Essen info januari 2016

24
maandelijks infomagazine januari 2016 jaargang 43 Global Goals 2030 Ook Essen focust op duurzame ontwikkeling Lieve Blancquaert Wedding Day Herinrichting Over d'Aa Welkom op de infoavond van 27 januari 2016 Repetitieruimte Hemelrock Kom naar de opening op 30 januari 2016 met UItNeemBARe INfofoldeR oveR

description

Maandelijks magazine van de gemeente Essen

Transcript of Essen info januari 2016

Page 1: Essen info januari 2016

maandelijks infomagazine

januari 2016 jaargang 43

Global Goals 2030Ook Essen focust op duurzame ontwikkeling

Lieve BlancquaertWedding Day

Herinrichting Over d'AaWelkom op de infoavond van 27 januari 2016

Repetitieruimte HemelrockKom naar de opening op 30 januari 2016

metUItNeemBARe

INfofoldeR oveR

Page 2: Essen info januari 2016

LEVEN

Info uit het LDC p10

PWA helpt jou met sneeuwruimen p10

Global Goals 2030 p15

WoNENBESTUUR

In de kijker p04

Kort p06

Controles in blauwe zone p07

Francis baron Van Loon erebruger van Essen p08

overtreders op de bon aan stoplicht Hoek p08

COLOFONessen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • druk: Vanden Broele Group, Brugge • verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: Koen Broos fotografie

deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van februari 2016 ten laatste in te leveren op maandag 11 januari 2016 via www.UiTdatabank.be.

11

04

09

Bredere doorgang voor de Vaartstraat p09

BoB-campagne p09

Waar naartoe met je kerstboom? p09

Herinrichting over d'Aa p11

© F

oto

jasp

er v

an t

ilbu

rgh

Page 3: Essen info januari 2016

Beste Essenaar

De jongste tijd is er nogal wat commentaar op het verkeerslicht op Hoek. Dat verkeerslicht staat aan de schoolpoort, zodat kinderen veilig kunnen oversteken. Het ziet ook wanneer een auto te snel rijdt, en springt dan op rood. Spijtig dat sommigen er nog net doorheen glippen, en dat de volgende dan moet wachten. Sommige mensen zien het voordeel van dit licht niet in, negeren gewoon dit verkeerslicht en rijden door het rood.

Ik zal er steeds voor pleiten dat ook gezond verstand een norm is. Maar aan sommige principes mag je niet raken. Een rood licht betekent stoppen. Dat is zo simpel als 1 + 1 = 2.

Ik haal dit voorbeeld aan om er op te wijzen dat waarden en normen niet standvastig zijn. Waar ik ervan uitga dat een rood licht heilig is, is dat bij anderen niet het geval. Hetzelfde geldt trouwens voor het oversteken van een gesloten spoorwegovergang. of voor het (eventjes maar) parkeren op een voetpad, of voor het negeren van een bord plaatselijk verkeer. Ik begrijp dat onze jachtige samenleving er soms toe leidt dat wij in alle drukte naar het werk vertrekken, of snel naar school, of gauw naar de winkel moeten. Dat is tegenwoordig het lot van vele gezinnen. Nochtans zijn normen, zeker in het verkeer, absoluut noodzakelijk om te vermijden dat er ongevallen gebeuren.

De veiligheid van de zwakke weggebruiker is altijd belangrijker dan enkele seconden tijdswinst!

PS: 9 januari Burgemeestersfeest en 10 januari receptie op het Heuvelplein! Niet vergeten!

oNTSPANNEN

Biljartclub De Middel zoekt jong bloed p16

ode aan John Lennon p16

Cursussen Tatteljee p17

p18

www.esseninbeeld.be p22

Nuttige adressen p23

Het eerste woordVAN UW BURGEMEESTER

04

22

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

© F

oto

jasp

er v

an t

ilbu

rgh

08

Page 4: Essen info januari 2016

4 | I

n de

kijk

er

Dit is een droom die uitkomt voor de lokale muzikanten. Velen zitten op het puntje van

hun stoel om een band te beginnen. ”

Alexander van der Wallen metal band Trackwalker

Page 5: Essen info januari 2016

Repetitieruimte Hemelrock opent op zaterdag 30 januari 2016 om 15.00 uur de deuren. de lang beloofde repetitieruimte wordt hopelijk snel de thuisbasis van vele bands. Beginnende maar ook doorwinterde muzikanten van alle leeftijden zijn welkom om er gebruik van te maken.

Akoestisch geïsoleerde ruimteDe technische dienst van de gemeente toverde de ruim-tes in sportcomplex Hemelrijk om tot een akoestisch geïsoleerde repetitieruimte en een berging met lockers. De repetitieruimte bevat een zanginstallatie met micro’s en twee boxen. De gemeente plaatste er eveneens een drumpodium.

Graffiti en zeven lockersKaat Michielsen voorzag de wanden van graffiti-afbeel-dingen van iconen uit de muziekwereld. De berging be-vat zeven lockers waar bands hun spullen veilig achter kunnen laten zodat ze niet elke keer al hun materiaal moeten meesleuren.

Reserveren vanaf 1 februari 2016Reservaties voor de repetitieruimte zijn mogelijk vanaf 1 februari 2016. In januari krijgen bands de kans om één keer gratis te repeteren. De prijs en het huishoudelijk re-glement vind je terug op www.essen.be/jeugd. Reserve-ren doe je via www.essen.zaalreservatie.be.

Kom naar de openingIedereen is op 30 januari 2016 om 15.00 uur welkom voor de feestelijke opening van repetitieruimte Hemel-rock.

5 | I

n de

kijk

er

de poorten van Hemelrock zijn geopend

REPETITIERUIMTE RESERVEREN KAN VANAF 1 FEBRUARI 2016

www.essen.be/jeugd 03 670 01 56 • [email protected]

Meer info?

"Met Hemelrock hoopt de gemeente Essen nog meer

muzikanten aan te zetten om een eigen band te beginnen."

© F

oto

jasp

er v

an t

ilbu

rgh

Page 6: Essen info januari 2016

koRt Geen cash in containerpark

De dagen van de huidige Handi-car zijn stilaan geteld. De minibus bestemd voor het vervoer van mensen die zich niet zelfstandig kunnen verplaatsen, legde sinds 2005 zo’n 215.000 km af. Per jaar doet de Handicar gemiddeld 407 ritten en vervoert 414 personen. In januari komt er een splinter-nieuwe opvolger in de vorm van een Mercedes Sprinter.

6 | k

ort

De veelgebruikte Finse Piste aan het sportpark Hemelrijk ver-toonde een aantal kale plekken. In december werd er 80 m³ aan houtsnippers verspreid over de piste. De gemeente herstelde een aantal borduren die beschadigd waren en zal in 2016 de dolomiet-paden rondom de sporthal ver-nieuwen. Wij hopen dat er ook in 2016 nog veel gesport wordt!

8.500Op het terrein rondom de oude rangeerloods zagen op 5 december maar liefst 8.500 cyclocrossliefhebbers Sanne Cant en Wout van Aert de overwinning binnen halen. Van de kortingsbonnen die in de vorige Essen Info zaten, werden er 1.310 gebruikt. Goed voor een totale korting van 9.170,00 euro.

Nieuwe Handicar

Houtsnippers Finse Piste

Vanaf 1 januari 2016 kan je niet langer met cash geld betalen in het containerpark van Essen. Containerparken zijn inbraakge-voelige locaties. Uitbater IGEAN wordt hier regelmatig mee ge-confronteerd. De afwezigheid van cash geld werkt ontmoedigend en zal het aantal inbraken doen dalen. Nu betaalt 84,8% van de bezoekers al met een betaalkaart.

Ski- en snowboarddagJongeren tussen 10 en 18 jaar kunnen op donderdag 11 febru-ari deelnemen aan de Ski- en snowboarddag in de Skidôme in Rucphen. Beginners en gevorder-den krijgen anderhalf uur les om daarna een half uur vrij te skiën of te snowboarden. Schrijf je snel in via www.essen.be/sport want de plaatsen zijn beperkt! Deelne-mers betalen 29,00 euro.

Page 7: Essen info januari 2016

“Campagne inblauwe zone kan zeker geen kwaad.

Anke vanden BerghDameskleding That’s Me, Stationsstraat

“Ik stel ook vast dat weinig mensen hun parkeerschijf leggen in de blauwe zone. Zelf hebben we hier niet veel last van, omdat onze winkel een eigen parking heeft. maar ik kan me voorstellen dat andere handelaars in de Stationsstraat daar nadeel van ondervinden. een verkeerscampagne hierrond kan zeker geen kwaad.”

FoUTPARKEERDERS RISKEREN BoETE VAN 25 EURo

Wie na Nieuwjaar zijn wagen in een blauwe zone parkeert, kan in essen maar beter zijn parkeerschijf gebruiken. de gemeente en de politiediensten gaan de controle in de centrale winkelstraten gevoelig opdrijven. foutparkeerders riskeren een boete van 25,00 euro per dag.

Van maandag tot zaterdagIn de Spoorwegstraat, de Stationsstraat en een gedeelte van de Nieuwstraat is de parkeertijd beperkt omdat ze in de blauwe zone liggen. Binnen deze zone moeten alle bestuurders tussen 9.00 en 18.00 uur, behalve op zon- en feestdagen, de parkeer-schijf gebruiken als ze hun auto parkeren. De locaties waar het gebruik ervan verplicht is, herken je aan de blauwe verkeersbor-den met de witte P en het symbool van een parkeerschijf. Met een geldige parkeerschijf kan je twee uur parkeren.

Bestuur en politie gaan strenger controleren in blauwe zone

www.pzgrens.be

Meer info?

BESTUUR

Middenstand voert mee campagneHet bestuur van Essen wil strenger optreden tegen foutpar-keerders. Een blauwe zone is geen privéparking, dat moet voor iedereen duidelijk zijn. Wie binnenkort langer parkeert

dan toegestaan, of nalaat om zijn parkeerschuif te leggen, zal een retributie van 25,00 euro per dag betalen. Een

gewaarschuwd mens telt voor twee. Samen met de handelaars start de gemeente met een preventie- en affichecampagne om bestuurders te wijzen op het juiste parkeergedrag.

“Een blauwe zone is geen privé-parking, dat moet voor iedereen duidelijk zijn. Het kortparkeren is er juist om makkelijker in

eigen gemeente te kunnen winkelen.”

Hoe duid je de tijd aan op een schijf?

De parkeerschijf moet je duidelijk zichtbaar achter de voorruit

leggen. Je plaatst het pijltje op het streepje dat volgt op het

tijdstip van aankomst. Je mag dan twee uur parkeren, tenzij

een verkeersbord een andere tijd aangeeft. Daarna moet je de auto verplaatsen en dus niet de tijd op

de parkeerschijf veranderen.

Winkelen in eigen gemeenteDe voorbije periode voerde de politie tellingen uit in het cen-trum van Essen. Hieruit is gebleken dat er veel langparkeerders gebruik maken van de blauwe zone. Sommige voertuigen ble-ven zelfs langer dan een dag op dezelfde plek staan. Nochtans werd het kortparkeren juist ingevoerd om inwoners de kans te bieden om makkelijker in eigen gemeente te winkelen. De par-keerdruk in het centrum van Essen is zo al behoorlijk hoog.

De locaties voor kortparkeren herken je aan de blauwe verkeersborden met de witte p en het symbool van een parkeerschijf.

7 | B

estu

ur

Page 8: Essen info januari 2016

8 | B

estu

ur

BESTUUR

GEWEzEN UA-RECToR EN ESSENAAR FRANCIS BARoN VAN LooN GEHULDIGD

op 6 december kende het gemeentebestuur de titel ‘ereburger’ toe aan francis baron van loon. francis werd geboren in essen en heeft een goed gevulde loopbaan aan de Antwerpse universiteit op zijn palmares staan.

Man achter de fusieFrancis Van Loon was sinds 1987 als Gewoon Hoogleraar verbonden aan de Universiteit Ant-werpen. In 2000 werd hij er verkozen tot rec-tor. In deze hoedanigheid ijverde hij mee voor de fusie van de drie voormalige universitaire instellingen in Antwerpen tot de Universiteit Antwerpen zoals wij die nu kennen. Francis zorgde voor goede contacten met de econo-mische, maatschappelijke, politieke en acade-mische wereld. Daarnaast legde hij overal in de wereld wetenschappelijke contacten.

Eredoctoraat en baronIn 2007 ontving hij de titel van Eredoctoraat van de Universidad Ricardo Palma in Lima (Peru). Een jaartje later verleende Koning Albert II hem de adellijke titel van Baron. Es-sen voegt daar nu een extra titel aan toe: die van ereburger.

“Als een adellijke titel voor mijn jeugdherinneringen.

francis baron van loon kersvers ereburger van Essen

“Weerklank krijgen in het gemeentemagazine is altijd prettig. Ik ben zéér vereerd met de toegekende ereburgertitel. ereburger worden is als een adellijke titel voor mijn jeugdherinneringen.”

essen heeft nieuwe ereburger

overtreders op de bon aan Stoplicht Hoek

SensorSta je voor een rood licht en

is er niemand in de buurt? Dat betekent dat je te snel

hebt gereden. Je staat ook voor een rood licht als een voetganger op de knop heeft geduwd om de straat over te steken. Het kan ook gebeuren dat je voorganger zó snel rijdt dat hij net aan het rode licht ontsnapt. zeer frustre-

rend dat jij dan wel voor het rode licht staat. De gemeente onderzoekt of de sensor anders kan afgesteld of zelfs verplaatst worden.

PolitiecontroleDe Politiezone Grens voerde tot nu toe bijna 30 controles uit op diverse tijdstippen. Het negeren van oranje of rood licht, onaangepast rijgedrag

en snelheidsovertredingen werden geverbaliseerd. De politie schreef on-middellijke boetes uit tot 165,00 euro. Bij anderen werd het rijbewijs ingetrok-ken voor de periode van 15 dagen. zij moeten zich verantwoorden voor de politierechtbank. De politie blijft waak-zaam en blijft op onverwachte mo-menten controles uitvoeren.

Camera?De gemeente onderzoekt de mogelijk-heid om samen met de Politiezone Grens een mobiele camera aan te kopen. Het toestel zou dan in Essen, Kalmthout en Wuustwezel gebruikt kunnen worden op plaatsen waar veel overtredingen gebeuren. De aankoop van zo’n camera is een dure zaak en moet binnen de budgetten passen.

Bij de heraanleg van de moerkantsebaan installeerde de gemeen-te een slim stoplicht aan de vrije basisschool mariaberg. Rijd je

sneller dan 50 km/u, dan springt het licht op rood. Het stoplicht moet ervoor zorgen dat de snelheidslimiet in de dorpskern ge-respecteerd wordt. Heel wat automobilisten lappen de verkeers-

regels aan hun laars of rijden zelfs door het rood. dat zijn zware overtredingen waaraan de gemeente paal en perk stelt.

Page 9: Essen info januari 2016

de toegang tot de vaartstraat vanuit over d’Aa is veel te smal. vooral voor de hulpdiensten die de straat in en uit rijden is dat een probleem. de gemeente past hier een mouw aan en zal de toegang verbreden.

GrasdalsAan de kant van de Vaart gaat de beuken-haag eruit en komen er grasdals in de plaats mét parkeerverbod. zo is er meer ruimte om in en uit de straat te rijden. Mocht dit niet

voldoende zijn, kan er eventueel éénrich-tingsverkeer worden ingevoerd. De veilig-heid primeert.

Werken in voorjaar 2016De werken vinden plaats begin 2016 en wor-den in eigen beheer uitgevoerd. De burtbe-woners krijgen van de gemeente een brief in de bus wanneer de werken exact van start zullen gaan.

WoNEN

Meer info?www.pzgrens.be

03 670 01 48 • [email protected] info?

een chirurg die maar een beetje verdooft? Gekleurde en witte was maar een beetje

sorteren? een beetje PZ GReNS. dat werkt niet. een beetje is vaak niet goed genoeg. een beetje BoB dus ook niet. de échte BoB heeft nul op!

België trieste koploper in ongevallen Tijdens de feestdagen knijpen we nog vaak een oogje dicht. Een glas of twee, dat kan toch geen kwaad? Toch wel. België blijft de trieste koploper in ongevallen onder invloed. Dronken achter het stuur is echt geen kwestie van tien pintjes op te hebben. Een paar glazen is al voldoende.

Deze winter gaan we voor nulHet is nochtans echt niet moeilijk: een taxi bellen, de bus of tram nemen, in de buurt blijven slapen of zelf BoB zijn. En dat is gewoon een keertje niet drinken. Niet eentje, niet twee ... gewoon niet. Deze winter gaan we voor nul. Een beetje niet drinken bestaat niet.

Grote acties tijdens eindejaarsperiodeNet zoals elk jaar voorziet de Politiezone GRENS dagelijks controles. De controles worden zowel op de gewestwegen als de lokale wegen en op elk moment van de dag uitgevoerd. Er zullen in de eindejaarsperiode eveneens een aantal grote acties georganiseerd worden.

VLoTTE ToEGANG VooR HULPDIENSTEN

Bredere doorgang voor de vaartstraat

Waar naartoe met je kerstboom?In het beste geval kan je na Nieuwjaar de kerstboom een tweede leven geven in je tuin om hem volgend jaar te hergebruiken. Is de boom onherroepelijk verloren, dan is er nog de kerstboomverbranding.

Kerstboomverbrandingop vrijdag 8 januari organiseren de veteranen van FC Horendonk hun jaarlijkse kerstboomverbranding. Breng je oude kerstboom in de week van 8 januari naar Jan Uytdewilligen, Kraaienberg 77. Inwoners van Horendonk kunnen hun kerstboom op vrijdag 8 ja-nuari aan de straatkant zetten. De bomen worden vanaf 9.00 uur ’s ochtends opgehaald.

ContainerparkJe kan je kerstboom ook naar het containerpark brengen. Weet dat ieder gezin jaarlijks een gratis vrijstelling krijgt voor 300 kg groenafval. Stop de kerstboom in geen geval in de GFT-container.

0475 64 80 53 • Cis ossenblok

Meer info?

BoB-campagne tijdens feestdagen

begin 2016 wordt de toegang tot de vaartstraat verbreed.

9 | W

onen

Page 10: Essen info januari 2016

DIENSTENCENTRUMInfo uit het

lDC ‘t gasthuisnollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

Nieuwjaarsmenuop woensdag 6 januari kan je om 12.00 uur een vier-gangenmenu eten voor slechts 9,00 euro. Schrijf je snel in.

Bingonamiddagook in het nieuwe jaar spelen we bingo. op maandag 18 januari om 13.30 uur kan je voor slechts 2,00 euro deelnemen. Inschrijven kan ter plaatse vanaf 13.00 uur.

LinedanceDe linedancereeksen in ’t Gasthuis zijn een succes. We starten met een nieuwe reeks van 10 lessen, ook voor nieuwe deelnemers. Het kost je slechts 3,00 euro per les, ter plaatste te betalen. De eerste les start op dins-dag 19 januari om 13.30 uur.

Bezoek aan de bibop dinsdag 26 januari om 14.00 uur bezoeken we de bib van Essen. Je ontdekt er hoe het nieuwe zelfontleen-systeem werkt. Je komt er ook meer te weten over de leeszaal, de bib aan huis en de extra activiteiten. Meld even op voorhand of je meegaat.

PRoGRAmmA JANUARI 2016

LEVEN

10 |

leve

n

verloren maandagop maandag 11 januari om 14.00 uur is er in het dien-stencentrum een korte show vol grappen en muziek. om 14.30 uur zijn we klaar om lekkere, warme lekker-nijen te eten. Schrijf je op voorhand in. De kostprijs voor een koffie met appelbol of worstenbrood is 2,00 euro. zorg dat je er snel bij bent want iedereen wil graag mee-genieten van deze oergezellige bijeenkomst.

Niet in het weekendom van de sneeuwdienst ge-bruik te maken, schrijf je je in bij het PWA-kantoor in het gemeen-tehuis (maandag- en dinsdag-voormiddag). De sneeuwruimers zijn beschikbaar van maandag tot vrijdag, niet in het weekend. Eens je ingeschreven bent, bel je bij sneeuwval naar het gemeente-huis. Een PWA-medewerker komt dan naar jouw huis om alles op te ruimen.

Met eigen materiaalMateriaal zoals een sneeuwschop, borstel en zout moet je wel zelf in huis hebben. Na de werken ont-vang je van het PWA-kantoor een factuur. Je betaalt 7,45 euro per uur. Als gebruiker moet je thuis zijn zodat je kan aftekenen voor de gepresteerde uren. Er wordt maar één keer per dag sneeuw ge-ruimd. Vaste klanten van het PWA krijgen geen factuur en betalen via cheques.

PWA helpt jou met sneeuw opruimen

VooR oUDEREN EN HULPBEHoEVENDEN

Ben je niet meer goed te been of is sneeuw ruimen fysiek te zwaar geworden? dan kunnen medewerkers van het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) je uit de nood helpen. voor een schappelijke prijs maken zij voetpaden, straatgoten, rioolputjes en de kortste weg van de voor- of achterdeur naar de brievenbus sneeuw- en ijsvrij.

03 670 01 30 • [email protected]

Meer info?

Page 11: Essen info januari 2016

Herinrichting Over d’Aa

Herinrichting over d’Aa

Herinrichting Over d’Aa

Herinrichting over d’Aa

Een nieuw wegdek en betere rioleringEind 2016 of begin 2017 start de gemeente Essen met de herinrichtingswerken op Over d’Aa. Samen met haar partners maakt de gemeente werk van een nieuw wegdek, een nieuwe weginrichting en een nieuw rioleringsstelsel. De werken zullen zo’n 18 maanden duren, dus de nieuwe weg naar Horendonk zou in het voorjaar van 2018 klaar moeten zijn.

Een nieuwe en veilige weginrichtingDe huidige weginrichting op Over d’Aa laat op vele plaatsen te wensen over. De parkeerstroken en de voet- en fietspaden zijn te smal en het wegdek is in slechte staat. Daarom vernieuwt de gemeente alles van net voorbij het kruispunt met de Ringweg, tot aan het kerkplein van Horendonk. Er komen nieuwe parkeerstroken met bomen, een nieuw voetpad en fietssuggestiestroken. Een nieuw wegdek zorgt voor een betere veiligheid en meer rijcomfort: van de Ringweg tot de woonkern van Horendonk komt nieuw asfalt, het plein van Horendonk en omgeving krijgt een aantrekkelijk dorpsuitzicht met betonklinkers.

Hemel- en afvalwater worden gescheidenDe riolering wordt niet enkel vernieuwd. Infrax vervangt het bestaande, gemengde rioleringsstelsel ook door een gescheiden rioleringssysteem. Dit wil zeggen dat het hemelwater (regen, sneeuw, hagel) via een aparte afvoer naar de Kleine Aa en de Roosendaalse Vaart wordt geloodst, terwijl het afvalwater (badkamer, keuken, toilet) naar een zuiverings-installatie afgevoerd wordt. Dit systeem zorgt voor zuiverder drinkwater, is beter voor het milieu en helpt, dankzij een goede waterbuffering, overstromingen voorkomen.

Page 12: Essen info januari 2016

N11750

50

30

Kraa

ienb

erg

Vaartstraat

Dreveneind

Melk

erijs

traat

Ring

ZONE 3

ZONE 2WERFZONE 1

ZONE 1

ESSENHORENDONKZONE 2

HORENDONK

Steenpaal

Over d’ Aa

Over d’ Aa

Postbaan

Creatie van een woonerf in de dorpskern

In zone 3, die zich pal in de dorpskern bevindt, creëren

we een extra veilige woonerf-situatie. De voetpaden (2,2 meter), fietssuggestiestroken (1,5 meter)

en de rijbaan worden op hetzelfde niveau getrokken, waardoor we

duidelijk maken dat hier geen snel verkeer gewenst is. De woonerf-

situatie loopt door tot in een groot stuk van Dreveneind.

N11750

50

30

Kraa

ienb

erg

Vaartstraat

Dreveneind

Melk

erijs

traat

Ring

ZONE 3

ZONE 2WERFZONE 1

ZONE 1

ESSENHORENDONKZONE 2

HORENDONK

Steenpaal

Over d’ Aa

Over d’ Aa

Postbaan

(*) In deze folder is een deel van de herinrichting van Over d’Aa in beeld gebracht. De volledige visualisatie van dit project, kan je raadplegen op www.essen.be/overdaa

14

31 2 2

3

4

7 77

Hoe zal de

nieuwe Over d’Aa

eruit zien?

3 zones Om de werken overzichtelijk te houden, splitsen we de werken op in 3 zones:

ZONE 1: van net voorbij het kruispunt met de Ringweg tot net voor het kruispunt Steenpaal/Postbaan

ZONE 2: Van het kruispunt Steenpaal/Postbaan tot aan het tankstation

ZONE 3: Van aan het tankstation tot en met het kerkplein van Horendonk

Afkoppeling percelen: In de loop van de werken zullen op elk

perceel aanpassingen moeten gebeuren om de aansluiting op het gescheiden rioleringsstelsel

mogelijk te maken. Je krijgt daarbij alle hulp en info van

een afkoppelingsdeskundige van Infrax.

Rioleringswerken Infrax Over de gehele lengte van Over

d’Aa wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd, om

het afval- van het hemelwater te scheiden.

Parkeervakken tussen bomen Over de volledige Over d’Aa wordt

het beurtelings links en rechts parkeren. De parkeerruimtes zijn

2 meter breed en worden telkens afgebakend door 2 bomen.

Trager verkeer door asverschuivingen

In zone 2 en 3 worden asverschuivingen

aangebracht. Deze verspringingen in de weg

zorgen ervoor dat de auto’s trager rijden en de verkeerssituatie voor alle weggebruikers veiliger

wordt.

Nieuw gecombineerd voet- en fietspad in enkele richting

In zone 1 en 2 leggen we aan beide kanten van de weg een nieuw

gecombineerd voet- en fietspad (1,5 m) aan, in enkele richting. Fietsers richting Horendonk fietsen vanaf nu dus aan

de zuidzijde van de weg, fietsers richting Essen aan de noordzijde.

VOORBEELDWEGPROFIELZONE 1 + 2

Steenpaal

Postbaan

WERFZONE 2

Steenpaal

Postbaan

WERFZONE 2

Veiliger oversteken op het kruispunt Steenpaal/Postbaan Op dit kruispunt wordt een bocht aangebracht in de weginrichting, zodat het autoverkeer trager en veiliger verloopt. Op het pleintje

worden duidelijke parkeervakken afgetekend.

VOETPAD + FIETSPAD

PARKEERVAK + PARKEER-

ZONE

BOOM

LEGENDE

FIETS-SUGGESTIE-

STROOK

fietssuggestiestrook

RIJWEG VOETPAD

Page 13: Essen info januari 2016

N11750

50

30Kr

aaie

nber

g

Vaartstraat

Dreveneind

Melk

erijs

traat

Ring

ZONE 3

ZONE 2WERFZONE 1

ZONE 1

ESSENHORENDONKZONE 2

HORENDONK

Steenpaal

Over d’ Aa

Over d’ Aa

Postbaan

Creatie van een woonerf in de dorpskern

In zone 3, die zich pal in de dorpskern bevindt, creëren

we een extra veilige woonerf-situatie. De voetpaden (2,2 meter), fietssuggestiestroken (1,5 meter)

en de rijbaan worden op hetzelfde niveau getrokken, waardoor we

duidelijk maken dat hier geen snel verkeer gewenst is. De woonerf-

situatie loopt door tot in een groot stuk van Dreveneind.

N11750

50

30

Kraa

ienb

erg

Vaartstraat

Dreveneind

Melk

erijs

traat

Ring

ZONE 3

ZONE 2WERFZONE 1

ZONE 1

ESSENHORENDONKZONE 2

HORENDONK

Steenpaal

Over d’ Aa

Over d’ Aa

Postbaan

(*) In deze folder is een deel van de herinrichting van Over d’Aa in beeld gebracht. De volledige visualisatie van dit project, kan je raadplegen op www.essen.be/overdaa

14

31 2 2

3

4

7 77

Hoe zal de

nieuwe Over d’Aa

eruit zien?

3 zones Om de werken overzichtelijk te houden, splitsen we de werken op in 3 zones:

ZONE 1: van net voorbij het kruispunt met de Ringweg tot net voor het kruispunt Steenpaal/Postbaan

ZONE 2: Van het kruispunt Steenpaal/Postbaan tot aan het tankstation

ZONE 3: Van aan het tankstation tot en met het kerkplein van Horendonk

Afkoppeling percelen: In de loop van de werken zullen op elk

perceel aanpassingen moeten gebeuren om de aansluiting op het gescheiden rioleringsstelsel

mogelijk te maken. Je krijgt daarbij alle hulp en info van

een afkoppelingsdeskundige van Infrax.

Rioleringswerken Infrax Over de gehele lengte van Over

d’Aa wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd, om

het afval- van het hemelwater te scheiden.

Parkeervakken tussen bomen Over de volledige Over d’Aa wordt

het beurtelings links en rechts parkeren. De parkeerruimtes zijn

2 meter breed en worden telkens afgebakend door 2 bomen.

Trager verkeer door asverschuivingen

In zone 2 en 3 worden asverschuivingen

aangebracht. Deze verspringingen in de weg

zorgen ervoor dat de auto’s trager rijden en de verkeerssituatie voor alle weggebruikers veiliger

wordt.

Nieuw gecombineerd voet- en fietspad in enkele richting

In zone 1 en 2 leggen we aan beide kanten van de weg een nieuw

gecombineerd voet- en fietspad (1,5 m) aan, in enkele richting. Fietsers richting Horendonk fietsen vanaf nu dus aan

de zuidzijde van de weg, fietsers richting Essen aan de noordzijde.

VOORBEELDWEGPROFIELZONE 1 + 2

Steenpaal

Postbaan

WERFZONE 2

Steenpaal

Postbaan

WERFZONE 2

Veiliger oversteken op het kruispunt Steenpaal/Postbaan Op dit kruispunt wordt een bocht aangebracht in de weginrichting, zodat het autoverkeer trager en veiliger verloopt. Op het pleintje

worden duidelijke parkeervakken afgetekend.

VOETPAD + FIETSPAD

PARKEERVAK + PARKEER-

ZONE

BOOM

LEGENDE

FIETS-SUGGESTIE-

STROOK

fietssuggestiestrook

RIJWEG VOETPAD

Page 14: Essen info januari 2016

Partners project Over d’Aa De gemeente Essen klaart deze klus niet alleen, het project Over d’Aa is een samenwerking tussen verschillende partners: Het gemeentebestuur van Essen is de opdrachtgever van het project. InFraBo is het studiebureau dat het project hielp uittekenen. Netbedrijf Infrax beheert het gemeentelijke rioolnetwerk. Waterzuiveringsmaatschappij Aquafin draagt zorg voor de bovengemeentelijke riolering. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) coördineert het integraal waterbeleid.

Herinrichting Over d’Aa

Herinrichting over d’Aa

Herinrichting Over d’Aa

Herinrichting over d’Aa

Timing & proceduresBegin 2016 zal de gemeente de bouwaanvraag indienen. Vanaf dan loopt het openbaar onderzoek gedurende een periode van 30 dagen. Tijdens deze periode kunnen bur-gers de plannen inkijken en eventuele bemerkingen of bezwaren indienen. Eens de bouwvergunning is toegekend en de aanbestedingsprocedures (om o.a. de aannemer te selecteren) achter de rug zijn, kunnen de werken begin-nen. Vermoedelijk is dat voor eind 2016 of begin 2017.

Buurtbewoners welkom op infovergadering van 27 januariAls inwoner of ondernemer uit de buurt heb je wellicht vragen over de details van de herinrichting. Op 27 januari 2016 organiseert de gemeente Essen een infoavond voor de buurtbewoners. We geven je graag meer uitleg over het definitieve plan en het verloop van het project. Je bent welkom op woensdag 27 januari om 20.00 uur in de Parochiezaal van Horendonk (Dreveneind 2).Concrete informatie over de werkzaamheden is er nog niet. Pas na de gunning van de aannemer, zullen we zo snel mogelijk bijkomende informatie verstrekken over de timing en fasering van de werken, de minderhinder- maatregelen en de omleidingen.

Blijf op de hoogteVan zodra er meer details bekend zijn over dit project, zullen we ze meteen kenbaar maken. Voor de meest actuele info kan je dan steeds terecht op de website van de gemeente Essen: www.essen.be/overdaaVia deze website kan je je dan ook inschrijven op de digitale nieuwsbrief over de werken. Zo ontvang je alle info over de werfzones tijdig in je mailbox.

Contact Heb je vragen over het project, stuur een mail naar [email protected]. Je kan ook terecht bij de Dienst Openbare Infrastructuur:Gemeente EssenJef PleysierDiensthoofd Openbare InfrastructuurHeuvelplein 232910 Essen03 670 01 48

Page 15: Essen info januari 2016

LEVEN

DoELSTELLINGEN VooR DUURzAME oNTWIKKELING

GloBAl GoAlS 2030:laat zien dat je het meent! 2015 was een kanteljaar! de deadline voor de acht

millenniumdoelstellingen verstreek. de nieuwe 17 Global

Goals dienden als inzet op de 21ste vN-klimaatconferentie in

Parijs. maar wat zijn die Global Goals en wat doet essen?

Global Goals?In 2015 keurden de 193 leden van de Verenigde Naties 17 duur-zame ontwikkelingsdoelen tegen 2030 goed. Waar de Millen-niumdoelen focusten op armoedebestrijding in ontwikkelings-landen, richten de Global Goals hun pijlen op álle landen met ‘duurzame ontwikkeling’ als uitgangspunt.

www.action2015.be • www.globalgoals.org [email protected][email protected]

Meer info?

#11In de ruimtelijke ontwikkeling van onze gemeente houden we rekening met duurzame woningbouw, openbare vervoer, luchtkwaliteit, afvalbeheer en het inrichten van groene openbare ruimten.

#12essen gebruikt en promoot lokale, biologische, eerlijke en andere milieuverantwoorde producten.

#7essen verbruikt 100% groene stroom, investeert in zonnepanelen en gaat voor hernieuwbare brandstoffen. dagelijks rijdt de elektrische bakfiets en wagen uit. vergeet niet de duurzame subsidies en de ondersteuning van campagnes rond groene stroom en hernieuwbare energie.

#6“Zuid-Afrika kampt met een watercrisis en dat is problematisch voor de vee- en fruitteelt. In onze zustergemeente Witzenberg daalde het waterpeil in de Koekedouwdam tot onder de 30%. Beperkingen in watergebruik werden ingevoerd in Tulbagh en later ook in de rest van de gemeente.”

Michelle, milieuambtenaar in onze Zuid-afrikaanse zustergemeente Witzenberg

#13essen ondertekende het burgemeestersconvenant met als doel 20% Co2 te besparen tegen het jaar 2020.

Jij bent een wereldburger, wist je dat? draai je knop om en gooi alle clichés overboord. Hoewel, ééntje hou je best in je achterhoofd: begin bij jezelf!

15 |

leve

n

Page 16: Essen info januari 2016

Mooi lokaalJan Verhulst is voorzitter van BC De Mid-del en terecht trots op zijn club. “onze club heeft alles: een mooi lokaal met drie biljarttafels die perfect in orde zijn en meer dan dertig leden die les volgen of gevolgd hebben bij de betere lesgevers van België en Nederland. Eén ding ont-breekt: jeugdspelers. Hoewel we sinds de jaren ’90 jaarlijks een jeugdtoernooi organiseren, hebben we zelf al jaren geen jeugdspelers meer. Daar willen we iets aan doen.”

Hulp bij je eerste stappenWil je als jongere kennis maken met de biljartsport, kom dan naar de kennisma-

oNTSPANNEN

Raymond Ceulemans, eddy merckx, frédéric Caudron … het zijn Belgische biljarters die tot de wereldtop horen. ook zij begonnen ooit als jonge snaak het spelletje te spelen. Biljartclub de middel uit Wildert bestaat meer dan 30 jaar en is op zoek naar jeugdspelers. kom naar de initiatielessen en ontdek zelf dat het meer is dan een cafésport.

kingsles op 6 februari om 14.00 uur in de Sint-Jansstraat 62. Ervaren spelers leren je de basis en helpen je de eerste stappen te zetten in de biljartwereld. ouders zijn uiteraard ook welkom.

de dood van John lennon schokte 35 jaar geleden de hele wereld … Axl Peleman, eric melaerts, Neeka en Wouter mattelin brengen op 13 februari een ode in GC zaal Rex.

Simpele jongenIn 2015 zou John Lennon 75 geworden zijn. Hij was een visionair die streed voor zijn doel met de machtig-ste wapens die hij bezat: het woord en de muziek. Pele-man en co trekken je binnen in zijn wereld: een wereld vol wijsheid en frappante citaten, mooie anekdotes en verhalen, vol kunst en verbeelding, vol muziek en poë-zie, maar ook vol twijfels en intriges. Daarbij spelen ze zijn mooiste songs. Een kaartje kost 15,00 euro en is verkrijgbaar in de vaste verkooppunten.

oDE AAN EEN ICooN

leNNoN 75

www.essen.be/kobie

Meer info?

interesse? neem dan voor 30 januari 2016 contact op met jacky vandenbergh (0495 82 83 83) of voorzitter jan verhulst

(0474 31 80 51- [email protected])

KENNISMAKINGSLES VooR JoNGEREN oP 6 FEBRUARI

Biljartclub de middel zoekt jong bloed

16 |

ont

span

nen

Page 17: Essen info januari 2016

curs

usse

nvo

orja

ar20

16ALGEMEEN VORMENDBIEREN FIJNPROEVENdrie vrijdagen, start 08/01/2016 BIERBROUWENtwee vrijdagen, start 04/03/2016KRUIDENAPOTHEEK, NATUURLIJK ONTGIFTEN IN DE LENTEvrijdag 11/03/2016 EHBOdrie vrijdagen, start 15/01/2016 PORTRET VAN WANNES VAN DE VELDE (1937-2008)donderdag 17/03/2016

KOKEN

CREATIEF ARTISTIEK

KOOKCLUB VOOR SENIOREN vier maandagen, start 18/01/2016MAROKKAANS KOKENvier woensdagen, start 13/01/2016

TADELAKT GLANSPLEISTERzaterdag 13/02/2016JUWELEN GIETENdrie avonden, meer info op website

info en inschrijven: www.tatteljee.beTATTELJEE

VZW ATELIER, CULTUREEL EN CREATIEF CENTRUM+32 (0)3 667 31 90 - www.tatteljee.be - [email protected]

Voorzitter: Ivo Nijs - +32 (0)494 10 97 70 Coördinator: Leen De Winter - +32 (0)485 74 41 41

JEUGDtatteljeeKOKEN +12vijf zaterdagen, start 23/01/2016 BEELDEND ATELIER 6-18j. 10 zaterdagen, start 12/01/2016BEELDEND ATELIER voor KINDEREN MET EEN BEPERKING vijf woensdagen, start 13/01/2016 JAMSESSIES voor KINDEREN MET EEN BEPERKINGvijf woensdagen, start 06/01/2016

REPAIR CAFÉLAAT JE OUDE VOORWERPEN GRATIS HERSTELLENzaterdag 16/01, 19/03, 21/05/2016

Page 18: Essen info januari 2016

18 |

Uit

in e

ssen

18 |

Uit

in e

ssen

in EssenActiviteiten van en voor Essenaren

BaNkeN & BeeLdeNop deze derde wandeling van de cyclus ‘Wandelen met de dorpsgids’ neemt Maria Gommeren je mee langs de beelden en buurtbanken in Essen-Centrum.

10/01

Vertrek gemeentehuis13.30 uurOrganisatie: vzw Kobie1,00 euroInfo: 03 670 01 56

10/01NieuwJaars- reCeptieKlink mee op het nieuwe jaar in een gezellige sfeer. Met randanimatie, optredens en lekkere hapjes en drankjes. De chocomelk is gratis!

Heuvelplein15.00 - 19.00 uurOrganisatie: Gemeente EssenGratisInfo: 03 670 01 56

iNitiatie karateMaak kennis met deze sport tijdens een initiatieles. Voor 6- tot 11-jarigen is de les om 18.00 uur, vanaf 12 jaar ben je welkom om 19.00 uur.

Sporthal Hemelrijk18.00 + 19.00 uurOrganisatie: Kiryoku Karate EssenGratisInfo: www.kiryoku-karate.be 08/01

kerstBOOm- werpeNWaag je kans tijdens het kampioenschap kerstboomwerpen en geef je boom een waardig afscheid op de brandstapel, met verwarmde tent.

08/01Schamhoeve, Kraaienberg 7720.00 uurOrganisatie: Veteranen HorendonkInfo: 0475 64 80 53

iNitiatie NiaNIA is een combinatie van eenvoudige bewegingen op blote voeten met muziek. op dinsdag 5 januari is er een gratis kennismakingsles. Neem drinken en een handdoekje mee.

05/01

Danszaal Muzarto, Kerkstraat 320.00 - 21.00 uurOrganisatie: Femma Essen05/01: gratis, andere data 6,00 euroInfo: 0498 07 31 18

akOestisChe JamsessieHaal je instrument boven en speel samen met andere muzikanten. Iedereen is welkom, ook kinderen kunnen meespelen.

10/01

Café Heuvelzicht14.00 - 21.00 uurOrganisatie: Fiddler and the banjomanGratisInfo: 0475 49 68 07

GrOte vOGeLverkOOpDe Koninklijke Vogelvrienden Essen houden hun jaarlijkse grote vogelverkoop in het parochiecentrum in de Kerkstraat.

10/01Parochiecentrum, Kerkstraat 6209.00 - 12.00 uur1,00 euro per deelnameInfo: 0478 68 80 52

driekONiNGeN-sChietiNGWe schieten met een handboog op de staande wip (28 m). Bogen en pijlen zijn ter plaatse beschikbaar. Er is geld en naturaprijzen te winnen.

10/01Park GC de Oude Pastorij13.30 uurOrganisatie: Sint-SebastiaansgildeGratisInfo: 0476 49 85 75

Page 19: Essen info januari 2016

19 |

Uit

in e

ssen

zitdaG studietOeLaGeN Hulp nodig bij het invullen van de formulieren voor school- of studietoelagen? Kom dan naar dit extra invulmoment.

LDC ’t Gasthuis10.00 - 11.00 uurOrganisatie: GemeentebestuurGratisInfo: 03 670 01 5611/01

12/01verLOreN maaNdaGThuisondernemer Marc Driessen geeft een duidelijke uitleg over premies en tegemoetkomingen in de zorg. Tijdens de pauze is er worstenbrood & appelbollen.

Tatteljee, 13.30 uurOrganisatie: Essens Senioren Atelier5,00 euroInfo: 03 667 36 81

WeddING dAyvoor Birth day reisde lieve Blancquaert de wereld rond op zoek naar een antwoord op de vraag wat het betekent om op een bepaalde plek in de wereld geboren te worden. voor Wedding day stapt lieve binnen in de volgende fase van het leven.

Naast geboren worden en doodgaan, is er nog één belangrijke, rituele gebeurtenis in het leven: elkaar het jawoord geven.

Trouwen in andere culturenBlancquaert zoekt antwoorden op verschillende vragen. Hoe is het om te trouwen in de bijbelgordel van Nederland of een extreem rijk huwelijk in New Dehli? Wat gebeurt er tijdens een collectief groepshuwelijk in het laatste communistische dorp in China? Wat is liefde in het polygame moslimland Senegal? De betekenis van kindhuwelijken in Nepal of trouwen in een vluchtelingenkamp? Een last minute drive-in in Vegas? Een Turks huwelijk in België ...

GC zaal Rex20.00 uurOrganisatie: vzw Kobie i.s.m. Essen en de Derde Wereld5,00 euroInfo: www.essen.be/kobie

LIEVE BLANCqUAERT

15/01©

Fo

to l

ieve

bla

nCq

uae

rt

RePAIR CAféWe gooien ontzettend veel weg. ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Repair Cafés zijn bijeenkomsten waar mensen (samen) kapotte spullen herstellen.

In het TatteljeeVan kledij en elektrische apparaten tot meubels, fietsen en computers. Het gereedschap en de knowhow zijn aanwezig om jouw kapotte spullen een volwaardig tweede leven te geven en zo de afvalberg weer wat kleiner te maken. De Repair Cafés worden draaiende gehouden door liefhebbers, gratis en voor niets. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee. De leuke sociale contacten krijg je er nog eens bovenop.

Tatteljee14.00 - 16.00 uurOrganisatie: Gemeentebestuur , Tatteljee en Netwerk Bewust VerbruikenInfo: www.tatteljee.be

HERSTELLEN IN PLAATS VAN WEGGooIEN16/01

Page 20: Essen info januari 2016

20 |

Uit

in e

ssen

20 |

Uit

in e

ssen

waNdeLeN iN hOreNdONkDorpsgids Maria Gommeren neemt je mee door de Horendonkse bossen.

21/01

Parochiezaal, Heikantstraat 13813.30 - 16.00 uurOrganisatie: Femma Essenleden: 3,50 euro, niet-leden: 4,00 euroInfo: [email protected]

NieuwJaarswaN-deLiNG wiLdertVolgens de traditie sluiten we de wandeling af met worstenbrood, appelbollen of erwtensoep. Bij goed weer is er een rondleiding in de tuin.

17/01

Hof ter Weyden, Greefstraat 113.30 - 17.00 uurOrganisatie: Pasar Essen vzwLeden: 7,00 euro, 8,00 euroInfo: 0478 59 49 25

wiNterwaNde-LiNG (5 km)Wat bleekjes na de feestdagen? Na deze winterwandeling kleuren je wangen weer rood en heb je een pak energie opgedaan. Nadien is er soep.

19/01

Vertrek Tatteljee, 13.30 uurOrganisatie: Essens Senioren Atelier3,00 euroInfo: 03 667 25 88

toASt lIteRAIRtoast literair is een brunch opgeluisterd door erik van Herreweghe. met zijn herkenbare stem leest, vertelt en speelt de acteur de hoogtepunten uit het werk van Bomans. essen is een van de eerste plaatsen waar van Herreweghe halt houdt tijdens zijn tournee door vlaanderen.

Auteur, radio- en televisiepersoonlijkheidGodfried Bomans ( 1913-1971) was ooit de meest gelezen schrijver van Nederland, geliefd door zijn humor en de lage drempel die hij hanteerde bij zijn werk. Hij werd een radio- en televisiepersoonlijkheid met zijn programma 'Bomans in Triplo'.

GC de Oude Pastorij, Essendonk 310.00 uurOrganisatie: Davidsfonds Essenleden: 15,00 euro, niet-leden: 18,00 euroInfo: [email protected]

BoMANS oP DE KoFFIE

24/01

ASSUNtA & tHe lIGHt oRCHeStRAAssunta & the light orchestra is een knappe kruisbestuiving tussen het heerlijke stemgeluid van Assunta mandaglio en gitarist Pieter thys.

Prachtig luisterconcertDit project is een intensieve samenwerking die onmiskenbaar vruchten afwerpt. zo komen de prachtige pure stem van Assunta en Pieters originele gitaarspel verbluffend mooi tot hun recht. Het is een prachtig luisterconcert in een intiem kader. Kaartjes zijn te verkrijgen bij de Vrijetijdsbalie in het gemeentehuis, LDC 't Gasthuis, VVV-kantoor De Tasberg en café Rex.

GC de Oude Pastorij20.30 uurOrganisatie: vzw Kobie10,00 euroInfo: www.essen.be/kobie 23/01

Page 21: Essen info januari 2016

21 |

Uit

in e

ssen

21 |

Uit

in e

ssen

deBat: immiGra-tie iN eurOpaEen rondetafelgesprek met als thema ‘Immigratie in Europa’. Aan de hand van stellingen trekken we het debat op gang.

GC de Oude Pastorij20.00 uurOrganisatie: Davidsfonds EssenVrije giftInfo: 03 667 41 67

30/01kuBB-speLLeer het KUBB-spel spelen en krijg het volledig onder de knie. Iedere laatste zondag van de maand.

31/01

Sportpark Hemelrijk09.45 uurOrganisatie: KWB Essen-HeikantGratisInfo: [email protected]

BLOed GeveNStel je voor: jij kan zomaar het leven van iemand redden! Gewoon door bloed te geven. Het vraagt amper een klein uurtje van je tijd. Dus waarop wacht je?

25/01

Parochiecentrum, Dreveneind 218.00 - 20.30 uurOrganisatie: Rode Kruis VlaanderenInfo: bloedgevendoetleven.be

in Essen

UItStAP tRoPISCH INStItUUt Ga mee met het essens Senioren Atelier voor een uitstap naar het tropisch Instituut in Antwerpen.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) is een onderzoeksinstelling in Antwerpen die zich specialiseert in het onderzoek, onderwijs en dienstverlening in de tropische geneeskunde. Het ITG is wereldwijd vermaard om zijn onderzoek naar het HIV-virus en malaria.

Op voorhand inschrijvenJe bezoekt de campust Sint-Rochus en krijgt een rondleiding in het hoofdgebouw in art-decostijl. Schrijf je op voorhand in.

Vertrek station Essen13.07 uurOrganisatie: Essens Senioren Atelier7,00 euroInfo: 03 645 21 09

26/01

voGeloBSeRvAtIe IN ZeelANdtijdens het winterseizoen is Zeeland de uitgelezen plek om allerlei soorten ganzen, eenden, steltlopers en roofvogels te observeren. Herman Jacobs begeleidt de uitstap.

Met een bus rijden we langs een aantal gekende vogelreservaten om vogels te kunnen bekijken. zowel gevorderde als beginnende vogelliefhebbers zijn van harte welkom. Het wordt zeker een boeiende en leerrijke dag!

Vergeet je materiaal nietMeebrengen: telescoop/verrekijker, aangepaste schoenen, warme kledij en niet te vergeten: picknick en voldoende drank. Tijdens de middag proberen we een eetgelegenheid te bezoeken voor een warm soepje of koffie.

Vertrek parking Heuvelhal8.00 - 18.30 uurOrganisatie: Natuurpunt Noorderkempen i.s.m. Vogelwerkgroep Antwerpen-Noord10,00 euroInfo: [email protected] 24/01

Wil jij jouw activiteit in deze kalender? Vul dan alles in op www.uitkalender.be. Klik op onze homepage onder de activiteiten op de link naar de UiTdatabank. Vergeet nadien niet een foto in hoge resolutie met vermelding van je activiteit te sturen naar [email protected]. Om in de kalender van februari te staan, hebben we je gegevens nodig tegen maandag 11 januari 2016.

Page 22: Essen info januari 2016

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

De leden van het schepencollege en de politie hielden een onverwachte fluo- en lichtcontrole. 56% van de jongeren droeg fluo. Alle fluodragers kregen een kleine beloning. De fluocampagne loopt tot de krokusvakantie.

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

De vrouwenwedstrijden worden sinds dit seizoen ook uitgezonden. Europees en Belgisch kampioene Sanne Cant reed in Essen van start tot finish aan kop en won zo haar eerste zege in de Bpost Bank Trofee van dit seizoen. Bij de mannen ging de overwinning naar Wout Van Aert.

www.esseninbeeld.be

Een primeur voor het veldrijden: de cross in Essen deed twee landen aan. Burgemeesters Gaston Van Tichelt en Jacques Niederer benadrukken dat sport mensen dichter bij elkaar kan brengen. Jan Mens van de Molenheidevrienden stond zelfs ATV te woord.22

| w

ww

.ess

enin

beel

d.be

Dé blikvanger van het nieuwe plein aan de toeristische site rondom het VVV-kantoor is de Parrotia Persica of Perzische geluksboom. Kom het vernieuwde plein ontdekken in januari!

© F

oto

ru

Di

sMo

ut

Page 23: Essen info januari 2016

© F

oto

Mar

k g

ebru

ers

© F

oto

Mar

go

til

borg

hs

© F

oto

Mar

go

til

borg

hs

© F

oto

ru

Di s

Mo

ut

© M

ark

geb

ruer

s

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• oCmW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• lokaal dienstencentrum (ldC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & minder mobielen Centrale (mmC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• opvoedingspunt essen 03 270 06 70 • [email protected]

NOOdNummers

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• Politie • 101

• Politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

huLpLiJNeN

• Antigifcentrum • 070 245 245 •

• Zelfmoordlijn • 1813 • www.zelfmoordlijn.be

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NutsvOOrzieNiNGeN

• eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• Pidpa (water) • 0800 903 00

GemeeNte esseN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark essen Rijkmakerlaan 53 • 03 350 08 14 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurzaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten (surf naar www.igean.be voor an-dere containerparken in de buurt waarop u ook terecht kan)

NUttIGeAdReSSeN

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 essen

Gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

Naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

datum en handtekening:

meldINGSkAARt

waChtdieNsteN

• dokter • 03 650 52 53

• tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.apotheek.be (9.00-22.00 uur)

0903 99 000 (1,50 euro/minuut) (22.00-9.00 uur)

• Polikliniek essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele kruis essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Page 24: Essen info januari 2016

info: www.essen.be

NieuwjaarsreceptieWelkom op de

15.00 - 19.00 uur

Heuvelplein Essen

ZONDAG

2016

10/01