw Kobie

Info: 03 670 01 56 of [email protected]

PRAkTISCH

Band met Essen

Raf en Mich groeiden op in Heikant, gingen naar school in Essen en Kalmthout en waren fervente tooghangers in café Rex. Enkele jaren geleden woon-den hun ouders nog in Essen en de zus woont in Kalmthout.

Optredens in EssenIn juni 2011 vulden ze samen GC zaal Rex tweemaal met een optreden van bekende nummers. In novem-ber 2014 gaf Raf een solovoorstelling en nu is het dus de beurt aan Mich. Hij wordt bijgestaan door drie muzikanten: Gwen Vresens op de accordeon en ban-doneon, Alano Gruarin op de piano en Egon Kracht op de contrabas. De regie is in handen van walter janssens.

Raf en Mich Walschaerts hebben een band met Essen. Ze groeiden hier op en waren kind aan huis in café Rex.

Page 15: Essen info maart 2016

15 |

Ont

span

nen

“ʼt Is in het begin of aan het end dat maart zijn gaven zendt.

Patrick Milbou Projectcoördinator Muzarto

Deze spreuk indachtig tonen leerkrachten en leerlingen van Muzarto wat voor een bijzondere gave het is om mensen te mogen verwonderen met muziek, woord en dans. De eerste week van de lentemaand biedt GC zaal Rex ons een ‘koninklijk’ podium aan waarop eens te meer bewezen zal worden dat goed kunstonderwijs geen overbodige luxe is.

03 667 33 79 • [email protected] info?

MUZARTo PALMT GC ZAAL REx IN

Rex-on ART Van 29 februari tot

en met 5 maart palmt Muzarto

GC zaal Rex in. Een heleboel

klasgroepen en muzikanten passeren

de revue en jij kan dat vanop de eerste rij

meemaken!

Piano op 29 februariMuzarto profiteert van de schrik-

keldag om er een verschrikkelijke mooie toetsenavond van te ma-

ken. De toetsen verwijzen in dit ge-val gelukkig niet naar schooltoetsen,

maar naar de pianotoetsen, want alle pianoklassen komen aan bod. Eerder

die dag mogen kinderen van het buiten-gewoon onderwijs, type basisaanbod, een

open les Mozaïek volgen.

Minimuz en Easy big bandop dinsdag toont de initiatiegroep Minimuz

haar kunsten en plannen de volwassenen ’s avonds een volwassenenconcert (kinderen niet

toegelaten). woensdag is het koor aan de beurt en volgt er een toonmoment van de djembéwork-shop. Diezelfde avond is er een Easy big band toonmoment en een infomoment voor L4-leer-lingen en volwassenen L3.

Fiddler on the RoofDonderdag staat in het teken van Fiddler on the

Roof, met fragmenten uit de musical die Muzarto in het voorjaar brengt. op vrijdag brengen de AMT-

leerlingen zelf geschreven werk in verschillende be-zettingen gevolgd door ‘de gevoelige snaar’, een gitaar-

avond en het toonmoment van de workshop flamenco.

Muzartomarkt als afsluiterTenslotte is er op zaterdag de Muzartomarkt, waar iedereen naar hartenlust de verschillende instrumenten kan uitprobe-ren. Er is een demoles notenleer voor kinderen uit het tweede leerjaar, een dansvoorstelling en een vrije les Minimuz. we sluiten deze artistieke week af met een Singer-Song-Poëzie-avond.

Inschrijven gewenstwil jouw kind de open les Mozaïek, AMV of Minimuz mee-volgen, reserveer dan even een plekje via het secretariaat van Muzarto. Het volledige weekverloop vind je terug op www.muzarto.be.

oNTSPANNEN

Page 16: Essen info maart 2016

oNTSPANNEN

Vanaf maart is het mogelijk om je online in te schrijven voor gemeentelijke activiteiten én ze ook online te betalen. Je hoeft je dus niet meer te verplaatsen naar de Vrijetijdsbalie. De jeugd- en sportactiviteiten tijdens de paasvakantie mogen de spits afbijten.

TicketgangVoortaan gaat de ticketverkoop van ge-

meentelijke activiteiten gebeuren via Tic-ketgang, een online betaalsysteem. Surf naar de activiteit op www.essen.be en klik op 'tickets'. je wordt dan doorverwezen naar de website van Ticketgang waar je een gezinsaccount aanmaakt. Zodra je hebt betaald, krijg je een bevestigingsmail. De volledige handleiding staat op onze website. Mocht je toch nog vragen heb-ben of geen computer of internet hebben, dan helpt onze baliemedewerker je graag verder. Het is dus niet verplicht om ge-bruik te maken van Ticketgang.

Jeugdactiviteiten en sportwekenHet gras wordt groener en de vogeltjes fladderen rond. Met de lente is ook de paasvakantie op komst! Het gemeente-bestuur voorziet een aantal leuke activi-teiten voor kinderen en jongeren. Haal je agenda dus maar boven want er is voor elk wat wils. En niet vergeten, je kan nu online betalen en reserveren!

BETAAL NU oNLINE VIA TICKETGANG

Jeugd- en sportactiviteiten tijdens de paasvakantie

16 |

Ont

span

nen

03 670 01 56 • [email protected] info?

Vrijetijdsbalie • [email protected] • 03 670 01 56www.essen.be/jeugd • www.essen.be/sport

Meer info en inschrijven?

Animatiefilm / stop motionDi 29 & wo 30 maart, 10.00 - 16.00 uur

Voor jongeren van 10 tot 15 jaar

16,00 euro voor 2 dagen

In Tatteljee

Grote 'k'unstDinsdag 29 maart, 10.00 - 16.00 uur

Voor jongeren van 8 tot 15 jaar

19,00 euro

In Tatteljee

kokenwoensdag 30 maart, 10.00 - 14.00 uur

Voor jongeren van 10 tot 15 jaar

9,00 euro

In Tatteljee

BloemschikkenVrijdag 8 april, 13.30 - 16.00 uur

Voor jongeren van 8 tot 15 jaar

7,50 euro

In LDC 't Gasthuis

BobbejaanlandDonderdag 31 maart, 09.00 - 18.00 uur

Voor jongeren van 11 tot 15 jaar

19,00 euro

koersbal en petanquewoensdag 26 april, 13.30 - 16.00 uur

Voor jongeren van 8 tot 15 jaar

2,50 euro, inclusief drankje

In LDC 't Gasthuis

Zwembad TongelreepDonderdag 7 april, 09.00 - 18.00 uur

Voor jongeren van 11 tot 15 jaar

12,00 euro

kriebelsportweek in turnzaal WigoDi 29 maart tot vr 1 april, 09.00 - 16.00 uur

Voor kinderen geboren in 2010, 2011 en 2012

Voor- en nabewaking via IBo Dolfijn

10,00 euro/dag, 32,00 euro voor vier dagen

Omnisportweek in sportpark HemelrijkDi 29 maart tot vr 1 april, 09.00 - 16.00 uur

Voor kinderen geboren in 2004 tot 2009

10,00 euro/dag, 32,00 euro voor vier dagen

WORkSHOPS ACTIVITEITEN

Page 17: Essen info maart 2016

Op straat spelen zoals vroeger is geen evidentie meer. Toch moet dat nog mogelijk zijn. Een speelstraat biedt de oplossing.

Wanneer?In speelstraten wordt een veilige speelom-geving gecreëerd in de paas-, zomer- en herfstvakantie van 10.00 tot 18.00 uur. ook op woensdagen tussen de paas- en herfstvakantie wordt de straat een speel-straat, steeds van 14.00 tot 18.00 uur.

Wie mag er door?De straat is op dat moment enkel toegan-kelijk voor voetgangers, fietsers, auto's van bewoners en voertuigen van hulp-diensten. Auto's mogen enkel stapvoets rijden. Er mogen tijdelijke constructies op de straat geplaatst worden, maar die moeten op het einde van de dag weer ver-wijderd worden. De peters en meters van de speelstraat sluiten de straat zelf af.

Niet voor alle stratenUiteraard komen niet alle straten in aan-

merking om te dienen als speelzone. Een van de voorwaarden is dat de straat gele-gen moet zijn in een wijk met een woon-karakter. ook moet 60% van de bewoners akkoord gaan. Lees op de website goed even alle voorwaarden na. Speelstraten die een goedkeuring krijgen, hebben deze meteen voor de komende drie jaar.

17 |

Ont

span

nen

oNTSPANNEN

Op 13 april is het BuitenspeeldagGEMEENTE ESSEN oNDERSTEUNT joUw ACTIVITEIT

De eerste woensdag na de paasvakantie is het weer zover: Buitenspeeldag! Spreek je buren aan en organiseer samen een leuke activiteit, mét ondersteuning van de gemeente.

Spelmateriaal via de gemeenteBuitenspeeldag kent eigenlijk niets dan voordelen. De kinderen uit de buurt kunnen een middagje lekker op straat ravotten, de ouders leren hun buurtbewoners beter kennen én je krijgt ondersteuning van de gemeen-

te. Zo kan je sport- en spelmateriaal lenen, in aanmerking komen voor een projectsubsidie en promotiemateriaal krijgen.

Inschrijven voor 16 maartwil jij met je vereniging, buurtcomité of speelstraat deelnemen aan de bui-tenspeeldag? Schrijf je dan in vóór 16 maart. Meer info krijg je via de Vrije-tijdsbalie.

[email protected] • 03 670 01 56www.essen.be/jeugd

Meer info?

[email protected] • 03 670 01 56www.essen.be/jeugd

Meer info?

VEILIG oP STRAAT SPELEN, HET KAN!

Vraag een speelstraat aan

Page 18: Essen info maart 2016

18 |

UiT

in E

ssen

in EssenActiviteiten van en voor Essenaren

LeNte OPeNdeuRdageNMaak kennis met de bloemschikcursus, paasbloemstukken, kunst op canvas met powertex & acrylverf en powertexcreaties voor binnen en buiten.

05&06/03

Dreef 2011.00 - 15.00 uur Organisatie: ’t Gruun StallekeGratisInfo: [email protected]

08/03ReisveRsLag isRaëLVerslag van een prachtige reis die Maria, Niki en Rita maakten naar Israël. Lopen in de 2000 jaar oude voetsporen van jezus, de machtige woestijn, de Golanhoogte ...

Tatteljee, 13.30 uurOrganisatie: Essens Senioren atelierGratisInfo: 03 667 20 10

uitstaP veRbeKe FOuNdatiONBezoek aan een van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa met 20.000 m² aan overdekte ruimten.

01/03

Vertrek Tatteljee13.00 - 18.00 uurOrganisatie: Essens Senioren atelier20,00 euroInfo: 03 667 36 81

MuzaRtOMaRKtVoor alle geïnteresseerden die nog op zoek zijn naar een fijne hobby: korte presentaties, uitproberen van alle instrumenten, info over alle cursussen (muziek, woord, dans).

05/03GC zaal Rex9.30 - 14.00 uurOrganisatie: MuzartoGratisInfo: 03 667 33 79

FiLM: Le tOut NOu-veau testaMeNtGod bestaat en hij woont in Brussel. Hij heeft een onhebbelijk karakter en speelt met de voeten van de mensheid. ontbijt- en avondfilm.

10/03

GC de Oude Pastorij9.00 en 20.00 uurOrganisatie: femma Essen-Centrum13,00 euro (leden 10,00 euro)Info: 03 667 26 48

HigH teaBij de Eetbare Tuin van Intratuin Halsteren genieten we van een heuse ‘high tea’. we krijgen een etagère vol met Engelse specialiteiten. Lunch maar dan net even anders.

08/03Vertrek parochiezaal Heikant9.30 uurOrganisatie: femma Essen-Heikant15,95 euro (leden 14,95 euro)Info: 0478 43 70 48

tONeeL: KiPPeN-sOeP Met seLdeRHilarische momenten ten huize van de familie Schellekes! ouders Fred en Frieda, zoon Sven en dochter Lies vangen bompa en bomma op.

Parochiezaal Horendonk20.00 uurOrganisatie: femma Horendonk8,00 euroInfo: 0499 29 59 08 04&05/03

staNd 'aRt Met viv sCHROOyeNElke maand komt een creatieve Essenaar met één werk naar buiten. Deze maand palmt Viv Schrooyen van 't Gruun Stalleke de ezel in.

01-31/03

GemeentehuisTijdens openingsurenOrganisatie: GemeentebestuurInfo: 03 670 01 56

Page 19: Essen info maart 2016

19 |

UiT

in E

ssen

KOMedie: aLtijd 't zeLFde Een verrukkelijke komedie waarin familierelaties het zwaar te verduren krijgen. Een herkenbare en confronterende tranche de vie onder regie van Manu Van Thillo.

De arabieren, 20.15 uurOrganisatie: Platho6,00 euroInfo: www.platho.be11,12,18/03

11/03KRuideN- aPOtHeeKIn deze workshop maken we kennis met verschillende soorten voorjaarskuren en recepten op basis van planten. je maakt ook zelf een kruideninfusie of tinctuur.

Tatteljee19.30 - 22.00 uurOrganisatie: TatteljeeInfo: [email protected]

ʻVERVOER OVER LAND EN WATERʼ

ReisRePORtage aNtaRCtiCaPaul Lemmens brengt een boeiend verhaal over de geografie en geologische geschiedenis van Antarctica, over leven en werken in een onherbergzame streek.

11/03GC de Oude Pastorij, 20.00 uurOrganisatie: Davidsfonds Essen7,00 euro (leden 5,00 euro)Info: www.davidsfondsessen.net

MiCH WaLsCHaeRtsMich walschaerts zingt. De meest pakkende songs. Hij vertelt. Schrijnende, hilarische verhalen. over duizend man sterk zijn. of net niet.

12/03

GC zaal Rex20.00 uurOrganisatie: vzw Kobie16,00 euroInfo: 03 670 01 56

De vijfde wandeling uit de wandelcyclus start aan het containerpark. We wandelen 7 km op Horendonks grondgebied, deels verhard.

De verhalen van dorpsgids Maria Gommeren gaan over het turfverleden van Essen en het vervoer over land en water. we stoppen even bij het recent aangelegde stukje bij de Mikvaart.

13/03

FuiF: baCK tO tHe sixtiesIedereen is welkom op deze eerste echte Back to the sixties-fuif! De opbrengst gaat naar ‘Artsen Zonder Vakantie’.

12/03

’t Gildenhuys Centrum20.00 uurOrganisatie: femma Essen-Centrum5,00 euro (VVK 4,00 euro)Info: 03 667 26 48

WaNdeLiNg iN Het MaRuMHet Marum is een waardevol natuurgebied gelegen in wuustwezel. Doordat het 120 jaar ongeschonden bleef, is het een authentiek stukje landschapsgeschiedenis.

13/03

Vertrek Heuvelplein13.00 uurOrganisatie: Pasar Essen1,50 euro (leden 1,00 euro)Info: 0478 59 49 25

aKOestisCHe jaMsessieHaal je instrument boven en speel samen met andere muzikanten. Iedereen is welkom, ook kinderen kunnen meespelen.

13/03

Café Heuvelzicht, 14.00 - 21.00 uurOrganisatie: fiddler and the banjomanGratisInfo: 0475 49 68 07

Vertrek containerpark13.30 uurOrganisatie: vzw Kobie1,00 euroInfo: 0477 62 68 21

ONgeWONe uit-staP NaaR bRusseLEen begeleid bezoek aan de Marollen en een bezoek aan Brussels Airport. Alle info op www.essen.be.

13/03

Vertrek parochiezaal Heikant7.15 uurOrganisatie: KWB Essen-Heikant & femma Heikant45,00 euro (2 - 12 jarigen 33,00 euro)Info: [email protected]

Page 20: Essen info maart 2016

20 |

UiT

in E

ssen

staRt CuRsus staRt tO RuNLopen is een geweldige sport die je overal en altijd kan beoefenen. Begin nu en loop vóór de zomer al vijf km. we trainen driemaal per week.

15/03

Di & do: Sportpark (19.30 uur)Za: Wildertse Duintjes (09.00 uur)Organisatie: ESaK25,00 euroInfo: 03 667 51 03

bLOed geveNStel je voor: jij kan zomaar iemands leven redden! Gewoon door bloed te geven. Het vraagt amper een klein uurtje van je tijd. Dus waar wacht je nog op?

16/03

Parochiecentrum, Kerkstraat 6218.00 - 20.30 uurOrganisatie: Rode KruisInfo: www.rodekruis.be

VEEL VIJVEN EN ZESSENDrie jaar na zijn show ‘5 voor 12’ draait de oerkomiek verder door in 'Veel Vijven en Zessen', zijn zesde en nieuwste zaalshow. Een vreugdedansje is op zijn plaats.

Typetjes en nieuwe grappenFonske Verzele beleeft opnieuw hilarische familieavonturen en Kevin Vermeulen heeft nog maar eens een nieuwe vriend. Maar tegelijk is alles nieuw in Veel vijven en zessen, de grappen en ook tal van typetjes. Gili de la Tirette zet iedereen op het verkeerde been en Dimitri Keerbergen beleeft een climax op iets dat verdraaid veel weg heeft van Tomorrowland.

T&T, Huybergsebaan 16420.00 uurOrganisatie: Essen Events27 euroInfo : www.jacquesvermeire.be

WaNdeLeN iN de Maatjeswandeling met gids in de Maatjes in Nieuwmoer. we bekijken de uitkijktoren, een replica van den Doodendraad én een nieuw aangelegd wandelpad.

15/03Vertrek Tatteljee, 13.30 uurOrganisatie: Essens Senioren atelierGratisInfo: 03 667 58 66

COMedy RONd eCOLOgieKoen is 33 en zou perfect ethisch en ecologisch verantwoord willen leven, maar dat lukt hem niet! Koen is comedian, zanger, rijmelaar ... een echte allrounder.

16/03

Strijboshof Kalmthout14.00 uurOrganisatie: NEOS Kalmthout-Essen15,00 euroInfo: [email protected]

19/03CuLtuuR- HistORisCHe WaNdeLiNgwe trekken op verkenning en wandelen langs 3 historische hoeven. Met verwelkoming op de boerderij van Luc Van wezel.

20/03

Vertrek Kerk Hoek13.00 uurOrganisatie: NatuurpuntGratisInfo: [email protected]

RePaiR CaFé esseNNa een eenvoudige reparatie zijn spullen vaak weer bruikbaar. Samen met de vrijwilligers kan je kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen en speelgoed herstellen.

Tatteljee, 14.00 - 16.00 uurOrganisatie: Tatteljee i.s.m. gemeentebestuurGratisInfo: 03 670 01 47 19/03

TURNfEEST 'VOLHARDING IS'Turnkring Volharding Essen organiseert op zaterdag 19 maart 2016 in de Heuvelhal van Essen de fantastische turnshow "Volharding is...".

Alle gymnasten nodigen je uit om dit spektakel bij te wonen tijdens onze ochtend- en avondvoorstelling! De inkomtickets zijn te verkrijgen tijdens de voorverkoopdag op zaterdag 20 februari 2016 tussen 14.00 en 16.00 uur in het Volkshuis.

Heuvelhal10.00 + 19.30 uurOrganisatie: TK Volharding10,00 euroInfo: www.volhardingessen.be

19/03

Page 21: Essen info maart 2016

21 |

UiT

in E

ssen

vOORsteLLiNg de sPyCKeRop paasmaandag stelt de Koninklijke Heemkundige Kring voor de 73ste keer haar jaarboek De Spycker voor. Spring om 10.30 uur even binnen in het gemeentehuis.

28/03

Raadzaal gemeentehuis, 10.30 uurOrganisatie : Heemkundige KringGratisInfo: www.heemhuis.be

22/03 babbeLCaFé eN sPeLNaMiddagwe halen de spellendozen nog eens boven: bridge, schaken, dammen, scrabble, rummikub… Gezelligheid en ambiance troef!

Tatteljee13.30 uurOrganisatie: Essens Senioren atelierGratisInfo: 03 667 58 66

LeNtebRuNCHEen overheerlijke brunch in buffetvorm. Met een ruime keuze in de gevarieerde koude en warme gerechten en een rijkelijk gevuld dessertbuffet.

Parochiezaal Wildert10.00 + 12.00 + 14.00 uurOrganisatie: Zing Met Ons19,00 euro (-6 jaar gratis)Info: [email protected]

20/03

NaCHt v/d gesCHiedeNisGastspreker Frank judo gaat dieper in over het ontstaan van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden 1813-1815.

22/03

GC de Oude Pastorij20.00 uurOrganisatie: Davidsfonds Essen7,00 euro (leden 5,00 euro)Info: www.davidsfondsessen.net

jeugdKaMP PaaRdRijdeNKinderen tussen 8 en 14 jaar krijgen vijf dagen les van ervaren ruiters. we maken verschillende groepen per niveau. Met overnachtingen in de Berk.

01/04Manege ’t SpeyckerOrganisatie: activak vzw299,00 euroInfo: www.activak.be

MusiCaL: FiddLeR ON tHe ROOFMinstens 50 koorzangers en solisten vertolken het verhaal van een joodse gemeenschap wonend in een fictief dorpje in Rusland.

30&31/03 01&02/04

GC Kadans (Wuustwezel)19.00 uurOrganisatie: Muzarto12,00 euroInfo: [email protected]

biN-HeiKaNtom 20.00 uur zijn alle leden van BIN-Heikant en iedereen die interesse heeft om zich aan te sluiten bij een BIN welkom op de vergadering.

24/03

Woon- en zorgcentrum Sint-Michaël 20.00 uur Organisatie: BIN-HeikantGratisInfo: [email protected]

22/03

Kubb-sPeLLeer het KUBB-spel spelen en krijg het volledig onder de knie. Iedere laatste zondag van de maand.

27/03Sportpark Hemelrijk09.45 uurOrganisatie: KWB Essen-HeikantGratisInfo: [email protected]

PaaseieReN zOeKsPeLEr zijn vier groepen voorzien volgens leeftijd. Vanaf dit jaar mogen alle kinderen van Essen meedoen met het zoekspel. Elk ingeschreven kind tot 12 jaar krijgt een prijs.

Parking Wildertse Duintjes12.30 - 17.00 uurOrganisatie: KWB Wildert2,00 euroInfo: www.kwbwildert.be

26/03

10 MijL & PaasLOOP15.30 uur: Paasloop 4 & 8 km 16.30 uur: Kuikentjesloop voor -7-jarigen (300 m)16.40 uur: Paaseierenloop voor -12-jarigen (1000 m)16.50 uur: G-loop 17.00 uur: 10 mijl

Parochiezaal Statie, Kerkstraat 6215.30 uurOrganisatie: Esak3, 6 of 9 euroInfo: 03 667 51 03 -10mijlvanessen.be 26/03

Page 22: Essen info maart 2016

Drie chauffeurs van de Handicar brengen al 20 jaar vrijwillig mensen die minder mobiel zijn op hun bestemming. Rik De Backer, Herman Mattheeusen en Piet Peeters kregen een eigen straatnaambord cadeau. Bedankt voor jullie inzet!

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

Vijf wagens in de A-categorie streden voor de eerste plaats maar het was uiteindelijk wijk Denuil die de eerste prijs in ontvangst mocht nemen. Hun leuze was: '22 joar Denuil, tijd veur een knalfeesje'.

www.esseninbeeld.be

Op woensdag 27 januari werd de herinrichting van Over d'Aa in een vol parochiecentrum uit de doeken gedaan. De grote opkomst toont aan hoe betrokken de bewoners van Horendonk zijn. Op de hoogte blijven van het project kan via www.essen.be/overdaa.

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

Essen kent heel wat mensen die zich inzettenvoor G-sporters. Het is dan ook verdiend dat zij het Gouden Ei krijgen, een symbolische prijs voor zij die zich engageren in het jeugd(werk)beleid.

© F

oto

MaR

Go

tIL

BoRG

hs

© F

oto

Ru

DI s

Mo

ut

Page 23: Essen info maart 2016

© F

oto

MaR

K G

EBRu

ERs

© F

oto

MaR

Go

tIL

BoRG

hs

© F

oto

MaR

Go

tIL

BoRG

hs

© F

oto

Ru

DI s

Mo

ut

© M

aRK

GEB

RuER

s

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

NOOdNuMMeRs

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• Politie • 101

• Politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

HuLPLijNeN

• Antigifcentrum • 070 245 245 •

• Zelfmoordlijn • 1813 • www.zelfmoordlijn.be

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NutsvOORzieNiNgeN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• Telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• Pidpa (water) • 0800 903 00

geMeeNte esseN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Essen Rijkmakerlaan 53 • 03 350 08 14 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten (surf naar www.igean.be voor an-dere containerparken in de buurt waarop u ook terecht kan)

NUTTIGEADRESSEN

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

Naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

Tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDINGSkAART

WaCHtdieNsteN

• Dokter • 03 650 52 53

• Tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.apotheek.be (9.00-22.00 uur)

0903 99 000 (1,50 euro/minuut) (22.00-9.00 uur)

• Polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Page 24: Essen info maart 2016

AFVALVOORKOMENNERGENS BETERDANTHUIS!

SAMEN houden we Essen PROPER