Essen info mei 2016

24
maandelijks infomagazine mei 2016 jaargang 43 10.000 stappenclash Stap Essen naar de overwinning! World Fair Trade Day Solidariteit en kunst centraal op 14 mei Hoe afval voorkomen? Gemeente organiseert acties, lezingen en infosessies Hulp nodig bij je belastingaangifte? Zitdag op 26 mei in LDC 't Gasthuis

description

Gemeentelijk magazine van de gemeente Essen

Transcript of Essen info mei 2016

Page 1: Essen info mei 2016

maandelijks infomagazine

mei 2016 jaargang 43

10.000 stappenclash Stap Essen naar de overwinning!

World Fair Trade DaySolidariteit en kunst centraal op 14 mei

Hoe afval voorkomen?Gemeente organiseert acties, lezingen en infosessies

Hulp nodig bij je belastingaangifte?Zitdag op 26 mei in LDC 't Gasthuis

Page 2: Essen info mei 2016

LEVEN

Info uit het LDC p12

Seniorenraad fietst p12

Paviljoen verwelkomt vier nieuwe buren p13

Bezoek uit Duitsland p13

woNENBESTUUR

De Veldrijder p04

Afvalcampagne p07

Zitdag belastingaangifte p08

PZ Grens werft aan p08

Juiste reisdocumenten p09

Plaspunten in Essen p09

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 100% uit gerecycleerd afvalpapier (Europees Ecolabel, FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: Bart Kools

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van juni 2016 ten laatste in te leveren op dinsdag 10 mei 2016 via www.UiTdatabank.be.

04

09 10

wijk Statievelden komt bijeen op 28 mei p10

Fietspad naast voormalig zwembad p11

Verkeersinfo p11

Milieutip p11

Page 3: Essen info mei 2016

Beste Essenaar

Na de maartse buien en aprilse grillen hopen we met een mooie lente naar een zonnige zomer te gaan. Vogeltjes fluiten, het groen bloeit en de fiets is van stal gehaald. Communie-, lente- en trouwfeesten komen eraan, de terrasjes zijn buiten gehaald en de bbq staat klaar. Maar hoe aangenaam is het niet wanneer het een en ander er proper bijligt? Als de tuin goed staat, de tegels afgespoten en de haag geknipt. Een nette woning, ordelijke bedrijven, maar ook: propere buurten. ook de gemeente moet daarvoor dus een inspanning doen. Een nette gemeente is een aangename en fiere gemeente! onze groendienst doet veel inspanningen om Essen proper en ordelijk te houden. Door het verbannen van pesticiden wegens het risico op kanker, moeten we iets meer onkruid verdragen. Maar dat neemt niet weg dat het openbaar groen er netjes moet uitzien. En het gaat ook verder: binnenkort worden de inspanningen opgedreven om lelijke en kapotte straatnaamborden te vervangen. De bloemkorven verschijnen opnieuw in het straatbeeld, de fietsenstallingen moeten er netjes uitzien en de jaarlijkse wegschilderingen zijn juist achter de rug.

En zelfs meer: we moeten trachten om ook het wagenpark van de gemeente proper te laten rondrijden. onze ambulance en grote vrachtwagens blinken daar trouwens in uit.

ook u kan meehelpen, door bijvoorbeeld meldingen door te geven. we proberen daar snel gevolg aan te geven. Zo werken we samen aan een nette gemeente, aan een Essen dat gezien mag worden!

oNTSPANNEN

world Fair Trade Day p14

Brochure Buitenkunst p14

10.000 stappenclash p15

Sport voor 50+ p15

Jaarboek De Spycker p16

Sport en spel in zomer p16

p17

www.esseninbeeld.be p22

Het eerste woordVAN Uw BURGEMEESTER

04

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

07

15

Page 4: Essen info mei 2016

4 | I

n de

kijk

er

Tom Meeusen draagt de fiets op een voor hem unieke wijze. Kunstenaar Ivo Nijs wist dat te

verwerken in het beeld.

4 | I

n de

kijk

er

Page 5: Essen info mei 2016

5 | I

n de

kijk

er

Wie langs het kruispunt van de Spoorwegstraat en de Kerkstraat passeert, wordt gadegeslagen door een lachende veldrijder van de hand van kunstenaar Ivo Nijs. Het kunstwerk kwam er naar aanleiding van de vijftigste Cyclocross van De Molenheidevrienden, die al sinds jaar en dag wielerwedstrijden organiseren in Essen.

Startplaats veldritHet beeld werd zaterdag 26 maart onthuld op het pleintje aan de Spoorwegstraat. Tegenover het pleintje stond vroeger café Het Locomotief-ke. In 1965 weerklonk daar het startschot voor de grote prijs De Vennekes, ook toen al georga-niseerd door De Molenheidevrienden. De cou-reurs reden van daaruit richting de Veldweg om door de modder en natte velden te ploeteren.

Wielrennen in Essen is springlevendHet bekendste wapenfeit van De Molenheide-vrienden is uiteraard de cross die nu plaatsvindt aan het oude rangeerstation en live wordt uitge-zonden op televisie. In Essen en omstreken zijn er ook enkele bekende coureurs: Tom Meeusen, Zdenek Stybar, Kevin Pauwels en Jim Aernouts. Er is echter meer dan cross alleen. In maart was er een wielerwedstrijd voor nieuwelingen en ju-niores en op zondag 8 mei is er de tandemrace voor visueel gehandicapten.

Bronzen beeld als huldeDe Veldrijder is een bronzen beeld van de hand van Ivo Nijs. Hij koos voor een herkenbare crea-tie omwille van de volkse aard van de sport. Het unieke aan cyclocross is dat de fiets soms ge-dragen moet worden. Als je het beeld ziet, weet je dat het om cyclocross gaat. Na vier maanden werk, staat het beeld nu op de plaats waar het vijftig jaar geleden allemaal begon.

De Veldrijder waakt over de Spoorwegstraat

MoLENHEIDE-VRIENDEN: 50 JAAR CyCLoCRoSS ESSEN

www.molenheidevrienden.be

Meer info?

Page 6: Essen info mei 2016

KORt Draai dan 0800 146 46

Het is feest op wigo want het oudercomité schonk een spik-splinternieuw speeltoestel aan de basisschool. De voorbije ja-ren werden de opbrengsten van de wafelslag, fakkel-/sprookjes-tocht en het schoolfeest netjes gespaard. op 11 april werd het speeltoestel, onder een stralend zonnetje, officieel geopend voor de ravottende schoolkindjes.

6 | K

ort

Het einde van het sportseizoen nadert. Dat betekent dat er weer heel wat kampioenen zijn. Laat voor 9 mei via [email protected] weten welke kampioenen in jouw club huizen. Zij worden dan op 27 mei in GC zaal Rex gehuldigd. Elke kampioen krijgt een certi-ficaat en een beker. Na afloop plaatsen we het fotoalbum op onze website en Facebookpagina.

1.123Omdat kippen ideaal zijn om je afval te verwerken, konden Essenaren tijdens de maand maart aan een voordelig tarief kippen kopen. Er werden maar liefst 1.123 kippen besteld. Op 22 en 23 april werden de kippen opgehaald door hun nieuwe baasjes. In mei zullen er dus heel wat eieren gelegd worden in Essen.

wigo krijgt speeltoestel

Kampioenzijn is plezant

Hét telefoonnummer dat je moet bellen met al je vragen over de nieuwe, grijze afvalcontainers is 0800 146 46. werd je container niet geledigd? Is er een probleem met de factuur? wil je een groter of kleiner exemplaar? wil je een slot op je container? Bel hiervoor naar de gratis infolijn van IGEAN. Dit geldt trouwens ook voor de groene GFT+-container.

Bijvriendelijke bloemetjesEssen en Kalmthout kopen sinds vorig jaar samen bloemenman-den aan. Het straatbeeld ziet er tij-dens de zomer heel wat gezelliger uit. we denken daarbij ook aan de bijen en vlinders. we kiezen voor hen interessante soorten zoals Surfinia’s, geraniums, Perovskia, Salvia en Verbena. Dit jaar floreren er 80 enkele en 65 dubbele man-den aan bruggen en pleinen.

Page 7: Essen info mei 2016

LEZINGEN EN INFoSESSIES HELPEN JE oP wEG

Wie afval vermijdt, hoeft het niet kwijt

BESTUUR

[email protected] • 03 670 01 47www.essen.be/milieu

Meer info?

Sinds enkele maanden werken we in Essen met een nieuw systeem om huisvuil op te halen. Met het diftarprincipe (de vervuiler betaalt) worden de kosten van de afvalverwerking eerlijk verdeeld. Door milieubewust aan te kopen, goed te sorteren en thuis te composteren, kan je veel geld besparen. De gemeente wil haar inwoners daarin ondersteunen en organiseert enkele acties, lezingen en infosessies.

Kippen eten je afval opDe eerste actie van dit jaar was de verkoop van kippen. Essenaren konden tijdens de maand maart aan een goedkoop tarief kippen kopen. De kippen eten allerlei voedselafval op en helpen zo de af-valberg te verminderen. Je bespaart geld omdat je geen afval in de GFT+-container moet gooien en de eitjes krijg je er gratis bovenop.

Leer hoe afvalinzameling werktIn samenwerking met het oCMw en IGEAN organiseerde de ge-meente op maandag 25 april om 13.30 uur in LDC ’t Gasthuis al een infosessie over huisvuilophaling en afvalpreventie. Tijdens deze na-middag gaf een medewerker van IGEAN informatie over de nieuwe manier van werken en tips rond afvalpreventie.

Lezing door Green EvelienGreen Evelien geeft op vrijdag 13 mei in de oude Pastorij een in-spirerende lezing over het besparen van afval. Zij heeft met haar gezin van vijf personen slechts een halve afvalzak per jaar! Tijdens haar lezing krijgen we heel veel tips over hoe ook wij ons afval kun-nen verminderen en zo dus meer geld kunnen besparen. ook deze lezing is gratis, maar schrijf je wel vooraf in via [email protected] of 03 670 01 47.

Gebruik wasbare luiersEen milieuvriendelijk alternatief voor het gebruik van wegwerpluiers zijn wasbare luiers. over de hele luierperiode zorgen wegwerplui-ers voor een afvalberg van ongeveer 1000 kilo. Een consulente van de website Klein Spook (kleinspook.be) beantwoordt op vrijdag 20 mei in de raadzaal van het gemeentehuis al je vragen tijdens de luierinfoavond. Je krijgt er deskundige uitleg, je kan wasbare luiers bekijken en voelen en je mag ze zelf ook testen op een pop. Je deel-name is gratis, maar schrijf je wel vooraf in via [email protected] of 03 670 01 47.

“Ecologisch leven is geen versobering maar juist een verrijking.

Green Evelien Leeft groener dan groen

“Ecologisch leven is geen versobering, maar juist een verrijking. Het is niet teruggaan in de tijd, maar vooruit lopen. Niet meer volgzaam consumeren, maar bewust kiezen voor ecologisch eenvoud. Laat je inspireren!”

20/05Gemeentehuis

13/05Oude Pastorij

7 | B

estu

ur

Page 8: Essen info mei 2016

8 | B

estu

ur

BESTUUR

xxx

De politiezone Grens werft voortdurend nieuwe medewerkers aan, zo-wel politiemensen als administratief personeel. Om een idee te krijgen van wat deze jobs inhouden, is er op woensdag 4 mei van 14.00 tot 19.30 uur een jobdag in het parochiecentrum van Heide.

JobdagElk jaar is er een jobdag van de poli-tiezone Grens waar je alle informatie krijgt over een job bij de politie. Je maakt kennis met de verschillende diensten en teams van de politie-zone zoals interventie, wijkwerking, verkeerspolitie, recherche en de ver-schillende steundiensten. Er zijn beroepenvoorlichters aanwezig die je informatie geven over de inschrij-vingsprocedure, de selectieproeven, de opleiding, de aanwervings- en car-rièremogelijkheden.

Steeds op zoek naar inspecteursDe politiezone Grens zoekt perma-nent inspecteurs. Zij worden aan-geworven via de selectiedienst van de federale politie. Je moet Belg zijn, minstens 18 jaar oud, een di-ploma van het secundair onderwijs en een rijbewijs hebben en natuur-lijk van onberispelijk gedrag zijn. Meer info vind je op www.jobpol.be. Prikkelt het? Kom dan zeker langs! Je kan ook contact opnemen met de po-litie als je nog specifieke vragen hebt.

8 | B

estu

ur

ZITDAG oP DoNDERDAG 26 MEI

Hulp nodig bij het invullen van je belastingsbrief?

In het LDCHet invullen van je belastingaangifte is geen sinecure. Kom daarom naar LDC ’t Gasthuis, Nollekensstraat 5. Tussen 9.00 en 12.00 uur en tussen 13.30 en 15.30 uur zullen zes ambte-naren je verder helpen. om alles vlot te laten verlopen neem je mee:

De ambtenaren van de Federale Overheidsdienst Financiën komen op donderdag 26 mei naar LDC ’t Gasthuis om te helpen met het invullen van de aangiftes van de personenbelasting.

Controle Brasschaat 02 578 96 10 • [email protected]

Meer info?

Politiezone Grens rekruteert

03 620 29 29 www.pzgrens.be

Meer info?

De aangifte(n)

De laatste aanslag (aanslagjaar 2015 - inkomsten 2014)

Alle inkomstenfiches (fiches van lonen, pensioenen, brugpensioen, werkloosheid, ziektevergoedingen, …)

Alle bewijzen voor aftrek (pensi-oensparen, leningen, levensver-zekeringen, kinderopvang, PWA, dienstencheques, energiebesparende uitgaven, enzovoort.

Kantoren in Brasschaat

Op de kantoren van de FOD Financiën in Maria-Ter-Heide (Campus Coppens), Ruiterijschool 3 in Bras-schaat, helpen ze je ook met het invullen van de aangif-ten. Je kan er in de maand mei alle werkdagen terecht van 9.00 tot 12.00 uur. In de maand juni is het kantoor alle werkdagen doorlopend open van 9.00 tot 15.00 uur.

Page 9: Essen info mei 2016

VERTREK MET EEN GERUST GEVoEL oP VAKANTIE

Geen reisplannen zonder de juiste documentenPlan je binnenkort een trip naar de zon en verblijf je in het buitenland? Dan heb je hoogst waarschijnlijk al lang je hotel vastgelegd en je tickets geboekt. Het is geen slecht idee om ook te controleren of al je documenten in orde zijn. Niet kunnen vertrekken omdat je papieren niet in orde zijn, is jammer.

Binnen of buiten de EUReis je binnen de EU, dan moet je iden-titeitskaart of Kids-ID geldig zijn tot en met de laatste dag van de vakantie. Reis je buiten de EU, dan heb je meestal een reispaspoort nodig. Vraag het paspoort

zeker op tijd aan, vooral als je een vi-sum nodig hebt. Een paspoort kost 65 euro voor volwassenen en 35 euro voor kinderen.

Op reis naar Egypte of Turkije?Voor deze landen heb je geen paspoort nodig. Je identiteitskaart moet nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst. Voor Turkije moet je vooraf een elektronische reistoelating aanvragen via www.evisa.gov.tr.

Visum nodig?Ga je naar een land buiten de EU, con-troleer dan altijd of je vooraf een visum moet aanvragen of een elektronische

reistoelating nodig hebt. Dat kan je mak-kelijk controleren via www.diplomatie.belgium.be.

Kids-ID altijd drie jaar geldigKids-ID’s aangevraagd na 31 maart 2014 zijn altijd drie jaar geldig. Kinderen die 12 jaar worden tijdens de geldigheid van de ID, zijn niet verplicht om een Belgi-sche identiteitskaart aan te vragen. Je ontvangt pas een uitnodiging voor een identiteitskaart als de Kids-ID gaat ver-vallen.

[email protected] • 03 670 01 39www.essen.be/burgerzaken

Meer info?

BESTUUR

Het gemeentehuis, het dienstencentrum, de bib en het oCMw zijn al een plaspunt. De gemeente vraagt nu ook aan horecazaken om hun sanitair gratis toegankelijk te maken. Zie je aan de ingang van een zaak of open-baar gebouw het logo ‘gratis plaspunt’, al dan niet met vermelding van een rolstoeltoegankelijk toilet, dan ben je welkom om het sanitair te ge-bruiken.

Gratis stickerwil jij ook een sticker met het gratis plaspunt logo? Stuur ons dan een mailtje en wij bezorgen je een exemplaar. Vergeet niet te vermelden of het toilet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. op de gemeentelijke website wordt jouw zaak dan vermeld als gratis plaspunt.

Geef jouw horecazaak op als plaspuntOok de gemeente Essen wil gratis plaspunten bekender maken bij het publiek. Daarbij kunnen mensen tijdens de openingsuren van een horecazaak of openbaar gebouw gratis het sanitair gebruiken.

[email protected] • 03 670 01 39

Meer info?

9 | B

estu

ur

Page 10: Essen info mei 2016

10 |

Won

en

Statievelden, de nieuwe woonwijk nabij het station van Essen, krijgt zichtbaar vorm. Onze gemeente heeft er een jonge en bruisende buurt bij. Een nieuwe woonomgeving is ook altijd wel een beetje wennen. Aan nieuwe straten, aan nieuwe buren, aan nieuwe situaties. Daarom organiseert het bestuur op zaterdag 28 mei een plezierig kennismakingsmoment voor alle wijkbewoners.

Gevaarlijke doorgangDe Ideale woning, de maatschappij die in de wijk Statievelden huurwoningen aanbiedt, organiseerde onlangs nog een infomoment voor haar huurders. ook de parkeerproblematiek in de wijk kwam uitgebreid aan bod. Dagelijks parkeren bestuurders hun wagen zomaar op het voetpad. Dat leidt tot hinderlijke, ver-keers-onveilige situaties in de zone 30. Gelijktijdig bemoeilijken ze de toegang voor de hulpdiensten en grotere voertui-gen zoals verhuis- of ophaalwagens.

Statievelden feest op 28 mei

ʻKENNISMAKINGSBABBEL’ wIL wIJKBEwoNERS DICHTER BIJ ELKAAR BRENGEN

[email protected] 670 01 48

www.deidealewoning.be03 320 29 70

Meer info?

woNEN

en leven is. Daarom organiseert het be-stuur op zaterdag 28 mei een losse ken-nismakingsbabbel met de buren van wijk Statievelden. Er wordt een frietje en een drankje aangeboden. Voor de kids voor-zien we een springkasteel. Een uitgelezen kans dus om de banden met de buren aan te halen en het samenhorigheidsge-voel te koesteren. Gelijktijdig ontstaat so-lidariteit tussen buurtbewoners, en wordt uitsluiting en eenzaamheid tegengegaan.

“Het bestuur organiseert op zaterdag 28 mei een buurtfeest in de wijk Statievelden. Een uitgelezen kans om de banden met de buren aan te halen en

het samenhorigheidsgevoel te koesteren. Gelijktijdig ontstaat solidariteit en gaan we eenzaamheid tegen.”

Verboden te parkerenEen wagen op het trottoir parkeren is niet alleen gevaarlijk, het is zelfs verboden. we vragen bestuurders met aandrang om hun voertuig reglementair te parkeren. De huurders van De Ideale woning raden we ten sterkste aan een standplaats in de ondergrondse garage te huren. Eigenaars van Arro dienen hun wagen in hun ga-rage, oprit of parkeerplek te plaatsen. wie een inbreuk op de verkeerswet maakt, ris-keert immers een boete van 110 euro. De politie zal in een eerste (korte) fase sensi-biliserend optreden in de wijk.

Frietje en drankje op 28 mei 2016De gemeente Essen wil meehelpen om van Statievelden een aantrekkelijke wijk te maken waar het aangenaam wonen

“We verbeteren de inritten van de ondergrondse garages en verhogen de zichtbaarheid.

Gwen Heylen De Ideale Woning

“De Ideale Woning wil mee een oplossing aandragen voor de parkeerproblematiek in de wijk Statievelden. Zo hebben we al grotendeels bijkomende aanpassingen gedaan aan de inritten van de ondergrondse garages en willen we de zichtbaarheid voor de voetgangers nog verbeteren.”

Page 11: Essen info mei 2016

Naast het voormalig zwembad loopt een pad dat de Kerkstraat verbindt met de Albert Yssackersstraat. Echt fietsvriendelijk is het pad niet. Daar past de gemeente een mouw aan.

Nu ook voor fietsersTussen het parochiecentrum in de Kerkstraat en de Albert yssackersstraat is een klein hoogteverschil. Het pad dat de twee met elkaar verbindt, had kleine trappen om dat verschil te overbruggen. Die trappen worden eind april verwijderd zodat je er, met een lichte helling, met de fiets over kan rijden.

Beugels verwijderdDe aluminium beugels gaan er ook uit, zodat fiet-sers vlot kunnen passeren. Het fietspad loopt door tot aan de vroegere ingang van het zwembad, is 2,5 meter breed en zal uit grijze klin-kers bestaan.

Grasveld in najaarwaar vroeger het zwembad stond, ligt nu een kale zand-plek. De grond moet nog en-kele maanden de tijd krijgen om te zakken. In het najaar wordt het dan ingezaaid met gras.

11 |

Won

en

woNEN

Meer info?www.essen.be

VERKEERSINFoVerkeershinder Stationsstraat - 1 mei 2016

op 1 mei viert sp.a-Essen in de Stationsstraat de Dag van de Arbeid. De straat wordt van het kruispunt met de Kammenstraat tot aan huisnummer 140 afgesloten voor alle verkeer en dat tussen 11.00 en 22.00 uur. De omleiding loopt via de Molenstraat en de Molenakkersstraat.

Verkeershinder Essen-Centrum - 8 mei 2016

op zondag 8 mei is er koers in Essen. De Ronde van België voor visueel gehandicapten loopt via volgende wegen: Burgemeester Kenisstraat, Hofstraat, Molenstraat, oude Baan, Heikantstraat, Veldweg, Kerkstraat, Sint-Antoniusstraat, Stationsstraat. De wegen worden niet afgesloten voor het verkeer maar gelieve tussen 12.00 en 14.00 uur rekening te houden met deze zwakke weggebruikers.

Verkeershinder Stationsstraat - 15 mei 2016

En ook op zondag 15 mei is er koers in Essen. De grote prijs E-cycling voor wielertoeristen vindt dan plaats. Het evenement duurt van 12.00 tot 19.00 uur. De start en aankomst is aan ’t Gildenhuys en het parcours loopt via de Stationsstraat, Molenstraat, Hofstraat, Nieuwstraat en terug de Stationsstraat. Het parcours zal afgesloten zijn voor het verkeer. De nodige omleidingen worden voorzien.

MIL

IEU

tIP

van

de

maa

nd

Nieuw fietspad naast voormalig zwembad

Om afval van drankverpakkingen te vermijden, kan je leidingwater drinken. Koop glazen flessen of flessen met statiegeld die je terug kan brengen. Andere goede oplossingen zijn ecologische flessen, drinkbussen, een thermoskan, enzovoort.

Heb je toch een plastic fles in huis, knutsel er dan iets leuk mee. Je kan er bijvoorbeeld een spaarvarken van maken. Versier de plastic fles met verf of stof naar keuze. Maak een opening in de hals van de fles, groot genoeg voor muntstukken.

Vermijd drankverpakking

03 670 01 48 [email protected]

Meer info?

Page 12: Essen info mei 2016

DIENSTENCENTRUMInfo uit het

LDC ‘t GasthuisNollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

FietstochtElke week op maandag maken we een fietstocht in de omgeving. De eerste trip van het jaar start op maandag 2 mei om 13.00 uur. De tocht is slechts 25 km lang en loopt aan een zeer rustig tempo. Inschrijven is niet no-dig en je deelname is gratis.

Babbelpunt op uitstapop maandag 9 mei gaat het babbelpunt op uitstap naar het College. om 10.00 uur bezoeken we de kloostertuin en de kerk. Het is een goede gelegenheid om het met anderstaligen te hebben over cultuur, natuur en religie. om 13.30 uur keren we terug naar het LDC.

Leer werken met de smartphoneIn deze lessenreeks beginnen we met de werking van het aanraakscherm, het beginscherm en de telefoon-functies. op het einde leer je apps downloaden en foto’s nemen. De lessen zijn bedoeld voor gebruikers van een Android-toestel. De drie lessen op 17, 24 en 31 mei kosten 12 euro. Schrijf je in via het LDC.

PROGRAMMA MEI 2016

LEVEN

12 |

Leve

n

Infomiddag online kopenKopen op het internet is enorm handig. Je moet geen verplaatsingen doen, je kan prijzen vergelijken en be-stellen wat jou het beste past. De levering aan huis ge-beurt snel. Een medewerker van Seniornet Vlaanderen legt uit hoe je online aankopen kan doen. Hoe jezelf registreren, webwinkels zoeken, vergelijken, bestellen en ten slotte betalen. Als je geen onaangename verras-singen wil tegenkomen, moet je toch vooraf goed weten waar je aan begint. De toegang is gratis en inschrijven is niet nodig.

Een heel jaar lang geeft de se-niorenraad adviezen aan de ge-meente over verkeerssituaties die verbeterd kunnen worden.

Stoplicht in StationsstraatZo vraagt zij bijvoorbeeld al jaren een stoplicht aan het kruispunt Stationsstraat-Molenstraat. Het goede nieuws is dat dat er in au-gustus 2016 ook degelijk komt. Ze was ook voorstander om het en-kelrichting fietspad aan de Moer-kantsebaan tussen het viaduct en de school te veranderen in een dubbelrichting fietspad. ook daar gaf het gemeentebestuur gehoor aan.

Drukke NieuwstraatNatuurlijk zijn er verkeerssitua-ties waar de oplossing moeilijker ligt. De drukke Nieuwstraat kan volgens de seniorenraad veiliger. De gemeente moet hier echter een evenwicht zoeken tussen han-delaars en inwoners en tussen automobilisten en zwakke weg-gebruikers.

Scholen worden betrokkenTijdens de tocht passeren de fiet-sers heel wat scholen waar de leerlingen hen aanmoedigen. De dagen voor de fietsers passeren, krijgen de kinderen les over ver-keersveiligheid. Zo wil de senio-renraad de aandacht vestigen op de verkeersveiligheid aan school-omgevingen.

Inschrijven verplichtDe tocht start om 13.00 uur aan het Heuvelplein en eindigt met een broodmaaltijd in het Volks-huis, waar de burgemeester een toelichting geeft bij gerealiseerde projecten om de veiligheid voor zwakke weggebruikers te verbe-teren. Inschrijven kan via je seni-orenafdeling voor 10 mei en dit voor slechts 9,00 euro inclusief tussenstop in zaal Flora en brood-maaltijd.

Senioren komen op voor mobiliteitOp donderdag 19 mei fietst de seniorenraad door onze gemeente. Dan doen ze niet zomaar. Met de fietstocht willen ze bij het gemeentebestuur pijnpunten in het verkeer aankaarten. De seniorenraad nodigt alle senioren van Essen uit om mee te fietsen.

“Ons motto is: respect voor fietsers!

Jef Verbist Voorzitter Essense seniorenraad

“Vroeger waren we met 170 fietsers. De laatste jaren is dat afgezwakt tot 60 à 70 man. We doen een warme oproep aan alle senioren om mee te f ietsen. Hoe meer mensen er meerijden, hoe meer aandacht er gaat naar verkeersveiligheid. We hopen je warm te krijgen voor onze tocht van 25 km.”

FIETS MEE MET DE SENIoRENRAAD

Page 13: Essen info mei 2016

LEVEN

13 |

Leve

n

PAVILJoEN BIEDT VIER ASIELZoEKERS oNDERDAK

Goede buren!Zoals we al eerder hebben vermeld in Essen Info, legt de regering een spreiding op van het aantal vluchtelingen over de steden en gemeenten in ons land. Het OCMW van Essen zal mensen op de vlucht opvangen in een lokaal opvanginitiatief (LOI). Het paviljoen in Heikant zal dienen als zo'n LOI en huisvest vanaf 1 mei een viertal mensen.

Bed, bad, brood en begeleidingwat betekent dit concreet? Een LoI is een woning waar het oCMw asielzoekers opvangt tijdens de lopende procedure. we geven deze mensen bed, bad, brood en begeleiding tot de pro-cedure tot asielaanvraag is afgerond. wanneer de procedure afgehandeld is, moeten deze mensen het LoI verlaten.

Kleinschalige en menselijke opvangDe gemeente probeert de opvang goed te regelen. Grote asiel-centra lijken ons niet de goede oplossing en wensen we ook niet in onze gemeente. wat we wel kunnen doen, is de kleinschalige opvang via het LoI. we hebben bekeken welke gebouwen in aanmerking komen voor een kleinschalige, kwaliteitsvolle op-vang. Het woonhuis van het Paviljoen voldoet aan deze criteria.

Bewoners vanaf 1 meiVanaf 1 mei vangt het oCMw vier mensen op in het Paviljoen. Hoe lang precies weten we zelf niet. Als de asielaanvragen in België blijven toestromen, zal dit nog even duren. Is het defi-nitief? Neen. wanneer de vluchtelingenstroom opdroogt, ver-mindert de gemeente haar capaciteit. Dat hebben we in het ver-

[email protected] 670 01 56 • www.essen.be/is

Meer info?

[email protected] • 03 690 05 50Meer info?

Bezoek uit DuitslandEssen-Oldenburg in het westen van Duitsland is sinds de jaren 60 met onze gemeente verzusterd. Hun Pfadfinders logeren van 5 tot 8 mei in de lokalen van het Jeugdheem. Ze komen onze gemeente en streek verkennen.

Pfadfinders bezoeken scoutsDe Verkenners van Scouts Essen-Centrum startten hun fietskamp vo-rig jaar vanuit Essen-oldenburg. Ze verbleven enkele dagen in onze zus-tergemeente en leerden er de lokale Pfadfinders kennen. De Pfadfinders zijn iets anders georganiseerd en reli-gieuzer geïnspireerd. De uitwisseling

zal dus zeker interessant zijn. Ze komen donder-

dag toe en trekken vrijdag meteen de natuur in. Zater-dagavond staat er een gezellige barbecue op het

programma.

Als sinds 1968De band met Essen-oldenburg startte in 1968 onder impuls van ereburge-meester Herman Suykerbuyk. Het is een landelijke gemeente in de deel-staat Niedersachsen en is ongeveer dubbel zo groot als onze gemeente.

oUDSTE VRIENDSCHAPSAKKooRD SPRINGLEVEND

Met een plechtigheid op 15 en 16 mei 1993 werd het 25-jarig bestaan van dit vriendschapsakkoord in het licht gezet.

leden al meermaals gedaan, onder meer na de Kosovo-oorlog in 1999.

Gezonde nieuwsgierigheid, goed nabuurschapDe gemeente begrijpt dat er ongerustheid is wanneer nieuwe mensen in de buurt komen wonen. we hopen dat dit eerder een gezonde nieuwsgierigheid is. Nieuwsgierigheid leidt vaak tot een eerste contact dat verder kan uitgroeien tot goed na-buurschap. Aarzel niet om de nieuwe Essenaren mee op te ne-men in de leefgemeenschap.

Infoavond op 2 juniop donderdag 2 juni om 20.00 uur is er een infoavond over dit thema in GC de oude Pastorij. Je krijgt er een antwoord op allerlei vragen.

Een 'gezonde nieuwsgierigheid' is begrijpelijk wanneer nieuwe mensen in de buurt komen wonen. Een eerste contact kan verder uitgroeien tot warm en respectvol nabuurschap.

Page 14: Essen info mei 2016

14 |

Ont

span

nen

SoLIDARITEIT EN KUNST CENTRAAL oP 14 MEI

World Fair trade Day

“De bochure nodigt uit kunst in eigen dorp te ontdekken.

Annie Andriessen Beeldhouwster

“De Wereldburger heeft als het ware een dubbele functie. Het maakt kunst toegankelijk en solidariteit bespreekbaar. Met het werk wil ik aangeven dat we respect moeten hebben voor de draagkracht van de aarde. Iedereen heeft immers recht op een warme plek op de wereld. Ik merk dat mensen op zich wel interesse hebben in beeldhouwwerken. De brochure Buitenkunst nodigt zeker uit kunst in eigen dorp te ontdekken!”

Op World Fair trade Day, zaterdag 14 mei, sluit Oxfam Wereldwinkel Essen het feestjaar af van haar 40-jarig bestaan. Die dag onthullen ze hun kunstwerk ‘De Wereldburger’. Heel de namiddag staat er een gezellig solidariteitsmarktje aan de kerk van Essen-centrum.

De Wereldburgerwist je dat in 1975 de eerste oxfam wereldwinkel geopend werd vlak naast de kerk van Essen-Centrum? Voor de vrij-willigers van oxfam is het daarom dé uitgelezen plek om hun kunstwerk ‘De wereldburger’ te plaatsen.

Symbool voor solidariteitHet werk symboliseert solidariteit en staat voor alle Es-senaren die zich jarenlang ingezet hebben voor de Derde en Vierde wereld. Bovendien is het een creatie van Annie Andriessen, weduwe van Jos Nuyts, één van de bezielers van wereldwinkel Essen. De onthulling krijgt een poëti-sche insteek en is voorzien rond 16.00 uur. Na de onthul-ling volgt nog een 'vrolijke noot'.

Solidariteitsmarktom het feestjaar in stijl af te sluiten, staat er op zaterdag 14 mei een solidariteitsmarkt aan de kerk van Essen-Centrum met informatie- en verkoopsstandjes van verschillende projecten. Voor jong en oud is er randanimatie en een (h)eerlijk ter-ras. Het marktje is geopend vanaf 14.00 uur.

Op verschillende openbare plaatsen in Essen vind je juweeltjes van beeldhouwwerken. Sommigen staan er al een paar jaar, een aantal is recentelijk geplaatst. Bepaalde pareltjes springen meteen in het oog, bij andere moet je een beetje zoeken. Voortaan kan je meer dan veertig werken ontdekken in de brochure Buitenkunst. De brochure is vanaf 17 mei gratis verkrijgbaar bij VVV de Tasberg en aan de Vrijetijdsbalie.

Gratis brochure ̒ Buitenkunst̓ : juweeltjes in het Essense straatbeeld!

oNTSPANNEN

03 670 01 56 • [email protected] info?

© F

oto

bAr

t ko

oLs

Page 15: Essen info mei 2016

15 |

Ont

span

nen

oNTSPANNEN

STAP ESSEN NAAR DE oVERwINNING

10.000 stappenclash

Sporten voor 50-plussersSPoRTELDAGEN VAN MEI ToT NoVEMBER

Sportelen is geen activiteit maar een mentaliteit waar sporten op maat, ritme en tempo van de 50-plusser centraal staat. Met de Sporteltoer biedt de Sportregio Antwerpse Kempen een waaier aan activiteiten aan. Sport mee tijdens zes verschillende Sporteldagen.

Proef van allerlei gekende en nieuwe sporten tijdens de Sporteldagen. Het programma en de prijs verschillen per dag. Je krijgt alle informatie aan de Vrije-tijdsbalie.

12/05 in Brasschaat

16/06 in Brecht

8/09 in Brasschaat (petanquetornooi)

22/09 in Kalmthout

6/10 in Kapellen

17/11 in Schoten

SportelspaarkaartIn Brasschaat en Brecht delen we een spaarkaart uit. Verzamel vier stempels, krijg een leuke prijs en maak kans op de hoofdprijs! Schrijf je vooraf in voor de Sporteldagen aan de Vrijetijdsbalie in het gemeentehuis.

SPORTELDAGEN

www.essen.be/sport03 670 01 56 • [email protected]

Meer info?

Van 30 april tot en met 28 mei 2016 organiseren het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en de Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheids Overleg) een stappencompetitie tussen alle inwoners van de verschillende Vlaamse gemeenten. De winnende gemeente wordt gevierd maar ook inwoners kunnen in de prijzen vallen.

Stap de wereld rondVlaamse gemeenten stappen virtu-eel de wereld rond want de inwoners geven online het aantal stappen in. De gemeente met de meeste stappen, in verhouding tot het totaal aantal volwas-sen inwoners, is de winnaar!

StappenregistratieDeelnemen kan door je te registreren op www.10000stappen.be. In de registratie-

tool geef je dagelijks je stappen in. Je hoeft

je stappen niet zelf te tellen, dit kan met een stappentel-

ler of een app op je smartphone (Moves, Endomundo, Fitbit,…).

Je kan jezelf een stappenteller aanschaffen of er gratis een ontlenen aan de Vrijetijds-balie.

Stappenwandelingonder leiding van dorps-gids Maria Gommeren ma-ken we op vrijdag 13 mei een mooie wandeling naar

de Mont Noir. onderweg ver-telt Maria een moordverhaal

en registreren we onze stappen. De tellers geef je na de wandeling

weer terug. we vertrekken om 19.00 uur aan parking Noord in de Verbin-

dingsstraat. De deelnameprijs bedraagt slechts 1,00 euro.

www.essen.be/sport03 670 01 56 • [email protected]

Meer info?

Page 16: Essen info mei 2016

oNTSPANNEN

oNLINE REGISTREREN EN BETALEN

Sport en spel tijdens de zomervakantie

16 |

Ont

span

nen

tijdens de zomervakantie voorziet het gemeentebestuur een waaier aan activiteiten aan. Volledig in de lijn van het digitale tijdperk gebeuren inschrijvingen en betalingen voortaan online.

Registreer je gezinVoor je kan inschrijven, moet je eenmalig een gezinsaccount aan-maken op http://essen.ticketgang.eu. Als je dat account hebt aan-gemaakt, kan je je kinderen toe-voegen. Zodra de inschrijvingen geopend zijn kan je aan de slag. Je houdt best je betaalkaart bij de

hand, je wordt immers onmiddel-lijk doorverwezen naar een bevei-ligde betaalpagina. Gezinnen die al een account aanmaakten voor de activiteiten tijdens de paasva-kantie, moeten natuurlijk geen nieuwe account aanmaken.

Wanneer inschrijven?Voor T_Play, de Kriebelsportweek en de omnisportweek starten de inschrijvingen op maandag 9 mei om 19.00 uur. Voor de Speelplei-nen kan je inschrijven vanaf 13 juni om 19.00 uur. Indien je niet beschikt over een computer met internet kan je aan de Vrijetijdsba-lie een laptop gebruiken.

Planning activiteitenConcrete informatie over het zo-meraanbod vind je op de website. De zoekbalk brengt je snel naar de juiste pagina. Hou zeker ook de zomerbijlage van juni in de gaten!

03 670 01 46 • [email protected] info?

Tijdens de zomermaanden valt voor jong en oud heel wat te beleven in Essen. In het gemeentelijk magazine van juni verschijnt, net als de vorige jaren, een uitgebreide brochure met alle zomeractiviteiten in Essen, of van Essense verenigingen.

Inschrijvenwil jij dat jouw activiteit er ook in staat? Bezorg ons dan onder-staande gegevens vóór dinsdag 3 mei 2016 door alles in te vul-len via www.uitdatabank.be. op de homepage vind je de activiteitenkalender en de link naar de UiTda-tabank. De activiteiten moeten plaatsvinden tussen 1 juli en 31 augustus 2016 in de gemeente Essen of georganiseerd door een Essense vereniging. Ver-meld dus zeker:

Titel activiteit

Datum + uur (start en eventueel einde)

Plaats

Organisatie

Prijs

Foto (van een hoge kwaliteit in jpg-formaat)

Woordje uitleg over de activiteit

Contactpersoon (mailadres, website of telefoon)

Jouw activiteit in onze gevulde zomerbrochure?

Zomer- activiteitenJULI & AUGUSTUS

2016

Naar goede gewoonte stelde de Heemkundige Kring op paasmaandag voor de 73ste keer haar jaarboek voor.

Oudste relict van EssenIn dit boek schrijven hoofdre-dacteur Guy Van den Broek, Frank Hontelé, Leo Coster-mans, Rudi Smout, Patrick Hoppenbrouwers, Jan Suyker-buyk, Louis Vercammen, Joss Hopstaken, Roger Suyker-buyk, Roger Van Ginderen en Tjen Keuppens achttien histo-rische verhalen over Essen en

omstreken. Het hoofdartikel is van Huub Klaassen, die de oorsprong van de oude Pas-torij in Essen opzoekt. Deze pastorij, honderden jaren be-woond door de plaatselijke pastoors, is het oudste relict van Essen. Klaassens zoek-tocht gaat terug tot het begin van de twaalfde eeuw.

Te koopHet jaarboek De Spycker kost 18 euro en is te verkrijgen in het Heemhuis, de wereldwin-kel, Het Volkshuis en VVV-kan-toor De Tasberg.

Historische verhalen in jaarboek De Spycker

Heemhuis • Moerkantsbaan 48 • 03 667 73 90www.heemkundigekringessen.be

Meer info?

03 670 01 56 • [email protected] • essen.ticketgang.eu

Meer info?

ReseRveeR via

Page 17: Essen info mei 2016

in Essen

MeiFeestMuziekterras met gratis optreden van coverband ‘Casserole Fermer’. Kinderen zijn welkom, er is animatie voorzien. Vanaf 17.00 uur kan je genieten van een barbecue.

01/05

Activiteiten van en voor Essenaars

Volkshuis16.00 - 21.00 uurOrganisatie: sp.a-Essen15,00 euro (-12 jaar 7,00 euro)Info: http://essen.s-p-a.be

De Maatjes: OChteNDgLOreNEen ochtendwandeling doorheen dit gebied is altijd de moeite. De vogels ontwaken en laten van zich horen. Blauwborstje en kleine karekiet zingen in het riet.

01/05

Parking kerk Nieuwmoer Dorp07.00 - 10.00 uurOrganisatie: NatuurpuntInfo: [email protected]

17 |

Uit

in E

ssen

staND 'art: ViCky POtters onder de noemer Stand 'Art palmt Vicky Potters een maand lang de sokkel in met haar dichtkunst. In haar werk staat autisme centraal.

01-31/05Hal gemeentehuisTijdens de openingsurenOrganisatie: Gemeentebestuur EssenInfo: 03 670 01 56

geeFPLeiNNeem spullen mee die je zelf niet meer nodig hebt maar die een ander nog kan gebruiken. of kom met lege handen en ga naar huis met spullen die je kan gebruiken.

01/05Volkshuis13.00 - 17.00 uurOrganisatie: Curieus EssenGratisInfo: 0475 80 57 42

01/05OPeNiNgs- sChietiNgSchieten met handboog op staande wip (28 meter).Bogen en pijlen zijn ter plaatse beschikbaar.

Park GC de Oude Pastorij14.00 - 18.00 uurOrganisatie: Sint-Sebastiaansgilde2,50 euroInfo: www.sintsebastiaansgilde-essen.be

BLOeD geVeNHet Rode Kruis is steeds op zoek naar bloeddonoren. Jij kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Een half uurtje van jouw tijd betekent een wereld van verschil.

02/05Parochiecentrum HorendonkDreveneind 218.00 - 20.30 uurOrganisatie: Rode KruisInfo: www.rodekruis.be

2 mei: kamermuziek - 19.00 uur

3 mei: samenspel - 19.00 - 20.30 uur

21 mei: zang - 15.00 - 17.00 uur

- 18.00 - 20.00 uur

23 mei: piano - 16.45 uur

- 18.30 uur

- 20.15 uur

24 mei: begeleidingspraktijk piano

17.30 - 20.00 uur

25 mei: hobo & fagot - 18.30 - 20.00 uur

26 mei: dwarsfluit - 17.00 & 18.45 uur

27 mei: blokfluit - 19.00 - 19.45 uur

27 mei: klarinet - 16.45 uur - 18.30 uur

28 mei: woord - 12.15 - 13.00 uur

Muzarto, Kerkstraat 3Organisatie: MuzartoGratisInfo: www.muzarto.be

02-28/05

De activiteiten voor de uitgave van juni 2016 ten laatste inleveren op dinsdag 10 mei 2016 via www.uitdatabank.be

OPENBARE ExAMENS MUZARtO

Page 18: Essen info mei 2016

FuiF VaN gistereNonze bangelijke dj’s zorgen voor de beste dansschijven. Geniet van overheerlijke bitterballen of vertoef in het bruin café.

07/05

Tent parking KFC Horendonk21.00 uurOrganisatie: Chiro Klavertje 4 en Chiro Joho4,00 euro (VVK 2,00 euro)Info: http://chiroklavertje4.be

QuizStel met 8 mensen een ploeg samen en laat je testen op algemene kennis, puzzels, muziek, actualiteit, geschiedenis, sport ….

Parochiecentrum Essen Statie20.00 uurOrganisatie: KH De Verenigde Statievrienden5,00 euro / ploegInfo: www.deverenigdestatievrienden.be

18 |

Uit

in E

ssen

akOestisChe jaMsessieHaal je instrument boven en speel samen met andere muzikanten. Iedereen is welkom, ook kinderen kunnen meespelen.

08/05

Café Heuvelzicht14.00 - 21.00 uurOrganisatie: Fiddler and the banjomanGratisInfo: 0475 49 68 07

kaLMthOutse heiDeHet zoetgevooisde lied van de boomleeuwerik parelt over de stille vlakte. Een tjiftjaf laat zijn zang horen. Een boompieper maakt zijn vlucht.

08/05

NEC De Vroente06.00 - 08.30 uurOrganisatie: NatuurpuntGratisInfo: 03 667 57 97

MIxEN EN MAtCHENMuziek, dans, toneel, kunst, zang, film... met Mixen en Matchen gooit vzw Kobie alles bij elkaar. Verspreid over een heel weekend geven verschillende verenigingen er een stevige lap op. Mixen en Matchen is een activiteit in kader van de Week van de Amateurkunsten. Luisteravond op zaterdagop zaterdag ben je welkom op een fijne luisteravond, gevuld met cultuur van eigen bodem. we maken het stil in de zaal en genieten van de optredens van EJA, Bel Canto, Elck wat wils, Cantores en Accent. Kunstenaar Armand Broos licht zijn oud-Groenlandse kunst toe. De werken van de werkgroep Essense Kunstenaars zijn het hele weekend te bewonderen.

Zondag op de dansvloerZondagmiddag gaat het er iets losser aan toe en wordt ook de dansvloer benut. Volgende verenigingen garanderen je een gezellige middag: Alaafiya, Hoger Streven, Essener

Muzikanten, de dansgroep van Sport en Spel, Instaporkest MusicXpress en Essentia.

Heuvelhal19.15 uur (za) + 13.00 uur (zo)Organisatie: vzw KobieGratisInfo: www.essen.be/kobie

07 & 08/05CULTUURwEEKEND IN HEUVELHAL

Mixen en matchenVzw Kobie stelt voor

Heuvelhal 08/0507/05ZONDAGZATERDAG

www.essen.be/kobi

e

Accent - Alaafiya - Armand Broos - Bel Canto - Cantores - EJA

Elck Wat Wils - Essense Kunstenaars - Essener Muzikanten

Essentia - Hoger Streven - MusicXpress - Sport en Spel

Essense amateurs op het podium

Gratis inkom

tONeeL: De VrekTientallen leerlingen van de derde graad acteren, dansen, zingen én musiceren in een totaalspektakel een eigentijdse versie van het wereldberoemde stuk van Molière!

Sporthal College, 20.00 uurOrganisatie: College7,00 euro (-18 jaar 3,00 euro; VVK 5,00 euro)Info: 03 667 20 51

03/05staDsBrOuwerij De kONiNCkwe vertrekken in twee groepen voor een bezoek aan de brouwerij. Met een rondgang in tien verschillende themaruimtes en een degustatie.

Vertrek station Essen10.33 of 13.33 uurOrganisatie: Essens Senioren Atelier10,00 euroInfo: 0473 72 68 07

06&07/05

07/05

Page 19: Essen info mei 2016

De grOOte Meer: Natuur geNieteNDe excursie voert langs het Zwaluwmeer, de oevers van het Groote Meer en over het stuifzandgebied. Een prachtig landschap met weidse uitzichten.

16/05

Kerk Essen-Hoek, 13.00 - 17.30 uurInschrijven verplicht, 5,00 euroOrganisatie: NatuurpuntInfo: 0031 164 85 19 11

19 |

Uit

in E

ssen

hOteL MaMaAan de hand van een nieuw onderzoek zoeken we samen naar meer mogelijkheden om te communiceren en onderhandelen met pubers.

12/05

GC de Oude Pastorij20.00 uurVerplicht inschrijvenGratisOrganisatie: OpvoedingswinkelInfo: 03 270 06 70

De Maatjes: aVONDtOChtHet riet- en weidegebied onthult zijn avondlijke geheimen. Misschien is er een jagende bruine kiekendief te zien.

13/05

Parking kerk Nieuwmoer19.00 - 22.30 uurGratisOrganisatie: Natuurpunt NoorderkempenInfo: [email protected]

turFje iN het FLuisterBOsAvontuurlijke kleuterwandeling waar je samen met elfje Fien op zoek gaat naar Turfjes toverkracht. Met bosfiguren, het elfenlied en leuke opdrachten! (3-7 jaar)

Wildertse Duintjes14.00 - 15.30 uur en 14.30 - 16.00 uurVerplicht inschrijven, 5,00 euroOrganisatie: VVV De TasbergInfo: 03 677 19 91

10/05BaBBeLCaFéBreng je spellendoos mee of speel de klassiekers als dammen, rummikub …. Specialist Ad geeft meer uitleg over muziek op het internet.

Tatteljee13.30 uurGratisOrganisatie: Essens Senioren AtelierInfo: 03 667 58 66

kaPeLLekeNs-tOChtPer fiets loodst Ad ons langs veld en beemd naar een aantal kapellen in het centrum, wildert en Horendonk.

Tatteljee13.15 uurGratisOrganisatie: Essens Senioren AtelierInfo: 03 667 29 76 17/05

08/05

iNFOsessie: zerO wasteGreen Evelien geeft een inspirerende lezing over afvalbesparing. Met haar gezin van vijf heeft ze slechts een halve afvalzak per jaar! Krijg tips over hoe je minder afval maakt.

13/05GC de Oude Pastorij, 20.00 uurGratis, inschrijven verplichtOrganisatie: Gemeentebestuur EssenInfo: [email protected]

10.000 staPPeN-waNDeLiNgwe maken een wandeling naar de Mont Noir. Maria vertelt een moordverhaal en we registreren onze stappen. De tellers geef je nadien terug.

13/05Vertrek parking Noord Verbindingsstraat, 19.00 uur1,00 euroOrganisatie: Gemeentebestuur EssenInfo: 03 670 01 56

sOLiDariteits-Marktop world Fair Trade Day onthullen we het kunstwerk ‘De wereldburger’. Tijdens de namiddag staat er een gezellig solidariteitsmarktje.

Plein kerk Essen-Centrum14.00 - 18.00 uurGratisOrganisatie: Oxfam Wereldwinkel en Gemeentebestuur EssenInfo: 03 670 01 5614/05

100 jaar kLaVe-reN VrOuwkeVVV De Tasberg en Keldertrapken organiseren een eerbetoon aan smokkelaar Klaveren Vrouwke. Alle info vind je binnenkort op de website van VVV De Tasberg.

13/05

Vertrek Marantvijver en Jagersrust19.00 uurInfo: www.vvvessen.be

© F

oto

jAsP

Er v

AN t

iLbu

rGh

Page 20: Essen info mei 2016

iNFOsessie: wasBare Luierswasbare luiers betekenen een grote winst voor het milieu. welke modellen zijn er en in welke materialen? Een consulente beantwoordt op al je vragen.

20/05Raadzaal gemeentehuis, 20.00 uurGratis, inschrijven verplichtOrganisatie: Gemeentebestuur EssenInfo: [email protected]

FietstOCht seNiOreNraaDJaarlijkse fietstocht met als thema "Respect voor fietsers". Met een koffiestop te wildert en een afsluitende broodmaaltijd in het Volkshuis.

19/05

20 |

Uit

in E

ssen

Vertrek Heuvelplein, 13.00 uur9,00 euro, Inschrijven verplichtOrganisatie: SeniorenraadInfo: http://blog.seniorennet.be/GSE

QuizaVONDJaarlijkse quizavond. Inschrijven kan via [email protected]. Iedereen is van harte welkom!

Zaal Volkshuis20.00 uur10,00 euro per ploegOrganisatie: VIVA-SVV EssenInfo: 03 667 26 13

kriNgse LeziNg: ONtstaaN heeM-kuNDige kriNgEen panel geeft uitleg geven over het ontstaan, het uit elkaar groeien en over de nieuwe vormen van samenwerking nu tussen Essen en Kalmthout.

20/05

GC de Oude Pastorij, 20.30 uurGratisInfo: [email protected]

20/05

uitstaP: BrOuwe-rij De kONiNCk eN OMgeViNgonder begeleiding van stadsgids yvonne willekens verkennen we de buurt van de stadsbrouwerij. Nadien volgt de rondleiding in de brouwerij.

21/05

Vertrek Heuvelplein, 12.45 uurInschrijven verplicht, 15,00 euroOrganisatie: Davidsfonds EssenInfo: 03 667 41 67

kONiNgsChieteNDriejaarlijkse koningschieting op staande wip met als inzet de koningstitel.

22/05

Park GC de Oude Pastorij14.00 uurGratisOrganisatie: Sint-SebastiaansgildeInfo: www.sintsebastiaansgilde-essen.be

OP zOek Naar De VeeNMOLDit insect bevindt zich zijn hele leven onder de grond. op deze excursie bekijken we of hij ook aanwezig is in de Steertse duinen.

20/05Parking Noord, Verbindingsweg20.00 - 23.30 uurGratisOrganisatie: NatuurpuntInfo: [email protected]

rePair CaFéHerstel, samen met vrijwilligers, je spullen waar wat aan hapert. Kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen en speelgoed komen in aanmerking.

21/05

Tatteljee, 14.00 - 16.00 uurGratisOrganisatie: Gemeente Essen & TatteljeeInfo: 03 670 01 30

iNFOaVOND geBruikers Me-taaLDeteCOrLeer je vondsten in te geven in MEDEA. Dit is een online, publiekstoegankelijke en gebruiksvriendelijke databank voor archeologie.

26/05

GC de Oude Pastorij, 19.00 uurGratisOrganisatie: Heemkundige KringInfo: [email protected]

VerteLLiNg iN turNhOutDe volksmond kleurt de ware gebeurtenissen met schalksheid, ironie, zelfspot en zelfs met drama. Inclusief gidsen en warme maaltijd aan de Grote Markt.

24/05Vertrek station Essen, 10.07 uurInschrijven verplicht, 19,00 euroOrganisatie: Essens Senioren AtelierInfo: 03 667 25 88

Page 21: Essen info mei 2016

kerstMis aNDersDe dames van Femma Essen-Centrum nodigen de Essense dorpsgids Ria Pauwels uit voor een gezellige avond.

14/12GC de Oude Pastorij20.00 uurOrganisatie: Femma Essen-CentrumInfo: 03 667 26 48

21 |

Uit

in E

ssen

kuBB-sPeLLeer het KUBB-spel spelen en krijg het volledig onder de knie. Iedere laatste zondag van de maand.

29/05Sportpark Hemelrijk09.45 uurOrganisatie: KWB Essen-HeikantGratisInfo: [email protected]

PruuVerkes- rOuteSchrijf je vanaf 2 mei in voor de Pruverkesroute via www.pasar.be/essen of op 2, 3 en 4 mei via LDC 't Gasthuis. Bedrag storten op rekeningnurmmer van Pasar Essen: BE84 9792 4186 5259.

05/06

GC de Oude Pastorij Vrij vertrek tussen 10.00 en 14.00 uur 8,00 euro (incl. pruuverkes)Info: André Jacobs - 0478 59 49 25

waNDeLiNg: Puttewandeling tussen Grenspark ‘de Zoom’ en ‘de Brabantse wal’ in Nederlands Putte. Maximum 5 km over boswegen. Nadien afspraak in ‘De Heusche Bollaert’.

31/05Vertrek Tatteljee, 13.30 uurOrganisatie: Essens Senioren AtelierInschrijven verplichtGratisInfo: 03 667 25 88

highLaND gaMes PaNtLess POwerEen luide kreet, van vreugde of teleurstelling. Veel emotie in deze uitzonderlijke sport. Negen disciplines waaronder boomstam gooien en touwtrekken staan op het programma.

Oude Baan 200, 11.00 - 18.00 uurGratisInfo: [email protected]

28/05staPPersVeN: heLVexwe werpen een blik op de Nol. Daarna over het wortelpaadje tussen het Stappersven en de Nolse Duinen naar de gekapte bomen, in kader van het Helvex-project.

Vertrek Nolsebaan / Huybergsebaan10.00 - 12.30 uurOrganisatie: Natuurpunt NoorderkempenInfo: [email protected]

zitDag BeLastiNgeNDe medewerkers van de Federale overheidsdienst Financiën helpen je bij het invullen van je belastingaangifte.

LDC ’t Gasthuis09.00 - 15.30 uurGratisOrganisatie: Gemeente EssenInfo: 03 670 01 30

26/05

LeesCLuB: het NuLNuMMeronder het oog van moderator wim Tomassen bespreken we ‘Het Nulnummer’, een recent werk van Umberto Eco.

27/05

GC de Oude Pastorij20.30 uurGratisOrganisatie: Davidsfonds EssenInfo: 03 677 35 18

JEUGDFILM: BOUWDORPBouwdorp is een jeugdfilm voor jongeren van 9 tot 12 jaar, door de kinderjury verkozen tot beste film van het

Jeugdfestival 2015.

Twee beste vrienden gaan in de zomer timmeren in 'Bouwdorp', maar door de verwachtingen van hun ouders en hun verliefdheid op een meisje groeit een sluimerende ruzie uit tot een regelrechte jongensoorlog.

Inschrijven voor 20 meiHet is een film over vriendschap, liefde en pesten. Enkel voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Breng een zitzak , kussen of dekentje mee. De bib zorgt voor een versnapering. Schrijf je in voor 20 mei via mail of aan de balie. De plaatsen zijn beperkt.

Bib Stationsstraat18.30 - 20.45 uurGratisInfo: [email protected] - 03 667 26 98

27/05

29/05

sNuFFeLMarkt eN sPeeLgOeDBeursVind leuke spullen op deze snuffelmarkt en speelgoedbeurs.

28/05Hofstraat 1410.00 - 17.00 uurOrganisatie: De Vriendenkring ErasmusInfo: [email protected]

Page 22: Essen info mei 2016

Pastoor Johan Goossens hield op 17 april een misviering in het Essens dialect. Een driehondertal mensen kwam naar de kerk van Rouwmoer om deze unieke mis bij te wonen.

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

De paasmarkt kreeg in de ochtend stormweer te verduren waardoor enkele marktkramers vroegtijdig vertrokken. In de namiddag kwam de zon er gelukkig toch nog door. Volgend jaar meer geluk!

www.esseninbeeld.be

Tijdens de Buitenspeeldag konden kinderen hun idee neerpennen over hoe het speelplein aan de Oude Pastorij er in de toekomst moet uitzien.

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

De seniorenraad bestaat 45 jaar. De leden werden uitgenodigd op het gemeentehuis en kregen een uitvoerige lezing door de burgemeester.

© F

oto

MAr

Go

tiL

borG

hs

© F

oto

ru

Di s

Mo

ut

Page 23: Essen info mei 2016

© F

oto

MAr

k G

Ebru

Ers

© F

oto

MAr

Go

tiL

borG

hs

© F

oto

MAr

Go

tiL

borG

hs

© F

oto

ru

Di s

Mo

ut

© M

Ark

GEb

ruEr

s

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

NOODNuMMers

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• Politie • 101

• Politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

huLPLijNeN

• Antigifcentrum • 070 245 245 •

• Zelfmoordlijn • 1813 • www.zelfmoordlijn.be

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NutsVOOrzieNiNgeN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• Pidpa (water) • 0800 903 00

geMeeNte esseN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Essen Rijkmakerlaan 53 • 03 350 08 14 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten (surf naar www.igean.be voor an-dere containerparken in de buurt waarop u ook terecht kan)

Vragen/klachten over huisvuilophaling: gratis infolijn 0800 146 46

NUttIGEADRESSEN

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

Naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDINGSKAARt

waChtDieNsteN

• Dokter • 03 650 52 53

• tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.apotheek.be (9.00-22.00 uur)

0903 99 000 (1,50 euro/minuut) (22.00-9.00 uur)

• Polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele Kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Page 24: Essen info mei 2016

Mixen en matchenVzw Kobie stelt voor

Heuvelhal 08/0507/05ZONDAGZATERDAG

www.essen.be/kobi

e

Accent - Alaafiya - Armand Broos - Bel Canto - Cantores - EJA

Elck Wat Wils - Essense Kunstenaars - Essener Muzikanten

Essentia - Hoger Streven - MusicXpress - Sport en Spel

Essense amateurs op het podium

Gratis inkom