Autosport 1-2010

36
ISEN TYK NOK TIL RACE ROTAX VM I ÆGYPTEN FULD EM-SÆSON TIL LINNEMANN NR.1, 2010 DANSK AUTOMOBIL SPORTS UNION

description

All about Danish motorsport on four wheels

Transcript of Autosport 1-2010

Page 1: Autosport 1-2010

iSeN TYK NOK TiL RACe ROTAX VM i ÆGYPTeN FULd eM-SÆSON TiL LiNNeMANN

■ Nr.1, 2010dANSK AUTOMOBiL SPORTS UNiON

Page 2: Autosport 1-2010

Find inspiration i vinterens skønhed og lad W*drive™ føre dig igennem de udfordrende elementer. Yokohamas nye W*drive™ vil appellere til dine følelser og tage dig til et helt nyt niveau af vinterkørsel. Vores nye W*drive™ vinterdæk har et funktionelt mønster med unikke 3D lameller, der giver en enestående ydeevne på en bred vifte af vinterens udfor-drende vejbelægninger. Når tingene går hedt for sig i denne vinter finder du inspirationen fra de nye W*drive™ vinterdæk.

Forbedret grebtil mindre og mellemstore biler

V903. Et nyt vinterdæk udviklet specielt for kompaktklassen.

Nyt

Nyt

V902A V902B V903

Yokohama Danmark as - Telefon: 36 45 00 46 - www.yokohama.dk

Page 3: Autosport 1-2010

februar 2010 Autosport 3

indhold

Side 8Trods de seneste meldinger om fremgang, blandt andet i bilsalget, så har krisen ikke sluppet sit tag i motorsporten, og kun få DTC-teams har endnu be-kræftet deres 2010 program. De fleste er stadig i ven-teposition, mens der arbejdes på at sikre de endelige budgetter.

Side 15Topbilerne opdateres, en tidligere mester vender

tilbage, en anden mester rykker op i den store klasse og en vender hjem fra udlandet. Og så kan vi se

frem til et spændende comeback: Morten Karl er ved at opbygge en BMW Compact til to liter klassen.

Side 27ROK CUP DK har i 2010 indgået et tættere samarbej-de med kartingudvalget. det betyder blandt andet, at den tekniske kontrol nu ligger i DASU-regi. Det tæt-tere samarbejde betyder også, at der bliver kørt JFM, SM og DASU mesterskab i klasserne ROK, ROK Junior og Super ROK.

Officielt blad for Dansk Automobil

Sports UnionAutosport forbeholder sig ret til at nægte optagelse af annoncer. Autosport tillader ikke erhvervsmæssig af-fotografering af bladets indhold og påtager sig intet ansvar for rigtigheden af eller fejl i privat- såvel som erhvervsannoncer.

Side 31I dansk motorsport på fire hjul findes der - heldig-

vis - mange ildsjæle, som bruger utallige fritimer på at få tingene til at fungere og blomstre. Ildsjælen Harly Veng Nielsen begyndte i 1993 med at bygge folkerace-biler i regi af Engesvang Ungdomsskole.

AnsvArshAvende redAktør: Jens Færgemann. TeksTer Til bladeT sendes på e-mail: [email protected] AnnoncesAlg: dasu, TlF. 43 26 28 80, e-mail: [email protected] skribenter: rally: ib Trebbien, 56 36 31 03. karTing: niels kiilerich, 97 52 85 30; louise arp, [email protected]. klubrally/rally: gerT morTensen, 26 20 01 74; allan posT, 40 15 53 25, [email protected]. mrc: Johnny pedersen, 21 29 42 27. baneløb: ib Trebbien, åge kirkeTerp Jensen, 40 60 63 98. bilorienTering: åge kirkeTerp Jensen, Finn larsen, 46 49 11 16. oFFroad: åge kirkeTerp Jensen; dennis munch. hisTorisk moTorsporT: anni hansen; michael eisenberg. lAyout og tryk: kls graFisk hus a/s hvidovre TrykT co2 neuTralT www.kls.dk. TrykT oplAg: 8.000. Abonnement/medlemmer: årsabonne-menT: kr. 500,-. dansk auTomobil sporTs union, idræTTens hus, 2605 brøndby, TlF. 43 26 28 80. Fax 43 26 28 81, mandag-Torsdag kl. 10-14.30, Fredag kl. 10-12, e-mail: [email protected], www.dasu.dk direktør: Jan rodTwiTT. FormAnd: benT mikkelsen

WTCC 4Michel Nykjær kører VM

elite 6Tim Fraas kører NEZ

Sponsorfif 9Nyt tiltag fra Autobremsen

RMCH 10-11Spænding i sneen

Formel Ford 12Historien om et dækskifte

SSC 14Graversen kort fortalt

Rally 16Opel på banen igen

Historisk 18-19Rallye Monte-Carlo & DK

Rally 20Hvem er Benny Pedersen?

Rally 22Portræt af Fam. Aagaard

Karting 24Er elkarts fremtiden?

Karting 26Christian Sørensen i Birel

Rallycross 28EM-reglerne strammes

Rallycross 29Yngste Jespersen i DM

Page 4: Autosport 1-2010

4 Autosport februar 2010

WTCC

daSu

elsker Tom Kristensen

Lin

debje

rgracin

g.dk

4995,-Tilbud

Godkendt

EVO 2995,-

EVO 2 Plus 3295,-

REV Plus 2595,-

Pro 2000 2995,-

ProAdv3595,-Sprint

1590,-

2340,- Ildsluknings anlæg

B

ur

fra 4690,-

Sparco Startp

akkeRuskinds R

at

1490,-

Hjelm Taske

fra

3

00,-

Justerbar bremse ve

ntil

6

95,-

Olie Køler fra

700,-

‘ t h e h e l m e t f o r y o u r n e c k ’

www . l e a t t - b r a c e . c om

Sparco Gokart D

ragt fra

9

95,- B2 Kart hjelm SNELL/CMR 2007

3495,-

Alle p

riser er Incl. M

om

s

Smallegade 42 2000 Frederiksberg-DanmarkTel : 38867600 Fax : 38867099

mail : [email protected] www.lindebjergracing.dk

MiCHeL NYKJÆR i WTCCHan er regerende DTC-mester og har vundet det euro-pæiske standardvognsmesterskab i 2007 og 2008, og nu tager han skridtet fuldt ud og tager kampen op med ver-dens bedste standardvognskørere: Michel Nykjær kører WTCC i 2010.

Sammen med sin nye hovedsponsor, Pole Position Denmark, har Michel Nykjær underskrevet en kontrakt med det spanske Seat team SUNRED Engineering. SUN-RED er et semifabriksteam og vandt i 2009 VM for privat-kørere med hollænderen Tom Coronel. Michel Nykjær har allerede deltaget i sine første private test med frem-ragende resultat.

- Jeg har fået to testkørsler i Seat TDI Leon, og det er en fantastisk bil. SUNRED og Seat Sport har meget tætte relationer, og jeg har fuld tiltro til, at de kan hjælpe mig til at komme øverst på sejrsskamlen. Mit mål et at vinde pri-vatkørernes mesterskab, Independent’s Trophy i 2010, og jeg anser det for realistisk til trods for den skarpe kon-kurrence, fortæller Michel Nykjær.

Ud over Pole Position Denmark sponseres Michel Nykjær også af Valvoline International. Flere andre spon-sorer er tæt på at tegne kontrakt.

- Jeg anser Michel Nykjær for et helt usædvanligt ta-lent, som vil kunne løfte opgaven, siger direktør Henrik Lind, Pole Position Denmark.

Det var en af Henrik Linds medarbejdere, der i 2007 gjorde ham opmærksom på Michel Nykjær, og de to har arbejdet sammen lige siden.

Michel Nykjær deltager i sit første WTCC-løb i brasili-anske Curitiba i weekenden 5.-7. marts. Indtil da står den på hård fysisk træning samt testkørsler af den nye Seat Leon TDI-racerbil i Spanien.

Hovedsponsor Pole Position Denmark ejes af Henrik Lind. Det er et helt nystartet selskab, der skal arbejde med sponsorships, sport events og sport promotion.

Michel Nykjær er dobbelt Europamester i standardvogne. Nu gælder det WTCC.

I Danmark ved vi jo godt, at Tom Kristensen er en af verdens bedste racerkørere, og specielt i vores egen lille motorsportsverden følger vi interesserede med i nordjydens be-drifter på alverdens racerbaner. Men ved årsskiftet, der samtidig var over-gangen til et nyt årti, kom der fra fl e-re sider bevis på, at Tom Kristensen også i mange andre øjne end vores har opnået noget helt usædvanligt.

Regnen af hæder begyndte med Team Danmarks fejring af deres 25 års jubilæum. Organisationen kå-rede de største danske idrætspræ-stationer siden den blev oprettet, og det blev helt fortjent fodboldlands-holdets EM triumf i 1992. Herefter kom den olympiske ”Guldfirer” i roning, og på en overraskende fl ot tredjeplads kom Tom Kristensens rekordmange Le Mans sejre.

Kort efter fulgte Berlingske Ti-dendes kåring af ham som årtiets største sportsprofil i Danmark og senere stemte TV2’s seere ham ind som år tiets største danske sportsnavn.

Den mest betydningsfulde hæ-der kom måske fra verdens førende motorsportsblad, det engelske Auto-sport, der kårede ham som årtiets bedste sportsvognskører på bag-grund af helt objektive kriterier.

Når det regner på præsten, så drypper det som regel også på deg-nen, og i dette tilfælde drypper Tom Kristensens hæder og anseelse af på resten af DASU’s medlemmer og motorsporten som helhed.

En ting er, at Tom Kristensen er en fair racerkører. Han siger selv, at han tager fløjlshandskerne af, når han kører, men åbenbart al-drig mere end at han sagtens kan se alle sine konkurrenter i øjnene

uden at skamme sig, når løbet er kørt og hjelmen er taget af.

Noget andet er, at Tom Kristensen med sin professionalisme og sit smi-lende og imødekommende væsen skaber sig venner langt udover mo-torsportens verden. Hertil kommer, at han på trods af sin status som ver-densstjerne ikke har noget der bare minder om stjernenykker.

Et rigtigt godt eksempel er DA-SU’s årlige pressemøde forud for Le Mans. Her benytter DASU lejlighe-den til at præsentere de kommende stjerner i dansk motorsport, når nu den hjemlige motorsportspresse al-ligevel er samlet for at tale med de etablerede kørere. Det er af afgø-rende betydning for mængden af fremmødte pressefolk, at kongen af Le Mans er til stede ved dette pres-semøde, og Tom Kristensen fi nder hvert år plads i sin uden tvivl meget fyldte kalender til at deltage. Og der er ikke noget med, at han skal have penge for at stille op eller at han kommer for sent og lettere irriteret bare sidder og venter på, at han kan komme ud af døren igen. Tværtimod er han som sædvanlig venlig, smilen-de og imødekommende, og intet me-die er for småt til at få et interview med Tom Kristensen – Mr. Le Mans.

Sådan noget kan danskerne li’, og det er den seneste, velfortjente hæder gode beviser på. Hæderen er også bevis på, at Tom Kristensen er uhyre populær hos mange andre end lige os, der har motorsport som hobby.

Motorsport kunne sagtens være noget, som den brede befolkning så skævt til som støjende miljøsvineri. I stedet valfarter danskerne i titusind-vis til Le Mans og udnævner en af ”vor egne” som årtiets sportsmand.

Derfor skal der herfra lyde et til-lykke med den fl otte hæder til Tom Kristensen, men samtidig en stor og varm tak! Din indsats er uvurderlig for dansk motorsport.

Med venlig hilsenDASU’s bestyrelse

WTCC

Page 5: Autosport 1-2010

februar 2010 Autosport 5

Lin

debje

rgracin

g.dk

4995,-Tilbud

Godkendt

EVO 2995,-

EVO 2 Plus 3295,-

REV Plus 2595,-

Pro 2000 2995,-

ProAdv3595,-Sprint

1590,-

2340,- Ildsluknings anlæg

B

ur

fra 4690,-

Sparco Startp

akkeRuskinds R

at

1490,-

Hjelm Taske

fra

3

00,-

Justerbar bremse ve

ntil

6

95,-

Olie Køler fra

700,-

‘ t h e h e l m e t f o r y o u r n e c k ’

www . l e a t t - b r a c e . c om

Sparco Gokart D

ragt fra

9

95,- B2 Kart hjelm SNELL/CMR 2007

3495,-

Alle p

riser er Incl. M

om

s

Smallegade 42 2000 Frederiksberg-DanmarkTel : 38867600 Fax : 38867099

mail : [email protected] www.lindebjergracing.dk

Page 6: Autosport 1-2010

6 Autosport februar 2010

rallY

For første gang siden 1999 er ral-lysporten atter fundet værdig til at modtage støtte fra Team Dan-mark. Det blev en kendsgerning, da den statslige eliteorganisation sidste år bevilligede 100.000 kro-ner fra den særlige talentpulje der var stillet til rådighed af Kulturministeriet.

I første omgang kunne DASU’s Eliteudvalg imidlertid slet ikke finde anvendelse til de mange rare penge, idet projektet den-gang var udformet omkring del-

tagelse i den engelske Suzuku Swift Cup i England. Den inter-nationale fi nanskrise var på sit højeste, og Suzuki valgte i sidste øjeblik at indstille serien.

dASU Rally Challenge ii kø-rer NeZDASU’s eliteansvarlige gennem-gik i stedet i slutningen af 2009 de forskellige mesterskaber i Euro-pa for at fi nde det bedst egnede til udvikling af unge rallytalenter. Valget er faldet på North Euro-pean Zone Rally Championship 2010 (NEZ).

NEZ er en af tre europæiske zoner oprettet af den internatio-nale bilsportsorganisation FIA. Medlem af NEZ er de skandi-naviske lande samt Baltikum og Rusland.

Begrundelsen for at køre se-rien er, at den byder på alle slags underlag (sne, is, grus og asfalt). Erfaring med forskellig type un-derlag er essentielt i arbejdet med at videreudvikle unge kø-rere til deltagelse på sportens hø-jeste niveau, World Rally Champi-onship (WRC) eller International Rally Challenge (IRC). Deltagel-se i et af disse mesterskaber er det endelige mål for DASU Rally Challenge II.

Mesterskabet er opbygget så-ledes at der afsluttes med en fi -nale, hvortil holdene kvalifi cerer

sig via de fem bedste resultater. DASU Rally Challenge II forven-ter at deltage i seks af ovenstå-ende løb (inkl. fi naleløbet).

Målsætningen for 2010 er at vinde mesterskabet i klassen 2W og/eller Junior 2W.

22-årige Tim Fraas udpegetPå baggrund af opnåede resulta-ter sidste sæson har DASU udta-get Årets Rallytalent 2009, Tim Fraas (22 år), til deltagelse i NEZ Rally Championship 2010.

Tim Fraas begyndte sin karri-ere allerede inden han fi k køre-kort som co-driver for sin far.

Da han fi k kørekort, skiftede han til pladsen bag rattet i en Volvo, med hvilken han høstede international erfa-ring, ikke mindst i flere NEZ løb i Sverige og Baltikum.

Det var dog i 2009, han fik sit store gen-nembrud. I de svenske NEZ løb South Swedish Rally og Snapp-hane Rallyt impo-nerede han ved at besætte anden-pladsen blandt de tohjulstrukne biler, og årets helt

store triumf kom med en suve-ræn generalsejr i Schackenborg Grusrally.

Som co-drivere får Tim sin bror Mick Fraas, muligvis suppleret af Jannie Møller Jørgensen.

Foruden Tim Fraas har DA-SU’s projektansvarlige udtaget to nye kørere til indtræden i projektet som førsteårs ”elever”. Det drejer sig om Rasmus Søren-sen og Simon Larsen samt deres respektive andenkørere Peter Egholm og Jeanette Kvick, der i 2010 skal gennemgå et varieret program af løb og teori.

Yokohama yder atter engang værdifuld støtte til DASU Rally Challenge som leverandør af top-kvalitets rallydæk.

støtte til rallysporten

Tim fraas vandt Schackenborg Grus-rally i 2009. nu skal talentet prøves af i neZ-mesterskabet i 2010.

TEAM DANMARK

han til pladsen bag rattet i en Volvo, med hvilken han høstede

Challenge som leverandør af top-kvalitets rallydæk.

NeZ LØBSPROGRAM 2010:Norge, Finnskog 20. februarSverige, Ljungby 15-16. majDanmark, Bramming 18-19. juniLitauen, Zarasai 14-15. augustLetland, Liepaja 28-29. augustSverige, Trollhättan 3-4. septemberLitauen, Uthena 10-11. septemberLetland, Kuldiga 25-26. septemberEstland, Saremaa 9-10. oktober (fi nale)

MOdeLLeNRally Challenge II består af et to-årigt projektforløb. Første år:1 - 5 kører udtages til deltagelse i udvalgte løb. Kørerne udvælges af de projektansvarlige.De udvalgte deltager i et på for-hånd fastsat løbsprogram, samt undervisning i idrætspsykologi, fysisk træning, ernæringslære, rallylære m.m.Andet år:Her udtages en af førsteårs kø-rerne, eller anden kørere udta-get af DASU projektansvarlige, til deltagelse i internationale rally.Projektansvarlige bliver atter to af dansk rallysports mest respek-terede personer, den tidligere Europamester Jens Christian An-ker og Lene Jørgensen.

Page 7: Autosport 1-2010

februar 2010 Autosport 7

Page 8: Autosport 1-2010

8 Autosport februar 2010

dTC

tEKst oG Foto: ib Trebbien

Trods de seneste meldinger om fremgang, blandt andet i bilsal-get, så har krisen ikke sluppet sit tag i motorsporten, og kun få DTC-teams har endnu bekræftet deres 2010 program. De fl este er stadig i venteposition, mens der arbejdes på at sikre de endelige budgetter.

Det ser dog ud til at DTC-fel-tet stadig vil have tre Seat Leon racere.

- Jeg skal nok være der, meldte Jason Watt allerede i december. Han stiller op med sin hvide Seat i både DTC og den nye Scandina-vian Touring Car Cup.

Siden har Jens Møller slået sig sammen med Advan Cup køre-ren, Kim Holmgaard under Team FDM Tegee Dan Motorsport banneret, og indsætter de to Seat racere, som sidste år blev kørt af

Jens Møller og Casper Elgaard. Sidsnævnte vil i stedet forfølge en international karriere.

Hartmann Racing har annon-ceret et ambitiøst 2010 program. Hartmann har fornyet kontrak-ten med James Thompson, der dermed tager hul på sin tredje sæson med det danske team.

Teamet vil deltage i både DTC, den nye Scandinavian Touring Car Cup, ETCC-serien og udvalg-te WTCC-afdelinger med teamets Honda Accord racere, fortæller teamejer Hans Hartmann

Programmet er dog endnu ikke helt på plads. Blandt andet forhandler man stadig med fl ere kørere om det ledige sæde i teamets anden bil.

Hos sidste års DTC-mestre, Perfection Racing, er alle bolde stadig i luften. Chevrolet har, trods succesen med mesterska-ber til både Michel Nykjær og

teamet, ikke f o r l æ n g e t kontrakten.

- Vi regner p.t. med at stille op med en en-kelt bil i Scandi-navian Touring Car Cup og de fire ETCC-afdelinger, si-ger teamchef Kent Bo Steffensen, der også i den forbindelse fortæl-ler, at en ny hovedsponsor er på bedding.

- Den nordske serie har helt klart førsteprioritet. DTC er ikke helt så attraktivt lige nu.

Perfection-teamet har endnu ikke lagt sig fast på hvilket mær-ke, de vil deltage med, men ryg-terne siger, at et tysk mærke står højt på listen.

På kørersiden nøjes Kent Bo Steffensen med at sige, at de for-handler med tre danske kørere.

Hos Alternative Engineering, der har været operatøren bag Team Den Blå Avis og Ree Sport, er der også store ændringer. Den ene af teamets to BMW-racere er solgt til udlandet, og de er lige nu uden både hovedsponsor og kørere.

- Vi håber, at vi får en aftale med en kører til den sidste bil, men med hensyn til DTC er vi i venteposition, lyder det fra basen i Slangerup, hvor man også arbej-der på at få nyt liv Spider Cup se-rien i den kommende sæson:

- Vi skulle gerne have fl ere af bilerne ud at køre end sidste år. De er billige at holde kørende,

så de er et godt alternativ i disse tider.

Men hvad så med Jan Magnus-sen? Med Ree Sport ude af DTC er han på jagt efter et nyt sæde i serien. Det forlyder da også, at han er på tale fl ere steder, så mon ikke at nogen fi nder de nødvendi-ge budgetter, så vi også fremover har ham med i feltet? DTC kan dårligt undvære ham.

f o r l æ n g e t

- Vi regner

Teams i venteposition

dTC

Jens Møller vender tilbage med samme biler og ny makker.

Jason Watt har for længst meldt sig til dTC 2010.

Jan Magnussen leder efter et nyt dTC-team.

James Thompson vil havde det dTC-me-sterskab, som han gik glip af sidste år.

Page 9: Autosport 1-2010

SPonSor SØGER PARTNERAF rene herSland

En ny sæson er startet, og allerede nu er jagten på sponsorer sat ind. Det er dyrt at køre motorløb, og en klog mand sagde engang, at der fi ndes en måde at blive motorsports-millionær på, nemlig ved at starte med at have ti millioner, og stoppe når der kun er en million tilbage.

Gennem årene har vi selv modtaget 50 - 75 sponsoransøgninger om året. Lige fra behov for rede penge - til gratis produkter - til billigere produkter - til simple tjenester osv - osv. Vi ville ønske at vi kunne hjælpe alle de dejlige, energiske mennesker med at føre deres racer-drøm ud i livet. Vi har støttet mange gennem tiden - primært ved at hjælpe med at skaffe produkter gratis eller meget billigt eller ved at arbejde med kunden/teamet/køreren om at løse forskellige tekniske problemer.

Vi har heldigvis også været heldige med at få dem vi har hjulpet til at hjælpe os, når vi f.eks skal til messer eller bilshows eller når vi har ar-rangementer i fi rmaet eller andre steder. Det er klart, at et par kønne piger med store babser tiltrækker opmærksomhed, men et par friske knægte i deres køredragter som udstråler en kæmpe energi, og som synes det er ”konge” at være i Bella Center til messe - ja de er faktisk langt bedre til at tiltrække interesse fra gæsterne. De kan også ligeså godt få det lært, for den side af motorsport kommer de til at smage, hvis de skulle gå hen og blive rigtigt dygtige.

Vi har derfor lavet et koncept der hedder Team-Autobremsen.dk. Det går meget enkelt ud på, at vi gør noget for hinanden. De partnere

vi arbejder med får oprettet et kundenummer i Autobremsen, og når de selv - eller deres venner, familie, skolelærer, onkel eller nabo - kort sagt hele netværket - handler på dette nummer, så optjener partneren 10 % af købet. Som partner får man et antal kundekort udleveret, og de uddeles til alle, der kan tænkes at have behov for reservedele og tilbehør.

Vi har allerede lavet en del aftaler med både racerteams, bilklubber og værksteder, og vi glæder os til at hjælpe hinanden i 2010.

Kunne du tænke dig at være en del af Team Autobremsen.dk så send en mail til [email protected] eller Thomas på [email protected].

Du er også velkommen til at besøge vores stand i Bella Center den 18.–21. februar.

daSu

februar 2010 Autosport 9

Telefon +45 2021 9996 • mail: [email protected]

www.racingudstyr.dkBesøg vores hjemmesidewww.racingudstyr.dk

og se mange andre gode tilbud.

Alle priser er incl. momsog excl. fragt

Specialtilbud til racerskoledeltagere: Racerskole Sturup+ komplet kørerudrustning

Priser fra kun kr. 7.995,-Racerskole Padborg

+ komplet kørerudrustning

Priser fra kun kr. 8.495,-

NYHED : Vi er nu også

Sparco forhandlerVores hjemmeside vil de næste par må-neder blive opdateret med en masse gode tilbud fra Sparco’s store program.

Specialtilbud til Specialtilbud til Specialtilbud til Specialtilbud til Specialtilbud til racerskoledeltagere: racerskoledeltagere: racerskoledeltagere: racerskoledeltagere: racerskoledeltagere: Racerskole SturupRacerskole SturupRacerskole SturupRacerskole SturupRacerskole Sturup+ komplet kørerudrustning

Priser fra kun kr.

Racerskole Padborg Racerskole Padborg + komplet kørerudrustning

Priser fra kun kr.

Racerskoler & testdage forår 2010Racerskole 22/23. marts Padborg Park (Få test pladser)Racerskole 26/27. marts Sturup RacewayTestdag 27. marts Sturup RacewayRacerskole 5/6. april Padborg Park (Få test pladser)Testdag 11. maj Padborg Park

Ovennævnte tilbud er gældende indtil 31. marts 2010 eller så længe lager haves.

Sparco starttilbud:

Sparco Sprint kørerdragt

fra kr. 2.375,-

Sparco Sprint V sæde fra kr.

1.295,-

forhandlerVores hjemmeside vil de næste par måVores hjemmeside vil de næste par må-neder blive opdateret med en masse gode

forhandler-

neder blive opdateret med en masse gode

Sparco starttilbud:Sparco starttilbud:Sparco starttilbud:Sparco starttilbud:Sparco starttilbud:Sparco starttilbud:Sparco starttilbud:Sparco starttilbud:Sparco starttilbud:Sparco starttilbud:Sparco starttilbud:Sparco starttilbud:Sparco starttilbud:Sparco starttilbud:

Page 10: Autosport 1-2010

10 Autosport februar 2010

Starten fra Tivoli i København var en festlig succes, med så begynd-te besværlighederne for de dan-ske hold. Jeppe Jepsen/Preben Jepsen og Henning Hjorth/Roar Eriksen måtte udgå tidligt, og de danskere, der var tilbage i løbet, lå langt nede på resultatlisten.

Oven i købet betød bøvl med den udleverede GPS-sender at Lars Bækkelund og Arne Pagh på et tidspunkt lå til en rigtig kedelig placering. Problemerne blev hel-digvis løst, og lige pludseligt var

årets Rallye Monte-Carlo Histo-rique alligevel sjovt at følge med i for os danskere.

Parret i Fiat’en slap af med de truende strafpoint, og så lå de lige pludseligt og kunne køre sig i top ti, mens også DASU’s formand Bent Mikkelsen og andenkører Jens Gandrup havde kørt sig op.

Med fantastisk kørsel den sid-ste nat i, hvad alle betegner som det hårdeste Rallye Monte-Carlo Historique nogensinde, kørte Lars Bækkelund og Arne Pagh

deres Fiat 128 Coupé frem til en sjetteplads i det prestige-fyldte rally for klassiske biler.- Sværhedsgraden var meget høj, op- og nedkørslerne i bjer-gene sidste nat var rent race, kun på de fl ade stykker kunne vi holde tiderne, sagde en meget tilfreds Lars Bækkelund ved mål i havnen i Monaco. Han påpege-de, at med 120 hestekræfter var

det svært at hamle op med nogle af konkurrenterne, der havde langt kraftigere biler.

- Men vi rykkede alligevel nogle placeringer frem på de isede veje, grinede Bækkelund.

- Der var et vist forventningspres på os, men det lykkedes at gøre det bedre end vores tiendeplads sidste år, og det er vi stolte af, supplerede andenkører Arne Pagh.

Bent Mikkelsen og Jens Gan-drup kørte deres Alfa Romeo GTV frem til en placering som nr. 67 efter at have været nr. 192 i starten.

- Jeg har kørt mig op lige siden starten, det var fl at out sidste nat, sagde Bent Mikkelsen efter løbet.

Fire ud af syv danske hold nåe-de i mål i det 3.000 kilometer lange rally. De to debutanthold, brødre-ne Mark og Kore Berg i Porsche 911 og dameholdet Danna Corke og Marie Louise Jensen i MG B, blev henholdsvis nr. 178 og 230. 271 ud af 341 startende hold kom igennem det krævende rally.

Peter Karlsen og Michael Munkholm Jensen udgik søndag, mens både Henning Hjorth og Roar Eriksen samt Jeppe Jepsen og Preben Jepsen udgik lørdag.

rMCh

Velkommen til en ny sæson i højeste gear!MajGrand Prix Spanien Priser fra kr. 5.298,-Grand Prix Monaco Priser fra kr. 4.898,-

juniLe Mans Priser fra kr. 2.798,-

juliGrand Prix Tyskland Priser fra kr. 2.898,-Grand Prix Ungarn Priser fra kr. 3.298,-

augustGrand Prix Belgien Priser fra kr. 3.298,-

septeMberGrand Prix Italien Priser fra kr. 4.898,-

Læs mere på www.motorsportsrejser.dkTlf. 7022 7788

På nervepirrende løb

der var sjældent tid til at nyde udsigten i det 3.000 kilometer lange løb.

danna Corke og Marie louise Jen-sen måtte montere manuel betjening af viskerarmen.

det er ingen overdrivelse at kal-de brødrene Mark og Kore berg for begyndere i den specielle disciplin historisk pålideligheds-rally, men alligevel formåede de i deres Porsche at gennemføre verdens hårdeste løb af den type som nummer 178.

Starten fra Tivoli i København var

Problemerne med den udleverede GPS-sender var lige ved at ødelægge løbet for lars bækkelund og arne Pagh, men i stedet blev det til en fornem sjetteplads.

Lykkelig, dansk slutning

Page 11: Autosport 1-2010

februar 2010 Autosport 11

AF Torben arP

Igen i år blev jeg spurgt af de dan-ske kørere, om jeg ville lave en rutebog til ”Rally Monte Carlo Hi-storique 2010”.

Jeg sagde selvfølgelig ja med glæde. Vi bor i Sydfrankrig og er pensionister med ”god tid”. Samti-dig vil jeg gerne betale lidt tilbage for de mange gode oplevelser og venskaber jeg har indenfor dansk motorsport igennem snart en men-neskealder. Jeg havde den store glæde, at seks ud af de syv starten-de danske hold gerne ville benytte den rutebog jeg producerede.

Da ruten blev offentligjort viste det sig, at fl ere af prøverne var de samme som sidste år, men man havde hemmeligholdt start- og målstederne!!!

Jeg måtte derfor lave noter over prøverne uden at vide, hvor star-ten var. På en hastighedsprøve er dette normalt ikke det store problem, men i RMCH, hvor hele prøven skal køres med en bestemt gennemsnitshastighed, benytter kørerne totalmålet fra starten til at justere for hjulspind samt ud-regne den nøjagtige tid undervejs. Arrangørerne havde lavet denne

ændring for ikke at favorisere de lokale kørere, som de tidligere år havde gennemkørt prøverne utal-lige gange inden løbet.

For mit vedkommende startede derfor et større puslespil i forbin-delse med udarbejdelsen af noter-ne. I det udleverede materiale var der angivet forskellige holdepunk-ter: byskilte, vejskryds etc., som skulle passeres efter, f.eks. 11,XX km., og baseret på disse informa-tioner kunne jeg således regne ud, hvor starten måtte ligge indenfor nogle få hundrede meter.

5. januar ankom Jens Gandrup, og vi startede kontrolkørslen af det materiale, jeg havde lavet før jul.

Fredag skulle vi køre den sid-ste tur, fra Valence til Monaco. Da vi stod op fredag morgen, var det minus ti grader og snestorm. Der var faldet 15 cm sne i løbet af nat-ten. Ingen af vejene var ryddet, og franskmændene skøjtede rundt på deres sommerdæk med 30 km/t. Inden vi kom frem til dagens første prøve, lå der ca. 20 cm sne på ve-jen, og vi kom kun fem km op ad bjerget, før vi måtte vende om. Der var simpelthen for meget sne. Det var der også lørdag, hvor vi kun nåede en af de to planlagte prøver.

Vejen kun var farbar med bæltekø-retøj, så meget sne var der faldet.

Fredag den 29. januar kom Finn Jørgensen herned. Vi havde aftalt, at han skulle være min chauffør under løbet, hvilket var en stor hjælp, da jeg så kunne koncentrere mig om noterne.

Vores primære opgave under lø-bet var at rapportere de nøjagtige startsteder på prøverne samt at vurdere, om bilerne skulle køre på pigdæk eller vinterdæk.

Lørdag morgen kørte vi op til den første prøve, hvor vi var en time før første vogn. På denne prøve havde vi god tid, så vi blev og så de første biler køre igennem, og allerede her kunne vi se, at der måtte have været noget specielt på transportetapen ned til Monaco, for bilerne kom ikke i nummeror-den, og der var fl ere minutter, hvor der ikke kom en eneste bil. Det viste sig også senere, at der havde været snestorm i Midtfrankrig, og mange af deltagerne var kommet for sent til tidskontrollerne. Des-værre måtte to af de danske biler allerede udgå på dette tidspunkt pga. mekanisk defekt i det hårde vejr.

Mandag morgen startede vi før

pokker får sko på for at være en time før første vogn. Løbsledelsen havde ”fi fl et” med nogle af startste-derne, så der var nok at se til for ”notevognen”.

Vi kom tilbage til Monaco tirs-dag eftermiddag, og de fi re danske hold var med endnu.

Lars og Arne var på dette tids-punkt nr. syv generelt, Bent og Jens var nr. 76 - de var kommet 28 minutter for sent i snestormen på vej mod Monaco. De to debutant-hold, brødrene Berg i Porsche og pigerne i MGB lå som hhv. nr. 143 og nr. 240.

Der var ikke tid til dækskift om natten under ”De lange knives nat”, så Jens bad mig om straks at køre nattens prøver igennem, så de vidste, hvilke dæk de skulle sætte på bilerne inden starten i Monaco. Jeg drog så de 100 km nordpå til den første prøve. Jeg kom igennem de tre prøver og meddelte hjem, at de godt kunne montere pigdæk, da Turini-prøven havde en strækning på otte km op ad bakke med blank is.

Heldigvis kom alle fi re hold fi nt igennem nattens strabadser. I alt gennemførte 271 af de 341 star-tende hold.

Onsdag aften var der så Galla-middag i Monaco Sporting Club med ca. 1200 gæster, 600 tjenere og en super underholdning.

Lars og Arne blev kaldt op på scenen sammen med de andre præmietagere, hvor smarte dul-ler gik rundt og skænkede cham-pagne for dem. Så de var utroligt glade og stolte, hvilket de også har grund til efter den fremragende præstation.

AF finn larSen

rMCh

Noter fra rMCh 2010det var ikke altid lige nemt at fremstille rute-bogen til årets rallye Monte-Carlo historique.

TYVSTART PÅ SM 2010: MØRKe-LØB PÅ SYdSJÆLLANd

Bilorienteringsfolket tyvstartede på SM-serien 2010 med et rigtigt godt mørkeløb på Sydsjælland, hvor løbsleder Rudy Andersen havde fundet nogle gode detaljer i området ved Neder Vindinge, Skaverup og ikke mindst i landsbyen Grumløse.

Deltagerne havde meget besvær med at få fat i de rigtige terrænop-lysninger, da det jo var rigtig mørkt, og lidt sne var også med til at sætte forvirringen i top.

Rudy havde også fået alle hjælperne ud denne fjerde juledag, så der var plads til et par hemmelige tidskontroller, der også kom bag på deltagerne, og det var da også kun C-kørerne, der ikke måtte notere strafminutter ved disse to hemmelige.

Rene og Mathias Hansen fra Hedeland snuppede sejren i A-klassen med ti strafpoint foran Leif Larsen og Ib Jensen fra Holbæk, da Ma-thias, som en af de eneste så, at man skulle igennem den sidste gård inden kartbanen - det plejer man nemlig ikke. Christian Mølck og Jan Petersen fra Amager tog sig af tredjepladsen.

Steen Olsen og Henrik Jørgensen tog sig af sejren i M-klassen foran Ib Rasmussen og Ken Sørstrup.

Michael Andersen og Jørgen Jensen fra Holbæk tog sig af sejren i B-klassen foran Charlotte Busck og Steen Klit fra Hedeland. C-klassen blev vundet af Flemming Poulsen og Henrik Hansen fra Hedeland foran Jess Kongeskov og Per Dandanell fra Køge.

Page 12: Autosport 1-2010

12 Autosport februar 2010

Til 2010 skifter Formel Ford-løbsserierne (FF) over det meste af jordkloden fra diagonal til ra-dial racingdæk. Med slutfrist pr. 1. marts 2010 er de sidste hæn-gepartier/afnikninger omkring et dansk dækskifte endnu ikke faldet på plads i skrivende stund. Dog taler hverken pris, per-formance eller slidstyrke imod ændringen, hvorfor det nok vil være single seaterens ultimative dødsdom i Danmark - og også i Norden - at køre videre på diago-naldæk.Formel Ford er i fuld gang med sit 43. leveår som racingserie. Single seateren blev født i England tilba-ge i 1967 som en prisbillig racer, som skulle levere racing-talenter til det daværende Formel 3. Pri-sen for en færdigbygget FF-racer var 10.000 pund, og til sammenlig-ning kostede en Formel 3-motor også 10.000 pund...Ud fra de motormæssige leve-ringsmuligheder er Formel Ford i fuld gang med Duratec (1.600 ccm.), og har tidligere anvendt Ford-motorerne Kent (1.600 ccm) og Zetec (1.800 ccm.).Først ved lanceringen af Zetec-chassiset i 1994 blev slicks tilladt/indført i Formel Ford, men der skete herefter ingen dækændrin-ger ved overgangen til Duratec i 2006.Angiveligt blev radial slicks-dæk-ket valgt tilbage i 1994 af økono-miske årsager, selv om radialdæk i den brede udgave allerede hav-de været tilgængelig i motorspor-ten fra 1974.

Af volumenmæssige årsager udbydes dækkontrakterne med 5-årig løbetid, hvorfor en under-skrifts-fornyelse var på dagsor-denen til 2010-sæsonen. Grundet pres fra bl.a. motorleverandøren Ford blev radial-teknologien et ufravigeligt krav i den nye dæk-kontrakt.Dækmærket skifter i 2010 fra Avon til Dunlop, som har anvendt nogle test-sessions hen over efter-året 2009 til fastlæggelse af com-pound samt en grov kontrol af, at de nuværende chassis-fabrikater kan køre med radialdækket.Formel Ford-piloten Nils K. Ve-stergaard er i fuld gang med en uddannelse som racing engineer i England, og Dunlop tog derfor kontakt til udenlandsfynboen under FF-festivalen på Brands Hatch: - Slutresultatet blev nogle dages frikøb fra udviklingsarbejdet hos Formel 1-teamet Force In-dia, hvor jeg er i studiepraktik. Jeg var alene-chauffør på den allerførste test på Malory Park, hvor vi prøvede tre forskel-lige dækkonstruktioner/-com-pounds. Ud fra testerfaringerne udpegede vi dæktypen, som blev anvendt til den efterfølgende gruppetest på Snetterton.Gruppetesten foregik på vådt underlag og blev der for afviklet udelukkende på regnvejrsdæk. Tidspresset gjorde herefter, at Dunlop-ingeniø -rerne ud

fra bl.a. danskerens observatio-ner og tekniske input/erfaringer satte navn/nummer på slicks-dækket til 2010-sæsonen. Dunlop har efterfølgende startet produk-tionen, og de første team-tests er allerede i fuld gang.

Plus et kilo pr. dækNils K. Vestergaard har tre års erfaring med diagonal slicks-dækket og forklarer omkring forskellene:- Diagonaldæk-konstruktionen er forholdsvis stiv. Under race bliver dækkene udfordret helt ud til den yderste kant af de fysiske love. Dette betyder i praksis, at man populært sagt kører tæt på skridgrænsen oven på en ballon. Som kører er det derfor umuligt at styre præcist ind i dette samme idealspor hele løbsheatet i gen-nem. Dækkets kemiske sammen-sætning bevirker samtidig, at man ikke præcist kan fastlægge den optimale baneomgang. Her-udover kan dækkets diameter

ændre sig markant fra start til slut i dækkets

levetid. Rent logisk burde diagonal-dækket der for blive mindre, når gummiet slides væk, men det

modsatte er fak -

tisk tilfældet. Herved sker der også ændring i trædefladens størrelse.Omkring radial-racedækket har Nils K. Vestergaard nedenståen-de observationer og erfaringer:- Fordelen ved radialdækket er, at slidbanen deformeres mindre under dækkets rulning. Herved bliver de såkaldte skråløbsvink-ler mindre, og frem for alt er racerens styreegenskaber mere præcise. Man bibeholder den samme fælgstørrelse, men væg-ten øges med omkring et kilo på hvert dæk. Derfor skal teamene formentlig ud og investere i an-dre støddæmpere og fjedre. Til gengæld er slidstyrken højere i radialdækket, og man kan derfor roligt teste videre på brugte dæk, hvorimod diagonaldækket stort set til er lige til at smide væk ef-ter en løbsweekend. Kurven over vedhængningsevnen er også meget identisk fra gang til gang, hvilket gør planlægningen/ud-pegningen af hurtigste baneom-gang noget lettere.Formel Ford har gennem årene stædigt hyldet princippet om, at racet udelukkende skal foregå med mekanisk greb i baneun-derlag. Derfor er vinger - selv i en eller anden snydeudformning - stadigvæk bandlyst på single se-ateren. Dæktypeskiftet har deri-mod gjort det noget nemmere for en FF-chauffør at skifte til en anden single seater-klasse.

forMel ford

Historien om et racing-dækskifte

12 Autosport februar 2010

chassiset i 1994 blev slicks tilladt/indført i Formel Ford, men der skete herefter ingen dækændrin-ger ved overgangen til Duratec i 2006.Angiveligt blev radial slicks-dæk-ket valgt tilbage i 1994 af økono-miske årsager, selv om radialdæk i den brede udgave allerede hav-de været tilgængelig i motorspor-ten fra 1974.

udpegede vi dæktypen, som blev anvendt til den efterfølgende gruppetest på Snetterton.Gruppetesten foregik på vådt underlag og blev der for afviklet udelukkende på regnvejrsdæk. Tidspresset gjorde herefter, at Dunlop-ingeniø -rerne ud

ændre sig markant fra start til slut i dækkets

levetid. Rent logisk burde diagonal-dækket der for blive mindre, når gummiet slides væk, men det

modsatte er fak -

gang noget lettere.Formel Ford har gennem årene stædigt hyldet princippet om, at racet udelukkende skal foregå med mekanisk greb i baneun-derlag. Derfor er vinger - selv i en eller anden snydeudformning - stadigvæk bandlyst på single se-ateren. Dæktypeskiftet har deri-mod gjort det noget nemmere for en FF-chauffør at skifte til en anden single seater-klasse.

12 Autosport februar 2010

tEKst oG Foto: ÅGe KirKeTerP JenSen

nils K. Vestergaard fi k som eneste aktive kører mulighed for at te-

ste dunlops nye ff-radialdæk inden udvælgelsen til 2010-sæsonen.

Sammen med den erfarne ff-mekaniker eric dikke boom har nils K. Vestergaard tænkt mange tunge tanker omkring radial-racingdækkets fi nurligheder.

Page 13: Autosport 1-2010

februar 2010 Autosport 13

Ombyggede biler, fl otte lakerin-ger, spændende boder, lækre pi-ger, lak, larm og læder!

Der vil være masser af spæn-dende køretøjer og ekstremt sty-lede biler, når Streetfi re for fjerde år i træk åbner dørene op for publikum og i samarbejde med de bedste bilbyggere, udstillere, driftere og søde piger liner op til 2010 udgaven af Fast & Furious Car Show den 23. til 25. april.

Det er gratis for DASU’s mo-torsportsklubber og raceteams at udstille på Fast & Furious Car Show, så her er mulighed for at få eksponeret lige netop din sports-gren, dit team og dine sponsorer.

Det bliver igen et brag af en udstilling – alle er i fuld gang med forberedelserne. Om man er til til ekstremt ombyggede biler, bul-drende amerikanere, skinnende Ferrarier og Porscher eller hårdt-pumpede racerbiler, det nyeste indenfor styling, driftbiler i vilde udskridninger. Fast & Furious Car Show har det hele….

Der vil weekenden igennem være masser af søde piger, der vil stå på spring for at komme med på dit billede, af drømmebilen. Med-bring dit kamera og få taget et bil-lede af dig og drømmepigen, med en fed bil i baggrunden.

Fast & Furious Car Show er

meget mere end bare en biludstil-ling. Køreteknisk anlæg, der lig-ger lige ved siden af hallerne, er i dagens anledning omdøbt til Stre-etfi re Motor Park, og her huserer Drifterne denne weekend.

Der er fart, action og spænding over feltet, når drifterne gir den gas og indhyller banen i røg. Den-ne spektakulære nye motorsport er noget af det mest seværdige, man kan forestille sig.

Padborg Park kommer også og giver opvisning med deres Le-gend Cars, ligesom der vil være opvisning med en 3000 hk Cor-vette, mc stunts, helikopterrund-fl yvning, tivoli til børnene og en

gokart bane, hvor du selv kan give den gas. Der er gratis tribuneplad-ser på Streetfi re Motor Park.

I år vil hele hal E med sine 3000 kvm. være dedikeret til Korskro Raceway Projektet, der kæmper for at få anlagt en street-/dragra-cingbane på Korskroen ved Es-bjerg. Her vil der blive præsente-ret et bredt udsnit af de køretøjer, der vil komme til at anvende ba-nen lige fra streetracerne til Top Fuel og Funny Car. Her kan man også få de sidste nye informatio-ner om projektet.

Se mere på www.streetfi re.dk el-ler kontakt Holger Dueholm på hol-ger@streetfi re.dk, tlf. 2322 8018.

Vær med på Fast & Furious Car Show 2010

tEKst oG Foto: allan PoST

1996 var sidste gang, der blev af-holdt isbaneløb på Sunds Sø, men her i 2010 er (var?) isen igen bæ-redygtig til afholdelse af race på søen – dette skete i weekenden den 6./7. februar.IMK havde fået alle tilladelser i or-den, og tre forskellige prøver var anlagt. Klubbens medlemmer stod klar som offi cials eller som sælgere af varm kakao eller pølser, jo her

var det styr på begivenhederne.Og der var gang i den: Masser af biler holdt klar til at prøve kræf-ter med isbaneløb, og det var en kæmpe oplevelse for dem alle.Dækkene gjorde den store for-skel. Pigdæk kontra vinterdæk gav virkelig stor forskel på tider-ne, og Sunds Auto mødte op med en Renault Clio 1,2, og her havde Carsten Jørgensen fundet de gam-le boltdæk fra Ascona-tiden frem. De havde sidst kørt i 1996, og der

var sgu stadig luft i de hjemmela-vede dæk! Undertegnede måtte sande, at de virkelig stod godt fast. Man skulle ikke tro at frik-tionen på is var så fantastisk, men sådanne dæk gør, at bilen både bremser og drejer helt fantastisk på isen – det burde alle prøve.Kaj Pedersen (tidligere dansk ral-lymester) kom i en fi rehjulstruk-ken Golf med over 200 hk og rigtige pigdæk. Den skød virkelig afsted henover isen, og han kørte

rundt mellem Ringkøbing Fjord og Sunds, hvor der begge steder var isløb, for som han sagde:- Går der 14 år yderligere til at vi igen kan køre på is i Danmark, så er jeg efterhånden 65 år, så det er med at holde sig til denne week-end.Der kørte alle slags biler denne weekend, og jo, det var koldt, men med masser af glade men-nesker som boltrede sig på Sunds sø denne weekend.

En løbstype lagt på isi 14 år

daSu

Page 14: Autosport 1-2010

14 Autosport februar 2010

rallY

14 Autosport februar 2010

tEKst oG Foto: KiM GriPPinG

Da jeg sætter mig i bilen en kold januarmorgen og kører mod et lille autoværksted i Østjylland, kan jeg ikke lade være med at tænke på formiddagens udfordring: Jeg skal få SSC-køreren Johannes Graver-sen til i korte træk at fortælle hi-storien om sig selv og om den lille røde Fiat X1/9, der efterhånden er hans signatur. Har man tidligere haft fornøjelsen at høre fortællin-ger om manden og bilen, ved man også godt, at det kan trække ud – der er mange historier at fortælle.

Og ganske rigtigt. Da jeg spør-ger om det er muligt, griner Johan-nes overbærende og fortæller, at man altså ikke kan ridse mere end 30 års historie op i ”korte træk”. Men historien, den fik jeg nu alligevel…

Historien om Johannes Graver-sen og den lille røde Fiat går helt tilbage til 1970’erne og den davæ-rende Gruppe 5. Dybt inspireret af de potente Zakspeed-Ford’er besluttede han sig for at bygge sin egen Gruppe 5-racer, og det skulle være en Fiat X1/9. Både fordi han på det tidspunkt var værkfører på et Fiat-værksted, men også af en helt anden grund.

- Jeg var dieselmekaniker, og dengang var det kun dieselmoto-rer, der havde turboladning. Der-for gik jeg og tænkte på, hvordan det kunne blive at bygge en turbo på en benzinmotor, for det var kun noget man havde gjort i USA på det tidspunkt, fortæller Johannes over morgenkaffen.

I 1975 blev beslutningen taget og en Fiat X1/9 bestilt. Til sin store fortrydelse fi k Johannes at vide, at der var halvandet års leverings-tid på den smukke sportsvogn. At give op var imidlertid ikke en løsning, så efter nogen tids søgen fandt han to totalskadede biler i Tyskland. De blev hentet hjem på værkstedet, hvor lang tid skul-le gå med at sætte de to biler sammen

til én.- Alle originale svejsninger

blev fjernet, og alting blev svej-set rigtigt sammen igen, husker Johannes om de mange timer, der blev brugt i værkstedet.

- Det tog mig fi re år og omkring 4.000 timer, før bilen var køreklar.

Den originale motor, der stam-mede fra Fiat 128, var en af årsa-gerne til at X1/9’eren var interes-sant. Motorens slagvolumen på 1292 ccm skulle dog hæves til 1400, og et af midlerne til dette var en ny krumtap. Med hjælp fra avancerede formler fi k Johannes beregnet og tegnet en krumtap, der passede til formålet. Jagten gik derefter på en producent, der ville lave den – en jagt, der skulle vise sig at være forgæves.

- Den var simpelthen alt for dyr at få lavet; den ville koste det meste af en årsløn på grund af det materi-ale, jeg havde valgt, fortæller han.

Hvad gør en klog mand så? Han laver den da bare selv – selvfølgelig!

- Jeg købte en klump af det dyre stål, 61 kilo for at være præcis, og så var det ellers hjem og sætte den i drejebænken. Udstyret var jo ikke det bedste dengang, så det tog mig nok omkring fem-seks måneders aften- og nattearbejde at lave den.

Også undervogn og bremser er med tiden blevet modifi ceret, ligesom gearkassen i midten af 1980’erne blev til et projekt for Johannes.

- Den originale gearkasse var efterhånden blevet en akilleshæl for bilen, så vi købte en racergear-kasse fra Italien. Den fungerede imidlertid ikke som den skulle, så endnu engang måtte den efter-hånden erfarne selvbygger til teg-nebordet. Her designede han nye gearhjul med ligeskårne tænder, men det blev aldrig en stor succes.

11 år senere var familieteamet nået til et punkt, hvor der enten

skulle startes et nyt projekt, el-ler også skulle gearkassen byg-ges helt om. Efter lange drøftel-ser blev det besluttet at bygge

en ny gearkasse, og igen måtte Johannes til tegnebordet. Denne gang var det ikke kun gearhjul, men en komplet gearkasse, der skulle beregnes. To et halvt år se-nere var den første gearkasse klar til at blive monteret, og den har kørt lige siden – kun et kugleleje har været gået i stykker!

De mange års udvikling på den lille Fiat har givet Johannes en enorm og tilbundsgående viden, der rækker noget længere end de fl este mekanikeres. En viden, der bunder i en umættelig nys-gerrighed og evne til at gennem-skue hvorfor tingene er som de er. Denne viden er også grunden til, at mange mennesker i dansk motorsport ringer til det lille værk-sted, hvis de mangler en løsning på deres egen racerbil.

Den lille røde Fiat er dog ikke den eneste bil, der har haft glæde af Johannes’ selskab. I 1991 deltog han i det berømte 24 timers løb på Spa Francorchamps i en Nissan Skyline. Bilen og dens søsterbil havde han været med til at bygge op for brødrene Lars og Mar-tin Skovgaard og teamet Unipro Racing.

- Vi var et af de meget få ikke-fa-brikshold dernede, og folk rystede da lidt på hovedet af os, husker Johannes om sin største motor-sportsoplevelse til dato.

- Vi samlede det nødvendige mandskab to uger før løbet, og det var altså ikke mekanikere alle sam-men – så vi ankom bestemt som et amatørhold.

Efter at have kørt sig til en 36. plads i tidtagningen gik det stærkt med at avancere i klassementet. Imod slutningen af løbet var dan-skerholdet således på andenplad-sen i deres klasse samt nummer 11 generelt.

- Det var ret interessant, for at sige det mildt. Bremserne var sim-pelthen elendige, så vi havde nær-mest et forbud mod at bruge dem!, griner Johannes, der også tydeligt husker en oplevelse efter løbet:

- Nissan fejrede deres 25 års jubilæum i en kæmpe pavillion, og et stykke tid før løbet sluttede, kom en lille japaner ned til vores garage. Han skulle hilse fra Nis-sans præsident og inviterede os

op til festlighederne i pavillionen efter løbet – hvis vi altså holdt pla-ceringen i mål. Det gjorde vi, og efter præmieoverrækkelsen var der stor jubel blandt hele mand-skabet. Pludselig stod den lille japaner med en sur mine og for-talte, at hele verdenspressen altså ventede på os. Jeg tror, at det har set utroligt morsomt ud med 18 danskere i røde kedeldragter, der fulgte tæt efter en lille japaner ind i pavillionen…

Med et motorsports-CV, der rækker 30 år tilbage i tiden, er det ikke svært at regne ud, at Johan-nes Graversen for længst har fejret sin 60 års fødselsdag. Men indtil videre er der ingen planer om at stoppe karrieren.

- Man er ikke ældre, end man føler sig – og jeg føler mig ikke så gammel. Jeg har stadig som-merfugle i maven, når jeg skal på banen, og jeg er også stadig kon-kurrencedygtig. Så længe jeg kan følge med de unge knægte, bliver jeg ved, lover han.

- Hvis jeg en dag begynder at være bange eller bare køre lang-somt, så vil jeg stoppe med det samme.

Men hvad skal der så ske med livsværket, den røde Fiat? De fær-reste vil nok kunne forestille sig at se andre bag rattet af den smukke racer.

- Det ville være en mærkelig fornemmelse at sælge bilen og ri-sikere at se en anden misligholde den, og Anne-Lise vil næppe lade mig bygge en udestue til den der-hjemme? Så jeg håber, at der er et museum, der vil passe på den til den tid.

I efteråret 2009 modtog Johan-nes Høltzerpokalen for sin mange-årige indsats med Fiat’en og den altid høje standard, både teknisk såvel som på banen. En anerken-delse, som østjyden er utroligt stolt af at have fået.

- Det betyder meget for mig at modtage sådan en pokal. Nysger-rig som jeg jo er, har jeg undersøgt lidt om den, og det er jo nogle fi ne herrer, jeg er kommet i selskab med, fortæller Johannes.

- Det giver da lidt ekstra selvtillid at vide, at der bliver lagt mærke til, hvad jeg har lavet de sidste 30 år.

portræt af en TROLDMAND

autoværksted i Østjylland, kan jeg ikke lade være med at tænke på formiddagens udfordring: Jeg skal få SSC-køreren Johannes Graver-sen til i korte træk at fortælle hi-storien om sig selv og om den lille røde Fiat X1/9, der efterhånden er hans signatur. Har man tidligere haft fornøjelsen at høre fortællin-ger om manden og bilen, ved man også godt, at det kan trække ud – der er mange historier at fortælle.

Og ganske rigtigt. Da jeg spør-ger om det er muligt, griner Johan-nes overbærende og fortæller, at man altså ikke kan ridse mere end 30 års historie op i ”korte træk”. Men historien, den fik jeg nu

Historien om Johannes Graver-sen og den lille røde Fiat går helt tilbage til 1970’erne og den davæ-rende Gruppe 5. Dybt inspireret af de potente Zakspeed-Ford’er besluttede han sig for at bygge sin egen Gruppe 5-racer, og det skulle være en Fiat X1/9. Både fordi han på det tidspunkt var værkfører på et Fiat-værksted, men også af en

- Jeg var dieselmekaniker, og dengang var det kun dieselmoto-rer, der havde turboladning. Der-for gik jeg og tænkte på, hvordan det kunne blive at bygge en turbo på en benzinmotor, for det var kun noget man havde gjort i USA på det tidspunkt, fortæller Johannes

I 1975 blev beslutningen taget

- Alle originale svejsninger blev fjernet, og alting blev svej-set rigtigt sammen igen, husker Johannes om de mange timer, der blev brugt i værkstedet.

- Det tog mig fi re år og omkring 4.000 timer, før bilen var køreklar.

Den originale motor, der stam-mede fra Fiat 128, var en af årsa-gerne til at X1/9’eren var interes-sant. Motorens slagvolumen på 1292 ccm skulle dog hæves til 1400, og et af midlerne til dette var en ny krumtap. Med hjælp fra avancerede formler fi k Johannes beregnet og tegnet en krumtap, der passede til formålet. Jagten gik derefter på en producent, der ville lave den – en jagt, der skulle vise sig at være forgæves.

- Den var simpelthen alt for dyr at få lavet; den ville koste det meste af en årsløn på grund af det materi-ale, jeg havde valgt, fortæller han.

Hvad gør en klog mand så? Han laver den da bare selv – selvfølgelig!

- Jeg købte en klump af det dyre stål, 61 kilo for at være præcis, og så var det ellers hjem og sætte den i drejebænken. Udstyret var jo ikke det bedste dengang, så det tog mig nok omkring fem-seks måneders aften- og nattearbejde at lave den.

Også undervogn og bremser er med tiden blevet modifi ceret, ligesom gearkassen i midten af 1980’erne blev til et projekt for Johannes.

- Den originale gearkasse var efterhånden blevet en akilleshæl for bilen, så vi købte en racergear-kasse fra Italien. Den fungerede imidlertid ikke som den skulle,

en ny gearkasse, og igen måtte Johannes til tegnebordet. Denne gang var det ikke kun gearhjul, men en komplet gearkasse, der skulle beregnes. To et halvt år se-nere var den første gearkasse klar til at blive monteret, og den har kørt lige siden – kun et kugleleje har været gået i stykker!

De mange års udvikling på den lille Fiat har givet Johannes en enorm og tilbundsgående viden, der rækker noget længere end de fl este mekanikeres. En viden, der bunder i en umættelig nys-gerrighed og evne til at gennem-skue hvorfor tingene er som de er. Denne viden er også grunden til, at mange mennesker i dansk motorsport ringer til det lille værk-sted, hvis de mangler en løsning på deres egen racerbil.

Den lille røde Fiat er dog ikke den eneste bil, der har haft glæde af Johannes’ selskab. I 1991 deltog han i det berømte 24 timers løb på Spa Francorchamps i en Nissan Skyline. Bilen og dens søsterbil havde han været med til at bygge op for brødrene Lars og Mar-tin Skovgaard og teamet Unipro Racing.

- Vi var et af de meget få ikke-fa-brikshold dernede, og folk rystede da lidt på hovedet af os, husker Johannes om sin største motor-sportsoplevelse til dato.

- Vi samlede det nødvendige mandskab to uger før løbet, og det var altså ikke mekanikere alle sam-men – så vi ankom bestemt som et

op til festlighederne i pavillionen

Page 15: Autosport 1-2010

februar 2010 Autosport 15

Topbilerne opdateres, en tidli-gere mester vender tilbage, en anden mester rykker op i den store klasse og en vender hjem fra udlandet.

Det ser godt ud for den kom-mende Rally DM sæson.

- Peugeot-teamets to 207 Super 2000 biler er lige nu ved at blive opdateret til de nyeste specifi ka-tioner, så vi er optimalt rustede til 2010 sæsonen, fortæller den re-gerende mester Christian Jensen. Han og Karl-Åge Jensen vil også i den kommende sæson være at fi nde bag rattet i de to 207’ere.

Bilerne ventes først klar kort før sæsonstarten, så der bliver ikke mulighed for at teste dem i konkurrence forinden.

Her er Ib Kragh lidt bedre stil-let, selv om også hans Abarth

Grande Punto S2000 er ved at få den store opdateringstur. Han regner med at varme op til DM sæsonen i de tyske Wikinger og Sulinger Rallyer.

Max Christensen lægger også ud i Wikinger Rallye med en op-dateret Subaru Impreza, men i modsætning til de øvrige danske-re nøjes han ikke med at bruge det tyske rally som opvarmning. Han har tilmeldt sig det tyske mesterskab, og hvis starten for-løber tilfredsstilende, vil han pri-mært satse på dette mesterskab i 2010-sæsonen.

Til gengæld regner en anden med at vende fokus tilbage til DM, nemlig Michael Pedersen, der sidste år vandt ERC-serien med sin Mitsubishi Lancer.

Og så tyder alt på, at Martin

Johansen også vil blande sig i top-striden igen. Hans Suzuki Swift Super 1600 er solgt til Spanien, og køreren leder nu efter en kon-kurrencedygtig bil til den store klasse.

- Desværre rækker pengene, uden en importør i ryggen, ikke til en Super 2000 bil, så det bliver nok en Subaru eller en Mitsub-ishi. Med de nye restriktor-regler skulle de også være konkurren-cedygtige i den kommende sæ-son, mener Martin.

Endelig kan vi se frem til et spændende comeback: Morten Karl er ved at opbygge en BMW Compact til to liter klassen.

- Jeg bygger den efter DK reg-lementet. Karrosseriet er allere-de kommet fra maleren, men bi-len mangler stadig indmad. Man kan ikke købe så meget til sådan en bil, så det meste skal special-fremstilles, og det tager tid, så jeg regner ikke med at være klar før efter sommerferien, fortæller Morten Karl.

Konkurrencen skærpes

Grande Punto S2000 er ved at få den store opdateringstur. Han regner med at varme op til DM sæsonen i de tyske Wikinger og

Max Christensen lægger også

tEKst oG Foto: ib Trebbien

Martin Johansen har travlt med at studere brugtvognsannoncerne i sin jagt på en ny bil.

Christian Jensen og resten af Peugeot-teamet er klar til at for-svare dM titlen i 2010.

dM rallY

Michael Pedersen har igen fået lyst til at deltage i dM.

ib Kraqh mener, at han nu er ved at have styr på abarth’en.

Page 16: Autosport 1-2010

16 Autosport februar 2010

AF KirSTen laurSen

Om klimatopmødet har været en succes eller ej, skal være usagt, men fakta er, at det har været frostvejr lige siden. Dette har skabt en mu-lighed for at fl ere DASU klubber rundt omkring i landet kan afvikle isbaneløb på tilfrosne søer eller fjorde.

I Lemvig er det 13 år siden, man sidst kunne tilbyde lokalbefolknin-gen glatførekørsel/isbaneløb på Ferring sø. Dette sammenholdt med en hel ny generation af biler, hvori der fi ndes alt inden for elektronisk udstyr såsom ABS, ESP, ASR og traction control. Dette havde åbenbart gjort folk nysgerrige efter at afprøve bilen på det glatte underlag uden risiko for at ramme modgående trafi k, vejtræer eller kantsten. Folk nærmest valfartede til Ferring sø, og når der kommer mange men-nesker, kommer medierne også, og det var i form af både tv, radio og journalister fra både dagbladet og diverse ugeblade. God reklame for

Lemvig og Omegns Motor Sport, der stod for afviklingen med ca. 14 frysende m/k, med løbende udskiftninger, i skrivende stund i forelø-bigt to weekender.

En sidegevinst for klubben er det adressekartotek, der er opstået ved, at alle deltagere og passagerer har tegnet endagslicens. Ud af de fl ere hundrede personer, der alle har bil og kan lide at køre i den, må der være nogen, der har fået øjnene op for motorsport.

Lemvig og Omegns Motor Sport håber at gense mindst et par styk-ker til påskens store klubrally-arrangement, Mads Kjærs Mindeløb, der i år har 15 års jubilæum.

tEKst oG Foto: ib Trebbien

Opel var i mange år en magtfaktor i dansk rally. Men de senere år har mærket manglet en egnet bil til rally og baneløb. Det råder man nu bod på med udviklingen af Opel Corsa , som kan bruges bade til rally- og bane i gruppe N.

Foreløbig kører én bil i det tyske rallymesterskab i hænderne på ungdomskøreren Tim Stebani, som blandt andet kunne opleves i DM1, det tysk/danske Wikinger Rallye. Udviklingen af bilen sker i samarbejde med fi rmaet Performance GmbH, der oplyser, at ydelsen til gruppe N ligger omkring 220 hk med indsugningsbegrænsning i turboen.

Standard yder Corsa OPC 192 hk fra en 1,6 liters turbomotor. Opel har homologeret en undervogn fra XE/TC, bremser fra AP og en an-den gearkasse til gruppe N og arbejder desuden med at udvikle vand-indsprøjtning til turboen for at øge effekten. Prisen for en Corsa OPC i Danmark uden afgifter ligger omkring 120.000 kr. inklusive moms, og ifølge Performance vil stumperne til en konkurrencedygtig bil ligge omkring 300.000 kr. inklusive bur, sæder, gearkasse, bremser og un-dervogn, men uden arbejdsløn.

rallY

Igen en opel til motorsport

Tim Stebani, som her ses i dette års Wikinger rallye, fungerer som udvik-lings- og testkører med denne opel Corsa oPC.

ole Witschel, Struer og Søren Kvist, holstebro bliver her intervievet til TV Midt Vest.

Folkevandring til Ferring sø

ole Witschel, Struer og Søren Kvist, holstebro bliver

der var kø til isbaneløbet.

Page 17: Autosport 1-2010

FREDERICIA MESSECENTER DEN 23.-24.-25 APRIL

HAR DET HELE, NÅR BARE DET HANDLER OM MOTORERHAR DET HELE, NÅR BARE DET HANDLER OM MOTORERHAR DET HELE, NÅR BARE DET HANDLER OM MOTORERHAR DET HELE, NÅR BARE DET HANDLER OM MOTOREROPLEV BL.A. : FAST & FURIOUS CARS – US CARS - HOTRODS - HELIKOP-TER RUNDFLYVNING – TRAKTORTRÆKKERE – RACE CARS – DRIFTING CHALLENGE - DYNO SHOOTOUT – FABULOUS – STREETFIRE GIRLS – TOP-DOORSLAMMER BURNOUT - DB-DRAG RACE - BAS RACE – MASSER AF UN-DERHOLDNING, KONKURRENCER OG ALT DET NYESTE TIL BIL OG FØRER....OG MEGET MEGET MERE...

4TH ANNUAL

HVIS DU VIL VIDE MERE OM DETTE HELT FANTAS-TISKE SUPER MULTISHOW, SOM FOR 4 ÅR I TRÆK VIL SAMLE TUSINDER AF BILFANS, SÅ KIK IND PÅ WWW.STREETFIRE.DK.

TISKE SUPER MULTISHOW, SOM FOR 4 ÅR I TRÆK VIL SAMLE TUSINDER AF BILFANS, SÅ KIK IND PÅ

18

18

18

18

18

Eks:

Grøn kobling: Til moderat trimmede motorer effektforøgelse på op til 50%. Chippede turbodiesler er den helt store målgruppe, men hjemmetunede biler til både gadekørsel og manøvre og specialprøver hører også i denne gruppe. Ofte kan en standard kobling fra en skrappere motor anvendes, eller også kan koblin-gen fremstilles ved at mikse forskellige enheder. Priserne ligger fra 2.500.- til 3.500.- kr. plus moms.

Rød kobling: Til de mere hidsige tuninger med effektforøgelse fra 50 - 75 %. Turbodiesler med med endnu mere knald i, og chippede benzin turbobiler. Trimmede sugemotorer med større volumen og biler med eftermonteret turbo klarer sig fint med en kobling fra denne kategori. Priserne ligger fra 3.000.- til 4.500.- kr. plus moms.

Gul Kobling: Til de mere radikale ombygninger hvor effekten forøges med 75 - 150 %. Til de helt "hard core" enthusiaster med 1.5 bar´s ladetryk og viljen til hyppige top-paknings udskiftninger. Den typiske bil i denne kategori har 400 - 600 hk som oftest er vækket med en turbo eller en masse lattergas. Både turbo og lattergas stiller høje krav til koblingen, fordi momentet fortsætter med at øge med omdrejningerne, modsat en sugemotor som løber tør for moment ved høje omdrejninger. Priserne ligger fra 3.500.- til 5.000.- kr. plus moms.

Sort kobling: Her er der tale om helt special byggede koblinger som er skræddersyet til formålet. Uanset om bilen er en 600 HK rally crossbil eller en 1000 hestes Drag race bil, kan vi lave en kobling der dur´. Priserne er normalt ikke skræmmende, fordi livslængden på disse koblinger er be-grænset af den øvrige maskines levetid. Indtil nu har ingen slidt en kobling op i denne kategori, og vi har lavet rigtigt mange både til kørere herhjemme og i hele europa.

Besøg også vores on-line webshop på

www.autobremsen.dk

18

18

18

18

18

Eks:

Grøn kobling: Til moderat trimmede motorer effektforøgelse på op til 50%. Chippede turbodiesler er den helt store målgruppe, men hjemmetunede biler til både gadekørsel og manøvre og specialprøver hører også i denne gruppe. Ofte kan en standard kobling fra en skrappere motor anvendes, eller også kan koblin-gen fremstilles ved at mikse forskellige enheder. Priserne ligger fra 2.500.- til 3.500.- kr. plus moms.

Rød kobling: Til de mere hidsige tuninger med effektforøgelse fra 50 - 75 %. Turbodiesler med med endnu mere knald i, og chippede benzin turbobiler. Trimmede sugemotorer med større volumen og biler med eftermonteret turbo klarer sig fint med en kobling fra denne kategori. Priserne ligger fra 3.000.- til 4.500.- kr. plus moms.

Gul Kobling: Til de mere radikale ombygninger hvor effekten forøges med 75 - 150 %. Til de helt "hard core" enthusiaster med 1.5 bar´s ladetryk og viljen til hyppige top-paknings udskiftninger. Den typiske bil i denne kategori har 400 - 600 hk som oftest er vækket med en turbo eller en masse lattergas. Både turbo og lattergas stiller høje krav til koblingen, fordi momentet fortsætter med at øge med omdrejningerne, modsat en sugemotor som løber tør for moment ved høje omdrejninger. Priserne ligger fra 3.500.- til 5.000.- kr. plus moms.

Sort kobling: Her er der tale om helt special byggede koblinger som er skræddersyet til formålet. Uanset om bilen er en 600 HK rally crossbil eller en 1000 hestes Drag race bil, kan vi lave en kobling der dur´. Priserne er normalt ikke skræmmende, fordi livslængden på disse koblinger er be-grænset af den øvrige maskines levetid. Indtil nu har ingen slidt en kobling op i denne kategori, og vi har lavet rigtigt mange både til kørere herhjemme og i hele europa.

Besøg også vores on-line webshop på

www.autobremsen.dk

18

18

18

18

18

Eks:

Grøn kobling: Til moderat trimmede motorer effektforøgelse på op til 50%. Chippede turbodiesler er den helt store målgruppe, men hjemmetunede biler til både gadekørsel og manøvre og specialprøver hører også i denne gruppe. Ofte kan en standard kobling fra en skrappere motor anvendes, eller også kan koblin-gen fremstilles ved at mikse forskellige enheder. Priserne ligger fra 2.500.- til 3.500.- kr. plus moms.

Rød kobling: Til de mere hidsige tuninger med effektforøgelse fra 50 - 75 %. Turbodiesler med med endnu mere knald i, og chippede benzin turbobiler. Trimmede sugemotorer med større volumen og biler med eftermonteret turbo klarer sig fint med en kobling fra denne kategori. Priserne ligger fra 3.000.- til 4.500.- kr. plus moms.

Gul Kobling: Til de mere radikale ombygninger hvor effekten forøges med 75 - 150 %. Til de helt "hard core" enthusiaster med 1.5 bar´s ladetryk og viljen til hyppige top-paknings udskiftninger. Den typiske bil i denne kategori har 400 - 600 hk som oftest er vækket med en turbo eller en masse lattergas. Både turbo og lattergas stiller høje krav til koblingen, fordi momentet fortsætter med at øge med omdrejningerne, modsat en sugemotor som løber tør for moment ved høje omdrejninger. Priserne ligger fra 3.500.- til 5.000.- kr. plus moms.

Sort kobling: Her er der tale om helt special byggede koblinger som er skræddersyet til formålet. Uanset om bilen er en 600 HK rally crossbil eller en 1000 hestes Drag race bil, kan vi lave en kobling der dur´. Priserne er normalt ikke skræmmende, fordi livslængden på disse koblinger er be-grænset af den øvrige maskines levetid. Indtil nu har ingen slidt en kobling op i denne kategori, og vi har lavet rigtigt mange både til kørere herhjemme og i hele europa.

Besøg også vores on-line webshop på

www.autobremsen.dk

18

18

18

18

18

Eks:

Grøn kobling: Til moderat trimmede motorer effektforøgelse på op til 50%. Chippede turbodiesler er den helt store målgruppe, men hjemmetunede biler til både gadekørsel og manøvre og specialprøver hører også i denne gruppe. Ofte kan en standard kobling fra en skrappere motor anvendes, eller også kan koblin-gen fremstilles ved at mikse forskellige enheder. Priserne ligger fra 2.500.- til 3.500.- kr. plus moms.

Rød kobling: Til de mere hidsige tuninger med effektforøgelse fra 50 - 75 %. Turbodiesler med med endnu mere knald i, og chippede benzin turbobiler. Trimmede sugemotorer med større volumen og biler med eftermonteret turbo klarer sig fint med en kobling fra denne kategori. Priserne ligger fra 3.000.- til 4.500.- kr. plus moms.

Gul Kobling: Til de mere radikale ombygninger hvor effekten forøges med 75 - 150 %. Til de helt "hard core" enthusiaster med 1.5 bar´s ladetryk og viljen til hyppige top-paknings udskiftninger. Den typiske bil i denne kategori har 400 - 600 hk som oftest er vækket med en turbo eller en masse lattergas. Både turbo og lattergas stiller høje krav til koblingen, fordi momentet fortsætter med at øge med omdrejningerne, modsat en sugemotor som løber tør for moment ved høje omdrejninger. Priserne ligger fra 3.500.- til 5.000.- kr. plus moms.

Sort kobling: Her er der tale om helt special byggede koblinger som er skræddersyet til formålet. Uanset om bilen er en 600 HK rally crossbil eller en 1000 hestes Drag race bil, kan vi lave en kobling der dur´. Priserne er normalt ikke skræmmende, fordi livslængden på disse koblinger er be-grænset af den øvrige maskines levetid. Indtil nu har ingen slidt en kobling op i denne kategori, og vi har lavet rigtigt mange både til kørere herhjemme og i hele europa.

Besøg også vores on-line webshop på

www.autobremsen.dk

Danmarks bedste reservedele til Danmarks billigste priser

kl. 8.00 - 17.30Åbningstider:Mandag - torsdag kl. 8.00 - 17.30Fredag kl. 8.00 - 16.30Lørdag kl. 9.00 - 14.00

februar 2010 Autosport 17

Page 18: Autosport 1-2010

AF MorTen alSTruP

I slutningen af januar var Køben-havn atter startsted for Rallye Monte-Carlo Historique, og selv om det nu er femte gang, det sker, har det oprindelige løb, som er forbillede for gammelbilsløbet, endnu større bånd til ikke bare den danske hovedstad, men også til Dansk Automobil Sports Uni-on. Havde det således ikke været for det oprindelige Rallye Monte-Carlo, ville unionen måske være opstået på en helt anden måde.

Det er nemlig Rallye Monte-Carlo, der var den direkte årsag til, at det senere DIF-specialfor-bund så dagens lys den 26. okto-ber 1948!

I efterkrigsårene begyndte bil-sporten i Europa så småt at vågne op til dåd efter seks år i dvale. Det begyndte med mindre, nationale arrangementer, og lidt efter lidt blev de store klassiske arrange-menter fra mellemkrigsårene genoplivet. I 1949 skulle Rallye Monte-Carlo afvikles for første gang i ti år, og det blev med en

genoplivning af det gamle format med startsteder fra en række storbyer i Europas yderpunkter.

dAU stiftesTo af startbyerne var Stockholm og Oslo, og deltagerne skulle derfor passere Danmark. Der var bare det problem, at motorløb på offentlig vej herhjemme havde været forbudt siden 1932. Det var derfor nødvendigt med nogle kontroller, som sikrede en ac-ceptabel hastighed ved passagen. Før besættelsen havde KDAK varetaget disse kontroller, men organisationen havde hænderne fulde med at administrere nogle af de ordninger, myndighederne havde indført i en periode med ressource- og valutaknaphed.

KDAK gik der for sammen med Automobil Sports Klubben og Dansk Motor Klub om at stifte Dansk Automobilsports Union, der fi k til huse i KDAK’s lokaler, hvor bilsportsfolkene straks gik i gang med at organisere løbets

passage små tre måneder senere. Det blev lidt af en opgave, for der var anmeldt tre startende fra Oslo og 47 fra Stockholm, og de skulle først kontrolleres i Køben-havn og senere i Odense.

Opgaven blev dog løst uden indvendinger fra myndigheder-ne, og således passerede løbet i en lang årrække Danmark, hvor det i mange år var i KDAK’s loka-ler i Nørre Farimagsgade, at del-tagerne skulle indskrive sig. Her blev de ofte mødt af klubkamme-rater og familiemedlemmer.

- Det var en stor oplevelse for os at komme med til Nørre Fari-magsgade i KDAK’s lokaler, hvor deltagerne der startede i Oslo og Stockholm kom igennem. Så vidt jeg husker, var det klokken tre-fi re om morgenen, fortæller Tim Nellemann, der ligesom bro-deren Jac var blevet taget med at faderen Vilhelm.

I første halvdel af tresserne fandt kontrollen sted hos Skan-dinavisk Motor Company i Glo-

RMCH:

tætte bånd til København og daSu

18 Autosport februar 2010

i det første rallye Monte-Carlo efter besættelsen skulle deltagerne kontrolle-res i både København og i odense, hvor ro-bert nellemann her har gjort stop.

Copenhague stod der på siden af de i alt 11 hold, der i 1978 startede fra danmark. det gjaldt også bent egede olsen/fergus Sager, der kørte i denne Polski fiat 125.

hiSToriSK

Page 19: Autosport 1-2010

februar 2010 Autosport 19

strup, og udenfor fi rmaets trådhegn samlede der sig en mindre kød-rand af nysgerrige, som ville have et glimt af nogle af sportens store navne, når de kørte ind og ud af porten. I 1963 havde Erik Carlsson/Gunnar Palm været forbi på vej mod deres sejr i løbet, men også no-tabiliteter som Europamesteren Eugen Böhringer og Pauli Toivonen – faderen til Henri Toivonen – var blandt dem, der valgte ruten over København.

15.000 så start fra LyngbyI halvfjerdserne kom hovedstaden imidlertid til at spille en anden og more prominent rolle i løbet. Den første energikrise i vinteren 1973/74 havde fået arrangørerne til at korte tilkørselsruterne ned. Oslo og Stockholm forsvandt således som nordiske startsteder, og i 1976 kun-ne 15.000 tilskuere overvære den første danske start på løbet, som fandt sted i Lyngby Storcenter. Hannu Mikkola/Claes Billstam, Timo Mäkinen/Henry Liddon og Walther Röhrl/Jochen Berger var blandt topnavnene på den københavnske startliste, der også talte syv danske hold, hvor Jens Winther/Ebbe Lous kørte en 43. plads hjem, mens Jens Nielsen/Børge Pedersen vandt Les Chevronnes-konkurrencen for ældre kørere.

Fire år i træk var København startby for Rally Monte-Carlo, og i 1979 opnåede løbet offi ciel anerkendelse, da daværende Kulturmini-ster Niels Matthiasen svingede startfl aget over deltagerne. Men det blev så også sidste år, at det skete. Senere samme år blev verden ramt af den anden energikrise, hvorfor Automobile Club de Monaco atter valgte at afkorte tilkørselsruterne, så de nordligste startsteder blev Amsterdam og Warszawa. Tilkørselsruterne blev siden yderligere re-duceret, og i 1997-udgaven af løbet var de helt forsvundet.

Året efter genopstod de dog. Men det var i premiereudgaven af Ral-lye Monte-Carlo Historique.

tætte bånd til København og daSu

hiSToriSK

februar 2010 Autosport 19

Jørgen nielsen og Steffen nielsen (i bilen) gør klar til at fortsætte efter at få stemplet kontrolkortet i 1964.

igennem halvtredserne skulle deltagerne skrive sig ind i KdaK’s lokaler, hvor også mange venner og familiemed-lemmer havde fundet vej. her er det robert nellemann, som i 1954 skriver sig ind, mens en ung Jac nellemann er blandt de fremmødte – selv om det var midt om natten.

efter at have fået ordnet de papirmæssige formaliteter iler 1963-vinderne Gunnar Palm (forrest) og erik Carlsson ud af Skandinavisk Motor Companys lokaler og hen til deres ven-tende Saab

Page 20: Autosport 1-2010

20 Autosport februar 2010

tEKst oG Foto: allan PoST

Når det danske rallypublikum står derude på hastighedsprøverne, så kan de ikke undgå at lægge mær-ke til Benny S. Pedersen: Manden som styrer sin Peugeot 106 med overlegen køreteknik og attack, men altid i fuld kontrol.Men hvem er han egentlig, og hvorfor kører denne mand ikke i hurtigere og nyere materiel?Med 1975 trykt på dåbsattesten har Benny Pedersen været med i sporten i mange år efterhånden, dog af fl ere omgange og på fl ere niveauer. Han er udlært mekani-ker hos Opel i Varde, og i dag fun-gerer han som teknisk rådgiver hos Storgaard Biler i Bramming. Rally har altid været hans pas-sion, men gennem faderen kom terræn-pistolskydning ind i hans liv, og her var han på det danske ungdomslandshold. Rallysporten fulgte han fra sidelinjen helt fra de unge år, og faktisk havde han rallybil før en privatbil, og rallykar-rieren startede med fynd og klem.Fiat havde en talentkonkurren-ce, hvor de tre bedste fi k lov at køre en fuld DM sæson i en Fiat Cinquecento, og med ordrerne ”ekstraordinært talent” med på vejen af datidens stjerner, så var starten lagt til en fl ot rallykarriere. At få lov at køre fuld DM sæson som helt ung, og sideløbende køre specialprøver i en ældre Fiat 128, så kunne man næsten ikke få mere rallytræning, og han kom på rallyskole i Norge, og alt forløb som end ikke Benny kunne have drømt om.Men efter tiden med Fiat Cinque-cento’en kørte han fuld DM i Fiat 128, men her skulle der nok have været satset anderledes, men pengene var små, og en Peugeot 106 Kitcar kostede dengang i om-egnen af kr. 400.000+, her var der stadig fuld afgift på rallybilerne,

og Benny ville ikke sætte sig i bundløs gæld over en rallybil, men hånden på hjertet: Det var nok den vej, han skulle være gået.I 2000 fi k han mulighed for at køre åbnervogn i en Peugeot 206 semi gruppe A, men desværre blev dette projekt skrinlagt efter kun et år. Her havde ellers været den per-fekte dør åben til at realisere no-get konkurrencedygtigt materiel.Efter skuffelsen da Peugeot pro-jektet stoppede, prøvede Benny at stable pengene på benene til et projekt, men han havde hverken folkene omkring sig eller nogle seriøse samarbejdspartnere. Her manglede der lige nogle profes-sionelle folk til at hjælpe det hele et skridt videre, og derudover manglede værkstedsfaciliteterne derhjemme.Herefter kørte han gokart i nogle år, og her lærte han om ideallinjer, opsætning, dæk og vigtigheden af de små detaljer. Her blev han modnet som chauffør, ligesom alderen naturligvis gjorde det.Når man taler om hvilke personer han har lært mest af, så er navnet Jørgen Nielsen umuligt at komme udenom. Gennem Jørgens professionelle indsigt og enorme viden om bl.a. teknik lærte Benny meget om at begå sig i rallyspor-ten.I dag har Benny skaffet sig en stor omgangskreds i form af at kunne få lavet specialdele, og det havde han ikke som helt ung. Derudover har både Benny og hans far Find, som altid har været en vigtig spar-ringspartner, lært meget på ”egen krop”, og de har lært meget ved at eksperimentere, og Benny føler nu, at han selv sammen med sin far kan det meste selv.Rallykarrieren tog igen fart om-kring år 2006 med den nuværende Peugeot 106, og derefter har de

seneste tre år væ-ret fremragende.Bilen er bygget op gennem flere sæ-soner med egen viden og med uvurderlig hjælp med sportens bed-ste bilbyggere, så i

dag er hans 106’er at fi nde blandt landets hurtigste tohjulsdrevne rallybiler. Bilen er absolut selvla-vet og selvudviklet, men med eksperthjælp af bla. Gunnar Aaskov, Kim Boisen og Jør-gen Nielsen, og i de sidste par år er der kommet meget hjælp fra Sjælland også. BP Racing startede rigtig op i 2007. Nu havde Benny selv den til-strækkelige viden og folkene om-kring sig - alt det han skulle have haft tilbage efter Peugeot-tiden i år 2000.Hans stærke sider er ifølge ham selv at køre roligt og kontrolleret

og så har han lært at føle bilen mere. Jeg kan tilføje, at han tit er foran konkurrenterne i både tid og handling, og så er der nogle andre teknikker, som han ikke vil ud med.Benny Pedersen er et stort køreta-lent, som nu er modnet og burde have en chance i importørstøt-tet materiel, men fi nanskrisen er hård ved alle, og skal Benny vide-re, er der så mange ting som lige skal falde i hak på samme tid.I 2010 er der 19 løb på tapetet blandt andet to DM løb og fire grusløb i Sverige krydret med minirally Yokohama Mesterskab – så en fuld DM sæson bliver der ikke tale om, men ser man på an-tal prøvekilometer på forskelligt underlag, så bliver 2010 et udfor-drende år for Benny. Han har prø-vet på at sælge bilen, men ingen

har budt på den, så et nyt

”hjemmelavet” projekt er indtil vi-dere stillet i bero.Rally skal være sjovt, selv om Ben-ny er meget seriøs omkring sin sport og analyserer hver en lille detalje. Hvad enten han ser rally på dvd eller som tilskuer, hjæl-

per en klubkammerat eller noget omkring sit eget team, så har han lært at hygge og kammeratskab også er en stor del af sporten, og nu nyder han rallysporten mere end nogensinde før.BP Racings niveau passer ham godt. Rallysporten er dyr og tids-krævende, og derfor er det niveau han kører på nu meget passende. Benny udvikler stadig på sin Peugeot 106, for de fl otte resul-tater kommer ikke af sig selv, og hans hjemmeside bpracing.dk er vel blandt landets mest sete rally-hjemmesider? Men kommer der en bilimportør og prikker ham på skulderen med det rigtige projekt og budget, så skal man aldrig sige aldrig, for rallysporten er i den store verden på vej frem i form af Super 2000 bilerne, og sådan en vil Benny da gerne prøve sit uom-tvistelige talent af i, siger han med et skævt smil.

Et uudnyttet talent kører i privat regi

et billede fra begyndelsen af karriereren.

har budt på den, så et nyt hans hjemmeside og Pr-arbejde kan der ikke sættes en fi nger på.

benny Pedersen i privat regi med en pc, og bag kameraet sidder klubkammeraterne, og der ses rally i fl immeren.

rallY

Page 21: Autosport 1-2010

rallY

tEKst oG Foto: duCh MorTenSen

Ønsket om at komme til at køre endnu hurtigere end den gode gamle Toyota kunne præstere, fi k Michael McBride til at kigge på ”Rally Cars”, og her fandt han en interessant annonce.

- Det var en Mitsubishi Lancer Evo 8, men den var lidt langt væk, den var i Istanbul. Det skræmte mig nu ikke, og efter lidt skriveri frem og tilbage med ejeren, og efter jeg havde set nogle flere billeder af den, blev vi enige om at jeg tog derned. Min kæreste og jeg tog fl yveren en weekend og så lidt af Istanbul. Om sønda-gen testkørte vi Evo’en oppe i et skovomåde i godt med mudder, og så var jeg solgt.

- Da vi kom hjem, gik jeg i gang med det fi nansielle og fi k

overført nogle penge til tyrke-ren. Bilen blev fragtet fra Istan-bul til Trieste i Italien med skib. Mellem jul og nytår tog vi ned og hentede den, og nu er den i sikre hænder hos mig, siger Michael tilfreds.

Michael startede som sytten-årig med at køre motocross, men efter at have smadret knæene tre gange gik han over til gokart, men ikke med større held.

- Så gik jeg over til rally, fortæl-ler nu 33-årige Michael McBride.

- Jeg begyndte for ca. to et halvt år siden med at køre klubrally i en Toyota Corolla AE86. Da den blev for langsom, fi k den den helt store tur, som kostede en masse penge. I dag er den til salg, nu hvor jeg er gået i gang med det nye projekt med Mitsubishi’en. Den er gruppe N med 275 hk og 480 Nm. Bilen har dogbox med 5 speed Profl ex undervogn og ral-lyart diff. Og den er klar til rally, ja faktisk har den kørt elleve ”Habib”-rallyer og er ni gange blevet mester. Ligeledes har den deltaget i to IRC rallyer.

- Vores planer for 2010 er at prøve at køre nogle DM-løb. Jeg

ved ikke hvor mange det kan blive til, det kommer blandt an-det an på vore sponsorer. Jeg har fået to nye i år. Og så skal vi køre Yokohama Mesterskabet. Det er der, jeg skal lære bilen ordent-ligt at kende, og det vil nok også være en god ide med nogle mini-rallyer, for både min andenkører og jeg er helt nye i det game, slut-ter Michael.

McBride Teamets andenkø-rer er 25-årige Simon Viksø, som til dagligt ar-bejder som

blikkenslager. Han og Michael traf hinanden for tre år siden og har kørt to sæsoner sammen.

- Der har været mange spæn-dende oplevelser, og jeg glæder mig især til den nye sæson med den nye bil, når vi ikke skal køre Corolla mere. Det er lidt ve-modigt, men vi håber på nogle gode placeringer med den nye bil, kommer det optimistisk fra Simon.

tEKst oG Foto: allan PoST

IMK med lokomotivet Bjarne Rosenlund i spid-sen afholdte årets første klubrallykursus i det jyske en meget, meget kold søndag først i ja-nuar i Herning.Foruden kurset havde klubben intern konkur-rence i deres to klub biler, en Lada 1200 og en Opel Astra 2,0 16V – og så to fi ne prøver lige ved siden af hinanden.Begge prøver var fuldt dækket af sne og is,

og med en meget lav temperatur kombineret med kold, kold vind gjorde det til den nok kol-deste dag jeg har oplevet i mine snart 27 år i sporten, uha det var koldt.Men der var varme pølser, og varm kaffe stod i høj kurs. Var en kommet forbi med varm suppe, var det nok blevet solgt til rene ”sort-børspriser”!Farten på prøverne var ikke så høj, men så kun-ne de nye hold nå at orientere sig rundt om på prøverne, og vi andre kunne få noget ”klog

snak”, så det var såmænd ganske hyggeligt.Jeg var kørende derop med Thorben og Benny fra VOM, og de havde en Opel Corsa med, som de skiftes til at køre i, og der var kamp om at køre i den, for i den var der læ og varme.Selv om det var en kold fornøjelse, så kan Bjar-ne bare hive kurset frem senere igen på året, for det var meget fi ne prøver, og de kunne være sjove at prøve i tørvejr, især for nye kursi-ster og for IMK’s interne Lada-turnering.

Turkish Delight

Se, deT VAR KOLdT …

februar 2010 Autosport 21

ladaen havde ikke meget fremdrift under de vejrbetingelser.

Page 22: Autosport 1-2010

tEKst oG Foto: allan PoST

Når jeg trisser rundt til motorløb i det ganske danske land, så ren-der jeg som regel ind i familien Aagaard. Altid en familie i godt humør, og hvor rallysporten fyl-der meget, præcis som hos mig selv.

Derfor bestemte jeg mig for at besøge dem i hjemmet nær Ham-mel til en snak om deres rallyakti-viteter og om rallysport generelt. Se det blev en hyggelig lørdag…

Faderen Jens har selv kørt for fl ere år tilbage, men så skulle der stiftes familie osv., og derfor er interessen først rigtig kommet igen, siden sønnerne kom til, og Jonas (født 1985) og Sebastian (født 1989) er nu begge chauffø-rer i deres egne rallybiler, Jonas i en Golf 1 1,8 og Sebastian i en Opel Corsa.

Siden knægtene var små, har

de været med til både DM rallyer og på Jyllandsringen, og dermed har de fået sporten ind tidligt - ja næsten med modermælken – og dermed kunne vi få os en god rallysnak, for drengene har fulgt godt med i sporten.

Jonas, den ældste, har kørt MRC (fjernstyrede biler) i skala 1:10 i fl ere år og var med blandt de bedste, men da kørekortet blev erhvervet, blev den lille bil skiftet ud med en Opel Corsa i skala 1:1, og klubrally blev målet. Jeg kan godt huske Jonas i hans Corsa, og den blev skiftet ud med en Golf 2 1,8 GTI 16V, og den igen med hans nuværende bil, en Golf 1 1,8, som er i fl ot stand. Jonas prøvede i sidste sæson kræfter med lidt DM, minirally og Yokohama Mesterskab, men bl.a. en motorsprængning øde-lagde hans oplevelse af DM2, som ellers blev kørt i familiens

baghave. Det ærgrer han sig lidt over i dag. Jonas er udlært auto-mekaniker, og sammen med fat-ter Jens og Sebastian (i lære som mekaniker) holder han selv bilen kørende mellem løbene. Da Opel-navnet er det foretrukne hos fa-milien, kunne jeg under besøget godt mærke, at det næste gang nok bliver en Opel, som Jonas vil køre i. Men til 2010 sæsonen er det stadig Golfen, som skal bru-ges med fatter Jens i det varme højresæde. Minirally, sprint og lidt DM bliver de foretrukne løb.

Lillebror Sebastian fra 1989 har haft et forrygende år i sin Opel Kadett GSI 16V i klasse 3 i klu-brallyregi: JFM-mester, vinder af DASU Finalen, Speed Nord Me-ster og så lige klubmester oven i hatten! Han begyndte karrieren i en Peugeot 106 1,3 rally, og her blev han JFM-mester

i første forsøg, og i hans kun an-den sæson fi k han fuldt hus i sin Kadett - han vandt jo ligeså meget i klubrally i 2009 som FC Barca-lona gjorde i fodbold!!! Her kan der spores et talent for at køre bil, og han har ligesom broderen kørt MRC-biler, ligesom han prø-vede kræfter med motocross i de yngre år, men da kørekortet blev erhvervet, skulle der køres klub-rally, og jeg kan godt huske ham fra tiden i den lille 106’er. Ttrods sine kun 18 år kørte han meget kontrolleret og fl otte linjer. Her var der noget at bygge på! Han har bevist i 2009 i Kadetten, at han både har farten og roen, og til 2010 er nu indkøbt en Opel Corsa (han er Opel-freak), en bil tidligere kørt og bygget af Martin Jensen fra Struer, en bil med fi nt karosseri og med store bremser, optimal gearkasse og motor. Den glæder han sig til at prøve sig af i både minirally, sprint, Yokohama Mesterskab etc. Som andenkører skal han have kusinen Winnie med, så det bliver i familien.

Jeg kunne under besøget mær-ke, hvor meget familien brænder for sporten, og moderen Sanne må indimellem rive sig i håret, for mon ikke der snakkes en del mo-torsport rundt om bordet i køk-kenet. Når der ikke er egne ral-lyaktiviteter på programmet, så fi nder man de tre gange Aagaard enten på Jyllandsringen eller som tilskuere til DM løbene i rally, og med ægte jysk tilgang til sporten (vi bruger ikke fl ere penge, end vi har), så vil både Jonas og Seba-stian være på deltagerlisterne til mange løb i den kommende sæ-son, og trods det at de er til både Opel og Manchester United, så var det en hyggelig dag hos fa-milien Aagaard. Vi ses derude på serviceområderne til en kop kaffe, ikke Jens?

til kaffe med Familien Aagaard

22 Autosport februar 2010

Jonas og Jens til herregaardsløbet.➤

Jonas’ arbejdsplads i sæson 2010.➤

rallY

Page 23: Autosport 1-2010

februar 2010 Autosport 23

KarTinG

AF nielS KiileriCh

Mens vi andre her i Danmark var begyndt at forberede os til den kommende julehøjtid, drog nogle forventningsfulde danske Rotax-kørere af sted til Ægypten.

Nærmere bestemt til Ghibli Raceway i Sharm El-sheikh, hvor årets Rotax VM skulle fi nde sted. Iøvrigt samme bane som var vært for Rotax VM i 2003/2004.

2009-udgaven af Rotax VM var samtidig også den tiende udgave af VM, hvor vinderne fra de lo-kale Rotax Max Challenge sætter hinanden i stævne.

Det bliver til 216 kørere fra 57 forskellige lande, ret imponerende!

Der er altid kamp om plad-serne, da kørerne kun skal stille med styrthjelm - alt andet står klar til dem ved ankomsten, så-gar også køredragten. Man skal godt nok selv klargøre karten.

Rotax forhandler hvert år med chassis-fabrikanterne om hvem der skal levere til VM. Til dette VM var det CRG, der leverede til Rotax Senior og DD2, mens Ro-tax Junior kørte i Maranello.

Banen ligger midt ude i ørke-nen, og ørkensandet er også en vigtig brik i opsætningen af kar-ten, for sådan en gang sand ind-over banen er rimelig glat.

I år havde Niklas Dahl Knud-sen kvalifi ceret sig i Rotax Ju-nior, Andreas H. Jensen i Rotax Senior og Dennis Ladefoged i DD2. Derudover var Christian Rahbæk kommet med på et så-kaldt ”wild card” i Rotax Junior.

Danmark havde fået tildelt en ekstra plads. Man tog så efter de næstplacerede i Max Challange, men én overholdt ikke alders-

grænsen og én havde ikke tid, så det blev

Christian, som firer i se-

rien,

der takkede ja tak til denne ufor-glemmelige oplevelse.

Junior-kørerne havde det lidt svært, dels med opsætningen og dels med banen, men de kæm-pede det bedste de havde lært i det skrappe felt.

Christian var bedst ved tidtag-

ningen som 43, mens Niklas var 69. De indledende heat var også hårde, og den bedste heatplace-ring scorede Christian med en 16. plads. Desværre rakte det ikke så langt på resultatlisten, hvor Christian var placeret som 44 og Niklas 58, så der var dømt opsamlingsheat, for at nå de for-jættede fi naler.

Det lykkedes dog ikke, og Nik-las sluttede på 20. pladsen, mens Christian udgik.

Andreas H. Jensen hurtigstDennis Ladefoged har før gjort det godt i DD2, men det lykke-des aldrig helt til dette VM.

Tidtagningen gav en 34. plads. Det gik ikke bedre i de indleden-de heat med placeringerne

23 – 22 – 19, hvilket resulterede i en 48. plads, og opsamlingsheat.

Her gik det egentligt godt nok, men bare ikke nok til finalen. Dennis sluttede på 11. pladsen, fem placeringer fra den sidste plads i fi nalen.

Rotax Senior deltageren, An-dreas H. Jensen, gjorde det rigtig fl ot. Allerede ved første offi cielle træning var han hurtigst af alle kørerne i gruppen.

Til tidtagningen regnede teamet med at have det rigtige dæktryk, men det viste sig, at der var lidt forskel på de dæk, man havde trænet på, og de dæk, der blev udleveret til tidtagningen.

Det endte dog med en okay 27. plads, ud af de godt 70 kørere.

Den flotte stil fortsatte i de indledende heat, hvor scoren lød på 7 – 9 – 6 og en samlet otten-deplads med adgang direkte til fi nalerne.

I pre-fi nalen var der styr på det hele. Der blev ikke taget nogen chancer for at opnå den bedste startplacering til den altafgøren-de fi nale. Andreas sluttede på en fl ot femteplads, og teamet var så småt begyndt at se en podieplads indenfor rækkevidde. Farten var der.

Som altid i race er der ikke noget, der er sikkert og givet på forhånd. Netop sandet kom til at spille Andreas et puds. Til fi nalen kom der lige et frisk sandpust ind over asfalten og ændrede dermed noget på grebet.

Fra at være den angribende, skulle Andreas nu pludselig for-svare, da dæktrykket ikke lige passede til den nye situation.

Andreas kæmpede som altid, men måtte ”sælge” én placering, så det hele endte med en sjet-teplads. Teamet var selvfølgelig skuffet lige efter løbet, men når det hele er fordøjet, var det fl ot med en sjetteplads til VM i denne skrappe klasse.

Alle kørerne havde haft en dej-lig oplevelse med masser af sol og godt race og er allerede i gang med at forberede sig til at kvalifi -cere sig til 2010 udgaven af VM. Stedet er ikke fastsat endnu, men det bliver sikkert et dejligt sted.

i den store sandkasse

ikke tid, så det blev Christian, som

firer i se-

Til race

de danske deltagere ved rotax VM.

andreas h. Jensen på vej mod en fl ot placering i rotax VM.

Page 24: Autosport 1-2010

24 Autosport februar 2010

El Mans var det fikse navn på verdens første 24-timers løb med elektriske gokarts, der blev afvik-let i det splinternye Power Racing – et indendørs gokartcenter i Kø-benhavn. Casper Elgaard, John Nielsen og Allan Simonsen fik det til at lugte lidt af det ”rigtige” 24-timers løb, hvor E’et og l’et er på sine vante pladser. Selv om…

lugter gør de jo ikke, og de larmer heller ikke, de elektriske gokarts.

Det her er måske fremtidens gokarts, måske endda fremtidens måde at dyrke motorsport på, selv om Jan Magnussen siger, at den dag det sker, så gider han ikke mere. Til gengæld siger John Nielsen, og det har han nok ret i, at i samme øjeblik, el er hurtigere end benzin eller diesel, så vil alle have el. Så må vi jo bare håbe, at det ikke sker, før Jan er blevet træt af at køre race?

Men uanset om man rynker på næsen af det eller ej, så er det miljørigtigt ditten og grønt datten, der hitter. Og derfor var det sikkert helt rigtigt set af Jac Nellemann, manden bag den miljørigtige gokarthal, at lancere

den klimavenlige motorsport i København sidst i december, hvor hele verdens klimaøjne hvilede tungt på den danske hovedstad.

- Tanken er at lave et cen-ter for elektrisk transport, for-tæller Jac Nellemann, der med Nellemann A/S har den danske import af den norske elbil TH!NK

og hybridbilen Fi-sker Karma. Idéen er blandt andet at tilbyde plads og måske også know how og sparring til små producenter der er rige på idéer, men knap så rige på midler, plads og kon-takter til de rigtige mennesker.

Med til at trække den hjemlige motor-

sportspresse til arrangementet var også en imponerende samling af dansk motorsports største ta-lenter. Ingen nævnt – ingen glemt, men tilsammen kan perlerækken af unge og ikke helt så unge kø-rere fremvise en temmelig stor samling medaljer fra danske og udenlandske kartmesterskaber.

De kørere jeg talte med, var ikke i tvivl: Det duer! I det mind-ste så længe vi er indendørs og banen ikke er længere end inden-dørsbaner nu er. Og så har de den store fordel, at de hverken lugter eller larmer, og derfor er ophol-det i Power Racings lokaler på Østerbro en langt mere behagelig oplevelse, end hvis der var tale om traditionelle benzindrevne gokarts.

Om de elektriske gokarts også kan bruges til seriøs karting udendørs, vil tiden måske vise. Da Autosport var på besøg i janu-ar, mens sneen væltede ned, var det sammen med Peter Thorne-mann fra DASU’s kartingudvalg, og Jac Nellemann fi k en invitati-on til at tage sine elkarts med en tur på Københavns Gokart Bane for at prøve dem af på en ”rigtig” bane, når vejret blev lidt bedre. Når det sker, er Autosport selv-følgelig med på en kigger.

Team Youngdriver med Chri-stof fer Nygaard, Martin Mar-rill, Kennie Frydkjær, Sebastian Salinas, Kim Sulvad og Kasper

Christiansen vandt det elektriske 24-timers løb efter 3.500 omgan-ge og 750 kilometer. Hvert team havde en sponsor, som på for-hånd havde indvilliget i at donere et større beløb til velgørenhed, og de mange racerkørere samle-de mere end 100.000 kroner ind til Red Barnet.

Ved Danmarks Indsamling den 30. januar lagde Power Racing karts og faciliteter til en gang kendis-race, hvor der blev samlet næsten en kvart million kroner ind.

KarTinG

lugter gør de jo ikke, og de larmer

og hybridbilen Fi-sker Karma. Idéen er blandt andet at tilbyde plads og måske også know how og sparring til små producenter der er rige på idéer, men knap så rige på midler, plads og kon-takter til de rigtige mennesker.

den hjemlige motor-sportspresse til arrangementet

eLKARTeN KORT FORTALTDe 14 gokarts er produceret i Schweiz. Der er an-vendt den nyeste teknologi til både af chassis og mo-tor. Chassiset er udført i kulfi ber, der i forhold til et stålchassis beholder formen. Motoren er en 48 volts el-motor, der får tilført energi fra et litiumbatteri. Motoren kører ca. 20 minutter på en opladning. Mo-torstyrken kan reguleres elektronisk og ”fjernstyres”.

tEKst oG Foto: JenS fÆrGeMann

Fremtidens gokart?den klimavenlige motorsport i København sidst i december, hvor hele verdens klimaøjne hvilede tungt på den danske

ter for elektrisk transport, for-

gokart?

Peter Thornemann (tv.) fra daSu’s kartingudvalg invi-terede Jac nellemann (th.) til at tage sine elkarts med en tur på Københavns Gokart bane for at prøve dem af på en ”rigtig” bane.

John nielsen var med til at få det elektriske 24-timers løb til at lugte lidt af den ægte vare

det vindende hold kørte 3.500 om-gange og 750 kilometer på den nye bane på Østerbro i København.

Page 25: Autosport 1-2010

februar 2010 Autosport 25

w w w . t o n y k a r t . d k

GPS baseret dataloggerDen mest avancerede datalogger til Karting,

fås nu også i DanmarkIngen magnetstriber eller IR sender nødvendig.

Kun brugerens krav sætter grænser for mulighedernemed denne datalogger.

Læs mere om de mange muligheder påwww.starlane.com

Billigere bilforsikringtil DASUs medlemmer

GF Forsikring bygger på en god ide. Formålet med GF ernemlig ikke at tjene penge til en snæver aktionærkreds. Det fornemmeste mål er derimod at tilbyde kunderne billige forsikringer med gode dækninger. Det gælder ikke mindst på bilforsikringen hvor vi har overskudsdeling.

Vi støtter unionens ungdomsarbejde og trafiksikkerheden.

GF-DASU · www.gf-dasu.dk · Tlf. 70 20 05 47

Page 26: Autosport 1-2010

26 Autosport februar 2010

tEKst oG Foto: ÅGe KirKeTerP JenSen

Begunstiget af mange måneder uden snevejr har Italien altid væ-ret mekkaet for karting. En af de ældste italienske fabrikker er Bi-rel, som i 2009 kunne fejre guld-bryllup med karting-branchen.

Italienerne indså tilbage midt i halvfemserne, at en fabrikstil-knyttet motorspor ts-afdeling er et nødvendigt redskab for at holde sig i front af materiel-udvik-lingen. Chef for motorsportsak-tiviteterne er Ronni Sala, som er tredje generation af familiedynas-tiet, som i mange år var funderet i hjem-provinsbyen Lissone lidt uden for Monza.

2010 betyder endnu en milepæl for Birel. Norditalienerne satser nu på deres eget motormærke: BMB efter mange år med eks-terne motorleverandører.

Et dansk fi ngeraftryk på kurs-skiftet bliver KF3-køreren Chri-stian Sørensen fra Varde, der har underskrevet en fabrikskon-trakt med Birel Motorsport for 2010-sæsonen.

Adgangsbilletten var en test med 2009-materiellet, hvor Chri-stian Sørensen kørte to tiendede-le sekunder hurtigere på en ba-neomgang end Birels daværende fabrikskører.

- I al beskedenhed kunne der nok være andre kandidater til fa-brikskontrakten, forklarer Chri-stian Sørensen.

- Medvirkende til udvælgelsen har dog været min banerekord på EM-topbanen i belgiske Genk, hvor EM-fi nalen 2010 skal afvik-les. Jeg scorede endvidere en an-denplads ved fi nalen til det tyske juniormesterskab (DJKM).

Winning Series Kar ting (WSK) fortsætter med storm-skridt, og i dialog med fa-briksteamene udvides aktivite-terne nu også til at foregå uden for Europa. Christian Sørensen skal derfor deltage i WSK World

2010, som afvikles over tre efter-årsløb: Portimao (Portugal), Mil-ville (USA) og Sharm El Sheik (Ægypten).

WSK Europe 2010 køres der-for over fem løbsweekender hen-over foråret. Dette foregår på tre italienske top-kartingbaner, og desuden foretages to afstikkere til henholdsvis Genk i Belgien samt Zuera i Spanien.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om knægtens muligheder som fabrikskører, konstaterer far Erik Sørensen.

- Christian besidder den lille snert af fandenivoldskhed, som er nødvendigt inden for karting

på topplan. Samtidig er han ble-vet optaget i talent-bruttotrup-pen 2010 i DASU’s eliteudvik-lingsprojekt, som tilrettelægges i samarbejde med Team Dan-mark. Dette vil helt sikkert give ham ekstra psykisk og fysisk bal-last til udfordringerne.

Christian Sørensen kommer også til at sætte et lille fi nger-aftryk på udviklingen af de nye BMB-motorer i KF3-serien, hvor Birel har allieret sig med de tjek-kiske motortunere: KVS.

- Christian har en god konkur-rencepsyke samt en fornem evne til at læse nye baner, afslutter Erik Sørensen.

- Jeg er derfor ikke nervøs over, hvorvidt han kan modstå forventningspresset. Herudover har Christian allerede mange star ter på internationale top-baner med som erfaringsballast.

EM og World Cup er naturligt også skrevet i sæsonkalenderen for Christian Sørensen, som i skrivende stund er i fuld gang med den første alvorlige erfa-ringsprøve med det traditions-rige Winter Cup-arrangement på den norditalienske South Garda-bane.

Christian Sørensen fabrikskører for Birel

Christian Sørensen skal også levere test-data omkring birels nye bMb-motor til Kf3.

Christian Sørensen blev budt velkommen som fabrikskører af ronni Salo, som er vicedirektør i birel og chef for motorsports-aktiviteterne.

Christian Sørensen er allerede i fuld gang med test af det nye birel-chassis til Kf3.

tEKst oG Foto:

Christian Sørensenfabrikskører for Birel

Christian Sørensen skal også levere test-data omkring birels nye bMb-

KarTinG

Page 27: Autosport 1-2010

februar 2010 Autosport 27

tEKst oG Foto: JiMMY PederSen

ROK CUP DK har i 2010 ind-gået et tættere samarbejde med kartingudvalget der betyder, at den tekniske kontrol nu ligger i DASU-regi. Det betyder, at det nu er lagt i faste rammer, at det er DASU-udpegede personer, der udfører den tekniske kontrol på motorerne. Det betyder også, at kørerne nu har mulighed for

at anke afgørelser, der går dem imod.

Det vigtigste for kørerne er, at der med dette tættere samar-bejde også bliver kørt JFM, SM og DASU mesterskab i klasserne ROK, ROK Junior og Super ROK.

ROK CUP DK har i de år vi har kørt ROK klasserne i Danmark bestræbt sig på at holde fast i, at ROK-systemet skal være et åbent system, hvor alle med de rette

kvalifi kationer kan servicere mo-torerne og har derfor holdt fast i de italienske regler, hvor vi har omfattende tekniske beskrivelser af motorerne for at sikre, at løbs-afviklingen sker på en fair og re-gulær vis, hvor ingen kan anklage leverandørerne af motorerne for at forfordele nogen.

Vi synes, det er lykkedes, og dette tiltag hvor DASU/KU står for afviklingen af vore løb, underbyg-ger de tilstræbelser, der er gjort for at skabe et fair system med konkurrenceforhold der giver fair race, og det må vi sige, der har været gennem årene med flotte spændende løb, som da Allan Kro-now tabte kæden på karten, satte den på igen og vandt løbet, fordi det begyndte at regne, og Allan fi k muligheden for at vise, at han er en fantastisk kører.

Der vil således i 2010 blive kå-ret en Jysk/fynsk-, Sjællands- og DASU Mester i alle klasserne.

På www.rok-cup.dk kan du fi nde de nye reglementer og mester-skabsreglerne. Alle afdelingerne tæller til kvalifikationen til den Internationale ROK Finale, der bliver kørt på South Garda i Italien fra den 14. til den 17. oktober 2010.

At ROK- og Super ROK-moto-rerne er stort set uændrede fra de blev introduceret betyder, at de motorer der anvendes er utroligt ens i performance, og det betyder, at du for relativt små penge kan komme ud og køre i ROK-klas-serne, da du sagtens kan købe en brugt kart og motor og regne med, at du er konkurrencedygtig. Det er således op dine færdigheder som kører, om du vinder.

De få ændringer der er på mo-torerne, er at man har besluttet at køre med den samme kobling på alle motorer. Da det har vist sig at den nye CIK-kobling er særdeles holdbar, har man valgt at anvende denne.

Dernæst har man valgt at ind-føre en ændret begrænsning på

ROK Junior motoren. Vortex har valgt at udvikle en ny udstødnings-manifold, som alle ROK Junior motorerne bliver leveret med fra 2010.

Det vil sige, at den eneste forskel der er på Junior og Senior motoren er netop udstødningsmanifolden, og man kan således ændre moto-ren fra Junior til senior og omvendt blot ved at skifte manifolden.

Der er i 2010 reglementet ind-ført en overgangsordning som gør, at man både kan anvende gamle og nye koblinger samt både den gamle Junior udstødning og den nye udstødningsmanifold.

Vi havde i 2009 nogle rigtig fi ne resultater ved ROK CUP Finalen, hvor vi var repræsenteret med 21 kørere, og vi er sikre på, at vi snart igen skal have en vinder af den in-ternationale fi nale. Vi har i de se-nere år set specielt i ROK-klassen at konkurrenceniveauet er steget betydeligt, bla. fordi der er mange yngre kørere der har set, at man i ROK-klassen har et fair race med hastigheder, der næsten ligger på niveau med National A og til en helt anden pris, fordi motorerne har væsentligt større servicein-tervaller, men også fordi moto-rerne er ens og ikke bliver ændret med jævne mellemrum som KF motorerne.

Super ROK-klassen har på alle baner vist sig at være en af de abso-lut hurtigste motorer kun overgået at KF2 og KZ2, og det til trods for at de skal veje 170 kg.

ROK Junior har i 2009, der var første sæson, vist, at motorerne er utroligt ens, og hver gang er det få tiendedele sekunder der skil-ler kørerne med omgangstider på niveau med ROK-senior pga, den lavere vægt.

I 2010 vil der blive kørt om mesterskaber i Heavy-klasserne, således at der både vil være en vin-der på dagen, men også en Jysk/Fynsk- Sjællands- og en DASU mester.

Baltic Cup køres som vanligt i Grindsted. Baltic Cup var i 2009 et fantastisk løb, hvor vi var meget heldige med vejret. 2009 var første gang, der blev inviteret til Baltic Cup, og vi håber, der i år vil kom-me mange fl ere udenlandske kø-rere. De satte absolut deres præg på løbet, og i ROK Junior var det en kører fra Polen der vandt.

Førstepræmien i alle klasserne er, at man har kvalifi ceret sig til den internationale ROK Finale, så vi ser frem til stor deltagelse i løbet.

KarTinG

ROK CUP 2010

21 danske kørere fi k sig en stor ople-velse ved roK CuP finalen 2009.

Page 28: Autosport 1-2010

FIA Off Road Commision (ORC) er nu ved at vågne lidt op omkring højnelsen af kvalitet i European Rallycross Championship (ERC). Dette sker som en konstruktiv sideeffekt af den overordnede beslutning omkring fastlåsning af ERC-serien til ti løb pr. sæson.

I 2010 har ORC haft det posi-

tive problem, at 12 kandidatlande bød ind på ERC-serien. Efter to vellykkede test-arrangementer i henholdsvis Finland og Norge tydede meget desuden på, at Norden ville gå fra et (2009) til tre ERC-løb i 2010. Imidlertid glemte nordmændene bogstave-ligt talt at gøre deres hjemmear-

bejde færdigt efter et vellykket EM-testarrangement i sommer. Et internationalt banecertifikat på Lånkebanen (Trondhjem) var således ikke i hus, da de endelige kalender-beslutninger blev stad-fæstet i FIA’s World Motorsport Council. Derfor slap kun fi nner-ne gennem ERC-nåleøjet 2010.

Et nyt og banebrydende (!) til-tag i ERC er et såkaldt ranking-system, hvor FIA-observatører-ne, dommerne, teams’ene og pressen giver vægtede stilkarak-terer, hvilket herefter koges sam-men til et såkaldt ranking-tal.

I 2009 lå Höljes i Sverige - ikke uventet - øverst på ranking-listen og med Østrig på sidstepladsen. Østrigerne måtte derfor over-lade ERC-værdigheden 2010 til fi nnerne.

Fremover bliver ERC-model-len, at både nye og udslusede nationer skal bevise tilstrækkelig arrangør-kvalitet ved gennemfør-sel af et test-arrangement på et internationalt certifi ceret bane-anlæg. Et godkendt test-motorløb betyder herefter automatisk opta-gelse på næste års ERC-kalender.

I Danmark har både Motor-sport Nordjylland (MNJ) og Djursland Motor Klub Auto (DMKA) udtrykt ambitioner om-kring EM-certificering på hen-holdsvis RC-stadionet i Nysum og Ring Djursland.

Tidligere har kandidatlandene haft mulighed for afvikling af test-arrangementer på en nationalt certifi ceret rundbane, men frem over skal det internationale cer-tifi kat være i hus, før man kan få tildelt et ERC Test Event.

rallYCroSS

reglerne strammes for

Inden for motorsport går det ikke altid, som præsten forudsiger i sin prædiken.Den danske mester fra 2008 i klasse 5 (1,6 liter Gruppe N), Michael Rolig-hed havde planlagt en EM-debut i Di-vision 1A allerede til 2009-sæsonen.En eksploderet motor fjernede dog mulighederne for at besøge Höljes i Sverige, og på Estering i Tyskland blev nordjyden skrevet op som før-ste reserve.- Citroën C2’eren er forholdsvis ny på den internationale RC-scene, forklarer Michael Rolighed.- Den er dog fuldt konkurrencedyg-

tig med en kampvægt, som holder sig fl ot under de tilladte 950 kilo for Division 1A. Jeg har selvfølgelig også haft de traditionelle indkø-ringsvanskeligheder på drivlinjerne, hvor specielt trækakslerne lever et hårdt liv i rallycross, hvor overgang fra grus/kridt til asfalt ofte giver nogle kraftige ryk i undervognen.Til 2010 er EM-arrangementerne i Sverige og Tyskland igen skrevet på ønskekalenderen:- Jeg sigter målrettet mod en fuld EM-sæson til 2011 eller 2012, men i år styrer jeg helhjertet efter DM-guldet i Division 1A.

Prøvesmagning på eM-serientEKst oG Foto: ÅGe KirKeTerP JenSen

Michael Rolighed styrer langsig-tet mod en fuld EM-sæson.

et femcifret publikumsantal og konkurren-cebesøg af den 14-dobbelte europamester Kenneth hansen er blandt mulighederne i erC-serien.

tEKst oG Foto: ÅGe KirKeTerP JenSen

eM-certifi cering

28 Autosport februar 2010

Page 29: Autosport 1-2010

februar 2010 Autosport 29

rallYCroSSrallYCroSS

F syv dM-arrangementer

i 2010

Både i 2008 og 2009 har Ulrik Linnemann fra Motorsport Nord-jylland (MNJ) været bedstplace-rede danske kører sammenlagt i EM-serien for rallycross (ERC). Nordjyden planlægger at køre fuld EM-sæson 2010 med ti løb, og hvor Finland har afl øst Østrig på ERC-kalenderen.

- Dette betyder to mellemdyre færgeture til henholdsvis Eng-land og Finland, konstaterer Ulrik Linnemann.

- Til gengæld har ERC-organi-sationen vendt tilbage til fuld tvil-lingemodel med to arrangemen-ter i fem tandem-løbsweekender.

Også i 2010 er Linnemann Mo-torsport med i Team Danmark-satsningen inden for rallycross i samarbejde med DASU.

- TD-samlingerne sammen med asfaltbane-talenterne har givet mig gode muligheder for både fy-sisk og psykisk træning, forklarer Ulrik Linnemann.

- Hen over vinterperioden op-bygger jeg således min grund-kondition og fysik ved løbetræ-ning samt besøg i fi tness-center. Som en lille tak for dette påregner jeg deltagelse i alle DM-arrange-menter, hvor der ikke er datosam-menfald med ERC-serien.

Af nervemæssige årsager sker DM-deltagelsen i den tunede 2 liters-klasse med en Peugeot 306. Ulrik Linnemann vil naturligt undgå nedslidning af EM-bilen: Peugeot 207 i Division 1A:

- Jeg ønsker ekstra ekspone-ring til mine sponsorer i Danmark uden unødig safety kørsel, blot fordi materiellet skal være tip-top til næste ERC-arrangement. Peugeot 207’eren har været en positiv oplevelse i EM-serien, og derfor har jeg hjemhentet en helt ny motorsports-karosse fra Peugeot Sport i Frankrig. Som en vigtig sideeffekt kommer raceren

derfor noget tættere på den tilladt minimumsvægt i Division 1A, og slankede kilo betyder altid vigtige brøkdele sekunder i racet.

Der er datosammenfald med ERC for tre ud af de syv DM-ar-rangementer i 2010.

dM-arrangementer

BRØdReSATSNiNG I RALLYCROSS

Den yngste i fl okken kan nemt blive lidt sorteper, hvis fl ere søskende fatter interes-se for motorsport på frontplan. Derfor har nordjyske Jespersen Rallycross i 2010 valgt at fokusere på lillebror Mikkel med en fuld rookie-sæson i DM-serien for serienære 1,6 liters racere. Storebror Morten springer der-for over tre EM-afdelinger i 2010 med sin Peugeot 207 Super 2000 4x4. Til gengæld får de danske RC-tilskuere mulighed for at se lidt mere til ham på de danske motorbaner.Far og teamchef Finn Jespersen ridser situa-tionen op:- I 2009 måtte Mikkel springe to gange over i DM-serien for crosskart, når storebror var til start i EM. Dette er selvfølgelig ikke optimalt, når man gerne vil så højt op på slutresultatli-sten som overhovedet muligt. Med tre dato-sammenfald i 2010 tog vi konsekvensen og har tildelt Mikkel første prioritet.Halve løsninger ligger uhyre fjernt for Jes-

persen Rallycross. Nordjyderne har således indkøbt en Peugeot 106 GTI, som ikke før har været anvendt til motorløb. Den nye ra-cer er opbygget helt fra scratch, og motoren har fået en kærlig overhaling af Alternative Engineering.Til NEZ-fi nalen i efteråret 2009 scorede Mor-ten Jespersen nærkontakt med en jordvold. Her trak jordvolden de længste strå, hvoref-ter karosseriet skulle hjem til en omfattende fransk vask og strygning på værkstedet.Ikke uventet har Finn Jespersen genopbyg-get raceren tilbage til tip-top stand, og sam-tidig planlægger nordjyderne indbygning af en ny racing-undervogn fra hollandske Profl ex til 2010-sæsonen:- Vi får samtidig et ugelangt kursus nede på fabrikken med hands on omkring de mange justeringsmuligheder. En ekstra fordel er des-uden, at hollænderne er repræsenteret med reservedele ved alle EM-arrangementerne.

tEKst oG Foto: ÅGe KirKeTerP JenSen

Mikkel Jespersen får nu hårdt tag over ho-

vedet med en Peugeot 106 GTi i klasse 5.

tEKst oG Foto: ÅGe KirKeTerP JenSen

ulrik linnemann tager en fuld eM-sæson.

direkte fra Peugeot Sport i frankrig har ulrik linnemann hentet en ny og mindre kilotung motorsports-karosse til eM-raceren.

Page 30: Autosport 1-2010

folKeraCe

tEKst oG Foto: denniS MunCh

Hos Frederikshavn/Sæby Auto-sport står ungdommen højt på prioriteringslisten. Dette afspej-les bl.a. af klubbens ungdoms-afdeling, hvor der er tilknyttet seniorkørere til vejledning, ved-ligeholdelse af klubbens biler, kørerudstyr og mange andre rela-terede ting. Dernæst har klubben lejet lokaler, som primært bliver brugt til de unge kørere, som ikke har mulighed for at stå under tag med sin folkeracer, rallycrossbil eller crosskart, når der skal skru-es. Lokalerne er dog åbne for alle klubbens medlemmer. De senior-kørere, som har hovedansvaret for ungdomsafdelingen, har faste ”åbningstider” og står til rådighed med gode råd og vejledning for de unge motorsportsudøvere.

At klubben prioriterer ungdom-men højt, har da også givet gen-lyd i oplandet. Frederikshavn/Sæby Autosport modtog sidst i 2009 Nordea Prisen samt en check på kr. 36.000 for sin støtte til ungdommen. Denne check har bestyrelsen naturligvis besluttet skal gå til de unge kørere.

Dernæst har klubben indgået en aftale med kommunens ung-doms-/aftensskole, som benytter disse lokaler til motorlære.

Frederikshavn Kommunes motorlære består af et hold på 16 unge mennesker i alderen 14 til 18 år.

Læreren på motorlæreholdet er ingen ringere end den tidligere danske mester i autocross, Allan Olsen, som også har tilknytning til Frederikshavn/Sæby Auto-sport. Allan begyndte som lærer på holdet i 2003, hvor han introdu-cerede et projekt for kommunen, som bestod af at bygge en folke-racer, som ved kursets udgang skulle være klar og prøves på Ør-nedalsbanen til DASU’s åbent hus arrangement. Dette projekt fik stor opbakning, og mange unge mennesker meldte sig på holdet,

for at prøve at bygge racerbil. Ra-cerbilen var en VW Golf II, som i årene efter blev passet, vedlige-holdt og prøvet af de forskellige hold gennem tiden. I 2009/2010 var tiden så at prøve noget andet, og en ny folkeracer er ved at tage form. Denne gang har man valgt noget så atypisk som en Ford KA. Vi spurgte Allan Olsen hvorfor en Ford KA? Svaret er, at ingen an-dre har bygget en KA, så derfor gør vi det, og det er vi sikre på bliver en succes.

Fire racerkørere på motor-læreholdetHoldet har ikke mindre end fi re aktive folkerace-ungdomskørere. Dette smitter positivt af på de an-dre deltagere. En af deltagerne i projektet er Simon Olsen på 15 år fra Sæby. Simon er i gang med sin anden sæson i motorlære un-der Allans ledelse. Simon synes, det er sjovt at prøve og bygge en folkeracer, og han glæder sig til de skal ud og prøve bilen til det årlige åbent hus arrangement. Et andet makkerpar på holdet er Matthias Sanderhoff og Casper Thomsen. Begge er 14 år og fra Frederikshavn, og det er deres første sæson med motorlære. De føler begge, at de lærer noget nyt hver gang og ser også frem til de skal prøve en folkeracer på bane for første gang. Der var nu heller ingen tvivl om, at hovedparten af deres interesse i selve projek-tet var motordelen, hvor Simon gerne ville give et nap med på karosseridelen.

Det er ikke kun Frederikshavn Kommunes motorlærehold, som har relation til Frederikshavn/Sæby Autosport. Også Brønder-slev Kommune er i gang.

På Brønderslev Kommunes motorlærehold er der hele 20 del-tagere, som både laver scootere og folkeracebiler. Dette hold har to lærere med sig: John Rasmus-sen, som er indehaver af det auto-værksted, holdet benytter samt

Jens Nielsen, som er tidligere folkeracekører.

John var med fra 2008/2009, mens Jens er kommet til i 2009/2010. Folkeracebilerne på dette hold er privatejede, hvilket gav kommunen en besparelse og dermed kunne stille en ekstra lærer til rådighed for projektet. Både John og Jens havde interes-sen for folkerace i forvejen, så der er heller ingen tvivl om, de er en god sparring for de unge motor- og motorsportsinteresserede.

De to folkeracere som bygges i dette projekt, skal begge køres af to unge piger.

Den ene, en Peugeot 106, skal køres af Maria Nielsen på 14 år. Maria er i gang med sin første sæson med motorlære. Hun sy-nes, det er sjovt at bygge bil og har altid haft interessen for mo-torsport. Maria har aldrig endnu prøvet at køre bil, så hun ser frem til at prøve den på Ørnedalsba-nen. Jens, som er lærer på hol-det, er Marias far og giver også en stor hånd med på bilen. Maria føler, hun har lært en masse om bilen, hvilket også er vigtigt for hende. Jens kunne bl.a. fortælle, at der tidligere har været ild i led-

ningsnettet, og derfor måtte de have fat i et diagram for at løse den del af opgaven.

Den anden folkeracer er en Fiat Brava, som skal køres af 14-årige Frederikke Würtz.

Frederikkes Fiat var oprin-delig bygget til markrace, men de sidste tre år er interessen for folkerace steget, og derfor valgte hun, at den skulle laves om til fol-keracer. Frederikkes far har selv kørt folkerace, inden hun blev født, så hun har ikke interessen fra fremmede.

Det er Frederikkes første sæ-son med motolære, og ligesom de andre syntes hun godt om at lave racerbil. Hun synes, hun har lært en del om bilen og har god støtte i sine kammerater på holdet.

Begge piger får utroligt meget hjælp af drengene på holdet og får derfor også en masse viden med sig.

Det bliver spændende at følge disse unge mennesker på de dan-ske baner, og måske venter en ny dansk mester, der begyndte sin karriere med motorlære i Frederikshavn eller Brønderslev Kommune?

ungdommen er i højsædet

i FSAS

Matthias Sanderhoff og Casper Thomsen arbejder med manifolden.

frederikke Würtz får hjælp til elektronikken af Jonas.

30 Autosport februar 2010

Page 31: Autosport 1-2010

folKeraCe

AF ÅGe KirKeTerP JenSen

I dansk motorsport på fire hjul findes der - heldigvis - mange ildsjæle, som bruger utallige friti-mer på at få tingene til at fungere og blomstre.

Ildsjælen Harly Veng Nielsen begyndte i 1993 med at bygge folkerace-biler i regi af Enges-vang Ungdomsskole. Projektet var egentlig startet af Sørensen-klanen fra Skoda Pårup, og læ-rertjansen blev overtaget fra den kun 16-årige Mike Sørensen. De første racere var derfor baghjuls-trukne Skoda’er samt den legen-dariske Grisen (Renault 8), som angiveligt har dansk rekord i kol-bøttemærker med efterfølgende genopretninger/genfødsler.

Sønnen René Veng Nielsen fi k i 1992 foræret en Fiat 128 i kon-firmationsgave. På denne måde stiftede senior samtidig tættere bekendtskab med de unge men-nesker, som gerne vil have olie på fi ngrene og rode med mekanik:

- Det er utrolig dejligt at arbejde med ungdommen. De har faktisk mange gode holdninger til utal-lige ting i tilværelsen, når man blot tager sig tid til at lytte. Vi har haft mange konstruktive diskus-

sioner, og er naturligvis ikke altid enige…..

Harly Veng Nielsens motto er: Man kan IKKE være en lallerøv som udøver af folkerace. Under-visningen bærer derfor præg af faste rammer og vilkår:

- Eleverne ved godt, at jeg vir-kelig kan blive gal i skralden, men samtidig er jeg hurtig til at glem-me det igen og bærer frem for alt ikke nag. Desuden husker jeg al-tid på at give ros, når de præsterer noget godt, hvad enten det så er i folkerace eller på andre fronter.

Den nedre aldersgrænse i ung-domsskolen er skoleåret, hvor den unge starter i ottende klasse, og undtagelsesvis kan man fortsætte ud over det 18. leveår. Harly Veng Nielsen har haft over 40 elever, og de fl este er gået til folkerace gen-nem alle de fi re mulige sæsoner:

- Efterhånden har vi fået op-bygget et godt og konstruktivt fællesskab omkring folkerace i Engesvang. Flere af knægtene og pigerne fra ungdomsskolen har således motiveret søskende og forældre til at prøve kræfter med banesport på løst underlag. I øje-blikket er vi omkring 20 aktive licensindehavere fra Engesvang.

Først til 2008-sæsonen blev

Harly Veng Nielsen lokket/pro-vokeret til selv at køre folkerace, primært fordi han havde kloget kraftigt i, at det ikke kunne være så svært at give fuld gas og køre fra konkurrenterne på rundbanen:

- Nu har jeg selv prøvet at køre motorløb, og jeg må nok bide nog-le af håneordene i mig igen. Det ser altid noget nemmere ud fra sidelinjen, end når man selv sidder bag rattet med iført snublekyse og skal røre rundt i benzinen.

Et af fyrtårnene blandt ele-verne har desuden været Bjørn B. Pedersen, som med et - altid - positivt livssyn spredte humør og gejst blandt sine kammerater. Livsfilosofien lød: Gode menne-sker har det altid godt! Det var derfor en trist oplevelse, da Bjørn B. Pedersen døde – alt for tidligt - som 17-årig af kræft. Mange fra ungdomsskolen var solide støtter i de svære sygdomsperioder og ved begravelsen.

- Folkerace har været en god oplevelse for mine elever på ung-domsskolen. I al beskedenhed tror jeg, at det har givet dem lidt gåpåmod og ansvarsfølelse for de-res eget liv. Jeg har stadigvæk lidt kontakt til alle mine elever, som enten er i arbejde eller er i gang

med en uddannelse. Frem for alt har de ikke været ude i noget kri-minelt, og jeg glæder mig til at se, hvorvidt deres børn også kommer til at køre motorløb.

Harly Veng Nielsen har god støtte på hjemmefronten og motorbanen af hustruen Anni. Samtidig har børneflokken Jimmy, René, Majbritt og Mark alle løst FR-licens, og de tre yng-ste har været med til folkerace i ungdomsskolen.

Primus motoren fra Enges-vang fi losoferer til slut lidt over udviklingen:

- I gennem de sidste 16 år er der sket en stor udvikling i folkerace, men ikke alt til det bedre. Desvær-re øjner jeg en tendens til, at man skal køre race i en bil med mindst 130 HK og dæk til fl ere hundrede kroner stykket. Spær på de træk-kende hjul skal bilerne også have, men der er heldigvis kørere, som kan styre et rat og komme langt med små penge.

ungdomsskole-eleverne fra enges-vang har deres eget emblem på kørerdragten.

harly Veng nielsen er primus motor bag folkerace-succesen i engesvang.

Mangeårig ildsjæl blandt unge i folkerace

februar 2010 Autosport 31

rené, Majbritt og Mark er alle blevet smittet af folkerace-bacillen sammen med farmand: harly Veng nielsen.

bjørn b. Pedersen spredte humør og gejst ud fra mottoet: Gode mennesker har det altid godt!Matthias Sanderhoff og Casper Thomsen arbejder med manifolden.

Page 32: Autosport 1-2010

32 Autosport februar 2010

tEKst: Carl Chr. hanSen Foto: fia

Det er sjældent, at man ved be-gyndelsen af et nyt år, kan hilse så mange spændende nyheder velkommen. Der gælder både interna-tionalt og nationalt.

Franskmanden Jean Todt vandt sikkert præsidentvalget i FIA over fi nnen Ari Vatanen, og der-med starter en ny epoke i FIA’s historie.

Godt nok var Todt Max Mosleys kandidat, og Mosley sidder stadig i FIA’s senat, men vi kommer til at se mange afgørende ændringer i det internationale arbejde.

Jean Todt er en stærk og hård personlighed, men først og frem-mest er han effektiv og professio-

nel. Han har allerede taget skridt til at styrke organisationen på mange områder med nye folk og nedsæt-telse af arbejdsgrupper.

Der er valgt en ny præsident for karting kommisionen CIK-FIA; Nicolas Deschaux, og der er indført et nyt ungdomsverdens-mester-skab over tre afdelinger, kaldet U 18 VM med gratis delta-gelse for kørere i alderen 13-15 år.

I Formel 1 er pointsystemet revideret, og med 26 deltagende kørere, gives der nu point til de første 10, startende med 25-20-15 points til de bedste tre placerede. Benzinpåfyldning under F1 løbe-ne er nu blevet forbudt.

Honda, Toyota og BMW for-lod som bekendt F1 i løbet af det sidste år, men Mercedes Benz er

gået den modsatte vej og har købt sig ind i Brawn teamet, således at Mercedes nu er tilbage med deres eget team for første gang siden 1955. Det sker med Michael Schu-macher, der har ladet sig friste til et comeback.

Han får hård konkurrence med de to seneste verdensmestre Jen-son Button og Lewis Hamilton i McLaren, Sebastian Vettel i Red Bull, Fernando Alonso og Mas-sa i Ferrari og Robert Kubica i Renault.

Formel 1 kørere i rallyVM i rally har i mange år lidt un-der den popularitet som Formel 1 har nydt som følge af Bernie Ec-clestones aggressive markedsfø-ring og følgende tv-eksponering.

Men nu ser nogle Grand Prix kørere ud til at vende sig mod ral-lysportens helt andre udfordrin-ger. Kimi Raikkonen er blevet løst fra sin Ferrari-kontrakt, og han

vil nu køre VM i rally, og Robert Kubica har også ytret ønske om at prøve den sportsgren. Det er en

holdningsændring, der kan give international rallysport en vigtig indsprøjtning med verdenskendte profi ler.

Det kan ikke udelukkes, at de kørere, der har rigtig race i blodet, er blevet trætte af de moderne kli-nisk rene Grand Prix baner, der dukker op i Mellemøsten og Asien og som stort set ligner hinanden og er uden de store udfordringer.

Bilfabrikanternes fl ugt fra For-mel 1, kan også give nye deltagere i VM i rally. Toyota har jo før været på toppen, og VW’s planer er ikke afklaret udover, at de vil fortsætte med de specielle løb som Dakar ralliet.

Nye tider for dTCDen økonomiske krise reducere-de som bekendt felterne i dansk banesport, og derfor sker der spændende ting i 2010. Der ind-føres i samarbejde med Swedish Touring Car Championship en Scandinavian Touring Car Cup over fi re løb på FDM Jyllandsrin-gen 25. april, Göteborg City Race, 5. juni, FDM Jyllandsringen 5. september og Ring Knutstorp 18. september.

Disse fi re løb tæller til det dan-ske DTC sammen med fi re dan-ske afdelinger på Padborg Park 16. maj, Jyllands Ringen 20. juni, Ring Djursland 15. august og DM-finalen på Jyllands Ringen 10. oktober.

I forbindelse med de svenske løb skal man huske at bemærke, at disse løb afvikles om lørdagen.

ET SPÆNDENDE ÅR FORUDEET SPÆNDENDE

robert Kubica vil gerne køre rally.

Robert Kubica har også ytret ønske om at prøve den sportsgren. Det er en

Michael Schumacher (tv.) var blandt gratulanterne, da Jean Todt (th.) blev valgt som fia’s præsident.

Kimi raikkonen er blevet løst fra sin kontrakt med ferrari.

CC’S hJulSPind

Page 33: Autosport 1-2010

dANSK MeTAL FORMeL FORd

FeSTiVAL OGSÅ i 2010

Sidste år afviklede DASU for første gang en egentlig Formel Ford festi-val i Danmark efter engelsk model. Et kompakt arrangement over en enkelt dag, hvor de små formelbiler havde ho-vedrollen sammen med en fl ok hidsige road-racing motorcykler fra Danmarks Motor Union.Arrangementet var et led i samarbejdet med Dansk Metal, der ønskede sig en ”event” man kunne bruge til forskel-lige aktiviteter for medlemmerne.Festivalen blev en stor sportslig succes, og der var mange tilskuere på Padborg Park 20. september. Derfor har DASU og Dansk Metal besluttet at gentage arrangementet i 2010 i samarbejde med Motor Sport Sønderjylland. I for-hold til første udgave bliver årets versi-on dog mindre kompakt efter ønske fra deltagerne. Løbet fi nder sted i Padborg den 29. august.Desværre har en anden af klassens trofaste støtter, Ford Motor Company, valgt ikke at forlænge sponsoratet af klassen. Derfor afvikles der ikke Ford Junior Cup for unge talenter i indevæ-rende år.- Ærgerligt, men jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke Ford for den store hjælp, vi har fået i de sidste tre år og som har relanceret Formel Ford som talentklasse i Danmark, siger DASU’s sports- og udviklingschef Bo B. Nielsen.

Rallysæsonen 1986 skiller sig ud fra mængden af fl ere grunde, men først og fremmest fordi det var året, hvor gruppe B bilerne kulminerede. Jens-Ole Kristian-sen deltog i det åbne mester-skab, som vistnok var udskrevet specielt til ham og hans Peugeot 205 Turbo 16.

Men der var også andre, mere skikkelige gruppe B biler. Blandt

andet en stribe Opel Manta’er og Jens Kristian Jensens lille Talbot Samba Rallye, som sluttede sæ-sonen af med en klassesejr og en generel syvendeplads i DM fi na-len, Interdan Rallyet.

Det var også i det rally, at en lovende, ung svensker ved navn Mats Johnson endte i Guldborg-sund med sin Opel Ascona.

I gruppe A stod kampen mel-

lem Jørgen Nielsen i Opel Kadett GSi og Jan Mortensen i Ford Escort RS Turbo. Førstnævnte vandt fi nalen, mens sidstnævnte kørte med mesterskabet. Søren Mikkelsen udgik af fi nalen, men tog mesterskabet i gruppe B med en Opel Manta 400, mens John Frederiksen blev mester i gruppe N med endnu en Ford Escort RS Turbo.

februar 2010 Autosport 33

Flashback – Jens Kristian Jensen 1986

DASU har indgået en promotoraftale, som skal sikre en stærkere markedsføring af dansk rallysport i frem-tiden. DASU har med Danish Rally Championship, forkortet i daglig tale som DRC, der tegnes af den mangedobbelte danske mester og fortsat aktive ral-lykører og erhvervsmand Karl Åge Jensen, indgået en promotoraftale omkring afviklingen af DM rallyserien frem til 2014.

I lighed med DTC, der har promotoraftalen inden-for banesporten, så vil DRC få overdraget de kom-mercielle rettigheder til DM rally serien i perioden 2011-2013, for hvilken periode der er skrevet kontrakt.Allerede indeværende år afvikler DRC to DM-løb i samarbejde med motorklubberne Kjellerup og Om-egns Motorklub og Bramming Motor Club. Her vil det koncept som DRC ønsker at køre sine løb efter blive afprøvet, og såfremt disse løb afvikles tilfredsstillende,

træder den indgåede hovedaftale i kraft fra 2011.Hensigten med en professionel styring af DM-se-

rien i rally er at opnå større synlighed af denne popu-lære sport hos offentligheden, primært i form af en bedre markedsføring og oplevelse af løbene i DM ral-lyserien for alle involverede parter - deltagere såvel som sponsorer, presse og de mange tusinde tilskuere.Med promotoraftalen er det også hensigten, at det vil blive mere attraktivt for DASU’s klubber at arran-gere DM-rallies, primært gennem en bedre kompe-tencefordeling mellem promotor og motorklub af de mange arbejdsopgaver, der er i forbindelse med et DM-rally.

Det sportslige ansvar for DM rally serien ligger fortsat hos Dansk Automobil Sports Union som ud-færdiger bl.a. reglementer, mesterskabsbestemmel-ser og løbstilladelser.

PROMOTORAFTALe OMKRiNG dANSK RALLYSPORT

RACeRSKOLeR 2010

22./23. marts på Padborg Park.26./27. marts på Sturup raceway05./06. april på Padborg Park07./08. juni på Padborg Park16./17. august på Padborg Park

førstnævnte dato er teoriundervis-ning som foregår fra kl. 17.00 – ca. 22.00.Sidstnævnte dato er praktikundervis-ning som foregår fra kl. 07.30 – ca. 16.00.Se også www.racerskoler.dk.

tEKst oG Foto: ib Trebbien

daSu

1-Design-Din folietekst

leverandørwww.1-design.dk

TAG Med FdM TiL Le MANS 2010Som et led i samarbejdsaftalen mellem DASU og FDM får du igen i år - som medlem af DASU - mulighed for at tage med på FDM’s tur til Le Mans 2010 til samme favorable pris som FDM’s medlemmer.Læs mere på DASU’s hjemmeside. Klik dig via topmenupunktet ”DASU” frem til punktet ”Medlemsser-vice” i venstremenuen og klik på ”Medlemstilbud”.

Page 34: Autosport 1-2010

34 Autosport februar 2010

Som følge af DASU’s fortsatte samarbejde med Dansk Metal vil det også i 2010 være muligt at afvikle Metal Rally som en integreret del af et normalt klubrally.

Reglerne herfor er under udfærdigelse, men kort fortalt kan løbsar-rangører lade medlemmer af Dansk Metal deltage i kategorien ”klub-rally light” og udfærdige en særlig resultatliste herfor.

Præmier o.l. leveres af DASU uden beregning.Ligeledes i lighed med 2009 vil klubber, der ønsker at gøre et sær-

ligt fremstød for medlemmer af Dansk Metal i form af et målrettet klubrallykursus, være berettiget til et økonomisk tilskud fra DASU. Betingelserne herfor er beskrevet på DASU’s hjemmeside.

Et nyt tiltag i 2010 er afvikling af særlige ”skoleløb” i klubrally, hvor DASU afholder kursus og klubrally direkte på skoler og uddannelses-institutioner. Flere pilotprojekter herom er undervejs, og materiale herom vil tilgå klubberne i løbet af de næste par måneder. Hjemmesi-den www.metalrally.dk er ligeledes under opdatering.

daSu

Metal Rally fortsætter

Foruden den nye promotoraftale for rally indgik DASU inden jul ny overordnet promotoraftale med DTC A/S for DIF-Danmarksme-sterskaberne på asfaltbane i 2010.

Den første formelle promotoraf-tale med DTC A/S blev indgået i 2005, og siden har den Silkeborg-baserede virksomhed haft eneret-ten på afvikling af DM-løbene for DTC, Advan Cup og Formel Ford samt inkluderet en lang række an-dre kategorier ved løbene. Eneret-ten er samtidig en forpligtigelse for DTC A/S til at medtage og promovere ovennævnte klasser. Promotoraftalen giver DTC A/S særlige rettigheder på visse områ-

der (navnlig i kalenderspørgsmål af hensyn til tv). Til gengæld be-tales en betydelig afgift til DASU; penge der er øremærket DASU’s elitearbejde.

- Jeg er meget glad for, at afta-len med DTC A/S fortsætter også i 2010, siger DASU’s sports- og udviklingschef Bo B. Nielsen.

- DTC A/S har været en helt igennem dygtig og professionel samarbejdspartner i hele perio-den og har en stor del af æren for den hjemlige asfaltsports udvik-ling og succes de seneste ti år. Indtægterne fra aftalerne har samtidig haft enorm betydning for talentudviklingen i Danmark.

Få tiltag i DASU det sidste årti har været genstand for så megen debat som begrebet promotorer og promotorklasser. Mens selve promotorbegrebet har været kendt i mange år, fremkom begre-bet promotorklasser i 2004. Her blev det muligt for privatpersoner eller firmaer, der ejer rettighe-derne til en bestemt løbsklasse, at købe sig ret til at afvikle denne ved et DASU arrangement.

For lige at få begreberne på plads:

en promotor er indehaver af en licens, der giver vedkommende ret til at søge og afvikle løb på lige fod med DASU’s klubber. Promotor skal dog altid overlade den sports-lige afvikling til en klub. For nær-værende har DASU promotoraf-

taler med DTC A/S, Danish Rally Championship og Copenhagen Road Racing Company (CHGP).

rettighedshaver til en promotor-klasse kan mod et gebyr erhverve ret til at få optaget sin klasse ved et DASU arrangement. Rettigheds-haver til en promotorklasse kan dog ikke selv stå for afviklingen. Endelig har DASU ikke ansvar for teknisk kontrol af klassen, og tek-niske tvister kan ikke indbringes for DASUs retssystem.

Af promotorklasser kan nævnes Rotax og RoK (karting) samt DTC, Spider Cup, Clio Cup, SSC, DEC m.fl . i banesport.

Fælles for promotorer og pro-motorklasser er, at de er underlagt DASU’s sportsreglementer samt det overordnede reglement 1.

I år det det 20 år siden, Hans-Jørn Søgård Andersen for før-ste gang var arrangør af en racerskole. Det skete på Ring Knutstorp, og siden er der racet rigtig mange kursister igennem hans kyndige hænder lige siden. Faktisk over 1000…Og der har været rigtig mange mere eller mindre prominente elever, der har lagt øre til de instruktioner der er blevet slyn-get gennem luften de mange år. Blandt mange andre HKH Kron-prins Frederik, finansminister Claus Hjort Frederiksen, hånd-boldspilleren Lars Christiansen, cykelrytteren Jesper Skibby samt Aqua-musikeren Claus Norreen.- Lars Christiansen og Jesper Skibby deltog på samme hold, og det var værre end 25 børn på skovtur, husker Hans-Jørn Søga-ard Andersen.- De startede med at sidde ved siden af hinanden, men til sidst måtte jeg skille dem ad, for de var fuldstændige håbløse at styre.De 20 år med racerskoler har budt på mange rigtig sjove ople-velser og ingen alvorlige uheld. En del buler er det selvfølgelig blevet til gennem tiden.- En af dem jeg husker bedst, fortæller Hans-Jørn Søgaard An-dersen,- var en deltager på Ring Knut-storp, der mødte op med sin hustrus helt nye Toyota. Og al-lerede på den første omgang i praktikken gik det galt. Omme i ’Tændstiften’ lød der et ordent-ligt brag. Og da vi kom derom,

stod den før så fi ne, nye Toyota med bagenden inde i autovær-net, et bagagerum kortere. Det varede rigtig, rigtig længe, in-den kursisten fi k taget mod til sig og fi k ringet til hustruen.For Hans-Jørn Søgaard Andersen har arbejdet med racerskolerne og de mange kursister også gi-vet ham noget helt specielt.- Da jeg for 12 år siden blev syg og senere kom til at sidde i køre-stol, var jeg egentlig overbevist om, at det var slut nu. Men man-ge gamle kursister og nuværen-de kørere opfordrede mig til at fortsætte, og det er jeg da rigtig taknemmelig for i dag, siger han med et smil.Udover at glæde sig over de 20 år med racerskoler kan Hans-Jørn Søgaard Andersen også glæde sig over at have fået im-port og forhandling af SPAR-COs brede program af racing-udstyr.- Det er nu fem år siden, vi star-tede med at sælge racingudstyr. Og vi må indrømme, at det er gået forrygende, selvfølgelig hjulpet godt på vej af den gode positive udvikling i dansk øko-nomi generelt. Derfor forven-ter vi os også rigtig meget af at have fået SPARCO’s program i ”stalden”.Vi håber selvfølgelig på mange år endnu med racerskoler, ra-cerudstyr og nye kørere. Det har været 20 rigtig spændende år. Men 20 år mere? Nej, det er jeg sikker på, det ikke bliver til,” slutter Hans-Jørn Søgaard An-dersen med et smil.

Velkommen til en ny spændende sæson FDM DASU Classic 2010.Sæsonen skydes i gang den 7. marts kl. 10, hvor vi inviterer til infor-mationsmøder og kurser ikke mindre end tre steder i landet.DASU Classic Øst, København, vært Sports Motor Klubben Gladsaxe, www.smkg.dk.DASU Classic Midt, Odense, vært Motor Klubben Centrum, www.mkc-sport.dk.DASU Classic Vest, Vejen, vært Dansk Historisk Motor Club, www.dhmc.dk.Tilmelding til informationsmøde senest 4. marts skal ske på www.kna-gen.dk. Yderligere oplysninger om sted m.v. fi nder du på den enkelte klubs hjemmeside.

20 ÅR Med RACeRSKOLeR OG NY FORHANdLiNG

Promotorkontrakter fornyet

CLASSiCKLAR TiL 2010

Page 35: Autosport 1-2010

februar 2010 Autosport 35

daSu

DASU’s tidligere skatmester og generalse-kretær Ewald Jensen døde 76 år gammel den 8. januar 2010 efter nogen tids sygdom.

Ewald Jensen drev i mange år Bårse Revisi-on fra Præstø, og da han gik på pension, over-tog datteren, Elin, hans forretning. Ewald og hustruen Elise fl yttede derefter til Jylland, hvor han engagerede sig i frivilligt forenings-arbejde i lokalområdet.

Ewald var i mange år medlem af SAK, og han kørte sammen med revisorsønnen, Ebbe, orienteringsløb over hele landet.

I 1986 blev Ewald Jensen indvalgt i DASU’s bestyrelse, hvor han blev udnævnt til skatme-ster, og dermed fi k unionen en kvalifi ceret person til at varetage unionens økonomi.

Jeg havde den store glæde at arbejde sam-men med ham fra 1990, og indtil han fratrådte som generalsekretær for unionen. Det blev en tid, hvor DASU’s økonomi blev styrket, og den formue han var med til at skabe er den di-rekte årsag til, at vi står så stærkt økonomisk,

at vi har råd til at have underskud i krisetider.Ewald var samtidig sekretær for karting-

udvalget, og dermed udførte han et stort po-litisk arbejde for et udvalg, der dengang var ret splittet mellem de fi re medlemmer. Men Ewalds autoritet og store viden om alle vore reglementer bevirkede, at han på sin egen nu og da meget bestemte facon fi k skabt et vel-fungerende udvalg.

Da han fyldte 75 år, skrev jeg i Autosport bl.a. om ham:

”Han kunne analysere et problem og melde klart og meget kontant ud med, hvorledes en sag skulle afgøres, så selv den vanskeligste kværulant accepterede det. Der var ikke me-gen fl inkeskole, men til gengæld lederskab i hans arbejde for DASU.”

Nogen opfattede ham som noget barsk, men det var hans professionalisme og store loyalitet overfor DASU, der var det afgørende for hans arbejde og hele indstilling.

Bag den facade DASU-medlemmerne ople-

vede, gemte sig privat et humoristisk menne-ske, der var en stor vinkender og godt selskab i et hyggeligt lag.

Ewald Jensen efterlader sig udover Elise, de tre børn, Ebbe, Elsebeth og Elin.

Æret være Ewald Jensens minde.

Ewald Jensen er dødAF Carl Chr. hanSen

februar 2010 Autosport 35

LÆGEMØDE LØRDAG 20. MARTS 2010Årets lægemøde for læger tilknyttet DASU med tema baserende på gennemgang af traumepatienten og frigørelse/ nødfl ytning i biler med bur.

10:00 - 10:15 Velkomst og introduktion10:15 - 11:00 Prioritering og behandling af traumepatienten – foredrag ved ortopædkirurg, aTlS instuktør og korpslæge ved ambulix Michael Mølmer.11:00 - 11:30 Pause11:30 - 12:00 Prioritering og behandling af traumepatienten (fortsat incl. spørgsmål)12:00 - 12:15 beretning fra sikkerhedsudvalget12:15 - 12:30 eventuelt12:30 - 13:30 frokost. daSu er vært ved en let frokost13:30 - 15:00 Teori omkring og praktiske øvelser med gennemgang af den tilskadekomne, nødfl ytning, fi ksering på spineboard og stiff-neck. Vi låner en fuldt udstyret ambulance ved ambulix. der er to biler med bur til de praktiske øvelser15:00 evaluering og afslutning

For at være sikker på at stå varmt og tørt foregår mødet samme sted som sidste år i lokaler og hal hos:

Toyota danmark a/S fynsvej 9 5500 Middelfart (indkørsel fra Sjællandsvej)

Bindende tilmelding inden den 12. marts til [email protected] eller på telefon 41 67 76 44.

Banekørernes klubTlf 86 66 73 16www.darc.dk

Søndag den 14. marts 2010 er af O-udvalget udnævnt til fælles PR-dag for bilorientering i hele Danmark, og o-klubber over hele landet inviterer den dag til kursusløb for begyndere. Til kurset er det en god ide at medbringe en kuglepen og en lineal med millimeter-inddeling.

Ideen i bilorientering er at et O-løb skal kunne gennemføres i en ganske almindelig per-sonbil. Kurset består af en kort gennemgang af fi nurlighederne i bilorienteringsløb, inden deltagerne få mulighed for at prøve bilorientering i praksis.

Så hvis du synes, det er lidt svært at fi nde over til moster Anne, så kom og få et par fi f på et af kurserne den 14. marts 2010. Information om startsteder kan blandt andet ses på DASU’s hjemmeside, på www.bil-o.dk og via klubbernes annoncering i dagspressen.

bil-o dag den 14. marts

Page 36: Autosport 1-2010

Autosport nr. 1/2010 • Dansk Automobil sports union • Idrættens Hus • 2605 Brøndby • telefon 43 26 28 80

Adresseændring o.lign telefon: 43 26 28 80

Magasinpost UMMID-nr. 42329

AF TroelS lund

Slagelse Auto Sport sætter et nyt, stort projekt i vandet med det mål at skabe en eller fl ere nye, lokale danmarksmestre i rally. Et godt eksempel er Kenneth Madsen, Dianalund, der som 20-årig allere-de har to guldmedaljer om halsen.

Målet med projektet er ikke gå DASU’s elitearbejde i bedene, men derimod fodre DASU’s eli-tearbejde med mulige kandidater og selvfølgelig sikre en stabil ud-vikling i klubben.

Ideen til projektet opstod i ef-teråret under et møde med spon-sorerne til miniralliet, der skulle afvikles i Slagelse 7. november 2009.

Monarch Restaurant Slagelse v/Helle Larsen ville gerne støtte rallysporten, såfremt pengene blev øremærket til unge menne-sker. En aftale blev indgået, og jeg udarbejdede et projektforslag til bestyrelsen for SAS.

Navnet på projektet blev ”Ta-lent Team 2010”. Formålet er på langt sigt at skabe basis for at gøre Slagelse Auto Sport kendt som en attraktiv motorklub, hvor der gives særdeles gode muligheder for at tiltrække og udvikle rallykø-rere under 23 år, som kan vinde danmarksmesterskabet i en ung alder. Det vil ske ved løbende at:

- udbyde rallykursus i Slagelse

- udsende pressemeddelelser om kursusløb og resultaterne herfra

- udvælge og pleje talentmassen- støtte med råd og indlæring

om reglement og udvikling af rallybil

- give økonomisk støtte i form af gratis start til udvalgte løb

- yderligere økonomisk støtte kan komme på tale, hvis udvalget fi nder det givende for den pågæl-dendes udvikling

- samarbejde med Dansk Auto-mobil Sport Unions eliteudvalg om metoder, råd og vejledning

- kunne udvikle en talentmasse, som DASU’s eliteudvalg finder interessant

- samarbejde med Sports Team Slagelse med tilbud om fysisk og psykisk støtte

Bestyrelsen godkendte projek-tet, og arbejdet gik i gang med planlægning af klubrallykursus, etablering af en styregruppe og kontakt til en række mennesker med forstand på den slags.

Jeg konsulterede Bo Baltzer Nielsen og Lene Jørgensen fra DASU’s eliteteam, Brian Madsen om PR og Kenneth Madsen som det gode eksempel. Alle var meget positive, også da jeg spurgte, om de ville indgå som foredragsholde-re i en række samlinger for de nye kørere. Og så fi k jeg en henven-

delse fra Ole R. Frederiksen efter pressemeddelelsen var udsendt, hvor han også tilbød sin støtte. Vi vil trække på alle gode kræfter for at give disse nye kørere den bedst mulige start i rallysporten.

I år skal kørerne deltage i en midtvejssamling 26. juni med fokus på foredrag om teknik og rally. Her får de også deres første ”skudsmål” efter forårssæsonen.

Når sæsonen er slut, er der en ny samling, med fl ere indslag så-som: Hvordan laver man PR og hvordan kommer du videre?

For at komme i betragtning til ”Talent Team 2010” forventer klubben, at nye kørere deltager i en række løb der fortrinsvis afhol-des på Vestsjælland.

Hermed opnår klubben en række fordele: SAS Elite Team har nemt ved at følge deltagerne i lokale løb, talenterne deltager i naboklubbernes og SAS’ egne arrangementer, de deltager i en lokal turnering, den uofficielle ”Vestsjællands Mesterskabet”, og prisen for at køre motorløb holdes på et absolut minimum.

Startgebyrerne for deltagelse i disse løb refunderes af klubben for alle der har valgt at indgå i Ta-lent Team 2010.

Kursus og samlinger med for-plejning er gratis. De afholdes alle på Monarch Restaurant Slagelse, STOP39.

Nu er projektet sat i søen, og vi er meget spændte på resulta-tet. Det første kursus 31. januar blev hurtig overtegnet efter en flot (men dyr) annoncering i lokalpressen og RallyInfo.dk. Deltagerne er alt fra 16 år til 50 år og ingen ved, om der opstår et talent i lighed med Kenneth Madsen. Men vi fortsætter også til næste år, og så længe pengene rækker. Sådan en størrelse er jo ikke statisk!

Med et målrettet projekt vil Slagelse auto Sport fi nde den nye Kenneth Madsen.

Slagelse Auto Sport præsenterer ”Talent Team 2010”