Essen info mei 2015

24
maandelijks infomagazine mei 2015 jaargang 42 Ruim jeugdaanbod zomervakantie Schrijf je (online) in Essen-Hoek feest op 24 mei Einde van de werken in het teken van de fiets Vraag je gratis buurtbank aan Gemeente blaast project nieuw leven in Infomoment woningaanpassingen Woon je leven lang in je eigen woning

description

maandelijks magazine van de gemeente Essen

Transcript of Essen info mei 2015

Page 1: Essen info mei 2015

maandelijks infomagazine

mei 2015 jaargang 42

Ruim jeugdaanbod zomervakantieSchrijf je (online) in

Essen-Hoek feest op 24 meiEinde van de werken in het teken van de fiets

Vraag je gratis buurtbank aanGemeente blaast project nieuw leven in

Infomoment woningaanpassingenWoon je leven lang in je eigen woning

Page 2: Essen info mei 2015

LEVEN

Internationale Dag van de Verpleging p13

Info uit het LDC p14

Oefen je Nederlands in het Babbelpunt p14

wONENBESTUUR

In de kijker p04

Kort p06

Feest mee in Hoek! p07

Op reis met de juiste papieren p08

Zitdag belastingen p08

workshop fietsherstel p09

Flits! p10

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van juni 2015 ten laatste in te leveren op woensdag 6 mei 2015 via www.UiTdatabank.be.

13

05

12

Verwijder je oude stookolietank p11

Verkeersinfo p11

wegwijzer p11

Infomoment levenslang wonen p12

Page 3: Essen info mei 2015

Beste Essenaar

Een bank in je buurt om er te buurten. Een simpel idee, maar o zo belangrijk! Een achttal jaren geleden waren we als gemeente een van de pioniers. Mensen konden bij de gemeente terecht om aan hun gevel een bank te hangen. Er werd gretig gebruik van gemaakt. Vandaag maken we er opnieuw reclame voor. Een buurtbank is één van de middelen om mensen met elkaar in contact te laten komen, met elkaar te babbelen, om eenzaamheid tegen te gaan en sociale verbondenheid te promoten. Misschien wat dure woorden, maar een of andere professor sociologie kan de Essense buurtbanken misschien wel een in zijn cursus verwerken. De buurtbanken staan uiteraard niet op zichzelf. Ook speelstraten, de logistieke ondersteuning voor een buurtfeestje, of gewoon de organisatie van een groot evenement zoals de opening van de Moerkantsebaan op 24 mei, dragen bij tot een gemeente waar mensen bijeen komen.

Is dat dan zo belangrijk? Zeker en vast! Facebook is een goed instrument om met elkaar in contact te komen. Ik maak dankbaar gebruik van facebookgroepen als “Ge zijt van Essen als…”. Problemen worden opgemerkt en de verbondenheid met de gemeente wordt vergroot.

Maar soms dreigt onze samenleving iets té veel te neigen naar louter een digitaal platform. Met elkaar op een bank een buurtje slaan is toch nog net iets anders dan een chatgesprek. Een pintje drink je liever met maten dan alleen. Met woorden en een lach kunnen we elkaar zoveel beter verstaan dan met een toetsenbord aan uw computer.

ONTSPaNNEN

Vriendjesdag academie Noord p15

Opendeurdag middelbare scholen p15 Kunstroute p16

Zomerbrochure p16

Plan je zomervakantie p17

p18

Essen in Beeld p22

Nuttige adressen p23

Het eerste woordVaN Uw BURGEMEESTER

05

16

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

© F

oto

Jasp

er v

an t

ilbu

rgh

© F

oto

Jasp

er v

an t

ilbu

rgh

07©

Fo

to Ja

sper

van

til

burg

h

Page 4: Essen info mei 2015

4 | I

n de

kijk

er

Toen we ons huis verbouwden, hoorden we dat de gemeente gratis buurtbanken

installeerde. We twijfelden niet en vroegen er eentje aan. Acht jaar later

hangt ze er nog steeds.

Page 5: Essen info mei 2015

Een praatje slaan met buren in de lentezon, een krant lezen op een bankje of jouw buurtbank als afspraakpunt gebruiken: het kan en het kost je niets. In Essen hangen er een kleine 40 buurtbanken met als doel het buurten tussen buren aan te moedigen.

Het project van de buurtbanken bestaat al sinds 2007. De jongste jaren zijn er nog maar heel weinig aanvragen. Is de Essenaar minder spraakzaam geworden? wij denken van niet. Tijd om de bank terug ‘in de kijker’ te brengen.

Al acht jaar eigenaar van een buurtbankDe familie Van Tilborgh was een van de eerste aanvragers van een buurtbank. Hun bank in de wijngaardstraat hangt er al sinds juli 2007. Vooral de eerste jaren werd de bank veel gebruikt.

Hoe vraag je een bank aan?Typ in de zoekbalk op www.essen.be het woord ‘buurtbank’ en je vindt al snel een aanvraagformulier. we controleren of jouw huis in aanmerking komt, want het is wel de bedoeling dat de bank grenst aan de openbare weg en makkelijk bereikbaar is voor passerende voetgangers. Technisch moet het ook haalbaar zijn: stevige muren en voldoende ruimte zijn een must. als het volledige plaatje klopt, koopt de gemeente hout en kettingen aan en installeert ze gratis en voor niets een bank aan jouw gevel.

Waarom een buurtbank?waarom niet? Met elkaar praten doen we vaak via Skype, Facebook, Twitter, mail, sms, telefoon... Maar de ‘gouwe ouwe’ manier waarop je tijd maakt voor een gesprek en elkaar recht in de ogen kijkt, blijft toch de beste. Heb je nog vragen over de buurtbank? Bel of mail ons. Of nog beter, vraag het ons persoonlijk, face to face.

5 | I

n de

kijk

er

Buurten doe je het best op een buurtbank

GEMEENTE ESSEN INSTaLLEERT GRaTIS BaNKEN

[email protected] • 03 670 01 56

Meer info?

“Toen onze kinderen nog klein waren, maakten we van onze straat soms een speelstraat. Vriendjes en vriendinnetjes spraken dan vaak af aan onze bank. Nu

vinden wat minder mensen hun weg naar de zitbank, maar iedereen is steeds welkom

om er even uit te blazen."

Page 6: Essen info mei 2015

kORt Buslijn 670

Een defect aan de openbare verlichting kan je makkelijk melden via de website van In-frax (www.infrax.be). Naast de straat en het huisnummer, is het ook belangrijk om de paal-nummer in te geven. Op elke paal plakt een oranje sticker met een nummer. Dankzij dat nummer weet Infrax exact om welke verlichtingspaal het gaat.

6 | k

ort

Belangrijk bericht voor Neder-landers die in Essen wonen: het Nederlands consulaat van ant-werpen sluit op 1 november 2015 de deuren. Je kan nu al terecht in het stadskantoor van Bergen op Zoom of Breda voor het aanvra-gen van Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten.

525525, dat is het aantal interventies dat de brandweer van Essen in 2014 uitvoerde. De meeste oproepen gingen over wespennesten en rupsen (227), gevolgd door het opruimen van bomen die op de weg lagen (102) en andere opruimwerken op de openbare weg (38). De brandweer moest 10 keer uitrukken voor een dier in nood.

Openbare verlichting

Nederlands consulaat sluit de deuren

Vanaf 1 mei schrapt De Lijn en-kele late ritten op zon- en feest-dagen op buslijn 670 Essen-Ka-pellen-Merksem. Richting Essen gaat het om de ritten met vertrek in Kapellen na 20.00 uur. Richting Kapellen gaat het om de ritten met vertrek in Essen na 21.00 uur. Deze ritten kenden volgens De Lijn slechts een zeer beperkt gebruik.

Cross op 5 decemberwielerclub Molenheidevrienden weet ons nu al te vertellen dat de bpost bank trofee in Essen plaatsvindt op 5 december 2015. andere verenigingen kunnen hier rekening mee houden als zij rond die periode ook een activiteit wil-len organiseren. Het spektakel speelt zich opnieuw af aan de oude spoorwegloods. Stip de da-tum alvast aan in je agenda.

Page 7: Essen info mei 2015

ESSEN OP 24 MEI IN HET TEKEN VaN DE FIETS

Het gemeentebestuur nodigt alle Essenaars uit om de officiële opening van het fietspad naar Essen-Hoek en het dorpscentrum van Hoek te vieren. Met muziek, drankjes, hapjes en animatie maken we er een topdag van. Bovendien passeert die dag een UCI wielerwedstrijd langs de Moerkantsebaan. Dat de werken groots waren, is het minste wat we kunnen zeggen. In juni 2013 werd het startschot gegeven voor de bouw van een fietspad, kruispunten, rioolputten, een ondergrondse glascontainer, een nieuwe doortocht door het dorpscentrum enzovoort. Voor de bewoners van de Moerkantsebaan en zijstraten was het een ware beproeving. Het resultaat is een prachtige en veilig

Feest mee in Hoek !bereikbare dorpskern. Dat moet dan ook gevierd worden!

World Ports ClassicDe world Ports Classic is een tweedaagse wielerwedstrijd waar alle grote teams aan deelnemen. De profs knallen om 13.10 uur met een rotvaart door Essen richting Hoek en Nederland. Supporter langs de kant van de weg om dan na de doortocht te verzamelen aan sportpark Hemelrijk.

Fietstocht naar HoekOm 14.00 uur vertrekken we samen met het gemeentebestuur aan sporthal Hemelrijk voor een fietstocht naar Hoek. Het is dé manier om het nieuwe fietspad officieel in te rijden. Zij die er niet met de fiets geraken, kunnen paard en kar nemen. Koetsen pendelen heen en weer tussen Centrum en Hoek. Je fiets kan je

Grote Prijs E-CyclingWe overdrijven niet als we zeggen dat Essen op 24 mei

écht in het teken staat van de benenwagen. Aan ’t Gildenhuys in het centrum van Essen wordt om 14.00

uur het startschot gegeven van de Grote Prijs E-Cycling Essen. De mannen zijn als eerste aan de beurt en

haspelen 27 rondes af (43 km). Bij de dames gaat het om het Belgisch Kampioenschap voor wielertoeristen. Zij fietsen even ver en starten om 15.30 uur. Vrouwen

uit andere gemeenten zijn uiteraard welkom om hieraan deel te nemen. Inschrijven doe je via de

website www.wielerwedstrijdessen.be.

parkeren aan het gemeenschapscentrum van Hoek, Moerkantsebaan 268.

Muziek en drankOp het dorpsplein van Essen-Hoek staan de muzikanten van het Heuvelzicht ons op te wachten met volksmuziek. Ondertussen kan je smullen van worstenbroodjes, frituurhapjes, broodjes met beleg en natuurlijk een drankje. Om 15.00 uur is er een speech en start een ballonnenwedstrijd voor de kinderen. Een springkasteel zal niet ontbreken.

Hoek CityRond 17.00 uur verhuizen we naar Hoek City waar de covergroep No Vacancy een optreden geeft. Het einde van de feestdag is voorzien om 20.00 uur. Het gemeentebestuur hoopt op mooi weer en een grote opkomst. Bij slecht weer zorgen we voor een tent.

BESTUUR

© F

oto

Jasp

er v

an t

ilbu

rgh

De renners van wielerploeg De hoekse trappers vertrekken elke zondagochtend om 09.00 uur aan café bostella. vanaf nu rijden ze over aangenaam asfalt in plaats van kasseien waarbij de drinkbussen wel eens uit de houders durfden te schudden.

7 | B

estu

ur

Page 8: Essen info mei 2015

8 | B

estu

ur

BESTUUR

STa STRaKS NIET VOOR VERRaSSINGEN

Vertrek met de juiste papieren op reisJe zou ervan versteld staan hoeveel mensen vlak voor ze op reis vertrekken nog naar de dienst Burgerzaken moeten omdat ze niet over de juiste reisdocumenten beschikken. Speel op zeker en kom ruim op tijd naar het gemeentehuis.

Binnen of buiten de EU?Reis je binnen de Europese Unie, dan heb je genoeg aan een Belgische ID-kaart of een Kids-ID. Zoek je de zon wat verder, dan heb je een reispaspoort

nodig. Sommige landen, zoals Egypte of Turkije aanvaarden de Belgische ID-kaart, maar dan moet de kaart nog wel minstens 6 maanden geldig zijn. Vraag dus zeker op tijd een nieuwe aan. Voor veel landen gelden er aparte regels.

Controleer ook hier ruim op voorhand welk document je nodig

hebt en hoe lang het geldig moet zijn.

Visum nodig?Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken kan je nagaan

voor welk land je een visum nodig hebt en hoe je dat moet aanvragen. De dienst Burgerzaken is natuurlijk ook

altijd bereid om je helpen.

Kids-ID drie jaar geldigVroeg je voor 1 april 2014 een Kids-ID aan? Dan is de kaart drie jaar

[email protected] • 03 670 01 39www.essen.be/burgerzaken

Meer info?

26 MEI IS ENIGE KaNS IN LDC 'T GaSTHUIS

Zitdag aangifte personenbelastingDe ambtenaren van de Federale

Overheidsdienst Financiën komen op dinsdag 26 mei naar LDC ’t Gasthuis om te helpen met het invullen van de aangiftes van de personenbelasting.

De aangifte(n)

De laatste aanslag (aanslagjaar 2014 - inkomsten 2013)

Alle inkomstenfiches (fiches van lonen, pensioenen, brugpensioen, werkloosheid, ziektevergoedingen, …)

Alle bewijzen voor aftrek (pensioensparen, leningen, levensverzekeringen, kinderopvang, PWA, dienstencheques, energiebesparende uitgaven, enz.)

Ook hulp in BrasschaatOp de kantoren van de FOD Financiën in Maria-Ter-Heide (Campus Coppens), Ruiterijschool 3 in Brasschaat, helpen ze je ook met het invullen van de aangifte. Je kan er in de maand mei alle werkdagen terecht van 9.00 tot 12.00 uur. In de maand juni is het kantoor alle werkdagen doorlopend open van 9.00 tot 15.00 uur.

Invullen weer wat moeilijkerDe belastingsbrief invullen wordt dit jaar moeilijker omdat er 43 vakjes bij zijn gekomen. Het gros van de nieuwe vakjes zit in vak IX, de uitgaven voor woonkredieten.

Het invullen van je belastingsaangifte is geen sinecure. Kom daarom naar ’t Gasthuis, Nollekensstraat 5. Tussen 9.00 en 12.00 uur en tussen 13.30 en 15.30 uur zullen zes ambtenaren je verder helpen. Om alles vlot te laten verlopen breng je mee:

geldig of tot de 12de verjaardag van je kind. Vroeg je de Kids-ID aan na 31 maart 2014? Dan is de kaart altijd drie jaar geldig. Kinderen die 12 jaar worden tijdens de geldigheid van de Kids-ID zijn niet verplicht een Belgische ID-kaart aan te vragen. Zij ontvangen pas een uitnodiging voor een ID-kaart als de Kids-ID vervalt.

Controle Brasschaat • 0257 257 57Meer info?

Page 9: Essen info mei 2015

BESTUUR

Winkel met de fietsDe campagne Met Belgerinkel naar de winkel loopt nog heel de maand mei. Vergeet niet tijdig je codes in te geven of je spaarkaart in de spaardoos in het gemeentehuis te stoppen.

Workshop fietsherstelwe sluiten de Belgerinkelcampagne

Essen rijdt in mei met Belgerinkel naar de Winkel

03 670 01 47 • [email protected]

Meer info?

Op zaterdag 30 mei is er opnieuw een Repair Café in tatteljee. Bovendien sluiten we die dag de campagne 'Met Belgerinkel naar de Winkel' af met een heuse workshop fietsherstel in het Repair Café. De gemeente en tatteljee heten jullie welkom tussen 14.00 en 16.00 uur.

wORKSHOP FIETSHERSTEL

af op 30 mei 2015 met een work-shop fietsherstel en -onderhoud tij-dens het Repair Café in het Tatteljee. Een lekke band herstellen, een ketting opleggen, je remmen afstellen, … Tij-dens de workshop leer je de nodige kneepjes om zelf kleine herstellingen uit te voeren. Ook het onderhoud van je fiets komt aan bod. Neem zeker je eigen fiets mee, dan kan je wat je leert ineens in de praktijk toepassen.

Inschrijven? Schrijf je vóór 20 mei 2015 in voor de workshop via [email protected] of 03 670 01 47. Ook welkom met ander materiaal Iedereen die bij de grote lenteschoon-maak spullen is tegengekomen die na een kleine reparatie weer aan de praat kunnen geraken, is evengoed wel-kom op het Repair Café. Elektriciens, naaisters, computerdeskundigen en manusjes-van-alles staan voor je klaar. Je kan er zelfs kleerpatronen op eigen maat laten aanpassen.

Gooi niets zomaar wegTijdens de reparatie kan je van de vrij-willigers leren hoe je zelf kleine herstel-lingen kan uitvoeren. waarom iets weg-gooien als je het gewoon kan herstellen?

Europees subsidieprogramma LEaDER zoekt vernieuwende plattelandsideeënLEADER is een Europees subsidieprogramma voor projecten die de leefbaarheid op het platteland bevorderen. tot 2020 kan je een project indienen waarbij LEADER financiële ondersteuning geeft. Tot 65% terugbetaaldDe projectideeën draaien rond drie thema's: landouw- en natuureducatie, de open ruimte vrijwaren en ontwikkelen en plattelandsarmoede. De projecten moeten nuttig zijn voor het hele gebied, vernieuwend en duurzaam zijn, een sterke landbouwfocus hebben én samenwerking hoog in het

vaandel dragen! als het project wordt goedgekeurd, kan maximaal 65% van de totale kostprijs van het project worden gerecupereerd.

Neem contact op met LEADERwil je meer informatie of heb je nu al een leuk idee? Neem dan contact op met LEaDER via [email protected] of via het nummer 014 85 27 07.

9 | B

estu

ur

www.leadermarkaantekempen.be Meer info?

Page 10: Essen info mei 2015

Flits! doet jongeren nadenkenEDUCaTIEF PROJECT OVER VERKEERSVEILIGHEID

De gemeente Essen en de Lokale Politiezone Grens ondernemen allerlei acties om jongeren te sensibiliseren rond verkeersveiligheid. 'Flits!' is zo'n project dat jongeren uit de derde graad van het secundair onderwijs moet duiden op de gevaren in het verkeer.

WeekendongevallenFlits! is een educatief project gericht op weekendongevallen en de oorzaken ervan zoals alcohol- en druggebruik, onaangepaste snelheid, gebrek aan rijervaring, gordeldracht, sms'en achter het stuur enzovoort.

Gevolgen van overtredingenDe bedoeling is dat leerlingen tijdens de lessen bewust worden gemaakt van de gevaren in het verkeer. Zij krijgen op de schoolbanken al theorielessen over het verkeersreglement. Met Flits! zien ze wat de gevolgen kunnen zijn als de verkeersregels niet gevolgd worden.

Praktische workshopsHet project omvat een theoretische sessie van twee uur aangevuld met enkele

praktische workshops. Zo kunnen de leerlingen plaatsnemen in een crash- en tuimelwagen, doen ze een reactietest, dragen ze een promillebril en leren ze wat een dode hoek precies is.

Pakkend theaterstukals sluitstuk is er het theaterstuk Flits! waarbij een groep vrienden aan een leuke avond begint die al snel omslaat in een nachtmerrie. Flits! vindt in Essen plaats op 4, 5, en 7 mei.

Flits JuniorOok de leerlingen van de tweede graad worden gesensibiliseerd dankzij Flits Junior. De focus ligt hier meer op fietsverkeer, groepsdruk, alcoholgebruik en het gebruik van de smartphone op de fiets. als apotheose is er het theaterstuk

Gemeentelijke actiesScholen kunnen bij de gemeente een fietsvaardigheidsparcours, een leskoffer dode hoek en een mobiel verkeerspark ontlenen. Het zijn ideale tools om kinderen voor te bereiden op hun deelname aan het verkeer. Neem een kijkje op www.essen.be/onderwijs en ontdek ons aanbod.

PZ Grens03 620 29 29

[email protected]

Meer info?

De tuimelwagen maakt duidelijk hoe belangrijk het is om een gordel te dragen.

De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) nam contact op met het gemeentebestuur om het probleem aan te kaarten van langparkeerders in de blauwe zone. In het centrum zijn er een aantal blauwe zones waar het gebruik van een parkeerschijf verplicht is. In zo’n zone mag je dan maximaal twee uur parkeren.

Tellingen door de politieDe Politiezone Grens voerde gedurende een week tellingen uit. Uit de cijfers blijkt dat er te veel auto’s te lang staan geparkeerd in de blauwe zones. Het gemeentebestuur wil parkeerovertredingen in en buiten de blauwe zone opnemen in het GaS-reglement (Gemeentelijke administratieve Sancties).

Denk aan de handelaarsDe Stationsstraat, Nieuwstraat, Kapelstraat en Spoorwegstraat zijn belangrijke winkelstraten in onze gemeente. Het is voor de winkeliers zeer vervelend dat klanten geen parkeerplaats vinden. we vragen dan ook vriendelijk om je wagen niet onnodig lang op dezelfde plaats te laten staan en zo veel mogelijk gebruik te maken van je eigen (ondergrondse) garage of oprit.

'wolken en een beetje regen' waar groepsdruk, machogedrag, alcohol en het opfokken van bromfietsen als een rode draad door het verhaal lopen, met een dramatisch einde als gevolg.

Gebruik je parkeerkaart!

BESTUUR

10 |

Bes

tuur

Dienst Openbare [email protected] • 03 670 01 48

Meer info?

Page 11: Essen info mei 2015

Meer info?alle lokale verkeersinformatie op

www.essen.be

VERKEERSINFO01 MEI 2015 – Verkeershinder Stationsstraat wegens 1 meiviering

Naar goede gewoonte wordt er in de Stationsstraat ter hoogte van het Volkshuis de Dag van de arbeid gevierd. Het deel van de Stationsstraat tussen de Molenakkersstraat en de Kloosterstraat zal afgesloten zijn voor alle verkeer en dat van 11.00 tot 22.00 uur. Er zijn omleidingen voorzien.

24 MEI 2015 – Verkeershinder in Essen-Centrum en Essen-Hoek

In het centrum van Essen is er op 24 mei wielrennen met de Grote Prijs E-Cycling. De omloop van 1.600 meter loopt door de Stationsstraat, Molenstraat, Hofstraat, Nieuwstraat en zo terug naar de Stationsstraat. Het parcours is afgesloten voor alle verkeer en dat van 14.00 tot 18.00 uur.

Rond 13.15 uur is er ook een doortocht van de wielerwedstrijd world Ports Classic. De Stationsstraat en de Moerkantsebaan worden tussen 12.30 en 14.00 uur afgesloten zodat de renners veilig kunnen passeren.

Ten slotte zijn er de festiviteiten op Essen-Hoek. De Moerkantsebaan wordt tussen de Verbindingsstraat en Zandfort afgesloten voor alle verkeer en dat van 14.00 tot 21.00 uur. Ook stukken van de Spillebeekweg, Zandfort en Vleetweg zijn afgesloten voor doorgaand verkeer.

11 |

Won

en |

Won

en

Verwijder je oude stookolietank

TaNKSLaG IGEaN

Oude stookolietanks kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Zeker als ze in de grond liggen te roesten, vaak nog met olie erin. Vroeg of laat komt die olie in de bodem terecht, met ernstige gevolgen voor het milieu als resultaat.

Aan een voordelige prijsDaarom organiseert IGEaN milieu & veiligheid het project Tankslag zodat je aan een voordelige prijs de tank kan laten saneren en verwijderen of opvullen.

UW strAAt nADer verklAArD door onze dorpsgids Maria gommeren

VossenbosDe naam van de huidige woonwijk bestond

al in de jaren 1700 als gebied met beukenbomen. Na de

dood van het kinderloze echtpaar Calmeyn, werd het stuk grond verkaveld

tot woonzone. In 1968 bouwde de Nationale

Landmaatschappij hier 25 woningen. Nu staan er 77 huizen.

WegWijzer

wONEN

03 670 01 47 • [email protected] info?

Interesse om deel te nemen?Vul dan snel het formulier in dat je kan downloaden via www.igean.be of kom langs bij de gemeentelijke milieudienst voor een gedrukt exemplaar en dien dat ingevuld in vóór 15 juni 2015.

Krijg er een gemeentelijke premie bovenop!De gemeente voorziet via de duurzaamheidspremie een subsidie van 100,00 euro bij het verwijderen of opvullen van een gesaneerde stookolietank. Surf naar www.essen.be/subsidieloket en ontdek alle gemeentelijke premies.

Page 12: Essen info mei 2015

12 |

Won

en

wONEN

INFOMOMENT wONINGaaNPaSSINGEN

Woon je leven lang in je eigen woningOm heel je leven in dezelfde woning te kunnen wonen, moeten er vaak aanpassingen aan je huis gebeuren waar je op jongere leeftijd nog niet aan denkt. Op 19 mei om 13.30 uur organiseert de gemeente een infodag over aanpasbaar wonen. Een medewerker van Familiehulp geeft je in LDC ’t Gasthuis heel wat tips over dit thema.

Lichamelijke beperkingenIedereen wil graag zo lang mogelijk in zijn eigen woning wonen. Maar niet alle woningen zijn voldoende aangepast om de oude dag comfortabel in door te brengen. Ivonne Noppen (90 jaar) belandde vier jaar geleden in een rolstoel waardoor haar huis plots allerlei aanpassingen moest ondergaan. Soms is een te hoge drempel of een te laag toilet een bron van ergernis. Een aanpassing van de woning kan betekenen dat je weer comfortabel en veilig kan leven.

Kleine en grote ingrepenVaak zijn kleine ingrepen al genoeg om gemakkelijker in huis te bewegen. Handvaten in het toilet en de douche zijn een enorme hulp. Ivonne pakte het groter aan en liet haar aanrecht verlagen en zorgde voor schuifdeuren in de keukenkasten in plaats van zwaaideuren. Het zijn dingen waar je nu al rekening mee kan houden bij het (ver)bouwen van een woning.

Veel voorkomende knelpuntenDe vervelendste knelpunten bevinden zich meestal in de badkamer en het toilet. Drempels en niveauverschillen kan je best zo veel mogelijk vermijden. Ivonne liet een buitenlift installeren zodat ze bij mooi weer toch naar buiten kan. Zorg er voor dat de deuren breed genoeg zijn en als je een verdieping hebt, kan een traplift een oplossing zijn.

“Ik ben blij dat ik nog thuis kan wonen.

Ivonne NoppenLiet haar huis aanpassen

Door aanpassingen te doen aan mijn huis, kan ik nog thuis wonen. Ik liet een buitenlift installeren, mijn bed staat nu beneden, er zijn handvaten in de douche en het toilet, mijn aanrecht werd verlaagd en de oprit werd opnieuw aangelegd. Gelukkig kan ik ook rekenen op de hulp van mijn kinderen. Ik stond op de wachtlijst van de service-flats, maar na de aanpassingen kan ik lekker thuis blijven wonen.

Medewerker maakt je wegwijsOp de infonamiddag in het LDC in de Nollekensstraat komt een medewerker van Familiehulp zorgregio antwerpen voorstellen hoe je deze werken aanpakt, wat de mogelijkheden en de kosten zijn en hoe alles praktisch verloopt. Iedereen is welkom en vooraf inschrijven is niet nodig.

[email protected] • 03 663 69 04Meer info?

Page 13: Essen info mei 2015

LEVEN

13 |

Leve

n

12 MEI IS INTERNaTIONaLE DaG VaN DE VERPLEGING

“Ouderenzorg op maat wordt de norm”

BabyboomersOnze gemeente telt met De Bijster en Sint-Michaël twee grote woonzorgcentra. Door de stijgende levensverwachting zal de zorg voor ouderen nog verder toe-nemen. “we staan voor een heel grote uitdaging”, beseft ook Dirk Claessens, zorgcoördinator bij wZC Sint-Michaël - Rusthuizen Zusters van Berlaar aan de

Moerkantsebaan. “Er komt een grote ver-grijzingsgolf op ons af. Het aantal ouder wordende babyboomers zal nog tot 2060 blijven stijgen. Daar moeten we ons goed op voorbereiden.”

Glazen spuitenIn Sint-Michaël verblijven vandaag 92 be-woners. Het wZC stelt 115 medewerkers

03 667 22 [email protected]

Meer info?

Woon je leven lang in je eigen woning

te werk. Niet enkel verpleegkundigen, maar ook mensen voor de schoonmaak, administratie, technische dienst, anima-tie, kine, e.d. Dirk Claessens heeft de zorg-instelling en -sector de voorbije decennia enorm zien veranderen. “Toen ik hier als jonge verpleger begon, verbleven we nog in een oud gebouw met een kloostervleu-gel. Van privacy of sanitair in de kamer was nog geen sprake. Bewoners sliepen in vaste bedden. Incontinentiemateriaal was niet voorhanden. Kompressen moesten we nog zelf knippen. Injecties gebeurden nog met glazen spuiten, met naalden die telkens gesteriliseerd moesten worden.”

MantelzorgDat is tegenwoordig wel anders. “Van-daag is elk bed elektrisch verstelbaar. Elke bewoner beschikt over een eenpersoons-kamer met eigen toilet. Het materiaal is meer gesofisticeerd. Let wel, het beroep blijft zwaar, maar de moderne middelen maken het een pak aangenamer. Ook de benaming is geëvolueerd. Niemand spreekt nog van een rusthuis of een RVT. we zijn een breed woonzorgcentrum ge-worden”, onderstreept Claessens. En de

evolutie gaat verder. ”Het accent zal meer verschuiven naar mantelzorg: senioren zo lang mogelijk bijstaan in hun naaste omgeving, bij partner, kind, goede vriend of buur. Er ontstaan allerlei nieuwe woon-vormen, zoals zorghotels, kangoeroewo-ningen, wooncontainers,…”

Naar een nieuw evenwichtDe nieuwe evolutie dwingt ook Sint-Mi-chaël om een nieuw evenwicht te zoeken. “Het hele opnamebeleid verschuift”, ver-klaart Claessens. “we focussen enkel nog op mensen met een heel zware zorgbe-hoefte. Vroeger verbleven bewoners zo’n zeven jaar in Sint-Michaël. Nu gemiddeld nog drie tot vier jaar. wat doen we met hulpzoekende senioren die nog ‘te goed’ zijn voor opname? Daarop moeten we een menselijk antwoord bieden. Een ou-derenzorg op maat, dat wordt de nieuwe norm. Een zorg die volledig is afgestemd op de gewoontes, verlangens, noden en de eigen verantwoordelijkheid van elk in-dividu.”

12 mei is wereldwijd de Dag van de Verpleegkunde. Deze datum is niet toevallig gekozen. 12 mei is de geboortedatum van Florence Nightingale, die voor de verpleegkunde baanbrekend werk verrichtte. Ook in Essen dragen verpleegkundigen met hart en ziel bij aan de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Zorgcoördinator Dirk Claessens zag de sector en de middelen enorm veranderen. actieve en passieve liften waren dertig jaar geleden nog ondenkbaar.

“Het beroep van verpleegkundige blijft

zwaar, maar de moderne middelen maken het een

pak aangenamer.”

Page 14: Essen info mei 2015

FietswandelenNu het volop lente is, halen we de fiets van stal en trekken we er op uit. Vanaf mei maken we elke maandagnamiddag om 13.30 uur een korte fietstocht aan een rustig tempo. Vrijwilliger Jan stippelt een tocht uit langs de mooiste plekjes van de streek. Op voorhand inschrijven is niet nodig. we spreken om 13.00 uur af aan de parking van het dienstencentrum. Iedereen die graag een fietstochtje maakt, is dus meer dan welkom.

DIenstenCentrUMInfo uit het

lDC ‘t gasthuisnollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

Startersles tabletOp dinsdag 5 mei om 10.00 uur is er een vorming voor mensen die de aankoop overwegen van een tablet of die pas een tablet hebben. Leer hoe je dit toestel bedient en neem je eigen tablet mee, mocht je die hebben. Schrijf je in want er is slechts plaats voor 10 personen. De vorming kost 10,00 euro.

Bijzonder atelierOnze bijzondere gasten spelen op woensdag 27 mei om 13.30 uur bingo. Zij staan dan te popelen om een prijs te winnen. Inschrijven kan tot woensdag 20 mei via ’t Gasthuis.

BloemschikkenOp donderdag 28 mei om 13.30 uur leren we een bloemstuk maken. De lessen zijn voor iedereen toegankelijk en het is niet verplicht om alle lessen te volgen. Je kan steeds gratis deelnemen maar je schrijft je best wel op voorhand in zodat je de juiste materiaallijst krijgt.

Infonamiddag woningaanpassingenKom naar de infonamiddag over levenslang en aanpasbaar wonen en kom te weten welke aanpassingen je kan doen om op je oude dag nog makkelijk in je eigen huis te kunnen wonen. afspraak op dinsdag 19 mei om 13.30 uur. Meer informatie vind je op pagina 12.

PROGRAMMA MEI 2015

LEVEN

Voor de anderstalige Essenaars die de Nederlandse taal willen oefenen, is er het Babbelpunt. Het is een plek waar je in een ongedwongen sfeer aan je Nederlands kan werken.

Een goede kennis van de Neder-landse taal is nodig in het leven. Zo kan je een gesprek aangaan met je buren, je begrijpt wat er ge-beurt in de school van je kinderen, je komt niet voor verrassingen te staan in de winkel, …

Praktijk in Babbelpuntanderstalige Essenaars volgen vaak Nederlandse lessen. Daar krijgen zij oefeningen om onze taal aan te leren. Daarna is het na-tuurlijk nodig om de aangeleerde kennis te oefenen in de praktijk.

Dat kan tijdens het Babbelpunt in het lokaal dienstencentrum ’t Gasthuis.

Geen oefeningenBij het Babbelpunt krijg je geen oefeningen of les, maar ga je een ontspannen gesprek aan met an-dere Essenaars. Je babbelt er over het leven van elke dag. Het is niet erg om fouten te maken en er zijn geen toetsen of punten.

Elke maandagDe bijeenkomsten zijn elke maan-dag van 10.00 tot 12.00 uur. De toegang is gratis. Onze vrijwilli-gers ontvangen je met een kopje koffie of thee. Grijp deze extra kans om beter Nederlands te spreken en nieuwe mensen te ontmoeten!

OEFEN JE NEDERLaNDS IN EEN ONTSPaNNEN SFEER

Babbelpunt voor anderstaligen

“Mijn Nederlands is niet perfect, maar mijn inzet is groot.

Jintana Vitoorakorn Bezoeker van het Babbelpunt

Ik kom graag naar het Babbelpunt. Ik onderhoud mijn kennis van het Nederlands en ik hou ervan om samen te zijn met andere mensen en een babbel te doen met een kopje koffie. Mijn Nederlands is niet perfect, maar mijn inzet is groot. In het Babbelpunt krijg ik er veel vreugde en vriendschap voor terug.

14 |

Leve

n

Page 15: Essen info mei 2015

ONTSPaNNEN

Drie van de vier Essense middelbare scholen zetten op zaterdag 9 mei de deuren open. Ze verwelkomen je om kennis te maken met hun onderwijsaanbod. Zo kan je doordacht de stap maken van de lagere naar de secun-daire school of van de ene school naar de andere.

Opendeurdagen op 9 meiHet Erasmusatheneum (Hofstraat 14) had haar open-deurdag al in maart. maar kan je nog steeds bezoeken door een afspraak te maken via 03 667 25 64. Op zaterdag

9 mei kan je tussen 14.00 en 17.00 uur terecht in het Col-lege (Rouwmoer 7), in het Don Bosco-Mariaberginstituut (Kloosterstraat 70) en in het Sint-Jozefinstituut (Hofstraat 56).

Op ander moment kan ookUiteraard kan je na telefonisch contact met de directeur steeds op een ander moment de school bezoeken of om een gesprek vragen.

Op zoek naar een middelbare school?

03 670 01 30 • [email protected]

Meer info?

15 |

Ont

span

nen

VRIENDJESDaG OP aCaDEMIE NOORD

Youna en Wannes heten je welkomAcademie Noord richt in Essen jeugdateliers in voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Op 6 en 9 mei nodigen de kinderen van de tekenacademie alle geïnteresseerde kinderen uit om mee een les te volgen tijdens de vriendjesdag. Wij polsten alvast bij Youna (11 jaar) en Wannes (8 jaar) waarom zij zo graag naar de academie gaan.

Waarom gaan jullie naar de academie?Youna: "Ik vind knutselen heel leuk en wilde graag verschillende dingen leren. Via de school hoorde ik over de academie en ik wou het graag eens uitproberen."

Wannes: "Omdat ik heel graag teken."

Wat vond je dit schooljaar de leukste opdracht?Youna: "De opdracht rond kunstenaar Panamarenko omdat we eerst een uitvinding moesten verzinnen en tekenen, en die daarna maakten met recyclagemateriaal. Ik heb een ‘vliegend woonhuisschip’ gemaakt!"

Wannes: "Panamarenko omdat het een heel speciale kunstenaar is en hij gebruikt veel gerecycleerd materiaal. we hebben ook een 3D-strip gemaakt, geïnspireerd op het 3D-stripboek ‘Jim Curious’. Ik wist niet dat je zoiets ook zelf kon maken en dat is heel mooi."

Waarom moeten kinderen naar de Academie komen?Youna: "Omdat het heel leuk is en je leert heel veel verschillende din-gen. we tekenen, schilderen, knutselen, drukken, knippen en plakken. we leren hoe je gezichtsuitdukkingen moet tekenen en gevoelens kan weergeven. Het is nooit saai en de juf is superlief!"

Wannes: "Het is hier heel tof en leerrijk, maar niet op een saaie manier. we doen hier heel leuke dingen en verzinnen veel. we praten veel over kunst en hoe we dingen juist moeten doen. we leren over kunstenaars en nog veel meer. als je graag tekent, moet je naar hier komen en als je het leuk vindt, moet je blijven!"

kOM nAAr De vIenDJesDAGen OP:

Woensdag 6 mei: 13.30-15.10 uur voor kinderen van het 1ste; 2de en 3de leerjaar

Woensdag 6 mei: 15.30-17.10 uur voor kinderen van het 4de, 5de en 6de leerjaar

Zaterdag 9 mei: 9.00-10.40 uur voor kinderen van het 1ste, 2de en 3de leerjaar

Zaterdag 9 mei: 11.00-12.40 uur voor kinderen van het 4de, 5de en 6de leerjaar

alle lessen vinden plaats in Muzarto, Kerkstraat 3

03 670 01 30 • [email protected]

Meer info?

Page 16: Essen info mei 2015

16 |

Ont

span

nen

VOLG DE KUNSTROUTE DOORHEEN ESSEN OP 2 EN 3 MEI

Bezoek ateliers van Essense kunstenaarsMei staat alvast genoteerd als creatiefste maand van het jaar. In heel Essen leggen kunstenaars hun ziel bloot. Stap binnen in hun atelier tijdens de kunstroute op 2 en 3 mei, van 11.00 tot 17.00 uur.

Kunst belevenOp de Kunstroute ontdek je de persoon achter de kunstwerken, je treedt binnen in het atelier van de artiest, de plek waar het allemaal gebeurt. Beleef kunst op een unieke manier en ontdek het verhaal achter de creaties. Krijg je van al dat moois honger of dorst? Hou dan even halt aan een van de drie tappunten van Tatteljee.

Stippel je route uitOver heel Essen zijn er 29 ver-

schillende routepunten waar de kunstenaars je ontvangen. Vzw Kobie werkte een overzichtelijke brochure uit waarin je de nodige informatie terugvindt. Het is een handige leidraad voor een fijn cultureel weekend. De brochure is gratis verkrijgbaar aan de Vrije-tijdsbalie, bij de bib en VVV de Tasberg.

Bewaar het overzichtMisschien heb je minder tijd of zie je door het bos de bomen niet meer? Rep je dan naar Tatteljee en bezoek de overzichtstentoon-stelling. Bij Tatteljee kan je van elke deelnemende kunstenaar één werk bekijken.

ONTSPaNNEN

03 670 01 46 • [email protected]

Meer info?

Tijdens de zomermaanden valt voor jong en oud heel wat te beleven in Essen. In het gemeentelijk magazine van juni verschijnt, net als de vorige jaren, een uitgebreide brochure met alle zomeractiviteiten in Essen, of van Essense verenigingen.

Inschrijvenwil jij dat jouw activiteit er ook instaat? Bezorg ons dan onderstaande gegevens vóór woensdag 6 mei 2015 door alles in te vul-len via de UiTdatabank. Op de gemeentelijke website essen.be vind je de activiteitenkalen-der alsook de link naar de UiTdatabank. De activiteiten moeten plaatsvinden tussen 1 juli en 31 augustus 2015. Vermeld dus zeker:

titel activiteit

Datum + uur (start en eventueel einde)

Plaats

Organisatie

Prijs

Foto (van een hoge kwaliteit in jpg-formaat)

Woordje uitleg over de activiteit (150 tekens)

Contactpersoon (mailadres, website of telefoon)

Jouw activiteit in onze gevulde zomerbrochure?

Zomer- activiteitenJULI & AUGUSTUS

2015

03 670 01 56 [email protected]

Meer info?

© F

oto

Jasp

er v

an t

ilbu

rgh

Page 17: Essen info mei 2015

17 |

Ont

span

nen

ONTSPaNNEN

Kinderen tussen 2,5 en 12 jaar worden in de voormalige bib in wildert en de lokalen van basisschool Mariaberg in het centrum opgevangen door gediplomeerde begeleiders. Er is opvang voorzien van maandag t.e.m. vrijdag, tussen 07.00 en 18.00 uur (niet op 20, 21 juli en 31 augustus).

Inschrijvingen gebeuren niet online

Maandag 4 mei: alleen kleuters / tussen 18.00 en 20.00 uur / vrijetijdsbalie gemeentehuis

Maandag 11 mei: alleen lagere school / tussen 18.00 en 20.00 uur / vrijetijdsbalie gemeentehuis

Maandag 18 mei: kleuters en lagere school / tussen 18.00 en 20.00 uur / vrijetijdsbalie gemeentehuis

ONLINE INSCHRIJVINGEN

Zomervakantie!Voor je het weet is de grote vakantie er weer. Aan ouders de uitdaging om twee maanden in te vullen met sport, spel en plezier! De gemeente helpt alvast een handje met een leuk aanbod.

Buitenschoolse opvangElke zomer organiseert de gemeente twee su-perleuke kriebel- en omnisportweken.

KriebelsportKriebelsport is er voor kleuters geboren tussen 2009 en 2011. Van 7 tot 10 juli en van 18 tot 21 augustus kunnen zij telkens van 09.00 tot 16.00 uur terecht in basisschool wIGO. Een week kriebelsport kost 32,00 euro per week of 10,00 euro per dag. Voor- en naopvang is mo-gelijk via IBO Dol-Fijn.

OmnisportOmnisport is er voor kinderen geboren tus-sen 2003 en 2008. Zij kunnen zich uitleven in Sportpark Hemelrijk van 6 tot 10 juli & van 17 tot 21 augustus telkens van 09.00 tot 16.00 uur. Een week omnisport kost 40,00 euro per week of 10,00 euro per dag.

Inschrijven?Inschrijven kan online vanaf woensdag 6 mei om 14.00 uur via www.essen.be/sport of aan de Vrijetijdsbalie in het gemeentehuis tijdens de openingsuren.

Sportweken

T_PLaYT_PLaY is een leuke mix van culturele, avontuurlijke en sportieve activiteiten voor tieners tussen 11 en 15 jaar. Het uitgebreide programma kan je raadplegen via www.essen.be/jeugd.

Inschrijven?Online inschrijven kan vanaf woensdag 6 mei om 14.00 uur via www.essen.be/jeugd. Vanaf donderdag 7 mei kan je tijdens de openingsuren ook terecht aan de Vrijetijdsbalie om je kind in te schrijven.

SpeelpleinenNet zoals vorig jaar vinden de speelplei-nen plaats op het domein van de Era-musschool in de Hofstraat. Kinderen van 4 tot 15 jaar zijn welkom van 6 juli tot 14 augustus (niet op 21 juli). Volg het laatste nieuws op de voet via www.speelpleinenessen.be.

Inschrijven?Schrijf je kinderen online in vanaf maandag 15 juni om 14.00 uur via www.speelpleinenessen.be, of op de dag zelf op de Speelpleinen.

© F

oto

Jasp

er v

an t

ilbu

rgh

Page 18: Essen info mei 2015

INItIatIe dameSBaSketEsbac wil volgend seizoen starten met een damesploeg. Dames vanaf 15 jaar kunnen deze initiatietrainingen volgen.

sporthal Hemelrijk19.00 - 20.00 uurOrganisatie: esbacGratisInfo: www.esbac.be

18 |

Uit

in E

ssen

06, 13,20, 27/05

in EssenActiviteiten van en voor Essenaars

quIzavONdEen quiz die je test op algemene kennis, puzzels, muziek, actualiteit, geschiedenis, sport, ... Kortom een leuke avond. Ploegen van max. 8 personen.

09/05

Parochiecentrum essen-statie20.00 uurOrganisatie: Harmonie De verenigde statievrienden5,00 euro/ploeg.Info: 0497 10 06 28

OpeNdeurdageN SChOLeNHet College van het Eucharistisch Hart, het Don Bosco-Mariaberginstituut en het Sint-Jozefinstituut houden op 9 mei een opendeurdag. alle info op pagina 13.

09/05

14.00 - 17.00 uurGratisInfo: zie pagina 13

StaaNde wIpSchieten met handboog op staande wip (28 meter). Bogen en pijlen zijn ter plaatse beschikbaar.

01/05

Park GC de Oude Pastorij14.00 - 18.00 uurOrganisatie: koninklijke sint-sebastiaansgilde2,50 euroInfo: www.sintsebastiaansgilde-essen.be

BLOed geveNEen klein prikje verdragen en een half uur tijd investeren: dat is al wat je moet doen om iemand in nood van bloed te voorzien. Twijfel niet, want jouw bloed doet goed.

04/05Parochiecentrum, Dreveneind 218.00 - 20.30 uurOrganisatie: rode kruisInfo: www.bloedgevendoetleven.be

meIFeeStMuziekterras n.a.v. de viering van de Dag van de arbeid. Met optreden van de coverband De wit & Koo, 1 meitoespraak en doorlopend barbecue (inschrijven via [email protected]).

01/05

volkshuis, 16.00 - 21.00 uurOrganisatie: sp.a-essenGratis / 12,00 euro / 7,00 euroInfo: http://essen.s-p-a.be

02 & 03/05kuNStrOuteIn heel Essen leggen kunstenaars hun ziel bloot… Haal vooraf een brochure en stippel je route uit. Op de overzichtstentoonstelling in Tatteljee zie je één werk van alle kunstenaars.

Heel essen11.00 - 17.00 uurOrganisatie: vzw kobieGratisInfo: www.essen.be

uItStap vaN gOghEen uitstap met gids naar Zundert en Van Gogh’s geboortehuis. Optioneel: aanvullende wandeling of bezoek aan tijdelijke Van Gogh tentoonstelling.

05/05vertrek tatteljee12.35 uur (fiets), 13.15 uur (auto)Organisatie: esA8,00 euroInfo: 03 667 34 37

Page 19: Essen info mei 2015

19 |

Uit

in E

ssen

jOBdag pz greNSTijdens de jobdag van de Politiezone Grens maak je kennis met de verschillende diensten van de politiezone zoals interventie, wijkwerking, recherche enzovoorts.

Parochiecentrum Heide, Heidestatieplein 8 in kalmthout14.00 - 19.30 uurGratisInfo: www.pzgrens.be

13/05

14, 15, 16 & 17/05

teNtOONSteLLINg eSSeNSe kuNSte-NaarSDe kunstenaars stellen een tentoonstelling samen van schilderwerken in olieverf, acryl, aquarel, fotografie, aardewerk en vele andere.

GC de Oude Pastorij, 13.00 - 17.00 uurOrganisatie: essense kunstenaarsGratisInfo: 03 272 32 95

NatuurtOCht StapperSveNEen nieuwe tocht in het gebied van het Stappersven. alles wat met water te maken heeft in het unieke gebied komt aan bod.

17/05

vertrek kruispunt Huybergsebaan/nolsebaan, 10.00 - 13.00 uurOrganisatie: natuurpunt noorderkempenGratisInfo: www.noorderkempen.be

INFONamIddag wONINg- aaNpaSSINgKrijg meer informatie over levenslang en aanpasbaar wonen. alle info op pagina 12.

19/05lDC ’t Gasthuis13.30 uurOrganisatie: FamiliehulpGratisInfo: 03 663 69 04

uItStap FOrt vaN wOmmeLgemBreng in groep een bezoek aan het fort van wommelgem. Het aantal deelnemers is beperkt. Tijdig inschrijven is de boodschap.

vertrek Heuvelplein13.00 uurOrganisatie: Davidsfonds essen4,00 euro (incl. consumptie)Info: [email protected]/05

garageverkOOpIedereen is welkom op de garageverkoop op het adres Vaartkant 15.

09 & 10/05

vaartkant 15De hele dag

akOeStISChe jamSeSSIeHaal je instrument boven en speel samen met andere muzikanten. Iedereen is welkom, ook luisteraars.

10/05

Café Heuvelzicht, 14.00 - 21.00 uurOrganisatie: Fiddler and the banjomanGratisInfo: 0475 49 68 07

NatuurwaNde-LINg mOLeNpLaatDe ‘Molenplaat’, nabij Bergen-op-Zoom, is deze tijd van het jaar meer dan het bezoeken waard. Er zijn tal van steltlopers, eenden, ganzen en roofvogels te bewonderen.

vertrek Heuvelhal, 07.30 - 12.30 uurOrganisatie : natuurpunt noorderkempenGratisInfo: www.noorderkempen.be10/05

ONtBIjt- & avONd-FILm: ImageEen jonge journaliste maakt een reportage over de probleemwijken van Brussel. Daar leert ze een zware jongen van Marokkaanse afkomst kennen.

12/05

GC de Oude Pastorij09.00 uur + 20.00 uurOrganisatie: Femma essen13,00 euro (leden 10,00 euro)Info: 03 667 26 48

uItStap kaSteeL vaN urSeLBezoek het kasteel van Ursel in Hingene met gids. Bekijk ook de parktuin, met wandeling (3,2 km) naar Scheldedijk en paviljoen ‘De Notelaer’. Inschrijven!

12/05vertrek tatteljee, 12.00 uurOrganisatie : esA14,00 euroInfo : 0468 10 58 20

Page 20: Essen info mei 2015

20 |

Uit

in E

ssen

jeugdINItIatIe BaSket ( 7 - 11 jaar)Onder deskundige leiding van de geschoolde jeugdtrainers maak je kennis met deze leuke sport. Voor kinderen geboren tussen 2004 en 2007.

sportpark Hemelrijk18.00 - 19.00 uurOrganisatie: esbacGratisInfo: www.esbac.be27/05

OpeNdeurdag karreNmuSeumPaarden worden ingespannen, kinderen kunnen ritjes maken met de ezel, honden trekken gepakt en gezakt door het museum. En wellicht ontmoet je opmerkelijke gasten.

25/05

karrenmuseum13.00 - 18.00 uurOrganisatie: karrenmuseum essenGratisInfo: 03 667 11 42

uItStap BOOm-kwekerIj NaturapLaNtEen bijzondere ervaring met deskundige uitleg. Bekijk alvast de website www.maria-labyrint.nl voor meer informatie.

26/05

vertrek tatteljee13.00 uur (fiets), 13.30 uur (auto)Organisatie: esAInfo: 03 667 36 81

LeeSCLuB: de gewIChtLOzeNIn ‘De gewichtlozen’, van Valeria Luiselli, neemt de fascinatie van een schrijfster voor een obscure Mexicaanse dichter ongebruikelijke vormen aan.

29/05GC de Oude Pastorij, 20.30 uurOrganisatie: Davidsfonds essenvrije giftInfo: www.davidsfondsessen.net

reymer LIveTine Reymer (El Tattoo del Tigre) brengt met haar band haar nieuwste album Thrill My Soul in GC zaal Rex. Kaarten verkrijgbaar in LDC 't Gasthuis, VVV De Tasberg en de Vrijetijdsbalie.

29/05GC zaal rex, 20.00 uurOrganisatie: vzw kobie12,00 euroInfo: www.essen.be/cultuur

uItStap vaLkerIj-CeNtrum SChIjFBezoek aan Valkerijcentrum ‘Den Torenvalk’ met demo, voordracht, live jachthoornmuziek , koffie en thee.

19/05vertrek tatteljee13.00 uur (fiets), 13.30 uur (auto)Organisatie: esA10,00 euroInfo: 03 667 36 81

jeugdINItIatIe BaSket (4 - 7 jaar)Onder deskundige leiding van de geschoolde jeugdtrainers maak je kennis met deze leuke sport. Voor kinderen geboren tussen 2008 en 2011.

20/05

sportpark Hemelrijk17.00 - 18.00 uurOrganisatie: esbacGratisInfo: www.esbac.be

herdeNkINgS-avONdBij het herdenken van onze dierbaren planten we een eik in het Patersboske. aansluitend is er in het Mariaheem een gezellig samenzijn. Iedereen welkom!

22/05

Mariaheem, 18.30 uurOrganisatie: CD&vGratisInfo: 03 677 29 10

FIetStOChtSpring mee op de fiets en ijver voor betere en onderhouden fietspaden in onze gemeente. Met koffie en een maaltijd. Inschrijven verplicht!

21/05

vertrek Heuvelplein, 13.00 uurOrganisatie: Gemeentelijke seniorenraad essen9,00 euroInfo: http://blog.seniorennet.be/Gse

waNdeLINg dO-meIN grOOte meerGids René leidt je door dit schitterend gebied. wandelen door de bossen, langs de nieuw ontstane biotopen en de Groote Meer.

25/05

vertrek kerk essen-Hoek13.00 - 17.00 uurOrganisatie: natuurpunt noorderkempen5,00 euroInfo: www.noorderkempen.be

Page 21: Essen info mei 2015

21 |

Uit

in E

ssen

kuBB-SpeLLeer het KUBB-spel spelen en krijg het volledig onder de knie. Iedere laatste zondag van de maand.

31/05

sportpark Hemelrijk09.45 uurOrganisatie: kWB essen-HeikantGratisInfo: [email protected]

uItreIkINg keeSje mOhammedLaureaat is vzw Tumbador, zij zorgen voor revalidatie en opleiding van personen met een handicap in Guatemala en Peru. Overhandiging door Groen-parlementslid Imade annouri.

31/05GC de Oude Pastorij, 14.00 uurOrganisatie: Groen essenGratisInfo: www.groenessen.be

FILm: weLpwelp is een horroravontuur waarin Sam, een fantasierijke in zichzelf gekeerde welp, op scoutskamp vertrekt naar de ardennen. Hij ontdekt al snel dat er iets niet pluis is.

29/05

Paviljoen (korte leemstraat 31)20.00 uurOrganisatie: vzw kobie3,00 euroInfo: 03 670 01 56

dag vaN het BuI-teNgewONe kINdEen speciale dag voor kinderen met een beperking. Er is een fotosessie, tractorritjes, quadrijden, ...

30/05

kinderboerderij De schamhoeve (kraaienberg 77)9.30 - 16.00 uurOrganisatie: GemeentebestuurGratisInfo: 03 670 01 56

repaIr CaFéIn het Repair Café proberen vrijwilligers alles wat hapert weer aan de praat te krijgen. Zo krijgen kleding, meubels, apparaten, fietsen en speelgoed een tweede leven.

tatteljee14.00 - 16.00 uurOrganisatie: tatteljeeGratisInfo: 03 667 31 9030/05

hIghLaNd gameSMannen en vrouwen in kilt geven het beste van zichzelf op de typisch Schotse Highlandgames om als sterkste team voor de dag te komen. Kom genieten van dit spektakel.

31/05

Zorgboerderij rommeshoef11.00 - 18.00 uurOrganisatie: Pantless PowerGratisInfo: www.pantlesspower.net

de pré hIStOrIeRetrofuif met de hits en de sfeer uit de jaren '60, '70, '80 en '90. Met aan de knoppen Guy De Pré en de Radio 2 dj's.

30/05

Heuvelhal essen - vanaf 20.00 uurOrganisatie: kFC Horendonk13,00 euro (10,00 euro vvk)Info: http://kfchorendonk.bevoorverkoopadressen: dagblad-handels romanneke, essen Press, Brems, Ingrid, Garage Frijters, kantine FC Horendonk.

PruuverkesroutePasar Essen en VVV De tasberg organiseren de 5de Pruuverkesroute, een gezinsfietstocht van 34 km met onderweg zes stopplaatsen met tien proevertjes. Bij de stop op het privédomein Hof ter weyden in wildert krijg je een aperitief en een gratis bezoek aan de tuin. Bij terugkeer in de namiddag is er aan de Oude Pastorij livemuziek met de coverband Vernietsteendood.

555 deelnemersOmdat alles in het teken staat van de 5de editie, mogen er éénmalig 555 deelnemers inschrijven. Er vlug bij zijn is de boodschap want vol is vol.

vertrek GC de Oude Pastorij, essendonk 3tussen 10.00 en 14.00 uurInschrijven verplicht vanaf maandag 4 mei via www.pasar.be/essen, [email protected], 0478 594 925 of bij vvv De tasberg, Moerkantsebaan 50, [email protected], 03 677 19 91Prijs: 7,00 euro via Be84 9792 4186 5259 of cash bij vvv De tasbergDe betaling moet binnen zijn drie dagen na inschrijving, anders vervalt je deelname.

07/06FIETSTOCHT

Page 22: Essen info mei 2015

105 kinderen trokken op 17 april dankzij een georganiseerde uitstap van de gemeente naar Bobbejaanland. De sfeer zat onmiddellijk goed!

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

Van 10 tot 12 april brulden de motoren op het terrein van Sany Logistics in Horendonk. Bijna 300 deelnemers deden mee aan de Grenscross. De toeschouwers genoten van het spektakel met onder andere een avond- en urencross, driewielers en dubbeldekkers. Zelfs Engelsen, Duitsers en Fransen kwamen kijken.

www.esseninbeeld.be

Op basisschool Vincentius Horendonk (Vinho) ontbeten 94 ouders en grootouders samen met de kinderen. De opbrengst van het (h)eerlijk ontbijt ging naar het landbouwproject Mali Juice.

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

© F

oto

Mar

go

til

borg

hs

Diaken Leo Van Gink (rechts), een van de bezielende medewerkers van de welzijnsschakels in Essen, nam een cheque van 711 euro in ontvangst. De bewoners van Sint-Michaël zamelden in 2014 het geld in voor het goede doel.

Page 23: Essen info mei 2015

© F

oto

ru

Di s

Mo

ut

© M

ark

geb

ruer

s

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

• Zitdag pensioenen LDC ‘t Gasthuis Elke tweede dinsdag van de maand • 13.00-15.00 uur

NOOdNummerS

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• Politie • 101

• Politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

huLpLIjNeN

• Antigifcentrum • 070 245 245 •

• Zelfmoordlijn • 1813 • www.zelfmoordlijn.be

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NutSvOOrzIeNINgeN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• Pidpa (water) • 0800 903 00

gemeeNte eSSeN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Essen Rijkmakerlaan 53 • 03 350 08 14 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten (surf naar www.igean.be voor an-dere containerparken in de buurt waarop u ook terecht kan)

NUttIGEADRESSEN

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

Naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDINGSkAARt

waChtdIeNSteN

• Dokter • 03 650 52 53

• tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.apotheek.be (9.00-22.00 uur)

0903 99 000 (22.00-9.00 uur)

• Polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Page 24: Essen info mei 2015

www.essen.be

vzw Kobie stelt voor

Kunstroute

29 locaties doorheen essen

overzichtstentoonstelling in tatteljee

2 + 3 mei11.00 - 17.00 uur

KunstrouteA3.indd 1 20/04/2015 16:19:41