Europa [januar 2011.]

48
8/7/2019 Europa [januar 2011.] http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 1/48 Bh. fudbalska reprezentacija igra u Atlanti Feljton: Suđenje Karadžiću u Hagu Putopis “Brzim preko Bosne”   I   S   S   N    1   9   3   9   -   3   4   2   3  januar 2011

Transcript of Europa [januar 2011.]

Page 1: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 1/48

Bh. fudbalska reprezentacija igra u Atlanti

Feljton: Suđenje Karadžiću u Hagu

Putopis “Brzim preko Bosne”

  I  S  S  N 

  1  9  3  9  -  3  4  2  3

 januar 2011

Page 2: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 2/48

Page 3: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 3/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 3JANUAR 2011

 s a drž a  j 

U ovom broju:

4 Komentar Kolumna Ivana Lovrenovića: “Lažna

briga za narod”

6 Bosna i HercegovinaPostizborne kombinacije: Platforma

četiri stranke

14 BalkanPolitički zemljotres u Hrvatskoj

17 AmerikaUmro Richard Holbrooke

18 Komentar Blog Bojana Bajića

22 FeljtonHaag: Zapisnik sa suđenja Radovanu

Karadžiću (7)

22 ReportažaPutopis: Brzim preko Bosne (11)

32 NaukaSETI: Tri ogromna svemirska broda ušla

u sunčev sistem

33 Tehnika34 ZanimljivostiBosanac najljepši muškarac u

Njemačkoj

37 SportBh. reprezentacija igra u Atlanti protiv

Meksika 9. februara

40 Estrada

41 Mozaik 42 Horoskop

44 Zabava

46 Oglasi

38 Sport

Megalomanski stadioni domaćini SP-a 2018.

Svim čitaocima pravoslavne vjeroispovijesti želimo srećan Božić 

Page 4: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 4/48EUROPA4 JANUAR 2011

   k  o  m  e  n   t  a  r

Poštovani čitaoci, redakcija Europa Magazina će rado objaviti i Vaš tekst, ako nam ga pošaljetena e-mail adresu [email protected]. Ne zaboravite - ovo je i Vaša novina!

KOLUMNA

 Lažna briga za narod 

D

ragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, sasvim se

uživio u ulogu vođe naroda. Veoma je zabrinutovih dana za njegovu sudbinu. Alarmantnim tonom saop-ćava da se Hrvatima sprema nova neprijateljska podvalau vidu četverostranačke platforme za sastav nove izvršnevlasti u Federaciji i za zajednički nastup na državnom ni-vou. Bez njegove stranke u vlasti i bez njega kao državnogapremijera, plaši Čović javnost, sprema se propast Bosni iHercegovini i Hrvatima u njoj.

Sad, da je Lagumdžijina koalicija popriličan političkifrankenštajn, o tome se da razgovarati, i uopće nije izvje-sno kako će taj projekt završiti ako Ljubićev HDZ 1990zaista ostane talac Čovićeve politike, te ako te dvije stran-ke opstruiraju projekt udruženim snagama sa vladajućim

srpskim strankama iz Republike Srpske. No, što se Čovićatiče, jasno je da njegova kritika četverostranačke koalicijenije ništa drugo do prekrivanje vlastitih ambicija smokvi-nim listom nacionalnog interesa. U makijavelizmu ovogapolitičara uvijek iznova zapanjuje surova beskrupuloznost ipotpuni nedostatak odgovornosti koja se pretpostavlja kod javnih osoba s demokratskim legitimitetom. Na drastičannačin pokazao je to i ovih dana, skupa sa svojim stranač-kim vrhom, uručujući kao pokrovitelj malonogometnogabožićnog turnira u Mostaru pehar pobjedničkoj ekipi. Ta sezove HVO Srednja Bosna „Dario Kordić“, i njezini članovina grudima ponosno nose sliku ovoga ratnog zločinca osu-đenog za najteže zločine.

Otužna je istina da svi bosanskohercegovački etnopoli-tičari njeguju sličan ili isti model odnosa prema zločincima

ili osumnjičenicima za ratni zločin iz svoga naroda. Taj se

odnos svodi na vulgarni negacionizam, odnosno na stav dasu zločinci samo „oni drugi“. Primjera u poslijeratnoj praksiima mnogo, a dovoljno se sjetiti Dodikovoga odnosa premaBiljani Plavšić, ili Silajdžićevoga prema Rasimu Deliću i Atifu Dudakoviću.

Čovićeva gesta je, dakle, tipična, ali utoliko gore ponjega. Odgovoran i narodnom dobru istinski predan poli-tičar u ovoj bi prilici postupio sasvim obrnuto. Mogao bi sedemonstrativno distancirati, mogao bi strpljivo pedagoški,  javno, objasniti da se zločince naprosto ne smije slaviti.Najprije zbog pijeteta spram njihovih žrtava, ali ne manjezbog vlastitoga političkog i mentalnog zdravlja. Ili bi mo-gao…, ma, ima stotinu načina na koje bi ozbiljan političar

pokazao vlastitu pamet i odgovornost. Pogotovo u predbo-žićnoj atmosferi, koja bi prema izvornome smislu ovogablagdana imala biti radosno navještenje mira svih sa svima„dobre volje“. Ta vrsta odgovornosti i mudrosti Čoviću je,očito, nedostupna; njegov domet je mutna bara populistič-ke demagogije i dobroga šićara, lišena ikakve istinske od-govornosti prema poslu kojim se bavi i prema narodu kojitvrdi da zastupa.

Pa, tko zapravo Hrvatima u Bosni i Hercegovini spre-ma propast?

 

 Ivan Lovrenović  

 Radio Slobodna Evropa

besplatan upis kompanije

www.bosnianyellowpages.us

MUST SELL

●BANK FORECLOSURES ● FIXER UPPERS ●HUD HOMES ●DISTRESS SALE ● CORPORATE OWNED PROPERTIES

FREE LIST WITH PICTURES UPDATED DAILY

WWW.GWINNETTDISTRESS.COM

Page 5: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 5/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 5JANUAR 2011

k om ent ar

Page 6: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 6/48EUROPA6 JANUAR 2011

   b  o  s  n  a   i 

   h  e  r  c  e  g  o  v   i  n  a

Prema riječima lidera ove četiri stranke, ovo je platfor-ma i za zajednički nastup u institucijama BiH u na-

redne četiri godine, a poziv je upućen i svim drugim politič -kim partijama da se priključe i podrže potpisano kako bi seubrzalo formiranje vlasti u zemlji nakon oktobarskih izbora.

Usaglašena platforma SDP BiH, SDA, HSP i Narodnestranke Radom za boljitak je dokument koji deniše šta suprioritetna politička i ekonomska pitanja za BiH i kako ih rije-šiti u naredne četiri godine.

Tako je dogovoreno da se radi na ispunjavanje obavezakoje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju saEU, rješavanju pitanja vojne i državne imovine, popisa sta-novništva, usvajanje niza ekonomskih zakona, ali i izmjeneUstava i transformacije Kancelarije visokog predstavnika.

Takođe je dogovoreno uspostavljenje vrhovnog sudaBiH, novih ministarstava na nivou države, civilna kontrolavojske, kao i ustavna reforma u tri faze.

„Prva faza jeste implementacija presude Evropskog sudaza ljudska prava u predmetu Sejdić - Finci, i po dubini ko-liko se mognemo dogovoriti, zatim denisanje pitanja nad-ležnosti, izvornih i podijeljenih nadležnosti države i entiteta,pitanje evropske klauzule, i pošto se zalažemo za ukidanjeOHR-a, moramo riješiti pitanje prijenosa ovlasti OHR-a - koće biti ubuduće vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma. Drugafaza jesu ustavne reforme za članstvo u EU koje su vezane iza članstvo u NATO-u. I treća faza, kada se stvore političkiuvjeti za to, drugačija teritorijalna organizacija“, pojasnio jepredsjednik SDA Sulejman Tihić.

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić tvrdi da će usa-glašena platforma osigurati institucionalnu jednakopravnost

svih konstitutivnih naroda kako bi se, između ostalog, izbje -glo nezadovoljstvo pri izboru člana Predsjedništva BiH, a na-ročito hrvatskog naroda.

„Da se predsjednik Predsjedništva BiH bira indirektnou Parlamentu BiH, što je vrlo bitno, da Parlament BiH ima ubudućnosti veći broj zastupnika radi kapaciteta donošenja za-kona nego što je to sada“, navodi Jurišić.

 Rotacije u državnim institucijama

Predložene promjene odnose se i na novi način formi-ranja Savjeta ministara BiH, te imenovanja predsjedavajućeg

oba doma državnog Parlamenta, dodaje Tihić.

„Da se uvede princip rotacije po etničkom principu kadasu u pitanju pozicije predsjednika Predsjedništva, predsjedni-ka Vijeća ministara, predsjednika Zastupničkoga doma, pred-sjednika Doma naroda, svi na mandatni period od četiri go-dine, s tim da svaki konstitutivni narod mora biti zastupljenna jednoj od ovih pozicija i opet da nijedan kandidat iz jedneetničke strukture ne može biti više od dva mandatna perio-da. Kada je u pitanju odlučivanje u vladama entiteta, složilismo se da uvedemo principe odlučivanja kao što je to u Vije -ću ministara, tako da se ne može ni teoretski desiti kao što sedo sada moglo desiti da jedan narod u entitetskoj vladi budepreglasan. Zatim, zagarantirane kvote konstitutivnih naroda iostalih u zakonodavnim tijelima, od općine, kantona, entitetado države“, pojašnjava Tihić.

Kada je u pitanju zakon o popisu stanovništva, predlože-no je da se popis izvrši 2011. a da se podaci o etničkoj struk -turi stanovništva prema popisu iz 1991. primjenjuju do okon-

čanja pregovora s EU o sticanju statusa punopravnog člana iliulaska u NATO.

Ujedno i mapa za Evropu

Lider SDP-a Zlatko Laguimdžija naglasio je da su svi oviprijedlozi dogovoreni između ove četiri stranke i da je to prvikorak ka ispunjavanju obećanja datih biračima. Naravno, sveostale političke stranke su pozvane da se priključe, poručio jeLagumdžija.

„Mi smatramo da je potrebno otvarati proces vraćanjapovjerenja među nama. Ne postoji nijedan ustav, nijedandokument koji će sam po sebi riješiti probleme ukoliko ljudi

neće da djeluju u dobroj volji jedni prema drugima. Ovo jepoziv svima da se priključe institucionalnom preustroju BiHi poziv svima da ustvari ne dijelimo ni sebe ni fotelje, negoda podijelimo posao i odgovornost i da se pridruže“, rekao jeLagumdžija.

  Jedan dio platforme sadrži i prijedloge rješavanja eko-nomskih i socijalnih pitanja, rekonstruisanja javne uprave,te usklađivanje poreznih stopa, kaže predsjednik Narodnestranke Radom za boljitak Mladen Ivanković.

„Oporezivanje luksuza, a rasterećenje rada, dosljednaprimjena ugovora o slobodnoj trgovini, zaštita domaće pro-izvodnje, podrška domaćoj poljoprivrednoj i prehrambenoj

POSTIZBORNA BOSNA I HERCEGOVINA

Platforma četiri stranke: 

Podijeliti odgovornost a ne foteljeSocijaldemokratskapartija BiH, Stranka demokratske akcije BiH, Hrvatska stranka prava i Stranka Radom zaboljitak predstavili su zajedničku platformu koja predstavlja osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Page 7: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 7/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 7JANUAR 2011

 b o sn ai  h er c

 e g ovi n a

proizvodnji, a naročito svakoj izvozno orijentiranojproizvodnji u BiH“, naveo je Ivanković.

Ova platforma, kako tvrde njeni potpisnici, pred-stavlja i mapu puta za euroatlantske integracije, premakojoj je predviđeno da BiH za dvije godine počne pre-govore za kandidatski status.

Lideri SDP, SDA, HSP i Narodne stranke Radomza boljitak naglasili su da imaju ustavni kapacitet za

formiranje vlasti u Federaciji, te da će na dogovorenojplatformi insistirati u institucijma BiH.

Usaglašeni dokument je upućen HDZ-u 1990, apozvane su i sve političke partije iz RS da ga podržeili dograde kako bi to bio program na kojem bi vlast nanivou države radila u naredne četiri godine.

JEFTINE AVIONSKE KARTE LLCSamo Ptice Lete Jeftinije

 Jazmir Bešlijaowner

336 Springhaven Rd,Lawrenceville, GA 30046

Tel 770.963.9684 Tel 770.651.7185Tel 770.963.9685 Tel 770.268.8940

 Fax [email protected]

www.TravelBiH.com

Page 8: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 8/48EUROPA8 JANUAR 2011

   b  o  s  n  a   i 

   h  e  r  c  e  g  o  v   i  n  a

Nakon što su Socijaldemokratska partija (SDP), Stran-ka demokratske akcija (SDA), Narodna stranka Ra-

dom za boljitak i Hrvatska stranka prava (HSP) predstaviliplatformu, odnosno programske ciljeve u naredne četiri godi-ne u Federaciji BiH i BiH, reagovale su obje Hrvatske demo-kratske zajednice (HDZ), tvrdeći kako taj dokument ignoriševolju hrvatskog biračkog tijela u toj državi, jer nije dobio „ze-leno svjetlo“ te dvije stranke.

To je povodzbog kojeg je Dra-gan Čović, pred-sjednik HDZ BiH,sazvao sastanak usrijedu u Mostaruna koji je pozvaoMilorada Dodika,Mladena Bosića -koalicione partnerena državnom nivou

iz Republike Srp-ske, te Božu Lju-bića, predsjednikaHDZ 1990.

Istovremeno, još ranije za isti dan je zakazana i sjedni-ca Parlamenta BiHna kojoj bi trebaloda se izabere novorukovodstvo Doma.

Kako je u Bo-sni i Hercegovini

neizvjesnost u sva-kom smislu te riječiprisutna, u ovom trenutku ne može se prognozirati šta će usrijedu od dva najavljena događaja biti otkazano - mostarskisusret Dragana Čovića, Milorada Dodika, Bože Ljubića i Mla-dena Bosića ili sjednica Parlamenta BiH, na kojoj bi trebalo dabude izabrano novo rukovodstvo.

Zahtjev za odlaganje sjednice uputile su tri stranke, svetri pozvane u Mostar, a prema poslovniku da bi sjednica i bilaotkazana, to moraju tražiti više od 22 poslanika.

Solomonsko rješenje nudi Adnan Bašić, privremeni pred-sjedavajući državnog parlamenta:

„U srijedu moramo nastaviti rad konstituirajuće sjednice,a najvjerovatnije izlaz iz svega toga će biti da će se prolongira-ti termin narednog nastavka sjednice.“

Organizator sastanka u Mostaru je Dragan Čović, pred -sjednik HDZ-a, a kao odgovor na predstavljanje platforme

koju su potpisale SDP, SDA, HSP i Stranka Radom za bolji-

tak. Njome se, podsjetimo, nude rješenja za ustavna pitanja,evropske integra-cije, ekonomskostanje, kako na po-dručju Federacije,tako i na državnomnivou.

„Mi sad idemosa jednom potpunonovom inicijativomda okupimo jedanbroj stranaka kojeimaju mnogo većuparalamentarnuvećinu nego što jeova i da jednostav-no pokažemo što jepravi put za BiH“,kaže Dragan Čović.

 Druga alijansa

Čovićev pot-predsjednik Ma-rinko Čavara kažekako bi se na sa-stanku u srijedu

trebalo raspravljatio formiranju vlastistranaka koje čine konstitutivne narode.

Na pitanje znači li to da je HDZ-ov program drugačiji odplatforme četiri političke partije, odgovara:

„Ne radi se o različitim programskim načelima, nego seradi o želji da se potpuno upravlja procesima u Federaciji, oželji da se ponudi jedna druga alijansa, koju mnogi naslućuju,da bi se realizirali rani ciljevi fundamentalista i nekih drugihkoji nisu to uspjeli u ratu. Pokušavaju to u miru.“

U HDZ 1990 nemaju tako optužujuće riječi upućene SDP-u, SDA, HSP-u i Stranci Radom za boljitak. Potpredsjednik te

POSTIZBORNA BOSNA I HERCEGOVINAI

Čović uzvraća udarac:Kontrakoalicija na nivou BiH

 Loptica koju su stranke potpisnice velikih entitetsko-unutaretničkih koalicija i zajedničkih nastupa u instituci- jama države Bosne i Hercegovine, u Republici Srpskoj, ljuto zaraćeni poltički protivnici SNSD i SDS, a u “Herceg-Bosni”, još zaraćeniji i sujetniji HDZ BiH i HDZ 1990, uputili, uvjetno rečeno, “trećoj strani“, do sada još nijevraćena u istom maniru. Ako je suditi po javnim izjavama ili pak šutnji SDP-a i SDA, “treće strane“, bošnjačke, još nema, niti će je, deklarativno, biti.

Milorad Dodik i Dragan Čović

Page 9: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 9/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 9JANUAR 2011

 b o sn ai  h er c

 e g ovi n a

stranke Martin Raguž kaže kako će se o svemu odrediti u če -tvrtak na Glavnom odboru, kao i da se njihova komunikacijanastavlja sa strankama u Sarajevu i Banjoj Luci.

„Koncenzus, razgovor, dijalog, argumenti, popuštanjesvih - i fokus na prioritete, a ne da sada određujemo ko je po-doban, ko nije“, navodi Raguž.

Inače, HDZ 1990 uoči izbora bio je dio koalicije u kojoj jebio i HSP, potpisnik SDP-ove platforme, a nakon izbora BožoLjubić se okrenuo dojučerašnjem ljutom protivniku DraganuČoviću, sa kojim je dogovorio zajednički nastup na federal-nom i državnom nivou.

HDZ-ovska ljubav mogla bi uskoro pući, posebno nakonizbora Vilima Primorca, kadra HDZ BiH, za predsjednikaUprave HT Mostar. U HDZ 1990 traže da se HDZ očituje otom imenovanju u svjetlu sporazuma o zajedničkom postiz-bornom djelovanju.

„Ono što mi, inače, želimo u svom djelovanju nametnutikao model jeste da se zakoni moraju poštovati“, kaže portpa-rol Veso Vegar.

Hoće li imenovanje Primorca zaoštriti odnose dva HDZ-ai time potaknuti HDZ 1990 da se prikloni SDP-ovoj platformi,

znaće se uskoro. Ko ima legitimitet 

Istovremeno, ono što konstantno potenciraju te dvijestranke sa hrvatskim predznakom je kako HSP i Stranka Ra -dom za boljitak nemaju legitimitet hrvatskog naroda u BiH.Na tu tvrdnju visoki funkcioner Hrvatske stranke prava PetarMilić odgovara:

„Mi imamo znatno više preko 100.000 glasova. Akooduzmemo stožernoj kriminalnoj organizaciji glasove Srbakoje je dao Dodik u Federaciji BiH, oni su ispod 100.000 gla-sova.“

U SNSD-u ocjenjuju kako platforma koju su ponudileSDP, SDA, HSP i Stranka Radom za boljitak neće doprinijetidogovoru na nivou BiH. O tome šta je sporno u ponuđenomdokumentu, Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a, kaže:

„Mi imamo svoje programske dokumente, imamo plat-formu o zajedničkom djelovanju sa SDS-om. Ukoliko se uop-šte dođe do stepenice da se treba pregovarati s ovim stranka-ma koje su sad potpisale tu platformu, onda ćemo vidjeti šta je predmet razgovora.“

Na sastanak u Mostar pozvan je i lider Srpske demokrat-ske stranke (SDS) Mladen Bosić. Još ne zna da li će ići, s ob-zirom da sjednica državnog parlamenta nije odgođena. Bosić je, podsjetimo, sa Dodikom dogovorio koaliciju na državnomnivou, a kako kaže, nema ništa protiv drugih koalicija.

„Pozivam sve političke faktore da sjednu za sto i da de-nišu šta je ostvarivo i šta je prihvatljivo za ostale partnere i dase na osnovu toga napravi neka vlast koja bi imala funkciju uinteresu građana BiH“, navodi Bosić.

Protekle četiri godine Bosna i Hercegovina, sa onima kojisu bili na vlasti, nije se približila Evropi. Nade građana, ali imeđunarodne zajednice, bile su uprte u novu vlast, čije formi-ranje će, po svemu sudeći, biti u 2011. Ako se budu i dalje pre-pucavali na način na koji to rade ovih dana, Evropska unija ćeod BiH biti udaljena kilometrima.

Page 10: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 10/48EUROPA10 JANUAR 2011

   b  o  s  n  a   i 

   h  e  r  c  e  g  o  v   i  n  a

 Jedni nude platformu, a drugi sastanak. Jedni odbili sa-stanak, a drugima je platforma tek popis nečijih želja.

Ponude su dakle cementirane, ali opet otvorene i sa jedne i sadruge strane, klikću akteri s ekrana.

Prva četvorka iz Federacije BiH, tzv. treći blok, samoi-denticiran kao bosanskohercegovački i proeuropski, a pro-zivan od herceg-srpske četvorke i medija im za unitarizam iprikriveno velikobošnjaštvo, poziva se na platformu i odbijasastanak jer herceg-srpska četvorka ne nudi konkretan doku-ment. Četvorka iz Herceg-Srpske pak ne daje pet para za plat-formu jer ima neke druge planove.

 Ikebane vs.autentični

I tek što zamalo ne posvjedočismo čudo neviđeno - for -miranje etno-nacionalnog tripleta vlasti sa najjačim unutaret-ničkim “velikim koalicijama“ do sada, kad odjednom dok sirek’o keks, obresmo se između dvije vatre – četvorka se jed-na namjerila drugoj. Jedni, onako sve s platformom, precizni,objektivni, odmjereni, otvoreni,proeuropski i realni, a drugi na savglas dobronamjerni, otvoreni isto,bez platforme doduše, ali posveće-ni autentičnom predstavljanju kon-stitutivnih naroda u vlasti.

Ne zna čovjek kome bi povje-rovao i kome bi se priklonio.

 Jedni mediji kažu da “platfor-misti” imaju pakleni plan majori-ziranja nebošnjaka, a drugi medijiskloni antiplatformistima da her-ceg-srpska družina radi na, kakose to često kaže već uvriježenimrječnikom, disoluciji države, pukojpodjeli fotelja i drugih vrsta djelid-be predizbornog šićara.

Prosto, čovjeku dođe da po-vjeruje kako mu se valja opredijeliti između dvije četvorke jerosjeća da mora i da mu život i smrt ovise o tome. U procesuopredijeljivanja valja početi od imena i prezimena. Ako je no-sitelj imena Jovan, ne priliči mu da je za platformu. Pobogu,pa to je maslo stranaka iz Federacije! Zar da bude prezrena

ikebana!? Još veća je ikebana ako je Stjepan koji se prodaoza par fotelja, izdavši “autentične” i stolne. Ako se neko pakzove Mujke, onda mu platforma ne gine.

Na antiplatformskoj strani nema niko “naš“, a ovamo sui njegovi i ovi što ih baš i ne voli, pa nije toliko strašno. Gdjebi Mujke za njima tamo i njihovim “mini Karađorđevom“.Nema blok svojih, a i ne treba mu, misli Mujke. Ima ovamo iponeki Jovan i Stjepan, dobro je. Njemu je bitna država.

Padne mu teško kad čuje da herceg-srpske stranke u svo- jim atarima postavljaju podobne pripadnike manjinskih kon-stitutivnih naroda. Prigovara na prigovore mini-karađorđeva-ca da platformisti nemaju “autentičnih“ predstavnika i braniautentičnost jovana, stjepana i ostalih u svojim redovima.

 Rat za duše

A šta ćemo sa sejdićima i ncijima? Gdje će se oni opre -dijeliti u vremenu kad se četvorka jedna namjerila drugoj? Di-lema važi i za sve one kojima vlastito ime i prezime, etnička ikulturna odrednica i sredina u kojoj živi nisu defaultni i ulti -mativni faktori za opredijeljivanje u stanju izloženosti medij-skoj hajci za duše građana, biti na jednoj ili drugoj strani. Uni-tarizam ili disolucija? Stare dileme sa starim i prežvakanimopcijama i akterima. Europa, NATO i BiH po svaku cijenu iliRS bez BiH, pa ako treba i bez Europe i NATO-a po svakucijenu, treći entitet po svaku cijenu pa makar, ne znam ti šta.

Sve to tako izgleda i sve bi tako trebalo izgledati dok žele,

igraju i podvriskuju kolovođe ove sve jasnije i sve izraženiješizme na političkoj sceni u zemlji. Kao dva vrtloga, ove dvi- je suprotstavljene struje pokušavaju usisati sve pred sobom.

Izbacuju kolebljive elemente kojeometaju rast i razvoj u smjeru jed-ne zadane ose, zbijaju, ojačavaju iprestrojovaju redove. Kako se stva-ri zakuhavaju, posebno se ljudi od  javne riječi moraju paziti šta pišui govore. Samo i jedna pogrešnokonktekstualizirana riječ ili frazamože ih koštati pa da budu izloženi javnom linču, blaćenju ili gnusnimprijepiskama, nijemom čaršijskomzamijeranju i prijeziru kao premaizdajniku, fašisti ili podlom unitari-sti i ljubitelju preglasavanja. Shod-no imenu i prezimenu, već se možepretpostaviti kako će javno iznoše-nje argumenata u korist platformi-sta ili antiplatformista, utjecati na

etiketiranje svakoga ko se usudi da iznese svoje mišljenje ilianalizu o ponuđenim opcijama dva stranačka bloka. Bit ćekriv šta god napiše i kaže, ili jednima ili drugima.

Zapravo, napetost ove vrste trajat će koliko i domaća me-dijsko-informativna histerija oko aktualnih postizbornih, već

Dvije četvorke i javnosti im

Platformisti i antiplatformisti

Ono što dogovorismo mi ovdje, nudimo i onima tamoda prihvate, u najkraćem je opis pozicija dvaju suprot-stavljenih blokova političkih stranaka od čijeg (novo)dogovora ovisi formiranje vlasti na državnoj razini, uFederaciji BiH i kantonima pa i u Republici Srpskoj,otkad “visi” konstituiranje rukovodstva Doma narodaRS-a.

Zlatko Lagumdžija na sastanku “četvorice”

Page 11: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 11/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 11JANUAR 2011

 b o sn ai  h er c

 e g ovi n a

pomalo iscrprljujućih produžetaka. Obzirom da su argumentiu ovako započetom klasičnobosanskom verbalnom nagu-ravanju, gotovo pa sporedna stvar ili samo dekorativini ka-mičci na dobro utabanim i zacrtanim stazama, valja onda tekizračunati omjer podobnosti i iskoristiti nečiji javni istup kaomaterijal za ocjenu njegove upotrebljivosti u vremenu kada sečetvorka jedna namjerila drugoj.

 Kičeraj i šabloni

Čini se onda da je badava nevladinom sektoru potpisivatipeticije za širu javnu raspravu i učešće građana u famoznojustavnoj reformi kada će i njihov glas, ma kakav bio, biti svr-stan tek kao sićušan kamičak, bliži jednom ili drugom pogle-du. Zucne li Jovan o jačanju institucija države, bit će prodanaduša i prijatelj ljubitelja ukidanja Republike Srpske, a Muj -ke, ako i pomisli o Bosni iz tri administrativna dijela, hamanbit će gori od Fikreta Abdića. Ma šta Abdića, od Karadžića iMladića zajedno! O trećem entitetu, ne smije ni pomisliti. SaRS-om mora. Takva je sudbina. Ali od pomisli na treći entitet,njega kao Mujketa, trebao bi prekriti osip. Stjepan bi stvarnomorao prelomiti i povjerovati da je čas kucnuo. Ili sad, ili ni -kad.

I sve bi to bilo normalno da nije jedne sitnice - zdravograzuma koji nas, htjeli-ne htjeli, tjera da iz osjećaja odgovorno-sti prema sebi i budućnosti naših potomaka bez kompromisasagledavamo situaciju, mjerkamo i promišljamo, bez prava naluksuz šablonskog i predvidivog pristupa suprotstavljenimkoncepcijama u skladu sa dobro uhodanim ovdašnjim politi-kantsko-medijskim kičerajem i bez straha od prijezira aktera jednog ili drugog pola zadojene i zapjenjene javnosti.

Page 12: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 12/48EUROPA12 JANUAR 2011

   b  o  s  n  a   i 

   h  e  r  c  e  g  o  v   i  n  a

U nastavku konstitutivne sjednice Vijeća naroda RS,Моmir Маlić iz Kluba srpskih delegata izabran je za

predsjedavajućeg ovog tijela. Za potpredsjedavajućeg Vijeća,iz reda hrvatskog naroda, izabran je Zoran Lipovac, a Miro -slav Mikeš za potpredsjedavajućeg iz reda ostalih.

Predsjedavajući Vijeća, Momir Malić, objasnio je da jeKlub Bošnjaka u ponedeljak ponovo, kao i 23. decembra, kada je konstitutivna sjednica prekinuta, predložio za predsjedava- jućeg Mirsada Đapu iz SDP-a BiH, što nije bilo privatljivo zaostale.

„Mi jasno kažemo da nam nisu bili prihvatljivi delegatiiz Socijaldemokratske partije, prije svega zbog jedne ukupnepolitike u BiH, već duže vrijeme, a posebno sada, u vrijemekonstituisanja vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, gdje seSDP i SNSD, kao dvije najjače političke partije u BiH, prak -tično pobjednici na izborima, potpuno razilaze oko konceptakonstituisanja vlasti. Ali, oni nisu koristili ni tu mogućnost daeventualno predlože nekog drugog kandidata. Oni su a prioribili, apsolutno, samo za gospodina Đapu. Ja samo govorim daoni čak nisu ni to konzumirali“, kaže Malić.

S druge strane, predsjednik Kluba Bošnjaka, Mujo Hadži-omerović, podsjetio je da je ustavno pravo Kluba Bošnjaka dapredloži kandidata za predsjedavajućeg, dodajući da je Mir-sad Đapo iz SDP-a BiH bio kandidat ovog kluba od kojeg nisuhtjeli odustati.

„Ustavno pravo da predloži Klub Bošnjaka svog pred-stavnika, mi smo iskoristili, a prethodno su bili međustranač-ki dogovori da za potpredsjednika Narodne skupštine kan-didujemo iz Stranke demokratske akcije, a u Vijeću narodapredsjedavajućeg iz stranke SDP“, kazao je on.

Malić je naglasio da su preostalih 20 delegata s obziromda se odluke donose većinom, izabrali rukovodstvo Vijeća.

Kako Bošnjaci nisu predložili nikoga za potpredsjedava- jućeg iz svog kluba, da bi se ispoštovale poslovničke procedu-re, Predsjedništvo Vijeća naroda je donijelo odluku i izabralopredsjedavajućeg kluba Bošnjaka Hadžiomerovića za vršiocadužnosti potpredsjedavajućeg, kazao je Malić.

„Vijeće je, izborom predsjedavajućeg iz reda srpskog na-roda, potpredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda i drugogpotpredsjedavajućeg iz reda ostalih, konstituisano. Istovreme-no, ovom odlukom smo utvrdili da je šef Kluba Bošnjaka upredsjedništvu ovlašteni potpredsjedavajući i da će vršiti tufunkciju dok ne predlože svog kandidata za izbor potpred-sjednika“, naveo je Malić.

 Klub Bošnjaka pokrenuće mehanizme zaštite vitalnog 

nacionalnog interesa

Objašnjavajući razloge napuštanja sjednice, Hadžiomero-vić je rekao da je osam delegata iz Bošnjačkog kluba napustilosjednicu jer nisu htjeli da učestvuju u kršenju Ustava RS.

Nijedna od šest funkcija koje garantuje Ustav RS u sud-skoj, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti nije pripala Bošnjacima,objasnio je Hadžiomerović.

„Klub Bošnjaka iskoristiće svoje pravo pokretanjem me-hanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnimsudom RS, a to znači odlaganje konstituisanja vlasti u predvi-đenim rokovima, te realizaciju već usvojenih odluka i zakonau Narodnoj skupštini RS. Posebno ističemo da bi izbor pred -sjednika iz reda srpskog naroda za predsjedavajućeg Vijećanaroda RS proizveo dodatne probleme oko konstituisanja za-konodavne i izvršne vlasti u Republici Srpskoj“, kaže Hadži-omerović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, IgorRadojičić, s druge strane, smatra da je sve urađeno po Ustavui poslovniku te naglašava da se bošnjački delegati u Vijeću na-roda RS-a “ne mogu” žaliti ni pred entitetskim ni pred držav-nim Ustavnim sudom, iako je danas bez njihovog prisustvaizvršen izbor rukovodstva tog zakonodavnog tijela.

„Povrede vitalnog nacionalnog interesa je moguće po-krenuti na aktima Narodne skupštine. Ustav je jasan: Vijećerazmatra akte Narodne skupštine i na njima može pokrenutipitanje vitalnog nacionalnog interesa. Ne pokreće Vijeće pita-nje vitalnog nacionalnog interesa samo na svoje odluke. Zna-či, nema nikakvog osnova da Vijeće, kao što je naznačavanotamo, eventualno pokrene veto na sopstvenu odluku“, rekao je Radojičić.

Na ovakve ocjene funkcioner SDP-a BiH Slobodan Popo-vić kaže:

„Kad zamijenite teze, onda je sve moguće. Čak i drvenapeć – ali ako u njoj ne ložite. Mislim da je ovo zaista nešto što

nije trebalo da se desi i ja zaista ne znam kome ovo sve trebai u svrhu čega. Priča o tom da je SDP onaj koji želi da napraviproblem u procesu konstituisanja zakonodavne vlasti u Repu-blici Srpskoj apsolutno ne stoji.“

Iako Malić najavljuje da će Vijeće naroda već narednihdana početi sa razmatranjem zakona koje je usvojila Narodnaskupština RS, očigledno je da će puno posla u tumačenjimaposlovnika i Ustava imati pravnici.

Hadžiomerović je najavio da Bošnjaci neće učestvovati uradu Vijeća naroda, tako da će se morati dati i dodatno tuma-čenje da li tijelo koje bi trebalo da štiti nacionalne intrese trikonstitutivna naroda u BiH može raditi bez jednog naroda.

NARUŠENA JEDNAKOPRAVNOST NARODA U RS

I bez volje Bošnjaka izabrano

Vijeće naroda RS

Page 13: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 13/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 13JANUAR 2011

 b o sn ai  h er c

 e g ovi n a

Page 14: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 14/48EUROPA14 JANUAR 2011

   b  a   l   k  a  n

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhapšen je 10. de-cembra u austrijskoj pokrajini Salzburg, potvrdili su

u Hrvatskom ministarstvu unutarnjih poslova.

Osumnjičen je za zloupotrebu položaja i ovlasti i umiješa-nost u više korupcijskih afera zbog čega mu je Županijski sudu Zagrebu odredio jednomjesečni pritvor.

Sanader je dan prije napustio Hrvatsku preko slovenačkegranice, a za njim je raspisana međunarodna tjeralica.

Brojni hrvatski novinari i policija cijelo su popodne bili ustanju pripravnosti na hrvatsko - slovenačkoj granici, no, kako  je za Sanaderom izdata Interpolova potjernica, mogla ga jeuhapsiti i austrijska policija, što je i učinjeno.

Hrvatski mediji prenose detalje i kažu da je Sanaderuhapšen na autocesti kraj Salzburga dok je plaćao cestarinu.

Presreli su ga austrijski policajci u civilu i odmah prebacili naRegionalni sud u Salzburgu.

Riječ je o prvom hrvat-skom premijeru u istoriji kojise kazneno goni, a osumnjičen  je za udruživanje i počinjenjekaznenih djela te zloupotrebupoložaja i ovlasti u nekolikokorupcijskih afera, od najpo-znatije FIMI medija, izvlačenjemiliona kuna iz javnih poduze-ća preko te markentinške agen-cije, čija direktorica je također

u pritvoru.Prema iskazima svjedoka,

novci su završavali u privat-nim džepovima ili ‘crnim fon-dovima’ vladajućeg HDZ-a.

Hapšenje bivšeg premijeraHrvatske Ive Sanadera samo jepočetak odmotavanja klupka korupcije. Neki njemački listovitvrde da se stvari neće zaustaviti na tome. Hrvatska stoji predzemljotresom, piše list “Frankfurter Rundschau” i dodaje:

“Skoro da nema nijedne državne rme koja ne stoji podsumnjom da je u režiji Sanadera dijelila novac premijerovim

saradnicima, skoro da nema ministra koji nije učestvovao utome. Brojni funkcioneri su u zatvoru, nova hapšenja slijede.Cijeli sistem bi mogao da se uruši. Vrtlog prijeti da zahvati isadašnju hrabru i nesretnu premijerku Jadranku Kosor.

Ne samo ona, nego i njen prethodnik Ivo Sanader su tra-gične gure. Cijela Evropa je s divljenjem gledala kako je Sa -nader nakon smrti osnivača države Franje Tuđmana njegovustranku ekasno očistio od ratnih zločinaca i desnih radika-la. Sa Sanaderom su odlične odnose gajili austrijski kancelar

Schüssel, a i sama kancelarka Merkel se pojavila u njegovompredizbornom spotu.

Tek sada izlazi na vidjelo kako je Sanader zaveo red - uzupotrebu čekova. Njegov najjači stranački rival je istupio izpolitike i postao biznismen - zahvaljujući kreditu kojeg je do -bio od Hypo Alpe Adria banke, bliske Sanaderu. Premijerovisaradnici su s druge strane dobijali novac koji im je bio potre-ban za obračun s radikalima.

Bez nansijskih malverzacija, koje sada izlaze na svjetlodana, Hrvatska se nikada ne bi oslobodila iz zajednice drža-va bivše Jugoslavije. Na isti način joj je pošlo za rukom da izstruktura vlasti potisne ratne protere. Oni koji sada viču:“Drž’te lopova!”, ni sami ne znaju na koji drugi način bi se

riješili radikala. Onaj ko želi da se riješi bandi ubica i njihovihgospodara, taj teško da će to postići držeći se pravila transpa-rentnosti u radu banaka.

To što je Sanader iz crnihfondova kojima je manevrirao,nešto novca prebacio i u vla-stiti džep, nije lijepo, ali skrećepažnju s istinskog problema.Ovdje revolucija ne jede svo-  ju djecu, nego domovinski ratždere svoje unuke.

Cijeli ovaj proces u Hr-vatskoj pokrenula je u stvari

Evropska komisija. Ona nijeviše dozvoljavala da politikavrši pritisak na pravosuđe.Pravosuđe je jedino poglavljepristupnih pregovora Hrvat-ske i EU koje je još uvijek otvo-reno. Poruka je jasna. Ako Hr-vatska želi dalje da ide putem

ka EU, mora se obračunati s čovjekom koji je Hrvatsku s punovještine i spretnosti izveo na taj put. To nije fer, ali je isprav-no. Hrvatskoj nema mjesta u Evropi s ljudima čija prošlost jeuprljana mrljama”, završava komentar u listu “FrankfurterRundschau”.

HRVATSKA

Hrvatska pred političkim

zemljotresom

Ivo Sanader je u zatvoru, ali se stvari neće zaustaviti

na tome. Vrtlog bi mogao zahvatiti i povući i JadrankuKosor. U Hrvatskoj revolucija ne jede svoju djecu,nego Domovinski rat jede svoje unuke.

Austrijska policija privodi Sanadera u sud uSalzburgu

Page 15: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 15/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 15JANUAR 2011

 b al k an

Evropski savjet, kojeg činešefovi Vlada i država

članica Evropske Unije dodijelio je 17. decembra ujutro Crnoj Goristatus kandidata za članstvo uuniji.

Ministrica za evropske inte-gracije Gordana Đurović kaže da je dobijanje statusa kandidata ve-

liki događaj koji treba proslavitiali i da država sada mora prionu-ti na zahtjevan posao ispunjenjasedam uslova za početak pristu-pnih pregovora sa Briselom.

17. decembar je dan koji tre-ba proslaviti jer su Crnoj Gori zvanično otvorena još jednavrata do konačnog cilja – članstva u EU, poručila je odmahnakon lijepih vijesti iz Brisela, Gordana Đurović.

“Zaslužena, dugo čekana i zaslužena vijest koja iz Briseladolazi Crnoj Gori . Mislim da je to dan kada možemo malozaustaviti naše kompjutere i zaista nazdraviti jer simbolički tozaista znači dosta. Crna Gora će sada imati jedan bliži odnos

sa institucijama EU, imaće više formata sastanaka, biće pozi-vana na neke sjednice gdje već može biti posmatrač. Imaćedrugi status u IPA fondovima. Sa uvođenjem decentralizova-nog sistema upravljanja moći ćemo da razmišljamo o nekimsnažnijim projektima i to u srednjem roku. Moramo biti po -nosni da smo jedina zemlja regiona koja je ove godine dobilatu preporuku od svih zemalja potencijalnih kandidata. Borbanije bila laka, ali mislim da smo je zaslužili i da je to vrlo va-žan dan za Crnu Goru”, kaže Đurović.

No, vremena za slavlje nema mnogo budući da su nakonnovembarske preporuke Evropske komisije da Crna Gora do-bije status kandidata za članstvo u EU, u Podgoricu stigli kon-kretni zahtjevi Brisela u vidu sedam uslova koje je potrebnoispuniti za otpočinjanje pristupnih pregovora.

Na, ni malo uvijen način predočio ih je komesar za proši-renje Štefan File tokom razgovora sa najvišim funkcionerimacrnogorske vlasti.

“Korupcija i kriminal u Crnoj Gori predstavljaju ozbiljneizazove. Zakonodavstvo se mora strogo primjenjivati. Morajuse ostvariti uvjerljivi rezultati vezano za pro aktivne istrage,gonjenje i nalne osude. Sprječavanje korupcije i konikta in-teresa na svim nivoima moraju se osnažiti. Što se prije poza-bavite ovim pitanjima to će brže i jednostavnije proći kasnijipregovori o ključnim poglavljima”, kaže on.

Brisel dakle traži suštinske i mjerljive promjene u crno-

gorskom društvu prije početkapristupnih pregovora za članstvou EU. Koji su prvi koraci i sastan-ci koji će uslijediti nakon što jeCrna Gora dobila status kandi-data.

Gordana Đurović kaže daCrna Gora ima sedam mjeseci daodgovore na sedam pitanja.

“Imamo inteziviran dijalogsa EU o tim pitanjima posebnou oblastima vladavine prava,kriminala i korupcije. Očekujemu januaru nekoliko radionica ,ekspertskih posjeta i nekih za-

  jedničkih zaključaka. Akcioni plan smo sačinili, koji će većdanas biti dostupan javnosti . On je na javnoj raspravi do 25. januara, očekujem da ćemo ga svi zajedno još bolje izoštriti iu saradnji sa Evropskom komisijom, ali i drugim ekspertimaSavjeta Evrope precizirati šta se može uraditi u ovom perioduda bi bilo mjerljivo. Znači, ti problemi , da kažem u svim timsegmentima neće biti svi riješeni i dovesti nas do neke idealne

tačke koja bi bila otvaranje pregovora, ali moramo proizvestidovoljno mjerljivih rezultata koji će nas preporučiti za otvara-nje pristupnih pregovora. Komisija će to da cijeni a na kraju ćeda odluče države članice”, ističe Đurović.

Podsjetimo, zahtjev za kandidaturu Crna Gora podnije-la je u decembru 2008. godine, Evropski savjet je aprila 2009.godine pozvao Komisiju da izradi mišljenje o crnogorskomzahtjevu.

Odgovore na Upitnik EK Crna Gora predala je na izmakuprošle godine. U novembru ove godine je EK u svom izvješta- ju preporučila da Crna Gora dobije status kandidata za član-stvo u EU.

CRNA GORA

Crna Gora dobila status

kandidata

Page 16: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 16/48EUROPA16 JANUAR 2011

  a  m  e  r   i   k  a

 Registrujte se za specijalnu prazničnu ponudu i uživajte u:• WORLDTV Kućnom satelitskom sistemu (vrijednost 154$)

• Pretplati za 2 mjeseca (vrijednost 64$)

• Poštarini

 Želite još više bosanskih kanala?Dodajte danas BN Music Vašoj pretplati!*

 Imamo još mnogo toga za ponuditi!Gledajte besplatno ABC, CBS, NBC, Fox i druge lokalne kanales našim vanjskim i unutrašnjim sistemom UHF VHF antene i

uređaja za konvertiranje!**

165,00$

69,99$

8,99$

Bez mjesečnih pretplata!

Ponuda/usluge važe samo na području Sjedinjenih Američkih Država. Ponuda važi samo za nove pretplatnike. Potrebna 1-godišnja registracija na Autopay-u ili elek-

tronsko plaćanje. Za svako otkazivanje naplaćuje se naknada od 150 dolara. *BN Music popusti stoje na raspolaganju samo pretplatnicima bosanskih paketa kanala.Nisu uključene moguće takse i troškovi obrade i instalacije. Plaća se naknada od 25 dolara nakon aktivacije. Mogu postojati određena ograničenja. Molimo vas daposjetite www.globecastwtv.com, gdje možete pronaći spisak nezavisnih profesionalnih instalatera u Vašoj blizini. Nema povrata novca za ovu ponudu. Ponuda važido 15.01.2011.g. **Nisu uključeni troškovi poštarine, porez na promet i troškovi obrade.Specikacije i karakteristike ponude se mogu promijeniti bez obavještenja.

Ne odlažite štednju! Registrujte se danas za WorldTV!

ANTENNA INDOOR OUTDOOR

WORLDTV

ZIMSKI POPUSTI

mjesečno

RADIO RADIO

1.888.238.2643

Page 17: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 17/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 17JANUAR 2011

 am eri k a

Američki diplomat Richard Holbrooke (69) preminuo je 13. decembra u bolnici George Washington u glav-

nom američkom gradu Washingtonu, gdje je završio na hit-noj operaciji nakon što mu je utvrđeno puknuće srčane aorte.Operacija je trajala 21 sat.

Washington Post prenosi da su Holbrookove posljednjeriječi bile: “Morate zaustaviti ovaj rat u Afganistanu.”

Richard Holbrooke bio je u kritičnom stanju nakon štomu je naglo pozlilo na sastanku s američkom državnom tajni-com Hillary Clinton. Najpoznatiji kao tvorac Daytonskog spo-razuma , odlučni pregovarač s Franjom Tuđmanom i Slobo-danom Miloševićem u završnici ratau Hrvatskoj i BiH, Holbrooke je od januara 2009. na dužnosti američkogizaslanika za Afganistan i Pakistan.

Holbrooke je iznimna figurau američkoj vanjskoj politici, ocije-nio je predsjednik Obama, nazvavšiga ključnim igračem u svom timu.Agencije prenose da je radio za nizameričkih predsjednika demokrata,no svjetsko priznanje zaslužio je ulo-gom u okončanju rata u BiH. Za to jebio nominiran i za Nobelovu nagra-du za mir, ali je nije dobio. Obama ga  je nazvao neumornim službenikomameričke administracije “koji je osvo-

 jio divljenje američkog naroda i ljudidiljem svijeta”.

U diplomaciju se uključio još1962., kad je radio u timu zaduženomza Vijetnam, sedamdesetih se bavioKinom, bio je američki veleposlaniku UN-u i u Njemačkoj. Bio je savjet-nik za vanjsku politiku Hillary Clin-ton 2008., za vrijeme njezine kampa-nje za predsjedničku kandidatkinjuDemokratske stranke.

Oluja i nakon nje

Sve osobine netipičnog “buldo-žer” diplomata koje karakterizirajunjegov način rada, pokazao je u pre-govorima uoči potpisivanja Dayton-skog sporazuma. Hrvatska je dobi-la podršku za pokretanje operacijeOluja i obećanje o mirnoj reintegracijiIstočne Slavonije. Nakon Oluje hrvat-ske snage imale su zadatak nastavitioperacije u BiH kako bi pripremileteren za planirane mirovne pregovo-re. Kad je HV došao nadomak BanjeLuke, a srpske snage u BiH bile u

rasulu, Slobodan Milošević je pristao na pregovore. Nakonšto ih je Holbrooke na tri sedmice zatvorio u američku vojnubazu u gradiću Dayton, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović iSlobodan Milošević, 21. novembra 1995., pararali su mirov-ni sporazum. Iako mu je to najveći uspjeh, Dayton nije riješioproblem, nego je samo zamrznuo sukob u BiH.

Tadašnji ministar vanjskih poslova Muhamed Šaćirbejsvjedočio je da je general Wesley Clark bio za zauzimanje Ba-nje Luke. Holbrooke je bio protiv, a to je Peter Galbraith ka-snije ocijenio pogreškom. Holbrooke danas priznaje da je bilapogreška što su dozvolili naziv “Republika Srpska”, umjestoda inzistiraju na imenu bez oznake republike.

Umro Richard Holbrooke

Čovjek koji je prekinuo rat u BiH

Page 18: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 18/48EUROPA18 JANUAR 2011

   k  o  m  e  n   t  a  r

Objektivnim poređenjem se brzo da zaključiti da Saraje-vo nije ni blizu islamizirano, koliko je Banja Luka pravosla-vizirana. Te samim tim, ako Teheran posmatramo u svijetlu Islamske Republike Iran, po karakteru njenog uređenja, onda je bliže istini teza da je Banja Luka Teheran, a RepublikaSrpska kao pravoslavni entitet sličnija islamskom Iranu,nego što je to Federacija BiH...

Propagandna mašinerija kod Srba je od prije rata pa naovamo učinila da džamija i ezan postanu otjelotvorenje

kumulativnih srpskih istorijskih strahova i mitova, te tačka ukojoj se bjelodano pokazuje genocidna namjera srpske vladajućeideologije u BiH s početka devedesetih godina dvadesetog vijeka.

Džamija je i danas u svijesti prosječnog građanina srpske na-cionalnosti Republike Srpske izvor svakog zla i nesreće, jer sim-

bolizuje ono najstrašnije, ono od čega se prosječnom Srbinu ledikrv u žilama, ono što oblikuje i prelama srpsku svijest, ono odčega se štrecne srpsko uho samo kad čuje za to nešto, a to nešto jemuslimanska vjera i muslimanski narod.

Nikad kvalitetno prodiskutovana tema turskog osvajanja,prevjeravanja, te svih frustracija koje su se vremenom nataložileu srpskom narodnom pamćenju, s početkom devedesetih su neslučajno bili predmet propagandne mašinerije koja je trebalo dasrpsku masu u BiH pripremi za konačno rješenje muslimanskogpitanja.

Na takvoj podlozi, u strašnoj medijskoj manipulaciji, izvrše-na je temeljna indoktrinacija ogromne većine srpske mase, koja jeaplaudirala, složila se, ili samo ćutala dok su sistematski, planskii bez izuzetka izgorjele sve džamije koje su bile dostupne vojno-policijskim strukturama Republike Srpske.

Stotine i stotine, neki brojevi govore preko hiljadu uni -štenih džamija, su jedan od dokaza nepobitne genocidne na-mjere da se jedan narod i njegova vjera unište i izbrišu tragovinjegovog postojanja.

Razumijem i shvatam, ali ne opravdavam, svakog do -brog čovjeka koji je ćutao, jer je bio zatrovan i sluđen propa-

gandom u tom vremenu, kako sam i sam bio predmetom ispi-ranja mozga od strane vladajućeg SDS-a, Rista Đoga i ostalih,kada me jedan nesretni i nehumani događaj iz 1992., kao pet-

naestogodišnjeg dječaka, osvjestio i otrgnuo sa puta mladogostrašćenog nacionaliste.

Međutim, teško se pomiriti sa činjenicom da propagandado danas nije prestala, pa valjda zato mnogo dobrih ljudi, mi-sleći da samo voli svoje, ipak izgovara propagandističke kon-strukte koji nedvosmisleno znače mržnju, fašizam i predvorjegenocida. Valjda je sreća u nesreći to što orgomna većina toradi nesvjesno.

  Jedan koji to ne radi nesvjesno, aktuelni je predsjednikRepublike Srpske. Njegova na prvi pogled mangupsko-šar-merska komparacija Sarajeva sa Teheranom, uz dodatno po-  jašnjenje da Sarajevo ima više džamija nego Teheran, nemanikakve veze sa uporednom statistikom, već ima za cilj da

betonira srpsku svijest i savjest u njenoj iskrivljenosti i netole-ranciji prema muslimanskoj vjeri. Ova izjava kreira opšti stavu Republici Srpskoj da se Sarajevo klerikalizira i udaljava odcivilizacijskih standarda, te pojačava propagandno uvjerenjeda je Republika Srpska nešto sekularno, civilizovano, demo-kratsko, evropsko, itd.

Ima istine u iskazu da se Sarajevo dobrim dijelom islami-ziralo, a to znači uz sadejstvo sa javnim institucijama, pa takomnoge javne površine preko noći mjenjaju namjenu i postajuplacevi za nove džamije, preko uvođenja islamskog vjerona-uka u sarajevske vrtiće, do čudnih interakcija i umješanostiIslamske vjerske zajednice u razne svjetovne i državne teme.

BLOG BOJANA BAJIĆA

Džamija, Teheran i Republika Srpska

PRAVOSLAVIZACIJA

Nekritička i izmanipulisana javnost RepublikeSrpske ne vidi, ili neće da vidi, da je stepen

klerikalizacije Republike Srpske nebrojeno puta veći,gotovo pa završen proces. Od toga da sve javne

institucije imaju svoje pravoslavne praznike i slave(ministarstva, škole, zavodi, i sl.), preko uključivanjapravoslavnih rituala u događaje nansirane javnim

sredstvima, do toga da se djeca u školama poautomatizmu upisuju na pravoslavni vjeronauk bez

traženja saglasnosti od roditelja, itd.

Piše: Bojan Bajić, predsjednik Naše stranke

Page 19: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 19/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 19JANUAR 2011

k om ent ar

Page 20: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 20/48EUROPA20 JANUAR 2011

   k  o  m  e  n   t  a  r

Međutim, nekritička i izmanipulisana javnost Republi-ke Srpske ne vidi, ili neće da vidi, da je stepen klerikalizaci -  je Republike Srpske nebrojeno puta veći, gotovo pa završenproces. Od toga da sve javne institucije imaju svoje pravoslav-ne praznike i slave (ministarstva, škole, zavodi, i sl.), prekouključivanja pravoslavnih rituala u događaje nansirane jav-nim sredstvima, do toga da se djeca u školama po automatiz-mu upisuju na pravoslavni vjeronauk bez traženja saglasnostiod roditelja, itd.

Objektivnim poređenjem se brzo da zaključiti da Saraje-

vo nije ni blizu islamizirano, koliko je Banja Luka pravosla-vizirana. Te samim tim, ako Teheran posmatramo u svijetluIslamske Republike Iran, po karakteru njenog uređenja, onda je bliže istini teza da je Banja Luka Teheran, a Republika Srp -ska kao pravoslavni entitet sličnija islamskom Iranu, nego što je to Federacija BiH.

Ovakve konstrukcije koje nalaze plodno tle u nekritič-kom javnom mnijenju Republike Srpske, su logična posljedi-ca ratne propagande na temu muslimanskog džihada u BiHu periodu 92. – 95., koje nisu nikad doživjele demokratskuatmosferu u Republici Srpskoj, da bi bile preispitane sa objek-tivnom kritičkom distancom.

Tako je opšti stav da je Alija Izetbegović sa svojom Islam-

skom deklaracijom imao namjeru da islamizira državu (kol’kagod ona bila), a svakako je lutao između nacionalno-građan-sko-vjerskih koncepcija, za šta svakako postoji puno dokaza,te tu tvrdnju ni ne sporim. S druge strane se ne želi vidjetida je Radovan Karadžić do kraja sproveo tzv. pravoslavnidžihad, tj. vjerski rat, sistematski uništavajući ljude i objektekoji pripadaju muslimanskoj vjeroispovjesti. Nije bitno da li je Alija to želio ili je bio primoran, što je manje važno od efe-kata, a koji govore da Alija ne samo što nije naredio, nego jeod drugih uspio sačuvati od rušenja Staru pravoslavnu crkvui Sabornu pravoslavnu crkvu u sred Sarajeva. Dok na slučajupoznate banjalučke džamije Ferhadije možemo vidjeti neča-snu ulogu gradskih vlasti, što govori u prilog pravoslavnog

džihada.

Broj srušenih crkava koje su bile na teritoriji pod musli-manskom kontrolom u ratu, u odnosu na broj koji nije srušen,ukazuje da makar u tom segmentu nije postojala sistematskanamjera da se pravoslavna vjera zatre, kao što je kroz siste-matsko rušenje svih džamija u Republici Srpskoj ta namjera jasna kao dan.

Dakle, Republika Srpska jeste vodila krstaški rat, sa stra-hovitim posljedicama po nepravoslavne vjernike. Danas jesteteokratski entitet u tolikoj mjeri da podsjeća na teokratsku dr-žavu Iran. A kroz iskaze svojih zvaničnika, na prvom mjestu

predsjednika Milorada Dodika, upravo upire prst u drugog,u ovom slučaju Sarajevo, koje je značajno sekularnije i demo-kratskije od Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske, ako već nema snage i vizi- je da svoje građane osvješćuje i suočava sa prošlošću i činjeni-cama, onda makar ne bi trebalo da ih manipuliše i pothranjujesa netačnostima i poluistinama.

Takođe, zgražavati se džamijama u Sarajevu, je ipak var-varski i necivilizacijski gest, koji bi ponajmanje smio dolazitiiz Banjaluke, upravo zbog nečasne prošlosti Republike Srpskespram islamskih vjerskih objekata, njenih vjernika, te general-no spram vjerskih sloboda svih građana.

NESVJESNO ŠIRENJE MRŽNJE

Međutim, teško se pomiriti sa činjenicom dapropaganda do danas nije prestala, pa valjda zato

mnogo dobrih ljudi, misleći da samo voli svoje,ipak izgovara propagandističke konstrukte koji

nedvosmisleno znače mržnju, fašizam i predvorje

genocida. Valjda je sreća u nesreći to što orgomnavećina to radi nesvjesno.

‘ĐAVOLJA DŽAMIJA’

Džamija je i danas u svijesti prosječnog građaninasrpske nacionalnosti Republike Srpske izvor svakog

zla i nesreće, jer simbolizuje ono najstrašnije, onood čega se prosječnom Srbinu ledi krv u žilama, onošto oblikuje i prelama srpsku svijest, ono od čega seštrecne srpsko uho samo kad čuje za to nešto, a tonešto je muslimanska vjera i muslimanski narod.

Nekada crkva Svete trojice, danas hram Hristaspasitelja

Page 21: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 21/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 21JANUAR 2011

k om ent ar

Page 22: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 22/48EUROPA22 JANUAR 2011

     f    e     l     j      t    o    n

Nakon što je tužiteljstvu tokom glavnog ispitivanjapotvrdio kako su snage bosanskih Srba nasumič-no granatirale Sarajevo tijekom opsade između 1992. i 1995.godine, bivši šef vojnih promatrača UN-a Francis Roy Tho-mas suočen je tijekom unakrsnog ispitivanja od strane bivšegpredsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića s mnoš-tvom dokumenata Armije BiH o postojanju teškog naoružanjaunutar grada.

Za optuženog Karadžića cijelo Sarajevo je bilo legitimancilj napada budući da je prema njegovim tvrdnjama ArmijaBiH imala položaje, ne samo uz dugačku liniju sukoba, već iunutar stambenih područja grada.

Kako bi opovrgao tvrdnju svjedoka o nasumičnom gra-natiranju, bez obzira radi li se o vojnim ili civilnim ciljevima,Karadžić je iskoristio izvještaje bošnjačkih snaga koje su bilesmještene u gradu. Prema njemu veliki broj incidenata grana-tiranja je nepravedno pripisan srpskoj strani.

„Slažete li se da je veoma veliki broj incidenata i projek-tila čije porijeklo i mjesto ispaljenja nisu mogli biti utvrđeni“,upitao je Karadžić bivšeg UN-ovog promatrača.

„Mogu samo usput reći da je općenito u Sarajevu u vrije-me dok sam ja bio tamo, a to je bilo do jula 1994. godine, da suminobacačke granate, to jest mine mogle biti ispaljivane s bilokoje strane, ali sve veće od toga je moralo dolaziti sa srpske

strane. Mi, kada bi počinjali istragu smo kretali od te pretpo-stavke“, opisao je svjedok.

Svjedok Thomas potvrdio je Karadžiću da su bošnjačkesnage unutar grada koristile minobacače transportirajući ih ucivilna područja i od tamo napadale srpske položaje.

„Mi smo puno vremena provodili u tome pokušavajućida ih uhvatimo – da prenose minobacač u krug bolnice, daonda pucaju i da onda odu od tamo. Ali nismo nikad uspjeliuhvatiti ih u tom činu. No znamo da su to radili“, izjavio jesvjedok.

Ipak, bivši viši UN-ov promatrač sucima je napomenuo

tijekom unakrsnog ispitivanja kako se bošnjačke snage nemogu optuživati za granate koje su padale po centru grada sobzirom na logiku dometa minobacača.

Optuženi pokušao dokazati da civili nisu gađani

Haškom optuženiku, ratnom lideru bosanskih Srba Ra-dovanu Karadžiću, koji između suđenja boravi u haškom pri-tvoru pogoršalo se zdravstveno stanje. Tako je bar obavijestiopretresne suce u svom slučaju u kojem ga haško tužiteljstvotereti za teror nad sarajevskim civilima, genocid u desetakBiH općina te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Zbog čega se Karadžić ne osjeća dobro raspravilo se nasudskoj sjednici zatvorenoj za javnost, a kada je pristup javno-

sti ponovno omogućen sudac je obavijestio kako se zahvaljujeoptuženom što želi nastaviti sa suđenjem. Strane u postupkusu ubrzano ispitale Milomira Šoju, bivšeg pripadnika Ilidžan-ske brigade Vojske Republike Srpske koja se borila na sarajev-skom ratištu.

„Ovaj svjedok zna jako dobro da se linija fronta nije mi-cala cijeli rat u Sarajevu oko hladnjače“, objasnio je Karadžićzašto je po njoj djelovano sa srpskih položaja. Naime MilomirŠoja, došao je u Den Haag kao svjedok tužiteljstva kako bi po-tvrdio kao specijalist za višecijevne bacače raketa srpskih sna-ga – da je prisustvovao ispaljivanju modiciranih avio bombina Sarajevo.

Karadžić poriče da se radilo o modiciranim avio bom-bama kojima je ciljbio djelovanje popodručjima gdjeće pogoditi najvišežrtava. A ako se iutvrdi da se radiloo projektilima veli-kog kalibra oni suprema optuženomispaljeni kako bidjelovali po vojnimpoložajima ArmijeBiH, a ne po civi-

lima kako bi širiliteror i paniku štotvrdi tužiteljstvo.

„Vi ste u jed-noj od svojih izjavarekli da nikad nistečuli da je i jednamodicirana bombaupotrebljena protivcivila, je l’ tako?“,upitao je Karadžić.

Tired Of 

Competing

With Multiple

Offers???

Beat other buyers to

HOT new Listings.FREE personalizedlist with pictures of HOT new listingsthat match your Home BuyingCriteria.

www.DankaRealEstate.com

HAAG: Zapisnik sa suđenja Radovanu Karadžiću (7)

Sarajevo bilo legitiman cilj

Radovan Karadžić: Optužen za genocid, istreblje-

nje, ubistva, progone, deportaciju, nečovječnadjela, djela nasilja s primarnim ciljem širenja

terora među civilnim stanovništvom, protiv-

pravne napade na civile i uzimanje talaca.

U ovom i idućim brojevima Europa magazinačitajte aktuelne detalje sa suđenja prvom pred-

sjedniku Republike Srpske.

Page 23: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 23/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 23JANUAR 2011

f el   j t on

„Pa ja uopće nisam imao saznanja o ciljevima. U ravnicigdje sam ja živio nije se moglo vidjeti gdje te bombe i ostalebombe padaju. Mogle su se čuti detonacije iz određenog prav-ca, ali nikakvih saznanja o ciljevima ja nisam imao“, odgovo-

rio je svjedok.Inače izjava svjedoka Šoje, data 2007.godine na suđenju

zapovjedniku Sarajevsko romanijskog korpusa DragomiruMiloševiću, osuđenom na 29 godina zatvora zbog terora sa-rajevskih civila, uvedena je u dokaze. U njoj se navodi kako jekrajem rata 1995. godine Šoja angažiran na modikaciji lanse-ra avio bombe raspoređenog u Ilidžansku brigadu.

Šoja je ispričao kako je jedina avio bomba čijem je ispa-ljenju prisustvovao promašila cilj, spomenutu hladnjaču usarajevskom Stupu u kojoj su se navodno nalazili pripadniciArmije BiH. Prvi pokušaj ispaljivanja nije uspio, a avio bomba je eksplodirala ranije nego je trebala.

„Nakon što je neuspješno gađana hladnjača, sistem kojimse radilo je izbačen jer nije uspjelo ispaljenje, je l’ tako?“, upi -tao je Karadžić što mu je svjedok potvrdio spomenuvši kako je bilo i još nekih problema.

Nakon što je predsjedavajući sudac O Gon Kwon upozo-rio da se i tužiteljstvo saglasilo da je hladnjača u Stupu bilavojni objekt Armije BiH te zatražio prelazak na novu temu,Karadžić je upitao svjedoka o okolnostima njegovo pristaja-nja da svjedoči za tužiteljstvo nakon obrade bošnjačke tajneslužbe.

„Posljednje pitanje. Vi ste u nekim izjavama rekli da se

AID nije baš korektno odnosio prema Vama, nisu Vas baš tu -kli, ali su Vam prijetili i da su Vas tek nakon obrade kod njihdoveli kod istražitelja Haškog suda?“, konstatirao je Karadžić.

„Oni su se ponašali prilično profesionalno, ali su i prijeti-

li“, odgovorio je svjedok nakon čega je Karadžić izjavio kako je završio s unakrsnim ispitivanjem svjedoka tužiteljstva.

Nakon kratkog ispitivanja svjedoka insajdera suđenje  je prekinuto do sljedećeg utorka kada bi tužiteljstvo trebaloizvesti novog svjedoka optužbe, ali i kada će se raspraviti onovim okolnostima vezanim uz pogoršanje Karadžićevogzdravlja.

Inače, u jednoj od svojih zadnjih odluka suci su naložilida se sudske sjednice produže za nekoliko sati dnevno dok seoptuženi prethodno žalio na prebrzi i iscrpan tempo.

 Rose: Srbi su bili spremni trgovati teritorijem

Suđenje bivšem lideru bosanskih Srba, optuženom zaratne zločine i genocid u BiH, Radovanu Karadžiću nastav-ljeno je iskazom britanskog generala Michaela Rosea, koji jeod početka 1994. do početka 1995. godine bio zapovjednikUNROFOR-a za Bosnu i Hercegovinu. Na početku iskaza, kaosvjedok tužiteljstva, general Rose se osvrnuo na neselektivnenapade na Sarajevo i njegova nastojanja da uspostavi primirjeizmeđu snaga bosanskih Srba i snaga Federacije.

„Srpske snage su koristile blokadu Sarajeva i humanitar-ne pomoći kako bi natjerale Federaciju na potpisivanje primir- ja, ali naravno po njihovim uslovima“, izjavio je general Rose

Page 24: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 24/48EUROPA24 JANUAR 2011

     f    e     l     j      t    o    n opisujući probleme na koje je našao kao zapovjednik mirov-

nih snaga.

Početkom 1994. godine snage bosanskih Srba držale suvećinu željenog teritorija, podsjetio je general Rose.

„I bili su spremni trgovati teritorijem za mir, ali pod svo- jim uslovima. Drugim riječima oni su željeli dijelove Bosne zasebe, a bili su spremni predati druge Bošnjacima ili Hrvati-ma“, rekao je Rose.

No nakon Washingtonskih sporazuma u martu ‘94.-te,stvorena Federacija Bošnjaka i Hrvata je željela povratiti odre-đeni teritorij i nakon toga pristupiti miru na što su srpske sna-ge reagirale ponovnom blokadom enklava i zaustavljanjemhumanitarne pomoći za stanovništvo, opisao je Rose.

„Narod u Srebrenici i Žepi je doslovno gladovao. Goraž-de nikada nije bilo u tako lošoj situaciji jer je ono bilo pristu-pačnije, ali i tamo je situacija povremeno dosezala kritičannivo“, kazao je Rose.

Prema svjedoku, blokada pomoći kao i napadi na enkla-ve te grad Sarajevo, bila je organizirana politika bosanskihSrba i oruđe pritiska na drugu stranu.

Kako bi prikazalo da je Karadžić mogao zaustaviti vojnodjelovanje po Sarajevu kad je to god htio tužiteljstvo je pod-sjetilo na utakmicu između UN-a i jednog sarajevskog tima umartu 1994., te obećanja optuženog da će se susret održati bezprekida. Utakmica se održalabez prekida i bez jednog inci-denta snajperskog djelovanja.

„Je li to Vama išta zna-čilo u vezi efektivne kontroledr. Karadžića nad upotrebomteškog naoružanja njegovihsnaga?“, upitalo je tužitelj-

stvo.„Da. Dr. Karadžić je bio

čovjek od riječi i pobrinuo seza to da se utakmica odigrabez ikakvog granatiranja ilisnajperskog djelovanja“, od-govorio je svjedok.

Nakon tužiteljstva ge-nerala Rosea će unakrsno is-pitati optuženi Karadžić kojitvrdi kako se humanitarnapomoć UNPROFOR-a pregledavala i blokirala zbog navod-

nog šverca proizvoda, ali i oružja suprotnoj strani.Podsjetimo, general Rose je 2006. godine svjedočio u Den

Haagu, ali pred drugim UN-ovim sudom, Međunarodnim su-dom pravde (ICJ). Svjedočio je u korist Srbije u procesu potužbi BiH za genocid tvrdeći u iskazu kako beogradske vlastinisu imale kontrolu nad snagama bosanskih Srba.

Drugi dan za redom na haškom suđenju optuženom zaratne zločine i genocid Radovanu Karadžiću nastavljeno jesvjedočenje bivšeg zapovjednika UNPROFOR-a za BiH ‘94.-tegodine Michaela Rosea, britanskog generala kojeg neki anali-tičari optužuju da je naklonjen srpskoj strani.

U Hagu se već pojavio kao svjedok, ali na drugom UN-ovom sudu, Međunarodnom sudu pravde, svjedočeći u sluča- ju tužbe BiH protiv Srbije za genocid. Tada je izjavio da Srbijanije imala utjecaj na bosanske Srbe tijekom rata.

Bošnjačka strana je prema tvrdnji Karadžića sama napa-dala vlastite civile tokom rata, pogotovo u Sarajevu, kako biza to optužila srpsku stranu.

„Tada bismo mi bili potpuni imbecili kada bismo pucali

ispred Holiday Inn-a (hotela u Sarajevu) gdje svi i promatračii novinari mogu da vide“, konstatirao je Karadžić.

Za potkrepu svoje teze optuženi je iskoristio knjigu svje-doka Rose-a u kojem je on kao zapovjednik UNPROFOR-aopisao okolnosti sukoba:

„Da ne čitam sve....bez obzira na to po mom mišljenju,moralna razlika između bosanskih snaga koje pucaju po Sr-bima kako bi nastojali isprovocirati odmazdu po civilima iBosanaca samih koji pucaju po svom narodu, vrlo je tanka...Dakle to je Vaše stajalište i ja sam se prije na to pozvao?“

„Da to je moje stajalište“, odgovorio je svjedok.

„Hvala dijelimo isto stajalište“, komentirao je optuženi.

Tvrdnje o samonapadanju

Karadžić je ustvrdio kako je i sam zapovjednik UNPRO-FOR-a Rose napisao u svojoj knjizi kako je bilo mnoštvo

incidenata snajperisanja iotvaranja druge vatre po vla-stitim civilima kao bi se Srbidiskreditirali. General Rose je potvrdio da se jednom po-sumnjalo da se to dogodiloprilikom snajperskog djelova-nja na jedan sarajevski tram-

vaj, odbivši tvrdnju kako jebilo riječ o raširenoj pojavi.

„Kad god smo mi pro-testirali zbog paljbe po tram-

vajima, odgovor sa srpskestrane bio je uvijek da su toučinile snage Vlade BiH kakobi diskreditirale Srbe. Mislimda je jednom prilikom bilo, apuno puta se tako događalo.U jednoj prilici su zapravo

Francuzi, francuski snajper je dao dokaze da je to tako bilo. Jedan incident“, napomenuo je svjedok.

Tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka, Karadžić jeustvrdio kako bošnjačka strana nije ni željela mir budući da jeratnim stanjem ostvarivala veliku nancijsku korist. “Musli-manski ekstremisti” u Predsjedništvu nisu željeli dogovor, au ratu su se služili lukavstvom na način da su kompromitiralisuprotstavljenu stranu, ustvrdio je optuženi, koristeći ponov-no kao svoju potkrepu svjedokovu knjigu o njegovoj mirovnojmisiji u BiH.

„Vidite da niste prosrpski orijentisani gospodine genera-le, vidite ovdje kažete: Siguran sam da su Srbi pucali po tram-

vajima, ali vjerujem i da je Ganić organizirao tajnu policijukoja će otvarati snajpersku vatru. Te jedinice su pucale pod

General Michael Rose

Page 25: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 25/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 25JANUAR 2011

f el   j t on

Page 26: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 26/48EUROPA26 JANUAR 2011

     f    e     l     j      t    o    n uglom koji se poklapao s pravcem srpske linije“, pročitao je

dijelove knjige Karadžić.

“NATO je spašavao muslimansku vojsku” 

Na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba RadovanuKaradžiću treći dan za redom nastavilo se unakrsno ispitiva-nje Michaela Rosea, britanskog zapovjednika UNPROFOR-au BiH ratne 1994. godine.

Rosea, svjedoka tužiteljstva koji je potvrdio optužbi za-povjednu ekasnost Karadžića nad snagama bosanskih Srbaza što se tereti, optuženi je nastavio suočavati s dijelovimanjegove knjige. Oni navodno potvrđuju neke teze obrane.

Snage NATO-a su bile su pristrane prilikom rata u BiH,izjavio je Karadžić objašnjavajući haškim sucima kako su sezapadne sile urotile protiv bosanskih Srba.

Optuženi je iskoristio dijelove knjige svjedoka Rosea ukojoj je opisao svoje iskustvo kao zapovjednik mirovnih sna-ga UN-a u BiH, pogotovo što se tiče suprotstavljanja zračnimudarima NATO-a po položajima bosanskih Srba.

“Naša primjedba gospodine generala, je bila jedna dodat-

na svrha napada da se spasi muslimanska vojska od poraza.Kada nas napada, mi napravimo kontra napad, a onda je vi,odnosno NATO, spašava...ali pogledajte tačku 8.”, suočio jesvjedoka optuženi tvrdeći da udari nisu bili pokretani zboghumanitarne katastrofe u zaštićenim enklavama zbog sprije-čavanja humanitarne pomoći.

Karadžić je citirao dijelove svjedokove knjige kojimaupozorava kao zapovjednik UNPROFOR-a snage NATO-a daće zračni udari razbjesniti bosanske Srbe.

Nakon udara blokirani su svi konvoji humanitarne po-moći, koje su srpske snage zaustavile zbog, kako je ustvrdioKaradžić, šverca i skrivanja oružja za protivničku stranu.

“Slažete li se generale, da ste i sami rekli u svojoj knjizida su Srbi zagledali i pregledali, ali da prekid dotoka huma-nitarne pomoći nikad nije bio takav da je zahtijevao vojnu in-tervenciju NATO-a, takva rečenica ima kod vas, je l’ tako?”upitao je Karadžić.

“Situacija je bila takva da je UN uspijevao održavati odre-đenu razinu protoka humanitarne pomoći cijeli rat, unatočsvim poteškoćama s kojima se suočavao,” potvrdio je svjedok.

Prema optuženom, zapovjednici NATO-a su bili laki naobaraču, a međunarodna zajednica je tretirala bosanske Srbekao pobunjenike makar su činili veliki dio populacije u BiH.

A zajedno s bosanskim Hrvatima više od polovice, što jeprema Karadžiću trebalo uzeti u obzir i prije završetka ratakako bi se spriječila ratna djelovanja. Za tu konstataciju optu-

ženi je iskoristio navodni mirovni sporazum potpisan izmeđubosanskih Hrvata i Srba već 1994. godine. U njemu se navod-no zajedno zatražilo od bošnjačke strane da također pristupimiru.

Tužiteljstvo je uložilo prigovor na usvajanje dokumentanavodnog sporazuma budući da optuženi nije priložio ništavezano uz njegov izvor, porijeklo, autentičnost ili potpis pred-stavnika.

“Ekselencijo usaglašen je (sporazum između bosanskihHrvata i Srba), ali je gospodin (Franjo) Tuđman tražio da osta-ne usaglašen, a ne potpisan i objavljen. Možda čak i postojipotpisana verzija, ali je činjenica da je Tuđman tražio da se neobjavi nego da se usmeno Muslimanima kaže da se priključe,”objasnio je optuženi.

Unatoč Karadžićevom objašnjenju predsjedavajući sudacO Gon Kwon odlučio je da se navodni dokument mirovnogsporazuma uvede preko nekog drugog svjedoka. Suci su ina-če nekoliko puta upozorili optuženog da ne drži govore negopostavlja pitanja svjedoku. Unakrsno ispitivanje britanskoggenerala Rosea i dalje se nastavlja.

O svojoj vlastitoj tragediji, na suđenju bivšem lideru bo-

sanskih Srba optuženom za genocid Radovanu Karadžiću,svjedočio je Alen Gičević, koji je tokom opsade Sarajeva ra-njen dva puta, jednom od granate, drugi put snajperskim hi -cem.

Haško tužiteljstvo u ovom dijelu suđenja izvodi dokazeza teroriziranje sarajevskih civila između 1992. i 1995. godinedok će se kasnije baviti optužbama za genocid i uzimanje me-đunarodnih promatrača za taoce za što također tereti Karad-žića po zapovjednoj odgovornosti.

„Gola borba za preživljavanje tijekom tri godine“, tako je tužiteljstvu opisao opsadu Sarajeva svjedok Gičević, diplo-mirani ekonomist koji je već svjedočio u Hagu na suđenjimaDragomiru Miloševiću, zapovjedniku Sarajevsko romanijskogkorpusa te Momčilu Perišiću, načelniku Glavnog štaba Vojske Jugoslavije u sporno vrijeme.

Gičević se ukratko prisjetio najvećih problema za sarajev-ske civile tijekom rata.

„Bio je nedostatak hrane, struje, kad nemate struje ne-mate ni vode. Od granata i puščane paljbe veliki je broj sta-kala bio polomljen pa je bilo teško zagrijati prostorije u zimi.A, prije svega, bila je neizvijesnost oko golog preživljavanja,iznenadnih granatiranja, puščanog djelovanja“, opisao je Gi-čević.

Kuća svjedoka bila je tijekom opsade dva puta pogođenaminobacačkim projektilima, i više puta puščanim mecima.

3. marta 1995. svjedok je pogođen snajperskim hicem dok

www.bosnianyellowpages.us

besplatan upis kompanije

Page 27: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 27/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 27JANUAR 2011

f el   j t on

 S w i m a  t H o m

 e  ™

Call for Free DVD: 

888-465-9816 

Four New Modelsfor Every Budget

The Endless Pool®…perfect for swimming,exercise, therapy and

family fun. With lesswater to heat and fewerchemicals, the EndlessPool is the ‘green’swimming pool fortoday’s world. Imagineswimming year-round,indoors or out on yourown schedule, in yourown home.

se vozio tramvajem u blizni hotela Holiday Inn i to za vri- jeme primirja, prvog dana Bajrama. Tužiteljstvo je ukaza-lo kako je ranjen kod mjesta gdje nije bilo nikakvih vojnihciljeva ili aktivnosti, dok je svjedok zaključio kako je hitacdošao s područja pod kontrolom snaga bosanskih Srba. Spsihičkim posljedicama proživljenog se dobro nosi, ali szičkim teže, rekao je Gičević sudu.

„Pa u psihološkom, hiljadu dana u tako velikoj ne-izvijesnosti mora na svakog normalnog čovjeka ostavitiposljedice. Međutim mi pokušavamo naći načine da to za-boravimo, ali kao što kaže jedan liječnik iz Sarajeva: mo-zak je možda zaboravio, ali tijelo nije“, izjavio je Gičević.

Tokom ljeta 1995. svjedok je osobno vidio kako uulici Maršala Tita civili stradavaju od snajperskih hitacaispaljivanih također s područja Grbavice. No tijekom una-krsnog ispitivanja optuženi Karadžić koji se brani sam po-kušao je poljuljati vjerodostojnost izjave svjedoka ukazu- jući kako su projektili mogli doći i s položaja Armije BiHzbog bliskih linija fronta.

Optuženi je želio prikazati kako je svjedok pristran jer nije ni mogao vidjeti smjer ispaljenja hica budući da je

stajao u tramvaju.„Pa gospodine Gičeviću, vi ako stojite u tramvaju vi

možete vidjeti samo ulicu, asfalt. Vi ne možete vidjeti Gr-bavicu. Da ste rekli da ste sjedili pa da ste rekli da ste mo-gli vidjeti Vraca i Jevrejsko groblje ajde ajde. Ali vi stojite,170 (cm) i nešto ste visoki i tvrdite da mjesto na kojemstojite ste mogli vidjeti Vraca i Jevrejsko groblje“, konsta-tirao je optuženi.

„U najmanju ruku vi govorite nešto što nema vezesa stvarnošću. Jako dobro znate kad stojite u tramvaju dakroz prozor možete sve vidjeti. Veoma dobro znate dakad stojite u tramvaju možete kroz prozor vidjeti. Kakav

bi to bio tramvaj koji nigdje ne bi imao pogled, i kada sestoji. Tako je i ovdje u Haagu, tako je u Sarajevu, u cijelomsvijetu“, odgovorio je vidno uznemiren svjedok.

Kako bi potvrdio svjedokovu pristranost Karadžić jeGičevića upitao i za neke vlastite stavove.

„Je li smatrate da su četnici oni koji su htjeli Republi-ku Srpsku“, upitao je Karadžić.

„Ne mislim uopće. Pod četnicima podrazumijevamnajgori dio srpskog naroda i uopće ne bi htio da poisto -vijetim, da budem jasan i precizan - četnike i Srbe. To sudva skroz različita pojma. Srbi su častan i pošten narod,a četnici su šljam“, odgovorio je svjedok upozorivši i Ka-

radžića da ne zove Armiju BiH muslimanskom vojskombudući da dobro zna da je u njoj bilo pripadnika svih na-roda.

Iako je želio za ispitivanje svjedoka Gičevića još vre-mena suci Karadžiću nisu dali više od par sati, „da bi seoptuženi potrudio skoncentrisati na bitna pitanja“, obja-snio je predsjedavajući sudac O Gon Kwon.

(u idućem broju: Karadžić negira postojanje snajpe-rista)

Page 28: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 28/48EUROPA28 JANUAR 2011

    r    e    p    o    r     t    a     ž    a

 Piše: Ljiljana Pirolić 

Tog jutra u brzom vozu za Zagreb, od Ploča preko Mo-stara i Sarajeva, imam žensko društvo. Edina Delić, svakihpetnaest dana, vozom ide u Veliku Kladušu gdje živi, iz Tuzleu kojoj je postdiplomac. Ima tu malo presjedanja, ali do veče-ri, biće kod kuće.

S nama je i Slavica Lapenter, njena kćerka i dvoje unu -čadi. Pričamo o svemu i jedemo integralni keks sa ovsenimpahuljicama. Edina je završila Defektološki fakultet u Tuzlii stekla zvanje diplomiranog edukator rehabilitatora, dakle,stručnjak je za poremećaje u ponašanju. Sada je na postdi -plomskom studiju, na istom fakultetu, za područje retardacije.

„Čini mi se da mnogo vaših potencijalnih pacijenata da-nas luta Bosnom,“ kažem. „Evo, već četiri godine putujem

ovim vozom, svega sam se nagledala i naslušala i mogu vamsa sigurnošću reći da će našem društvu trebati baš mnogoedukatora rehabilitatora,“ kaže Edina. „Nijenam dobro, poslije ovog rata, šta li?“ „Pogle-dajte te svakodnevne scene opijanja i drogiranjamladih. Ekonomska kriza steže, to će povućismetnje i na psihološkom planu. Za takva stanja,osim psihijatara i psihologa, biće potrebni i de-fektolozi. Mene mnogi pitaju zašto sam izabralatako teško i zahtjevno zanimanje. Ovo je prijesvega humano zanimanje jer pomažeš čovjeku unevolji, a ja volim svoj posao i neće mi ništa bititeško. Sada sam na birou. U Tuzlanskom kan-tonu ima nas tristo, ali poslije postdiplomskog,namjeravam da se vratim u Veliku Kladušu, sazvanjem magistra društvenih nauka na područ- ju oligofrenologije,“ kaže studentkinja Edina.

Globalna kriza i uticaj na zdravlje

„Dobro, kako procjenjujete da će se global-na kriza reektovati na naše zdravlje?“ pitam.Edina se prvi put smiješi i optimistično kaže:„Bosnu i Hercegovinu ne može ništa da uništi,pa ni ova kriza. Čuli ste za onu, ‘što vas ne ubije,to vas ojača’? A ako zatreba pomoć, mi defek-tolozi smo spremni.“ „Teže je sada Amerikanci-

ma,“ dodaje Slavica. „Sinoć smo gledali na televiziji, ubila sešestočlana porodica u Americi, zbog problema u koje su do-spjeli. Ja mislim da se naš narod neće ubijati. Mi se snađemou svakoj prilici. Da smo se mi ubijali do sada, zbog svega krozšta smo prolazili, niko živ ne bi ostao.“

Slavica je po zanimanju trgovkinja, rodom iz Gračanicegdje je živjela do rata, a sada ima porodičnu kuću u Doboju i još dvije, tri kuće. Jednu u Boki Kotorskoj u Prčnju i jednu naFloridi. „Znate li gdje je Prčanj?“ pita. „Kako da ne znam. Sviznaju gdje je Prčanj.“ Ipak, zanimljivija mi je kuća na Floridi.

Slavica je 1998. godine upoznala svog sadašnjeg mužaAmerikanca, koji je u mirovnoj misiji u BiH. Radi kao instruk-tor na obuci domaće policije. „Zapravo, njegova kancelarijapri američkoj ambasadi daje tehničku podršku domaćoj po-liciji. Vjenčali smo se 2002. godine i živjeli svuda po BiH gdjenas je njegov posao vodio. Imamo djecu iz prijašnjih brakova iunučad. Svi mnogo putujemo i dobro se slažemo. Preci mogamuža su nekada davno emigrirali iz Italije u Ameriku,“ kažeSlavica Lapenter.

Priča nam zatim, kako je život u Americi skroz drugačijii kako joj je trebalo mnogo vremena da se adaptira, čak neko -liko godina, iako je relativno brzo savladala jezik. „Sto postoda se adaptiram, nije mi uspjelo nikada. Nemam nikoga od

porodice u Americi i to mi je veliki problem. Sam život kaoživot na Floridi je dobar, ali mi nedostaju naši ljudi,“ kaže Sla-

BRZIM PREKO BOSNE - PUTOPIS (11)

U Prisoju, usred ničega“Brzim preko Bosne” danas idemo do Prisoja, tipičnog sela u Republici Srpskoj. Vodenice, manastir, ljekovita

voda i netaknuta priroda, mogli bi biti razlog da i Vi posjetite ovo selo.

Brzi voz Ploče-Zagreb, preko BiH, putuje taman toliko brzoda studenti i penzioneri, njegovi najčešći putnici, mogu

da razgledaju krajolik i ispričaju poneku životnu priču.Donosimo Vam priču o njima, ali i o ljudima kraj čijih kućasvaki dan prolaze vozovi koji putnike nose ko zna kuda.

Vodenica na rijeci Vrletnici

Page 29: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 29/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 29JANUAR 2011

r e  p ort až a

vica. „Što se ne družite sa Amerikancima?“ pitam. „Družimse, ali je s njima malo teže ostvariti prijateljstvo, zbog razlikau mentalitetu.“

Susretala je, kaže, zemljake iz BiH u Teksasu, gdje njih če-tridesetak radi u jednom velikom hotelu. „Uglavnom se radi oženama. Družila sam se s njima i išla u njihov kvart koji zovuMala Bosna. Iako su različitih nacionalnosti, drže se zajedno,piju kafu zajedno i pomažu jedni drugima. Teško uče jezik i

rade poslove koje Amerikanci ne žele,“ kaže Slavica. Iz Doboja u Prisoje

U Doboju, dok se mijenjaju lokomotive, izlazim na peroni prvog željezničara pitam koje mjesto na pruzi dođe iza Dra-galovaca u kojima sam već bila. „Dođe Prisoje,“ kaže. „Šta jePrisoje? Selo ili grad?“ „E, to vam je tipično selo u RepubliciSrpskoj. Ako ste novinarka, morate pisati i o našim selima. Itu ljudi žive,“ kaže čovjek u plavoj, željezničkoj uniformi.

Vraćam se u kupe i primjećujem jednog od problema-tičnih tipova koji često pljačkaju putnike. Upadnu u kupe,posebno tamo gdje su žene, pokupe nakit, novac i mobitelei iskoče iz voza dok polazi sa stanice. „Ne bojte se, ja ću nasbraniti. Deset godina sam trenirala karate,“ kaže Edina i neštomi bude toplo oko srca. Ta lijepa, mlada studentkinja, borilabi se sa kriminalcem koji je i jači i viši od nje, da nas sve zašti-ti, iako nas vidi prvi put u životu. „Eto, i to je Bosna,“ mislimu sebi. Brzo se pozdravljam sa mojim saputnicama i izlazimu Prisoje.

Kiša pada, magla se spustila do zemlje, vidim samoskromnu željezničku stanicu. Nema kuća ni ljudi. Samootpravnik vozova koji je izišao pred voz. Pomišljamkako bi se ovdje mogao uspješno snimiti remake Kar-penterove „Magle“, kultnog lma strave i užasa. A dase, ipak, vratim u voz, dok je još uvijek tu i nastavimpriču o Floridi?

Mašinovođa vidi da se dvoumim. Išareti mi. „Šta je? Ako idete dalje, penjite se, polazimo!“ dobacuje mikroz prozor. U tom trenutku iz magle izranjaju dva likau gumenim čizmama. „Jeste li vi novinarka? Vas čeka-mo,“ kaže jedan od njih. „Je li snimanje lma već poče -lo?“ pitam se. „Jesam,“ kažem. „A vi baš mene tražite?“„Javio nam naš kolega iz Doboja da stižete, pa smo mi-slili da vam pokažemo ljepote našeg kraja,“ kaže drugi.Upoznajemo se.

Braća Milislav i Tihomir Peulić, vlasnici su jednogod drvenih mlinova na rijeci Vrletnici, koja se uliva uUkrinu. Mlinova je šest, a četiri su u upotrebi. Stari su

preko sto godina. Kako je vrijeme prolazilo, obnavljanisu i dograđivani, ali je osnovni izgled umnogome saču-van.

Tajna gumenih čizama

Tajna gumenih čizama otkrila mi se čim smo u sta-rom, dobrom golfu krenuli prema mlinovima. Kroz selovodi makadamski put, pun rupa. Blato pršće na sve stra-ne. Da nema voza, selo koje je izvan svih magistralnihputeva, bilo bi odsječeno od svijeta. Stižemo do starogmlina braće Peulić. „Još naš djed, pa onda i otac, a zatimi mi, meljemo žito i kukuruz na isti način. Ima nas četr-

naest iz ovog sela koji meljemo u ovom mlinu. Otvoren je i nezaključava se nikada. Dođeš, samelješ, ostaviš sve uredno izasebe i odeš. Ništa se ne plaća, uslov je samo da se svi ponaša - ju u skladu sa ekološkim propisima. Ovo je čista, nezagađe-na priroda i tako mora da ostane,“ kaže Milislav, a Tihomirdodaje: „Ovi mlinovi su jedna od naših atrakcija. Preduzeće‘Srpske šume’ koje nam je pomoglo oko gradnje ovih brana,potrebnih za pad vode, pomoći će nam da uskoro napravimoi tri ribnjaka, pa će onaj ko dođe da samelje žito, dok čeka,

moći da pojede i svježu pastrmku sa žara.“ Pokazuje mi ra-žanj na kojem se ponekad zavrti jagnje.

 Ljekovita voda Smrdelj i manastir Stuplje

Idemo dublje u šumu. Braća Peulić pokazaće mi još jed -nu njihovu atrakciju. Izvor ljekovite vode koji baš i nema nekiatraktivan naziv. „Narod to tako slikovito odabere, izvor sezove ‘Smrdelj’,“ kaže Milislav. Priznajem da naziv sasvimodgovara. Cijela oblast, a i izvorska voda snažno mirišu nasumpor. „Izvor ‘Smrdelj’ je na rijeci Kamenici koja se takođeuliva u Ukrinu. Voda je i ljeti i zimi iste temperature, puna jesumpora i naročito ljekovita kad je riječ o kožnim bolestima,posebno psorijazi. Imamo u selu jednu ženu koja ima psori -

 jazu i nikad ne ide ljekaru. Samo koristi ovu vodu za obloge.Dolaze i ljudi iz inostranstva u proljeće i ljeto, sve do kasne jeseni, sipaju vodu u velike kanistere i nose, a na proljeće, etoih opet,“ kaže Tihomir.

Magla se polako diže i otkriva idilično, raštrkano selo odkojih stotinjak kuća. Tu je i četvorogodišnja osnovna škola, satek desetak učenika u tri razreda. Pozdravljam se sa braćom

FREE ADT-MonitoredHome Security System.*(With $99 customer installation and purchase of ADT alarm monitoring services. See importantterms and conditions below.)

*$99.00 Customer Installation Charge. 36-Month Monitoring Agreement required at $35.99 per month ($1,295.64). Form of payment must be by creditcard or electronic charge to your checking or savings account. Oer applies to homeowners only. Local permit fees may be required. Satisfactory credithistory required. Certain res trictions apply. Oer valid for new Securit y Choice - An ADT Authorized Dealer customers only and not on purchase s from ADTSecurity Services, Inc. Other rate plans available. Cannot be combined with any other oer. **$100 VISA® Rewards Card Oer: $100 VISA Rewards Card isprovided by Security Choice and is not sponsored by ADT Security Services. Requires mail-in redemption. Call 1-888-407-2338 for complete restrictionsand redemption requirements.

Call Now!

Your System Includes:

• Pet-Sensitive Motion Detector• Yard Sign & Window Decals

• Wireless Keypad• High Decibel Siren• Quality Service Plan• An $850 value!

From Security Choice. While supplies last.

Order now and qualify for a$

100 VISA®

Rewards Card!**

1-888-702-0971

Page 30: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 30/48EUROPA30 JANUAR 2011

    r    e    p    o    r     t    a     ž    a

Peulić. Milislavov sin Dragan, policajac na službi u Prnjavoru,odvešće me do još jednog interesantnog mjesta u ovom kraju,do manastira Stuplje, koji je postojao na istom mjestu još u 14.vijeku.

Dragan mi usput priča o lovačkoj kući koju su napravi-li lovci ovoga kraja na brdu Ljubić u njihovom vrlo bogatomlovištu. „Svega ima, vukova, lisica, ali najviše divljih svinja.To je pravi raj za lovce. Nedaleko odavde je i banja ‘Kulaši’ satermalnom vodom, ali problem je u lošem putu,“ kaže Dra-gan.

Otac Danilo u prekrasnom manastiru Stuplje, odbija dagovori u diktafon. „Pišite, molim vas,“ kaže. „Imamo lošeiskustvo sa novinarima.“ „Zar nije logičnije da će diktafon za-bilježiti vjernije ono što govorite, nego olovka? To je kao da  ja vama određujem kako ćete voditi bogosluženje,“ malo seubjeđujemo. Na kraju pristaje da snimam.

„U starim knjigama je pronađeno da je manastir Stupljeovdje postojao još u 14. vijeku. Potpuno je uništen u ratu iz-među Austro-Ugarske i Turske. Temelji manastira pronađenisu 1994. godine i to samo prvi red kamena u temeljima. Na-kon tog otkrića, vladika je odlučio da se odmah gradi mana-stir sa kapelom, konak i crkva koja je završena izvana, ali jošnije iznutra. Ikonostas u kapeli oslikali su umjetnici iz Beogra-da. Osim mene, u manastiru je još jedna monahinja ‘po poslu-šanju’ i dva monaha. Narod je ovdje dosta pobožan i vjeran

svojoj crkvi i mnogi dolaze,“ kaže otac Danilo. Novi manastir-

ski kompleks je vjerno slijedio stare temelje iz 14.vijeka.

 Dobri momci u Federaciji (BiH) i loši u RS

Kasnije, u vozu, razmišljam o svim lijepim i zanimljivimstvarima koje su izronile iz magle u Prisoju, selu u RepubliciSrpskoj, za koje, ruku na srce, nikada nismo čuli, ni vi ni ja.

Ranko Orozović, jedan od direktora u Željeznicama Re-publike Srpske, priča mi kasnije u vozu o svom hobiju. „Jasam strastveni radio-amater. Ostvario sam hiljade i hiljaderadio-veza po cijelom svijetu, sa mojim pozivnim znakomYT4OR. U ratu smo u Doboju, u radio klubu, povezali pre -ko sto hiljada pokidanih veza. Sjećam se jednog slučaja, kadami je došla jedna muslimanka, Envera se zvala i rekla da uTuzli ima oca i dvojicu braće i da je čula da su svi poginuli.Pozvao sam svog kolegu radio-amatera u Tuzli, on je okrenuobroj telefona i kad se Enverin otac javio, ona se onesvijestila.Ispostavilo se da su joj i braća i otac živi. Eto, a ja sam tadabio pripadnik vojske Republike Srpske. O tome niko ne piše.Postoje samo dobri momci u Federaciji (BiH) i loši momci uRepublici Srpskoj“, kaže Ranko.

U idućem broju: “Dva kupea do Čelinca”

Manastir Stuplje je obnovljen 1994. godine

Page 31: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 31/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 31JANUAR 2011

r e  p ort až a

Page 32: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 32/48

Page 33: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 33/48

33WWW.EUROPAMAGAZINE.INFOJANUAR 2011

t ehni k a

Karta svijeta od prijateljstava na Facebook-u

Mreža koja spaja ljude

F

acebook-ovog inžinjera-pripravnika Paula Butlera in-teresovalo je kako su prijateljstva na Facebook-u utje-

cala na geografske i političke granice, te je odlučio međusobneveze korisnika vizualizirati na karti. Nije se ni nadao da ćetako dobiti kartu svijeta.

Koristeći i računarski obrađujući osnovne podatke o mje-stu stanovanja 10 miliona aktivnih korisnika Facebook-a Bu-tler je dobio izvanrednu mapu svijeta. Svaka linija označavavezu između prijatelja.

“Nakon obrade podataka dobio sam nevjerovatno detalj-nu mapu svijeta”, istakao je Butler na svom blogu.

Kako je naveo inžinjer svaka linija predstavlja prijatelj-

stvo stvoreno između ljudi tokom putovanja, povezuje ljudes njihovom rodbinom koja živi u inostranstvu, ili, pak, stare

školske prijatelje koje je rijeka života odvela na ko zna kojustranu svijeta.

“Ne samo da su vidljivi kontinenti, nego su očite čak imeđunarodne granice. Ono što me je stvarno fasciniralo jestečinjenica da te linije ne predstavljaju rijeke, političke ili obalnegranice već prave ljudske odnose”, istakao je inžinjer.

No, veliki dijelovi svijeta su naprosto nestali, tako da nakarti nema Kine niti središnje Afrike, odnosno zemalja u koji-ma je Facebook jako malo prisutan.

Kako to sve izgleda vidite na slici dolje.

Za manje od mjesec dana nakon izdavanja CityVille jedostigao cifru od 61,7 miliona aktivnih korisnika. Tako

 je nova Zyngina igra prestigla FarmVille i postala najpopu-larnija igra na svijetu, javlja portal TheNextWeb

To znači da Zynga u kombinaciji sa FarmVilleom ima 261milion aktivnih korisnika mjesečno na svojim Facebookaplikacijama, čime apsolutno dominira na polju društvenihigara u 2010. godini.

Obje Zyngine igre, i CityVille i FarmVille, su besplatne zaigranje, ali korisnici pored toga mogu trošiti novac za kupo-

vinu stvari. Zynga je na tome ove godine zaradila između500 i 700 miliona dolara.

CityVille je igra slična svom prethodniku s tim da se radnjaodvija u gradu a ne na farmi. Korisnici i tvorci je načešćeopisuju kao kombinaciju FarmVillea i Sim Cityja.

Igrači nove najpopularnije igre mogu graditi svoj grad,sarađivati s gradovima svojih prijatelja i uz njihovu pomoćizgraditi franšize.

Igra je istovremeno izašla na engleskom, francuskom, tali- janskom, njemačlom i španskom jeziku.

CityVille najpopularnija igra na svijetu

Page 34: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 34/48EUROPA34 JANUAR 2011

   z    a    n     i    m     l     j      i   v    o    s     t     i

USPJEŠNI BOSANCI I HERCEGOVCI U SVIJETU

Bosanac najljepši muškarac u

NjemačkojNajljepši Nijemac se zove Muhamed Duraković.

Na takmičenje za titulu novog Mistera Germa-ny u njemačkom gradiću Linstowu, Duraković je nastupiokao kandidat pokrajine iz koje zapravo i dolazi. Muhamedima 30 godina, živi u pokrajini Baden Würtemberg, u mjestuMutlangenu a po zanimanju je medijski dizajner.

Već deset godina radi i kao fotomodel i maneken. U ovimkrugovima je upoznao u suprugu Catherinu sa kojom imadvogodišnju djevojčicu.

One su ga pratile i na završno natjecanje uoči kojeg jeizjavio da „svako ko se takmiči želi i pobijediti“ te da je spre-man i očekuje najbolje. I to mu je očito pošlo za rukom.

Duraković je u konkurenciji od ukupno 16 nalista od-nio pobjedu.

Unizu priča o uspješnim Bosancima i Hercegovcima,donosimo i priču o velikom uspjehu čovjeka iz skromne

bh. sredine, koji se od “Hercegovina auta” i sarajevskogTAS-a otisnuo prvo u “Volkswagen” da bi 1995. prešaou “Mitsubishi”, gdje se uspeo do mjesta direktora dizajnaeksterijera za Evropu.

Kada je Omer Halilhodžić krajem 2007. godine dobio poziv“Mercedesa” da postane šef dizajna eksterijera njihovihnovih modela, mediji su brujali o ponudi snova za ovog

Mostaraca. Ako je to bio posao snova, kako, onda, nazvatiOmerov angažman u “Ferrariju”?

Naime, ovaj stručnjak svjetskog glasa odnedavno dizajniraeksterijere najnovijih modela ovog automobilskog giganta izitalijanskog Maranela, čiji je simbol ”Cavallino Rampante”(propeti konjić), san muškaraca (a i žena) cijelog svijeta.

Svaka čast!

Mostarac dizajnira najnovijeg “Ferarija”

Page 35: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 35/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 35JANUAR 2011

z ani ml   j i v o sti 

Anesa Kajtazović : Hvala Bosancima, ali nisamizabrana za gradonačelnicu

Većina bh. medija je prenijela vijest kako jemlada Bosanka Anesa Kajtazović postalagradonačelnica grada Waterlooa u Iowi. Šarmantna24-godišnja članica demokratske partije za bh. portalDEPO je objasnila da su mediji pogrešno protumači-li njenu kandidaturu kao i izbornu pobjedu u ovomameričkom gradiću. Tekst prenosimo u cijelosti:Anesa je naime izabrana kao zastupnica u Predstav-ničkom domu Iowe, a do zabune je došlo zato što jeAnesin protukandidat za ovu funkciju bio bivši gra-donačelnik Iowe, penzionisani major i republikanac John Roof. - Odmah sam pretpostavila zašto je došlodo ove zabune u bosanskohercegovačkim medijima. John Roof je deset godina bio gradonačelnik Waterlo-

oa, te su ljudi odmah pomislili da sam se i ja kandidi-rala za gradonačelnicu. Ustvari, Roof je bio moj pro-tukandidat u utrci za mjesto u Predstavničkom domuIowe ispred Distrikta 21, rekla je Anesa Kajtazović zaDEPO. Ipak, iako nije proglašena gradonačelnicom,Anesin politički uspjeh nije zanemariv. - U Iowi ima-mo guvernera, 50 senatora (gornji dom Parlamenta)te 100 zastupnika u Predstavničkom domu (donjidom) koji se biraju po distriktima. Ja sam sad jedanod njih i tako ću ove godine po prvi put učestvovatina zasjedanju vlade Iowe koje će biti održano od 10.  januara do kraja aprila 2011. godine. Demokratija upraksi nije lak posao ali trud se zaista isplati. Uvijeksam bila osoba koja se brine o onome šta se dešavanarodu i u narodu i zato mislim da ću uspjeti. Pružilami se jedinstvena prilika i ja ću je iskoristiti na najbo-lji način’, nastavlja Anesa. Anesa je prilikom izbornekampanje imala veliku podršku roditelja, oca Hazi-ma, majke Hadžire i mlađe sestre Lejle Njeni priorite-ti, kako navodi, su fokusirani na unaprijeđenje i oču -vanje statusa Iowe koja vrijedi za nacionalnog liderau oblasti edukacije i nauke, kao i ekonomska pitanjas naglaskom na povećanje broja radnih mjesta građa-nima Iowe. Anesa Kajtazović je rođena 1986. godi-ne u Velikoj Kladuši, a 1997., nakon ratnih zbivanja,sa roditeljima i sestrom otišla je potražiti bolji životu SAD. Porodica se, nakon četiri godine boravka u

izbjegličkim kampovima nastanila u Iowi, u gradićuWaterloo. Anesini roditelji isprva su se borili da pro-nađu bilo kakav posao, zbog jezičke barijere, no ipaksu uspjeli, radeći ponekad i po nekoliko poslova dabi izdržavali porodicu. Anesa je nakon završene školezavršila poslovnu školu, te dobila diplomu i u oblasti javne administracije. Aktivan član demokratske stran -ke u zajednici Waterloo postala je 2006. Njena porodi-ca je bila uz nju i na noć pobjede nad Roofom. Otac jes Anesom pripremao kampanju, dok je majka koja ‘nevoli politiku’ bila zadužena za hranu i doček.

V o t e d  “ T o p  T e n  N a t u r a l  P a i n  R e l i e v e r  ,  C  o n s u m e r  

H  e a l  t h  D i   g e s t ” 

Introducing Hydrafexin: Thousands report end o pai and ifammati, new exibilityand no side-efects.

3Back PainGone!* 

3Knee & LegPain Gone!*

3Finger &Wrist PainGone!*

3Hips Shoulder& Elbow Pain Gone!*

Say Good Bye Forever To

Joint & Muscle Pain

Call today to nd out how you can

get a FREE bottle o Hydrafexin.

 You have nothing to lose but your pain.

Not available in stores.

888-779-016424 hours – 7 days a week

* This product has not been reviewed or evaluated bythe U.S. Food & Drug Adminstration. This product is notintended to treat, diagnose or cure any disease or illness.

** A testimonial represents the experience o just oneperson. Your experience or result may be diferent.We look orward to hearing rom you.

*** This ofer is limited to one bottle per US household

 2 Capsules Daily Is All That It Takes To Get The Relie You Deserve! 

© Biocentric Health, 2009. All rights reserved.

“I no longer wake up stif!” “Hydrafexinmeans I no longer

wake up stif or with pain in my knee.”

  ~ Lolita R., Palos Heights, IL

 Print   Postage Click 

Your Desktop

Post O ice™

Print o cial U.S. postage right from your PC and printer.

✔Never go to the Post O ce™ again!

✔Print exact postage and address in one step.

✔The fastest, easiest way to send letters and packages.

✔Save up to 80% compared to a postage meter.

$100 Oer4-week trial plus

www.stamps.com/1000

To get the oer, you MUST enter

the promo code print344

Page 36: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 36/48EUROPA36 JANUAR 2011

   z    a    n     i    m     l     j      i   v    o    s     t     i

Planetarno popularni osnivač najpopularnije društvene mreže Face-book, Mark Elliot Zuckerberg, proglašen je osobom 2010. godine u

izboru magazina “Time”.

Već sa 26 godina ovaj mladić je postao milijarder, ali i veliki lantrop.Pridružio se magnatima Carlu Icahnu, Barryju Dilleru, Warrenu Buffettu iBillu Gatesu u velikodušnim donacijama u humanitarne svrhe. Zuckerbergposjeduje oko četvrtinu Facebookovih dionica, piše “Time”.

Titulu osobe 2009. godine ponio je predsjednik federalnih rezervi SAD-a Ben Bernanke, a godinu prije američki predsjednik Barack Obama. Godi-ne 2007. “Time” je osobom godine imenovao ruskog premijera VladimiraPutina.

Među nosiocima ove prestižne titule bili su i frontmen irske rock grupeU2 Bono, bivši predsjednik SAD-a George W. Bush, te osnivač web-straniceAmazon.com Jeff Bezos.

“Time” osobu godine bira na osnovu utjecaja na kulturu i svakodnevniživot. Zuckerberga su izabrali zbog povezivanja više od pola milijarde ljudii mapiranja društvenih veza među njima, te zbog uspostavljanja novog si -stema razmjene informacija koje su promijenile način na koji živimo.

Milijarder i lantrop

Mark Zuckerberg je osoba godinemagazina “Time”

FREE MONTH OFFER ON $24.99 UNLIMITED RESIDENTIAL PLAN ONLY. PLAN FEE WAIVED BUT ALL OTHER CHARGES APPLY. NEW SUBSCRIBERS ONLY. VFree calls to Europe Oer (available onlywith Unlimited Residential Plan) does not apply to certain call types, such as calls to cell phones, and is limited to Italy, France, Spain, UK and Ireland. Other International rates may vary. See http://von-age.com/intrates or details. Vonage 911 service operates dierently than traditional 911. See www.vonage.com/911 or details. High-Speed Internet or Broadband Required. Alarms and other systemsmay not be compatible. † Rates exclude: broadband service, regulatory and activation ees and certain other charges, equipment, taxes, & shipping. International calls billed per minute. Oer valid in theUS only. See Terms o Service or details. < 30-day money back guarantee is reunded or any paid activation ee, 1st month service charge, initial shipping charges and termination ee. Applicable onlyto frst ordered line per account. Available only in the event o timely cancellation or subscribers who have not exceeded 500 minutes o usage and who obtain a valid return authorization number rom1-VONAGE-HELP, and return o equipment in original condition and packaging within 14 days o cancellation. Reund will not include charges or taxes, international usage, payphone calls to Vonagetoll ree numbers and directory assistance. Oer revocable. ^ Where available. The number transe r process takes approximately 10 business days rom the time you confrm your transer request.©2009 Vonage.

Say No to HigHer PHoNe BillS!• Our price StartS Low and StayS LowSM. Satisaction Guaranteed<

• No bundles, no hassles — just reliable phone service at a reliable price

eaSy to SwitcH, eaSy to Save• Keep your existing phone number ^

• Vonage® works with your existing home phone and high-speedInternet connection

• 25 Premium Features at no extra cost.

• Free calls to 5 select European countries and call other Internationallocations or as low as 1 cent per minute v!

Get UNLIMITED Local & Long DistanceCalling for only $24.99/mo†!

SPECIAL OFFER

 Per Month†

See BelowFor Details

UNLIMITED Local & Long Distance Calling

Call: 1.888.222.9119

 $24.99

try oNe MoNtH

FREE!

Page 37: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 37/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 37JANUAR 2011

 s  p ort

“Zmajevi” će protiv Meksika igrati u Atlanti

Bh. reprezentacija igra u Atlanti 9. februaraO

no o čemu se govorilo proteklih dana, dobilo je svojepilog. Reprezentacija Bosne i Hercegovine 9. febru-

ara 2011. godine odigrat će prijateljsku utakmicu protiv Mek-sika u Atlanti. S obzirom da se radi o FIFA-inom terminu zaodigravanje prijateljskih utakmica, klubovi naših reprezenta-tivaca dužni su ih pustiti da otputuju u SAD, gdje će naš naci-onalni tim odigrati prijateljski meč protiv Meksika.

O ponudi Meksikanaca u bh. medijima govorilo se pro-teklih dana. Iako je ova ponuda teška 250.000. dolara, NS BiH je razmišljao o istoj jer će samo 100.000. dolara koštati avion-ski prevoz do SAD-a. I selektor Sušić je bio u dilemi da li re-prezentativce voditi na daleki put preko okeana, a na kraju je

upravo odlučio on uz saglasnost pojedinih reprezentativaca.Iako je na stolu bila i ponuda Bolivije da se u tom terminu

igra utakmica u Antalyi, NS BiH ipak je prihvatio da igra uta-kmicu protiv atraktivnijeg protivnika i učesnika ovogodišnjegSvjetskog prvenstva u Južnoj Africi, za kojeg nastupaju igračipoput Javiera Hernandeza, Giovani Dos Santosa, Carlos Vela.

Nema sumnje da će utakmica protiv renomiranog protiv-

nika kao što je Meksiko, dobro doći našoj reprezentaciji predvažan dvomeč sa Rumunijom

Utakmica će biti odigrana u 20 sati po lokalnom vreme-nu. Karte će biti puštene u prodaju 2. januara na internet stra-nici ticketmaster.com.

Stadion Georgia Dome u Atlanti

Page 38: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 38/48EUROPA38 JANUAR 2011

    s    p    o    r     t

Rusija ne zaostaje za Katarom

Megalomanski stadioni domaćini SP-a 2018.Rusija je odlukom FIFA-e dobila svoje prvo domaćin-

stvo svjetskog prvenstva. Za osam godina, Rusi ćeorganizovati najveće fudbalsko takmičenje na svijetu. U fo-togaleriji koju smo vam priredili pogledajte kako će izgleda-ti stadioni na kojima će se održati Svjetsko prvenstvo 2018.godine.

Rusija za razliku od Katara, domaćina SP-a četiri godinekasnije, ima mnogo više prostora za izgradnju stadiona i po-trebne infrastrukture.

Međutim, većina stadiona još uvijek nije izgrađena, ali suprojekti fudbalskih borilišta zaista spektakularni i ni najmanje

ne zaostaju za Katarom, čiji su ambiciozni planovi proteklihdana oduševili sportsku javnost širom svijeta.

Rusi su za organizaciju takmičenja kandidovali 14 gra-dova, koji su podijeljeni u pet zona. Utakmice Svjetskog pr-venstva bit će igrane na 16 stadiona. Rusija planira izgraditi još devet potpuno novih stadiona, dok je nekoliko stadiona uprocesu gradnje.

Prema pisanju nekih medija, neki od stadiona su već tre-bali biti otvoreni, ali njihova gradnja još nije ni počela. Bit ćezanimljivo pratiti rusku bitku sa vremenom i rokovima tokomizgradnje stadiona na kojima će za osam godina igrati najvećefudbalske zvijezde današnjice.

Karta gradova domaćina

Stadion u Sochiju (47.659 mjesta) biće domaćin Olimpijade 2014. i SP-a 2018. godine

Page 39: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 39/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 39JANUAR 2011

 s  p ort

Stadion Region u Moskvi (44.257 mjesta)

Stadion Dynama iz Moskve (44.920 mjesta)

Saransk (45.015 mjesta)

Stadion u Rostovu (43.702 mjesta)

Yaroslavla (44.042 mjesta)

Stadion u Samari na obali Volge (44.918 mjesta)

Stadion Zenita iz St. Petersburga (69.501 mjesta) trebao bi biti završen 2011. godine

Page 40: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 40/48EUROPA40 JANUAR 2011

  e  s   t  r  a   d  a  MASSIMO SAVIĆ 

Lagani ples,

 vino, ovacije i

maestro Arsen!M

assimo Savić razgalio je publi-ku na tradicionalnom novo-

godišnjem koncertu u Sava centru.Posjetioci, koji su do posljednjegmjesta ispunili dvoranu, više oddva časa uživali su u emotivnim iromantičnim pjesmama jednog odnajpopularnijih izvođača u regionu.

“Beograde, dobro veče. Hvala vamna svemu. Uvijek me uhvatite na

prepad i ne znam šta da kažem”,rekao je Massimo na početku kon-certa, a zatim je, kao što je i obećao,poveo publiku u pravu muzičkuavanturu.

Massimo, koji je publiku osvojiospecičnim glasom, nije se štedioni jednog trenutka, dok je izmeđupjesama kvasio grlo vodom i brisaoznoj sa lica. Koncert Massima Sa-vića bio je poseban i po tome što jekao specijalni gost nastupio legen-

darni šansonjer i kantautor ArsenDedić, sa kojim je prvi put pjevaopred beogradskom publikom. Kadase maestro, kako ga je Massimonajavio, pojavio na sceni, svi su udvorani ustali, pozdravivši ga gro-moglasnim aplauzima, a Arsen jeuzvratio salutirajući.

U pratnji tamburaša, za stolomprekrivenim bijelim stolnjakom nakome su se nalazile dvije čaše, dvo- jica umjetnika otpjevala su duetskupjesmu “Za jednom kapi čistog ži-vota”, na stihove pjesnika GustavaKrkleca. Zatim je Massimo prepu-stio scenu Arsenu Dediću, koji jeza klavirom, nježno milujući dirke,otpjevao “Tvoje nježne godine”, “Omladosti”, “Pjesma za Lu” i “Ot-kako te nema”, koju je “maestroza dušu” završio taktovima nekadzajedničke himne “Hej Sloveni”, našta je publika uzvratila ovacijama.

VESNA ZMIJANAC 

Ljubi mlađeg...

Kraljica tuge, kako zovu VesnuZmijanac, potvrdila je za novi broj

magazina “Hello” da je u vezi sa dva-desetak godina mlađim biznismenomŽeljkom Ristovićem, sa kojim je zajedno

stigla na snimanje novogodišnjeg pro-grama Lee Kiš u beogradski restoran“Lepeza”.

“Gde ima dima, ima i vatre”, rekla jeVesna Zmijanac, koja će za doček Novegodine pjevati u hotelu “Korali” u Suto-moru.

“Naša veza je u povoju. Lepo se slaže-mo i uživamo. Videćemo kako će se našodnos razvijati, ali smo na dobrom putu.Moj život je čudan i nije lako pratiti me.Upoznali smo se pre godinu dana, alitek nedavno smo počeli intenzivnije dase družimo”.

 MOSTAR SEVDAH REUNION 

“Da se malokofrčimo”

Usarajevskom klubu Coloseum ne-davno je promovisan novi album

grupe “Mostar Sevdah Reunion”. Pro-mociji je prisustvovao veliki broj ljubite-lja sevdalinke i prijatelja banda.

Članovi banda održali su mini-koncertgdje su premijerno izveli neke od pje-sama sa novog albuma koje su prisutniodlično prihvatili. Naziv albuma je jed-nostavan i nepretenciozan: “Mostar Sev-dah Reunion 2010.”, ali je veoma sadrža- jan i ponovno slušaocima nudi neke odnajljepših zaboravljenih sevdalinki “iznanine sehare”.

Na albumu se kao gosti pojavljuju Hasi-ba Agić i Arif Alajbegović koji su nastu-pili i na mini-koncertu, a vokale su im“posudili” i Halid Bešlić, Mladen Voji-čić-Tifa i Željko Samardžić.

Iako je svirka trajala kratko, “veterani”Mostar Sevdah Reuniona Ilijaz Delić iNedeljko Kovačević podržani “mlađimsnagama” pjevali su kao da nastupajupred hiljadama ljudi, a u jednom mo-mentu ih je izvršni producent RuždijaMetanović morao opominjati da završe.

O albumu su govorili Ognjen Tvrtkovići Amir Misirlić koji je kazao kako “Mo-star Sevdah Reunion” na najbolji načinpredstavljaju BiH.

“Na albumu ima Mostara taman onolikokoliko treba, ali je on prije svega bosan-skohercegovački. Ako imate neke prija-telje iz inostranstva i regije, slobodno impustite ovaj album da se malo kofrčite”,kazao je Misirlić. Album je izdat u pro-dukciji BHRT-a.

 ESMA REDŽEPOVA

Orden za hrabrost 

Makedonski predsjednik Đorđe Iva-nov uručio je pjevačici Esmi Red-

žepovoj Orden za hrabrost. “Redžepovasvojom autentičnošću, originalnošću iperfektnim izvođenjem štiti makedon-

sku i romsku pjesmu u svijetu, postajućiinternacionalno muzičko ime”, nagla-sio je Ivanov. Prema njegovim riječima,Redžepova je među vodećim ljudimakoji pomažu poboljšanju ekonomskogi socijalnog položaja Roma. Nagrada jeRedžepovoj uručena povodom Svjet-skog dana Roma. Kiril Džajkovski bivšičlan kultnog benda “Leb i sol” snimio jenedavno singl - Raise Up Your Hand. Upjesmi se pojavljuju Ras Tweed i EsmaRedžepova. Pjesma je vrlo brzo postalasvjetski hit.

Page 41: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 41/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 41JANUAR 2011

m oz ai k

Umrla Isabelle Caro,

anoreksični modelFrancuski model Isabelle Caro, koja je učestvo-vala u italijanskoj kampanji borbe protiv anoreksije,umrla je u 28. godini, potvrdili su njeni prijatelji, aprenose svjetski mediji.

Isabelle Caro umrla je 17. novembra nakon pro-blema sa disajnim putevima, novinarima je rekaošvicarski pjevač Vincent Bigler. On je dodao da nijepoznat tačan uzrok smrti.

Caro se pojavila na plakatu u sklopu borbe pro-tiv anoreksije. Sporna reklama bila je zabranjena unekoliko zemalja.

 Još uvijek nije poznato zbog čega je informacijao njenoj smrti tek sad puštena u javnost.

“Mislila sam da je to prilika da iskoristim svojupatnju i prenesem poruku, da pokažem šta mršavostpredstavlja i ono čemu vodi, a to je smrt”, rekla jeCaro tokom kampanje.

U toku snima-nja plakata, modelvisok 165 centime-tara imala je samo32 kilograma.

Isabellina in-

struktorica glumeDaniele Dubreu-il-Prevot, rekla jeda je Caro umrlanakon povratka uFrancusku iz To-kija, gdje je radila.Ona je kazala da  je Isabelle sahra-njena u Parizu, uzprisustvo prijateljai porodice.

Angelina Jolie i Brad Pittse vjenčali u Indiji?

Ako je vjerovati američkim tabloidima, zvjezdani

holivudski par Angelina Jolie i Brad Pitt uplovili su ubračnu luku. Kako je izvijestio magazin In Touch Wee-kly, par se vjenčao na obali Indijskog okeana.

Već ranije se šuškalo da će se Jolie i Pitt tajno vjenčatiu Indiji, prema sve popularnijem hinduističkom običaju.Navodno, tako su i učinili. Američki mediji izvještavajuda je slavni par razmijenio zavjete i ozakonio svoju vezu.Glasnogovornici glumaca nisu potvrdili ovu vijest.

Inače, prije nekoliko dana u javnosti je objavljena vi- jest da Angelina Jolie ima česte ispade bijesa, zbog čega ju je Pitt navodno zamolio da se potraži stručnu pomoć.

Elton John i njegov partnerdobili sina

Muzičar Elton John i njegov partner postali su naBožić ponosni roditelji sina, zahvaljujući surogat majci,objavio je US Wekkly. Dječak je rođen u Californiji.

Britanska rock zvijezda i njegov partner, režiser, Da-vid Furnish, svom prvorođenom djetetu dali su ime Zac-hary Jackson Levon Furnish-John.

“Preplavili su nas sreća i zadovoljstvo zbog ovogmomenta. Zachary je zdrav i dobro napreduje, a nas dvo- jica smo sretni i ponosni roditelji”, naveo je John.

Navedeno je da je dječak po rođenju težio tri kilo-grama, međutim, druge informacije medijima nisu do-stupne.

Glasnogovornik britanskog muzičara istakao je daneće biti davane informacije o surogat majci.

Elton John i David Furnish 2005. godine ušli su u ci-vilno partnerstvo.

Glumica Natalie Portmanobjavila da je trudna i zaručena

Prelijepa glumica Natalie Portman otkrila je me-dijima kako čeka svoje prvo dijete. Osim toga, otkrilaim je još jedan novitet, zaručena je sa svojim dečkomBenjaminom Millepiedom. Glumica i koreograf izja-

vili su kako osim djeteta, planiraju i skorašnju svad-bu.

Natalie je supruga upoznala nedavno, na setusvog posljednjem lma “Black Swan”, u kome je odi-grala još jednu od svojih odličnih uloga. Prije njegabila je u vezi sa pjevačem Devendrom Banhartom teglumcem Gaelom Garciom Bernalom.

Page 42: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 42/48EUROPA42 JANUAR 201142 EUROPA JANUAR 2011

     h    o    r    o    s     k    o    p OVAN (21.03 - 20.04)

LJUBAV: Cijelu ovu godinu Saturn će biti u opoziciji na vašznak i zahtijevat će od vas maksimalnu odgovornost i oz-biljnost u odnosima s drugima. Frustracija će biti, ali akosvemu pristupite zrelo, konačno deniranje veza, odnosai dosezanje rješenja, učinit će da vam kamen padne sa

srca. Povoljni periodi za ljubav su od 8.1. do 5.2., posebno povoljno vrijemekad je Venera u vašem znaku jest od 22.4. do 16.5.KARIJERA: Početak godine bit će iznimno zahtjevan. Morat ćete prihvatiti

određene promjene u vezi svog statusa i denirati sasvim novi pravac kari-  jere. Cijeli ovaj proces dogodit će se već tokom januara. No, ne brinite, jer vrlo brzo dolaze povoljni utjecaji. Oni počinju 23.1. s ulaskom Jupitera u vašznak koji će njim proletjeti takvom brzinom da sami nećete vjerovati što vamse sve događa. Kako 12.3. i Uran ulazi u Ovna (što se dogodi jednom u 84godine), to će istovremeno početi ciklus opšte revolucije u vašem životu kojiće potrajati idućih sedam godina.ZDRAVLJE&SAVJET: Prva polovina godina donijet će vam vedar duh i mo-gućnost da svojim optimizmom nadvladate eventualne tegobe. Druga polovi-na godine također će biti dobra, a povremeno će vas mučiti loša raspolože-nja koja će dolaziti isključivo kao utjecaj drugih ljudi.

BIK (21.04 - 20.05)

LJUBAV: Nakon nekoliko mjeseci ljubavne suše, vamaće ipak krenuti nakon 8.1. Prvi dio godine bit ćete iznimnomaštoviti u svom ljubavnom životu i iznjedrit ćete brojneneobične ideje kojim ćete oplemenjivati svoje privatneodnose. Drugi dio godine imat ćete potrebu da svoju sre-

ću podijelite s drugima, sa svojim prijateljima, a društveni život bit će vambogat i raznolik. Pojačat će se prilike za izlaske i za uživanja.KARIJERA: Godina će započeti bolje nego što očekujete jer će vam se ko-načno otvoriti vrata za razvoj u struci. Nove okolnosti doprinijet će da vasnapokon primijete i priznaju kao ravnopravnog konkurenta u poslu kojim sebavite. Od 5.6. s ulaskom Jupitera u vaš znak počinje obećavajuće razdobljekad se okolnosti, ljudi i događaji slažu tako da vam otvaraju velike mogućno-sti razvoja i prosperiteta u poslu. Tako će biti u nastavku tokom cijele godine.ZDRAVLJE&SAVJET: Prisustvo Saturna u Vagi u vašoj prirodnoj 6. kućizdravlja provocirat će vaše bubrege i mokraćni mjehur. To će vam biti osjetlji-viji dijelovi tijela, pa vodite računa da pijete dovoljno tekućine. Bit ćete zdravi,a glavni problem bit će vam iskušenje pretjerivanja u konzumacijama. Ovo ćebiti naglašenije u drugom dijelu godine kad ćete biti hedonistički nastrojeni.Unaprijed pripremite metodu skidanja viška kilograma.

BLIZANCI (21.05 - 20.06)

LJUBAV: Neki među vama ove će godine imati prilikumalo ozbiljnije denirati svoj odnos, a moguće je da sekroz zrelije razmišljanje odlučite i za djecu. Zabave ćevas zanimati malo manje, a više ćete se okretati obitelj-skom životu i intimnostima. Što se tiče legaliziranja veza,

ono je povoljnije nakon 23.1., pa u nastavku cijelu godinu.KARIJERA: Uticaji na vaš status i karijeru ispočetka će biti mještoviti. S ob-zirom na promjene u sektoru nanciranja i sponzoriranja poslova početkomgodine, nećete biti svjesni da dugoročno stojite dobro. Brinut ćete se zbogosjećaja nestabilnosti, a razdirat će vas i unutrašnje ambicije i nerealni po-slovni apetiti. Bit će sve više onih koji će vam vjerovati i obraćati vam se zapomoć ili savjet. Mnogi Blizanci i Blizančice ove će godine napokon doživjetii plodove svog prethodnog rada, pa ako su radili dobro, bit će i zadovoljstva.Od novembra nastupa nešto napornije razdbolje kad će biti više stresa, amanje energije i trebat ćete ekonomizirati sa svojim snagama. Tako će biti dokraja godine, ali rezultati neće izostati.ZDRAVLJE&SAVJET: Do proljeća vodite računa o urednoj prehrani i ojačajtesvoju otpornost na stres. U nastavku dolazi do mirnijih utjecaja kad ćete semoći malo više pozabaviti sobom i svojim tijelom.

RAK (21.06 - 20.07)

LJUBAV: Jako je važno da odmah u startu godine sma-njite svoja ljubavna očekivanja na realnu razinu i da do-pustite drugoj strani da bude ono što jest. Ova tolerancijatek će kasnije polučiti rezultate.KARIJERA: Godina će vjerojatno početi obeshrabrujuće.

Nećete imati osjećaj da vladate situacijom i da možete na išta utjecati. Sveće biti u rukama drugih koji će odlučivati i o vašoj sudbini. Vi ćete se jedinomoći prilagođavati. Stresa i nervoze bit će kao u priči, a o umoru da i negovorimo. Tko može, neka u siječnju pobjegne na odmor. Za utjehu, to ćeujedno biti i najgori dio godine. Sve dalje, u nastavku, bit će bolje od toga.Potkraj zime vaše će ideje konačno moći doći do izražaja, a vi ćete dobitisnagu da ih i prezentirate.ZDRAVLJE&SAVJET: Prvi dio godine svakako će biti zahtjevniji i naporni-

  ji nego drugi. Stresovi koji će dolaziti iz okoline i direktno utjecati na vašupodsvijest (nećete ih uvijek lako prepoznavati) mogli bi vam oduzimati zado-voljstvo i energiju. Ponekad ćete se osjećati zaista frustrirano, pa će osjećajnemoći također biti aktualan. Važno je da vjerujete u ono što radite jer ćetesnagom duha nadvladavati lošija raspoloženja. Drugi dio godine dolazi doopćeg poboljšanja, živite urednije i mirnije, te se lakše nosite sa svime.

DJEVICA (22.08 - 22.09)

LJUBAV: Slušajte svog partnera ako ste u vezi, jer vamon čini dobro, premda toga niste uvijek svjesni. Neki ćetokom ove godine dobiti neočekivano nasljedstvo ili do-bar miraz. Vaši privatni odnosi razvijat će se stabilno ibez većih potresa. Štoviše, nakon 12.3. izlazite iz faze

promjena koja je trajala sedam godina i donijela novi sistem odnosa ili novipristup istim. Sad konačno znate što želite i formirali ste svoj stav.KARIJERA: Kad godina počne primijetit ćete da se nalazite u pravom labi-rintu vrlo različitih poslovnih odnosa. Neki će vas uveseljavati, a neki zaistazabrinjavati. Morat ćete se snalaziti i balansirati najbolje kako znate, a svezato da biste sa svima izašli na kraj. Dobro je da sve pažljivo proanalizirate,ali sebi odredite tajming kako prilika ne bi promakla zbog vašeg pretjeranogopreza. Od juna vam se otvaraju vrata za napredovanje, stručno usavršava-nje, stipendiju ili saradnju s inostranstvo.ZDRAVLJE&SAVJET: Cijelu godinu bit će na nebu poneki povoljan utjecajkoji će čuvati vaše zdravlje. Bit ćete jedan od sretnika koji će imati zavidnukondiciju i dobro raspoloženje. Nema značajnijih loših utjecaja, osim onihblažih i prolaznih koje ćete lako nadvladati. Može se reći da vas očekuje

 jedna stabilna godina kad se o zdravlju radi.

LAV (21.07 - 21.08)

LJUBAV: Vaša trpljenja i frustracije završavaju se većpočetkom godine i vrlo brzo dobivate dobar vjetar u leđakad se o ljubavi radi. Konačno ćete moći jasno reći štovam leži na duši, a da vas druga strana dobro razumije iprihvaća. Gladni ste ljubavi, a ove godine će je i biti.

KARIJERA: Godina će početi žestokim radnim tempom. Morat ćete svimabiti na usluzi, a neki će raditi i prekovremeno. Pametniji među vama bit ćesretni zbog toga jer su svjesni da je danas dobitak kad imate puno posla.Istovremeno ćete voditi pregovore sa sponzorima, ali će tu stalno zapinjati.Situacija oko toga raščistit će se i pokrenuti potkraj zime, a od proljeća po-činje sve povoljnije razdoblje za vas i vaš razvoj u karijeri. Posljednja dvamjeseca sve ćete se više angažirati oko nancija i zarade. Tu ćete moratiuložiti dodatne napore da ostvarite rezultate.ZDRAVLJE&SAVJET: U prvom dijelu godine svakako će doći do poboljšanjavašeg opšteg stanja. Bićete zdravi i spremni na mnoge nove izazove. Drugidio godine najviše iskušenja donijet će sladokuscima, ovisnicima i alkoholi-čarima. Jedni će se debljati, drugi drogirati, treći opijati, a rezultati će biti lošiza zdravlje. Zato se odmah u startu osvijestite o zdravom životu i ojačajtesvoj karakter kako ne bi upali u zamku loših navika.

Godišnji horoskop za 2011

Page 43: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 43/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 43JANUAR 2011 43WWW.EUROPAMAGAZINE.INFOJANUAR 2011

ŠKORPIJA (23.10 - 22.11)

LJUBAV: Kad zbrojite ono što je iza vas, možete biti zado-voljni. Ove godine vi ćete uglavnom učvršćavati stečenepozicije i razvijati uspostavljene skladne privatne odnose.KARIJERA: Godina iza vas bila je odlična u privatnomživotu, a ova koja dolazi donijet će i neke pomake u po-

slovnom. U početku ćete se zateći zapleteni u mreži ljudi kojim ćete stalnomorati davati razne informacije. Ova gužva neka vas ne zavara, jer je njenkarakter površan. One bitne stvari događaju se iza fasade. Najdragocjenijastvar ove godine bit će osjetno poboljšanje radnih uvjeta, tako da će mnogi odvas (već od veljače) odlaziti na posao s osmijehom. Proširit ćete i poboljšatiodnose sa suradnicima, a posebno dobri bit će odnosi s vama podređenima.Na njih se zaista možete osloniti, premda će vas ponekad i zbunjivati. Tokomdrugog dijela godina malo ćete se ulijeniti, ali ćete relativno uredno odrađivatisvoje radne obveze.ZDRAVLJE&SAVJET: Ono po čemu ćete vjerojatno zapamtiti ovu godinu jestmogućnost promjene stila življenja. Mnogi će odlučiti prestati s lošim navika-ma bilo da se radi o pušenju, piću ili o načinu prehrane. Povremeno će vamse javljati podsvjesni strahovi ili bi snovi mogli biti zabrinjavajući. U takvedane svakako aktivirajte svoj smisao za humor i sve će doći na svoje mjesto.

STRIJELAC (23.11 - 20.12)

LJUBAV: Godina će početi sa zavođenjem s vaše strane,a od veljače će uslijediti brojne prilike za izlaske i bogatdruštveni život. Neki Strijelci i Strelice ovog će se proljećaneočekivano i sretno zaljubiti. Ostali dio godine nastojatće učvrstiti svoju vezu i u tome će uglavnom i uspijevati.

Bit će i onih koji će se ove godine odlučiti na dijete.KARIJERA: Početak poslovne godine donosi određene nancijske problemei pritisak da se način zarađivanja mora promijeniti. Neki će biti u iskušenju daposegnu za nelegalnim varijantama poslovanja. Dobro razmislite o mogućimposljedicama. Jedino na što se možete osloniti jeste vi sami i vaš rad, pamakar rezultati bili i skromniji. Drugi dio godine donosi poboljšanje radnihuvjeta i sve bolju suradnju s kolegama. Mnogi među vama odlazit će na po-sao s iskrenim zadovoljstvom. Posljednja dva mjeseca u godini zapamtit ćetepo pojačanom pritisku svojih nadređenih, po malo više stresa, ali i ambicija.ZDRAVLJE&SAVJET: Kako godina bude odmicala, vi ćete se osjećati svebolje i bolje. Prvo poboljšanje uslijedit će nakon 23.1., iduće nakon 12.3., anakon 5.6. i sami ćete se okrenuti zdravijem način života i tako svoju kondici-

 ju još više poboljšati. Više stresa uslijedit će u studenom i prosincu, ali ako stese unaprijed bavili svojim tijelom i psihom, to ćete dočekati potpuno spremni.

JARAC (21.12 - 19.01)

LJUBAV: U prvom dijelu godine ponekad ćete teže uskla-đivati privatni i poslovni život. Ako upadnete u zamkuzanemarivanja partnera, sjetite se da malim darom po-kažete svoju pažnju. Neki će se zaljubiti, a bit će i onihkoji će se u drugom dijelu godine odlučiti za roditeljstvo.

KARIJERA: Godina počinje nekim vama važnim osobnim odlukama ili sa-svim novim stavom prema poslu koji radite. Moguće je da ćete nešto odlučitipod pritiskom, ali i s puno energije, pa i hladne glave. To bi vam u konač-

nici moglo donijeti mogućnost da vi sami više dođete do izražaja na poslu iunaprijedite svoju karijeru. Svakako da ćete u nastavku biti dosljedni svojimodlukama. Prvi dio godine bit će teži nego drugi, jer ćete cijelo vrijeme moratibalansirati između utjecaja koji pod svaku cijenu mogu razviti posao i onihkoji ga blokiraju.ZDRAVLJE&SAVJET: Prvi dio godine bit će naporniji i zahtjevniji nego drugi.Zato se dobro pripremite jer će vam trebati dosta snage da izdržite pritiske,rokove, ali i povremena depresivna raspoloženja. Neki će ići iz krajnosti ukrajnost – čas će živjeti gotovo asketski i postiti, a već drugi tren će upadatiu faze hedonizma i prejedanja. Ova neujednačenost može vam donijeti nekeporemećaje u organizmu, pa se disciplinirajte.

VODOLIJA (20.01 - 18.02)

LJUBAV: Već nakon 8.1. uslijediće poboljšanje u vašimprivatnim odnosima. Na to ste zaista dugo čekali, pa ćevam ova godina svakako biti sretnija nego prethodna.Kako ćete ostvarivati brojne kontakte s različitim ljudima,to će oni koji još traže srodnu dušu stalno biti u prilici da

se s nekim zbliže. Sigurno je da vam neće biti dosadno jer ćete uvijek biti ukrugu ljudi.KARIJERA: Vi ćete tokom prve polovine ove godine ići iz dobrog u bolje.Premda ćete na samom početku biti obuzeti određenim sumnjama, pa čaki strahovima koji vam miniraju samopouzdanje, sve ćete uspjeti nadvladati iveć od veljače krenuti s otvaranjem prema ljudima i širenjem mreže surad-nika. Kontakti i komunikacije bit će ključ vašeg uspjeha, a prava ekspanzijapovezanosti s drugima uslijedit će od proljeća.ZDRAVLJE&SAVJET: Cijelu godinu kretat ćete se više nego inače i to ćestalno doprinositi vašem zdravlju. Bit ćete uglavnom u dobroj formi i zdravi.Drugi dio godine može donijeti malo neuredniji stil života, više jela i pića kroztulume, pa se u startu kontrolirajte. Nakon manje krize na početku godine,psihički ćete biti stabilni do te mjere da možete biti podrška drugima.

RIBE (19.02 - 20.03)

LJUBAV: Iza vas je dobra ljubavna godina kad ste izašli izkrize i poboljšali svoj privatni život. Jupiter izlazi iz vašegznaka 23.1. i više neće biti toliko pogodnosti, no to neznači da će vam biti loše. Možete očekivati solidan razvojodnosa ukoliko budete spremni uvažavati potrebe druge

strane.KARIJERA: Početak godine zapamtit ćete po specičnoj situaciji. Vjerovatnoćete biti u poziciji da nekome pomognete, ali biste mogli i zakazati. Odlukakoju ćete donijeti imat će dugotrajne posljedice po razvoj određene suradnjekoja će se ili nastaviti ili prekinuti. Što više budete čuvali svoje blago, to ćeviše biti i situacija kad ćete imati neplanirane izdatke. Tako će većina godineproteći u stilu što dođe, to i ode.ZDRAVLJE&SAVJET: Većinu godine osjećat ćete se dobro i nećete imatiznačajnijih zdravstvenih problema. Povremeno su moguće lakše tegobe udonjem dijelu tijela, a najvjerojatnije u području bubrega. Kako ćete se udrugom dijelu godine sve više kretati, to će vam se i zdravstveno stanje jošviše poboljšati. Bilo bi dobro da se malo više pozabavite nekim sportom ilibarem rekreacijom. I ne samo zato, nego jer će se to nastaviti i u godini kojaslijedi iza ove.

VAGA (23.09 - 22.10)

LJUBAV: Prelazak Jupitera i Urana u vaše prirodno 7.polje odnosa sigurno će vam donijeti nove prilike, ali i za-htjeve u ljubavnom životu. Mnogi će morati više uvažavatipartnera i njegove potrebe, a kod nekih će to biti potrebaza većom samostalnošću. Ponekad će vam biti teško pri-

lagođavati se, ali ako zaista iskreno volite, uspjet ćete.KARIJERA: Godina bi mogla početi napetostima i potrebom da pod svakucijenu provedete svoje zamisli. Mnogi će pokazati poznatu Vaginu željeznu

rukavicu i svojim autoritetom na n, ali nepopustljiv način rušiti sve prepreke,no tako će se nekima i zamjeriti. Stresa će biti, pa se pripremite na napore inemire. Kontrolirajte svoje ambicije, ali ne odustajte od njih. Bit će i onih kojiće suočeni s jednim obiteljskim problemom posao ostavljati po strani. Ipak,od proljeća se fokusiraju na redovne radne zadatke. Ključ vašeg uspjeha ovegodine nalazi se u suradnji s drugimaZDRAVLJE&SAVJET: Bit će ovo naporna godina. Najviše zbog Saturna uvašem znaku koji će od proljeća malo pa malo dolaziti u opoziciju s Uranom,a u prvom dijelu godine i s Jupiterom. To će se manifestirati kroz pojačanenapore i stresove (naročito na počecima godišnjih doba), pretjerivanja u kon-zumacijama, frustracije ili neraspoloženja.

h or o sk o  p

Godišnji horoskop za 2011

Page 44: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 44/48EUROPA44 JANUAR 2011

  z  a   b  a  v  a su | do | ku

Cilj sudokua je popuniti sva polja

brojevima od 1 do 9, tako da svaka

uspravna kolona, svaki vodoravni red

i svaki 3x3 kvadrat sadrži svaki brojod 1 do 9. To je to - nema matemati-

ke, samo logika.

Rješenje ove križaljke ćemo objaviti usljedećem broju. Ovo je rješenje kri-žaljke iz prošlog broja:

PRETPLATA

Ako ste zainteresovani da Vaš omiljeni magazin svaki mjesec dobijate na kućnu adresu,popunite kupon za pretplatu sa ove stranice i pošaljite ga na adresu redakcije:

Europa Magazine (pretplata), P.O. Box 867, Lawrenceville, GA 30046-0867E-mail: [email protected]. Telefon: 678.985.0592.

KUPON ZA PRETPLATU12 MJESECI - $48.00

IME I PREZIME: __________________________ TELEFON: ______-______-________

ADRESA: ______________________________________________________________

GRAD, DRŽAVA, ZIP: ____________________________________________________

BROJ KREDITNE KARTICE: ________________________________________________

ISTIČE: _____/________ POTPIS: ________________________________________

E-mail: [email protected] ● Tel: 678.985.0592Europa Magazine (pretplata) ● P.O. Box 867 ● Lawrenceville, GA 30046-0867

NAČIN PLAĆANJA: [ ] ČEK ILI MONEY ORDER [ ] VISA ILI MASTER CARD

Page 45: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 45/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 45JANUAR 2011

z a b av a

◊Sjede u avionu Škot, Francuz iAfganistanac. Dolazi stjuardesa i pita ih

šta će popiti. Škot odmah reče:“Jedan škotski viski”.Francuz naruči jedno francusko vino, aAfganistanac će:“Meni ništa, sad ću da vozim.

◊Gleda tata svjetsko prvenstvo u fudbalu,kad u sobu utrči sin i kaže:“Tata, tata, mamu je pregazilo auto!”A tata će na to, ne skidajući pogled satelevizora:

“Počni da plačeš, dolazim odmah!“◊Leži Crnogorac pod drvetom, a žena gazove i veli:“Čovječe, ti ležiš ovdje, a poštar tipenziju donio.“Na to će Crnogorac:”Neka mi je ovdje donese, ovdje sam je izaradio!”

Šta je to: malo plavo, sjedi na grani ipjeva?Talentovana šljiva!

◊Nastavnica zadala temu za pismenizadatak koja glasi “Da sam direktor”.Svi pišu osim Perice. Pita ga nastavnica:“Zašto ne pišeš, Perice?”Perica odgovara:“Čekam sekretaricu!”

◊Otišao Sanader u Austriju po zimskegume.

A vratio se s lancima.◊

Dolazi cigo kući i sa vrata kaže:“Ženo, dobili smo milion eura na lotu!”“Šta?...šta kažeš? Milion eura?”, kazažena i pade na mjestu mrtva.“Eh, ...kad te hoće - baš te hoće”, rečecigo.

v i       c    e 

v i      

O, DA!

AH!

NE PRETJERUJ, HOGARE! ZNAŠ DA SINA DIJETI!

PRIJAĆE VAM I MENTOL BOMBONEPOSLIJE JELA!

UPS! U PRAVU SI!

Page 46: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 46/48EUROPA46 JANUAR 2011

  o  g   l  a  s   i

KUPON ZA BESPLATNE MALE OGLASEDO 20 RIJEČI

 Tekst oglasa (popunite čitko štampanim slovima):

 _____________________________________________________________________

 _____________________________________________________________________

 _____________________________________________________________________

 Dužina trajanja oglasa (zaokružiti): 1 MJESEC - 2 MJESECA - 3 MJESECA - __________

Europa Magazine (mali oglasi) ● P.O. Box 867 ● Lawrenceville, GA 30046E-mail: [email protected] ● Tel: 678.985.0592

Čuvala bih djecu kod svoje kuće.Jasmina. Tel: 678-499-3152

Pazila bih starije osobe u Prijedoru,cijena po dogovoru.Tel: +387 52 237 966

Pazili bi stariju bolesnu osobu unašoj kući u Derventi.Tel: +387 66 836 290

Vršim dubinsko čišćenjenamještaja, tepiha, te svih drugihvrsta podova. Povoljno! Tel: 404-488-7226

Advertising agency, part time11am-3pm. Maketing and customerservice, salary+bonus.Tel: 678-985-0592

Bristol). Stan je potpuno renoviransa ugrađenom klimom.Tel: +387 35 266 236

Prodajem kuću u Visokom sasedam duluma zemlje uz cestui rijeku, 1 km od autopetljeSarajevo-Zenica.Tel: 1-336-993-2762

Prodajem jednosoban 34m2 stan u

Sarajevu (Marijin dvor) preko putazgrade Momo i Uzeir. Tel: +387 33243 554 (Sulejman-Sandy)

Visoko, selo Moštre-Kalotići.Prodajem novu neopremljenu kućusa okućnicom od 4000 m2. Nalazise izmedju rijeke i ceste.Tel: 1-336-287-3379ili +387 32 741 585

Prodajem restoransku opremu:roštilj-plin, gril/kebap, espresoaparat, credit card machine withpin pad, sto za bilijar, domaćevideo kasete i DVD-je.

Tel: 770-432-9047

Izdajem sobu sa kupatilom. Tel: 678-900-0330

Nudim usluge čuvanja djece svihuzrasta. Tel: 404-992-9904 (Alma)

Čuvala bih djecu preko praznikai po potrebi kod svoje kuce,Grayson. Tel: 678-499-3152

Prodajem ili mijenjam za stanu Federaciji kuću sa pomoćnomzgradom, bazen, dva dulumazemlje, Doboj (Rudanka), 500metara od glavnog puta.Tel: 678-558-8013

Prodajem kuću u Visokom,željeznička stanica - Kula Banjer.Tel: 1-804-271-4678 ili +387-65-654-270 (Živković)

Prodajem vikendicu u Banja Luci,7km od Banje Slatine, tvrdagradnja, 6x5, struja, voda, odmahuseljiva. Tel: 1-832-533-1935

Prodajem kuću u Kaknju (Povezice)dva sprata, 3 garaže, vlasništvo1/1, površina placa 1950m2. Tel:+387 32 554 792 ili 972 487 9740.E-mail: [email protected]

Sarajevo, Bradina 60 dulumazemlje, kuća, ljetnja kuća, dvijegaraže, štala, sušara.Tel: 904-962-1693

Povratak kući. Prodajem sve.Tel: 770-905-2115

Sarajevo-Bradina prodajemvikendicu i 5 duluma zemlje, 500mod glavnog puta Sarajevo-Mostar.Tel: 904-997-1722

Prodajem trosoban stan u strogomcentru Tuzle (preko puta hotela

Razno

Prodaja

MALI OGLASI

Europa magazin Vam nudibesplatne privatne male oglase do20 riječi.Popunite kupon sa ove stranice ipošaljite ga na adresu:

Europa Magazine(mali oglasi)P.O. Box 867 Lawrenceville, GA 30046

ili na e-mail adresu: [email protected]

Impressum 

Europa Magazine

ISSN 1939-3423

 Address: P.O. Box 867 Lawrenceville, Georgia 30046-0867 United States of America

Phone: +1 (678) 985 0592

E-mail: [email protected] 

Web address: www.europamagazine.info

Issued: monthly

Editor-in-chief: Haris Delalić

Senior Photographer and Graphic Design

Manager: Dan Dalibor Spalat

Graphic Design: Aldin Ajanovic, Ali Nkhazi

Internet Presentation: Damir Setkic

Freelance writer from Europe: Milan Pekić

Community: Enes Selimović

Marketing manager: Dino Krgo

Page 47: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 47/48WWW.EUROPAMAGAZINE.INFO 47JANUAR 2011

 o gl  a si 

Page 48: Europa [januar 2011.]

8/7/2019 Europa [januar 2011.]

http://slidepdf.com/reader/full/europa-januar-2011 48/48