Essen info februari 2016

24
maandelijks infomagazine februari 2016 jaargang 43 Land van Turf VVV Essen lanceert gratis app Tumbling en trampoline Provinciaal kampioenschap in Essen Fiddler on the Roof Muzarto brengt musical tot leven Essen pakt uit met scholenbeurs Ga voorbereid naar het secundair onderwijs

description

Maandelijks infomagazine van de gemeente Essen

Transcript of Essen info februari 2016

Page 1: Essen info februari 2016

maandelijks infomagazine

februari 2016 jaargang 43

Land van TurfVVV Essen lanceert gratis app

Tumbling en trampolineProvinciaal kampioenschap in Essen

Fiddler on the RoofMuzarto brengt musical tot leven

Essen pakt uit met scholenbeursGa voorbereid naar het secundair onderwijs

Page 2: Essen info februari 2016

LEVEN

Info uit het LDC p12

Praatcafé maakt dementie bespreekbaar p12

Scholenbeurs p13

Jongeren uit Witzenberg evalueren eigen jeugdcentrum p13

WoNENBESTUUR

In de kijker p04

Kort p06

2016 in teken van veiligheid & gezondheid p07

Nieuwe Essenaren p08

onteigeningsplan fietsostrade p09

Gemeente meet eigen bestuurskracht p09

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van maart 2016 ten laatste in te leveren op dinsdag 9 februari 2016 via www.UiTdatabank.be.

14

04

10

Bespaar energie op Dikke Truiendag p10

Ecologisch tuinieren in de moestuin p10

Werken Velodreef lopen vertraging op p11

Verkeersinfo p11

Milieutip: winkel slim p11

Page 3: Essen info februari 2016

Beste Essenaar

In 2015 werden 182 Essense kindjes geboren. Helaas zijn 136 Essenaren ons ontvallen. 696 mensen verhuisden naar elders, en we mochten 865 ‘nieuwe Essenaren’ in het bevolkingsregister inschrijven. Minder Essenaren verlaten Essen en meer mensen komen in onze gemeente wonen. Zo kenden we een groei van 215 inwoners. Drie jongetjes die geboren werden, heten Vince, en bij de meisjes waren Emma en Noor (ook drie) het populairst. 3.283 Essenaren hebben de Nederlandse nationaliteit; voor het eerst sinds lang is dat minder (-20) dan het jaar ervoor. Zoals je elders in dit magazine kan lezen, werden onlangs onze nieuwe Essenaren in het gemeentehuis hartelijk verwelkomd. Een blij gebeuren waarbij jong en oud zich aangenaam verrast voelden door de gastvrijheid van onze mooie gemeente. Mensen van Antwerpen die de rust opzoeken, mensen van de buurgemeenten die hun nieuwe partner volgen of gewoon mensen die in Essen komen wonen omdat het voor hun job goed uitkomt.

ook nieuwkomers moeten tevreden Essenaren worden. Het is belangrijk dat zij zich zo snel mogelijk thuis voelen, deelnemen aan het verenigingsleven, een praatje slaan met de buurtwinkelier of gewoon een pintje komen drinken aan de toog.

op de welkomstnamiddag leerden zij alvast de betekenis van hawdoe en jot wer. De rest zal ongetwijfeld volgen. Scholen en verenigingen zorgen ervoor dat mensen zich kunnen integreren, nieuwe vrienden maken en onze gemeente leren kennen. Dank daarvoor!

oNTSPANNEN

VVV lanceert app p14

Erfgoedwebsite p14

PK tumbling en trampoline in Essen p15

opvang in de zomer p15

Karrenmuseum neemt afscheid van collectiebeheerder p17

p18

www.esseninbeeld.be p22

Het eerste woordVAN UW BURGEMEESTER

04

15

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

09

Page 4: Essen info februari 2016

4 | I

n de

kijk

er

Iedereen is welkom om eind maart en begin april naar onze voorstelling te kijken in GC Kadans in Wuustwezel.

Dominique Maes Bezielster van het project

Uitdaging voor Dominique MaesDe musical is een uitdaging voor zang-leerkracht Dominique Maes, de beziel-ster van het project. Na The Sound of Music en Annie neemt ze immers ook nu weer de vocale leiding op zich en haalt ze het beste in haar leerlingen

Muzarto brengt Fiddler on the Roof

VIER VooRSTELLINGEN IN HET VooRJAAR

In het voorjaar brengen de leerlingen zang en een twintigkoppig orkest van Muzarto de musical Fiddler on the Roof. Minstens 50 koorzangers en

solisten zullen het verhaal vertolken van een Joodse gemeenschap wonend in een fictief dorpje in Rusland. Daar klinkt één woord: traditie. Maar de

opgroeiende jeugd gaat daar aan tornen … Het Muzartoteam zorgt voor een meeslepend gebeuren, soms humoristisch, dan weer weemoedig.

Page 5: Essen info februari 2016

5 | I

n de

kijk

er

www.muzarto.be

Meer info?

"Met 50 zangers en een twintigkoppig orkest zet Muzarto

alles op alles om er een mooie show van te maken."

naar boven. omringd door een regis-seur, choreograaf, orkestleider, een de-corploeg, een grimeploeg, lichtmensen, naaisters… draaien de voorbereidingen op volle toeren.

Praktische informatieFiddler on the Roof wordt vier keer opgevoerd in GC Kadans in Wuustwezel: op 30 maart, 31 maart, 1 april en 2 april, telkens om 19.00 uur. Kaarten (niet genummerd) kos-ten 12,00 euro en zijn verkrijgbaar via [email protected]. De regie

is in handen van Jos Kamerling, de cho-reografie van Ditte Jaspers en het orkest speelt onder leiding van Hans Aernouts.

Page 6: Essen info februari 2016

kORt Heuvelplein afgesloten

De secundaire scholen in Essen kregen de opdracht om een filmpje te maken over het dragen van fluokledij. Voor het Don Bosco-Mariaberginstituut maakte het zesde jaar sociaal technische wetenschappen het leukste filmpje. Het won, net als het zevende jaar van Erasmus, een tussendoortjespakket met lokale lekkernijen. Kijk op www.essen.be hoe Fluowoman jongeren wijst op het dragen van fluo.

6 | k

ort

Nog even geduld en dan zijn er in Essen uitgestippelde ruiter- en menroutes te vinden. De kaart is al klaar en de palen zullen in fe-bruari of maart geplaatst worden. Door middel van knooppunten kan je vier verschillende routes afleggen of ze combineren. Fan-tastisch nieuws dus voor de vele paardenliefhebbers van Essen en omstreken.

20Het gemeentebestuur ondertekende in 2015 het burgemeestersconvenant. Daarmee verbindt ze er zich toe om tegen 2020 de CO2-uitstoot op haar grondgebied met 20% te verminderen. De gemeente doet een beroep op intercommunale IGEAN om haar daarin te begeleiden. Later volgt meer nieuws.

Fluowoman

Ruiter- en menroutes

Zoals eerder werd aangekondigd, werd het Heuvelplein begin janu-ari afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De plantenbakken zul-len er vanaf de lente ongetwijfeld prachtig uitzien. Fietsers kunnen makkelijk tussen de bakken rijden en via het Heuvelplein richting centrum fietsen. De gemeente houdt mogelijk sluipverkeer in de gaten.

Restafval-containersDenk eraan dat je vanaf 29 febru-ari je huisvuil in de grijze contai-ner stopt. Vanaf die dag wordt jouw huisvuil dus gewogen, net zoals dat nu al gebeurt met de GFT-container. Heb je bruine zak-ken op overschot, breng ze dan naar het gemeentehuis en wij be-talen ze terug. De omruilperiode loopt van 1 maart tot en met 31 mei 2016.

Page 7: Essen info februari 2016

ESSENSE GEMEENTERAAD KEURT BUDGET GoED

De bewindsploeg zit halfweg de rit. Dat wordt ook stilaan zichtbaar op het terrein. In 2016 komt de uitvoering van de beleidsplannen op volle kruissnelheid. De klemtoon ligt vooral op meer duurzaamheid en het verhogen van de verkeersveiligheid in onze dorpscentra.

Ontvangsten en uitgaven in balansGemeentebesturen staan financieel onder druk. ondanks de ongunstige economische context, terugvallende subsidies en de voelbare Taxshift – voor Essen een minderopbrengst van zo’n 1.300.000 euro – slaagt Essen erin om haar ontvangsten en uitgaven mooi in balans te houden. onder meer door slim-me besparingen en de verdere afbouw van de schulden. Tege-lijk investeert de gemeente toch in heel wat projecten.

Werkjaar 2016 in het teken van veiligheid en gezondheid

BESTUUR

herinrichting van de Kammenstraat (870.000 euro) en de Dreef (600.000 euro).

Verkeerslicht in StationsstraatMet deze infrastructuurprojecten willen we niet alleen onze dorpskernen verfraaien. We investeren tegelijk in een duurzame afwatering (gescheiden riolering) en verkeersveilige straten, fiets- en voetpaden. In overleg met de werkgroep Verkeersvei-ligheid van de scholen in het centrum van de gemeente, gaan we het kruispunt Molenstraat-Kloosterstraat-Stationsstraat ex-tra beveiligen door er een verkeerslicht te plaatsen, een investe-ring van 80.000 euro. Zulke ingrepen moeten ook in 2016 hand in hand blijven gaan met een goede sensibilisering van alle weggebruikers. De succesvolle fluoactie die de gemeente de voorbije weken naar fietsers voerde, mist haar effect alvast niet.

“Essen heeft de ambitie om een CO2-neutrale, en dus ook gezonde gemeente te zijn. We stoppen ook met het gebruik

van kankerverwekkende pesticiden.”Klimaatneutraal en gezondEssen is een gemeente met een landelijk en open karakter. Dat wil het bestuur niet alleen behouden, maar nog verster-ken. Essen heeft de ambitie om een Co

2-neutrale en gezonde

gemeente te zijn. Zo stoppen we met het gebruik van kanker-verwekkende pesticiden. We investeerden daarvoor in nieuw onderhoudsmateriaal, zoals onkruidborstels (30.000 euro). In de loop van 2015 werden heel wat bomen aangeplant langs openbare wegen, lanceerden we volkstuintjes, kwam er een hondenloopzone en maakten we onze buurtwegen nog toe-gankelijker.

Zonnepanelen en autodelen In 2016 maken we de gemeentegebouwen ecologischer. on-der meer op het dak van de gemeentelijke loodsen, de bib, Muzarto en basisschool Wigo komen zonnepanelen (150.000 euro). We werken ook het concept van autodelen uit in onze gemeente. Zo zal je buiten de kantooruren een wagen uit het gemeentelijk wagenpark of van een bereidwillige buurtbewoner kunnen gebruiken. Het zijn maar enkele projecten waarmee we Essen dit jaar verder willen vergroenen.

Veilige dorpsherinrichtingVorig jaar werd de vernieuwde dorpskern van Essen-Hoek en het fietspad langs de Moerkantsebaan feestelijk ingehul-digd. Het komende jaar steken we ook in andere straten een tandje bij. Grootste blikvanger is ongetwijfeld de herinrichting van de as Watermolenstraat-over d’Aa, waarbij de gemeente 2.340.000 euro inbrengt.Nog in Horendonk krijgt de Vaartstraat een bredere doorgang, in elk geval noodzakelijk voor de hulpdiensten (10.000 euro). In Essen-Centrum stomen we de bouwaanvraag klaar voor de

In overleg met de werkgroep Verkeersveiligheid van de scholen in het centrum van de gemeente, gaan we het kruispunt Molenstraat-Kloosterstraat-Stationsstraat extra beveiligen door er een verkeerslicht te plaatsen.

In 2016 zal Essen het concept van autodelen uitwerken. Zo zal je buiten de kantooruren een wagen uit het gemeentelijk wagenpark kunnen gebruiken.

7 | B

estu

ur

Page 8: Essen info februari 2016

8 | B

estu

ur

BESTUUR

“In Essen vonden we een boerderij met meer ruimte.

Familie Jacobs-WolfsVerhuisden van Kalmthout naar Essen

We verhuisden na 15 jaar in kalmthout te hebben gewoond naar Essen. We hadden meer ruimte nodig dus kochten we een boerderij in Wildert. Wijzelf en onze kippen, konijnen, vissen en andere dieren zitten er goed. Het oudste kind gaat naar kadrie in kalmthout en de kleinste zal naar WIGO gaan.

“We hebben fijne buren.

Ewa Verhuisde van Polen naar Essen

Ik reis al een hele tijd tussen Essen en Polen maar sinds 2015

woon ik officieel in Heikant. Ik kom uit een gemeente van 40.000

inwoners nabij Warschau dus Essen is wel wat kleiner. Het is hier

rustig, er heerst een gezellige sfeer en we hebben fijne buren.

“Essen is veel rustiger dan Antwerpen.

Ibrahima Mousilimou

Verhuisde van Antwerpen naar Essen

Sinds april 2014 woon ik met mijn vriendin

Brigitte in de Grensstraat. Daarvoor woonde ik

vijf jaar in Antwerpen. Het verschil tussen de stad

en Essen is groot. In Antwerpen werd je meer

geconfronteerd met problemen tussen mensen.

Hier is het rustig en stil. Als tijdelijke job breng ik

de Echo rond in Essen, dus ken ik de gemeente al

redelijk goed.

Op zondag 10 januari heette het gemeentebestuur nieuwe Essenaren welkom in de raadzaal. Na een verwelkomingsspeech in het Essens en een ‘goodie bag’ kregen ze van de schepenen een kleine rondleiding. Nadien zakte iedereen af naar de nieuwjaarsreceptie aan het Heuvelplein waar de verenigingen hun kas konden spijzen door hapjes en drank te verkopen. We lieten enkele nieuwe inwoners kort aan het woord.

Welkom, nieuwe Essenaren!

Page 9: Essen info februari 2016

Welkom, nieuwe Essenaren! BEKENDMAKING oPENBAAR oNDERZoEK

Onteigeningsplan fietsostrade Antwerpen-Essen ligt ter inzage

Het schepencollege maakt bekend dat het onteigeningsplan voor het traject van de fietsostrade op Essens grondgebied ter inzage ligt bij de dienst Openbare Infrastructuur in het gemeentehuis van Essen. Het traject loopt van de Paviljoenweg tot aan de kalmthoutsesteenweg.

Plannen inkijken en bezwaar indienenJe kan de plannen alle weekdagen vanaf 8 februari tot en met 24 februari inkijken van 09.00 tot 12.00 uur en op woensdag ook van 14.00 tot 16.00 uur. Bezwaren en opmerkingen moe-ten schriftelijk overgemaakt worden aan het schepencollege, Heuvelplein 23 en dat ten laatste op 24 februari voor 12.00 uur.

89% befietsbaarDe fietsostrade Antwerpen - Essen loopt langs spoorlijn 12 van Antwerpen door Ekeren, Kapellen en Kalmthout naar het sta-tion van Essen. Momenteel is het traject voor 89% befietsbaar. De aanleg van de laatste 11% is in voorbereiding. Daarvoor moeten er nog enkele stukken grond worden verworven, onder andere in Essen. ook in Ekeren en Antwerpen zijn er nog tra-jecten in aanleg.

03 670 01 48 • [email protected]

Meer info?

Gemeente wil eigen bestuurskracht meten

BESTUUR

De Vlaamse overheid gaat steden en gemeenten die hun bestuurskracht willen evalueren, externe ondersteuning aanbieden. In een proeffase kunnen maximaal 25 lokale besturen zich inschrijven. Ook Essen is kandidaat.

Ken jezelf, zo luidt een oudgriekse wijsheid. ook voor het gemeentebe-stuur van Essen loont het om eens stil te staan bij de eigen slagkracht.

Begeleide workshopsConcreet reikt Vlaanderen in de eerste helft van 2016 workshops aan onder

de begeleiding van een externe con-sultant.

Kritische zelfbevragingHet gaat niet zomaar om een vrijblij-vende oefening. Van de deelnemende besturen worden effectieve acties ver-wacht: een kleine co-financiering voor

het traject (800,00 euro), een kritische zelfbevraging ter voorbereiding en een breed gedragen engagement.

Duimen maar dat onze kandidatuur wordt aanvaard. Want hoe sterker de Essense bestuurskracht, hoe beter voor onze burgers!

Je kan de plannen van het nieuwe stukje fietsostrade in Essen vanaf 8 februari tot en met 24 februari inkijken in het gemeentehuis.

9 | B

estu

ur

Page 10: Essen info februari 2016

WoNEN

Leer ecologisch tuinieren in de moestuinWil je een ecologische moestuin, maar weet je niet hoe je eraan begint? Schrijf je dan snel in voor de cursus ‘ecologisch tuinieren in de moestuin’!

Van aanleg tot oogstTijdens twee cursusavonden ko-men verschillende aspecten van moestuinieren aan bod: de aan-leg en inrichting van de moes-tuin, vruchtwisseling toepas-sen, hoe en hoeveel bemesten, nuttige werktuigen en hoe ze gebruiken, hoe de tuin onkruid-

vrij houden … ook de teelt van de meest courante groenten lichten we toe.

Waar en wanneer?Een ervaren lesgever van Velt vzw, de Vereniging voor Ecolo-gisch Leven en Tuinieren, geeft de twee cursusavonden op maandag 22 februari en maan-dag 7 maart, telkens van 20.00 tot 22.15 uur in de Raadzaal van het gemeentehuis. Voor je deelname aan de cursus vragen we 20,00 euro. Inschrijven is verplicht.

10 |

Won

en

Bespaar energie op DikketruiendagOp maandag 15 februari 2016 organiseert de Vlaamse overheid voor de twaalfde maal Dikketruiendag. Dikketruiendag roept iedereen op om aandacht te besteden aan de grote uitdaging van de klimaatverandering. Want ook wij kunnen zelf ons steentje bijdragen.

Reken af met energieverspilling! Hier volgen alvast wat nuttige tips:

De verwarming één graad lager zetten, betekent 7% minder brandstof verbruiken en dus 7% minder Co

2 uitstoten.

De slaapstand of stand-by-mo-dus tovert elektrische apparaten

om tot stiekeme energieverbruikers. Reken af met dat sluipverbruik en schakel een toestel dat je niet gebruikt meteen volledig uit.

Gebruik altijd een deksel op je kookpotten en liefst een goed passend exemplaar. Zo verbruik je tot 50% minder energie en win je tijd.

Gebruik LED-lampen. Ze zijn duurder in aankoop maar gaan 50 keer langer mee dan gloeilampen en verbruiken 85% minder energie.

www.dikketruiendag.be Meer info?

Ons engagement kent geen

grenzen

WWW.DIKKETRUIENDAG.BE

D

IK

K

E

T

R

U

IE

N

15

F

EBRU

ARI 2

016

D

A

G

V.U

.: Je

an-P

ierr

e H

eirm

an, S

ecre

taris

-gen

eraa

l Dep

arte

men

t Le

efm

ilieu

, Nat

uur

& En

ergi

e Ko

ning

Alb

ert

II la

an 2

0, b

us 8

, 100

0 Br

usse

l

DEPARTEMENTLEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Stel een internationaal team

samen en win een mooie prijs!www.dikketruiendag.be

M

O

S

duurzame

scholen

straffe

scholen

03 670 01 47 • [email protected]

Meer info en inschrijven?

WIJ GEVEN JE ALVAST EEN AANTAL NUTTIGE TIPS

Tijdens twee cursusavonden komen verschillende aspecten van moestuinieren aan bod

Page 11: Essen info februari 2016

De werken aan de kasseien van de Velodreef lopen enige vertraging op. Het wisselvallige weer (regen, vorst ...) bemoeilijkt de werkzaamheden. De natte ondergrond zorgt ervoor dat de kasseien niet goed kunnen worden vastgetrild. De stenen blijven bewegen en komen niet goed vast te zitten.

Toegang voor buurtbewonersHet deel van de Velodreef waaraan gewerkt wordt, is daarom enkel toegankelijk voor de buurtbewoners zodat zij tot aan hun oprit kunnen. Doorgaand verkeer moet de omleidingen volgen.

Wachten op beter weerZodra de weersomstandigheden beter zijn, worden de werken hervat. ongeveer de helft van de her aan te leggen kasseien lig-gen al goed. De andere helft wordt later opengebroken om dan stevig terug te plaatsen.

11 |

Won

en

WoNEN

Meer info?www.essen.be

03 670 01 48 • [email protected] info?

De natte ondergrond zorgt ervoor dat kasseien niet goed kunnen worden vastgetrild.

VERKEERSINFo7 FEBRUARI 2016 - Carnavalstoet trekt door het centrum

Op 7 februari trekt de carnavalsstoet door de straten van Essen. Vanaf 08.00 uur wordt er al verkeershinder verwacht. Van 12.00 tot na de veegwerken is het parcours volledig afgesloten.

Traditionele route Zoals steeds start de stoet aan de Kerkstraat/Spoorwegstraat, om zo via de Stationsstraat en de Nieuwstraat te eindigen in de Kapelstraat.

Omleiding voorzienEr is een omleiding voorzien via de Heikantlaan, de Heikantstraat, de oude Baan, de Kalmthoutsesteenweg, Spijker, Ringweg, Nollekensstraat, Nieuwstraat, Grensstraat en Hemelrijk.

MIL

IEU

tIP

van

de

maa

nd

Werken Velodreef lopen enige vertraging op

Kijk voor je naar de winkel gaat wat je nog in huis hebt en maak een boodschappenlijstje.

Neem enkel voordeelverpakkingen als je zeker weet dat die ook op tijd opgaan.

Let op de houdbaar-heidsdatum en koop verse producten liefst niet een week vooruit.

Koop lokaal: melk bij de boer, groenten en fruit bij de plaatselijke tuinbouwers ...

Winkel slim!

www.vriendvan.beVoor meer milieutips:

Page 12: Essen info februari 2016

DIENSTENCENTRUMInfo uit het

LDC ‘t GasthuisNollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

Vrijwilligers voor opvang asielzoekersVrijwilligers kunnen het oCMW helpen om de vluchte-lingen in onze gemeente welkom te doen voelen en te integreren in de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan de verkenning van onze gemeente en het invullen van vrije tijd. Meld je aan op 2 februari om 10.00 uur in het Gasthuis om je op te geven als vrijwilliger.

BiljartlessenWilly Jacobs geeft vanaf nu de biljartlessen. Schrijf je in en voor 2,00 euro per uur kan je telkens spelen op woensdag tussen 10.30 en 15.30 uur.

CarnavalKom op donderdag 5 februari om 13.30 uur verkleed naar het Gasthuis. De best verklede bezoeker wint de carnavalsprijs. Verwacht je aan pannenkoeken, een K3-show en een bezoek van Prins Carnaval.

ESA's got talentop vrijdag 19 februari om 13.30 uur geven de ESA-stars een spektakelshow in ’t Gasthuis. Het zal net als de vorige keer ongetwijfeld een succes zijn. De toegang is gratis.

PROGRAMMA FEBRUARI 2016

LEVEN

12 |

Leve

n

Ondeugend ouder met Zakiop maandag 1 februari viert het LDC haar vierjarig be-staan. Dat wordt onder andere gevierd met een lezing van radio- en tv-ster Zaki. Zaki heeft het over ‘ondeu-gend ouder worden’. Hij gaat in tegen de clichés waarbij senioren afgeschreven worden en laat zien dat ouder worden een bevrijding is, iets prettigs en ook vele voor-delen kent. Zaki overgiet deze ode aan senioren met een pittig sausje. Tickets kosten 3,00 euro en verkrijg-baar in het LDC.

Contact leggen of luisterenIn het praatcafé zit je niet op rijen naast elkaar maar rond tafeltjes waar je iets aan kan drinken. Zo kunnen deelnemers contact leg-gen met elkaar voor of na de inter-views en tijdens de pauze. Je kan vragen stellen aan het publiek of deelnemen aan een zaalgesprek. Wil je alleen luisteren, dan kan dat ook.

Jurn VerschraegenDe eerste editie van Noorderlicht in 2016 vindt plaats op 23 februari van 14.00 tot 16.00 uur in dien-stencentrum De Groten Uitleg aan het Kerkeneind in Kalmthout. Jurn Verschraegen, directeur van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, is de gastspreker.

Met zijn ervaring is hij de geschik-te man om in kaart te brengen waar onze maatschappij voldoet aan de behoeften van personen met dementie.

Behoeften staan centraalTijdens de lezing wordt vooral in-gegaan op de persoonlijke en psy-chologische behoeften van een persoon met dementie: comfort, liefde, erbij horen, zinvol bezig zijn … Er wordt ook een interview afgenomen van een dame die thuis voor iemand met dementie heeft gezorgd.

De volgende data van het praat-café zijn op 24 mei, 20 september en 22 november 2016.

Dementie: praat erover

PRAATCAFé MAAKT ZIEKTE BESPREEKBAAR

Om de drie maanden organiseert Noorderlicht een bijeenkomst voor familieleden en mantelzorgers van personen met dementie. Zij doen dat in de vorm van interviews met deskundigen en persoonlijke getuigenissen. Je bent steeds welkom om mee te praten of te luisteren in dienstencentrum De Groten Uitleg in kalmthout.

www.noorderlicht-praatcafe-dementie.be

Meer info?

Page 13: Essen info februari 2016

LEVEN

13 |

Leve

n

“Het is moeilijk om te kiezen tussen zoveel scholen.

Niels Buermans Gaat naar het eerste middelbaar

Ik ben heel blij met de organisatie van de scholenbeurs want ik vind het heel moeilijk om te kiezen tussen zo veel richtingen en scholen. Nu alle scholen uit de omgeving samenkomen is het ook voor mijn ouders aangenamer om te helpen bij mijn keuze. We moeten niet per se elke school apart bezoeken om een eerste indruk te krijgen.

EEN PRIMEUR VooR ESSEN!

Gerichter naar het secundair dankzij scholenbeursOp woensdag 24 februari vindt in Essen de allereerste scholenbeurs plaats. De gemeentebesturen van Essen en kalmthout slaan hiervoor de handen in elkaar en nodigen alle leerlingen van de derde graad basisonderwijs uit.

Sleutelmoment in het levenDe overstap van basisschool naar secundair onderwijs is een scharniermoment. Met deze scholenbeurs wil de gemeente de jongeren een goed gemotiveerde schoolkeuze laten maken. Zij kunnen er immers, samen met hun ouders, kennismaken met de secundaire scholen in de regio.

Nadien nog opendeurdagenElke school heeft een stand waar je terecht kan voor informatie over de werking, visie en de studierichtingen en -mogelijkhe-den. Na deze eerste ontmoeting kunnen de jongeren nadien de scholen van hun voorkeur bezoeken tijdens de opendeur-dagen.

Scholen uit heel de regioDe negentien deelnemende scholen komen uit Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Hoogstraten, Ekeren, Kapellen, Bras-schaat en Antwerpen. De scholenbeurs vindt plaats in de Heu-velhal, Kapelstraat 7 van 16.00 tot 20.00 uur.

[email protected] • 03 670 01 56 Meer info?

Het jeugdcentrum in tulbagh in onze partnerstad Witzenberg is vijf jaar actief. Het wordt gerund door de jeugdwerker en enkele vrijwilligers. Na vijf jaar wilden het Witzenbergse en Essense bestuur van de jongeren zelf horen hoe zij het centrum ervaren.

VideocompilatieAan 28 jongeren werd gevraagd een anekdote of gevoel te beschrijven dat zij ervaarden tijdens een activiteit of vorming. Met de resultaten kan de jeugdwerker aan de slag. Alle getuigenissen wer-den gebundeld in een videocompilatie. Het uitge-breide verslag en de video met interviews kan je raadplegen op de webpagina www.essen.be/is.

Jongeren in Zuid-Afrikaanse partnerstad

Witzenberg evalueren eigen jeugdcentrum

Page 14: Essen info februari 2016

oNTSPANNEN

14 |

Ont

span

nen

Koninklijke Heemkundige Kring en Essen in Beeld op één website

Heemkundige Kring De Heemkundige Kring helpt je verder met vragen over de ge-schiedenis van Essen en omstreken. Bovendien vind je op de website het register van artikels uit het jaarboek De Spycker terug, naast informatie over het Gerard Meeusenmuseum en de werkgroepen archeologie en genealogie.

Essen in BeeldEssen in Beeld verzamelt beeldmateriaal over Essen van vroeger en nu. Je kan er foto’s opladen en jezelf verliezen in nostalgisch beeldmateriaal. De verzameling wordt sinds 2009 opgebouwd en ondertussen staan er meer dan 65.000 foto’s online.

De Heemkundige kring en Essen in Beeld hebben de handen in elkaar geslagen. Ze zijn nu te vinden op dezelfde website, met een dubbel adres: www.esseninbeeld.be en www.heemhuis.be. Alles wat met de geschiedenis van Essen te maken heeft, is zo makkelijker terug te vinden.

www.esseninbeeld.be • www.heemhuis.beMeer info?

WANDELEN EN FIETSEN MET APP 'LAND VAN TURF'

VVV Essen lanceert gratis app Vanaf 28 februari kan je de app Land van turf gebruiken om door Essen te wandelen en te fietsen. De vijf wandel- en fietstochten kunnen gelinkt worden aan de turfrelicten van Essen en omstreken.

De wandelingen gaan van 5,3 tot 11 km ter-wijl de langste fietstocht 32,1 km is. De ver-trekpunten liggen steeds in Essen, gidsen je door onze gemeente en durven al eens over de grenzen heen te gaan. Bij elk turf-relict (point of interest of PoI) wordt info gegeven, zodat je alles komt te weten over ons ‘Turfland van toen’.

Eten of drinken onderwegBen je tijdens je tocht op zoek naar iets om te eten of te drinken, een overnachtings-

plaats of een museum? Dan gaat de app op zoek naar deze plekken in de buurt van jouw route. Na een verfrissende drank of lekker hapje word je teruggewezen naar jouw tocht.

Wandel mee op 28 februariDe app wordt ingehuldigd met een wande-ling naar de Mikvaart. op zondag 28 febru-ari om 14.00 uur kan je de app uittesten tij-dens de wandeling langs de Roosendaalse Vaart. Het vertrekpunt is aan restaurant Guirlande, over d’Aa 170. onderweg en op het einde van de route voorzien we voor elke deelnemer een versnapering. Je betaalt slechts 2,00 euro voor deze gegidste tocht. De app download je op de website van VVV Essen of op de app store van Apple of Google Play.

www.vvvessen.be • www.vvvturf.beMeer info?

“Eindelijk heeft Essen een erfgoedwebsite.

Joris Mathysen Voorzitter Heemkundige Kring Essen

Het belangrijkste is dat beide partners elkaar aanvullen en sterker maken. Die samenwerking zorgt ervoor dat je in Essen eindelijk een erfgoedwebsite hebt. Vooral voor de Heemkundige kring is dit een hele stap vooruit. We zijn enthousiast dat we meegaan in de digitalisering van ons erfgoed.

Page 15: Essen info februari 2016

SUPPoRTER VooR oNZE GyMNASTEN

Essen gastgemeente van provinciale titelstrijd tumbling en trampoline

15 |

Ont

span

nen

Koninklijke Heemkundige Kring en Essen in Beeld op één website

tumbling Essen organiseert op 27 en 28 februari het provinciaal kampioenschap tumbling en trampoline in sporthal Hemelrijk. Zo’n 700 gymnasten uit heel Vlaanderen doen mee. Die van Essen zullen uiteraard niet ontbreken. Supporter hen mee naar een podiumplaats!

op zaterdag 27 februari vinden de kampioenschappen op B-niveau plaats. De dag nadien is het de beurt aan de gymnasten van A-niveau. De beste Antwerpse springers worden provinciaal kampioen terwijl de deelnemers uit andere provincies hun selec-tienormen kunnen halen voor het Vlaams en Belgisch kampioen-schap. Alle Vlaamse toppers en WK-springers uit beide discipli-nes zijn dus aanwezig.

Hou rood-witte maillots in het oogWil je de atleten tot 7 meter en meer in de lucht zien salto’s

springen op de trampolines of kijk je liever naar de duize-lingwekkende sprongen op de tumblingbaan? Dan ben je meer dan welkom op beide data vanaf 09.00 uur. De Essense tumblers zijn te herkennen aan de rood-witte maillots.

Fusie op komstTumbling Essen bestaat uit leden van Turnkring Vlug & Blij en Turnkring Volharding. Ze werken samen om dit kampioenschap tot een succes te maken. De samenwerking vloeit voort uit het gezamenlijke bouwproject van een nieuwe turnhal in Essen. Daar zal kunnen geturnd, gedanst en aan lichaamsbeweging worden gedaan. Een fusie tot één grote turnvereniging is dan het logi-sche gevolg.

SpEELpLEINEN

4 - 15 jaar

6 juli t.e.m. 19 augustus

KRIEbElSpoRTwEKEN

4 - 6 jaar

5 t.e.m. 8 juli 22 t.e.m.25 augustus

oMNISpoRTwEKEN

6 - 12 jaar

4 t.e.m. 8 juli 22 t.e.m. 26 augustus

Ibo KINDERopvaNg

2,5 - 12 jaar

4 juli t.e.m. 30 augustus

RoNDE vaN ESSEN

Vanaf 5 jaar

22 t.e.m. 27 augustus

T_playaCTIvITEITEN

11 - 15 jaar

Iedere donderdag tussen 4 juli en 26 augustus

opvang- en speelmomenten in de zomervakantie

oNTSPANNEN

www.turnkringessen.beMeer info?

Inschrijven vanaf 13 juni Inschrijven vanaf 9 mei Inschrijven vanaf 9 mei Inschrijven vanaf 9 mei Inschrijven vanaf 9 meiInschrijvingen kleuters:vanaf 23 meiInschrijvingen lagere school: vanaf 30 meioverige inschrijvingen: 6 juni

PraktischwaaR? Sportpark Hemelrijk

waNNEER? Zaterdag 27 februari Zondag 28 februari van 09.00 tot 20.00 uur oRgaNISaTIETurnkring Volharding & Vlug en Blij Essen i.s.m. Gymfederatie Vlaanderen

pRIjS- volwassenen: 5,00 euro - Kinderen t.e.m. 6 jaar: gratis - prijs leden gymfed: 3,00 euro

Page 16: Essen info februari 2016

oNTSPANNEN

Een nieuw concept geeft creatieve inwoners een maand lang een schildersezel of sokkel ter beschikking in het gemeentehuis. Ga de uitdaging aan en breng jouw werk in het openbaar.

Verloren hoekjeAan de inkom van het gemeentehuis is nog een mooi plekje vrij. Schepen van cultuur Jokke Hennekam kwam

met het idee er een creatief hoekje van te maken. onder de noemer Stand ‘art mag je een maand lang de ezel of sokkel inpalmen.

Primeur voor dorpsdichteresAfzwaaiend dorpsdichteres Ria Pau-wels is onze eerste Stand ‘artiest. De hele maand februari kan je haar dichtkunst bewonderen.

Bewegen is gezond én plezant, zeker als je het met oma en opa mag doen! Het gemeentebestuur richt een aantal lessen kleutersportkriebels in.

LessenreeksVijf woensdagen op een rij palmen kleuters met hun grootou-ders de Heuvelhal in. Samen bewegen ze er op los. De activi-teit is gericht op kleuters van de eerste en tweede kleuterklas. De lessen vinden plaats op 17 en 24 februari en op 2, 9 en 16 maart, telkens van 15.00 tot 16.00 uur. De reeks kost 15,00 euro. Inschrijven doe je bij de Vrijetijdsbalie.

Sporten met oma en opa

STAND 'ART

Staat jouw kunstwerk binnenkort te pronken in het gemeentehuis?

16 |

Ont

span

nen

www.essen.be/cultuurMeer info?

“Toon Hermans zette mij aan om vol te houden.

Ria Pauwels Dichteres

Voor sommigen moeten gedichten hoogdravend en etherisch zijn of het wordt niet aanvaard als grote kunst. Ik heb mij hiertegen altijd verzet. Geef mij toon Hermans en Louis Verbeeck en ik ben een gelukkig mens. Ik ken echter niet veel poëten die van hun pen kunnen leven. toon Hermans kon dat wel. Hij heeft mij aangezet om vol te houden. In een telefonisch onderhoud verzekerde hij me dat mijn werk het waard is te lezen, dat motiveert wel!

Vrijetijdsbalie • [email protected] • 03 670 01 56

Meer info en inschrijven?

Page 17: Essen info februari 2016

Marin Menu was sinds 2006 collectiebeheerder van het karrenmuseum. Na negen jaar met passie voor de collectie te hebben gezorgd, gaat hij nu andere uitdagingen aan. Reden tot ongerustheid is er niet bij het museum want er werd voor een bekwame opvolger gezorgd.

Samen met alle medewerkers en vrijwilligers tilde Marin het mu-seum naar een hoger niveau. De collectie werd opgewaardeerd, gebouwen werden aangepast en andere musea komen nu naar het Karrenmuseum voor hun expertise.

Expertise in restauratie“Het museum onderzocht verfsporen op historische voertuigen en inventariseerde in heel Vlaanderen bewaarde landbouw- en handelsvoertuigen. op basis van deze onderzoeken werd onze collectie aangepast en opgewaardeerd. De onderzoeken hebben het museum geloofwaardiger gemaakt. Andere musea komen nu naar ons om stukken te laten restaureren. Zo hebben we een gevangeniswagen van het Koninklijke Museum voor Kunst en Geschiedenis gerestaureerd.”

Nog werk voor de boegVoor het museum is het financieel interessant om stukken van andere musea te kunnen herstellen. Marin geeft toe dat er na-tuurlijk nog veel werk is. “De aantrekkingskracht van het mu-seum kan beter. De vernieuwing van het onthaalgebouw is een begin. We hebben gelukkig een goede manager, Leo van den Berg, en mijn opvolger, Dieter Van Mol, kan voor een nieuwe in-put zorgen.”

Fakkel doorgevenDan stelt zich natuurlijk de vraag waarom Marin niet bij het mu-

17 |

Ont

span

nen

oNTSPANNEN

“Bouw van een nieuwe loods voor havenvoertuigen dit jaar voltooid.

Leo van den Berg Directeur van het Karrenmuseum

“Met onze geweldige vrijwilligers voltooit onze nieuwe collectiebeheerder Dieter dit jaar de bouw van een nieuwe loods voor havenvoertuigen. Dankzij deze mensen hebben we de jongste jaren met zeer beperkte middelen meer dan 1.400 m² overdekte tentoonstellingsruimte kunnen bouwen. Behalve de alsmaar aan populariteit groeiende evenementen, timmert het karrenmuseum dus ook op andere fronten hard aan de weg. Dat blijft niet onopgemerkt in de Vlaamse museumwereld.”

oPVoLGING VAN MARIN MENU VERZEKERD

karrenmuseum neemt afscheid van collectiebeheerder

oNTSPANNEN

seum blijft? “Ik had het gevoel dat ik heb bereikt wat ik wilde bereiken in het Karrenmuseum. Het enthousiasme verminderde dus dat is het moment om de fakkel door te geven aan iemand anders. Ik kijk tevreden terug naar mijn job in Essen en sla een nieuwe weg in.”

Marin Menu was sinds 2006 collectiebeheerder van het Karrenmuseum. Na negen jaar met passie voor de collectie te hebben gezorgd, gaat hij nu andere uitdagingen aan.

Page 18: Essen info februari 2016

18 |

Uit

in E

ssen

in EssenActiviteiten van en voor Essenaren

NIANia doe je op blote voeten en combineert oosterse en Westerse bewegingsvormen. Het maakt je lichaam fit en houdt je mentaal sterk en creatief.

02/02

Danszaal Muzarto20.00 - 21.00 uurorganisatie: Femma Essen-Centrum6,00 euroInfo: 0498 07 31 18

03/02INItIAtIE kArAtE & zELFVErdEdIgINgWerk niet alleen aan je conditie maar ook aan je zelfvertrouwen én leer jezelf verdedigen. Iedereen vanaf 7 jaar is welkom voor twee proeflessen.

wigo, 18.00 - 20.30 uurorganisatie: Shotokan Karate EssengratisInfo: www.essenkarate.be

ONdEugENd OudEr wOrdENouder worden is een bevrijding! Kom luisteren en genieten van deze warme en ludieke voorstelling met Zaki!

01/02

lDC ‘t gasthuis14.00 - 16.00 uurorganisatie: lDC ‘t gasthuis3,00 euroInfo: 03 663 69 04

kLASCONCErt pIANODeze avond geven de leerlingen van Hilde Meert een muzikaal intermezzo op de piano.

02/02Muzarto19.00 uurorganisatie: MuzartogratisInfo: 03 667 33 79

FILm: thE LASt StAtIONDit Engelstalige drama uit 2009 toont de laatste maanden uit het leven van de grote Russische schrijver, filosoof en politiek denker Leo Tolstoj (1828-1910).

04/02bibliotheek, 19.30 - 22.00 uurorganisatie: bib Essengratis, inschrijven verplichtInfo: 03 667 26 98

LANgS dE rOmAN-tISChE StASSEMet dit geanimeerde diaverhaal doen Willy en Eddy hun 18-daagse fietstocht uit de doeken. Hun tocht bracht hen naar Würzburg, Füssen, Zuid-Duitsland, oostenrijk…

02/02Tatteljee, 13.30 uurorganisatie: Essens Senioren ateliergratis Info: 03 677 36 11

ESSENSE kUNSt IN PARIJSDe Fondation Custodia, gehuisvest in een achttiende-eeuws hotel in Parijs, verwierf uit het nalatenschap van de Essense kunstenaar Van Ruyssevelt een twaalftal etsen, een schetsboek en een reeks gouaches.

Bij de tentoonstelling in Parijs verschijnt een oeuvrecatalogus van Van Ruyssevelts grafiek, met afbeeldingen en nauwkeu-rige beschrijvingen van alle tweehonderd etsen en daaraan verwant werk in andere technieken.

Rue de lille 121, parijsInfo: www.fondationcustodia.fr

30/01- 30/04

Page 19: Essen info februari 2016

19 |

Uit

in E

ssen

kOppELwEdStrIjd BOOgSChIEtEN Deelnemers schieten in ploegen van twee schutters, naar het gemiddelde van 2015. Wedstrijden op 4/02 (19.30 uur), 05/02 (19.30 uur), 06/02 (14.00 uur) en 07/02 (10.00 uur).

lokaal arabieren (Horendonk 263)organisatie: De arabieren6,00 euroInfo: 03 667 43 3904-07/02

05/02CArNAVALS- NAmIddAg LdCPrins Carnaval bezoekt het LDC! Met muziek van Dofkapel, een verkleedwedstrijd, pannenkoeken en veel humor!

lDC ’t gasthuis13.30 - 16.00 uur organisatie: lDC ’t gasthuisgratisInfo: [email protected]

gC zaal Rex20.00 uurorganisatie: vzw Kobie15,00 euroInfo: www.essen.be/kobie

LENNON 75

INItIAtIE kArAtE & zELFVErdEdIgINgWerk niet alleen aan je conditie maar ook aan je zelfvertrouwen… én leer jezelf te verdedigen. Iedereen vanaf 7 jaar is welkom voor twee proeflessen.

06/02wigo, 10.00 - 11.30 uurorganisatie: Shotokan Karate EssengratisInfo: www.essenkarate.be

HANGt EM GOEDEssen staat in februari een paar dagen in feestmodus. De carnavalsverenigingen hebben weer een jaar lang hard gewerkt aan een tof programma.

06-09/02

06/02overhandiging sleutel - gemeentehuis - van 19.00 tot 21.30 uur - gratis Carnavalsbal - Heuvelhal - 21.00 uur - gratis

07/02Carnavalsstoet - vertrek station Essen - 14.00 uur - gratisCarnavalsbal - Heuvelhal - 20.00 uur - 4,00 euro

08/02Seniorennamiddag - Heuvelhal - 13.30 tot 17.30 uur -5,00 euro

09/02Kindernamiddag - Heuvelhal - 13.30 tot 17.00 uur - GratisSluitingsbal - Heuvelhal - 20.00 uur - Gratis

SkI- EN SNOwBOArddAgBeginners en gevorderden krijgen anderhalf uur les om daarna een half uur vrij te skiën of te snowboarden. Voor jongeren tussen 10 en 18 jaar.

11/02

Skidôme Rucphenvertrek 7.30 uurorganisatie: gemeentebestuur29,00 euroInfo: www.essen.be/sport

In 2015 zou John Lennon 75 geworden zijn. Lennon was de simpele jongen uit Liverpool, de oer-hippie, de geniale Beatle en de man van Yoko Ono.

Hij was een visionair die streed voor zijn doel met de machtigste wapens die hij bezat: het woord en de muziek.

Met Peleman, Melaerts, Neeka en MatelinPeleman, Melaerts, Neeka en Matelin trekken je binnen in de wereld van John Lennon: een wereld vol wijsheid en frappante citaten, mooie anekdotes en verhalen, vol kunst en verbeelding, vol muziek en poëzie. Daarbij spelen ze zijn mooiste songs.

13/02

tAdELAktEen oude Marokkaanse techniek die een voorwerp een uitzicht geeft alsof het van steen is. Behandel het stuk met tadelakt en pigment. Als het klaar is neem je het mee.

13/02

Tatteljee10.00 - 17.30 uurorganisatie: Tatteljee125,00 euroInfo: 0485 74 41 41

AkOEStISChE jAmSESSIELeer het KUBB-spel spelen en krijg het volledig onder de knie. Iedere laatste zondag van de maand.

Café Heuvelzicht14.00 - 21.00 uurorganisatie: Fiddler and the banjomangratisInfo: 0475 49 68 07

14/02

© F

OTO

KO

EN B

auTE

rS

Page 20: Essen info februari 2016

20 |

Uit

in E

ssen

wANdELEN mEt VALENtIjNop verkenning in het Hemelrijk, de Quarantainestallen, de douaneloods en het station onder leiding van onze dorpsgids Maria Gommeren. Nadien zijn er pannenkoeken.

16/02vertrek Tatteljee, 13.30 uurorganisatie: Essens Senioren atelierInfo: 03 667 25 88

prOCLAmAtIE ju-NIOr jOurNALIStDe algemene winnaar van deze wedstrijd met als thema ‘Verschillend en toch gelijk’ is Raf Deckers. De leden van EJA zorgt die dag voor een moderne sprookjessfeer.

14/02

parochiezaal wildert10.30 uurorganisatie: Davidsfonds EssenInfo: www.davidsfondsessen.net

VOrmINg: 'm'-FACtOrWil jij dat jouw sporters met volle goesting naar je trainingen komen? Deze avond geeft je initiatie tot het leren motiveren van jeugdsporters.

15/02

gC de oude pastorij, 19.30 uurorganisatie: MfactorgratisInfo: www.Mfactor.be/m-agenda

HERSENEN EN VEROUDERINGDoor de toegenomen welvaart leven we steeds langer. Dat is fijn maar het brengt ook een hoop maatschappelijke uitdagingen met zich mee.

Christine van BroeckhovenEen van die uitdagingen is dementie, met de ziekte van Alzheimer als meest voorkomende vorm. Christine van Broeckhoven is moleculair biologe en doet onderzoek naar Alzheimer. Je wordt ontvangen met koffie en tijdens de pauze is er koffie en gebak.

Strijboshof, achterbroeksteenweg 6914.00-17.00 uurorganisatie: NEoS Kalmthout-Essenprijs: 13,00 euro te betalen voor 09/02Info: www.neosvzw.be

wINtErBLOEIErS IN hEmELrIjkop deze vierde wandeling in de cyclus ‘Wandelen met de dorpsgids’ neemt Maria Gommeren je mee naar het prachtige domein Hemelrijk.

14/02vertrek Sportpark Hemelrijk13.30 uurorganisatie: vzw Kobie1,00 euroInfo: 0477 62 68 21

wINtErwANdE-LINg BOSSChEN-hOOFdWe verkennen de bossen in de omgeving van vliegveld Seppe, grotendeels over goed begaanbare onverharde bospaden (8,5 km).

14/02vertrek Heuvelplein, 13.00 uurorganisatie: pasar Essen1,50 euro (leden 1,00 euro)Info: 0486 45 04 87

15/02

INFOAVONd COLLEgEJe bent op zoek naar een school voor je kind en hierbij nieuwsgierig naar wat het College voor jou kan betekenen? Kom dan zeker luisteren op de infoavond.

lagere school College19.30 - 21.00 uurorganisatie: lagere school CollegeInfo: 03 667 33 6517/02

wINtEr- wANdELINgMet een leuke groep maak je een winterwandeling tussen de weilanden van Essen.

23/02

vertrek kapel Heikant13.30 uurorganisatie: Femma HeikantgratisInfo: 0484 27 58 99

OptrEdEN ESA 'S gOt tALENtoptredens van de plaatselijke ESA-stars in een wervelende show ! Iedereen welkom!

19/02lDC ’t gasthuis13.30 uurorganisatie: Essens Senioren atelierInfo: [email protected]

Page 21: Essen info februari 2016

21 |

Uit

in E

ssen

VELdLOOp dEr NOOrdErkEmpENDe wedstrijden vinden plaats op de velden rond het college. Lopers en supporters kunnen terecht in de verwarmde sporthal naast het terrein.

Rouwmoer 712.00 - 17.00 uurorganisatie: Esak4,00 euro (deelnemers gratis)Info: www.esak.be

28/02wINtErwANdELENGids Leo Ribbens neemt je mee voor een wandeling van 6 km langs de Roosendaalse Vaart, een van de duidelijk zichtbare, nog overgebleven turfrelicten in de streek.

28/02

vertrek over d’aa 170 (guirlande)14.00 uurorganisatie: vvv Essen2,00 euroInfo: 03 677 19 91

SChOLENBEurSMaak kennis met de secundaire scholen uit de omgeving. Een unieke kans om je te informeren over de overstap van de basisschool naar het secundair onderwijs.

24/02

Heuvelhal16.00 - 20.00 uurorganisatie: gemeentebestuur Essen en KalmthoutInfo: www.essen.be/onderwijs

tONEEL: kIPPENSOEP MEt SELDERFemma Horendonk voert op 26 februari een hilarisch blijspel uit in de parochiezaal van Horendonk.

Hilarische momenten ten huize van de familie Schellekes! ouders Fred en Frieda, zoon Sven en dochter Lies vangen bompa Schellekes en bomma Lemmens op.

parochiezaal Horendonk20.00 uur (14.00 uur op 28/02)organisatie: Femma Horendonk8,00 euroInfo: 0499 29 59 08

26, 27, 28/02 +

04 & 05/03

FILm: ESA-tEErFEEStVertoning van de film van het ESA-teerfeest. De afwezigen op de live-voorstelling kunnen hier hun ongelijk herstellen en de aanwezigen genieten een tweede keer.

Tatteljee, 13.30 uurorganisatie: Essens Senioren ateliergratisInfo: 03 667 43 64

23/02

LEESCLuB: dE VLIEgENVALEen bespreking van een werk van Frederick Sjöberg dat gaat over ambities en de kunst om zich, in deze tijd van duizenden mogelijkheden, te beperken.

26/02

gC de oude pastorij20.30 uurorganisatie: Davidsfonds EssenInfo: www.davidsfondsessen.net

prOVINCIAAL kAmpIOENSChAp tumBLINg EN trAmpOLINE

27 & 28/02

Sportpark Hemelrijk9.00 - 20.00 uur (28/02 tot 18.00 uur)organisatie: TK volharding & TK vlug en blij5,00 euro (leden gymfed 3,00 euro, -6 jaar 0 euro)Info: www.turnkringessen.be

VELdtOErtOChtMountainbiketocht door de Wildertse Duintjes naar Kalmthoutse Hoek, Huybergen via de Staartse Heide, Kalmthoutse Heide en terug. Afstand 28/40 km.…

28/02

Start zaal Flora8.00 - 10.30 uurorganisatie: wTC ’t pedalleke5,00 euro (leden vwb-vbR 3,00 euro)Info: [email protected]

prOjECtwEEk rEx-ON-ArtIn het kader van Rex-on-Art vinden allerlei activiteiten plaats waarin Muzarto zijn breed aanbod etaleert. Voor verdere details : zie de Essen Info van maart.

29/02-05/03

gC zaal Rexorganisatie: MuzartoInfo: www.muzarto.be

Page 22: Essen info februari 2016

Lieve Blancquaert gaf in een zo goed als uitverkocht GC zaal Rex een lezing over haar nieuwste project: Wedding Day. Ze reisde naar huwelijksfeesten en -ceremonies over de hele wereld.

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

De nieuwjaarszangertjes konden gelukkig weer rekenen op de vele jeugdverenigingen die klaar stonden met warme soep en chocomelk. De koude viel goed mee dit jaar maar van al dat zingen krijg je sowieso dorst!

www.esseninbeeld.be

De nieuwe inwoners van Essen werden uitgenodigd in de raadzaal van het gemeentehuis en kregen een verwelkoming in het Essens, mét vertaling voor zij die er niets van begrepen. Erna kregen ze een rondleiding door de burgemeester en schepenen.

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

Ondanks enkele buien kwamen heel wat Essenaren naar de nieuwjaarsreceptie op het Heuvelplein. Bekijk het fotoalbum op de website of de Facebookpagina van de gemeente.

Page 23: Essen info februari 2016

© F

OTO

Mar

K G

EBru

ErS

© F

OTO

Mar

GO

TIL

BOrG

HS

© F

OTO

Mar

GO

TIL

BOrG

HS

© F

OTO

ru

DI S

MO

uT

© M

arK

GEB

ruEr

S

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

NOOdNummErS

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• Politie • 101

• Politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

huLpLIjNEN

• Antigifcentrum • 070 245 245 •

• Zelfmoordlijn • 1813 • www.zelfmoordlijn.be

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NutSVOOrzIENINgEN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• Pidpa (water) • 0800 903 00

gEmEENtE ESSEN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Essen Rijkmakerlaan 53 • 03 350 08 14 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten (surf naar www.igean.be voor an-dere containerparken in de buurt waarop u ook terecht kan)

NUttIGEADRESSEN

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

Naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDINGSkAARt

wAChtdIENStEN

• Dokter • 03 650 52 53

• tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.apotheek.be (9.00-22.00 uur)

0903 99 000 (1,50 euro/minuut) (22.00-9.00 uur)

• Polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Page 24: Essen info februari 2016

670 drankblikjes= 1 fi ets

Samen > Goed sorteren > Beter recycleren

Steek je energie in sorteren en geef zo je blikje een tweede leven!